החיסון בהלכה
סימן של"ו
1. מבוא
2. פניה אל ה'
3. האם ההלכה מתירה רפואה
4. האם חייבים להתחסן
5. חובת חיסון במחלה מדבקת
6. כח הרשויות לכפות חיסון
7. האם מותר להתחסן בשבת
8. סיכום
9. הערות
1. מבוא
תקופה קשה זו מעוררת שאלות בוערות מעניני המגיפה, ואחת מהם היא זו אשר נשאלתי מאת תלמידי האהובים, אם להתחסן נגד נגיף הקורונה. עוד נשאלתי, על מה שהרשויות מאפשרות לקבל חיסונים גם בשבת, האם מותר לחלל שבת לצורך קבלת החיסון אם לאו.
כדי להשיב, נעיין תחילה אם החולה חייב בכלל לפנות לרופא, ולקבל את הנחיותיו. ואם ישנו, האם הוא נאמר גם לגבי אדם בריא, שחובתו לקבל דעת הרופאים, ולהתחסן לצורך מניעת מחלה עתידית. אחר כך, נבדוק אם גם כשהוא עצמו אינו נתון לסיכון, האם הוא, בכל זאת, חייב להתחסן, כדי להימנע מסיכון אנשים אחרים. ולסיום נעלה על הכתב את ההלכה לגבי חיסון בשבת.
2. פניה אל ה'
יש מי שביקש להוכיח, כי האידיאל היהודי מונע פניה לרפואה, כפי שמצינו, לכאורה, במספר מקורות. הנה בתורה נאמר:
"וַיֹּאמֶר אִם שָׁמוֹעַ תִּשְׁמַע לְקוֹל ה' אֱ-לֹהֶיךָ, וְהַיָּשָׁר בְּעֵינָיו תַּעֲשֶׂה וְהַאֲזַנְתָּ לְמִצְוֹתָיו וְשָׁמַרְתָּ כָּל חֻקָּיו, כָּל הַמַּחֲלָה אֲשֶׁר שַׂמְתִּי בְמִצְרַיִם לֹא אָשִׂים עָלֶיךָ, כִּי אֲנִי ה' רֹפְאֶךָ" (שמות טו, כו).
כאן מבואר כי הדרך להתרפא היא לשמוע בקול ה'.
כמו כן מצינו שהמלך אסא נתבע על שפנה לרופאים ולא אל ה', ככתוב:
"וַיֶּחֱלֶא אָסָא בִּשְׁנַת שְׁלוֹשִׁים וָתֵשַׁע לְמַלְכוּתוֹ בְּרַגְלָיו עַד לְמַעְלָה חָלְיוֹ וְגַם בְּחָלְיוֹ לֹא דָרַשׁ אֶת ה' כִּי בָּרֹפְאִים" (דברי הימים ב , טז , יב).
ולהיפך, חזקיהו שהתפלל לה' ולא דרש ברופאים, נשתבח על כך, ככתוב:
"בַּיָּמִים הָהֵם חָלָה חִזְקִיָּהוּ לָמוּת וַיָּבֹא אֵלָיו יְשַׁעְיָהוּ בֶן אָמוֹץ הַנָּבִיא וַיֹּאמֶר אֵלָיו כֹּה אָמַר ה' צַו לְבֵיתֶךָ כִּי מֵת אַתָּה וְלֹא תִחְיֶה; וַיַּסֵּב אֶת פָּנָיו אֶל הַקִּיר וַיִּתְפַּלֵּל אֶל ה' לֵאמֹר; אָנָּה ה' זְכָר נָא אֵת אֲשֶׁר הִתְהַלַּכְתִּי לְפָנֶיךָ בֶּאֱמֶת וּבְלֵבָב שָׁלֵם וְהַטּוֹב בְּעֵינֶיךָ עָשִׂיתִי וַיֵּבְךְּ חִזְקִיָּהוּ בְּכִי גָדוֹל; וַיְהִי יְשַׁעְיָהוּ לֹא יָצָא חָצֵר הַתִּיכֹנָה, וּדְבַר ה' הָיָה אֵלָיו לֵאמֹר; שׁוּב וְאָמַרְתָּ אֶל חִזְקִיָּהוּ נְגִיד עַמִּי כֹּה אָמַר ה' אֱ-לֹהֵי דָּוִד אָבִיךָ שָׁמַעְתִּי אֶת תְּפִלָּתֶךָ רָאִיתִי אֶת דִּמְעָתֶךָ הִנְנִי רֹפֶא לָךְ בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי תַּעֲלֶה בֵּית ה'" (מלכים ב כ, א-ה).
