0

חיוב תרומות ומעשרות כשהבעלים לא מקפידים

סימן של"א

מאת הרב יחזקאל בוצק'ו שליט"א
  1. השאלה
  2. חובת מעשרות בזמן הזה – דרבנן
  3. חובת מעשרות ללוקח – דרבנן
  4. פירות הפקר אינם חייבים בתרומות ומעשרות
  5. דין הפקר במקום שמור
  6. לא הפקיר לכל – האם זה עדיין הפקר
  7. ההבדל בין דיני ממונות לחיוב מעשרות
  8. להלכה

1. השאלה

מתחם הישיבה מכיל חצר רחבת ידים, בתוכה פזורים עצי פרי, שענפיהם נושאים פירות רבים, אותם הישיבה אינה מקפידה ללקוט. אדם רגיל, שאינו נמנה על בני הישיבה, אם יבקש לתלוש פרי טרי, כדי לאכלו, יוכל לעשות כן בנקל, באין מונע בעדו. אם כי, המתחם כולו מגודר סביב בגדר בטחון, למניעת כניסת זרים. רבים מבני הישיבה, אכן נוטלים מן הפירות הללו, ונשאלה שאילה, אם הקוטף חייב לעשרם, אם לאו. הלא מצד אחד, הנהלת הישיבה לא הודיעה מפורשות, שפירות אלה מופקרים. אבל מצד שני, הם הרי נגישים לכל אחד, וכלל אינם שמורים, אם כן זהו ממש כמו הפקר.

שאלתי את אבי מורי שליט"א, מה דעתו בענין, והשיב לי בפשטות, שהיות ואיננו מקפידים על כך, וכל אחד יכול לתולשם כרצונו, הרי זה הפקר, ואין חיוב לעשר.

ברם אחד מרבני הישיבה שיחי' טעם כנגדו, שאין זה הפקר, ומשתי טעמים. ראשית, החצר הרי מצויה במתחם מגודר, שמונע את הכניסה החופשית. וכיון שתלישתם אינה אפשרית באופן חופשי, אין זה הפקר. שנית, הרי לא הופקרו הפירות בצורה מפורשת.

אמנם להלכה נראה, כי לא חלה חובת הפרשת תרומות ומעשרות על פירות אלה, וכפי שמיד נרחיב ונסביר בנידון, על פי המובא במקורות.

2. חובת מעשרות בזמן הזה – דרבנן

טרם כל דיון, נקדים ונזכיר כי חובת תרומות ומעשות בזמן הזה, הם מדרבנן, כפי שמפורש בשולחן ערוך (יורה דעה סימן שלא סעיף ב):

"בזמן הזה, אפילו במקום שהחזיקו בו עולי בבל, ואפילו בימי עזרא, אין חיוב תרומות ומעשרות מן התורה, אלא מדבריהם. מפני שנאמר: כִּי תָבֹאוּ, משמע ביאת כולכם, ולא ביאת מקצתן, כמו שהיתה בימי עזרא. הגה: ויש חולקין, וסבירא להו דחייבין עכשיו בארץ ישראל בתרומות ומעשרות מדאורייתא, אך לא נהגו כן (טור בשם ר"י)".

3. חובת מעשרות ללוקח – דרבנן

גם כאשר היה חיוב מן התורה, רק בעל השדה נתחייב, כמבואר בגמרא, שדרשה פסוק (דברים יד, כב):

"עַשֵּׂר תְּעַשֵּׂר אֵת כָּל תְּבוּאַת זַרְעֶךָ, הַיֹּצֵא הַשָּׂדֶה שָׁנָה שָׁנָה".

פירשו חכמים (בבא מציעא פח, ב):

"תְּבוּאַת זַרְעֶךָ, ולא לוקח".

כך אכן נפסק בשולחן ערוך (יורה דעה שלא, סא):

"אֵין תּוֹרְמִין מִן הַלָּקוּחַ וכו', וכפי שפירש באר היטב שם: מפני שהלקוח וכו' אינו חייב מן התורה אלא מדרבנן".

