שולחן ערוך כפשוטו

הלכות חנוכה

סימן תרע"ח

נר של שבת קודם לנר של חנוכה, ובו סעיף אחד.

 

 

סימן זה אינו מציאותי בימינו, כי ברוך השם הכסף המצוי ביד כל אדם, מספיק לקיום מספר מצוות בו זמנית. הנידון של סימן זה הוא איזו מצוה יקיים הדל והאביון, שאין ממונו מספיק אלא למצווה אחת. עם זאת יש חשיבות בלימוד סימן זה, כי הוא מלמד את סולם הערכים הנכון.

 

סעיף א

אמי שאין ידו משגת לקנות נר חנוכה ונר שבת, יקנה נר שבת מפני שלום ביתו (א) (ועיין לעיל סימן רס"ג סעיף ג (ב)); בואם יש לו לְשֶׁל שבת ואין לו לְנֵר חֲנֻכָּה וּלְיַיִן לְקִדּוּשׁ הַיּוֹם, יקנה לנר חנוכה, משום פרסומי ניסא (ג). הגה: והוא הדין נר חנוכה קודם ליין הבדלה (ד), ועיין לעיל סימן רצ"ו סעיף ה (ה).

אמימרא דרבא שבת כג, ב. בשם, בעיא, והדר פשטה.

 

(א) מפני שלום ביתו – חובת הדלקת נר השבת מטרתה, יצירת תאורה בבית, לבל ייכשלו איש באחיו, וזהו "שלום בית". אמנם נר חנוכה מטרתו להצית בלב את זיכרון הנס. ואם בידו כסף רק לאחת מהן, שלום בית קודם, על כן ירכוש בכספו נרות שבת.

(ב) לעיל סי' רס"ג סעיף ג' – שם הסביר המחבר כי בהעדר תאורה, אין שלום בבית.

(ג) משום פרסומי ניסא – הקידוש בליל שבת הוא מצוה מן התורה, והוא נאמר על היין. ללא יין, אפשר לומר את הקידוש על הלחם, ויוצאים בכך ידי חובה. ואף שלכתחילה עדיף לקדש על היין, אין לדחות את מצוות נר חנוכה הבאה להזכיר את הנס, אלא יסתפק באמירת הקידוש על הלחם.

(ד) קודם ליין הבדלה – מאחר וניתן לקיים את חובת ההבדלה בתפילת העמידה של מוצאי שבת. ואף שלכתחילה יש להבדיל על היין, אין חובה זו דוחה את מצוות נר חנוכה. יש בכך כדי ללמדנו, כמה חשוב להכיר בנסים ובהשגחת הקב"ה.

(ה) לעיל סימן רצ"ו סעיף ה' – לאמיתו של דבר, לא נוסף שם דבר על האמור כאן. ואכן, כתב המשנה ברורה כי צריך לתקן ולכתוב, כדלעיל בסימן וכו' (כי אין זו הפנייה לעיין שם)[1].

[1] ואכן זו גרסת הדרכי משה.

 

 

 

 

נר שבת קודם לנר חנוכה (תרעח)

 

א. אדם שאין בידו די כסף לרכישת נרות שבת וחנוכה, יסתפק ברכישת נרות שבת [א].

ב. הלכה זו מלמדת על חשיבות שלום הבית, הקודמת למצוות רבות [הק].

דילוג לתוכן