לא רק בכתבי הקודש, אלא גם במשנה, שבחו חכמים את חזקיהו המלך על שגנז את ספר הרפואות, כפי שמובא:
"ששה דברים עשה חזקיה המלך על שלשה הודו לו ועל שלשה לא הודו לו וכו' גנז ספר רפואות והודו לו וכו'" (משנה פסחים ד, ט).
מסביר רש"י (מובא בברטנורא שם):
"לפי שלא היה לבם נכנע על חליים, אלא מתרפאים מיד".
כך כתב גם הרמב"ן:
"והכלל, כי בהיות ישראל שלמים והם רבים, לא יתנהג ענינם בטבע כלל, לא בגופם, ולא בארצם, לא בכללם, ולא ביחיד מהם, כי יברך השם לחמם ומימם, ויסיר מחלה מקרבם, עד שלא יצטרכו לרופא ולהשתמר בדרך מדרכי הרפואות כלל, כמו שאמר (שמות טו כו) כי אני ה' רופאך. וכן היו הצדיקים עושים בזמן הנבואה, גם כי יקרם עון שיחלו, לא ידרשו ברופאים רק בנביאים, כענין חזקיהו בחלותו (מ"ב כ ב ג). ואמר הכתוב (דהי"ב טז יב) גם בחליו לא דרש את ה' כי ברופאים, ואילו היה דבר הרופאים נהוג בהם, מה טעם שיזכיר הרופאים, אין האשם רק בעבור שלא דרש השם" (רמב"ן על ויקרא כו, יא).
3. האם ההלכה מתירה רפואה
אמנם כעת נראה מקורות נוספים, מהם נוכיח כי המקורות הנזכרים לעיל, אינם מורים להימנע מן הרפואה, וכפי שנסביר. ראשית, בתורה עצמה נזכרת פניה אל הרופאים, שכן בפרשת משפטים חייבה התורה מכה חברו, לשלם את עלות ריפויו, מלבד פיצוי ימי השבתתו מעבודה, ככתוב:
"וְכִי יְרִיבֻן אֲנָשִׁים וְהִכָּה אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ בְּאֶבֶן אוֹ בְאֶגְרֹף וְלֹא יָמוּת וְנָפַל לְמִשְׁכָּב; אִם יָקוּם וְהִתְהַלֵּךְ בַּחוּץ עַל מִשְׁעַנְתּוֹ וְנִקָּה הַמַּכֶּה רַק שִׁבְתּוֹ יִתֵּן וְרַפֹּא יְרַפֵּא" (שמות כא, יח-יט).
דורשת הגמרא:
"דבי ר' ישמעאל אומר: וְרַפֹּא יְרַפֵּא – מכאן שניתן רשות לרופא לרפאות" (בבא קמא פה, א).
והרמב"ן עצמו, שלמעלה הבאנוהו כאחד הסוברים שאין לגשת לרופאים, הסביר, כי אין דרשה זו רק הענקת רשות לרפא, אלא חיוב להעניק טיפול רפואי:
"ומסתברא דהא דאמרינן נתנה תורה רשות לרופא לרפאות, לומר שאינו אסור משום חשש השגגה. אי נמי, שלא יאמרו הקדוש ברוך הוא מוחץ והוא מרפא, שאין דרכן של בני אדם ברפואות אלא שנהגו[1], כענין שכתוב (ד"ה ב, טז) גַם בְּחָלְיוֹ לֹא דָרַשׁ אֶת ה' כִּי בָּרֹפְאִים. אבל האי רשות, רשות דמצוה הוא. דמצוה לרפאות, ובכלל פקוח נפש הוא, כדתנן מאכילין אותו על פי בקיאים[2]… והואיל ומחללין שבת ברפואות ש"מ בכלל פקוח נפש הן, ופקוח נפש מצוה רבה היא, הזריז בחכמה זו משובח, והנשאל מגונה והשואל שופך דמים, וכל שכן המתיאש ואינו עושה. ושמע מינה כל רופא שיודע בחכמה ומלאכה זו חייב הוא לרפאות, ואם מנע עצמו הרי זה שופך דמים" (רמב"ן בספר תורת האדם שער המיחוש, ענין הסכנה) .