הרי כי לקוחות, הואיל ואינם בעלי השדה, חייבים רק מדרבנן.

נמצא איפה, כי שתי סיבות גורמות לכך, שהחיוב הוא מדרבנן, האחת, זמן הזה. והאחרת, לקוחות.

4. פירות הפקר אינם חייבים בתרומות ומעשרות

על זאת יש להוסיף את ההלכה הקובעת כי פירות ההפקר אינן חייבות במעשר, כמפורש במשנה (מסכת מעשרות פרק א משנה א):

"כְּלָל אָמְרוּ בַּמַּעַשְׂרוֹת, כָּל שֶׁהוּא אֹכֶל, וְנִשְׁמָר, וְגִדּוּלָיו מִן הָאָרֶץ, חַיָּב בַּמַּעַשְׂרוֹת"

הרי כי אוכל שאינו שמור, פטור ממעשרות, והדבר נלמד משלושה פסוקים:

  • הפסוק שהבאנו למעלה, בדין מעשר: "עַשֵּׂר תְּעַשֵּׂר אֵת כָּל תְּבוּאַת זַרְעֶךָ", וכפי שפירשו חכמינו ז"ל[1] זַרְעֶךָ, ולא של הפקר.
  • הפסוק הדן בתרומה " רֵאשִׁית דְּגָנְךָ… תִּתֶּן לוֹ" (דברים יח, ד) וכפי שפירשו חכמינו[2] "דגנך ולא של הפקר".
  • הדרשה השלישית היא פסוק בוידוי מעשר שענינו, הודאת אדם על קיום חובותיו ובכללם, מעשר ראשון ללוי, ככתוב (דברים יד, כט):

"וּבָא הַלֵּוִי כִּי אֵין לוֹ חֵלֶק וְנַחֲלָה עִמָּךְ", וכפי שמפרש הר"ש[3] "ממה שיש לך ואין לו, חייב אתה ליתן. יצאו כל אלו, שיש לו עמך". כלומר, מורה הפסוק, כי חובה לתת מעשר ללוי, דוקא מפירות וירקות שגדלו אצלך, ואין ללוי יכולת ליטול מהם. אולם מפירות וירקות שהלוי רשאי ליטול מהם בדיוק כמוך, כגון הפקר, אינך חייב לעשר.

משם למדו[4] כי הפאה פטורה ממעשר, שהרי הפאה אינה שלך, וגם הלוי, אם ירצה ליטול, יוכל לעשות זאת. מכל זה אנו למדים, שהפקר השייך לכולם, אינו חייב במעשר.

מתברר איפה שפירות הישיבה, אם הם אכן הפקר, אינם חייבים בתרומות ומעשרות.

                                                        

[1] ירושלמי (מעשרות פרק א הלכה א), מצוטט בפירוש המשניות לרמב"ם שם.

5. דין הפקר במקום שמור

אחר שהובהר כי ההפקר פטור ממעשרות, יש לדון אם פירות הישיבה אכן מוגדרים הפקר. וכפי שכבר העיר אחד מרבני הישיבה שיחי', אין להם, לכאורה, דין הפקר. מאחר ומתחם הישיבה גדור ושמור, והכניסה אינה חופשית לכל. זאת ועוד, הנהלת הישיבה מעודה לא אמרה בפירוש שהפירות הפקר לכל, ולכאורה אין בהם דין הפקר.

ברם לאמיתו של דבר נראה, כי יש לפירות אלו דין הפקר, למרות השמירה המסוימת. וכפי שניתן להוכיח מדברי הגמרא (פסחים ו, ב):

"אמר רב יהודה אמר רב: הבודק צריך שיבטל. מאי טעמא? אי נימא משום פירורין, הא לא חשיבי, וכי תימא: כיון דמינטר להו אגב ביתיה, חשיבי – והתניא: סופי תאנים ומשמר שדהו מפני ענבים, סופי ענבים ומשמר שדהו מפני מקשאות ומפני מדלעות, בזמן שבעל הבית מקפיד עליהן – אסורין משום גזל וחייבין במעשר, בזמן שאין בעל הבית מקפיד עליהן – מותרין משום גזל ופטורין משום מעשר".

