0

תרומת איברים

1. מבוא
2. צדדי האיסור
א.כבוד המת
ב. איסור הנאה ממת
ג. אין האדם בעלים על גופו
ד. מציל עצמו בממון חברו
ה. מת פטור ממצוות
ו. להבדיל בין יהודים לגויים
ז. האיסור לפגוע בגוסס
3. צדדי ההיתר
א. אין זה נקרא איבר מת
ב. אין זה ניוול
ג. מי בעלים של הגוף
ד. מציל את עצמו בממון חברו בהסכמת חברו
ה. המצוות אחרי המוות
ו. אינו יהודי אינו מחויב במצוות קבורה
ז. פיקוח נפש
ח. קביעת רגע המוות
ט. מסירות נפש עבור הזולת
4. מסקנה

1. מבוא

לא מזמן, נהרג יהודי צעיר ובריא סמוך לעיר אריאל, והוריו תרמו את קרניות עיניו לטובת עיוורים. מקרה זה ודומיו, מעוררים באופן טבעי, את הדיון ההלכתי הרחב והמסועף, בכל הקשור להשתלת איברים. האם אכן מותר ליטול מן המת איבר או רקמת בשר, לצורך אדם חולה, מאחר ויש כאן צד פיקוח נפש של החולה, או של העיוור העלול ליפול ולמות. ומצד שני חובה למהר ולקבור את המת, בהקדם האפשרי, כפי שנראה, וגם חל איסור הנאה מן המת.

נושא זה מסתעף לכמה נידונים נוספים. כגון אם ניתוחי מתים הותרו, כי מצד אחד יש בזה חילול כבודו. ומצד שני, יש בזה פיקוח נפש, כי הרפואה תשתמש בזה להצלת חיים. עוד יש לדון, אם מותר לבצע נתיחת מת, כדי לסייע למערכת אכיפת החוק, שתפענח את סיבת מותו. ואם יתגלה שנרצח, יועמד הרוצח לדין.

עוד יש לדון, אם קיימת חובה, או על כל פנים מצווה, לתרום איבר לחולה, כגון כליה, שתציל את חיי הזולת. מצד אחד, יש בזה הצלת נפש מישראל. מצד שני, התורם מכניס עצמו לסכנה.

כדי להכריע בכל הנושאים הללו נציג בשורות הבאות את מקורות ההלכה, ואת צדדי האיסור או ההיתר. ובסיום, נציג את המסקנות המתבקשות.

אגב, יש להעיר, כי נכון הדבר שהעידן המודרני, הוא הגורם להצפת דיונים מעין אלו. ובכל זאת, יש בידינו תשובות לכל הנידונים, מסוגיות הגמרא, אותם העלו חכמינו לפני קרוב לאלפיים שנה, על גיליונות התלמוד. חכמתם הבאה לידי ביטוי בכל דבר, משמשת משאב אינסופי של פתרונות ומַענים. למרות שבאותה תקופה, טרום התפתחות העולם התעשייתי, היה המדע בראשית דרכו. עם זאת, ערכי התלמוד הבסיסיים נותנים מענה לכל נושא, ומבהירים בחדות כיצד יש לנהוג בכל סוגיה, גם בימינו אנו.

עתה ניגש לגופו של נידון. הנה מצאנו כי דעתו של הראשון לציון, הרב יצחק יוסף שליט"א, בספרו ילקוט יוסף, נוטה לאסור:

ניתוח פלסטי אשר חדשו הרופאים בזמן הזה, להוציא קרום עין מן המת [קרנית], ומרכיבים אותו בעין הסומא וכו'

רופא דתי שעומד ושואל אם מותר לו לנקר עיני המת ישראל לצורך הניתוח פלסטי הנ"ל, אין לנו להורות לו היתר כלל, בעיקר מפני ניוול המת.

ורק אם המת ציוה כן מחיים… יש מקום לסמוך על המתירים בזה בשעת הדחק הגדול, באופן שקשה מאד להשיג זאת ממתי עכו"ם.

אבל אם אפשר לעשות כן מקרומי עיני מתי עכו"ם, אין להתיר כלל להשתמש בקרומי עיני מתי ישראל.

ולכן מי שיש לו אפשרות כספית לערוך את הניתוח בחוץ לארץ, עדיף שיעשה כן, אחר ששם רוב הקרניות הם ממת גוי.

מקורות: ילקו"י אבלות תשס"ד סימן ב, סעיף  יב, עמוד פא. וסוף הסעיף הועתק משו"ת יביע אומר (ח"ג דף קצ טור א', וע"פ הוראת מרן אאמו"ר שליט"א למעשה).

אמנם עיינתי במקור דברי הרב עבדיה יוסף, וראיתי כי אף שאכן נטה להחמיר, הוא גם הביא גם את צדדי ההיתר. לכן נשתדל להסביר בעזרת השם את צדדי האיסור, ואת הצדדים להקל, ומהי מסקנתנו למעשה.

2. צדדי האיסור

א. כבוד המת

התורה מחייבת לכבד את המת, ככתוב (דברים כא, כב-כג) וְכִי יִהְיֶה בְאִישׁ חֵטְא מִשְׁפַּט מָוֶת וְהוּמָת וְתָלִיתָ אֹתוֹ עַל עֵץ, לֹא תָלִין נִבְלָתוֹ עַל הָעֵץ כִּי קָבוֹר תִּקְבְּרֶנּוּ בַּיּוֹם הַהוּא, כִּי קִלְלַת אֱ-לֹהִים תָּלוּי, וְלֹא תְטַמֵּא אֶת  אַדְמָתְךָ אֲשֶׁר ה' אֱ-לֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה.

מצווה זו עיקרה נסוב אמנם על הרוגי בית דין, אך חכמינו למדו ממנה בקל וחומר, שיש חובה לכבד כל יהודי שהלך לבית עולמו, ולהימנע מביזיונו. מפאת חובה זה, יש להזדרז בקבורת כל מת ללא שיהוי. המתמהמה ללא סיבה בקבורת מתו, עובר על לא תעשה, כמאמר רבי שמעון בר יוחאי (סנהדרין מו, ב):

אמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחי: מנין למלין את מתו שעובר עליו בלא תעשה? תלמוד לומר [לא תלין נבלתו על העץ] כִּי קָבוֹר תִּקְבְּרֶנּוּ, מכאן למלין את מתו שעובר בלא תעשה.

לימוד גדול יש בו במקרא זה, כי עיקרו נסוב על אדם רשע, שעשה מעשים חמורים מאד, מחמתם חויב מיתה. ובכל זאת, אין להותיר את גופתו על העץ, אלא יש למהר בקבורתה.

מלמדת התורה כי יש לכבד גם את גופת הרשע, לולי כן, יש בכך הבעת זלזול בקב"ה, כלשון הפסוק:

כִּי קִלְלַת אֱ-לֹהִים תָּלוּי.

מפרש רש"י וז"ל:

זלזולו של מלך הוא, שאדם עשוי בדמות דיוקנו, וישראל הם בניו. משל לשני אחים תאומים, שהיו דומין זה לזה, אחד נעשה מלך, ואחד נתפס ללסטיות ונתלה. כל הרואה אותו אומר, המלך תלוי.

כוונתו להסביר, כיצד יתכן לומר, שהשארת גופה תלויה על עץ נחשבת כזלזול באלוקים, הלא זהו אדם שנתלה, ולא אלוקים. לכן פירש, שהאדם נחשב תאום של הקב"ה. וכשגופתו תלויה על העץ, חושבים הכל שהמלך מת.

הרעיון העומד בעומק הדברים הוא, שחלק מן האדם הוא חלק אלוקי, כמאמר הכתוב (איוב לא, ב) חֵלֶק אֱלוֹהַּ מִמָּעַל. בעל התניא אף הגדיל לומר את הדברים הבאים (תניא, ליקוטי אמרים חלק א פרק ב):

וְנֶפֶשׁ הַשֵּׁנִית בְּיִשְׂרָאֵל הִיא חֵלֶק אֱלוֹהַּ מִמַּעַל מַמָּשׁ, כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב "וַיִּפַּח בְּאַפָּיו נִשְׁמַת חַיִּים", וְ"אַתָּה נָפַחְתָּ בִּי", וּכְמוֹ שֶׁכָּתוּב בַּזֹּהַר מַאן דְּנָפַח מִתּוֹכֵיהּ נָפַח, פֵּירוּשׁ, מִתּוֹכִיּוּתוֹ וּמִפְּנִימִיּוּתוֹ וכו'.

למרות שלא יתכן לומר כן, שהאדם הוא ממש אלוק, בכל זאת, מונחת כאן התובנה, שחלק מן האדם הוא חלק עליון. ואם נתרגם זאת לחיי המעשה, הקב"ה יצר אותנו בעלי מצפון והבנה ישרה, מה נקרא צדק, ומה ראוי לעשות.

אלא שאדם רשע מקלקל את מעשיו, עד שבית דין הורגים אותו, והבריות מתבטאות כלפי הקב"ה בזלזול. מסיקים המה, כי יצירתו של הקב"ה אינה כל כך מוצלחת, ואומרים, ראו לאיזה שפל מוסרי יכול אדם להידרדר. ולא הצליח הבורא ליצור בריאה משופרת. כביכול, יצירה קלוקלת היא זו. וזו משמעות הכתוב, קִלְלַת אֱ-לֹהִים תָּלוּי, כפי שפירש רש"י.

נמצא שהכתוב מורה לכבד את גופתו המתה של רשע מישראל, ולהזדרז בקבורתו, עקב היותו מקום משכן לנשמה האלוקית[1].

כאן המקום לציין, כי ישנן סיבות המתירות להתמהמה בקבורה. כגון, לצורך כבודו, וכמו שכתב השולחן ערוך (יורה דעה סימן שנז, סעיף א):

אָסוּר לְהָלִין הַמֵּת, אֶלָּא אִם כֵּן הֵלִינוּ לִכְבוֹדוֹ, לְהָבִיא לוֹ אָרוֹן וְתַכְרִיכִין אוֹ מְקוֹנְנוֹת, אוֹ כְּדֵי שֶׁיָּבֹאוּ קְרוֹבִים אוֹ לְהַשְׁמִיעַ עֲיָרוֹת.

איך שלא יהיה, חובה לשמור על כבוד המת, קל וחומר שאסור לפגוע ולבזות את גופתו.

ב. איסור הנאה ממת

בגמרא מבואר, כי התורה אסרה את ההנאה מן המת (עבודה זרה כט, ב):

מת אסור בהנאה וכו' מנלן, אתיא שָׁם שָׁם מעגלה ערופה. כתיב הכא (במדבר כ, א) וַתָּמָת שָׁם מִרְיָם, וכתיב התם (דברים כא, ד) וְעָרְפוּ שָׁם אֶת הָעֶגְלָה בַּנָּחַל, מה להלן אסור בהנאה, אף כאן נמי אסור בהנאה. והתם מנלן, אמרי דבי רבי ינאי כפרה כתיב בה כקדשים.

