הדלקת נרות חנוכה בשטח
- מבוא
- השוללים את הברכה
- המחייבים להדליק בשטח
- האם זו מצוה על האדם, על הבית, או על המשפחה
- ברכת הרואה
- טעמים נוספים
- למעשה
1. מבוא
לפנינו שאלה המתעוררת מידי שנה. חיילים רבים לנים בשטח, וביכולתם להדליק נרות חנוכה, ללא הפרעה לתפקודם הסדיר. האם חלה עליהם חובה להדליק נר חנוכה בברכה, או שמא, מאחר ובמקום חנייתם אין בית, פטורים מהדלקה. שאילה זו רלוונטית גם למשפחה, שיצאה ללון בחיק הטבע. האם חובה עליהם להדליק נר חנוכה במקום לינתם בלילה, או שהם פטורים. כמו כן, בן משפחה שבעת ההדלקה לא נכח בבית, ובשובו ראה כי הנרות כבו טרם שב. ובהיותו בדרך, לא ראה נרות חנוכה, האם חובה עליו להדליק ולברך.
לכאורה מדובר בתשובה פשוטה, כי בשולחן ערוך פסק שכל אלה צריכים להדליק בברכה, כלשונו (סימן תרעז סעיף ג):
יש אומרים שאף על פי שמדליקין עליו בתוך ביתו, אם הוא במקום שאין בו ישראל, מדליק בברכות.
כלומר, אם לא נכח בבית, ולא ראה נרות חנוכה, חייב להדליק, במקום בו הוא נמצא. למרות שאשתו מדליקה בבית.
ברם למרות זאת, פסקו מחברים רבים כי חובת ההדלקה קיימת רק בבית, כפי שכתב האגרות משה[1]:
מי שאין לו בית כלל וישן בחוץ כגון שנמצא במדבר, וגם כשאירע שלא היה בביתו, ויהיה בדרך כל הלילה ואין לו מי שידליק בביתו, משמע מרש"י שבת דף כ"ג ע"א ד"ה הרואה שכתב שברכת הראיה הוא כשהוא יושב בספינה, והט"ז בסימן תרע"ו סק"ג שהוא דוקא כשלא ידליק כל הלילה, ואם היה חייב להדליק אף בחוץ ובספינה, מ"ט אינו מדליק שם. ואם כוונת רש"י דאין להם בספינה נר להדליק, הו"ל להזכיר זה. וגם אם הכוונה שאין שם נרות, לא הי"ל לומר אלא מי שאין לו נרות. שלכן משמע שאינו מצד האונס אלא משום שאף שאיכא נרות ליכא חיוב שלא בבית.
אמנם לא כל המחברים מסכימים לכך, כפי שכתב ערוך השולחן[2], שחובה להדליק נרות, בכל מקום:
וכן הוא באמת המנהג שלנו דכל מי שהוא בדרך מדליק במקום שהוא, אף שבביתו מדליקין עליו וזהו בכלל ההידור [שם סק"ט בשם תה"ד] ומהרי"ל כתב שמנהג פשוט הוא שאורחים ובחורים מדליקין [שם]. ונראה לענ"ד דעתה שרוב הנסיעות במסילות הברזל וקשה להדליק שם כידוע, יכול לסמוך בפשיטות על ביתו שמדליקין שם. אמנם הלא לא יראה נרות חנוכה, ולכן טוב שידליק נר אחד בהעגלה שיושב שם ולברך עליו, דבנר אחד יכול לעשות שלא יקפידו הנוסעים.
הרב עובדיה[3] הביא את שתי הדעות, הן אלה התומכות בשיטת הרב פיינשטיין, והן אלה החולקות עליו, ולמעשה הכריע שיש להדליק ללא ברכה, כדי להוציא את עצמו מן הספק.
אמנם אני בעוניי סבור, שאין לזוז מפשט השולחן ערוך (תרעז, הנ"ל), ואין מניעה להדליק בברכה, וזה החלי בעזרת השם.
[1] יו"ד ח"ג סימן יד.
2. השוללים את הברכה
המקור עליו התבסס הרב משה פיינשטיין, ממנו הוכיח כי הנמצא בשטח אינו חייב להדליק, הוא דיוק בדברי רש"י. מלבד מקור זה, מספר פוסקים הוסיפו ראיות שונות, שגם מהם לכאורה מוכח, כשיטה זו.
