מצוות אכילה בערב יום כיפור
מצוות אכילה בערב יום כיפור
מכתב אל הרב יצחק דעי:
1. האם אכילה בערב יום כיפור היא מצוה לדעת הרמב"ם?
2. פירוש המאמר "כל האוכל ושותה בערב יום מכלה עליו הכתוב כאילו התענה תשיעי ועשירי"
תגובת הרב דעי:
3. הרמב"ם כלל אכילה בערב יום כיפור עם אכילה ביום טוב
4. דרכו של הרמב"ם
תגובה על מכתבו של הרב יצחק דעי:
מכתב אל הרב יצחק דעי:
1.האם אכילה בערב יום כיפור היא מצווה לדעת הרמב"ם?
הרב יצחק דעי שיחי', מרבני ישיבתנו, פנה אלי ובפיו קושיה חזקה. הנה שיטת הרמב"ם בהלכות נדרים שחובה מן התורה לאכול בערב יום כיפור. וקשה אם כן, מדוע בהלכות שביתת עשור, לא הזכיר חובה זו כל עיקר.
ראה לשון הרמב"ם בדיני נדרים:
הַנּוֹדֵר שֶׁיָּצוּם בְּשַׁבָּת אוֹ בְּיוֹם טוֹב חַיָּב לָצוּם. שֶׁהַנְּדָרִים חָלִים עַל דִּבְרֵי מִצְוָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. וְכֵן הַנּוֹדֵר שֶׁיָּצוּם יוֹם רִאשׁוֹן אוֹ יוֹם שְׁלִישִׁי כָּל יָמָיו וּפָגַע בּוֹ יוֹם זֶה וַהֲרֵי הוּא יוֹם טוֹב אוֹ עֶרֶב יוֹם הַכִּפּוּרִים הֲרֵי זֶה חַיָּב לָצוּם, וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר רֹאשׁ חֹדֶשׁ. פָּגַע בּוֹ חֲנֻכָּה וּפוּרִים, יִדָּחֶה נִדְרוֹ מִפְּנֵי הַיָּמִים הָאֵלּוּ, הוֹאִיל וְאִסּוּר הַצּוֹם בָּהֶם מִדִּבְרֵי סוֹפְרִים, הֲרֵי הֵן צְרִיכִין חִזּוּק, וְיִדָּחֶה נִדְרוֹ מִפְּנֵי גְּזֵרַת חֲכָמִים (הלכות נדרים פרק ג הלכה ט).
מבואר ברמב"ם שהנודר לצום, וחל ביום זה ערב יום כיפור, הרי זה כנדר על דבר מצוה, והוא חל[1]. והוכיח מזה הרדב"ז כי האכילה בערב יום כיפור, לשיטת הרמב"ם, היא מצוה מן התורה, והואיל וזו מצוה שאינה צריכה חיזוק, חל הנדר (בשונה מדברי סופרים, שצריכים חיזוק, והנודר עליהם, אין נדרו חל). וגם מדברי כסף משנה נראה, שהבין כך בדברי הרמב"ם.
אכן יש להקשות, כפי שהקשה הרב דעי שיחי', מדוע לא הזכיר הרמב"ם חובה זו בהלכות שביתת עשור.
ליישב זאת, הביא הרב דעי את דברי הרב אבישי חבר טוב שיחי' שהסביר, כי בהלכות שביתת עשור הביא הרמב"ם את הדינים הנוגעים ליום כיפור בלבד, אבל דינים השייכים לערב החג, לא התייחס אליהם.
אלא שקשה לי לקבל תירוץ זה, כי הרמב"ם סידר את הלכותיו באופן מסודר מאד, ולא סביר שדין הנוגע לערב יום כיפור, ייכתב רק בהלכות נדרים. מה עוד, שאם לדעתו אכילת ערב יום כיפור מצוה היא, היה לו לכתוב זאת בצורה מפורשת יותר.
וכדי ליישב הקושיא, הייתי אומר לולא דמסתפינא מהבל פיהם של הרדב"ז והכסף משנה, שיש לפרש את דברי הרמב"ם בצורה אחרת. כי אם נתבונן, נמצא חילוק גדול בין תחילת דברי הרמב"ם לסופם, שבתחילת דבריו (בהלכה ט' שם) כתב:
"הַנּוֹדֵר שֶׁיָּצוּם בְּשַׁבָּת אוֹ בְּיוֹם טוֹב חַיָּב לָצוּם. שֶׁהַנְּדָרִים חָלִים עַל דִּבְרֵי מִצְוָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ".