לשון הגמרא "כפרה כתיב כקדשים" מגלה לכאורה, שאיסור ההנאה מן המת, נובע מן הקדושה שנותרה בגוף המת. והשתלת איברי המת היא לכאורה הנאה מן המת, לכן יש לאסור.

ג. אין האדם בעלים על גופו

הרב משה פיינשטיין כתב תשובה קצרה, בה הבהיר כי אין להתיר שום ניתוח, בגלל שאין האדם בעלים על גופו, ומחויבים מן התורה למהר ולקוברו, ללא כל איחור, כלשונו (שו"ת אגרות משה יורה דעה חלק ג סימן קמ):

בדבר שנשאל מוואשינגטאן מלשכת הנשיא (אפיס של הפרעזידענט) בדבר שמוש באברים של המת על פי צואתו לצורך רפואה, הנני משיב בקצרה, כי על פי דין התורה שקבלו חז"ל איש מפי איש עד משה רבינו ע"ה, שקבלנו מסיני, אין שום אדם בעלים על גופו, לצוות שיעשו בגופו ואפילו רק באבר אחד מאבריו שום דבר, אף לא לצורכי השגת ידיעה לעניני רפואה, וכל שכן שבניו וקרוביו אינם בעלים על זה. וגם בלא זה אסור בהנאה מגופו של אדם, ואפילו מאבר אחד, אלא מחוייבין לקברו תיכף כשאפשר, בו ביום, בלא שום שינוי בגופו. ואסור לנתח את גופו, ואף לא בחתך אחד, אלא צריך לקברו בשלימותו, כמו שהיה ברגע שמת. ואף כשלא היה אפשר לקברו בו ביום, אלא אחר איזה ימים, או שנשלח לקברו במקום אחר, צריך לקברו בשלימותו כמו שהיה כשמת. והנני ידידו, משה פיינשטיין[2].

ד. מציל עצמו בממון חברו

כלל גדול בידינו, שאסור להציל עצמו בממון חברו, כמבואר בגמרא (בבא קמא ס, ב):

אסור להציל עצמו בממון חבירו.

על פי כלל זה, ועל כן כתב הבנין ציון (סימן קע):

רק דעדיין יש לדון בזה, שהרי כלל גדול בתורה דאין לך דבר עומד בפני פקוח נפש, ואין חילוק בין ודאי לספק פיקוח נפש, אבל נראה לענ"ד, דגם מטעם זה אין להתיר כאן. דכבר הוכחתי במקום אחר (סימן קס"ז) שדעת רש"י על פי גמרא דבבא קמא(דף ס') דאמרינן שם שאסור להציל עצמו בממון חבירו, שאסור לאדם לגזול ממון חבירו, למען הציל עצמו ממיתה. ונגד דעת התוספות והרא"ש שפירשו הסוגיא שם דוקא לענין דצריך לשלם, אבל לא שיהיה אסור לכתחלה להציל. והנה לדעת רש"י, כיון שאסור להציל עצמו בממון חבירו, כל שכן דאסור להציל עצמו בקלון חבירו. דכבודו, חביב לו מממונו, כדאמרינן בב"ק פ' החובל, בהאשה שבאת לפני רבי עקיבא ע"ש. ואם כן האיך נאמר דמשום פיקוח נפש דהחולה יהיה מותר לבזות ולנוול המת, דמסתמא לא מוחל על בזיונו.

נמצא שבגלל שאין להציל עצמו בממון חברו, קל וחומר שאין להציל עצמו בגוף חברו, כי המת מסתמא אינו מוחל, ואינו מסכים לזה.

ה. מת פטור ממצוות

עוד כתב הבנין ציון, כנגד הטוענים שמותר להציל את חיי הזולת, בגופו של מת, משום שיש מצוה לנפטר להציל אחרים. אלא שפוסקים רבים ובכללם הבנין ציון טענו, כי אין לסמוך על טענה זו ולהתיר, כי אין המת חייב במצוות, וכפי שמבואר בגמרא (שבת ל, א):

לעולם יעסוק אדם בתורה ובמצות קודם שימות, שכיון שמת – בטל מן התורה ומן המצות, ואין להקדוש ברוך הוא שבח בו, והיינו דאמר רבי יוחנן, מאי דכתיב במתים חפשי – כיון שמת אדם נעשה חפשי מן התורה ומן המצות.

וכפי שכתב שו"ת בנין ציון (שם בסימן קע):

ועוד, דבשלמא לענין הצלת עצמו בממון חבירו, יש סברא דמותר, כיון דהנגזל בעצמו חייב להציל חבירו בממונו, משום לא תעמוד על דם רעך, כמבואר בחושן משפט (סימן תכ"ו), לכן מותר להציל עצמו בממונו, דלא מידי גזלו, כיון דהוא בעצמו היה חייב בזה. אבל בנדון השאלה, דלא שייך לומר כן, דאין על המת מוטל להציל את החי, דכיון שאדם מת, נעשה חפשי מן המצות[3].

גם הרב דובב מישרים כתב באופן דומה, ונקט שהמשתמש בגופו של מת, גוזל את הקב"ה, כלשונו (דובב מישרים סימן מח):

ומה שרופאי ישראל עושין זאת (שלומדים כיצד לבצע ניתוחים, על גופות מתים), ואומרים דהוי בכלל פקוח נפש, בכדי להתלמד בשימוש זה, חכמת הרפואה והנתוח, זה אינו. דאף אם נימא דזה הוי בכלל פקוח נפש, אפילו הכי  לא הותר בשביל זה בזיון המת, ועי' בחולין דף צ"ב ע"ב, דחשיב ממצות שקבלו עליהם בני נח, שאין שוקלין בשר המת במקולין כו'. וכבר ביארו דמשום הכי גם בני נח מקיימין מצות קבורה, משום דהוא מצד השבת גזילה, כמבואר במדרש רבה פרשת בראשית (פרשה כ סימן כו[4]), שאמר הקדוש ברוך הוא לאדם הראשון כו' כִּי עָפָר אַתָּה וְאֶל עָפָר תָּשׁוּב, אָמַר לוֹ הקדוש ברוך הוא, קֹמֶץ עָפָר שֶׁל אֲדָמָה שֶׁנִּבְרֵאתָ מִמֶּנּוּ לא גזילה הוא בידך וכו'. א"כ מי שאינו קובר, מלבד האיסור החמור דניוול, הוא עובר על גזל. וכבר נודע מהשיטה מקובצת בבא קמא דף פ' (ע"א, ד"ה וכתב הרב המאירי) דאיסור גזל לא הותר גם משום פקוח נפש. ועי' בש"ס ב"ק דף ס' [ע"ב] דאין להציל עצמו בממון חבירו.[5]

מדברי הפוסקים הללו עולה בבירור, כי אין להתיר שום פעולה של הצלה, בגוף המת. הן משום שהמת אינו חייב במצוות, והן משום שהלוקח מגופו, גוזל כביכול מן הקב"ה.

ו. להבדיל בין יהודים לגוים

הרב קוק בתשובה אכן מתיר לבצע ניתוחים על גופות מתים, אך דווקא בגוף של גוי, ולא על גוף של מת יהודי, כמובא בלשונו (שו"ת דעת כהן (ענייני יורה דעה) סימן קצט):

ב"ה, עה"ק ירושלים תובב"א, כ"ט מנ"א תרצ"א.

לכבוד הרה"ח מו"ה ישראל יעקב שטיין נ"י.

שלו' וברכה.

זה מכבר באה אלי שאלתו בענין המתים הדרושים בשביל הנתוח של למוד הרפואה. לדעתי מאחר שניוול המת הוא אחד מהאיסורים המיוחדים לישראל, שהקב"ה צוה אותנו על קדושת הגוף, כמו שאנו מוזהרים ממאכלות אסורות לא מצד הטבע של הגוף, אלא מצד הקדושה המיוחדת לישראל, שקראם הש"ית גוי קדוש, והגויים כשם שאינם מקפידים על המאכלות רק באופן טבעי, ככה אין להם שום טעם להקפיד כ"כ על הגוף שלא יתנוול, בשביל איזה מטרה טבעית כמו הרפואה, ע"כ אנחנו צריכים לקנות בכסף מלא גויות מתים מאוה"ע בשביל המטרה המדעית. ואין לחוש בזה משום שנאת הגויים, כי הישרים שבהם יבינו, שסו"ס אומה זו, שנבחרה להביא את אור הקודש של ידיעת ד' אמת בעולם, וסובלת ע"ז צרות מרובות לאין שיעור, היא ראויה ג"כ לאיזה פריבילגיה של קדושה. והמקולקלים שבהם לא יחדלו להעליל עלילות גם אם נקח מתים מישראל לנתחם. וענין המכירה והמסירה של הגופים בחייהם לא יוכל להועיל, כי איסור ניוול המת הוא בא מצד צלם אלקים שבאדם, שהוא מיוחד לישראל ביותר בהירות מצד קדושת התורה, וחלק גבוה מי יתיר.

והשי"ת יתקננו בעצה טובה מלפניו, ויסיר עול הגויים מעל צוארנו, ויראו גויים צדקנו בשוב ה' שבותנו להר קדשו בב"א, והי' זה שלו' כנה"י ונפש דוש"ת באה"ר מהר הקודש מירושלים.

הק' אברהם יצחק ה"ק.

מדברי רואים ברור, כי אין היתר להשתמש בגוף של מת מישראל, לצורך לימודי רפואה, כי אפשר לעשות זאת בגוף של אינו יהודי.

ז. האיסור לפגוע בגוסס

רבים מן האיברים המבוקשים בשוק הרפואה, לצורך השתלתם בחולים, כגון ריאה, קרנית העין וכדומה, מתקלקלים תיכף ומיד אחר מיתת הגוף. ולא ניתן לקחתם אלא מגוף חי, בעוד הלב פועם בקרבו. עובדה זו מעוררת מאליה את הנידון ההלכתי, האם אדם זה, שליבו עדיין פועם בקרבו, ונטלו ממנו את אחד מאיבריו, הוא אכן מוגדר כבר מת, או שמא הוא עדיין בגדר גוסס. ואף שברור שבעוד כמה רגעים הוא ודאי ימות, הלוא אם גדרו ההלכתי הוא "גוסס", יש איסור חמור לקרב את המוות, כמבואר בשולחן ערוך (יורה דעה סימן שלט, סעיף א):

הגוסס, הרי הוא כחי לכל דבריו. אין קושרין לחייו, ואין סכין אותו, ואין מדיחין אותו, ואין פוקקין את נקביו, ואין שומטין הכר מתחתיו, ואין נותנין אותו על גבי חול וכו', ואין מעמצין עיניו עד שתצא נפשו. וכל המעמץ עם יציאת הנפש, הרי זה שופך דמים.