יש שהביאו את לשון הרמב"ם:
כמה נרות הוא מדליק בחנוכה, מצותה שיהיה כל בית ובית מדליק נר אחד בין שהיו אנשי הבית מרובין בין שלא היה בו אלא אדם אחד, והמהדר את המצוה מדליק נרות כמנין אנשי הבית נר לכל אחד ואחד בין אנשים בין נשים, והמהדר יתר על זה ועושה מצוה מן המובחר מדליק נר לכל אחד ואחד בלילה הראשון ומוסיף והולך בכל לילה ולילה נר אחד (רמב"ם הלכות מגילה וחנוכה פרק ד, הלכה א).
לשון הרמב"ם "כל בית ובית" מוכיחה לכאורה כשיטתם, שרק הבית הוא שנתחייב בהדלקה. אבל השוהה בשטח, ונעדר מן הבית, לא התחייב.
על דרך זו, הביאו ראיה גם מלשון הגמרא:
תנו רבנן, מצות חנוכה נר איש וביתו (שבת דף כא עמוד ב).
כך גם מוכח לכאורה מהמשך הגמרא, הדנה על מקום ההדלקה:
תנו רבנן: נר חנוכה מצוה להניחה על פתח ביתו מבחוץ. אם היה דר בעלייה – מניחה בחלון הסמוכה לרשות הרבים. ובשעת הסכנה – מניחה על שלחנו, ודיו (שבת דף כא עמוד ב).
עוד מביאים ראיה מדברי התוספות:
הרואה נר של חנוכה צריך לברך – בשאר מצות כגון אלולב וסוכה לא תקינו לברך לרואה, אלא גבי נר חנוכה, משום חביבות הנס. וגם משום שיש כמה בני אדם שאין להם בתים, ואין בידם לקיים המצוה. וטעם ראשון ניחא, דלא תיקשי ליה מזוזה… (סוכה מו, א ד"ה הרואה).
מבואר בדברי התוספות, שברכת הרואה נתקנה משום "כמה בני אדם שאין להם בתים ואין בידם לקיים המצוה", ולכאורה משמע, שבהעדר בית, אין חיוב מצוה.
כך גם כתב הרב שלמה זלמן איוערבך, בהביאו ראיות אלה:
שבת כ"א ע"ב, נר חנוכה מצוה להניחו על פתח ביתו מבחוץ ואם היה דר בעליה מניחו בחלון הסמוכה לרה"ר ובשעת הסכנה מניחו על שולחנו ודיו, ומבואר דמצות הדלקה היא חובה על האדם להדליקה דוקא בביתו או על פתח הבית או על פתח החצר, וכ"כ הרמב"ם פ"ד מחנוכה ה"א, מצותה שיהיה כל בית ובית מדליק נר אחד וכו' וכמבואר בגמ' הנ"ל מצות חנוכה נר איש וביתו, וכתבו התוס' בסוכה מ"ו ע"א בד"ה הרואה וכו' דהטעם שהתקינו חכמים ברכה גם על "הרואה" נר חנוכה (אף על גב שבסוכה ולולב לא תיקנו ברכה כזו) הוא מפני אלו שאין להם בית ואין בידם לקיים המצוה עי"ש והביאור בזה כיון שעשו זאת חובת הבית והרבה בני אדם עסוקין במלאכתם ואינם נמצאים בביתם לפיכך תיקנו ברכת הרואה, ועי' פנ"י בשבת שם דכתב דשאני מצוה זו שהיא משום פרסומי ניסא משום כך הטילו חובת מצוה זו כאילו היא חובת הבית (מנחת שלמה ח"ב סימן נא או בהוצאה של ב וג ביחד סימן נח).
אמנם הוקשה לו מדוע אורח צריך להשתתף עם בעל הבית, הרי זה לא ביתו, ומתרץ כך:
וקצת ראיה לדברינו מדין אכסנאי, דהרי פשוט הוא, שאין יוצאים ידי חובת הדלקה בבית של אחר. וכן בהדלקה שבביהכנ"ס. וכתב הגר"א הטעם, משום דאמרו "איש וביתו", ואין זה ביתו. ואפ"ה באכסנאי מהני ההשתתפות עם בעל הבית, והטעם בזה, שההשתתפות מחשיבה אותו, כאחד מבני הבית, וסגי בזה להחשב ביתו.