דברי הגמרא מחוורים מאד. למרות ששמירת הקישואים והדלעות מעניקה שמירה גם לסופי התאנים והענבים, הם בכל זאת מוגדרים הפקר, כיון שהשמירה לא נועדה עבורם.

מסתבר איפה, שפירות הישיבה יכולים להיות הפקר, למרות השמירה סביב מתחם הישיבה. כי השמירה לא נועדה כלל לשימור פירות, אלא מטעמי בטיחות, ולמניעת הפרות סדר, וכדומה.

גם הטענה על כך שהנהלת הישיבה לא הפקירה את הפירות בפירוש, ולכן אינם הפקר, אינה טענה. כי די בכך שהבעלים לא יקפידו, כדי להגדיר פירות אלה הפקר[5], כפי שנקט להלכה, אדוננו הרמב"ם (הלכות מעשר פרק א הלכה יב):

"הַמְשַׁמֵּר שָׂדֵהוּ מִפְּנֵי עֲנָבָיו, וּבָא אַחֵר וְאָסַף אֶת הַתְּאֵנִים הַנִּשְׁאָרוֹת בְּאוֹתָהּ שָׂדֶה, אוֹ שֶׁהָיָה מְשַׁמֵּר שָׂדֵהוּ מִפְּנֵי הַמִּקְשָׁאוֹת וְהַמִדְּלָעוֹת, וּבָא אֶחָד וְאָסַף אֶת הָעֲנָבִים הַנִּשְׁאָרִים שָׁם, הַמְפֻזָּרִים בַּשָּׂדֶה, בִּזְמַן שֶׁבַּעַל הַשָּׂדֶה מַקְפִּיד עֲלֵיהֶן אֲסוּרִין מִשּׁוּם גֶזֶל, וּלְפִיכָךְ חַיָּבִין בְּמַעֲשֵׂר וּבִתְרוּמָה. אֵין בַּעַל הַשָּׂדֶה מַקְפִּיד עֲלֵיהֶן, מֻתָּרִין מִשּׁוּם גֶזֶל, וּפְטוּרִין מִן הַמַּעֲשֵׂר".

אין זה מן הנמנע שיבואו עוררין ויקשו, וכי מנין להם לבריות שהנהלת הישיבה אינה מקפידה על כך. ברם גם זו אינה טענה, כי מתחם הישיבה משמש מרחב מחיה עבור מאות אנשים, בלי עין הרע. וכאשר מאן דהו תולש פרי להנאתו, אין פוצה פה ומצפצף. ברור לכל איפה, שהנהלת הישיבה אינה מקפידה בדבר, על כן יש להגדירם בוודאות כפירות הפקר.

6. לא הפקיר לכל – האם זה עדיין הפקר

אחר שנתברר, כי שימור הפירות במתחם הישיבה אינו מונע דין הפקר מפירות אלה, יש לדון מצד נוסף, על ההפקר של הנהלת הישיבה, אם הוא אכן הפקר. כי יתכן, שההפקר המוגבל ומצומצם רק לתלמידי הישיבה ומשפחותיה ולא לכל בני אדם, אינו הפקר, כפי שיתבאר.

נחלקו בית שמאי ובית הלל, בנידון דומה, כמבואר במשנה (מסכת פאה פרק ו משנה א).

"בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים, הֶפְקֵר לָעֲנִיִּים, הֶפְקֵר. וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים, אֵינוֹ הֶפְקֵר, עַד שֶׁיֻּפְקַר אַף לָעֲשִׁירִים, כַּשְּׁמִטָּה".

להלכה, פסק השולחן ערוך (חושן משפט סימן רעג סעיף ה) כבית הלל, וכלשונו:

"הַמַּפְקִיר לַעֲנִיִּים אֲבָל לֹא לַעֲשִׁירִים, אֵינוֹ הֶפְקֵר, עַד שֶׁיַּפְקִיר לַכֹּל כִּשְׁמִטָּה".

