0

על מי הוטלה חובת המזוזה ואיסור נטילתה

סימן רפ"ה

1. מבוא
2. מהות מצוות מזוזה
3. על מי הוטלה החובה?
4. שיטת רבי עקיבא איגר
5. איסור נטילת המזוזה בתום השכירות
6. דרישת תשלום מן השוכר
7. שוכר חדש שאינו מעוניין במזוזות
8. סיכום

1. מבוא

בא מעשה לפני, באדם ששכר בית, וכשנכנס לבית השכור, הזמין מזוזות, עליהם שילם ממיטב כספו. כתום תקופת השכירות, עת עמד לעזוב את הדירה, ביקש ליטול עמו את המזוזות. אלא שידע כי יש איסור ליטול את המזוזות מן הבית. הלה פנה אלי בשאלה, וביקש לברר אם זה איסור מוחלט, ובכל מקרה אסור לנטלם עמו. או שמא יש פתחי היתר באיסור, ויוכל בדרך כלשהי, להתיר את נטילתם וקביעתם בבית החדש. ואף אם אינו רשאי לעקרם, אולי רשאי הוא לתבוע תשלום בעדם. אגב שאילה זו, נדון גם מה דינו של שוכר הנכנס לבית, ולמרות שיש בו מזוזות כשרות, מבקש הוא לקבוע מזוזות אחרות, שהוזמנו על ידו. האם מותר לו, או מאחר ויש מזוזות בבית, אין להסירם כלל, וזה החלי בעזרת השם.

2. מהות מצוות מזוזה

טרם ניגש לגוף העניין, נרחיב מעט במקורות מצוות המזוזה. פעמיים הורתה התורה לכתוב מזוזה ולקבעה בפתחי בתינו:

וּכְתַבְתָּם עַל מְזֻזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ (דברים ו, ט). ושוב, וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ (דברים יא, כ).

רצון התורה, הבא לידי גילוי במצווה זו הוא, שהאדם יתעלה וייעשה קדוש, בכל רבדי חייו. וכפי שמבואר בגמרא (מנחות מג, ב):

"רבי אליעזר בן יעקב אומר: כל שיש לו תפילין בראשו ותפילין בזרועו, וציצית בבגדו, ומזוזה בפתחו, הכל בחיזוק שלא יחטא, שנאמר: והחוט המשולש לא במהרה ינתק".

שלוש מצוות אלו, מרוממות את האדם, בשלשה רבדים שונים. התפילין המונחות על ראשו וזרועו, מקדשות את גופו. הציצית המוטלת בבגדו, מקדשות אף את בגדיו. והמזוזה הנקבעת בפתח ביתו, מקדשת את בית האדם.

זאת ועוד, תיכף ומיד אחר הציווי על המזוזה, כתבה התורה (דברים יא) לְמַעַן יִרְבּוּ יְמֵיכֶם וִימֵי בְנֵיכֶם עַל הָאֲדָמָה וגו'. סמיכות זו, באה בהכרח ללמד משהו[1]. ובגמרא מבואר (ברכות כ, ב), כי סגולתה של מצוה זו היא שמירה וחיים[2].

כאן יש להבהיר, כי אין זו "סגולה", כלשון העם. כי מלבד השגחתו של הקב"ה בעולם, אין דבר בעולם, שיכול להועיל או להזיק, כנאמר "אין עוד מלבדו". אלא שזכות קדושת הבית, המושגת מכח מצות מזוזה, היא שעומדת לו לאדם להליץ טוב בעדו לפני בוראו, והקב"ה מעניק לו הגנה ושמירה[3].

חלילה לחשוב כי יש איזה כח סגולי בחפץ כלשהו בעולם. ואף לא בחפץ של מצוה, כפי שיש להוכיח מהנחש שנצטווה משה רבנו להקים במדבר, ולהעמידו על נס. כדי שכל יהודי שנשכו נחש, יוכל להביט בו ולהתרפא. שהרי כבר אמרו חכמים:

"כיוצא בדבר אתה אומר (במדבר כא, ח) עֲשֵׂה לְךָ שָׂרָף וְשִׂים אֹתוֹ עַל נֵס, וְהָיָה כָּל הַנָּשׁוּךְ וְרָאָה אֹתוֹ וָחָי. וכי נחש ממית או נחש מחיה? אלא בזמן שישראל מסתכלין כלפי מעלה ומשעבדין את לבם לאביהם שבשמים, היו מתרפאין. ואם לאו, היו נימוקים" (ראש השנה כט, א).

הרי כי למרות שהנחש שהקים משה והעמידו על נס, נעשה בציווי ישיר של הקב"ה, בכל זאת, לא הנחש הוא שהציל את ישראל מן הנחשים, אלא הקב"ה הוא שהצילם, אחר ששעבדו את לבם אליו.

על דרך זו, מבואר גם ברמב"ם, שעיקר כוחה של המזוזה הוא לדבק את האדם באהבת בוראו, כלשונו (הלכות מזוזה פרק ו הלכה יג):

חַיָּב אָדָם לְהִזָּהֵר בִּמְזוּזָה מִפְּנֵי שֶׁהִיא חוֹבַת הַכֹּל תָּמִיד. וְכָל זְמַן שֶׁיִּכָּנֵס וְיֵצֵא יִפְגַּע בְּיִחוּד הַשֵּׁם שְׁמוֹ שֶׁל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא וְיִזְכֹּר אַהֲבָתוֹ וְיֵעוֹר מִשְּׁנָתוֹ וְשִׁגְיוֹתָיו בְּהַבְלֵי הַזְּמַן, וְיֵדַע שֶׁאֵין דָּבָר הָעוֹמֵד לְעוֹלָם וּלְעוֹלְמֵי עוֹלָמִים אֶלָּא יְדִיעַת צוּר הָעוֹלָם. וּמִיָּד הוּא חוֹזֵר לְדַעְתּוֹ וְהוֹלֵךְ בְּדַרְכֵי מֵישָׁרִים.