בדברים אלה, הביא הרמב"ם דוגמאות, בהם רואים כיצד חל נדר על דבר מצוה, ולא כלל בהם את הנודר לצום בערב יום כיפור.
ואילו בהמשך דבריו כתב:
"וְכֵן הַנּוֹדֵר שֶׁיָּצוּם יוֹם רִאשׁוֹן אוֹ יוֹם שְׁלִישִׁי כָּל יָמָיו וּפָגַע בּוֹ יוֹם זֶה וַהֲרֵי הוּא יוֹם טוֹב אוֹ עֶרֶב יוֹם הַכִּפּוּרִים הֲרֵי זֶה חַיָּב לָצוּם, וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר רֹאשׁ חֹדֶשׁ".
וצריך להבין מדוע לא הכניס הרמב"ם בין הדוגמאות שבמשפט הראשון את "הנודר לצום בערב יום כיפור", והציג רק את השבת ויום טוב כדוגמא. בעוד שבמשפט השני, שילב גם דוגמא זו של הנודר לצום ביום שחל בו ערב יום הכפורים.
ונראה, שבמשפט הראשון הרמב"ם אכן מדבר על נדרים החלים על דבר מצוה, וכיון שלא עלה על דעת הרמב"ם להחשיב אכילה בערב יום כיפור כמצוה, לכן לא הוסיף את "ערב יום כיפור" כנדר החל על דבר מצוה. וכיון שאין זו מצוה, יכול אדם אפילו להשבע לצום בערב יום כיפור, ושבועתו תחול, אפילו שהשבועה, בשונה מנדר, תמיד לא תחול על דבר מצוה, כמבואר בהלכה ז' שם (וּשְׁבוּעוֹת אֵין חָלוֹת עַל דִּבְרֵי מִצְוָה).
אבל במשפט השני דן הרמב"ם במי שהתחייב לצום בימי ראשון או בימי שלישי כל השנה, ולא פירש בלשון הנדר כיצד ינהג כאשר יחולו בהם ימים טובים או ערב יום כיפור. היה ניתן לחשוב איפה, שלא יצום בהם, כי סביר להניח שלא רצה לצום ביום טוב, מאחר ויש בו מצות אכילה. וכן בערב יום כיפור, לא רצה לצום, כי יצטרך לצום שני ימים ברצף. על כן מחדש הרמב"ם, שבנדרים הולכים אחר מה שיצא מפיו, וחייב לצום בימים אלה.
אלא שאם ארע וחנוכה או פורים חלו בימים אלו [בהם התחייב לצום], אסרו חכמים את הצום, כדי לחזק את תקנתם. כלומר, כיון שלא פירש בשפתיו אם רוצה לצום בחנוכה או פורים, תיקנו חכמים שלא יחול נדרו בהם, כדי שלא יאמרו הבריות שמותר לצום בימים אלה. ואמנם, אם היה מפרש בשפתיו שנודר לצום בחנוכה או פורים, יתכן שהנדר יחול.
2. פירוש המאמר "כל האוכל ושותה בערב יום מעלה עליו הכתוב כאילו התענה תשיעי ועשירי"
אלא שעתה עלינו להסביר כיצד יפרש הרמב"ם את דברי הגמרא "כל האוכל ושותה בערב יום כיפור מעלה עליו הכתוב כאילו התענה תשיעי ועשירי", הרי המשמעות היא, לכאורה, שיש בזה מצוה. אבל באמת נראה שהרמב"ם מפרש זאת בצורה שונה, וכפי ששמעתי מאבי מו"ר זצ"ל, שהיות ואמרה התורה להתענות ביום עשירי לחודש, היה מקום לחשוב שצריך להפסיק את האכילה כמה שעות לפני תחילת יום העשירי, כדי שיהיה מעונה כבר מתשעה בערב, וכדי לבטל מחשבה שכזו אמרה הגמרא, שרשאי אדם לאכול כרצונו ביום התשיעי, והתורה תחשיב אכילה זו כאילו נמנע מאכילה כבר מיום התשיעי, וממילא ייחשב יום העשירי ליום שלם של צום. נמצא כי אין בדברים אלו הלכה מסוימת, ולכן לא ראה הרמב"ם צורך להביאם בהלכותיו.[2]
עוד הוסיף אבי מו"ר זצ"ל להסביר, שמגמרא זו אנו למדים, כי כשם שהצום ביום הכיפורים עצמו עבודת ה' היא, כך גם האכילה בערב יום כיפור, עבודת ה' היא ומצוה יש בה, שהרי מכוחה יכול אדם לצום למחרת.
לסיום, ברצוני להסביר את שיטת הסוברים שהפסוק מלמד על חובת אכילה בערב יום כיפור.