מעשה דומה בא לפני הרב דוב ליאור[6] שיחי', כאשר גדלו פירות במרחב העירוני של קרית ארבע, וכל עובר אורח, בין תושב ובין אורח, הורשה לקטפם. אלא שפרסם ראש המועצה, כי ההיתר נתון רק למספר מועט של פירות, ולא לכמות רבה. לאור זאת הודיע הרב ליאור, כי הואיל והפירות אינם הפקר מוחלט, חובה להפריש מהם תרומות ומעשרות.

ברם יש להוכיח מדברי הירושלמי, שבנידון שלנו, הפירות הפקר, גם אם אין היתר גורף לכל, ומשום שאינה מבחינה בין עני לעשיר, ולשיטת רבי יוחנן, די בכך כדי להחשב הפקר, כפי שמיד נוכיח.

הנה בירושלמי על המשנה בפאה (מסכת פאה פרק ו הלכה א) מובא כי למרות שהלכה כבית הלל, ואם הפקיר לעניים ולא לעשירים זה אכן אינו הפקר, אבל אם הבדיל בהפקר בין קבוצות אחרות, ההפקר יחול, וזה לשון הירושלמי:

"הפקר לבהמה אבל לא לאדם, לגוים אבל לא לישראל, לעשירים אבל לא לעניים, דברי הכל אין הפקרו הפקר. לאדם אבל לא לבהמה, לישראל אבל לא לגוים, לעניי אותה העיר אבל לא לעניי עיר אחרת, פלוגתא דרבי יוחנן ורבי שמעון בן לקיש. על דעתיה דר' יוחנן הפקרו הפקר, ועל דעתיה דר"ש ב"ל, אין הפקרו הפקר".

לדעת ערוך השולחן (חושן משפט סימן רעג, סעיף ה), נחלקו רבי יוחנן ורבי שמעון בן לקיש באותה מחלוקת בה נחלקו בית שמאי ובית הלל, וכמו שכתב בלשונו:

"בירושלמי שם פליגי ר' יוחנן ור"ל כשהפקיר לאדם ולא לבהמה לישראל ולא לעכו"ם לעניי אותה העיר ולא לעניי עיר אחרת, דסובר ר"י דהוי הפקר, ור"ל סובר דאינו הפקר. וכפי כללי הש"ס הלכה כר"י [וכ"מ מתוס' גיטין מ"ז[7]. ואין ראיה להיפך מב"מ ל'[8]: לפמ"ש הר"ש שם[9] ובל"ז אין ראיה ודוק]. אמנם מהרמב"ם ז"ל שהשמיט דין זה משמע, דסבירא ליה כר"ל, וכן כתב אחד מהגדולים. ונראה לי, דעכ"פ הוה ספיקא דדינא. וטעמו של ר"י נראה לי, משום דעיקר מצוה דשביעית הוא בשביל העני, כדכתיב [שמות כג, יא] ואכלו אביוני עמך, ולכן אף על פי שלפי האמת מופקר לכל בשמיטה, מכל מקום מדחזינן עיקר כוונת התורה תכליתה של שביעית, לכן בהפקר מועיל כה"ג".

מדברי ערוך השולחן נראה כאמור, כי נחלקו רבי יוחנן וריש לקיש במחלוקת בית שמאי ובית הלל. ריש לקיש סבור כבית הלל, ורבי יוחנן כבית שמאי. אמנם זה קצת קשה, כמובן, כי באופן פשוט לא נראה כך. אמנם הפני משה הסביר, כי גם לרבי יוחנן המפקיר לעניים ולא לעשירים, אינו הפקר. אבל חלוקות אחרות, כגון לאדם ולא לבעלי חיים, ליהודים ולא לגויים, לעניי אותה העיר ולא לעניי עיר אחרת, הרי זה הפקר[10].

