כלי חשמל בשבת

סימן ש"ח

1. ספק בהגדרת מוקצה מחמת חסרון כיס
2. שיטת בעל שלמי יהודה
3. שיטת האגרות משה
4. שיטת רש"י
5. שיטת תוספות
6. סברת שיטת רש"י ותוספות
7. שיטת המאירי
8. שיטת הרמב"ם
9. שיטת הטור והב"י
10. דין מנורה וחידוש החזון איש
11. בדין סוללה וכלים שאין להם שימוש
12. כלי חשמל כשאינו פועל 
13. הערות

1. ספק בהגדרת מוקצה מחמת חסרון כיס

כאמור בהקדמה, מוקצה מחמת חסרון כיס חמור מכלי שמלאכתו לאיסור: כלי שמלאכתו לאיסור מותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו, ואילו מוקצה מחמת חסרון כיס אסור לטלטלו אפילו לצורך גופו ומקומו.

וכך הגדיר השו״ע (סימן שח, סעי׳ א) מוקצה מחמת חסרון כיס:

כל הכלים נטלים בשבת חוץ ממוקצה מחמת חסרון כים, כגון סכין

של שחיטה או של מילה, ואיזמל של ספרים, וסכין של סופרים שמתקנים בהם הקולמוסים, כיון שמקפידים שלא לעשות בהם תשמיש אחר – אסור לטלטלו בשבת, ואפילו לצורך מקומו או לצורך גופו. וה״ה לקורנם של בשמים שמקפידים עליו שלא יתלכלך.

הביטוי "כיון שמקפידים שלא לעשות בהם תשמיש אחר" אינו ברור כל צרכו, ויכול להתפרש בשני פירושים:

  1. כל דבר יקר ערך שבני אדם מקפידים עליו שלא יתקלקל הרי הוא מוקצה מחמת חסרון כיס.
  2. דווקא דבר שהאדם מקפיד שלא לטלטלו (אף בחול) בגלל עדינותו, שעלול להתקלקל מפאת עצם הטלטול. והדגש בדברי המחבר הוא על "שלא לעשות בהם תשמיש אחר".

הפירוש הראשון מחמיר יותר ומרחיב את האיסור, ולשיטתו כלים יקרי ערך, שודאי הבעלים חסים עליהם ואינם רוצים בקלקולם — יאסרו, אף שאינם עדינים ואינם עלולים להתקלקל בקלות. כמעט כל כלי החשמל נכנסים תחת הגדרה זו, ולכן אם נגדיר כך מוקצה מחמת חסרון כיס, הרי כלים אלו יאסרו גם בטלטול לצורך גופם ומקומם.

לפי הפירוש השני כלים שאין מקפידים על טלטולם בחול, אף אם הם יקרים והאדם חושש מקלקולם, בכל זאת אינם אלא כלי שמלאכתו לאיסור, ומותרים בטלטול לצורך גופם או מקומם.

בשנים האחרונות נתרבו מכשירים אלקטרוניים קטנים ויקרים ששימושם בטילטולם, דוגמת "אייפוד". מכשירים אלו יהיו מוקצים מחמת חסרון כיס לפירוש הראשון, ולשני יהיו כלי שמלאכתו לאיסור בלבד, ויותרו בטלטול לצורך גופם ומקומם

2. שיטת בעל שלמי יהודה

נראה לי שנחלקו בכך גדולי הפוסקים בימינו; שכפי שנראה, כלי חשמל בעלי ערך שאינם מתקלקלים אם מטלטלים אותם, לאגרות משה אינם אלא כלי שמלאכתו לאיסור, ואילו בעל ה״שלמי יהודה"[25] מביא בשם כמה פוסקים שהם מוקצים מחמת חסרון כיס.

וזה לשון השלמי יהודה (בעמי 40):

כל דברי חשמל שמקפידים עליהם שלא יתקלקלו ומלאכתם לאיסור;

כמו רשם קול, קסטות, פטיפון, תקליטים, מגהץ, טלפון, מזכיר אוטומטי, רדיו, כלי שעושים צנימים מלחם, מכונת כתיבה, מחשב, מכונת גילוח, כף חשמלי, מקדחת חשמלית, שואב אבק ומכונת תפירה, הם וכל אביזריהם מוקצים מחמת חסרון כיס, וכן חוטי חשמל המחוברים להם מוקצים מחמת חסרון כיס. כל זה בין שפועל בחשמל בין שפועל בבטריה, ואפילו כשאינו פועל כעת.