3. צדדי ההיתר

כנגד השיטות האוסרות מצינו חבל גדול של פוסקים, שנקטו כי יש להקל בדבר. ועיקר טעמם הוא, שראו לפני עיניהם את הצורך גדול בהצלת בני אדם. ולאמיתו של דבר, גם בין הפוסקים שנקטו כי יש לאסור התרמת איברים, מצינו בחלקם שהתירו את קבלתם של האיברים, בין אם הם באים ממתים גוים, ואפילו אם הם איברים של מתים יהודים. אכן נראה כי פסיקה כזו פוגעת במוסר האנושי, הכי בסיסי. מלבד זאת בלתי אפשרי שהיהדות תמנע את הסיכוי לפענח תעלומות של רצח, או פגיעה, בגלל האיסורים שנמנו לעיל. ואם בכל אופן יימנע הדבר, הרי זה נראה חומרה גדולה, בעיקר לאור החשיבות הרבה שהתורה מגלה כל הנוגע לקדושת החיים, עד שהתירה את כל האיסורים כשהם עומדים בפני פיקוח נפש, מלבד גילוי עריות, עבודה זרה ושפיכות דמים.

ברור איפה, כי בסיס ההיתר הוא על סמך החובה למנוע פיקוח נפש, וזה היתר פשוט, עליו סמכו מרבית הפוסקים המתירים. אלא שכדי להשיב על הטענות של האוסרים, רבים הם הפוסקים שנתנו תשובות לכל הטענות הנזכרות, והגיעו למסקנה לא רק שיש להתיר זאת, אלא שהנהגה זו היא הנכונה, על פי תורתנו הקדושה.

עתה נראה בעזרת השם, כיצד התייחסו הפוסקים לכל הטענות, אחת לאחת.

א. אין זה נקרא איבר מת

ראינו שיש איסור הנאה מן המת, והוא שימש בסיס לטענת חלק מן הפוסקים, שיש לאסור את השתלת האיברים. אלא שכנגדם מצינו דעה אחרת בפוסקים, כפי שהסביר הרב יהודה אונטרמן[6], שהיה רב אשכנזי ראשי לישראל, אשר בנטילת רקמות בשר המת והשתלתם בגוף חי, לא שייך איסור הנאה. ומשום שרקמה ברת השתלה, אינה מוגדרת חלק מבשר המת, שהרי לאחר נטילתה מן המת, וחיבורה לגוף חי, היא שבה ונעשית גוף חי. וכיצד יתכן לאוסרה מדין בשר מת, הרי היא אינה "חלק מת". נמצא כי נטילת הקרנית מעינו של המת, איננה הנאה מן המת, אלא שימוש בבשר חי, שאינו קשור למת.

השאלה אליה התייחס בדבריו הייתה בנוגע להשתלת קרנית. וכתב שם שני טעמים להיתר, הראשון הוא מטעם פיקוח נפש. והשני, מפני שהאיבר אינו נקרא "מת", ונעתיק להלן חלק מדבריו:

ופשוט בעיני הדבר כי בניתוחים שיש בהם משום פיקוח נפש, לא קמבעי לן, שהרי איסורי תורה חמורים נדחים מפני פיקוח נפש… השאלה היא אפוא רק בניתוח שאין בו הצלת נפש.

וביחוד שכיח כהיום הניתוח של קרום העין, שמפשיטין הקרום מעל עינו של מת (זמן קצר אחרי מיתתו), ומחברים על עינו של איש שהקרום שלו לקוי אצלו, ואינו יכול לראות…

וחשבתי אולי יש מקום לומר כי העיוורון הוא סכנת נפש מצד אחר, היינו מפני שעל ידי זה האדם עלול לפול לתוך הבור או להסתכן בדרך וכו'.

ורציתי לומר בזה דבר חדש… יסוד ההיתר הוא כי בשר המת אסור רק כל זמן שהוא מת, וכשהקיץ לתחיה נפקע האיסור ממילא וכו'. והטעם הוא מפני שסיבת האיסור של בשר המת היא לא במה שיצאה נשמתו קודם, אלא בזה שהוא עכשיו מת, וכשהוא שב לתחיה פקע האיסור, כי מת אסרה תורה ולא חי.

מבואר בדבריו, כי אין בהשתלה איסור הנאה מן המת, ולא משום שאיסור זה נדחה מפני פיקוח נפש, אלא מפני שאין זו הנאה מן המת.

ב. אין זה ניוול

ראינו לעיל בתוך דבריהם של כמה פוסקים, שחששו לאיסור ניוול וביזוי כבוד המת, גם כאשר ניתוחו וקטיעת איבריו נעשית לצורך חולים, או אפילו לצורך הטיפול בו עצמו.. אמנם כנגדם יש מי שהסביר, כי אין כאן ניוול כלל, וכפי שכתב הרב יוסף משאש זצ"ל[7], בספר מים קדושים (סימן קט):

נלמוד מזה היכא שאין בזיון מגיע לקרוביו, שהדבר נעשה על ידי הרופאים בחדר לפנים מחדר וכו', רק עושים מלאכתם באמונה, לעשות חסד עם החיים, וממילא שיוצא גם חסד גם למתים שנעשה מצוה בגופם.

מבואר כי ניתוח המת אינו מוגדר כביזוי וניוול עבור המת, מאחר ובשר המת אינו מרגיש דבר. ומה שאמרו שיש ביזיון בניתוח המת, נוגע למשפחה. והואיל ובימינו הרופאים מנתחים בחדר פנימי, ועין זרה אינה שוזפת את ביתור גופתו, אין הניתוח מוגדר ניוול.

נמצא כי לדעת הרב "מים קדושים" לא זו בלבד שאין כאן ניוול המת, הפוך בדיוק. יש כאן מעשה חסד, והמת מקיים בגופו מצוות, אף לאחר מיתתו, ובודאי נוח לו בזה.

וכבר קדמו לדברי הרב משאש פוסקים רבים הסוברים כי רק ניוול הנעשה לשם בזיון, או שנעשה ללא תועלת, הוא שנאסר. אבל אם הדבר נעשה לצורך הכרחי, כגון לכבודו של המת או לתועלתו, או למניעת הפסד ממון, או לפיקוח נפש, אין זה נקרא ניוול.

ראה לדוגמא מה שכתב הרב עוזיאל (משפטי עוזיאל ח"א יורה דעה סימן כח):

ומכל זה נלמד דכל שאין הנוול מכוון לבזיון אין בו שום אסור, מכל שכן במקום שהנוול נעשה לצורך החיים, לפקוח נפשות, ודאי דחיי הצבור והיחיד עדיף, מכבוד החיים. ומדינא מותר לנתח, ואין זה נקרא נוול, ולא אסור הנאה[8].

מכאן אנו למדים כי אין לאסור מצד ניוול המת, כי אין זה ניוול.

ג. מי בעלים של הגוף

הובא לעיל כי יש אוסרים ליטול איברי מת, משום שהמת אינו בעלים על גופו, ואינו רשאי להתיר את נטילת האיברים מגופו, לאחר מותו. ויתכן אף שיש בזה איסור גזל מן הקב"ה.

אמנם יותר נראה שהאדם אינו בעלים על שום דבר. הרי גם הגדרתו כבעלים, לכאורה, כלפי ממונו וחפציו אינה נכונה, כאשר יש התנגשות ערכים, בין קניינו ובעלותו, לרצון התורה. הרי אפילו את חפציו, עליהם הוא אכן מוגדר "בעלים", והשלטון נתון תחת ידיו, בכל זאת אין לו רשות להשחיתם, סתם כך, משום שזה רצונו. כי משועבד הוא לרצון התורה, והיא הלא אסרה זאת בפסוק (דברים כ, יט-כ):

כִּי תָצוּר אֶל עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ, לֹא תַשְׁחִית אֶת עֵצָהּ, לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן, כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל, וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת וגו'.

פשוטו של מקרא אמנם עוסק באיסור השחתת עצים. אך חכמינו למדו ממנו כי אין להשחית ממון, ללא סיבה נאותה[9]. נמצא כי גם אם האדם מוגדר בעלים על דבר מה, אין זה אלא כאשר רצונו מסתדר עם רצון התורה. אבל אם רצונו נוגד לרצון התורה, הרי שהוא אינו מוגדר בעלים.

מעתה יש לומר בדרך כל שכן, שאין לאדם רשות לחבול בגופו, כל שכן לא אחר מותו, ואין כל היתר להורות על שריפת גופו. לא ניתנה לנו כל בעלות על החפצים שלנו, כמו גם לא על גופנו, כי ה' נתן לנו אותם רק כדי להשתמש בהם, כפי רצון תורתנו הקדושה. לכן השאלה היא אם הניתוח או ההשתלה מותרים. אם זה מותר, הרי מתקיים בזה רצון ה', ואם זה אסור, הרי זה נגד רצון ה'. לכן נראה כי השאלה אם יש מצוה להציל את חברו, דוחה את האיסור של הנאה מן המת. כי רק ללא סיבה, יש איסור. וזה מוסכם על כולם, בלי יוצא מן הכלל. על כן אם הדבר מותר, אין זו פעולה נגד רצון ה', אלא קיום רצונו.

ומה שהביא הדובב מישרים מן המדרש, שיש להגדיר את הנוטל איברים מן המת כמי שגוזל מן הקב"ה, ומשום שנאמר "כִּי עָפָר אַתָּה וְאֶל עָפָר תָּשׁוּב", וכאשר משתמש בגוף המת, הוא גוזל את הקב"ה. ובכל זאת, יש לדחות ראיה זו, על פי מה שפירש מהרז"ו (בראשית רבה כ, י) על דברי המדרש "ולא גזולה היא בידך", וז"ל:

הרי בראתי אותך מן האדמה שתתקן אותה, לעבדה ולשמרה. ואתה קלקלת אותה וכמו שכתוב ארורה האדמה בעבורך, אם כן גזולה היא בידך. וזהו (בראשית ג, יט) עַד שׁוּבְךָ אֶל הָאֲדָמָה כִּי מִמֶּנָּה לֻקָּחְתָּ וכמו שכתוב (ויקרא ה, כג) וְהֵשִׁיב אֶת הַגְּזֵלָה אֲשֶׁר גָּזָל.

מדברי מהרז"ו יש ללמוד, כי לא נידון האדם כגזלן אלא כאשר אין עושים את רצונו יתברך. אך אם עושים את רצונו, אין זו גזילה כלל. וכי יוכל אי מי לטעון כי במהלך חייו האדם עובר על איסור גזל, בעצם עובדת היותו חי, ומשום שמשתמש באדמה של הקב"ה. חלילה לומר כן!

בהמשך נשוב ונדון בשאלה מרכזית זו.