נוכל לומר איפה כי לדברי הירושלמי, למרות ההגבלה המסוימת שחוששים שהישיבה מטילה על תלישת הפירות, הפירות יוגדרו הפקר. ומשום שאין הבחנה בין עני לעשיר, ודי בכך כדי להחשב הפקר, לשיטת רבי יוחנן[11].

עוד מבואר מדברי הרב חיים קניבסקי זצ"ל (דרך אמונה על הלכות תרומה פרק ב ס"ק רמו), כי חיוב המעשר בהפקר כזה מוטל בספק, כלשונו:

"מה הוא ההפקר הוא שיאמר אדם נכסים אלו הפקר לכל ובין במטלטלין בין בקרקעות מועיל לשון זה להפקירן, וי"א שאפי' לא אמר בפירוש רק שזרקו לאשפה ואין משמרו כלל הוי הפקר. וכיצד דין ההפקר כל הקודם וזכה קנהו לעצמו ונעשה שלו ואפי' זה שהפקיר דינו בו כדין כל אדם אם קדם וזכה בו קנהו. המפקיר לעניים אבל לא לעשירים או לבהמה ולא לאדם או לגוים ולא לישראל אינו הפקר עד שיפקיר לכל כשמיטה וחייב במעשר ואם קדם עני וזכה בו לא עשה כלום וצריך להחזיר לבעליו. אבל אם הפקיר לאדם ולא לבהמה או לישראל ולא לגוים או לעיר זו אבל לא לעיר אחרת, יש אומרים דהוי הפקר. וצ"ע אם הפקר כזה פוטר ממעשרות, ויש אומרים דלא מהני כלל הפקר כזה, ואפילו הפקיר לכל העולם כולו, חוץ מאדם אחד אינו הפקר, עד שיפקיר לכל, וכן נראה דעת רבנו[12]".

לאור זאת, יש לפטור את הפירות מחובת מעשר. כי גם אם לא התכוונה הנהלת הישיבה להפקיר את הפירות לכל הבא בתחומה, הרי הדבר שנוי במחלוקת, אם הפקר לעיר זו ולא לעיר אחרת, מוגדר הפקר. וכיון שחובת המעשרות מקורם בתקנה דרבנן, כנתבאר לעיל באות ב', שבזמן הזה החיוב הוא דרבנן, ושהלוקח אינו חייב במעשרות אלא מדרבנן, לכן יש מקום להקל בזה.

אמנם צריך ביאור מה הסברא בזה, ומה ההיגיון בחילוק כזה בין הפקר לעניים ולא לעשירים, שאינו הפקר. לבין הפקר לאנשי עיר זו ולא לעיר אחרת, שאכן חל הפקר. מדוע יש הבדל בין עניים ועשירים וחלוקות אחרות. הרי לכאורה יש להשוות דין אחד לכל, או שתמיד צריך להפקיר לכל, או שבכל מקרה ניתן לעשות הפקר חלקי.

התשובה לכך, שאין עניין להפקיר לאנשים רחוקים שבכל מקרה לא יכולים להגיע לקחת את הדברים. לכן צריך ההפקר להיות למי שבפניך, כי הם אלה שיכולים לקחת את ההפקר. לכן לא יתכן לעשות הפקר לעניים ולא לעשירים, כי הלוא יש בפנינו גם עניים וגם עשירים, על כן אין זה הפקר. אבל הפקר לבני אדם ולא לבהמות, או ליהודים ולא לגויים, לאנשי עיר זאת ולא לאנשי עיר אחרת, הרי זה ממש הפקר. כי כל מי שבפניך, יכול לקחת את החפץ המופקר. ולא אכפת לנו שלא הפקיר לרחוקים, שבין כה וכה לא יבואו לקחת.

7. ההבדל בין דיני ממונות לחיוב מעשרות 

אלא שאף אם נקבל את הטענה לפיה הפקר חלקי אינו הפקר, הרי זה רק בכל מה שנוגע לדיני ממונות, אבל במה שנוגע לפטור ממעשר, די בהפקר מסוים, כדי לפטור ממעשר.