בדוגמאות האלה כלל המחבר שני סוגים של כלי חשמל: כלים שטלטולם עלול לקלקלם, ולכן אפילו בחול נמנעים מלטלטלם וקובעים להם מקום, כמו מחשב שטלטולו יכול להזיק לו וכמו תקליט שעלול להישבר או להיסרט; וכלים שבחול מטלטלם בקביעות, כמו שואב אבק, ומכונת גילוח, רדיו וטלפון, שטלטולם לא יגרום לקלקולם (אם כי גם עליהם נאמר שבעליהם חסים עליהם).

וכשהביא ב״שלמי יהודה״ את הכללים בראש הפרק (עמי 37) כתב:

כל כלי הפועל בזרם חשמל או בטריה ומקפיד עליו, ואינו ראוי לשום שימוש, הרי הוא מוקצה מחמת חסרון כיס.

כל כלי הפועל בזרם החשמל שראוי לשימוש בשבת (כמו שעון הפועל בזרם החשמל), יש אומרים שהוא כלי שמלאכתו לאיסור ויש אומרים שאינו מוקצה.

משמע מהדוגמאות שהבאנו לעיל שכוונתו כשאמר "מקפיד עליו" הוא שהכלי בעל ערך ואינו רוצה בקלקולו, ולא שמקפיד גם בחול שלא לטלטלו. וכשאמר "ואינו ראוי לשום שימוש" כוונתו שתשמישו הרגיל בחול אסור בשבת, להוציא כלים הראויים לשימוש בשבת (כשעון חשמלי). אך כמובן שכל הכלים שהביא ראויים למלאכה קלה, כסימניה לספר או מעצור לדלת. בדומה לנאמר על שברי כלים "חזי לכסות ביה מנא" (יעויין בשו״ע שח, ז).

3. שיטת האגרות משה

וראיתי שהגר״מ פיינשטיין בעל האגרות משה פסק שכלי חשמל שאינו מקפיד על טלטולם בימי השבוע, הרי הם מוקצה שמלאכתו לאיסור ומותרים בטלטול לצורך גופם ומקומם. ולא כ״שלמי יהודה". וז״ל (או״ח חלק ה סימן כא, אות ג):

והנה כלים, גם אם חשובים, כגון טייפ ריקורדער, אם אינו מקפיד עליהם כל ימי השבוע, אינם מוקצה מחמת חסרון כים, אבל אסורין בדין מוקצה מחמת שתשמישן לאיסור. ורק כלים שאין רוצה להשתמש בהם מחמת שחושש שמא יתקלקל ע״י התשמיש הווין מוקצה מחמת חסרון כים.

ובתשובתו הקצרה שם לא ביאר דעתו ולא הביא מקורות.

לכאורה במשנה משמע שרק כלים מועטים הם מוקצה מחמת חסרון כיס, כאגרות משה. שזה לשון המשנה (שבת יז, ד): "כל הכלים ניטלים בשבת חוץ מן המסר הגדול ויתד של מחרישה". למחמירים צריך לומר שזה בזמן המשנה, אבל בגמרא כבר הוסיפו כלים על הרשימה שבמשנה, והיום נשתנו העיתים, וישנם הרבה יותר כלים יקרי ערך מאשר אז.

ונעיין בשאלה זו בדברי רבותינו הראשונים.

4. שיטת רש״י

לרש״י מוקצה מחמת חסרון כיס אינו אלא חפץ ששימושו עלול לקלקלו. שבכל מקום שאתה מוצא בגמרא מוקצה מחמת חסרון כיס, רש״י מדגיש שקובע לו מקום ואינו מטלטל את החפץ אף בחול, שמא יתקלקל.

ונביא כמה ראיות:

א. על המשנה "כל הכלים ניטלים חוץ מן המסר הגדול ויתד של מחרישה" אומר רש״י (שבת קכג,ב):

דהנך קפיד עלייהו ומייחד להם מקום, דלא חזו למלאכה אחרת.

מדבריו כאן אפשר להסתפק ולפרש ש״לא חזו למלאכה אחרת״ — בשבת. אבל אין הדבר כן, שבדף קנז,א אומרת הגמרא "אבל מוקצה מחמת חסרון כיס אפילו ר״ש מודה, דתנן: כל הכלים ניטלים בשבת חוץ מן המסר הגדול ויתד המחרישה". ומסביר שם רש״י בד״ה "חוץ מן המסר הגדול":

ומוקצה מחמת חסרון כים הוא, שלא ישתכרו חריצים.

משמע שמפאת עדינות החריצים דואג הבעלים שמא יתקלקלו. ולפי זה בדבריו שהבאנו למעלה "דלא חזו למלאכה אחרת" כוונתו אף בחול.

ב. בהמשך הסוגיה מביאה הגמרא כמה דוגמאות של מוקצה מחמת חסרון כיס. רש״י מסביר כל כלי מהו, ואחר מסכם (ד״ה "חצינא"):

כל הני קפדי עלייהו משום דמפגמי, ומקצה להו בידים.