דברי הרמב"ן האלה הביאם הטור[3] הלכה למעשה וגם הבית יוסף חזר והביאם ופסק על פהם
דברים אלו מוכיחים כי מה שכתב הרמב"ן בפירושו לתורה לא נכתב כהנחיה הלכתית, אלא כהנהגה מיוחדת לאנשים במדרגה גבוהה, כפי שנשמע מדבריו.
עתה נמשיך להוכיח כי חובה לרפא. הנה הבסיס עליו הניח הרמב"ן את דבריו, ממנו למד את החובה לרפא, מקורו בדברי המשנה (מסכת יומא), המחייבת לחלל שבת לצורך התעסקות בדרכי הרפואה. ומכאן מוכח שחובה להתרפא, כי אם היו הרפואות אסורות, כיצד חייבו לחלל שבת לריפוי אדם, כמבואר במשנה:
"ועוד אמר רבי מתיא בן חרש החושש בגרונו מטילין לו סם בתוך פיו בשבת, מפני שהוא ספק נפשות, וכל ספק נפשות דוחה את השבת" (משנה יומא ח, ו).
אלא, שאם אכן חובה לרפא ולהתרפא, קשה לכאורה, מדוע נתבע אסא. הרי כיון שיש חיוב לפנות אל הרופאים, ודאי עשה כהוגן שפנה אליהם?
התשובה לזה, לפי דברי הרמב"ן, שלא נתבע על פנייתו לרופאים, כי היא ודאי מותרת, ואפילו חובה. אלא נתבע על סירובו להתפלל לה', כמו שמפורש בפסוק "בְּחָלְיוֹ לֹא דָרַשׁ אֶת ה'". כי למרות שמוטל על האדם לפעול ולהשתדל לרפואתו, עם זאת, עליו לדעת כי הצלחת מעשיו תלויה בהשגחת השם ועזרתו.
מעתה עלינו להסביר גם מדוע שבחו את חזקיהו המלך על גניזת ספר הרפואות, הלא זהו דבר נצרך, ומדוע עשה כן ואף נשתבח על כך?
דבר זה מיישב הרמב"ם בפירוש המשניות על מסכת פסחים, שכלל לא מדובר בספר רפואות שיש בו עצות מועילות לריפוי, כלשונו:
"ספר רפואות, היה ספר שהיה בו סדר רפואות במה שאין מן הדין להתרפות בו, כגון מה שמדמין בעלי "הטלסמאת", שאם עושין "טלסם" בסדר מסוים מועיל לחולי פלוני וכיוצא בזה מדברים האסורים, … ואפשר שהיה ספר שיש בו הרכבת סמים המזיקין כגון סם פלוני מרכיבין אותו כך, ומשקין אותו כך, וגורם למחלה זו וזו, ורפואתו בכך וכך, שכשיראה הרופא אותם המחלות ידע שסם פלוני השקוהו ונותן לו דברים נגדיים שיצילוהו, וכאשר קלקלו בני אדם והיו הורגין בו גנזו.
ולא הארכתי לדבר בענין זה אלא מפני ששמעתי וגם פירשו לי ששלמה חבר ספר רפואות, שאם חלה אדם באיזו מחלה שהיא, פנה אליו ועשה כמו שהוא אומר ומתרפא. וראה חזקיה שלא היו בני אדם בוטחים בה' במחלותיהם אלא על ספר הרפואות, עמד וגנזו.
ומלבד אפסות דבר זה ומה שיש בו מן ההזיות, הנה ייחסו לחזקיה ולסיעתו שהודו לו סכלות שאין ליחס דוגמתה אלא לגרועים שבהמון. ולפי דמיונם המשובש והמטופש אם רעב אדם ופנה אל הלחם ואכלו שמתרפא מאותו הצער הגדול בלי ספק, האם נאמר שהסיר בטחונו מה', והוי שוטים יאמר להם, כי כמו שאני מודה לה' בעת האוכל שהמציא לי דבר להסיר רעבוני ולהחיותני ולקיימני, כך נודה לו על שהמציא רפואה המרפאה את מחלתי כשאשתמש בה. ולא הייתי צריך לסתור פירוש זה הגרוע לולי פרסומו".