                                                                  

[1] כלשון הגמרא (יבמות ד, א) "אפילו למאן דלא דריש סמוכים בעלמא, במשנה תורה דריש". כלומר אין חולק על כך, שהתורה הסמיכה את הפסוקים שבחומש דברים בכוונה תחילה, כדי להוציא מהם הוראה.

3. על מי הוטלה החובה

עתה נברר על מי הטילה תורה חובה זו, של קביעת המזוזה בבית. כי משמעותו הפשוטה של הפסוק "על מזוזות ביתך" היא, שהחובה הוטלה על המשכיר, כי הבית בבעלותו. וכך לכאורה מבואר במסכת חולין (קלה, ב):

מזוזה אף על גב דכתיב ביתך – דידך אין שותפות לא, כתב רחמנא למען ירבו ימיכם וימי בניכם, ואלא ביתך למאי אתא? לכדרבה, דאמר רבה: (שם קלו, א) דרך ביאתך, מן הימין.

כלומר, המילה בֵּיתֶךָ מלמדת שבעל הבית, הוא החייב במזוזה.

אך במסכת בבא מציעא (קא, ב) מבואר לא כך:

בעו מיניה מרב ששת מזוזה על מי? מזוזה, האמר רב משרשיא, מזוזה חובת הדר היא.

מפרש רש"י:

חובת הדר היא – דדרשינן מנחות (לד, א) ביתך – דרך ביאתך, למי שנכנס ויוצא לה, זה הדר בה.

הרי כי לשיטת רש"י, הפסוק עַל מְזֻזוֹת בֵּיתֶךָ מחייב את המתגורר, כלומר את השוכר. ועליו ציוותה התורה במילה "ביתך", כי הוא זה שבא ויוצא בפתחי הבית. אך המשכיר, אינו חייב כלל במזוזה, כי המילה "ביתך" איננה "הבית שלך".

מלבד שיטת רש"י, שהשוכר חייב מן התורה, גם הרמב"ם סבור שחובתו היא מן התורה, כפי שכתב (הלכות מזוזה פרק ה הלכה יג):

הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ, עַל הַשּׂוֹכֵר לְהָבִיא מְזוּזָה וְלִקְבֹּעַ אוֹתָהּ, אֲפִלּוּ הָיָה נוֹתֵן שָׂכָר עַל קְבִיעָתָהּ. מִפְּנֵי שֶׁהַמְּזוּזָה חוֹבַת הַדָּר הִיא, וְאֵינָהּ חוֹבַת הַבַּיִת.

הרי כי גם לשיטת הרמב"ם, המילה "ביתך" לא באה לחייב את הבית, כלומר את זה שהבית בבעלותו. אלא כפי שפירש רש"י, שהדייר הבא אל הבית, הוא החייב מן התורה במזוזה.

אולם הריטב"א חולק וסובר, שחובת השוכר אינה אלא מדרבנן, כמו שכתב (בבא מציעא סוף קא, ב):

חובת הדר היא, פירש ר"י דמדאורייתא תרתי בעינן, שיהא הבית שלו, ושידור בו. ומדרבנן חובה לכל הדר בו, ואף על פי שאינו ביתו.

גם התוספות (עבודה זרה כא, א ד"ה הא) סוברים כשיטת ריטב"א:

אין כאן חיוב מזוזה מן התורה, ואפילו אם שכרה ישראל אחֵר, ודר בתוכה. דהכי קיימא לן, דהא אמרינן פרק התכלת (מנחות מד, א ושם ד"ה טלית), השוכר בית בחוץ לארץ, כל שלושים יום פטורה מן המזוזה, מכאן ואילך חייבת. בארץ ישראל, חייבת מיד. מכל מקום אין חיוב זה מן התורה, דמדאורייתא פטורה לעולם, כדכתיב ביתך, ולא של אחרים. ואף על גב דדרשינן ביתך ביאתך, להניחה בימין דרך ביאה. מכל מקום תרי ביתך כתיבי, אבל רבנן הוא דחייבוהו לאחר שלושים יום, מפני שהיא נראית כשלו וכו'.

הרי כי חובת השוכר, לשיטת התוספות, היא מדרבנן ולא מן התורה. ומה שכתבה התורה פעמיים "ביתך", רצתה לומר שני דינים. האחד, בעל הבית הוא החייב. האחר, חובה להניחה בימין הנכנס.

עתה יש להבין, כיצד יתפרשו דברי הגמרא בחולין (קלה, ב) שהובאו לעיל, לפי שיטתם הראשונים הנ"ל, כי הנה מבואר שם בזו הלשון:

מזוזה אף על גב דכתיב ביתך – דידך אין שותפות לא, כתב רחמנא למען ירבו ימיכם וימי בניכם, ואלא ביתך למאי אתא? לכדרבה, דאמר רבה: (שם קלו, א) דרך ביאתך, מן הימין.

כוונת הגמרא שאמרה "דידן אִין" היא לכאורה, שבעל הבית בלבד הוא שהתחייב, ולא השוכר. ומעתה צריך ביאור הן לשיטת רש"י ורמב"ם, לפיהם השוכר חייב מן התורה. הלא הגמרא אמרה מפורש לא כך, אלא שהמשכיר, שהבית שלו, הוא החייב?