3. המחייבים להדליק בשטח
לעומת הדעות הנזכרים לעיל, הרב אליעזר ולדנברג[4] סבור, כי מצוה זו אינה קשורה דווקא לבית, אלא האדם הוא שהתחייב בה. על כן מברכים "להדליק נר חנוכה" ולא "על הדלקת חנוכה", כי אם היתה זו מצוה על הבית, יכול שליח להדליק נרות בבית, והברכה היתה "על הדלקת". אך להלכה דווקא בן משפחה, חייב להדליק, ולכן הנוסח הוא "להדליק נר", ואלה דבריו:
תשובה. איתא במסכת שבת ד' כ"ג ע"א: מאי מברך, מברך אשר קדשנו במצותיו וצונו להדליק נר חנוכה, וכך נפסק בפשיטות ברמב"ם פ"ג מחנוכה ה"ד ובטור ושו"ע או"ח סי' תרע"ו סעי' א' שמברכין בנוסחא של להדליק וכך נוהגין בכל תפוצות ישראל. (בהמשך דן מדוע מברכים להדליק נר חנוכה ולא על הדלקת נר חנוכה, וההסבר הוא כי הכלל הוא שמברכים ל… במצוה שאי אפשר לקיים על יד שליח אבל מצוה שאפשר לקיים על יד שליח מברכים בנוסח "על" כמו על המילה)
ולדעתי נראה להסביר … כי חיוב הדלקת נר חנוכה הוא חיוב מוטל אקרקפתא דגברא מבלי שיהא קשור בהחפצא, ושונה היא מצוה זאת בזה גם ממצות מזוזה, דמצות מזוזה אף על פי שחובת הדר היא אבל החיוב קשור עם חפצא, דהיינו עם שיעור בית שדר בו ובעינן שיהא ע"ז שם בית, ובלי זה ליכא חובת הדר. אבל מה שאין כן מצות הדלקת נר חנוכה דהמצוה קשורה רק עם גוף האדם, ובהיכא שנמצא חייב להדליק. ומסתבר שאפילו אם אחד יקבע לו מטה בפנה אחת מפינות הרחוב, וישן ויאכל שם, שג"כ יהא חייב להדליק על ידו ובסמוך, נר חנוכה, ואף על פי שאין לו בית כלל. ולכן מכיון שהיא מצוה כזאת שמוטלת דוקא על גוף האדם מבלי שיהא קשור בחלות של חפצא, לכן …אי אפשר לקיים אותה על ידי שליח, ולפי האמור תתיישב אם כן ממילא שפיר גם נוסחת ברכת להדליק ע"כ.
מבואר כי נחלקו אם מצות נר חנוכה דומה למצות מזוזה, שהוטלה רק על הבית, או לשאר מצוות, שגוף האדם הוא החייב בקיומן.
והנה ההיגיון והסברא תומכים לכאורה בטענה שחובת ההדלקה הוטלה על גוף האדם, כי הוא זה שנתחייב בזיכרון הנס. אך מנגד אנו מוצאים, שני טיעונים התומכים בדעה לפיה הוטלה חובה זו על הבית. האחד מוכח מדברי הרמב"ם, באיגרות השמד, שמסביר:
וידוע הוא כמו כן מה שקרה לישראל במלכות יון הרשעה מגזרת קשות ורעות, ומכללן היה שלא יסגור אדם את פתח ביתו, כדי שלא יתייחד להתעסק בשום מצוה.
הטיעון השני מתבסס על דברי הפני יהושע (שבת כא, ב[5]) שכתב כי עיקר המצוה הוא לפרסם את הנס כלפי רשות הרבים, ולכן הטילו מצוה זו, כאילו היא חובת הבית, על רשות יחיד הסמוכה לרשות הרבים.[6]
4. האם זו מצוה על האדם, על הבית, או על המשפחה
לכל הדעות חובה להדליק לכתחילה בבית, כלשון המחבר (סימן תרעא) "נֵר חֲנֻכָּה מַנִּיחוֹ עַל פֶּתַח הַסָמוּךְ לִרְשׁוּת הָרַבִּים מִבַּחוּץ" כדי שהעוברים ושבים מחוץ לביתו, יבחינו בנר הדולק. רואים זאת גם מן החובה שהוטלה על בית שיש לו שתי כניסות, עליו הוטלה חובה, להדליק בכל כניסה. ולמעשה, בדרך כלל, המשפחה והבית חד המה, וכך נכון וראוי לנהוג.
אלא שכאשר המשפחה נעדרת מביתה, מתעורר הנידון שלנו, אם הבית הוא תנאי למצות הדלקה. בשורות הבאות, אחזק את שיטת ערוך השולחן והרב ולדנברג בשו"ת ציץ אליעזר, שעיקר המצוה אינה על הבית. ואסביר גם מדוע נראה לי שהראיות הנוגדות שיטה זו, אינן מדויקות.