מבואר בדברי הרמב"ם כי הסבור שחזקיהו המלך פעל למנוע התייעצות וקבלת דעת הרפואה לא זו בלבד שהיא טענה ריקה (אפסית), הרי שיש בה טפשות ושבוש השכל הישר.
דברים האלה נפסקו הלכה למעשה בשולחן ערוך, שמחללים שבת[4] ויום הכיפורים[5] לרפא בן אדם, ובהכרח שיש חיוב לעשות כן. כמו כן מפורש שם (או"ח שכח סעיף ב) שהנמנע ואינו מרפא או שמסרב להתרפאות, הרי הוא שופך דמים.
יש לצרף לאמור, מקור נוסף בתורה, ממנו מוכח כי העוסק בריפוי עוסק במצוה, שכן חייבה התורה להשיב לאדם רכוש אבוד, כנאמר:
"לֹא תִרְאֶה אֶת שׁוֹר אָחִיךָ אוֹ אֶת שֵׂיוֹ נִדָּחִים וְהִתְעַלַּמְתָּ מֵהֶם הָשֵׁב תְּשִׁיבֵם לְאָחִיךָ; וְאִם לֹא קָרוֹב אָחִיךָ אֵלֶיךָ וְלֹא יְדַעְתּוֹ וַאֲסַפְתּוֹ אֶל תּוֹךְ בֵּיתֶךָ וְהָיָה עִמְּךָ עַד דְּרֹשׁ אָחִיךָ אֹתוֹ וַהֲשֵׁבֹתוֹ לוֹ" (דברים כב, א-ב).
חידשה הגמרא[6] מהפסוק וַהֲשֵׁבֹתוֹ לוֹ, שאם התורה מחייבת להשיב את רכושו של אדם, כל שכן שהיא מחייבת להציל את חייו.
דבר זה, שרופא המרפא עוסק במצוה, מקורו בפסוק זה, כפי שלמד הרמב"ם בפירוש המשנה (נדרים ד, ד. ובגמרא לח, ב), שם מדובר על אדם שאסר על עצמו ליהנות מאדם מסוים, ולמרות איסור זה, המשנה מתירה לו לקבל ממנו טיפול רפואי, כי הריפוי הוא מצוה, והמצוה לא נאסרה בנדרו. ומנין לנו שטיפול רפואי למצוה ייחשב, הרמב"ם מסביר:
"ולא נאסר זה לחולה עצמו, מפני שהיא מצוה, כלומר שחייב הרופא מן הדין לרפאות חולי ישראל, והרי הוא בכלל אמרם בפירוש הכתוב וַהֲשֵׁבֹתוֹ לוֹ לרבות את גופו, שאם ראהו אובד ויכול להצילו, הרי זה מצילו בגופו או בממונו או בידיעתו"[7].
לא רק ברמב"ם נפסק שהרפואה, מצוה היא, אלא גם בשולחן ערוך פסק כן בכמה מקומות. בהלכות נדרים (סימן רכא סעיף ד) הביא להלכה את הדין הנזכר, שרופא צריך לרפא גם מי שאסר הנאה ממנו. וכן בהלכות שבת ובהלכות יום כיפור (צויין לעיל בהערות). ונביא כאן את דבריו בהלכות חולה:
"נתנה התורה רשות לרופא לרפאות, ומצוה היא, ובכלל פיקוח נפש הוא. ואם מונע עצמו, הרי זה שופך דמים" (שולחן ערוך יורה דעה שלו, א).
עוד רואים מדברי השולחן ערוך, שסומכים על הרופא, שהוא היודע איזה טיפול לתת, ועלינו לסמוך עליו ואף שהשגגה מצויה, וקורה שהרופאים טועים או לא מצליחים לרפא, אבל זו הדרך שציותה תורה, שאם כי הרפואה איננה מדע מדויק, בכל זאת צריך האדם להשתדל ולהתרפאות, ומי שיודע הכי טוב, הוא מי שלמד רפואה.