הנה המתבונן בלשון הכתוב לא ימצא בלשונו ציווי ישיר על יום העשירי בחודש, אלא בעיקר את תחילת הצום וסופו, ככתוב וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב, מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב, ומשמעות הלשון מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב היינו "מתשעה בערב עד עשירי בערב".
ומלשון זו הסיקו דעות אלו שהתורה הגבילה ודקדקה כי עת הצום יחול דווקא ביום העשירי, ולא לפני כן[3], ומכאן שיש חובה לאכול בערב העשירי של תשרי, כדי לא לסתור דברי התורה שהצום מתחיל דווקא בסופו של התשיעי בחודש.[4]
זה מה שנראה לעניות דעתי.
תגובת הרב דעי:
3. הרמב"ם כלל אכילה בערב יום כיפור עם אכילה ביום טוב
אחר כל זאת חזר הרב דעי שיחי' והשיב על דברי כדלהלן:
לכבוד מורנו ראש הישיבה, הרב בוצ'קו שליט"א
תודה רבה לרב על התייחסותו לדבריי.
ברשות הרב, ברצוני להגיב כדרכה של תורה, ובא אני להתלמד בלבד.
הנה כת"ר למד ברמב"ם מדחילק את הדין לשני משפטים כאשר במשפט הראשון כתב על הנודר לצום בשבת ויו"ט שחייב לצום, ובמשפט השני כתב על ערב יום כיפור ש"נפל" ביום שבו הוא החליט לצום במשך השנה (נניח שלישי).
ומזה שחילק הרמב"ם את הדין לשני חלקים שמע מינה שיש חילוק ביניהם, כי בערב יום כיפור היתה הוה אמינא שלא יצום כי וודאי לא ירצה לצום יומיים רצופים, קמ"ל שחייב לצום והחידוש הוא שהולכים עפ"י לשון בני אדם וחייב לצום.
לפיכך, למד הרב שאין מצווה לאכול בערב יום כיפור לדעת הרמב"ם, ובזה מיישב אמאי בשביתת עשור שתיק מעניין זה.
ובכן, לענ"ד קשה לומר כן ברמב"ם משתי סיבות:
א. במשפט השני כלל הרמב"ם יחד עם ערב יום כיפור גם את יו"ט וגם את ראש חודש וזה לשונו:
"וכן הנודר שיצום יום ראשון או יום שלישי כל ימיו, ופגע בו יום זה, והרי הוא יום טוב או ערב יום הכיפורים, הרי זה חייב לצום; ואין צריך לומר ראש חודש".
ומדכייל הרמב"ם את ערב יו"כ יחד עם יו"ט ור"ח רואים בעליל שאין כאן דין מיוחד לעריו"כ, שרוצה הרמב"ם לסלק איזו הבנה שמא יחשוב אדם שלא חייב לצום (בגלל יומיים רצופים וכד'), אלא רצה לבאר בפשיטות שבניגוד לשבת, דקביעא וקיימא, הרי שאר הימים הטובים עלולים לחול בכל שאר ימות השבוע כנודע, לכן יש להסביר שגם כאשר לא אמר במפורש שיצום ביו"ט באופן ספציפי, בכ"ז עליו לצום משום שהנדרים חלים על דברי מצווה.
4. דרכו של הרמב"ם
ברור שמטרת הרמב"ם במקבץ הלכות זה להסביר את העיקרון שנדרים חלים על דברי מצווה ולא את העיקרון שבנדרים הולכים אחר לשון בני אדם (או מחשבתו), שעיקרון זה מבואר בהרחבה בפרק ט ובו כ"ג הלכות.
– לגבי הפירוש בגמ' "מערב עד ערב" שכת"ר פרש שבא הכתוב לתחם את זמני הצום יש לומר שאכן אין לצום לפני זמן זה אבל אין ראיה שחייבים לאכול אכילה משמעותית. והנה, בגמ' הבינו (ברכות ח ע"ב) שיש להסיר עיסוקים שונים ואפילו לימוד תורה כדי להקדיש זמן לאכילה. ש"מ שיש עניין באכילה ביום זה. ולא הסתפקו באכילת ככותבת כדי לאפוקי מעינוי בלבד.
לסיום אומַר, אכן יש קושי בהשמטת מצווה זו ברמב"ם, אולם אין זה חדש והיא מצטרפת לרשימה של מצוות שברור שהן מחייבות (תוספת שבת, מצוות יישוב ארץ ישראל, מצוות התשובה ועוד) ויש בספרי הכללים סיבות שונות מדוע השמיט הרמב"ם הלכות אלו.