מה שהוכיח האגרות משה מרש"י, שברכת הרואה תוקנה לאדם הנוכח בספינה, משום שהספינה איננה בית, ולכן פטרוהו מנר חנוכה, היא ראיה שקשה לקבל. ואף הוא עצמו הרגיש בזה, ולכן כתב שאין לדחות ולטעון, שבגלל שהוא בספינה, לא היו בידו נרות, או שלא הדליק מפאת הרוחות החזקות שנשבו.
אלא שאחרונים אחרים כן נקטו כך בהבנת דברי רש"י, וכפי שפירט הציץ אליעזר. ודעתם מקבלת חיזוק מדברי הראשונים, שכתבו מפורש כך, כלשון רבינו יהונתן מלוניל:
והרואה מברך שתים, יש מן הרבנים שאמרו שלא תקנו ברכה לרואה לברך אלא מי שהוא יושב בספינה שאין לו נר להדליק (רבינו יהונתן מלוניל – מסכת שבת דף י ע"א מדפי הרי"ף).
משמע שאם יש לו נר להדליק, עליו להדליק בספינה. ומה שכתב בלשונו "יש מן הרבנים" נראה שכוונתו לדברי רש"י.
גם האורחות חיים (המובא בבית יוסף) כתב, שהמפליג בספינה צריך להדליק:
מי שבא בספינה או שהוא בבית גוים, מדליק בברכות ומניחה על שלחנו. ולא דמי לאכסנאי דאמרינן דאי מדלקי עליה בגו ביתיה, לא צריך להשתתף. דשאני התם, שיש פרסום הנס בהדלקת אושפיזו (אורחות חיים חלק א הלכות חנוכה אות יח).
לכן הדיוק של האגרות משה אינו מוכרח, ואדרבה, ניתן להוכיח מרש"י זה, שאם יש לו נר, עליו להדליק אפילו בספינה.
עוד טענו הפוסקים הנ"ל, שלשון הגמרא "נר איש וביתו" מוכיח, כי הבית, הוא שהתחייב בהדלקה. אך יותר נראה שהכוונה אינה למבנה הבית, אלא למשפחה הדרה בבית, והיינו "נר איש ומשפחתו", כי בהמשך הורתה הגמרא למהדרין, שידליקו נר לכל אחד ואחד. משמע – כל אחד מבני הבית. וזה מוכיח שה"בית" היינו המשפחה.
ראיה נוספת הביאו הפוסקים הנ"ל מדברי הגמרא, שלכתחילה מצוה להדליק בפתח הבית. ומזה מוכח לכאורה, שהחובה הוטלה על הבית. אך לענ"ד יש לדחות, כי לא נאמרה מצוה זו אלא כשהאדם אכן מצוי בביתו. וגם אז, אין זה חיוב גמור, כי יכול להדליק גם על שולחנו.
גם דברי התוספות הנ"ל במסכת סוכה, אינם ראיה. כי לא כתבו שאדם נטול בית, אינו רשאי להדליק מבחינה הלכתית, אלא כתבו:
"וגם משום שיש כמה בני אדם שאין להם בתים ואין בידם לקיים המצוה".
משמע שרק אם אין אפשרות לקיים את המצוה, מבחינה מעשית, או טכנית, חלה ברכת הרואה. וכמו שאמרו שמדליקים בבית הכנסת בשביל האורחים, כי מסתמא אין להם נרות, לכן מוציאים אותם יד חובה, כי החובה שהוטלה עליהם נותרה בעינה. והאדם שאינו נוכח בביתו, ויכול להדליק, עדיין חייב.
עוד הוכיחו את שיטתם, מלשון הרמב"ם שכתב:
כמה נרות הוא מדליק בחנוכה, מצותה שיהיה כל בית ובית מדליק נר אחד בין שהיו אנשי הבית מרובין, בין שלא היה בו אלא אדם אחד (הלכות חנוכה פרק ד, הלכה א).
ולכאורה מוכח מלשונו "כל בית ובית", שהחובה הוטלה על הבית. אכן יש לדחות זאת, משום שבפרק שלישי, שם הביא הרמב"ם את עיקר מצות ההדלקה, היה עליו לכתוב כן, ובכל זאת לא הזכיר לשון בית כלל, כלשונו (בפרק שלישי הלכה ד):
כל שחייב בקריאת המגילה חייב בהדלקת נר חנוכה, והמדליק אותה בלילה הראשון מברך שלש ברכות, ואלו הן וכו'.