גם לשיטת הריטב"א והתוספות, שהמשכיר חייב מן התורה, צריך ביאור. הרי המשך הגמרא מלמד לכאורה, כי המילה "ביתך" אינה מגלה על חובת המשכיר, אלא על מיקומה של המזוזה, וצריך ביאור מנין לו שהמשכיר חייב מן התורה.

בישוב שיטת רש"י והרמב"ם נראה, כי מה שסברה הגמרא שהמשכיר הוא החייב, אין זה אלא בהוה אמינא. אך במסקנה, בא רבה ולימד, כי המילה "ביתך" אינה מלמדת על חובת המשכיר, אלא על מיקום המזוזה, בצד ימינו של הנכנס לבית.

גם שיטת הריטב"א והתוספות מיושבת, כי מה שכתבו שהמשכיר חייב מן התורה, כוונתם, שלא דחתה הגמרא את הלימוד מהמילה "ביתך", אלא שרבה בא והוסיף הלכה חדשה, על מיקום המזוזה.

עתה צריכים אנו להבין כיצד פירשו הראשונים הנ"ל את דברי הסוגיא במסכת בבא מציעא (קא, ב):

בעו מיניה מרב ששת מזוזה על מי? מזוזה? האמר רב משרשיא, מזוזה חובת הדר היא.

מבואר כי המתגורר בדירה, הוא החייב במזוזה. ולפי האמור בשיטת רש"י והרמב"ם נראה, שהחובה הנזכרת בסוגיא היא מן התורה. אך לפי שיטת הריטב"א והתוספות החובה היא מדרבנן.

עוד יש ליישב, כיצד יפרשו רש"י ורמב"ם את החילוק המובא בגמרא (מנחות מד, א), בין שוכר דירה בחוץ לארץ לתקופה קצרה, פחות משלושים יום, שאינו חייב במזוזה. לשוכר בארץ ישראל, שחייב במזוזה מיד. הלא לשיטתם, השוכר חייב מן התורה, בהיותו "הדר" בדירה, ומדוע השוכר בחו"ל לא יתחיבי תיכף בכניסתו לנכס השכור, כמו שמתחייב כל שוכר בארץ ישראל?

לשיטת ריטב"א ותוספות, אין כל קושי. אדרבה, יש מכאן ראיה לשיטתם. כי מן התורה השוכר אכן פטור, אבל רבנן הם שחייבוהו. והם שעשו הבחנה זו בין שוכר בחו"ל, שאם שכר לפחות משלושים יום אינו חייב. לבין השוכר בארץ ישראל, החייב מיד בכניסתו לבית.

ונראה בישוב שיטת רש"י ורמב"ם, שהשוכר בחו"ל לזמן קצר אינו קובע עצמו לדור שם. אבל השוכר בארץ, מוגדר תיכף ומיד כדייר קבוע, כי הארץ היא מקום המגורים הטבעי לכל יהודי.

כיצד פסק השולחן ערוך:

בשולחן ערוך כתב (יורה דעה סימן רצא סעיף ב) וז"ל:

הַשּׂוֹכֵר בַּיִת מֵחֲבֵרוֹ, הַשּׂוֹכֵר חַיָּב לִקְבֹּעַ בָּהּ מְזוּזָה, וּלְתַקֵּן מְקוֹם קְבִיעוּתָהּ.

מבואר כי נקט בלשון הגמרא וכתב, שהשוכר הוא החייב בה. אבל לא הכריע אם חובתו מן התורה, כשיטת רש"י ורמב"ם. או מדרבנן, כשיטת ריטב"א והתוספות.

יתכן אולי, שמדברי הרמ"א יש ראיה, כי הוא כתב (שם סימן רפו סעיף א):

בַּיִת שֶׁל יִשְׂרָאֵל וְעוֹבֵד כּוֹכָבִים פָּטוּר מִמְּזוּזָה.

כלומר, בית משותף ליהודי ונוכרי, פטור ממזוזה. וניתן להבין זאת בשני אופנים. או שיש בבית זה חשש סכנה, כי יתכן שהגוי יחשוב שהיהודי עושה מעשה כשפים[4], ויתקומם נגדו. או משום שהתורה פטרה בית כזה, מחובת מזוזה[5].

על הצד שהפטור הוא משום סכנה, לא ניתן להוכיח אם חובת כל בית מן התורה או מדרבנן. אבל על הצד שהפטור הוא מן התורה, לכאורה מוכח, שהבעלות על הבית היא המחייבת מזוזה. ולכן בית שיש בו בעלות משותפת של יהודי וגוי, אינו יכול להיות חייב.

4. שיטת רבי עקיבא איגר

כתב רבי עקיבא איגר (שו"ת רבי עקיבא איגר מהדורא קמא, סימן ט) וז"ל:

ואגב אודיעו מה דנראה לי לדינא, במי שיצא מדירתו לבית אחר לדור שם, ויש שם מזוזה מכבר שהניח שם הדר הראשון דמחוייב הוא לברך על המזוזה, דזהו מצוה חדשה לו בבית זה. ואף דהוא פשוט, כמדומה אין נזהרים בזה ומצוי לשכוח.