ד. מציל את עצמו בממון חברו בהסכמת חברו

הנה מה שהביאו מספר פוסקים כי אסור ליטול איברים מן המת, משום האיסור להציל עצמו בממון חברו, הרי זה רק כל אימת שאין חברו מסכים. אך ודאי שאם ביכולתו של אדם להציל, כל שכן שהוא מחויב אפילו לתת מממונו, לצורך הצלת חברו. אלא שהאיסור מלמד, כי אין לקחת ממנו ללא הסכמה. נמצא איפה, כי איסור זה לא קיים, כאשר הביע הסכמה בחייו בפירוש, והרשה ליטול מגופו איברים, במקרה שלא עלינו ימות באופן פתאומי, וכגון שחתם על כרטיס אדי.[10]

ה. המצוות אחרי המוות

המת אכן אינו חייב במצוות, לאחר מותו. ובכל זאת, לא כתוב בשום מקום, שאם רוצה לעשות טובה, עם ממונו, אחרי מותו, אסור לו. מותר לאדם להוריש את נכסיו לצדקה. צא ולמד ממר עוקבא, שבכל חייו הרבה לתת צדקה. ובכל זאת, ברגעיו האחרונים, טרם מותו, ציוה להביא את פנקס החשבונות, וראה כי נותרו בידו שבעת אלפי דינרי זהב ואמר, הרי הדרך רחוקה, ואין בידי צידה רבה. אחלק איפה את מחצית כספי לצדקה. אלא שהקשו עליו חכמינו, כיצד בזבז את כספו, הלא תיקנו חכמים שלא לבזבז יותר מעשרים אחוז? והשיבו, כי לא נתקנה תקנה זו אלא, כל עוד האדם חי, שמא ירד מנכסיו. אבל כאשר הוא רואה שרגעיו ספורים, רשאי הוא לבזבז לצדקה[11].

וראינו בגמרא גם (מועד קטן כז, ב) כי רבן גמליאל זלזל בעצמו, וציווה לקוברו בתכריך פשוט, כדי  שהעניים לא יתביישו בתכריכיהם. ונמצינו למדים כי דאג עוד בחייו, שגם אחרי מותו, ילמדו ממנו הנהגה טובה. מלבד זאת, הרי גם נפסקה הלכה, שמצווה לקיים דברי המת (ראה כתובות ע, א). כל שכן כאשר הוא מבקש שיעשו מצוה עם גופו, כדי לעזור לאחרים.

ו. אינו יהודי אינו חייב במצוות הקבורה

הרב קוק אמנם אסר לנתח גופה של מת יהודי. אלא שכל דבריו באו לענות על השאלה, אם יש היתר לעשות שימוש בגופה של יהודי, עבור לימודי מקצוע הרפואה. דבריו אכן מובנים, בנידון זה. כי אם אכן אין מחסור בגופות של נוכרים, מדוע להשתמש במת יהודי. הרי מצות הקבורה מחייבת לקוברו, וחל חיוב זה דווקא על יהודי, ולא על גוי. כי הנוכרים אינם מקפידים על קבורת מתיהם, כמו שהיהודים מקפידים, אלא יש מהם שאינם קוברים. ובוודאי שאין להם חיוב לקבור באותו יום. ואף שראינו בהלכה:

קוברים מתי עובדי כוכבים ומנחמים אבליהם, מפני דרכי שלום (יורה דעה סימן שסז, סעיף א).

אין זה משום חיובי הקבורה, אלא משום גמילות חסדים.

אמנם כאשר הנידון הוא אם יש היתר ליטול איברים לצורך השתלה, לצורך הצלת חיים וריפוי חולים, הרי אין לפנינו אוסף בלתי נגמר של מתים, מהם אפשר ליטול איברים. לכן נראה כי במקרה זה, הרב קוק לא אמר את דינו. וגם ניתוח לאחר המוות, שמטרתו קביעת סיבת המוות, שיסייע בהצלת אנשים אחרים, גם בזה אין מבחר מתים, בהם ניתן לעשות ניתוח זה. אלא רק מן המת הזה אפשר ליישם תובנות רפואיות, שיסייעו להבא, במדע הרפואה. לכן נראה כי לא על זה דיבר הרב, אלא רק על הצורך בגופות המשמשות להתמחות בניתוח וביתור. ובנידון זה, אכן יש מקום לדבריו. כי אם באמת אין מצוה לקבור מת לא יהודי, דבריו ממש מתקבלים על הדעת.

ז. פיקוח נפש

הטענה העיקרית עליה נסמכו הפוסקים המתירים, את כל הפעולות המבוצעת בגופת המת, שהיא "טובת החיים", נכתבה ככלל יסודי בתורתנו הקדושה, בפסוק "וחי בהם", ולא שימות בהם. כלומר, מותר לעבור על איסורי תורה, לצורך הצלת החיים.

נידון זה התעורר לפני מאתיים שנה, עת התפתחה בעולם תעשיית ניתוחי המתים, ככלי עזר ללימודי הרפואה. היה זה בנו של הגאון רבי יחזקאל לנדא, רבה של פראג, ובעל הספר נודע ביהודה, שנדרש לשאילה זו, לאחר שבלונדון שבאנגליה, ערכו הרופאים ניסיון ניתוח כושל להוצאת אבנים מהכליות, והחולה מת על שולחן הניתוחים.

רצו הרופאים לבתר את גופתו, כדי לבדוק באופן מדעי, את סיבת כישלונם. כדי להסיק מכך, את הדרך המועילה והנכונה, לצורך הצלת החולה הבא. תחילה הופנתה שאילה זו אל חכמי ורבני העיר לונדון, והללו נחלקו בדבר. האחד התיר, והאחר אסר. משלא הושגה הכרעה, נשלחה השאילה אל הנודע ביהודה, כמובא בלשונו (נודע ביהודה תניינא יורה דעה סימן רי):

ונשאלו שם חכמי העיר אם מותר לחתוך בגוף המת במקום הזה, כדי לראות במופת שורש המכה הזאת, כדי להתלמד מזה בהנהגת הרופאים מכאן ולהבא, אם יקרה מקרה כזה. שידעו, איך יתנהגו בענין החיתוך הצריך לרפואה, ושלא להרבות בחיתוך, כדי למעט בסכנת החיתוך. אם יש בזה איסור, משום דאית ביה ניוול ובזיון להמת הזה, או אם מותר, משום דאתי מיניה הצלת נפשות להבא.

טרם נציג את חוות דעתו בנושא, נעיין בשורש הענין, הנמצא בדברי הגמרא (בבא בתרא קנד, א-ב):

מעשה בבני ברק באחד שמכר בנכסי אביו ומת, ובאו בני משפחה וערערו לומר קטן היה בשעת מיתה, ובאו ושאלו את רבי עקיבא: מהו לבודקו? אמר להם: אי אתם רשאים לנוולו.

תחילה סברה הגמרא שהמשפחה מחזיקה בקרקע, והרוכשים הם שדורשים את בדיקת המת. אך לאחר משא ומתן, דחתה הגמרא הבנה זו, וכתבה:

מי סברת: נכסי בחזקת בני משפחה קיימי, וקא אתו לקוחות ומערערי? נכסי בחזקת לקוחות קיימי, וקא אתו בני משפחה וקא מערערי. הכי נמי מסתברא, מדקאמר להו: אי אתם רשאים לנוולו, ואישתיקו; אי אמרת בשלמא בני משפחה קא מערערי, משום הכי אישתיקו, אלא אי אמרת לקוחות קא מערערי, אמאי שתקי? לימרו ליה: אנן זוזי יהבינן ליה, לינוול ולינוול!

מפרש הרשב"ם (שם קנד, ב ד"ה בחזקת) וז"ל:

בחזקת לקוחות הוו קיימי – והחזיקו בהן קודם ערעור. ואתו יורשין וקא מערערי – ואמרי קטן היה ושלא כדין תפסתם …היינו דשתקי – כדי שלא לינוול קרובם.

לינוול ולינוול – אין אנו חוששין בבשתו שאינו קרובנו, והפסדנו מרובה.

מבואר מדברי הגמרא שאדם צעיר מכר קרקע ונפטר לבית עולמו, ובאו בני משפחתו וערערו בטענה, שהמוכר היה קטן בעת המכירה, הלכך לא חלה מכירה זו. אלא שתחילה , בשלב בו סברה הגמרא שהקרקע לא החליפה ידים, הרוכשים דרשו את פתיחת הקבר כדי להוכיח שהמוכר היה גדול בעת המכירה. בימינו, בירור גילו המדויק של הנפטר, נעשה ברישומי הרשויות. אך בעבר לא היתה דרך כזו, לכן דרשו הרוכשים את פתיחת הקבר, אלא שרבי עקיבא אסר זאת.

אחר משא ומתן שינתה הגמרא וביארה כי לאמיתו של דבר, הקרקע החליפה ידים, והרוכשים אחזו בה. ובני המשפחה תבעו להשיבה לידם, משום שבזמן המכר היה הנפטר קטן, ולכן תבעו את פתיחת הקבר. לפי הבנה זו, השיב רבי עקיבא למשפחת הנפטר, אסור לכם לנוֵל אותו, והללו קיבלו, ושתקו.

כהוכחה לכך שהרוכשים הם אלה שתבעו את פתיחת הקבר, אמרה הגמרא, שאם היו אלה הרוכשים שדרשו את פתיחת הקבר, לא היו שותקים כלל. אדרבה, היו תובעים את כספם. ואף שקבלת כספם תתבצע באמצעות ניוולו של המת, היו טוענים, ניוולו של המת אינו אסור, הואיל ואנו מבקשים למנוע הפסד כספי, הלכך יש לבדוק את המת, למרות ביזויו.

הסיק מכך הנודע מיהודה, כי לא נזכר איסור ניוול המת בסוגיא זו, אלא במניעת הפסד ממון. אבל אם מטרת ניוולו היא הצלת נפשות, פשוט שמותר, כלשונו:

ודאי אם היינו אומרים שיש כאן הצלת נפשות, פשיטא שיפה השיב המתיר, דבשביל מה שאסר רבי עקיבא לצורך ממון, אין ללמוד איסור לצורך נפשות.

על סמך היתר זה, שהתיר הנודע ביהודה, סמכו רבים והתירו השתלת איברים, הואיל וחיי אדם תלויים בהם.

המשיך הנודע ביהודה והסביר, כי החכם שהתיר לנתח את המת, סמך עצמו על דברי רבי עקיבא שם, שלא רק להצלת נפשות מותר לנוול את המת, אלא גם לצורך בירור ממוני מותר, כלשונו:

ומה שהשיב כבוד מעלתו על דברי האוסר ואמר ומטונך, שממקום שרצה ללמוד איסור, אדרבה, משם מוכח היתר, שהרי שם בדף קנ"ד ע"ב קאמר הש"ס "ואלא אי אמרת לקוחות, לינוול ולינוול כו'", הרי מבואר דמשום פסידא דלקוחות לא משגחינן בניוול המת. והנה באמת יפה השיב מעלתו, על חכם האוסר.

ניתן להסיק, שאם הותרה נתיחת המת לצורך מניעת הפסד ממון, על אחת כמה וכמה שמותר לנתחו, לצורך הצלת חיים.

אלא שהנודע ביהודה עצמו צמצם את ההיתר, וכתב שיש לאסור ניתוח מת זה, שהלך לבית עולמו על שולחן הניתוחים, כי לא ניתן להגדיר זאת כהצלת נפשות מיידית, ואף בירור ממוני מיידי אין שם, שהרי אין לפנינו כל חולה במחלה זו.