יש להוכיח שאפילו הפקר מסוים מועיל לפטור מן המעשר, מדברי רש"י (בבא קמא כח, א ד"ה חייב בפרט) שכתב וז"ל "אלמא הפקר כל דהו פטור ממעשר, כדתנן כל שהוא אוכל ונשמר חייב במעשר".

וכן ברור בדברי התוספות (בבא קמא כח, א) שכתבו וז"ל:

"זה וזה פאה לפוטרו מן המעשר כדתניא כו' – …ופאה דמיפטרא מן המעשר, לא מטעם הפקר, דהא תנן במסכת פאה (פ"ו מ"א) ב"ש אומרים הפקר לעניים הפקר וב"ה אומרים אין הפקר עד שיפקיר אף לעשירים כשמיטה, אלא היינו טעמא דמיפטרא כדדרשינן בספרי וּבָא הַלֵּוִי כִּי אֵין לוֹ חֵלֶק וְנַחֲלָה עִמָּךְ, יצא זה שיש לו חלק ונחלה עמך, שאם הוא לוי עני נוטל פאה …."

מבואר בתוס', שהפאה פטורה ממעשר לא משום שהיא הפקר לכל, שהרי כל פאה מופקרת רק לעניים ולא לעשירים, והפקר כזה אינו פוטר ממעשרות. אלא עצם היותה של הפאה בגדר "אינו נשמר", פוטר מן המעשר, ומשום שדי בהפקר כל שהוא, לפטור ממעשרות.

דברים אלה יש בהם כדי להסביר מדוע נקט התנא בלשון "כָּל שֶׁהוּא אֹכֶל, וְנִשְׁמָר, וכו' חַיָּב בַּמַּעַשְׂרוֹת", אף שיכל לכתוב "כל שאינו הפקר". אמנם לפי דברי התוס' הסיבה לכך ברורה. כי אם מאפשרים לציבור לקחת, הגם שאין זה הפקר גמור, הרי אין זה נשמר, ודי בהפקר מועט כזה, לפטור מן המעשרות. גם השולחן ערוך נקט בלשון התנא (יו"ד סימן שלא סעיף יג) ""כָּל אֹכֶל אָדָם, הַנִּשְׁמָר, וכו'" כדי להשמיענו דין זה, שדי בהפקר כלשהו, לפטור מן המעשרות.

ההיגיון בזה הוא, שרק הנוהג כאדון על הפרי חייב בהפרשת מעשרות, כדי להפנים אל ליבו, שהוא לא האדון האמיתי. אלא בורא העולם, הוא האדון. כפי שניתן להסיק מן הסיפור המובא בתוספות (תענית יב, א) על אותו אדון, בעל שדה, שהוציאה יבול רב, בסך אלף כור, ונהג להפריש מעשרות כדין, עשרה אחוז בכל שנה, כלומר מאה כור. טרם פטירתו, קרא לבנו והזהירו להמשיך כך, אלא שבנו התחכם והמעיט במעשרות. וכשם שהוא מיעט, כך גם השדה מיעטה, ולא הפיקה יבול רב כבשנה הקודמת, אלא רק מאה כורים. וראה שם בתוספות (מובא בהערה[13]) שאמרו לו מקורביו, כי הבורא העניק לו שיעור, מי הוא האדון האמיתי.

לכן נראה ברור מדברי רש"י ותוספות, שכשם שהפאה פטורה ממעשרות, ומשום שאינה שמורה, כך כל פרי אחר, אם אינו שמור, די בכך כדי לפטרו ממעשרות.

נמצא שאפילו אם דין ההפקר חל רק כאשר הבעלים מפקירים לכל, הרי הפטור מחובת מעשר חל גם בהעדר הפקר כזה, ומשום שדי בכך שהפרי אינו שמור.

8. להלכה

נראה שלא צריך לעשר את הפירות הנקטפים בתחומי הישיבה, מן הטעמים הבאים:

אם בעלי פירות אינו מקפיד עליהם, הרי הם הפקר, וכמבואר ברמב"ם "אֵין בַּעַל הַשָּׂדֶה מַקְפִּיד עֲלֵיהֶן, וכו' פְּטוּרִין מִן הַמַּעֲשֵׂר".