ונראה לי דגם ההולך מביתו לעסקיו בשוק שעות הרבה ופעמים נוסע מעירו על איזה ימים, דלכאורה הדין דכשחוזר לביתו יברך על המצוה, דהא בנתים שלא היה בדירת ביתו לא היה עליו חובת מזוזה, ומתחיל עתה חיוב חדש [ואף דמחזיק ביתו לדור, מכל מקום בשעה שאינו בביתו אינו מקיים מצות מזוזה בזה, עי' מג"א סי' כ"א ס"ק ב', וגם בני ביתו פטורים דאין הבית שלהם, והוי כדר בבית שאולה ושכורה] ויהיה כמו יוצא מסוכה לעסקיו וחוזר לסוכתו דמברך, וכמו פשט טליתו על דעת שלא להתעטף בו מיד, שחוזר ומברך כשלובשו (ועי' מג"א סי' ח' ס"ק י"ח) וצ"ע לדינא. ידידו הק' עקיבא במוהר"ם גינז זצללה"ה מא"ש.

אחר זמן רב בא לידי ספר ברכי יוסף, וראיתי שכתב בפשיטות (באורח חיים סי' י"ט) בדין הראשון הנ"ל דשוכר בית שיש בו מזוזה דאינו מברך, דלא תקנו הברכה רק על שעת קביעת המזוזה, וממילא גם בדין השני הנ"ל, בנוסע מעירו ואחר כך חוזר לביתו, אינו מברך, ולדינא צל"ע.

מבואר בדבריו כי הבין בצורה קיצונית את דברי הגמרא שאמרה, כי החיוב הוא על המתגורר בבית. על כן יש לחייב כל מי שנכנס לראשונה אל בית שיש בו מזוזה, לברך על המצווה. כי ביחס אליו, מצוה זו מתקיימת על ידו בבית זה, לראשונה. ולא רק הוא חייב לברך, אלא כל אדם רגיל, השב אל ביתו, אחר שנעדר תקופת מה, גם הוא חייב לברך על המזוזה. כי נקרא "דר" רק כאשר הוא יושב בביתו בפועל. וכמו שהיוצא מן הסוכה, חייב לברך בשובו אליה.

עם זאת, בתוך דבריו, הביא את דברי החיד"א בברכי יוסף, לפיו לא יתחייב הדייר בברכה, למרות שעזב את ביתו. ומשום שהברכה נתקנה להיאמר רק בשעת קביעתה, ולא בכל פעם שנכנסים אל הבית.

ומתוך דברי רבי עקיבא איגר נראה, שהתבסס על המובא במסכת בבא מציעא (קב, א):

תנו רבנן: המשכיר בית לחבירו – על השוכר לעשות לו מזוזה, וכשהוא יוצא – לא יטלנה בידו ויוצא…. ומעשה באחד שנטלה בידו ויצא, וקבר אשתו ושני בניו.

כלומר, המוגדר בגמרא "יוצא", אינו דווקא זה שסיים את מגוריו בביתו, ויוצא לתמיד, אלא גם זה שיוצא לפרק זמן קצר. ולכן נקטו חכמים בלשון חריפה ונוקבת וכתבו, שאם ייקח עמו את המזוזה, עלול הוא לקבור את אשתו ובניו. כי אולי יפשע, וכשישוב אל ביתו, לא תהיה מזוזה מוכנה בידו, ותימנע ממנו ומכל משפחתו המצווה החשובה והיקרה הזו.

אמנם לא התקבלו דבריו, ונראה פשוט, שאדם נקרא דייר בבית, גם אם הוא נעדר מביתו לצורך עסקיו או לחופשה, כי כל עוד לא העתיק את מגוריו למקום אחר, מבנה זה נקרא "ביתו, ומקום דיוריו".

5. איסור נטילת המזוזה בתום השכירות

כעת נדון בגופה של השאלה הניצבת בפתח הנידון, אם האיסור המובא בגמרא, ליטול את המזוזה ביציאת השוכר מן הבית. האם זה איסור מוחלט, או שיש בזה אי אלו פתחי היתר.

כאמור, מובא בגמרא (בבא מציעא קב, א):

תנו רבנן: המשכיר בית לחבירו – על השוכר לעשות לו מזוזה, וכשהוא יוצא – לא יטלנה בידו ויוצא וכו'. ומעשה באחד שנטלה בידו ויצא, וקבר אשתו ושני בניו.

בדברי הראשונים, מצינו שלשה פירושים, על דברי הגמרא:

  • שמירה מן המזיקים

יש שפירשו, כי הסרת המזוזה תסיר את השמירה על הבית, כמו שכתב הרא"ש (תוספות הרא"ש ב"מ שם):

לא יטלנה בידו ויצא. ואפילו למאן דאמר מתירין מבגד לבגד, הכא אסיר. שהמזוזה היא שמירת הבית מן המזיקין, ובנטילתה מזיק לנכנס לדור בתוכה.

וכן כתב רבינו יהונתן (מובא בשיטה מקובצת על מסכת בבא מציעא קא, ב):

הא אמר רב מזוזה חובת הדר היא. כלומר על השוכר לעשותה לפי שהיא עשויה לשמירה מי שהוא עומד בבית, כדאמרינן באגדה[6], שלא כמדת הקדוש ברוך הוא מדת בשר ודם, מדת בשר ודם עבדיו משמרין אותו וכו' ה"ר יהונתן ז"ל.

  • הפקעת השכינה מן הבית

אמנם הריטב"א כתב טעם אחר לאיסור זה (בבא מציעא קב, א) וז"ל:

לא יטלנה בידו ויצא. פירוש, סתמא קאמר, אפילו בשצריך אותה לבית אחר. ואף על פי שאמרו גבי ציצית (שבת כב, א) מתירין מבגד לבגד, שאני הכא, דכיון דחלה קדושת שכינה בבית זה, אין לו לסלקה משם. ומיהו, אפשר שחייב בעל הבית לפרוע דמיה.