עוד הוסיף בדבריו וחידש, שגם בשבת, ההיתר לחלל שבת אפילו בספק נפשות, אינו אלא בהצלת נפש מיידית, ולא בהצלת נפשות עתידית, כלשונו:

ואמנם כל זה ביש ספק סכנת נפשות לפנינו, כגון חולה או נפילת גל, וכן במס' חולין שם גבי רוצח, הפיקוח נפש לפנינו. וכן אפילו לענין ממון שם במס' ב"ב, ההיזק לפנינו. אבל בנדון דידן אין כאן שום חולה הצריך לזה. רק שרוצים ללמוד חכמה זו, אולי יזדמן חולה שיהיה צריך לזה. ודאי דלא דחינן משום חששא קלה זו, שום איסור תורה, או אפילו איסור דרבנן. שאם אתה קורא לחששא זו ספק נפשות, א"כ יהיה כל מלאכת הרפואות שחיקת ובישול סמנים והכנת כלי איזמל להקזה מותר בשבת, שמא יזדמן היום או בלילה חולה שיהיה צורך לזה. ולחלק בין חששא לזמן קרוב לחששא לזמן רחוק, קשה לחלק.

הואיל וכך, העלה הנודע ביהודה במסקנתו, כי אין להתיר את ניוול המת, ללא השגת תועלת מיידית מניתוחו, כפי שסיים שם:

וחלילה להתיר דבר זה. ואפילו רופאי האומות אינן עושים נסיון בחכמת הניתוח על ידי שום מת, כי אם בהרוגים על פי משפט, או במי שהסכים בעצמו בחייו לכך. ואם אנו חס ושלום מקילים בדבר זה, אם כן ינתחו כל המתים, כדי ללמוד סידור איברים הפנימיים ומהותן, כדי שידעו לעשות רפואות להחיים. ולכן האריכות בזה הוא ללא צורך, ואין בזה שום צד להתיר. ולדעתי שגגה יצאה מלפני כבוד מעלתו, שמיהר להשיב להקל, ואני הנלע"ד כתבתי.

אלא שהרב מים קדושים, בהתייחסו לפסק זה של הנודע ביהודה, כתב שיש להתיר ניתוחי מתים, גם אם יש בכך ספק תועלת של הצלת נפשות, כמבואר בלשונו:

ומה שכתב עוד לחלק בין חששא לזמן רחוק לחששא לזמן קרוב, לא ידעתי מדוע יהיה רחוק לחלק, הלוא מאחר שהדבר מוכרח לבוא, כי כל חולי וכל מכה מצויים הם בעולם תמיד, ואפשר קרוב ומצוי שיבא אותו הדבר ליד הרופא בו ביום, מדוע לא נחוש להשתדל בכל מאי דאפשר להקדים להם רפואה וכו'.

שאפשר שיהיה הדבר היום או מחר ואפשר בו ביום, מדוע ולמה לא נחוש לדחות חשש ביזיון שאין בו שום ריח איסור? ומה גם עוד שהוא ז"ל בעצמו שם בנודע ביהודה תנינא תשובה קס"ד התיר לחטוטי שכבי קטן שלא נמול ומת ונקבר, להוציאו למולו על גבי קברו,  שדבר זה למול קטן שמת לא נזכר לא בש"ס ולא במדרש כלל רק מנהג בעלמא הביאו רבינו הטור בשם גאון בי"ד סוף סימן רס"ג יעו"ש, מטעם חלוש וקלוש להסיר ממנו חרפת הערלה  אשר עומד ליפול באיליה בב' וג' ימים של קבורה, ודבר זה נוגע רק לו לבדו, ועל כל זה התיר לנוולו, ובשביל הנאה צבורית גדולה הנוגע לחייהם ונמשכת לכל דור לא חש כלל, אתמהא טובא.

הרי כי סבור הרב "מים קדושים", שהואיל ולהלכה מתירים חילול שבת גם בספק ספק ספיקא, ולא רק בפיקוח נפש ודאי, יש להתיר גם ניתוחי מתים, אם יש בכך ספק תועלת של הצלת נפשות.

אין ספק כי הנודע ביהודה היה ער לחשיבות הצלת בני אדם, והוא המקור הראשון להתיר השתלות. ומה שבתשובתו הנ"ל קבע שאין להתיר, היה משום המקרה הספציפי, שבא לפניו, כפי שנראה.

הנה בתקופת הנודע ביהודה, לא נגע הדיון בנושא לכלל כולו, אלא באופן פרטי, למת מסוים זה. לכן לא ראה נודע ביהודה צורך, להתיר ניתוח בגופו של מת זה. כי תחום המדע הכללי, לא הוטל על אומתנו, באותה עת. לא כן הרב יוסף משאש, בעל "מים קדושים", שראה את שינוי מצב היהודים, שהתקבצו מארבע כנפות אל היישוב בארץ ישראל, בעת התקומה. הואיל וכך, הוטלה על כתפינו אחריות לקדם את הרפואה בכל התחומים. לא רק העוסקים בדבר אחראים לזה, אלא כל אחד מן היישוב אחראי לוודא את מצבם הרפואי של התושבים בארץ, שיהא על הצד היותר טוב. הואיל וכך, המבט על הסוגיא היה מן האחריות הכללית, הרובצת על כל פרט מן הכלל.

גם הרב יחיאל יעקב ויינברג זצ"ל[12], בעל שרידי אש, התיר לנתח מתים, לצורך לימודי רפואה. בתוך דבריו הוא מתייחס לעובדה מעניינת מאד. סביר להניח, שבתקופה קדומה כגון זו של הנודע ביהודה, תעבורת אינפורמציה רפואית ממקום למקום, נעשתה ממש בקושי. גם אם הועבר מידע כזה או אחר, ממקום למקום, נמשך הדבר ימים רבים. בעידן המודרני, לעומת זאת, כפי שציין הרב ויינברג לפני שמונים שנה, המידע הועבר במהירות הבזק, לכל קצווי עולם. בימינו זה רלוונטי פי כמה. תחלופת מידע באמצעי התקשורת נעשית תוך רגעים ספורים, ומחקרים רפואיים נגלים לכל, בתוך דקות. לכן יש להגדיר את כל ניתוחי המתים כ"חולה בפנינו".

עוד טען הרב ויינברג, הואיל וזכינו לתקומה, לא ניתן לגור במדינה ללא בתי ספר לרפואה. הכרח הוא איפה, לבצע ניתוחים כאלה, אפילו במתים יהודיים, כדי לסייע להצלת נפשות, שהצלתם מוטלת על כתפינו[13].

גם החזון איש הסתייג מדברי הנודע ביהודה, וצמצם את דבריו:

בפתחי תשובה סימן שסג בשם הנודע ביהודה והחתם סופר, דאם יש חולה קמן מותר לנוולו, משום פיקוח נפש. אבל אין חולה קמן אסור, ואין החילוק בין איתא קמן לליתא קמן אלא, אם מצוי הדבר. דבזמן שמתריעין עלה, אף שאין בשעה זו חולי קמן, משום חולי מהלכת, הוה ליה כאויבים שצרו בעיר הסמוך לספר (חזון איש יורה דעה הלכות אבלות סימן רח סעיף ז).

מבואר כי גם החתם סופר וגם החזון איש הסכימו לדברי הנודע ביהודה, שמותר ליהנות מן המת ולנוולו, לצורך הצלת חיים.

מלבד זאת מצינו שהתיר בשו"ת שואל ומשיב (מהדו"ק ח"א סימן רלא) לפתוח קבר, כדי להתיר אשה עגונה. והתרת העגונה היא ודאי צורך גדול, ולא נועדה פתיחת הקבר לבזות את המת, אלא רק כדי להציל אשה מכבלי עגינותה[14].

ח. קביעת רגע המוות

רבים מן האיברים המושתלים, כגון ריאה, קרנית העין וכדומה, מתקלקלים תיכף ומיד לאחר מיתת הגוף. ולא ניתן ליטלם אלא מגוף חי, שהלב עדיין פועם, אבל מוחו מת. עובדה זו מעוררת מאליה את הנידון ההלכתי, אם מוות מוחי מוגדר מיתה. או שמא הלב הפועם, מגדיר אדם זה חי, ואסור ליטול מגופו איברים.

מקור הסוגיא הוא דברי חכמים במשנה ובגמרא (יומא פה, א):

מתני'… וכל ספק נפשות דוחה את השבת. מי שנפלה עליו מפולת, ספק הוא שם ספק אינו שם, ספק חי ספק מת, ספק נכרי ספק ישראל – מפקחין עליו את הגל. מצאוהו חי – מפקחין, ואם מת – יניחוהו.

גמ': תנו רבנן, עד היכן הוא בודק? עד חוטמו, ויש אומרים: עד לבו. בדק ומצא עליונים מתים – לא יאמר: כבר מתו התחתונים. מעשה היה, ומצאו עליונים מתים ותחתונים חיים וכו'.

אמר רב פפא: מחלוקת ממטה למעלה, אבל ממעלה למטה, כיון דבדק ליה עד חוטמו – שוב אינו צריך, דכתיב כל אשר נשמת רוח חיים באפיו.

פשט הגמרא הוא, שהרגע בו פסקה יכולתו העצמאית של האדם לנשום, הוא רגע המוות. ומשום שהבינו חכמים, על פי לשון הכתוב, שיכולת הנשימה היא עיקר החיים. כיום המדע חקר וגילה, כי הכוח לנשום מקורו בחלק הנקרא "שורש המח". וכפי המבואר בסוגיה, לאחר נפילת גל סלעים על האדם, אם גופו מונח כשראשו למעלה, וגופו למטה, יש לסלק ולהוציא את האבנים, כדי לבדוק את מצבו. וכשהוא עדיין נושם, חובה להמשיך בפעולות ההצלה. אך לאחר שפסק לנשום, הוא כבר מת, ויש לחדול מפעולות ההצלה, כי יש בהן חילול השבת. כאשר גופו הפוך, רגליו למעלה וראשו למטה, לא די לבדוק אם ליבו פועם, אלא יש לחפור ולסלק את הסלעים עד חשיפת אפו, כי רק שם ניתן לברר אם הוא חי, אם לאו.

כך אכן נפסק להלכה, כפי שמבואר ברמב"ם (הלכות שבת פרק ב הלכה יט):

בדקו עד חָטְמוֹ ולא מצאו בו נשמה, מניחין אותו שם, שכבר מת.

וכך כתב השולחן ערוך (אורח חיים סימן שכט סעיף ד):

אפילו מצאוהו מרוצץ, שאינו יכול לחיות אלא לפי שעה, מפקחין ובודקים עד חוטמו; אם לא הרגישו בחוטמו חַיּוּת, אז ודאי מת, לא שנא פגעו בראשו תחילה, לא שנא פגעו ברגליו תחילה.

הלכה זו חושפת במלוא עוזה את חכמתם הכבירה והבהירה של חכמינו ז"ל, בכל יופי הדרה. השיגו המה, בכוח חכמתם, את הידיעות הרפואיות הנחשפות כיום באמצעות מחקרים רפואיים. קבעו חכמים, עוד בתקופתם, כי הגורם הקובע אם אדם חי אם לאו, הוא פעולת הנשימה. הלב מסוגל להמשיך ולפעול, גם לאחר המוות. לא משום שהאדם עדיין חי, אלא משום שיש כוח חיצוני הממריצו לפעול, גם אחר המוות. אבל מוות מוחי, מפסיק את פעולות הגוף האִינְסְטִינְקְטִיות, כלומר, את הפעולות הקבועות במנגנוני הגוף, הנפעלים מכח גירוי מוחי, ואחת מהן היא הנשימה.