משמע שלא ערכם הרב הוא המגדיר אותם כמוקצה מחמת חסרון כיס, אלא חשש הקלקול מצמצם את שימושם.

ג. בדף קכג,א, אומרת הגמרא בשם רב: "הכל מודים בסיכי זיירי ומזורי[26], דכיון דקפיד עלייהו — מייחד להו מקום". ומסביר רש״י:

דקפיד עלייהו – האומן, שלא יתלכלכו ושלא יתעקמו.

מייחד להו מקום – מקצה להן בידים.

ובהמשך הגמרא שם, על קורנס של בשמים, שאף הוא מוקצה מחמת חסרון כיס, מסביר רש״י:

קפיד עליה – שלא ימאם.

ד. בדף קכה,ב על הגמרא "אבל גשוש[27] קפיד עליה" מסביר רש״י שהוא מוקצה מחמת חסרון כיס הואיל וחושש שמא יתעקם, וז״ל בד״ה "קפיד עליה":

שלא יתעקם. ומייחד ליה מקום ומקצה ליה בידים. ואפילו לר׳ שמעון אסור לטלטלו, דמוקצה מחמת חסרון כים אפילו ר׳ שמעון מודה.

ה. בדף מט,א, הגמרא מבדילה בין שלחין (עורות) של בעל הבית, שאסור לטלטלן, ובין שלחין של אומן, שהם מוקצים הואיל והאומן "קפיר עליהו". ומסביר רש״י על שלחין של בעה״ב:

מותר לטלטלן, שאין עומדין לימכר ולא קפיד עלייהו כי מטנפי, וחזי למזגא עלייהו.

אבל של אומן, שעומדות למוכרן, קפיד עלייהו, הלכך לא למזגא קיימי, ואין מטלטלין אותן.

ואם כן ראינו בברור שלרש״י מוקצה מחמת חסרון כיס הוא רק עם מקפיד עליו בחול שלא לטלטלו שמא יפגם, יתקלקל או יתלכלך.

לכאורה היה אפשר לסתור דברינו מדברי רש״י בביצה דף ל,א. המשנה שם אוסרת להסיק "בעצים שבמוקצה". ואחד מהסברי הגמרא שם: "הכא בארזא ואשוחי עסקינן[28], דמוקצה מחמת חסרון כיס, ואפילו רבי שמעון מודה". ומסביר רש״י:

דמוקצה מחמת חסרון כים נינהו – שדמיה יקרין.

ולפי זה מוקצה מחמת חסרון כיס הוא דבר יקר, ולא דבר שחושש שמא יתקלקל!

אבל באמת אין קושיה משם, ששונה דין העצים משאר מוקצה, שהרי בעצי ההסקה השימוש מכלה את העצים, ואין לך קלקול גדול מזה! ולכן ודאי שבעצי הסקה שימוש בחול מקלקל אותם[29].

5. שיטת התוספות

נראה לי שגם תוספות סוברים כרש״י, שדוקא חשש טלטול מגדיר חפץ כמוקצה מחמת חסרון כיס, ולא עצם היותו יקר ערך. ושתי ראיות לדבר:

א. כך מפורש בדבריהם בדף קכג,א ד״ה "בסיכי". וו״ל:

ואלו כלים מקפיד עליהם שלא יתעקמו ולא יתפגמו.

ב. בדף קכג,ב מונה אביי בין המוקצים מחמת חסרון כיס "סכינא דאשכבתא". רש״י מסביר שוו סכין הקצבים, ותוספות חולקים ומסבירים שוו "סכין ששוחטין בה, שמקפיד שלא תיפגם". ונראה שדחו התוספות פירושו של רש״י כי להבנתם אין הקצב חס על סכינו, כי לחיתוך הבשר לא משנה כל כך אם הסכין מחודד היטב או לא. אבל סכין השחיטה ודאי שחוששים לקלקולה[30]. ומכאן שגם התוספות סבורים שדווקא חשש הקלקול מחמת הטלטול הוא המגדיר כמוקצה מחמת חסרון כיס, שהרי גם סכינו של הקצב ערכו רב.

6. הסבר שיטת רש״י ותוספות

כידוע, נחלקו רבי יהודה ורבי שמעון בעיקר דין מוקצה. הם אינם חולקים בדברים שאין להם תורת כלי, ואפילו בחול אין בני אדם משתמשים בהם, ומודה ר׳ שמעון שהם מוקצה מחמת גופו[31].

ומחלקותם היא בחפצים שבני אדם משתמשים בהם בימות החול אבל אין בדעתם להשתמש בהם בשבת. לרבי יהודה דעתו של האדם שמסתמא לא ישתמש בכלי בשבת מספיקה על־מנת לאסור את טלטול הכלי.