מבואר כי נטילת המזוזה מן הבית השכור, מפקיעה את קדושה השכינה ששרתה בה עד כה, ולכן נאסר הדבר.

  • זלזול במצות מזוזה

שיטת רבי אשר מלוניל (ועוד, הובאה בשיטת הקדמונים על מסכת בבא מציעא קב, א) שסיבת האיסור היא הזלזול במצוות מזוזה, וכך כתב:

ות"ר כשהוא יוצא מבית המשכיר ישראל לא יטול המזוזה בידו. פירש רב אחא בפרשת שלח לך דהיכא דבעי למשקלה מהאי פיתחא אדעתא למקבעא בפתחא אחרינא בשעתיה שפיר דמי, והכי נמי אמרינן בתכלת, דהא קיימא לן כשמואל דאמר מתירין מבגד לבגד.

דברי רב אחא גאון, צוטטו גם בנמוקי יוסף (הלכות מזוזה דף ו עמוד ב).

וכך מובא במיוחס לריטב"א (ב"מ קא, ב) וז"ל:

וכשהוא יוצא יטלנה בידו ויצא. וכתב רבינו האי גאון, אבל אם מצטרך לו אותה מזוזה במקום אחר נוטלה ויוצא, וכן פירש רב אחא ז"ל בפרשת שלח לך, והכי נמי אמרינן אם רוצה למכור טליתו לחבירו אין לו ליטול ציציתו ממנו, משום דקא מבטל ליה ממצוה, כדאמרינן הכא במזוזה. מיהו אם הוא רוצה לתת אותו ציצית בטלית אחר שלו, או אותה מזוזה בבית אחר, מותר והרשות בידו, כדאמר מתירין מבגד לבגד וכו'. ואית דבעי מימר דמצי נמי ליטול דמים אע"פ שאינה צריכה לו, וכל כמה דלא יהיב ליה דמים נוטלה ויצא.

מבואר בדבריהם כי לא נאסרה עקירת המזוזה ממקומה ונטילתה אלא כאשר אינו מתכוון לקבעה בבית אחר. אבל אם בכוונתו לקבעה בבית אחר, אין איסור. משמע, שנטילת המזוזה ללא כוונה לקבעה במקום אחר, מבטאת זלזול במצוות המזוזה.

והנה בבואנו לדון בשאילה הנ"ל, אם יש איזה פתח היתר לעקור את המזוזה ממקומה, נראה כי לפי שני הטעמים הנזכרים בראשונים, אם מטעם שמירה אם מטעם הפקעת השכינה, האיסור הוא מוחלט, ובכל מקרה אין לעקור מזוזה מבית שכור. אך לפי הטעם האחר, שזה זלזול במצווה, מותר לנטלה מן הבית, אם בכוונתו לקבעה מיידית במקום אחר. כי אז ניכר שאינו מזלזל במצווה, שהרי שב וקובע אותה.

 

אלא שכאן מתעורר קושי רב. לשון הגמרא, מתאים אמנם יותר לשני ההסברים האחרים, האוסרים את נטילת המזוזה באופן מוחלט. ובכל זאת, דברי המקילים, שהם רב אחא גאון בעל השאילתות, וכן הנימוקי יוסף, והמיוחס לריטב"א, מאוד הגיוניים.

מובן ממילא, כי שיטת המחמירים צריכה ביאור. מדוע ייאסר על השוכר ליטול את המזוזות שקבע, ולקבעם בבית אחר, הרי הם רכושו האישי . מלבד זאת, המזוזה היא חובת הדר, ואחר סיום מגוריו במקום, אינו חייב עוד לקיימה. ומאיזו סיבה הלכתית יתחייב להותירם שם, הוא אינו הדייר.

אף כי הראשונים שהחמירו הביאו מספר טעמים, גם הם טעונים ביאור. כיוון שעל הצד שהסרתן גורמת היזק לשוכר הבא, בסילוק השמירה מן הבית, מדוע חייב השוכר הראשון לסייע לו בשמירה, וכי הבא אחריו אינו חייב במזוזה? ועל הצד שיש בכך סילוק שכינה מן הבית, גם זה טעון הסבר. וכי כוחה הרוחני הגדול של המזוזה הוא קמיע[7], שחובה להותירו ביד השוכר הבא. הרי זו מצוה ככל המצוות, שהשוכר הראשון, כל עוד התגורר שם, חייב בה. ולאחר עזיבתו, לא הוא החייב בה, אלא השוכר השני. ומדוע מוגדר כוחה הרוחני כסיבה המחייבת להותירה?

בישוב שיטתם נראה, על פי המשנה במסכת בבא מציעא (קא, ב), שנפסקה בשולחן ערוך (חושן משפט הלכות שוכר, ראש סימן שיד):

הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ, חַיָּב לְהַעֲמִיד לוֹ דְּלָתוֹת, וְלִפְתֹּחַ לוֹ הַחַלּוֹנוֹת שֶׁנִּתְקַלְקְלוּ, וּלְחַזֵּק אֶת הַתִּקְרָה, וְלִסְמֹךְ אֶת הַקּוֹרָה שֶׁנִּשְׁבְּרָה, וְלַעֲשׂוֹת נֶגֶר וּמַנְעוּל. וְכֵן אִם נִפְחֲתָה הַמַּעֲזִיבָה וְהַתִּקְרָה בְּד' טְפָחִים, חַיָּב לְתַקְּנָהּ; וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה, מִדְּבָרִים שֶׁהֵם מַעֲשֶׂה אֻמָּן, וְהֵם עִקָּר גָּדוֹל בִּישִׁיבַת הַבָּתִּים וְהַחֲצֵרוֹת. הגה: וְאַף עַל פִּי שֶׁנִּכְנָס שָׁם הַשּׂוֹכֵר (וְרָאָה שֶׁלֹּא הָיוּ שָׁם דְּבָרִים אֵלּוּ, לֹא) אָמְרִינָן דְּנִתְפַּיֵּס בַּמֶּה שֶׁרָאָה, אֶלָּא עַל הַמַּשְׂכִּיר לְתַקֵּן. תִּקֵּן הַמַּשְׂכִּיר דְּבָרִים אֵלּוּ, וְנִשְׁבְּרוּ תּוֹךְ יְמֵי הַשְּׂכִירוּת, אִם אָמַר לוֹ: בַּיִת זֶה, אֵין צָרִיךְ לְהַעֲמִיד לוֹ אַחֵר. אָמַר לוֹ: בַּיִת סְתָם, צָרִיךְ לְתַקְּנוֹ כָל יְמֵי הַשְּׂכִירוּת.

סעיף ב

הַשּׂוֹכֵר חַיָּב לַעֲשׂוֹת מַעֲקֶה וּמְזוּזָה, וּלְתַקֵּן מְקוֹם הַמְּזוּזָה מִשֶּׁלּוֹ. וְכֵן אִם רָצָה לַעֲשׂוֹת סֻלָּם אוֹ מַרְזֵב, אוֹ לְהָטִיחַ גַּגּוֹ, הֲרֵי זֶה מִשֶּׁל עַצְמוֹ. הגה: וְהוּא הַדִּין כָּל דָּבָר שֶׁאֵינוֹ מַעֲשֵׂה אֻמָּן. וּבְכָל אֵלּוּ הָעִנְיָנִים, הוֹלְכִין אַחַר מִנְהַג הַמְּדִינָה.

מבואר כי ישנם מעשים המוגדרים "מעשה אומן", אשר הוטלו כחובה על המשכיר. ובאותה מדה, יש מעשים שאינם מוגדרים מעשה אומן, וחובת עשייתם הוטלה על השוכר. וכשם שהשוכר חייב בעשיית מעקה, ובבניית סולם, או להטיח את גגו, ולקבוע מרזב בשפתו, למרות שלא יעקרנו בסיום תקופת השכירות. כך נחשבת גם קביעת המזוזה, כאחת מחובות השוכר כלפי המשכיר. ומשום שמעשים אלה נחשבים כגמר עשיית הבית.

הבנה זו מיישבת היטב, את הטעמים בהם נקטו הראשונים, שהובאו לעיל.

כי הן לראשונים שנטילת המזוזה מסלקת את השמירה, והן לראשונים שהסרתה מפקיעה את קדושת הבית, לכולם נוצרת פגיעה מהותית בבית המשכיר. כיוון שזה בית יהודי, שיש בו שמירת ההשגחה העליונה, ויש בו קדושה בהשראת השכינה.

וכשם שהמעקה הוא חלק בלתי נפרד מן הבית, ואין השוכר נוטלו בעזיבתו את הבית, כי הוא נדרש לשמירת הדיירים, כך גם המזוזה נדרשת אם מצד השמירה על דיירי הבית, אם מצד השראת השכינה בבית. לכן, יש להותירה, ולא לנוטלה.

6. דרישת תשלום מן השוכר

עתה יש לעיין אם רשאי השוכר שעזב לתבוע את מחיר המזוזות, מן הנכנס.

לדעת רבנו מנוח (מובא בבית יוסף יורה דעה סימן רצא), אם הראשון מקפיד על הכסף, טוב לשלם לו. נראה שהבין, שהיות והמזוזה היא חובת הדר, לכן בהיכנסו אל הבית, הוא חייב במצווה, ועליו לשלם עליה מכספו.

עם זאת, המחבר לא הביא בשולחנו הגדול דין זה, למרות שהביאו בבית יוסף. ומכך עולה, שלא פסק זאת להלכה. אלא השוכר הנכנס אינו חייב לשלם על מזוזות השוכר הקודם. לפי ההסבר המובא כאן לעיל, הדבר ממש מובן. כי בדיוק כמו שהשוכר הנכנס אינו מוסיף תשלום נפרד עבור מעקה, או עבור מרזב וכדומה, כי כל אלה הם חלק מן הבית המושכר, כך הוא גם לא צריך לשלם על המזוזה. ועל אף שהשוכר הראשון הוציא מכספו על המזוזות, הוא הרי שילם גם עבור המעקה. ובכל זאת, בתום השכירות, אינו שובר את המעקה, ואין לשלם לו את הוצאות בניית המעקה. וברוח זו, אין כל צורך להשיב לו את הממון ששילם בעד המזוזות.

בני הרב יחזקאל שיחי' הוסיף וביאר בחכמה, שאם משלמים לשוכר הראשון, נמצא שהוא קיים את המצווה במשך שנים, בלי שהוציא עליה פרוטה. ומצד שני, אם לא יינתן לו תשלום בעדם, השוכר השני הוא זה שיקיים את המצווה ללא תשלום.