על בסיס זה, הכריעה הרבנות הראשית (בהחלטה משנת 1987) כי הפרמטר העיקרי הקובע את רגע המוות הוא חידלון מוחלט, שאינו ניתן לשינוי, של יכולת הנשימה העצמאית (אף שמכונות הנשמה ממשיכות לקיים את גופו). ואם אכן הוכח כי מבחינה רפואית, חדלה יכולתו לנשום, ניתן ליטול איברים מגופו, ובלבד שיתקיימו מספר תנאים.

נכון הדבר שכנגד עמדת הרבנות הראשית, עמדו רבים מן הפוסקים והתנגדו להכרעה זו, כי כל זמן שהלב ממשיך לפעום, למרות שגזע המוח מת לגמרי, יש להגדירו כאדם חי, ואסור ליטול ממנו איברים.

אכן, מצד טענה זו של "גוסס", ודאי יש להרבות בזהירות, מאחר והגוסס, אע"פ שעומד למות בעוד מספר רגעים, אסור לנגוע בו. ואם נוגעים בו, הדבר מוגדר רצח לכל דבר, כפי שפסק שו"ע (יורה דעה סימן שלט סעיף א):

הואיל ואסור לגעת בו, ודאי שאסור גם ליטול ממנו איברים. ואם בכל אופן נוטלים ממנו איברים, בשעת גסיסתו, יש להגדיר זאת כרצח לכל דבר וענין.

ובכל זאת, אם הוא אכן מוגדר מבחינה רפואית כמי שמת מוות מוחי, די בכך כדי לקבוע את מותו, ולהתיר את השתלת איבריו.

ט. מסירות נפש עבור הזולת

אל כל הצדדים הנ"ל ברצוני לצרף צד היתר נוסף, שמהותו, ההיתר ההלכתי למסור נפש בעד הצלת הזולת. טרם אדון בו, נחוץ להבהיר הבהרה עקרונית, לבל יובנו דברי בצורה שגויה. יכול הטועה לקרוא את דברי ולהגיע מכוחה למעשים נוראיים, ולא מוסריים בעליל. ממשלת סין נוהגת באכזריות רבה, ומתירה ליטול איברים, על פי חוק, מבני אדם חיים, הנידונים למיתה. זהו ממש רצח, לפי כל אמת מידה. אפילו מאדם גוסס אסור ליטול איברים, כל שכן לא מאדם חי ובריא.

לכן טרם אציג את המקורות ההלכתיים מהם נובע ההיתר הבא, עלי לשוב ולהבהיר ביתר בהירות, כי זהו רעיון מסוכן ביותר, העלול להוביל למדרון חלקלק. אינשי דלא מעלי עלולים להשפיע על חולים או עניים ומסכנים, לוותר על חייהם לטובת אחרים. לכן אבהיר ביתר תוקף, כי אין להשתמש בטיעון הבא כלל, בכל הנוגע לחיים הרגילים.

אחר הבהרה זו, אציג את מקורות הענין, לעיני הקורא. מובא בגמרא (בבא מציעא סב, א):

לכדתניא: שנים שהיו מהלכין בדרך, וביד אחד מהן קיתון של מים, אם שותין שניהם – מתים, ואם שותה אחד מהן – מגיע לישוב. דרש בן פטורא: מוטב שישתו שניהם וימותו, ואל יראה אחד מהם במיתתו של חבירו. עד שבא רבי עקיבא ולימד: וְחֵי אָחִיךָ עִמָּךְ – חייך קודמים לחיי חבירך.

כלומר, צעדו שני אנשים במדבר וצמאו למים, ורק לאחד מהם היה בקבוק מים. אם שניהם ירוו את צמאונם, ימותו מצמא, טרם יגיעו למקום ישוב. אם בעל המים לבדו ישתה, הוא אמנם יצליח להגיע למקום ישוב ויינצל, אך חברו ודאי ימות. כיצד עליהם לנהוג? בן פטורא סבור, כי מוטב שישתו שניהם וימותו, ואל יראה האחד במיתת חברו. אך בא רבי עקיבא ולימד, חייך קודמים לחיי חברך, אע"פ שהוא ימות, והלכה כרבי עקיבא[15].

יחד עם זאת, למרות שחיי עצמו קודמים לחיי זולתו, אין זו חובה, אלא רשות, כפי שנוכיח בשורות הבאות.

כתב הרמב"ם (הלכות יסודי התורה פרק ה הלכה ד):

כל מי שנאמר בו יעבור ואל יהרג, ונהרג ולא עבר, הרי זה מתחייב בנפשו.

ובכסף משנה שם כתב וז"ל:

סובר רבינו שכשאמרו בגמרא יעבור ואל יהרג פירוש, צריך לעבור כדי שלא יהרג. אבל שלמים וכן רבים סוברים, דאם נהרג ולא עבר, צדקה תחשב לו. ונראה שמפרשים יעבור ואל יהרג, הרשות בידו לעבור כדי שלא יהרג. וכתב בנימוקי יוסף, דאפילו לפי סברת רבינו, אם הוא אדם גדול וחסיד ירא שמים, ורואה שהדור פרוץ בכך, רשאי לקדש את השם ולמסור עצמו אפילו על מצוה קלה, כדי שיראו העם, ולמדו ליראה את השם ולאהבו בכל לבם.

מבואר בדעת הרמב"ם, כפי שפירש כסף משנה, שאם הוכרח האדם לעבור עבירה, שאינה אחת מג' חמורות, הרי הוא חייב לעבור, כדי שלא ימות, וכפי שאמרו חכמים "יעבור ואל יהרג". ואם הכריחו אדם לחלל שבת, ומסר נפשו, ייתבע על דמו, מאחר וציוותה התורה (ויקרא יח, ה) אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אוֹתָם הָאָדָם, וָחַי בָּהֶם. ולמרות רצונו הטהור להיות צדיק, אסור להחמיר ולמסור נפש.

הלכה זו רלוונטית מאד לחולים ביום כיפור. אין היתר לחולה להסתכן בנפשו, למרות חפצו החזק לקיים את מצוות התענית. ואם צם למרות הסכנה, הרי הוא עובר עבירה, ומתחייב בנפשו.

יחד עם זאת, כפי שהמשיך הכסף המשנה, רבים מן הראשונים חלקו על הרמב"ם, ולדעתם אם נהרג אדם ולא עבר על המצווה, צדקה תחשב לו, ומותר להחמיר (ולדעת נמוקי יוסף, אף לדעת הרמב"ם רשאי צדיק גדול, להחמיר ולא לעבור).

מעתה יש לומר, שאם מותר למסור נפש על קדושת ה', מותר גם למסור נפש למען הצלת חברו.

כך אכן מבואר בדברי הרב קוק, שכתב את הדברים הבאים (שו"ת משפט כהן (ענייני ארץ ישראל) סימן קמג) וז"ל:

והנה מה שנראה לכבוד תורתו דזה פשוט, שגם אינו רשאי למסור את עצמו כדי להציל את חבירו, ולגבי רבים חיובא ליכא והיתרא איכא, וגם מדת חסידות לדבריו, וכן עולים הדברים.

לפי השקפה ראשונה בדעת נוטה, אני נבוך בזה טובא בעניי. שהרי רש"י הסביר לנו מילתא בטעמא דרוצח סברא הוא מההיא דרבא (סנהדרין ע"ד), דא"ל מאי חזית דדמא דידך סומק טפי, וזה לשונו: סברא היא שלא תדחה נפש חברו, דאיכא תרתי איבוד נשמה ועבירה, מפני נפשו דליכא אלא חדא אבוד נשמה והוא לא יעבור, דכי אמר רחמנא לעבור על המצות משום וחי בהם משום דיקרה בעיניו נשמה של ישראל, והכא גבי רוצח כיון דסוף סוף איכא איבוד נשמה למה יהא מותר לעבור, מי יודע שנפשו חביבה כו'.

מכל זה נראה, דהאי וחי בהם אינו דבר פרטי דוקא על אותו האיש, העושה או המונע או הבא לשאול, אלא הדבר קאי בכללות על כל נפשות ישראל, וממילא נכללה בזה גם נפשו, וכשאנו באים לדון בנפש בפני נפש אין אנו מכריעים על פי מאי חזית.

ולפי זה לכאורה אין שום מקום לאסור למסור נפשו אפילו בשביל הצלת חבירו, שדי לנו דחיובא ליכא בקום ועשה, משום דהוא יכול לומר גם כן מאי חזית, אבל אין לנו שום מקום לאיסור, כיון שכל האיסור אפילו לדעת הרמב"ם, שהוא מתחייב בנפשו כשמסר נפשו במקום שאינו מחויב, לכאורה צריך לומר דהוא משום דס"ל, דוחי בהם אינו בא לפטור ממסירות נפש אלא לחייבו שיחיה בהם.

ואם נאמר שהרמב"ם מודה גם כן לרש"י, דוחי בהם הוא ענין כללי, אם כן מצד וחי בהם הכל הוא שוה אם בן ישראל זה יחיה או אחר, וי"ל דגם הרמב"ם מודה דבשפיכות דמים אם רוצה למסור נפשו בעד חברו רשאי.

ויש לומר רבי עקיבא דאמר חייו קודמים, לא בא אלא לשלול סברת בן פטורא, שמוטב שישתו שניהם וימותו. אבל אם רצה ליתן לחברו, משום שחיי חברו יקרים אצלו מחייו, בכהאי גונא יש לומר שאין איסור בדבר, אפילו ביחיד לגבי יחיד.

גם הרב וינברג זצ"ל נקט כך להלכה, בשו"ת שרידי אש (חלק ב סימן לד אות יז עמוד תלה):

עי' בהערה י"ב שהבאתי בשם הליכות אלי' שמותר להחמיר ע"ע ולמסור נפשו בעד חבר, והוכיח כן מדברי התוס' בעבודה זרה כ"ז, ב עיין שם. ונראה דאפילו ר"ע דסובר דחייך קודמים זהו רק רשות, אבל אם החמיר על עצמו ומסר נפשו להציל חברו מיקרי קדוש וחסיד.

מבואר כי למרות שאין חובה למסור נפש למען הצלת הזולת, בכל זאת, רשאי אדם למסור את חייו, להצלת חיי זולתו. נוכל לצייר זאת במקרה שהשניים שהלכו במדבר, היו זקן וצעיר, ויתכן שהזקן יאמר לצעיר, ראה נא, הנני זקן ושבע ימים, ואתה צעיר, עוללים רכים בביתך, הלכך, מוותר אני על מי השתיה. אדם כזה, זוכה למצווה גדולה. ורשאי הוא לסכן את חייו, להצלת חיי זולתו.