אך לא כן לרבי שמעון, המצריך שני תנאים להגדרת החפץ כמוקצה:

א. שהכלי אינו ראוי לשימוש בשבת.

ב. שדחאו בידים.

וכך נבאר את דברי הגמרא "אין מוקצה לרבי שמעון אלא גרוגרות וצמוקים בלבד"[32]. גרוגרות וצמוקים הם תאנים וענבים שהעלם לגג על־מנת לייבשם. ושכשמתחילים להתייבש אינם ראויים לאכילה עד שייבשו לגמרי[33]. לכן מתקיימים בפירות אלו שני התנאים:

א. הם אינם ראויים לאכילה.

ב. דחאם בידים כשהעלה אותם לגג כדי ליבשם.

אבל, אומרת הגמרא שם, שאר פירות שהעלם לגג אינם מוקצים לר׳ שמעון. שאף אם העלם לגג, כלומר דחאם בידים, הם עדיין ראויים לאכילה בזמן הייבוש. ומתקיים בהם התנאי השני אך לא התנאי הראשון.

וכן אף לענייננו: כלי שמלאכתו לאיסור, אף שאינו ראוי ואין בדעתו להשתמש בו, לא דחאו בידים, לכן אינו מוקצה לר״ש, ומותר בטלטול לצורך גופו ומקומו.

אולם כלי שמלאכתו לאיסור שחושש לטלטלו הואיל והוא עדין ועלול להתקלקל, מתקיימים בו שני התנאים:

א. אינו ראוי לשימוש בשבת, מפני שמלאכתו לאיסור.

ב. קובע לו מקום בגלל עדינותו, והרי זה כאילו דחאו בידים.

לפי זה לשיטת רש״י ותוספות סתם כלי חשמל אינם מוקצה מחמת חסרון כיס, כפסק האגרות משה.

7. שיטת המאירי

אבל לשיטת המאירי כלי מוקצה מחמת חסרון כיס אינו רק כלי שחושש מטלטולו, אלא כל כלי יקר. ואלו דבריו על משנת "חוץ מן המסר הגדול" (קכג,ב ד״ה "אמר המאירי"):

חוץ מן המסר הגדול העשוי לנסר בו קורות, שהוא חם עליו שלא יפגם מפני שתקונו כבד … שבכלים אלו הוא קפיד עליהם ומיחד להם מקום, שאם יתקלקלו הפס״ן מרובה, ומתוך כך אסורים אף לצורך גופן ומקומן.

משמע מדבריו שבגלל ערכם הרב הוא מקצה אותם בידים. ולא הזכיר כלל שהסיבה לדחייה בידים היא החשש שהשימוש בדבר עלול לקלקלו, כדברי רש״י.

אם כן שיטת המאירי כבעל השלמי יהודה.

8. שיטת הרמב״ם

כמו שהסתפקנו בהבנת דברי המחבר, כך אפשר להסתפק כיצד הגדיר הרמב״ם מוקצה מחמת חסרון כיס. ואלו דבריו (הלי שבת כה, ט):

כל כלי שמקפי" עליו שמא יפחתו "מיו, כגון כלים המוקצים לסחורה, וכלים היקרים ביותר שמקפי" עליהן שמא יפס״ו, אסור לטלטלן בשבת. וזה הוא הנקרא 'מוקצה מחמת חסרון כיסי…

מצד אחד מדגיש הרמב״ם "כלים היקרים ביותר", כמאירי, שהגדרת המוקצה הוא כלים יקרים, ומצד שני כתב "כל כלי שמקפיד עליו שמא יפחתו דמיו", משמע שאם אין בו חשש קלקול, אין דינו כמוקצה מחמת חסרון כיס אף אם הוא יקר.

נראה שהרב המגיד הבין ששיטת הרמב״ם כשיטת רש״י, שכתב על כלי האורגים, בהמשך להגדרת כלי שמלאכתו לאיסור (כו, א): "… ואם מקפיד עליו שמא יפחת מדמיו הרי זה מוקצה מחמת חסרון כיס".

אולם פירוש זה אינו מוכרח, ואפשר שלרמב״ם ישנם שני סוגי מוקצה מחמת חסרון כיס: האחד — כלי בעל ערך שעלול להתקלקל. והשני — כלי יקר ביותר, שאף שהטלטול אינו מקלקלו דואג בעליו מפאת ערכו הרב, וקובע לו מקום.

9. שיטת הטור זהב״י

הטור פסק במפורש שמוקצה מחמת חסרון כיס הוא רק כלים שהאדם מקפיד שלא לטלטלם בחול למטרה השונה מייעודם, שמא יתקלקלו. כרש״י. וז״ל (ריש סימן שח):

כל הכלים ניטלים בשבת, חוץ מכלים שא״ם חס עליהם, כגון סכין של שחיטה ומילה ושל ספרים, דהוה ליה כאילו הקצתם, שמקפיד עליהם שלא יטלטלם כדי שלא יפגמו. וכן כל כיוצא בזה.