כך מובא בזוהר הקדוש (תרומה קכח, א – מתורגם):

מִי שֶׁרוֹצֶה לְהִשְׁתַּדֵּל בְּמִצְוָה וּלְהִשְׁתַּדֵּל בַּקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, צָרִיךְ שֶׁלֹּא יִשְׁתַּדֵּל בּוֹ בְּרֵיקָנוּת וּבְחִנָּם וכו'. אוֹתוֹ הַמַּעֲשֶׂה שֶׁרוֹצֶה לְהִשְׁתַּדֵּל בּוֹ, צָרִיךְ לִקְנוֹת אוֹתוֹ בְּשָׂכָר מֻשְׁלָם, בְּכָל מַה שֶּׁיִּרְצוּ מִמֶּנּוּ, בֵּין קָטָן בֵּין גָּדוֹל, מִשּׁוּם שֶׁרוּחַ הַטֻּמְאָה מִזְדַּמֶּנֶת תָּמִיד בְּחִנָּם וּבְרֵיקָנוּת, וְנִמְכֶּרֶת בְּלִי שָׂכָר[8].

מן הסתם, זו הסיבה שכמה פוסקים הציעו, כי השוכר השני ישתתף באופן חלקי בתשלום המזוזות. אמנם זו מעלה בלבד, ולא חובה הלכתית. ואם תדייק בלשון רבנו מנוח, כפי שהעתיק הבית יוסף, תראה, שלא כתב "חייב לשלם" אלא "טוב לשלם" לשוכר הראשון, אם הוא מקפיד. .

עוד הסביר בני, הרב יחזקאל שיחי', שמאחר וסיבת התשלום נובעת מהקפדתו של השוכר הראשון, נראה ברור שהוא עושה שלא כדין. כי מה לו להקפיד על כך, אם הוא חייב להותירם בבית. על כן לא הביא המחבר הלכה זו, הנצרכת רק למי שאינו מתנהג כראוי.

אמנם הרמ"א (שם) הביא את דברי רבנו מנוח להלכה, והוסיף, שלא רק שראוי לשלם לשוכר שעזב, אלא שחייב לעשות כן, וזה לשונו:

ואם הקפיד על מעותיה, השני צריך לשלם לו (ב"י בשם הרב מנוח).

מדבריו נראה, שהיות וסיבת האיסור היא משום סכנה, יש לחשוש גם לסכנה מצד אחר. שהרי קיומה של המצווה, כאשר השוכר הראשון מקפיד, כרוך בתחושת הפסד. ויכולה ההקפדה של חברו להיות מסוכנת, יותר מן הסכנה שבהסרתן. ומאחר שרבנו מנוח כתב שיש מקום לקפידא זו, חייב הנכנס לשלם לו.

7. שוכר חדש שאינו מעוניין במזוזות

כעת נברר מה הדין כאשר יש הסכמה ברורה בין המשכיר לשוכר, כגון שהשוכר מעוניין לקבוע את המזוזות שלו, והמשכיר מעוניין לקחת את המזוזות, כדי להניחם במעונו החדש. הרב מרדכי אליהו נקט, כפי המובא שמו, שאסור לעשות כן, וזה לשונו:

"ומ"מ אם עשה תנאי שכשיעבור דירה יטול עימו את המזוזות, אזי יכול להסיר את המזוזות המהודרות שלו ולהניח במקומם מזוזות כשרות. אבל אם לא עשה תנאי, אפילו אם מוריד את המזוזה וחברו מיד שם אחרת תחתיה, אסור לעשות כן" (קול צופיך גליון 317).

ומקורו בדברי הברכי יוסף שהתלבט בשאלה זו (ברכי יוסף יורה דעה סימן רצא ס"ק ה):

האי מאן דנפיק מהאי ביתא ובא רעהו זה נכנס וזה יוצא, ובה שעתא שניהם היו נכונים, זה להוציא מזוזתו, וזה להכניס את שלו, תכף משמש כניסה ויציאה, יש לחקור אי בכי האי גוונא שריותא, והיוצא אשר יצא הוא המוציא דאפיק משמע, כיון דכמו רגע מזוזת הנכנס נקבעת, או דילמא מפקנא לית לה, וכך הוא המדה תיעול ולא תיפוק, והיוצא מניחה והולך והנכנס יגדל פרע, ושלו לא הגיעו להניחה.

ואחשבה לדעת דלפום הני טעמי הנאמרים באמת במימר קדישין יראה דמצי לאפוקה, דתכף מעלנא אית לה תמורתה, דלפום מאי דאמור רבנן בטעמא מפני המזיקין שלא יכנסו ביני ביני, הכא לא שייך, כי הן בעודנו היוצא מפיק ודחיק, זאת שנית לעומתו ביד הנכנס מוכנת להניחה, ושניהם כאחד נמשכין בצי'ר המזוזה, מקדימין ליום הכניסה דמזיקין, ולא משהו למצוה אפילו פורתא, ובכי הא זר לא יעבור, וליכא למיחש למזיקין. ולפום מאן דאמר דטעמא שלא יתרשל הנכנס במצוה, עין רואה זריז קדים ובידו מוכנת להניחה כהרף עין, ועלתה ידו על יד רעהו, והיה מקום לומר דבכה"ג שרי ליוצא ליטלה.

ועוד נראה להביא ראיה ממ"ש הרב עולת תמיד א"ח סימן ט"ו, על דברי השאלתות, דהא דאסור להתיר ציציות מטלית שמוכרה לישראל היינו דוקא כשאין הלוקח נותן בה ציציות תכף, אבל אם מטיל בה הלוקח תכף שרי. ע"ש. וממנו נקח לנידון דידן במזוזה, דשרי ליה לאיניש דנפיק מביתא לאפוקה, ואותה שאמרו לא יטלה היינו דחיישינן שמא תיפוק ולא תיעול תמורתה, אבל בנידון דידן דמוכנת היא להניחה תכף שרי. ויש לדחות קצת כאשר יראה המעיין.