גם אם אין זו חובה, ודאי שהעושה כן, מקיים מצוה. בהיסטוריה של צה"ל ידועים מספר חיילים שקפצו על רימון, כדי להציל את חבריהם החיילים, ונהרגו כשהתפוצץ. המקרה המפורסם האחרון הוא זה שארע ב-26 ביולי 2006, במלחמת לבנון השנייה. היה זה במהלך קרב בִּינְת גְ'בְּייל, כאשר נזרק רימון יד לעבר הכוח, עליו פיקד רועי קליין (חניך בני עקיבא). קליין זינק על הרימון, עצר בגופו את הפיצוץ, ובמותו הציל את חיי החיילים ששהו בסמוך.

מעשה כעין זה הוא בדיוק המסקנה שאנו מבקשים להוציא מדברי רבי עקיבא. אין חובה לתת את הבקבוק לשני, לשם הצלת חייו. אבל המבקש להציל את חיי חברו, באמצעות מסירת נפשו שלו, ודאי מקיים מצוה.

גם מי שיחלוק על שני הפוסקים הנזכרים, יודה שיש היתר, כאשר איננו דנים לגבי אדם שעל פי דרך הטבע, מסתבר שימשיך לחיות, לאורך ימים, אלא באדם שעל פי דרך הטבע, לא נותר לו אלא חיי שעה. כגון אדם שאינו בהכרה, ונותר ללא שום מודעות, לאחר שארע לו מוות מוחי.

כפי שמיד נראה מן הכתובים, כאשר יש לאדם חיי שעה עם משמעות, ומדובר באדם חי לגמרי, למרות זאת, מותר לו לסכן את חיי השעה, אם כתוצאה מזה יגדלו סיכוייו להשגת חיים ארוכים.

הנה מובא במסכת עבודה זרה (כז, ב):

ספק חי ספק מת אין מתרפאין מהן (מרופאים נוכרים), ודאי מת מתרפאין מהן. האיכא חיי שעה? לחיי שעה לא חיישינן. ומנא תימרא דלחיי שעה לא חיישינן דכתיב (מלכים ב ז, ג-ד) אִם אָמַרְנוּ נָבוֹא הָעִיר וְהָרָעָב בָּעִיר וָמַתְנוּ שָׁם. והאיכא חיי שעה, אלא לאו לחיי שעה לא חיישינן.

מבואר כי אין היתר להתרפא אצל גוי, שמא הלה יהרגנו. אך חולה שמצבו קשה, ובוודאי ימות, רשאי להתרפא אצלו, כי אין לו מה להפסיד. והקשתה הגמרא, הרי נותר פרק זמן מועט בו החולה וודאי לא ימות, ומדוע אין חוששים לאיבודם? ויישבה, הואיל ומדובר בחיי שעה, כלומר בזמן קצר של חיים, ניתן להסתכן, ולנסות להאריך אותם.

דין זה סמכה אותו הגמרא על מעשה המצורעים, שהוכרחו לשהות מחוץ למחנה ישראל. כאשר מלבד הרעב החזק ששרר אותה תקופה, היתה העיר מסובבת במצור, של חיילי צבא ארם, שבאו להילחם בישראל, ככתוב (מלכים ב פרק ז, ג-ד):

אִם אָמַרְנוּ נָבוֹא הָעִיר וְהָרָעָב בָּעִיר וָמַתְנוּ שָׁם, וְאִם יָשַׁבְנוּ פֹה וָמָתְנוּ. וְעַתָּה לְכוּ וְנִפְּלָה אֶל מַחֲנֵה אֲרָם, אִם יְחַיֻּנוּ נִחְיֶה, וְאִם יְמִיתֻנוּ וָמָתְנוּ.

ההחלטה לצעוד אל מחנה ארם, נבעה מתוך שיקול דעת והבנה, שהם עלולים למצוא את מותם, ביד החיילים. ובכל זאת, לא נמנעו, והחליטו ליפול בידם, על הצד, שיקבלו דבר מאכל, לשבור בו את רעבונם.

הוכיחה משם הגמרא, כי למרות שנותר להם פרק זמן קצר לחיות, הותר להם לסכן את עצמם, ולהיכנס לאזור הסכנה, בו היו אחוזי ההישרדות שלהם, מזעריים ממש. דין זה נפסק להלכה בשולחן ערוך (יורה דעה סימן קנה סעיף א):

כל מכה וחולי שיש בהם סכנה, שמחללים עליהם שבת, אין מתרפאים מעובד כוכבים שאינו מומחה לרבים וכו' דחיישינן לשפיכת דמים. ואפילו הוא ספק חי ספק מת, אין מתרפאים ממנו. אבל אם הוא ודאי מת, מתרפאים ממנו, דלחיי שעה לא חיישינן בה.

נמצא כי ההלכה מתירה לאדם שוודאי הולך למות, לוותר על פרק קצר מחייו, שהרי "לחיי שעה לא חיישינן".

ניתן גם להביא ראיה, שרשאי אדם למסור חלק מחייו למען הזולת, מאדם הראשון, שכפי המובא במדרשים, מסר 70 שנה מחייו, לטובת דוד המלך[16].

אמנם ראיתי שכתב הציץ אליעזר בתשובה, כי בלתי אפשרי להתיר לרופא ביצוע השתלה, כאשר זו תגרום לקיצור ימיו של אדם. והוכיח טענתו מן החיוב שחייב דוד המלך את אותו עמלקי שהרג את שאול, על פי בקשתו של שאול, בטרם יבואו הפלשתים ויהרגוהו. ודן אותו למוות, על ששלח יד בשאול המלך.

הנה אסרה התורה על האדם, לשלוח יד בנפשו ולהתאבד, ככתוב (בראשית ט, ה):

וְאַךְ אֶת דִּמְכֶם לְנַפְשֹׁתֵיכֶם אֶדְרֹשׁ, מִיַּד כָּל חַיָּה אֶדְרְשֶׁנּוּ, וּמִיַּד הָאָדָם מִיַּד אִישׁ אָחִיו אֶדְרֹשׁ אֶת נֶפֶשׁ הָאָדָם.

כפי שדרשו חכמים[17], ורש"י על התורה הביא את דבריהם:

ואך את דִּמְכֶם – אף על פי שהתרתי לכם נטילת נשמה בבהמה, את דִּמְכֶם אדרוש מהשופך דם עצמו.

מפאת חומרת מעשהו של המאבד עצמו לדעת, נפסק בשולחן ערוך שאין להתאבל עליו (יורה דעה סימן שמה סעיף א)

המאבד עצמו לדעת, אין מתעסקים עמו לכל דבר, ואין מתאבלין עליו, ואין מספידין אותו.

האיסור לקצר את החיים, הביאה את הציץ אליעזר להפליג בחומר האיסור (שו"ת ציץ אליעזר חלק י סימן כה פרק ו):

הלכה פסוקה היא לנו, ומזה נוכל להבין החרדה הגדולה שחרוד חרד דוד המלך ע"ה כלפי הגר העמלקי, ודיבר אתו נמרצות: אֵיךְ לֹא יָרֵאתָ לִשְׁלֹחַ יד לְשַׁחֵת אֶת מְשִׁיחַ ה', וחרץ דינו למות ואמר לו: דָּמְךָ עַל רֹאשֶׁךָ, כִּי פִיךָ עָנָה בְךָ לֵאמֹר, אָנֹכִי מֹתַתִּי אֶת מְשִׁיחַ ה', וצוה לאחד מן הנערים לפגוע בו ולהמיתו (שמו"ב א, יד-טז). ולכאורה הא עשה זאת לפי בקשתו ותחנותיו של שאול המלך, שאחזתו השבץ, ועוד בנימוק נוסף, טרם שיהרגוהו ויתעוללו בו הפלשתים? אבל לפי האמור מיושב שפיר, כי גם במצב הגרוע ביותר שהאדם נמצא בחייו, וכל עוד בו נשמתו, אין גם להאדם הזה בעצמו כל רשות לקצר ולהפסיק נשמת חייו.

אלא שלמרות חומרתו הגדולה של איסור איבוד עצמו לדעת, שאול המלך עצמו לא נתבע, על אף שביקש לשים קץ לחייו. ואי אפשר למתוח עליו ביקורת על כך, אחר שנפסקה הלכה שמותר להתאבד במקרה כמו זה של שאול, כי הוא ידע שהפלשתים יתעללו בו.

ההיתר לזה, נלמד מאותו פסוק המורה על האיסור להתאבד (בראשית ט, ה). כי הנה נכתבה האזהרה בלשון "אך", וְאַךְ אֶת דִּמְכֶם לְנַפְשֹׁתֵיכֶם אֶדְרֹשׁ. וכשם שבכל מקום המילה "אך" באה למעט, גם באיסור זה, בא הכתוב למעט מי ששולח יד בנפשו, כמו שאול, שהפלישתים עמדו לבצע בו שפטים, ולהתעלל בו, ולכן הותר לו ליפול על חרבו. כפי שדרשו חכמינו במדרש (בראשית רבה פרשה לד, סימן יג):

אך להביא את החונק עצמו (כלומר כוונת הפסוק לומר שהחונק את עצמו הרי הוא רוצח), יכול כשאול, ת"ל אך.

הרי שהרג שאול את עצמו עקב חששו מן הפלישתים, שיתעללו בו. ולא נחשב לו דבר זה עוון, וכך נפסק להלכה בבית יוסף (יורה דעה סימן שמה):

וכן גדול המאבד עצמו לדעת והוא אנוס כשאול וכו'. כן כתב הרמב"ן בתורת האדם (עמ' פד) ונתן טעם לפי שהיה איבוד מותר לו כדאיתא בבראשית רבה (פל"ד אות יג), לפיכך לא היה בכלל מאבד עצמו לדעת, ונענשו עליו שלא הספידוהו כראוי, כדאיתא ביבמות (עח, ב), וכן כתב הרא"ש בסוף מועד קטן (סי' צד).

והביאה המחבר הלכה למעשה, בשולחנו הערוך (שם סעיף ג):

וכן גדול המאבד עצמו לדעת והוא אנוס כשאול המלך, אין מונעין ממנו כל דבר.

ומה שנקט בציץ אליעזר כי סיבת עונשו של העמלקי היה על הריגת שאול, במפרשי הנביא, ראשונים ואחרונים, מבואר לא כן, כי הוא אכן לא הרגו, אלא שאול הרג את עצמו בנפלו על חרבו, כמפורש בפסוק (שמואל א לא, ד-ה):

וַיִּקַּח שָׁאוּל אֶת הַחֶרֶב וַיִּפֹּל עָלֶיהָ; וַיַּרְא נֹשֵׂא כֵלָיו כִּי מֵת שָׁאוּל וגו'.

כן פירש הרד"ק (שמואל ב פרק א פסוק י):

ופירשו הקדמונים לפי שכִּזֵב, שלא המיתהו, שהרי הוא נפל על חרבו ומת, לכך נפתחה וי"ו ואמותתהו.

מדוע בכל זאת חרץ דוד את דינו של העמלקי למוות, משום שבדברי פיו העיד על עצמו שהרג את שאול, ופיו הכשילו. ואמר זאת, כי חשב שדוד ישמח על מיתת שאול. על כן הרגו דוד, וכן מבואר במצודת דוד (שמואל ב פרק א פסוק טז):

דמך על ראשך – ר"ל עון מיתתך על עצמך, כי אתה בעצמך העדת בך שאתה הרגתו, ואף אם אין האמת אתך, וכל דבריך המה בחושבך שבזה תמצא חן בעיני, על שהיה מעולם לי לאויב. מכל מקום פיך ענה בך, ודמך על ראשך.