מסקנת הדברים היא, שהחולה חייב לפנות לרופא ולקבל את הנחיותיו.
4. האם חייבים להתחסן
אחר שנתברר כי ההלכה מחייבת פניה לטיפול רפואי, ניגש לברר אם יש חובה להתחסן, כלומר, אם יש חובת השתדלות למניעת חולי.
התפארת ישראל, בפירושו על משניות (במסכת יומא פרק ח משנה ו, בועז ס"ק ג) כתב כך:
"נראה לי היתר אינאקולאטיון של פאקקען (חיסון נגד חולי האבעבועות השחורות[8]), אף שאחד מאלף מת על ידי האינאקולאטיון, על כל פנים שאם יתהוו בו הפקאען הטבעיים (מחלת אבעבועות השחורות) הסכנה קרובה יותר. ולכן רשאי להכניס את עצמו בסכנה רחוקה כדי להציל עצמו מסכנה קרובה. וראיה ברורה לדברי ממה שכתב הרב בית יוסף (בטור חושן משפט סוף סימן תכו בשם הירושלמי) דחייב אדם להכניס את עצמו בספק סכנה כדי להציל חבירו מודאי סכנה וכו', ואם להציל חבירו יש חיוב להכניס את עצמו בספק סכנה, מכל שכן שיהיה רשות בידו להציל את גוף עצמו על ידי הכניסו את עצמו לספק סכנה. ואף לרי"ף ורמב"ם וטור שלא הביאו הך ירושלמי, יש לומר, היינו מדסבירא להו כרבי יוסי בנדרים, שחייך קודמין לחיי חברו. אבל להצלת גוף עצמו, אף על גב שאינו חיוב, רשאי".
מבואר, כי בחיסון שהומצא בתקופתו, כנגד האבעבועות השחורות, היה סיכון, כי אחד מכל אלף מת ממנו. ולמרות הסיכון, כתב התפארת ישראל שמותר לקחתו.
עתה נבאר מדוע כתב התפארת ישראל שמותר להתחסן ולא כתב שחובה להתחסן. לכאורה, היה ראוי שיכתוב כי החיסון הוא חובה. שהרי הבית יוסף, עליו נתבסס פסקו, כתב שחובה להיכנס בספק סכנה לצורך הצלת חברו, וכל שכן לצורך הצלת עצמו. ואפילו לחולקים בהצלת חברו, ודאי אינם חולקים בהצלת עצמו. עם כל זאת לא כתב שחובה להתחסן אלא שיש היתר, ומשום שכל עוד ואדם אינו חולה, והחיסון יכול לסכנו, אין חובה להיכנס לספק סכנה, אלא רשאי.
לפי זה, ברור הדבר כי בימינו, מאחר ורמת הבטיחות של החיסונים גבוהה מאד, ואפילו אחד ממיליון אינו מת מהם, חובה גמורה להתחסן.
והנה, הנמנע ואינו מתחסן, מסכן את בריאותו, וזה דבר חמור, כמו שכתב הרמב"ם:
"הרבה דברים אסרו חכמים מפני שיש בהם סכנת נפשות. וכל העובר עליהן ואמר הריני מסכן בעצמי, ומה לאחרים עלי בכך, או איני מקפיד על כך, מכין אותו מכת מרדות" (רמב"ם הלכות רוצח ושמירת הנפש יא, ה).
ובשולחן ערוך (יורה דעה סימן קטז) הביא רשימת דברים שחכמים אסרו בגלל שיכולים לגרום למחלה. כל זה מוכיח על החיוב ההלכתי להתחסן, כי בלעדיו בריאותו מוטלת בספק, ואפילו חייו.
5. חובת חיסון במחלה מדבקת
חובת החיסון גדילה כשמדובר במחלה כגון קורונה. כי בעוד שאר החיסונים הומצאו כנגד מחלות מדבקות, בהם האדם שאינו מחוסן מסכן לא רק את עצמו אלא גם לאחרים, הרי שבמחלה בסגנון קורונה, כיון שההדבקה מתרחשת זמן רב טרם הופעת תסמינים כל שהם, הסיכון להדבקה כפול ומכופל, הלכך גם חובת ההתחסנות כפולה ומכופלת. וכבר הזהירה התורה שלא לסכן אחרים, ככתוב:
"כִּי תִבְנֶה בַּיִת חָדָשׁ וְעָשִׂיתָ מַעֲקֶה לְגַגֶּךָ וְלֹא תָשִׂים דָּמִים בְּבֵיתֶךָ כִּי יִפֹּל הַנֹּפֵל מִמֶּנּוּ" (דברים כב, ח).