ניתן לומר שהפירות נחשבים הפקר לכל. ואף שהכניסה למתחם הישיבה אינה חופשית, אין זה אלא מטעמי בטיחות, ולא עבור הפירות. ממילא אין השמירה מבטלת דין הפקר מן הפירות.

אף אם נאמר שאין כוונה להפקיר פירות אלה לאנשים מחוץ לישיבה, הלא יש דעות שהפקר לעיר זו ולא לעיר אחרת, גם הוא הפקר.

גם אם לא נקבל טענה זו, הרי הדין הזה נוגע רק להפקר בדיני ממונות. אבל לגבי מעשר, אין צורך בהפקר לכל. ומאחר שהחיוב ללוקט הוא תרי דרבנן, נראה ברור שאין כל מקום להחמיר, והם ודאי פטורים מתרומות ומעשרות.

[1] ירושלמי (מעשרות פרק א הלכה א), מצוטט בפירוש המשניות לרמב"ם שם.

[2] ירושלמי מעשרות פרק א הלכה א.

[3] ר"ש על מסכת חלה פרק א משנה ג.

[4] ירושלמי מעשרות פרק א הלכה א.

[5] עיין מאמרו של הרב יעקב אריאל שליט"א, בשם "מפקיר את הפירות, אך אינו מאפשר כניסה למטע" (אמונת עיתיך מספר 118), שם הסיק כי מניעה צדדית להיכנס למטע, מותירה את הפירות תחת הגדרת הפקר.

כאן המקום להודות לכבוד הרב על מאמרו המועיל, שסייע לי רבות בהכנת מאמר זה, ובפרט המקורות שהובאו בו. כן הסכים על ידו הרב יואל פרידמן, במאמר תגובה למאמר של הרב יעקב אפשטיין, בנידון הפקרת פירות במחנות צה"ל (אמונת עיתיך 115). כמו כן אודה כאן לרב יואל פרידמן, על שהפנה אותנו למאמרים חשובים בנושא זה.

[6] דברי הגר"ד ליאור נמצאים בשו"ת חבל נחלתו חלק ג סימן מח במאמר בשם עצים הנמצאים ברשות עירונית לעניין גזל ותרומות ומעשרות, בהערה בסוף המאמר.

[7] מדבריו משמע, שהפקר ליהודים ולא לאינם היהודים, הרי זה הפקר, כדעת רבי יוחנן.

[8] שם הפקיר רבי ישמעאל עצים לכל העולם, חוץ מלזה שמכר לו אותם. ואומרת הגמרא שאין זה הפקר, ולכאורה ניתן להוכיח מכאן, שהפקר אינו חל אלא אם הפקיר לכל.

[9] בכל אופן אין ראיה מגמרא זו, כי שם רצו להסביר את מעשהו של רבי ישמעאל גם לשיטת ריש לקיש, אף שאין הלכה כמותו. ואמו"ר תירץ את קושיית הר"ש, בדרך נוספת:

"ולעניות דעתי נראה לתרץ באופן אחר  כי צריך להסביר מה ההיגיון בחילוק כזה בין הפקר לעניים ולא לעשירים, שאינו הפקר. לבין הפקר לאנשי עיר זו ולא לעיר אחרת, שהוא אכן הפקר. הרי לכאורה יש להשוות דין אחד לכל, או שתמיד צריך להפקיר לכל, או שבכל מקרה ניתן לעשות הפקר חלקי.

התשובה לכך שאין עניין להפקיר לאנשים רחוקים שבכל מקרה לא יכולים להגיע ולקחת את הדברים. לכן צריך ההפקר להיות למי שבפניך, כי הם אלה שיכולים לקחת את ההפקר. לכן לא יתכן לעשות הפקר לעניים ולא לעשירים, כי הלוא יש בפנינו גם עניים וגם עשירים, על כן אין זה הפקר. אבל הפקר לבני אדם ולא לבהמות, או ליהודים ולא לגויים, לאנשי עיר זאת ולא לאנשי עיר אחרת, הרי זה ממש הפקר. כי כל מי שבפניך, יכול לקחת את החפץ המופקר. ולא אכפת לנו שלא הפקיר לרחוקים, שבין כה וכה לא יבואו לקחת.