ייתכן שסמך על הלכות נדרים שהראה שם שעוצמת יום זה כמו יו"ט, או כדברי הרב חבר טוב. ודוחק.
לפני חתימה, אוסיף דבר מעניין שהרמב"ם בהלכות דעות פרקים ז' וח' הביא את כל דיני תוכחה והשמיט את ההלכה של "מוטב יהיו שוגגין ולא יהיו מזידין" והנה, מצאה היא את מקומה אצלנו בהל' שביתת עשור (א, ז) בנוגע לנשים שממשיכות לאכול עד חשכה, וכתב בסוף: "והנח להן שיהו שוגגין ואל יהיו מזידין וכן כל הדומה לזה".
רואים שלפעמים סמך הרמב"ם על דברים שכתב במקומות אחרים.
אחתום בברכה לרב, גמר חתימה טובה לו ולבני ביתו ותודה על הזכות והאפשרות ללמד ולחנך את התלמידים היקרים בדרך התורה והיראה. שאין דבר גדול מזה.
יצחק דעי.
תגובה למכתבו של הרב יצחק דעי
5. על דרכו של הרמב"ם
והשבתי על השגותיו, כדלהלן.
לכבוד הרב יצחק דעי
השלום והברכה.
תודה על התגובה המהירה על דברי, כעת אשיב על דבריך.
- הנה עיקר קושייתך על דברי היא ממה שהרמב"ם כלל אכילה בערב יום כיפור יחד עם אכילת ראש חודש, שהיא ודאי מצוה. אמנם נראה לי שאין דבר זה מוסכם. כי הרמב"ם לא הביא בהלכותיו שיש חיוב לאכול בראש חודש, ועיין בטור סימן תיט שמקור דין זה לוט בערפל, ולכן אין לתמוה מדוע לא הביא הרמב"ם דין זה בהלכותיו. ואם תדקדק בדבריי תראה שרמזתי לזה במכתבי הראשון.
הקושיה השניה אינה חזקה, כי הנך רואה שהרמב"ם ראה צורך לשוב ולכתוב שאם נדר לצום, זה חל גם על יום טוב, למרות שאת עיקר דין זה, שניתן לדור ולצום ביום טוב, כבר כתב בתחילת ההלכה. לכן מוכרח שבא לחדש כאן, שנודר שלא אמר בפירוש כיצד ינהג כשיום טוב יחול ביום הצום, נדרו חל. ואגב זה הביא גם דין ערב יום כיפור וראש חודש, וכנתבאר.
- מה שכתבת "אין ראיה שחייבים לאכול אכילה משמעותית" באמת לא התכוונתי שצריך לאכול ככותבת הגסה, רק הכוונה שמן התורה יש לאכול כרגיל, כדי שיהיה ברור, שהצום נעשה רק מערב עד ערב, ולא מעבר לזה. וזה ההסבר לדעות הסבורות שפסוק זה מחייב אכילה מן התורה, בערב יום כיפור.
- הסיבה שהרמב"ם מביא את הדין "מוטב שיהיו שוגגים ואל יהיו מזידין" בהלכות שביתת עשור היא כיון שכך עשתה הגמרא, שציטטה דין זה בהקשר לאכילת נשים בערב יום כיפור. אמנם לאידך גיסא, לומר שהרמב"ם סידר את דין האכילה בערב יום כיפור בהלכות נדרים מטעם דומה, לא נראה לי נכון, כי לא מצינו שהובא דין זה בגמרא ביחס לנדרים.
למעשה, הואיל וכתבו רדב"ז וכסף משנה בדעת הרמב"ם, שהאכילה בערב יום כיפור היא מצוה מן התורה, נראה שתירוצו של הרב אבישי חבר טוב שיחי', שבהלכות שביתת עשור לא הביא דין זה, כי אינו דן שם בערב יום כיפור, הוא תירוץ נצרך, וכפי הביטוי המקובל, דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר. אמנם אחרי העיון ראיתי שמרן הכסף משנה חזר בו בבית יוסף, וכתב בהלכות ראש חודש (סימן תיח) שלדעת הרמב"ם אין כאן מצוה מן התורה, וברוך ה' שזכיתי לכוון לדעתו, וזה לשונו:
ויש לדקדק בדברי הרמב"ם (בהל' נדרים שם) שנראה לכאורה שהוא סובר דבערב יום הכיפורים ובראשי חדשים אסור להתענות מן התורה, ומשמע דבערב יום הכיפורים היינו מדדרשינן ליה מועניתם את נפשותיכם בתשעה לחודש (ויקרא כג לב). ויש לתמוה על ערב יום הכיפורים, דאטו משום דרשה דועניתם את נפשותיכם בתשעה לחודש, שהיא אסמכתא בעלמא, לימא שהוא מדאורייתא וכו', לכן נראה לי דאין הכי נמי, דאינם אסורים אלא מדרבנן. אלא דכיון שיש להם קצת סמך בתורה, לא אתו לזלזל בהו, ולפיכך אינם צריכין חיזוק וכו', ע"כ.