לכן נראה להסביר את דברי הרמב"ם בפרק ד, כמו שהסברנו את לשון הגמרא, שאמרה נר איש וביתו, ופירשנו שהבית היינו המשפחה.
גם המחבר, כשהציג לראשונה את המצווה, לא כלל את הבית בגדרי המצוה:
כמה נרות מדליק; בלילה הראשון מדליק אחד, מכאן ואילך מוסיף והולך אחד בכל לילה עד שבליל האחרון יהיו שמונה, ואפילו אם רבים בני הבית לא ידליקו יותר (שולחן ערוך אורח חיים הלכות חנוכה סימן תרעא סעיף ב).
מבואר כי השולחן ערוך התייחס רק לחיוב המדליקים, ולא הזכיר דבר אודות חובת הבית. מובן מאליו, שדרך העולם להימצא בבית, ועליהם לדעת היכן מקום ההדלקה לכתחילה, כמו שמבואר בסעיפים שאחר כך.
לכן נראה שמצוה זו דומה יותר להדלקת נר שבת, שאף היא הוטלה על המשפחה, ואין צורך שכל אחד ידליק[7]. בשונה משאר המצוות, שגופו של האדם חויב בהן. כגון מצות תפילין, שכל אדם חייב בהנחתן, או מצות קידוש בשבת וחג, שכל אחד ואחת צריכים לקדש (אלא שיוצאים ידי חובה בהקשבה). אך מן הצד השני, היא שונה ממצות מזוזה, שהוטלה כחובה על הבית, ובפרטי המצווה יש גדרים ברורים מה נקרא בית, ומה נקרא פתח.
גם הטענות בהם נקטו המשייכים מצוה זו לבית, כגון דברי הרמב"ם באיגרת השמד, והסבר הפני יהושע שהובא למעלה, תואמים להסבר הנ"ל, ולפיו, הוטלה מצוה זו על המשפחה.
עוד נראה להוסיף, שבדווקא הוטלה מצוה זו על המשפחה. לאור העובדה שבתקופות קשות בהם הוטלו גזירות שמד, והוטלו צווי סגירה על בתי כנסת ובתי מדרש, היתה זו המשפחה ששמרה על התורה לבל תתבטל, בתמיכתה בקיום המצוות ובלימוד תורה.
לכן, כיון שהוטלה הדלקת נרות חנוכה על המשפחה, יכול אדם לצאת ידי חובתו אפילו אם אינו נוכח פיזית בבית, בעת ההדלקה. כפי שאין חיוב להיות נוכח בבית בשבת, בעת הדלקת הנרות.
מכל זה נראה, שאם יצאה המשפחה מביתה, כדי לשהות בשטח, חובה עליהם להדליק את הנרות בברכה, במקום המצאם.
5. ברכת הרואה
יש סיבה נוספת המחייבת את הנוכחים בשטח להדליק ולברך, והיא דין "רואה". כדי להוכיח זאת, נציג תחילה את דברי הגמרא, ואת הפירושים השונים שנאמרו בה, ומה שהכריע השולחן ערוך, הלכה למעשה.
מובא בגמרא שאדם שלא הדליק נרות חנוכה, ורואה אותם, צריך לברך:
אמר רב חייא בר אשי אמר רב: המדליק נר של חנוכה צריך לברך. ורב ירמיה אמר: הרואה נר של חנוכה צריך לברך (שבת כג, א).
על מי חל החיוב הזה?
לפי הרמב"ם, רק אב המשפחה מדליק, וכל הברכות נאמרות על ידו. שאר בני המשפחה, הרואים את הנרות שהדליק האב, הם שהתחייבו בברכת הרואה, כמו שכתב וזה לשונו:
כל שחייב בקריאת המגילה חייב בהדלקת נר חנוכה והמדליק אותה בלילה הראשון מברך שלש ברכות ואלו הן: בא"י אמ"ה אקב"ו להדליק נר שלחנוכה בא"י א-ל' מ"ה שעשה נסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה, בא"י א-ל' מ"ה שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. וכל הרואה אותה ולא בירך, מברך שתים, שעשה נסים לאבותינו ושהחיינו. ובשאר הלילות המדליק מברך שתים והרואה מברך אחת שאין מברכין שהחיינו אלא בלילה הראשון (הלכות חנוכה פרק ג, הלכה ד [8]).
גם בפירוש רש"י אנו מוצאים דעה כזו, בפירוש הראשון, מתוך שני הסברים שהציע:
הרואה – העובר בשוק, ורואה באחד החצרות דולק. ומצאתי בשם רבינו יצחק בן יהודה, שאמר משם רבינו יעקב: דלא הוזקקה ברכה זו אלא למי שלא הדליק בביתו עדיין, או ליושב בספינה.