הב״י על דברי הטור הנ״ל הביא את דברי רש״י ולא הביא שום חולק עליו. ולכן נראה שאף לשיטתו מוקצה מחמת חסרון כיס הוא דווקא אם מקפיד שלא לטלטלו.

ועוד, שבהמשך הביא את דברי הרמב״ם דלעיל, והסביר שפסק הרמב״ם "שכלים המוקצים לסחורה" הם מוקצים מחמת חסרון כיס היינו "דוקא כשמקפיד עליהם שמא יפסדו".

וכן קצת משמע מהדוגמאות שהביא. שהב״י, כטור, נקט "סכין של שחיטה" (כפירוש התוספות) ולא סכין הקצבים (כפירוש רש״י והרמב״ם)[34]. ומשמע כפי שבארנו למעלה בשיטת התוספות, שדווקא סכין של שוחט מוקצה מחמת חסרון כיס, מפני שמקפיד שלא לטלטלה שמא תיפסל.

ונ״ל שכך הבין האגרות משה את שיטת המחבר, ולכן פסק כרש״י ותוספות ולא כמאירי.

אולם מסתבר שבכלים היקרים ביותר יודו כולם שהם מוקצה מחמת חסרון כיס. ואפשר לדייק מלשון המחבר, שכתב "כלי שמקפיד עליו שלא יעשו בו שימוש אחר" ולא "שלא יתקלקל" שכולל בדבריו את שני הסוגים:

– כלים יקרים אף שאין יקרים ביותר, אבל הם כלים עדינים שעלולים להתקלקל.

– כלים יקרים ביותר אף שאינם עדינים.

וכלי חשמל רגילים אינם עלולים להתקלקל. ואף שיקרים, אינם יקרים ביותר, ובימי החול רוב הבעלים אינם קובעים להם מקום. לכן להגדרה זו אינם מוקצה מחמת חסרון כיס, ולא כשיטת השלמי יהודה.

10. דין מגזרה זחידזש החזון איש

בעל השלמי יהודה כתב (בדף לח):

כל כלי חשמלי שמייחדים לו מקום, כגון מנורה אפילו מנורת שולחן, או תנור חימום חשמלי, וכן כיריים חשמל או גז, הרי הם מוקצים (מחמת חסרון כים).

והסביר דבריו בהערה (ה):

שמעתי מהגרי״ש אלישיב שליט״א. והסביר כי בגמרא איתא דשלהבת מוקצה הוא[35], מקשה החז״א (או״ח םיי מא, סעי׳ טז): הרי משתמשים בו, ולמה לא יטלטלו לחדר זה או אחר. ומתרץ: כי מייחדים לו מקום. מכאן אנו למדים שכל כלי שמייחדים לו מקום מוקצה הוא. והיינו שאופן השתמשותו במקומו, כי כובד אינו עושה מוקצה[36] … ואין מנורה דומה למאוורר, שהוא רק כלי שמלאכתו לאיסור, כי אין מייחדים למאוורר קטן מקום.

וקשה להבין דבריו, מפאת כמה קושיות:

א. חילוקו בין נר למאוורר קטן אינו ברור. שהלא גם לנר אין אדם קובע מקום, אלא מטלטל אותו לכל מקום שצריך.

ב. מסקנת הגמרא (מז,א) על המשנה שהביא: "אלא אמר רבא: הנח לנר שמן ופתילה, הואיל דנעשה בסיס לדבר האסור". כלומר: מפורש בגמרא שהאיסור בנר הוא משום בסיס, ולא מוזכר כלל שמדובר במוקצה מחמת חסרון כיס.

ג. בדף מה,ב, מביאה הגמרא איסור טלטול מנורה[37] ומנסה לברר טעמו. תחילה הסבירה הגמרא "הואיל ואדם קובע לה מקום", אך דחה אביי הסבר זה מכילת חתנים, שאינה מוקצה אף שאדם קובע לה מקום[4]. מכאן שקביעות מקום לבדה אינה מגדירה את הכלי כמוקצה.

ולכן נבאר אחרת את דברי החזון איש: החזו״א מקשה למה השלהבת הינה מוקצת בשבת, הלוא מלאכתה להיתר, כי אין איסור להשתמש באור השלהבת[38].