המלבי"ם אף הוסיף בסיבת המיתה, על פי חז"ל, שהיה זה דואג האדומי, שהתחייב מיתה גם על מעשים אחרים, כלשונו (שם פרק א, פסוק טז):

ולקבלת חז"ל שהיה דואג, שהיה חייב מיתה מכבר על נוב עיר הכהנים, שעל זה אמר דמיך בלשון רבים. רמז לו שהגם שעל הריגת שאול אין אדם נאמן על עצמו, בכל זה פיך ענה בך, כי כבר היית הגורם על הריגת הכהנים והכהן המשיח, שזה רמז באומרו אנכי מותתי את משיח ה'.

כאן המקום לסייג ולומר, כי למרות שהוכחנו שמעיקר הדין מותר לאדם למסור את חיי השעה שלו, לטובת הזולת, חלילה להעלות על הדעת לעשות מעשה, ולהרוג חולה לצורך נטילת איבריו, גם לא לצורך הצלת חולים אחרים, ואף אם הוא מבקש זאת. כי ברגע שנתיר מעשים כאלה, המדרון החלקלק ברור מאוד. אוי ואבוי לנו, אם נגיע למצב בו נהרוג בני אדם, כדי להציל חולים. ובכל זאת הבאתי את הדברים, כדי ללמד שבמקרים מסוימים, כאשר מעיקר הדין, על פי ההלכה, מוגדר האדם מת, ובכל זאת יש חוששים לדעות מחמירות, לפיהן הוא עדיין אינו מוגדר מת, במקרים אלה, אין לחשוש לזה, מהטעמים שהסברנו, שמותר למסור נפש להציל חברו.

4. מסקנה

נמצא מכל האמור, כי מותר לאדם לתת הסכמה בחייו, מרצונו הגמור, שייטלו מאיבריו לאחר מותו, לצורך הצלת הזולת. וגם לבצע בו ניתוח שיש בו צורך, כגון לצורך בדיקת סיבת המוות, שיסייע להציל אנשים אחרים. ואין בזה כל ספק. כמו גם לשלל מקרים, שיש בהם הצלת הכלל והפרט, מן הטעמים שנזכרו, ונפרטם להלן בקצרה:

  1. יש אומרים שאין זה ניוול.
  2. יש אומרים שאין זו הנאה מן המת.
  3. אין האדם בעלים על גופו לעשיית עבירות, אבל הוא כן בעלים כדי לקיים בגופו את רצון ה'.
  4. המת אינו מחויב במצוות, אך ברור שיכול לבקש בחייו, לעשות מצוה, בין בממונו בין בגופו.
  5. גם מי שאינו מסכים שאין בזה ניוול, ושזו אינה הנאה מן המת, הרי זה ודאי פיקוח נפש, הדוחה את כל התורה.
  6. מדובר באדם שלרוב הפוסקים הוא מת, וגם לפוסקים שנקטו כי אינו מוגדר מת, רשאי הוא לוותר על חיי שעה שאין להם משמעות, לטובת הזולת.

לכן אני ממליץ לכל אדם להביע את הסכמתו ב"כרטיס אדי", כי אז ברור לכולם שאיבריו ניטלים בהסכמה מראש.

אמנם ברור כי יש איסור ליטול מאיבריו של אדם המסרב לתרום מגופו, כמו שאסור להציל עצמו בממון חברו, כך אין היתר להציל את עצמו בגוף חברו. והוא רשאי לאחוז בדעות הפוסקים שאסרו זאת.

כאשר לא הביע דעה ברורה בנושא, יש לברר אצל בני משפחתו ולשאול את פיהם, כי לבריות בסביבה שהאדם חי, ידוע מה היה אומר בנושא.

חשוב להדגיש כי ערך קדושת החיים גדול מאד, ויש להקפיד על שמירת חיי האדם. מלבד זאת, גם גופתו של אדם מישראל שנפטר, יש בה קדושה רבה, וקיימת חובה גדולה לנהוג בה בכבוד, ולא להשליכה לאשפה או לשורפה. אלא למהר לקוברה, מהר ככל הניתן.

יחד עם זאת, הצלת חיי הזולת, יש בה מצוה רבה יותר, והמסכים לתרום מאיבריו לצורך הצלת חיי זולתו, מקיים מצוה רבה לאין שיעור.

היה לא מזמן אדם ששיחק כדורגל ונפטר, וביקשו הרופאים, או מתאמי ההשתלה האחראים על התחום, לקחת חלק מאיבריו, לאחר שחתם בחייו, על כרטיס אדי. אך למרבה הצער, באו רבנים לבני המשפחה, והניאו אותם מכך בתואנה, שזה מסכן אותו, והוא בוודאי יקום ויחיה. סופו של דבר חולה זה אכן מת לדאבון לב, כמו שהרופאים אמרו, ולא היה ניתן לקחת את איבריו. ואני כאמור סבור, שאם נתן אדם את הסכמתו לדבר, אין למשפחה להתערב בכך.

ואני מלא התפעלות מהנהגתו הנאצלת של הרב די שיחי', אשר אשתו ושתי בנותיו נרצחו ביד רוצח שפל, וברוב נדיבותו תרם איברים מגופת אשתו, שזכתה להציל בגופה, אחר מותה, חיים של ששה אנשים.

כזה ראה וקדש.

שאול דוד בוצ'קו

 

[1] ראה לשונו של החת"ס בשו"ת יורה דעה סוף סימן שלו שם כתב וז"ל: בני ישראל מאמינים גם אדם כי ימות באהל, עדיין במותו נקרא אדם פנימי ולא פגר, כי גם בגופו שהיה נרתק לנשמה נשאר בו לחלוחית קדושה, ונוהגים בו כבוד וכו'.

[2] כך נקטו גם חת"ס יו"ד סימן שלו. מהר"ם שיק יו"ד שמז. הראי"ה קוק, דעת כהן סימן קצט.

[3] עיין כעין זה בדובב מישרים ח"א סי' נח.

[4] במדרש שתחת ידי זה נדפס בפרשה כ, סימן י.

[5] כך גם כתב שבט הלוי סימן רס

[6] בספר שבט יהודה – בענייני פיקוח נפש אות כא.

[7] רב ראשי בחיפה, ולפני כן באלג'יר. את חידושי תורתו הוציא לאור בספר "מים חיים", אותו חילק לכמה חלקים. השאילות ותשובות על יו"ד נדפסו בחלק הנקרא "מים קדושים".

[8] ועיין שו"ת הרשב"א ח"א סימן שסט שמתיר לעכל בשר המת כדי להעביר לקברי אבותיו. ועיין כעין זה בתשובת הרדב"ז ח"א סימן תפד

[9] ראה בגמרא (שבת קכט, א), שהותרה שבירת חפצים לצורך. וראה גם במסכת בבא קמא (צא, סוף עמוד א ועמוד ב), שכאשר עֶרכו של עץ לבניין גדול מדמי הפירות שהוא מוציא, מותר לקוצצו.

[10] אף שו"ת בנין ציון שאסר, מטעם מציל עצמו בממון חברו, רמז על היתר זה בסוף דבריו, וכתב כי "מסתמא אין המת מוחל". משמע, שאם ידוע כי המת הסכים, לא אסר.

[11] כתובות טז, ב.

[12] תחומין יב, סימן קיט. שריד אש חלק ב, סימן קיט.

[13] ומה שהובא לחלק בין הצלה של יהודי להצלה של אינו יהודי, כתב המים קדושים שאין לקבל זאת. כי הגויים של ימינו זנחו את האלילים, ואינם מאמינים אלא באל אחד, ולא בע"ז. הרב יוסף משאש הלך לכמה כנסיות של הנוכרים, ושם הסבירו לו, כי כריעתם והשתחוויתם לדמות אותו האיש, אין זה משום שעובדים לו, אלא רק לזיכרונו.

יש לצרף טענה נוספת והיא, גם אם התועלת המופקת מניתוחי מתים יהודים, ומתרומת איברים, תועיל לחולים נוכרים, גם אז יש להתיר. לא רק משום הערך הגדול של הצלת כל נפש מבאי העולם, שכולם מעשי ידי הקב"ה (ואפילו בטביעת המצרים הרשעים בים סוף אמר הקב"ה למלאכים, הכיצד אתם מבקשים לומר שירה, הרי מעשי ידי טובעים בים), אלא גם משום חשבון פשוט. אם לא ניתן להם, יימנעו הנוכרים, ולא ייתנו ליהודים. ואין זה עורבא פרח, אלא מעשים שהיו, כפי שזכור לי, שהייתה תקופה מסוימת בה נדדו יהודים רבים לבתי החולים בצרפת, לביצוע השתלת איברים. אלא שמערכות הבריאות הצרפתית סירבו בתוקף לתת איברים לחולים יהודיים, הואיל והקהילה היהודית לא נמנתה על תורמי האיברים. לכן צריך להיאבק על כך, ולהתיר ניתוחי מתים, ואף תרומת איברים לטובת נוכרים. כי בסופו של דבר, תמיד יש בזה ספק הצלת נפשות, בין של גויים, ובין של יהודים.

[14] אמנם יש מי שהחמיר (פת"ש יו"ד שסג, ז עפ"י שיבת ציון סימן ס"ד, ותשובה מאהבה מ"ז מ"ח). ומכל מקום, נקטו פוסקי דורינו לקולא (הגר"י אריאלי תושב"ע ו; הגרש"ז אוירבאך נשמת אברהם יו"ד שמ"ט א).

[15] הדברים מפורשים בדברי הבית יוסף חושן משפט, סימן תכו אות ב, שכותב כי "בירושלמי מסיק, אפילו להכניס עצמו בספק סכנה חייב ע"כ, ונראה שהטעם, מפני שהלה ודאי והוא ספק, וכל המקיים נפש אחת מישראל, כאילו קיים עולם מלא (סנהדרין לז, א במשנה)". ואמנם נחלקו הפוסקים אם המחבר פסק כירושלמי או לא, ואפילו אם פסק כירושלמי, הרי זה במקרה של ספק, אבל ברור שאינו חייב להציל  חיי חבירו במחיר חייו.

[16] ראה מה שמובא במדרש: כֵּיוָן שֶׁרָאָה אֶת דָּוִד שֶׁאֵין בּוֹ חַיִּים כְּלָל, תָּמַהּ, וְנָתַן לוֹ מִשֶּׁלּוֹ שִׁבְעִים שָׁנִים. מִשּׁוּם כָּךְ הָיוּ לוֹ לְאָדָם תְּשַׁע מֵאוֹת וּשְׁלֹשִׁים שָׁנִים, וְאוֹתָם הַשִּׁבְעִים עָלוּ לוֹ לְדָוִד (זוה"ק פרשת לך לך, דף צא עמוד ב).

[17] בבא קמא צא, ב.

דילוג לתוכן