כך גם הבין ערוך השולחן[5].
[1] יש לנו כלל שאם אדם נשבע לקיים מצוה או לעבור עבירה, אין השבועה חלה, בגלל שכל יהודי נשבע בהר סיני לקיים מצוות ולא לעבור עבירות. אבל אם נודר, הנדר חל, גם אם הנדר מכוון נגד מצוות התורה, כגון הנודר לצום בשבת, שהופך את שבת ליום האסור באכילה ושתיה עבורו, בכל זאת הנדר חל, וכמו שמסביר הרמב"ם "ומפני מה נדרים חלות על דברי מצוה, והשבועות אינן חלות על דברי מצוה, שהנשבע אוסר עצמו על דבר שנשבע עליו, והנודר אוסר הדבר הנדור על עצמו: נמצא הנשבע לבטל מצוה, אוסר עצמו, וכבר עצמו מושבע מהר סיניי, ואין שבועה חלה על שבועה; והאוסר דבר זה בנדר, זה הדבר הוא שנאסר, ואותו הדבר, אינו מושבע מהר סיני".
[2] בעברי על דברי אלו בשנית, עלה בדעתי דרך נוספת להסביר מדוע הרמב"ם לא פסק דין אכילה בתשיעי להלכה, והיא, שלדעתו פסוק זה מלמדנו דין "תוספת יום כיפור", כמו שמפורש בדבריו (הלכות שביתת עשור פ"א ה"ו) "וצריך להוסיף מחול על הקדש בכניסתו וכו' שנאמר (ויקרא כג לב) וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב ועניתם את נפשותיכם בתשעה לחדש בערב. כלומר התחיל לצום ולהתענות מערב תשעה הסמוך לעשירי", והמעיין בגמרא יראה נכוחה כי פירושו של פסוק זה ומה הוא בא ללמדנו, אכן שנוי במחלוקת תנאים.
ויש להוכיח הבנה זו, כי הנה הבית יוסף נתקשה בסימן תרד על דברי הטור, שנקט להלכה גם את חיוב האכילה בערב יום כיפור, ומאידך גם את הדין של תוספת יום כיפור. וליישב את שיטת הטור, תירץ הבית יוסף שהטור למד דין תוספת בערב כיפור מהפסוק "בֶּחָרִישׁ וּבַקָּצִיר תִּשְׁבֹּת", כשיטת רבי עקיבא (ראש השנה ט ע"א). והנה כל זה טוב רק לשיטת הטור, אבל לשיטת הרמב"ם אי אפשר להסביר כך, משום שכאמור, בהלכות שביתת עשור למד דין תוספת יום כיפור מפסוקנו, וממילא אין לו לימוד לחיוב אכילה בערב יום כיפור, וכפי שכתבנו.
[3] חוץ מהתוספת הקטנה שהתחייבנו בו מהתורה.
[4] חכם אחד חיזק סברא זו, במנהגו של הגר"א, שבמוצאי פסח היה משתדל לאכול חמץ, להיכר שהמצוה נעשית מפני גזירת הבורא, כמובא בספר מעשה רב (סימן קפא) יעו"ש. וזה דומה בענין תיחום וסימון הגבול הברור של המצוה, שהוגבל בדקדוק לזמן מסוים.
[5] כעת, בפנותי להוציא לאור את המשא ומתן הזה בהלכה, מצאתי בערוך השולחן, שגם הוא סבור כי לדעת הרמב"ם אין חובה מן התורה לאכול בערב יום כיפור, והסביר את הרמב"ם בצורה דומה לפירושי, אף שאינה זהה. ראה שם שכתב, שהרמב"ם לא פסק את הדין של חיוב אכילה בערב יום כיפור, כי למד מפסוק זה את הדרשה של תוספת יום כיפור, וכפי שכתבתי לעיל, וברוך השם שזכיתי לכוון לדבריו. אמנם אחר דבריו המפורשים של הבית יוסף, אין צורך בדברים אלה, מאחר ומפורש בדבריו שהלימוד מהפסוק אינו אלא אסמכתא.
נושאים נוספים בהלכות יום כיפור
היתר אכילה לחולה ביום הכיפורים
עינוי יום הכיפורים – הרב משה בוצ'קו זצ"ל