הרי כי לפי הפירוש הראשון, גם אם כבר הדליק האדם, וקיים את חובת המצווה, צריך לברך שעשה נסים כשרואה נרות דולקות. אך רבינו יצחק בן יהודה צמצם תקנה זו ופירש, שלא נתקנה ברכה זו אלא לאדם שעדיין לא הדליק, או שלא עתיד להדליק כלל.
מבואר בדעת הרמב"ם ורש"י, כי על אף שעיקר החיוב הוטל על המשפחה, יש בנוסף על כך מצוה על כל אחד, להיות שותף אקטיבי במצוה, באמירת ברכת "על הנסים".
הריטב"א על הגמרא שם, צמצם תקנה זו ופירש, כי גם העתיד להדליק, לא יברך על הראיה:
הרואה נר חנוכה צריך לברך. יפה פרש"י ז"ל בשם רבותיו שלא הוזקקה זו אלא למי שלא בירך עדיין, אבל דעתו להדליק הוא עצמו בתוך ביתו ורואה נר אחר, יש אומרים שמברך על הראייה וחוזר ומברך בשעה שמדליק, ויש אומרים דכיון שדעתו להדליק בביתו אינו צריך עכשו לברך על ראייתו, ואין בזה משום אין מעבירין על המצות כיון דעל ידי הדלקה עדיף. (חדושי הריטב"א שבת דף כג עמוד א)
מסתבר כי לדעת ראשונים אלה, שצמצמו את התקנה, גם אדם שאינו מדליק, אבל נמצא בעת ההדלקה, ושומע את הברכות, בכדי לצאת ידי חובתו, דומה הדבר כאילו בירך בעצמו.
הרשב"א צמצם תקנה זו עוד יותר וכתב, כי אדם שיצא ידי חובתו בהדלקת משפחתו, אף שלא היה נוכח עמם, אינו מברך:
הרואה מברך שתים: מסתברא בשלא הדליק ולא הדליקו עליו בתוך ביתו ואינו עתיד להדליק הלילה, הא לאו הכי אין צריך לברך, דלא מצינו יוצא מן המצוה וחוזר ומברך על הראיה. ויש מרבוותא ז"ל דפירשו דאע"פ שמדליקין עליו בתוך ביתו צריך לברך על הראיה, ואין להם על מה שיסמוכו (חידושי הרשב"א מסכת שבת דף כג עמוד א).
הרי כי לא חלה ברכת הראיה, לפי הרשב"א, אלא על אדם שלא הדליקו עליו בביתו. על כן חייב לברך עת יראה נרות חנוכה אצל הזולת. ברם החולקים עליו, וגם הגדולים שהוא מביא, סוברים, שגם אם יקיים את המצוה בביתו, יש מצוה נוספת בראיית נרות החנוכה. והסבר המחלוקת הוא, שלדעת הרמב"ם והריטב"א ישנן שתי מצוות, האחת הוטלה על המשפחה, שהתחייבה להדליק בביתה. ומצוה זו מקוימת על ידי ראש המשפחה או אשתו או בנו. והאחרת, היא החובה האישית של כל אחד לראות נר חנוכה, ולהשתתף בכך, בהכרת הנס. אבל לדעת הרשב"א יש רק מצוה אחת והיא, חובת המשפחה להדליק. ורק מי מבני משפחה שאינו מדליק נר חנוכה, חייב לברך, כשיראה נר חנוכה, כדי לקיים את המצוה במה שאפשר.
למעשה, פסק המחבר בשולחן ערוך כדעת הרשב"א, כמו שכתב בסימן תרעו סעיף ג:
מי שלא הדליק ואינו עתיד להדליק באותו הלילה, וגם אין מדליקין עליו בתוך ביתו, כשרואה נר חנוכה מברך: שעשה נסים, ובליל ראשון מברך גם: שהחיינו, ואם אחר כך בליל שני או שלישי בא להדליק, אינו חוזר ומברך שהחיינו.
עם זאת, בסימן תרעז הביא המחבר (בבית יוסף) דעה נוספת, והיא, שגם אדם שמדליקים עליו בביתו, חייב להדליק נר חנוכה ולברך, אם נמצא במקום שלא מדליקים בו נרות חנוכה:
מי שבא בספינה, או שהוא בבית גוים, מדליק בברכות, ומניחה על שלחנו. ולא דמי לאכסנאי דאמרינן, דאי מדלקי עליה בגו ביתיה, לא צריך להשתתף. דשאני התם, שיש פרסום הנס, בהדלקת אושפיזו (אורחות חיים חלק א הלכות חנוכה אות יח).
