שולחן ערוך כפשוטו

הלכות חנוכה

סימן תרע"ט

בערב שבת מדליק נר חנוכה תחילה, ובו סעיף אחד.

 

 

בערב שבת חנוכה ישנן שתי מצוות הדלקה, נר שבת ונר חנוכה. סימן זה דן איזו מהן קודמת.

 

 

סעיף א

אבערב שבת מדליקין נר חנוכה תחלה ואחר כך נר שבת (א). הגה: ומברך עליהם כמו בחול, אף על פי שמדליקין בעוד היום גדול (ב) (ת"ה סי' ק"ב) *).

אטור בשם בה"ג. *) (וסיים שם, כיון דאי אפשר בענין אחר, חשוב הכשר מצוה).

 

(א) ואחר כך נר שבת – יש דעה בראשונים לפיה, חלים איסורי השבת תיכף בהדלקת נרות. ומי שכבר הדליק, לא יוכל להדליק נר חנוכה. המחבר אמנם לא פסק כדעות אלה, ובכל זאת – כדרכו בקודש – בהעדר טרחה או מניעה, יש לכבד גם דעות שלא נתקבלו להלכה. לכן כתב כאן, שיש להקדים ולהדליק נרות חנוכה.

אם ארע שהדליק נרות שבת תחילה, והתכוון לקבל שבת, לא יוכל להדליק נר חנוכה. אבל אם לא התכוון, וכמנהג הספרדים, יכול להדליק נרות חנוכה. וגם אשכנזים הנוהגים שקבלת שבת מתבצעת בהדלקת נרות שבת, אם המדליק התכוון שלא לקבל שבת, יכול הוא להדליק נר חנוכה.

(ב) בעוד היום גדול – כפי שראינו, מותר להדליק כבר מפלג המנחה, שהיא כשעה ורבע זמנית טרם שקיעה. ובשעות זמננו, כשעה לפני השקיעה.

ויש לוודא, כפי שראינו בסימן תרעב שהוכן בנרות כמות שמן שתדלק עד חצי שעה אחרי הלילה, ואם לא עשה כן לא יצא ידי חובה.

טוב להקדים ולהתפלל מנחה, לפני הדלקת נרות חנוכה. אכן אם בגלל זה יפסיד מניין, יכול להדליק לפני תפילת מנחה. וכמובן, אין לאחר את הדלקתן יותר משעת קבלת שבת, שהיא כ 18 דקות לפני השקיעה. אמנם בשעת הדחק, ניתן להדליק עד כמה דקות לפני השקיעה. מי שקיבל שבת ונזכר שלא הדליק, אינו יכול להדליק.

 

 

 

 

בערב שבת מדליקים נר חנוכה לפני נר שבת (תרעט)

 

א. בערב שבת מדליקים נר חנוכה, לפני הדלקת נר שבת [א].

ב. אין להדליק לפני פלג המנחה, שהוא כשעה ורבע זמנית לפני השקיעה. ולפי השעון שלנו, פלג המנחה בימים אלה הוא כשעה לפני השקיעה (א).

ג. השמן שבנר צריך להספיק לדלוק לפחות עד חצי שעה, מתחילת הלילה (ב).

 

דילוג לתוכן