ומתרץ:

א״נ לעולם השתמשות הנר הוא במקומה, ואין דרך לטלטלה. ודבר שאין עשוי לטלטל כלל, אע״ג דנהנה ממנו בשבת, חשיב מוקצה, והלכך שלהבת חשיב מוקצה. אבל נר שמן ופתילה, כיון דמותרין לאחר שכבה הנר, מהשתא לאו מוקצה נינהו לר׳ שמעון…

ונראה בדבריו שהחזון איש מחדש שהגדרת כלי היא על ידי שימושו: בכוס שותים, בסכין חותכים, בפטיש מכים וכוי. ולפי הגדרה זו שלהבת אינה כלי כלל, הואיל ואין משתמשים ישירות בגוף השלהבת, אלא שימושה על ידי זה שהאדם מתקרב לאורה. ונראה לי שפירוש דבריו "דבר שאין עשוי לטלטל כלל" הוא "דבר שאין עשוי לטלטל כלל בזמן שימושו".

לפי זה אין כאן כלל התייחסות ל״מייחד לו מקום" כדברי השלמי יהודה, אלא גם מאוורר, בין קטן ובין גדול, יהיה מוקצה לחזון איש. אולם תנור וכיריים, אף שמייחד להם מקום, אינם מוקצים, אלא הם רק כלי שמלאכתו לאיסור, כיוון שמשתמשים ישירות בגוף הדבר.

וראיתי ב״קונטרס בעניני מוקצה"[39] שמפקפק בחידוש זה של החזון איש, ומסביר שהשלהבת מוקצית מחמת גופה, הואיל ולשלהבת עצמה אין ממשות של כלי, והרי היא כאבן. וז״ל: "עיקר קושית החזו״א משלהבת אינו מובן. הא עיקר היסוד דההיתר של טלטול מוקצה הוא בנוי על הדין כלי, ומה שייך על השלהבת דין כלי?". עכ״ל[40].

לכן המנורה היא בסיס לנורה, שהיא דבר שברירי מאד ואינו ראוי לכלום, ויש לה דין של מוקצה מחמת חסרון כיס[41], ובעטיה המנורה אסורה מדין בסיס.

אולם יש לפקפק בהשוואה בין השלהבת לנורה. השלהבת אינה כלי במהותה, והרי היא סוג של מוקצה מחמת גופו, שאי אפשר לבטל את דין המוקצה שבו, כמו בעלי חיים. אבל הנורה היא כלי, אלא שבגלל שברירותה היא מוקצה מחמת חסרון כיס. אולם כשקובעים את הנורה במנורה, היא אינה שברירית כל כך, וכל אדם מזיז מנורה ממקום למקום, ואינו חושש לשבירת הנורה. ולכן כשהיא מחוברת למנורה מאבדת הנורה את הגדרתה כמוקצה מחמת חסרון כיס, והרי היא כמנורה — כלי שמלאכתו לאיסור שמותר לטלטל לצורך גופו ומקומו[42].

לפי זה להלכה מותר לטלטל מנורה חשמלית לצורך גופה או מקומה.

11. בדין סוללה וכלים שאין להם שימוש

כתב עוד השלמי יהודה שסוללה היא מוקצה, ובשעת הדחק יש להקל בה ככלי שמלאכתו לאיסור.

והסביר בהערה (צה): "שמעתי מהגרי״ש אלישיב שליט״א. והסביר דאינו ראוי לשום שימוש."

נראה שמרמז כאן לסוגיית "קרני דאומנא" (כוסות מקיזי הדם). ונביא בקצרה את עיקר הדין ואת מחלוקת בעל המאור והרשב״א בסוגייה, שהובאה בהגהות ר׳ עקיבא איגר[44].

בשבת דף קנד,ב עוסק רב הונא בכלי זכוכית שהם מוקצה[45]. הגמרא מבארת שדין רב הונא נאמר "בקרני דאומנא, דלא חזיא ליה". ומבאר רש״י: "(כליו של) מקיז דם, שאין ראויין בשבת לכלום לפי שמאוסים". ומשמע בגמרא שכלים אלה אינם רק מלאכתם לאיסור, אלא אף אסור לטלטלם לצורך גופם ומקומם.

בעל המאור מסביר הטעם, שמחמת מיאוסם ומחמת שחס עליהם שלא ישברו אינם ראויים לשום צורך בשבת, אפילו לא "לכסויי בהו מנא"[46].

ונראה שגם התוספות סוברים כבעל המאור. כי הם הסבירו שחצוצרות, שהן כלים שמלאכתן לאיסור, "לא חזי למלאכת היתר אלא מעט"[47]. משמע שדבר שאינו ראוי לכלום הרי הוא מוקצה.

הרשב״א מביא את דברי בעל המאור וחולק עליהם. ולדעתו גם כלי שאין לו שום שימוש בשבת אינו מוקצה, ומותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו[48].

ונראה לי ששורש מחלקותם בהגדרת כלי: לרשב״א, למרות שבשבת אין שימוש לכלי הדבר אינו מבטל שם כלי ממנו, ואילו לבעל המאור ולתוספות דבר שאין לו שימוש כלל בשבת אין לו שם כלי, והרי הוא מוקצה מחמת גופו.