והנה השולחן ערוך הביא דעה זו בסימן תרעז סעיף ג:
יש אומרים שאף על פי שמדליקין עליו בתוך ביתו, אם הוא במקום שאין בו ישראל, מדליק בברכות.
כלומר הנמצא במקום שאף אחד אינו מדליק שם, או אצל גוים, חייב להדליק, כדי לראות נרות חנוכה ולברך עליהם (אף שגם בביתו מדליקים).
ובכללי הפסיקה מקובל, שאם כתב המחבר במקום אחד בשם 'יש אומרים', ובמקום אחר כתב 'סתם', הלכה כסתם, וכך הבין המשנה ברורה בסימן תרעז ס"ק ד:
כי חייב לראות – זה סותר לסימן תרע"ו ס"ג דסובר שם דכשמדליקין בביתו אין צריך לברך על הראיה ודין דכאן הוא מן המרדכי ושם סתם המחבר כשארי פוסקים שחולקין עליו. ולכן לדינא אין לנהוג כן להדליק בברכה, אלא אם כן שיאמר, שאינו רוצה לצאת בהדלקת אשתו, וכמו שכתב רמ"א אחר זה ועיין לקמיה.
מאידך, המחבר (בבית יוסף) בהביאו דין זה, הסביר את ההבדל בין שני הסימנים. ובדבריו שם מבואר כי הנכתב בסימן תרעו, עוסק באדם השוהה בקרב יהודים, ואכן רואה נרות חנוכה. לכן אם מדליקים בביתו, אינו צריך להשתתף עם בעל הבית. אבל בסימן תרעז הוא נוכח בקרב גוים, ועל אף שמדליקים בתוך ביתו, חייב להדליק ולברך, וזה מפורש בדבריו.
עוד לשם (אות יח), מי שבא בספינה, או שהוא בבית גוים, מדליק בברכות, ומניחה על שולחנו. ולא דמי לאכסנאי, דאמרינן דאי מדליקין עליה בגו ביתיה, לא בעי לאשתתופי. דשאני התם, שיש פרסום הנס בהדלקת אושפיזו עכ"ל. וכן כתב המרדכי (סי' רסז).
ובדברי הראשונים הנ"ל, בדין זה, לא ראינו חולק. כי לפי הרמב"ם ורש"י, כל אחד צריך להשתתף במצוה, אם על ידי הדלקה, אם על ידי ראיה, וכן דעת הריטב"א. ואף בדעת הרשב"א שאסר לברך, אם מדליקים עליו בביתו, נראה שלא אסר אלא במקרה שאין מדליקים עליו כלל, כפי שהבאנו מן הבית יוסף (בסימן תרעו), שהאיסור להדליק בברכות הוא רק כשיראה נרות חנוכה בחצר יהודי אחר, או לכל הפחות יחזור לביתו, ויקיים חובתו באמצעות הנרות שבני ביתו הדליקו.
נמצא כי אין כל סתירה בין דברי המחבר בסימן תרעו, שם דיבר על המתגורר בביתו, וישהה בביתו באותו לילה. אך בסימן תרעז דיבר במי שלא שהה בביתו, ואינו עתיד לשוב אליו, וגם אינו משתתף במצוה אצל מארחו, או שנמצא אצל גוים. ולפי זה, אין מי שחולק על דברי האורחות חיים, שהביאם המחבר בבית יוסף. ומה שבסימן תרעז הביא זאת השולחן ערוך בשם יש אומרים, הטעם לכך הוא, משום שראה זאת אצל מחבר יחיד.
על כן הלכה כדעה זו, כי בפוסקים מובא כלל נוסף והוא, שאם הביא המחבר דין בשם 'יש אומרים', ולא הציג דעה חולקת, הלכה כדעה זו. ולא כתב בשם יש אומרים אלא משום שראה זאת אצל מחבר אחד, וכאמור.
עם זאת, עדיין קשה הדבר, משום שגם הט"ז וגם המגן אברהם, שניהם בקול אחד הסבירו, כי אכן יש מחלוקת בין שני הסעיפים, ומטעם זה כתב המחבר בלשון 'יש אומרים', כי אכן אין זו הלכה. וכן פסקו המשנה ברורה והכף החיים, ולדבריהם, מי שמדליקים עליו בביתו, אינו צריך להדליק, וכל שכן שלא לברך. ואף שאנו מדמים (שהמחבר סבור כי אם מדליקים עליו בביתו, עליו להדליק ולברך) לא נעשה מעשה, ויש להורות לנוכחים בשטח, ואינם רואים נרות חנוכה אבל יש מי שמדליק בביתם, שידליקו ללא ברכה.