ומסתברא לן דלא פלוג רבנן במזוזה, וגם בנדון שלנו הן לו יהי דלא שייכי הנהו טעמי, לא פלוג. ואעיקרא דברי הרב עולת תמיד בציצית מפוקפקים אצלי, וכל שכן בנדון שלנו במזוזה, ומה גם דנזכר דין זה בש"ס במזוזה ושכיח. ודוק היטב.

אך נראה לי שמסקנה זו היא חומרא גדולה. מאחר שכל האיסור להוציא את המזוזה אינו דין תורה, ולחלק מהראשונים מפורש, שאם יש לו צורך במזוזות אלה, כדי לקבעם בביתו החדש, אין איסור לנטלם עמו. גם לפי שיטות הראשונים האחרים, שטעם הסכנה בנטילתם הוא או משום חשש סכנה, או משום הסרת השכינה, אין חשש איסור. כי השוכר החדש מניח את המזוזות שלו, מיד אחר הסרת המזוזות הקודמות.

אף לפי דברי החיד"א כל האיסור הוא רק משום "לא פלוג". ולי נראה שאין צורך לחדש "לא פלוג" בדין שחלק מן הפוסקים התירו בפירוש, הלא הם הגאונים, רב אחא ורב האי גאון, שודאי כדאי הם לסמוך עליהם. ומה לנו להתערב בהסכמתם של שני בני אדם אלה, שכל אחד רוצה את המזוזות שלו.

אף לפי דבריהברכי יוסף נראה, שהוא יודה שאם השוכר החדש הוא זה שמוציא את המזוזות, אין כל איסור. כי אין הסרתן מעשה שנעשה ביד השוכר הקודם, אלא ביד זה הנוכחי. ולאחר הסרתן, יוכל להשיבם אל השוכר הראשון, כי הם ממון שלו.

8. לסיכום

כל בית שיהודים מתגוררים בו, חייב מן התורה במזוזה. קביעת המזוזה, הופכת את הבית למעון בו השכינה שורה. והמתגורר בו, הוא החייב לדאוג למזוזות, ולשלם עבורן.

שוכר העוזב את ביתו, אינו רשאי ליטול עמו את המזוזות. אלא שאם הוא מקפיד על הכסף שהוציא ברכישתם, ראוי שהשוכר החדש ישלם לו. ואולם אם השוכר החדש רוצה דווקא את המזוזות שלו, רשאי הוא להסירן.

[1] כלשון הגמרא (יבמות ד, א) "אפילו למאן דלא דריש סמוכים בעלמא, במשנה תורה דריש". כלומר אין חולק על כך, שהתורה הסמיכה את הפסוקים שבחומש דברים בכוונה תחילה, כדי להוציא מהם הוראה.

[2] בסוגיא שם נידונה שאילת חובתן של נשים במצוות מזוזה. והתשובה לכך בלשון הגמרא היא "גברי בעו חיי, נשי לא בעי חיי?" כלומר, מצוה זו מאריכה ימים, ופשוט שגם נשים מבקשות להאריך ימים, ואף הן בכלל המצוה.

[3] כך מבואר במהרש"א (מנחות מג, ב) וז"ל דבהנך שלש מצות הסובבים לאדם, בורא לו מלאך דוגמתן, להיות חונה סביבו, לחלצו ולשמרו וכו'.

[4] ראה בגמרא (יומא יא, א) וברש"י שם ד"ה משום סכנה וז"ל, שלא יאמר המלך כשפים עשיתם בשערי עירי. והובא שם בש"ך (ס"ק ו) ובט"ז (ס"ק ג).

[5] פטור זה, לפי המרדכי (סוף פרק ראשון, מסכת עבודה, סימן תת"י) מקורו בפסוק למען ירבו ימיכם, כלשונו: כיון דכתיב למען ירבו ימיכם, דמרבינן מיניה שותפות, ממילא שמעינן דלא דבר הכתוב אלא בשותפות ששניהם ישראלים, שהקפידה תורה בריבוי ימיהם.

[6] כמובא בגמרא (מנחות לג, ב), אמר רבא מצוה להניחה בטפח הסמוך לרשות הרבים. מאי טעמא, רבנן אמרי כדי שיפגע במזוזה מיד. רב חנינא מסורא אומר, כי היכי דתינטריה. אמר רבי חנינא בוא וראה שלא כמדת הקב"ה מדת בשר ודם. מדת בשר ודם, מלך יושב מבפנים, ועַם משמרין אותו מבחוץ. מדת הקב"ה אינו כן, עבדיו יושבין מבפנים, והוא משמרן מבחוץ שנאמר (תהלים קכא) ה' שומרך ה' צלך על יד ימינך.

[7] ראה את דבריו הנוקבים של הרמב"ם אודות הסבור כן (הלכות תפילין פרק ה הלכה ד) וז"ל "אלו שכותבין (על המזוזה) מבפנים, שמות המלאכים או שמות קדושים או פסוק או חותמות, הרי הן בכלל מי שאין להם חלק לעולם הבא. שאלו הטפשים לא די להם שבטלו המצוה, אלא שעשו מצוה גדולה שהיא יחוד השם של הקב"ה ואהבתו ועבודתו כאילו הוא קמיע של הניית עצמן, כמו שעלה על לבם הסכל שזהו דבר המהנה בהבלי העולם.

[8] וכן כתב חיי אדם (כלל סח סעיף טז) וז"ל, שלא יעשה מצוה בחנם, אלא יקנה אותה בשכר שלם, כמו שכתוב (שמואל ב' כ"ד) ויאמר דוד לארונה כו' ולא אעלה עולות לה' חנם. ובזוהר מחמיר מאד בזה".

דילוג לתוכן