אלא שכל זה רק לדבר שאין לו כלל שימוש בשבת, כ״קרני דאומנא" שאין להם בשבת שום שימוש בגופם, "אפילו לכסויי בהו מנא" מחמת מיאוסם ומחשש שמא יישברו. אך אינני מבין מדוע השלמי יהודה מחשיב את

הסוללה כדבר שאין לו שום שימוש בשבת. הלוא היא ראויה לשימושים לצורך גופה, כגון להשאיר ספר פתוח, ואינה כדין הייחודי של "קרני דאומנא". ובעל השלמי יהודה עצמו פסק שמתאם שקע חשמלי (המעביר משקע של שלש לשל שתים) הוא כלי שמלאכתו לאיסור ואינו מוקצה מחמת חסרון כיס. ומסביר בהערה (נח) כי ראוי הוא להניחו על ספר שלא ייסגר. ואולי כוונתו לסוללות קטנות ביותר שאין בהם שום שימוש אחר, ולכן הרי הם מוקצה מחמת גופם.

מלשון שו״ע (רסו, ט) נראה קצת כבעה״מ: "כלי זכוכית שאסור לטלטלם, כגון שהם כוסות של מקיזי דם שאין ראוים בשבת לכלום, לפי שהם מאוסים ואם יפלו לארץ ישברו".

אולם כל זה בסוללה לבדה, ללא מכשיר. אבל סוללה שהיא חלק מכלי, כמו במכשיר שמיעה, הרי היא משרת את המכשיר, והמכשיר אינו מוקצה[49].

לפי זה נראה שסוללה גדולה היא כלי שמלאכתו לאיסור, וסוללה קטנה הוא מוקצה מחמת גופו.

12. כלי חשמל כשאינו פועל

בעל השלמי יהודה פסק בשם הרב אלישיב (דף לז) שכלי חשמל בזמן שאינם פועלים הרי הם מוקצים מחמת גופם, משום שהם שבר כלי.

בהערה הוא מביא הסתייגות בשם הרב זילבר, שניתוק המכשיר מזרם חשמל לא מבטל ממנו שם כלי. ומביא מהגרש״ז אויערבך זצ״ל שלפי פסק החזון איש שיש איסור בונה וסותר בחשמל, שעון שעומד הרי הוא שבר כלי. ועל פי זה פסק בעל שלמי יהודה שכל כלי חשמל הרי הם מוקצים מחמת גופם כשאינם פועלים.

אך הגרש״ז עצמו אמר דבריו רק לשיטת החזו״א בחשמל, אך הוא עצמו פסק שאין בונה וסותר בחשמל, ולכן ודאי שאין למנותו כפוסק שכלי חשמלי ייחשב כמוקצה מחמת גופו כשאינו פועל.

ארלם אפילר אם נקבל שהם כשבר כלי, איני ירדע למה פסק שיהיר מוקצים מחמת גרפם, הלרא שבר כלי אינר מרקצה, כלשרן שר״ע[50]:

כל הכלים שנשברו, אפיי בשבת, מותר לטלטל שבריהם, ובלבד שיהיו ראוים לשום מלאכה.

[25] ספר מפורט על הלכות מוקצה מאת הרב יהודה אריה הלשטוק שליט״א. בספר כללי דיני מוקצה ורשימה גדולה של חפצים ודינם לגבי מוקצה. מרבה לצטט את הרב אלישיב שליט״א, הרב ואזנר שליט״א והרב זילבר זצ״ל.

[26] "כלי צבעין הן" (לשון רש״י, וראה בדבריו פירוש נוסף).

[27] ״גשוש — עץ ארוך שמגששים בו המים לפני הספינה, לידע שהוא בעומקו שתוכל ספינה להלך בהן" (לשון רש״י).

[28] ״ארזי ואשוחי — אין אדם מסיק אותן, דעומדין לבנין" (לשון רש״י).

[29] בהמשך נראה שר׳ שמעון מצריך גם שהאדם יידחה בידים את החפץ על מנת שיהיה מוקצה. וגם זה מתקיים כאן, שעל איסור המשנה להסיק "בעצים שבמוקצה" אומר רש״י: "רחבה שאחורי הבתים קרויה מוקצה, על שם שהיא מוקצה לאחור, ואין נכנסים ויוצאין בה תדיר, ושם נותנין עצים וכל דבר שאין דעתו ליטול עד זמן מרובה".

[30] והואיל והראנו שגם רש״י מגדיר מוקצה מחמת חסרון כיס כדבר שחושש שהטלטול יקלקלו, צריך לומר שלדעתו גם הקצב חושש לסכינו.