6. טעמים נוספים
גם אם לא מקבלים את החילוק שכתבתי, אלא מבינים כדברי המשנה ברורה, ולפיו חלקו דברי המחבר בסימן תרעז על דבריו בסימן תרעו, בכל זאת, גם למשנה ברורה, יכול השוהה בשטח לברך, שהרי כתב המשנה ברורה:
ולכן לדינא אין לנהוג כן להדליק בברכה, אלא אם כן שיאמר שאינו רוצה לצאת בהדלקת אשתו, וכמו שכתב רמ"א אחר זה.
כלומר, אם התכוון שלא לצאת ידי חובה בהדלקת משפחתו, יכול להדליק ולברך, במקום שהוא. ואף שדבר זה אינו מוסכם על הכל, שכן הפשט הפשוט הוא, שהדלקת הנרות חובה על המשפחה, ואם הדליקו בבית, כבר קיים בן המשפחה את המצווה, גם אם לא התכוון לצאת. אבל לפי דבריו של המשנה ברורה, יכול כל שוהה בשטח להדליק ולברך[9].
יש להוסיף על כך, שכל חייל השוהה בשטח, כלל לא ברור שהוא עדיין מוגדר בן בית של הוריו. מאחר והוא עצמאי, ומקבל הקצבה חודשית מהצבא, ורוב רובו של הזמן הוא שוהה בכלל במחנות הצבא.
על כך יש להוסיף, שבחבורת חיילים, ניתן למצוא בקלות חיילים שהוריהם אינם מדליקים נרות חנוכה בבית. ואם כך, נעשה דינם של אלה, כדין המתקבצים באולם אירועים להדלקת נרות חנוכה. ובדין זה פסק הרב עובדיה יוסף, שאפשר להדליק שם ולברך, כדי להוציא את הנוכחים ידי חובה.
מכל הטעמים האלה נראה לי, שאין מניעה שאחד החיילים ידליק בברכה, ובכך יזכה את כולם במצווה החביבה.
אבל בן משפחה שלא נמצא בביתו, ובביתו מדליקים, ישתדל לראות נרות חנוכה, כדי לקיים את המצווה האישית שלו, או ידליק בעצמו אבל לא יברך.
7. למעשה
להלכה נראה, כי חיילים הנמצאים בשטח, או לחילופין משפחה הנמצאת בשטח, ידליקו נרות בברכה. אלא שאם הם ספרדים, ידליק אחד כדי להוציא את כולם. ואם הם אשכנזים, מותר לכל אחד להדליק ולברך. ואם ספרדי לא נכח בעת ההדלקה, ולא ראה נרות חנוכה כלל, ולא יגיע הביתה, אבל יש מי שמדליק עליו בביתו, ידליק היכן שנמצא, אבל ללא ברכה. ואם לא מדליקים עליו בביתו, ידליק בברכה היכן שנמצא.
[1] יו"ד ח"ג סימן יד.
[2] אורח חיים תרעז, הלכה ה.
[3] חזון עובדיה חנוכה דין אכסניא אות ד.
[4] ציץ אליעזר חלק טו סימן כט.
[5] ז"ל הפני יהושע שם "נראה דמה שנשתנה מצוה זו משאר מצות שהן חובת הגוף שהיה חיוב על כל יחיד ויחיד, דקיימא לן נמי (קידושין מא, ב) מצוה בו יותר מבשלוחו. אלא דשאני הכא, שאין הכא עיקר המצוה אלא בסמוך לרשות הרבים, שהוא משום פרסומי ניסא, משום כך הטילו חובת מצוה זו כאילו היא חובת הבית ע"כ.
[6] ועיין בספרו של הרב ניר אביב "מועדי ישמורו" עמוד 120 במאמרו – נר חנוכה, חובת גברא או חובת הבית? משם שאבתי מידע רב.
[7] אמנם מנהג אשכנז שכל אחד מבני הבית מדליק ומברך.
[8] ובמגיד משנה שם כתב וז"ל, דעתו ז"ל שאע"פ שיצא מן המצוה, כגון שהדליקו עליו בתוך ביתו, מברך, וזה דעת קצת הגאונים ז"ל.