למרות שבמקרא נזכר רק מעקה, אבל כבר ביאר הרמב"ם שכוונת המקרא לכל מה שעלול לסכן אחרים, וכלשונו:
"אחד הגג ואחד כל דבר שיש בו סכנה וראוי שיכשל בו אדם וימות, כגון שהיתה לו באר או בור בחצירו, בין שיש בהן מים בין שאין בהן מים, חייב לעשות להן חוליה גבוהה עשרה טפחים, או לעשות לה כסוי כדי שלא יפול בה אדם וימות. וכן כל מכשול שיש בו סכנת נפשות, מצות עשה להסירו ולהשמר ממנו ולהזהר בדבר יפה יפה, שנאמר (דברים ד, ט) הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ. ואם לא הסיר, והניח המכשולות המביאין לידי סכנה, ביטל מצות עשה ועבר על לֹא תָשִׂים דָּמִים. (הלכות רוצח ושמירת נפש יא, ג-ד).
כאן יש להעיר מדוע הרמב"ם סמך על הפסוק הִשָּׁמֶר לְךָ וגו', הרי הוא, לכאורה, אינו דן לגבי שמירה מסכנה, אלא לגבי שימור מעמד הר סיני:
"רַק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ מְאֹד פֶּן תִּשְׁכַּח אֶת הַדְּבָרִים אֲשֶׁר רָאוּ עֵינֶיךָ וּפֶן יָסוּרוּ מִלְּבָבְךָ כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ וְהוֹדַעְתָּם לְבָנֶיךָ וְלִבְנֵי בָנֶיךָ" (דברים ד, ט).
התשובה לזה, שבגמרא[9] כבר מבואר כדברי הרמב"ם, שם הובא פסוק זה לגבי שמירה מסכנה, וכפי המסופר:
"תנו רבנן: מעשה בחסיד אחד שהיה מתפלל בדרך, בא הגמון אחד ונתן לו שלום ולא החזיר לו שלום, המתין לו עד שסיים תפלתו. לאחר שסיים תפלתו אמר לו: ריקא, והלא כתוב בתורתכם רַק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ וכתיב וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם (שם פס' טו), כשנתתי לך שלום למה לא החזרת לי שלום? אם הייתי חותך ראשך בסייף מי היה תובע את דמך מידי? אמר לו: המתן לי עד שאפייסך בדברים. אמר לו: אילו היית עומד לפני מלך בשר ודם ובא חברך ונתן לך שלום – היית מחזיר לו? – אמר לו: לאו. ואם היית מחזיר לו, מה היו עושים לך? – אמר לו: היו חותכים את ראשי בסייף. – אמר לו: והלא דברים קל וחומר; ומה אתה שהיית עומד לפני מלך בשר ודם שהיום כאן ומחר בקבר – כך, אני שהייתי עומד לפני מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא שהוא חי וקיים לעד ולעולמי עולמים – על אחת כמה וכמה! מיד נתפייס אותו הגמון, ונפטר אותו חסיד לביתו לשלום".
הרי, שחסיד זה לא נשמר מפני אותו הגמון, וההגמון טען שאינו מקיים את הפסוק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ.
דבר ברור הוא, שאדם זה, קיים כל מצוות התורה, לולי כן לא היתה הגמרא מכנה אותו חסיד. ובכל זאת, לא חשש מפני ההגמון, או מחמת שהיה רשאי לעשות כן, או מחמת שידע כי השר לא יהרגנו, כמו שביאר בעל תורה תמימה[10]:
"צריך לומר דלא מדינא עשה החסיד כן, אלא ממדת חסידות יתירה. שהרי לדינא קיימא לן דלמלכי עובדי כוכבים פוסקין, או דידע החסיד באותו השר שלא יהרגנו, ורק יחכה לתשובתו אם תעלה יפה, והיה בטוח שבתשובה זו יתפייס. יען כי זולת זה אפשר לומר שאפילו ממדת חסידות אסור לעמוד במקום סכנה, ודרכי התורה דרכי נועם".