[31] יעויין למשל בב״י ריש סימן שי, שם מסקנתו "דמודה רבי שמעון במוקצה דאבנים".

[32] שבת מה,א וכל הסוגיה שם.

[33] רש״י שם ד״ה "אלא גרוגרות וצמוקין".

[34] שבדרך כלל מפרש הב״י את הגמרא כרש״י. והואיל ושינה כאן אפשר לדייק מהשינוי.

[35] לשון המשנה: "מטלטלין נר חדש אבל לא ישן. רבי שמעון אומר: כל הנרות מטלטלין, חוץ מן הנר הדולק בשבת" (שבת מד,א).

[36] כלי שהאדם לא מטלטלו מחמת כובדו — אינו מוקצה (כך הבינו הפוסקים מלשון המשנה ״רבי יהודה אומר: אם יש שם תפיסת יד של בעל הבית — אינו אוסר". עירובין פה,ב. ועיין שו״ע שע, ב). ואם כן אי אפשר להסביר שהמנורה מוקצה בגלל שהיא כבדה.

[37] לר׳ יוחנן כל מנורה, ולריש לקיש רק מנורה הניטלת בשתי ידיו.

[38] ולמסקנת הסוגייה איסור ר׳ יוחנן ור״ל במנורה הוא דווקא במנורה של חוליות.

[39] ואמנם הדלקת השלהבת היא מלאכה, אך אין זה סיבה לומר שתהיה מוקצה, כי סוף סוף נדלקה לפני שבת, ושימושה בשבת הוא שימוש מותר.

[40] להגרמ״פ שיינברג שליט״א. נדפס בסוף הספר "שלמי יהודה".

[41] פוסקים נוספים מסתייגים מדברי החזון־איש הללו. עיין מנחת יצחק חלק ג סימן מג, שמפרש שהשלהבת מוקצה בגלל שהיא מתחדשת כל הזמן, והרי זה נולד (וכך כתב גם הגר״ז אוירבך זצ״ל במנחת שלמה חלק א, סימן יד). ולפי דעתם מנורת חשמל אינה מוקצה, כי אין שם שלהבת שמתחדשת.
וכן נסביר שנר ושלהבת אינם דומים למקרר, שבו המנוע לבד הוא מוקצה מחמת גופו, כי המנוע מאפשר להשתמש במקרר. המקרר דומה לארון, והמנוע משמש את הארון. למנוע בלי הארון אין שום משמעות. ואילו השלהבת היא תכליתה של המנורה, ולכן הכל בסיס לה. ועיין גם ציץ אליעזר חלק ו סימן ו, אות ד.

[42] שהרי הוא כקרני דאומני, לכן לבעל המאור אין לו דין של כלי שמלאכתו לאיסור, אלא הוא חמור ממנו או מוקצה מחמת חסרון כיס או מוקצה מחמת גופו, משום שאינו ראוי לכלום. אולם לפי הרשב״א הוא כלי שמלאכתו לאיסור. עיין בפיסקה הבאה.

[43] וכן פסקו מטעמים אחרים המנחת יצחק והמנחת שלמה הנ״ל.

[44] שו״ע רסו, ט על מג״א ס״ק יג.

[45] ״אמר רב הונא: היתה בהמתו טעונה כלי זכוכית — מביא כרים וכסתות ומניח תחתיה, ומתיר החבלים, והשקין נופלים".

[46] בדף סו,ב. ולשונו: "אע״פ שהן קרני דאומני שהן מוקצין מחמת מיאוס ומחמת חסרון כיס ולא חזו למידי אפילו לכסויי בהו מנא כשרגא דנפטא משום דחס עלייהו שלא יפלו וישתברו וכיון דלא חזו לצורך גופן לשום דבר אף לצורך מקומן אינן ראוין לטלטל".

[47] שבת לו,א ד״ה "הא ר׳ יהודה". וראה למעלה בחלק ב, בדיוננו בסוגיה זו לעניין כלי שרוב מלאכתו לאיסור. בשיטת רש״י (סעי׳ 4) ובשיטת התוספות (סעי׳ 5).

[48] הרשב״א בחידושיו על הגמרא שם ד״ה "וראיתי להר״ז הלוי". ואת הסוגיה מבאר בפנים אחרות, שהכלים מותרים בטלטול לצורך גופם ומקומם, ובכ״ז אסור לכתחילה להביא עבורם כרים וכסתות. יעויי״ש.

[49] עיין בציץ אליעזר הנ״ל.

[50] סי׳ שח סעי׳ ר. רכמסקנת המשנה רהסרגיה בדף קכד,ב, שנפסק כת״ק הסרבר בשברי כלים "מעין מלאכה", רלא כר׳ יהרדה הסרבר "מעין מלאכתן".

דילוג לתוכן