לכן לא הועיל הפקרו של רבי ישמעאל, כשאמר הפקר לכולם חוץ מן המוכר שעומד בפניו, כי הפקר כזה אינו הפקר, שהרי בכך מנע ממי שיכול לקחת את הדבר המופקר. והפקר כזה, שמונע דווקא ממי שיכול לקחתו, ממש לא נקרא הפקר."

[10] הסברו של הפני משה בזה הוא, שבית שמאי למדו כי גם הפקר לעניים ולא לעשירים נחשב הפקר, משום שנאמר מפורש בדין הפאה (ויקרא כג כב) "לֹא תְכַלֶּה פְּאַת שָׂדְךָ וגו' לֶעָנִי וְלַגֵּר תַּעֲזֹב אֹתָם", מכאן מוכח שיש דין הפקר לעניים בלבד. אמנם בית הלל סירבו ללמוד כך, כי רק בפאה נאמר דין זה שיותיר לעניים בלבד, ולא לעשירים. אבל חלוקות אחרות, שלא מצאנו דווקא בפאה, אינם הפקר עד שיפקירם לכל, וכשמיטה.

[11] כך גם משמע מתשובת נודע ביהודה (תנינא חלק יורה דעה סימן קנד) שם כתב כי אף דקיי"ל כבית הלל, ואינו הפקר אלא אם מפקיר לכל. היינו דוקא בהפקיר לעניים ולא לעשירים. אבל במפקיר זכותו מול אדם אחד או שניים, הם יכולים לזכות בהפקר זה.

[12] וכפי שנקט גם ערוך השולחן. משמע, שהרמב"ם פסק כריש לקיש, כי אם היה פוסק כרבי יוחנן, היה עליו לפרט. והובאו בציון ההלכה (דרך אמונה שם סעיף קטן רפג), וז"ל "ומצאתי בברכי יוסף יורה דעה סימן שלא אות ז שנסתפק בזה, והביא ראיות שפוטר ממעשר ע"ש, וכן כתב בטורי אבן ר"ה טו, א ופסק כן"

 

[13] סיפור המעשה, כמובא בלשון התוס' "ומעשה באדם אחד שהיה עשיר, והיה לו שדה שעשתה אלף כור, והיה אותו עשיר נוטל מאה כורין למעשר, ומפריש כל שנה ושנה, וכן עשה כל ימיו. כשחלה למות, קרא לבנו ואמר לו, בני דע, ששדה זו שאני מוריש לך עושה בכל שנה ושנה אלף כורין, הזהר שתפריש מאה כורין, כאשר עשיתי, ומת אותו האיש. ועמד הבן במקומו ועשה השדה אלף כורין, כאשר היה עושה בחיי האב, והפריש ממנה מאה כורין. בשנה שניה נסתכל וראה הבן שמעשר היה דבר גדול, ואמר שלא יפריש. לשנה אחרת נתמעט השדה, ולא עשה כי אם מאה כורין, נצטער עליו. ושמעו קרוביו שכך מיעט ולא הפריש מעשר, באו כולם אצלו מלובשים לבנים ושמחים, אמר להם כמדומה לי שאתם שמחים בקלקלתי, אמרו לו נצטער עליך, כי גרמת לך כל הרעה הזאת. ומפני מה לא הפרשת מעשר כראוי היטב. בא וראה, כי מתחלה כשבא השדה לידך, היית בעל הבית והקב"ה כהן, שהיה המעשר חלקו, ליתן לעניים. ועכשיו שלא הפרשת חלקו לו היה הקב"ה בעל הבית ואתה כהן, שאין שדך עושה מה שהיה עושה מתחלה אלף כורין, והפריש לך מאה כורין".

דילוג לתוכן