ממשיך התורה תמימה שם, שאין לפרש כמהרש"א, אלא כדברי הרמב"ם, שפסוק זה מצוה על שמירה מסכנה, כמו שכתב:
"והנה כתב המהרש"א כאן וז"ל, האי קרא בשכחת התורה מיירי וכו' ולא איירו כלל הני קראי בשמירת נפש אדם עצמו מסכנה, עכ"ל. ולפי דבריו צריך לומר דרק לדחויי בעלמא השיב החסיד לההגמון מה שהשיב, אחרי דלא איירו כלל בשמירת הגוף, וכן מה דמרגלי בפומא דאינשי הפסוק ונשמרתם מאוד לנפשותיכם לכל ענין היזק גופני הוא לדברי המהרש"א בטעות. אבל לא כן מפורש דעת הרמב"ם שכתב בפי"א ה"ד מרוצח וז"ל, מ"ע להסיר כל מכשול שיש בו משום סכנת נפשות ולהשמר בדבר יפה יפה שנאמר השמר לך ושמור נפשך מאוד, עכ"ל. הרי מפרש לשונות הפסוקים האלה מפורש בשמירת הגוף".
וממשיך התורה תמימה לחזק פירוש זה בראיות:
"ויש ראיה לפירוש זה ממ"ש (בשבועות ל"ו א') דאסור לאדם לקלל עצמו [כלומר את גופו], וילפו זה מפסוק זה השמר לך ושמור נפשך מאוד. וקרוב לומר שמפרשים חז"ל שיעור הכתובים האלה על דרך הצווי בפרשת ק"ש השמרו לכם וגו'. ומה שתפס שמירת הגוף בשם שמירת הנפש לא קשה כלל, דכך לשון התורה בכ"מ, כמו טמא לנפש, הנפש הנוגעת, כי הצלת נפשי ממות, המבקשים את נפשך והרבה כהנה, ויותר מזה מצינו בתענית כ"ב ב' אסור לאדם לסגף עצמו בתענית דכתיב ויהי האדם לנפש חיה, נשמה שנתתי בך החייה, הרי דמביא ראיה לשמירת הגוף מלשון חיות הנפש, ובב"ק צ"א ב' יליף דאסור לאדם לחבל עצמו מפסוק אך את דמכם לנפשותיכם אדרוש, ואף הכא כולל במצות אזהרת שמירת הנפש גם אזהרת שמירת הגוף, ודו"ק".
אחר שנתבאר כי חובה להישמר מפני סיכון אחרים, עלינו לדעת שהמכניס אחרים בסכנה, התורה מחשיבתו כרוצח. שהרי הנמנע מהצלת חברו נחשב כרוצח, וכמובא במדרש רבה[11]:
"תני ר' חייא, פרשה זו (פרשת קדושים) נאמרה בהקהל וכו' ר' לוי אמר, מפני שעשרת הדברות כלולין בתוכה אנכי ה' א-להיך וכו' לא תרצח, וכתיב הכא לא תעמוד על דם רעך וכו'".
אם חסרון הצלה מוגדר כרציחה, על אחת כמה וכמה שסיכון הזולת ייחשב רציחה. וכבר אמרו רבותינו בעלי התוספות[12]:
"דיותר יש לו לשמור שלא יזיק משלא יוזק".
העולה מן האמור, שעל פי הלכה, חייב לעשות כל הניתן כדי להימנע מסיכון אחרים. מה שמחייב כל אדם להתחסן ולמנוע הדבקה. ואפילו אם בסביבתו אין אנשים מקבוצות הסיכון, עדיין חייב להישמר מן הקורונה, כדי שלא יזיק אחרים.
6. כח הרשויות לכפות חיסון
עתה נראה כי ניתן ביד הרשויות כח לתקן תקנה ולהגביל את חופש תנועתם של המסרבים להתחסן, או הנמנעים מחיסון ילדיהם נגד מחלות מדבקות, כפי שיוכח. הנה בגמ' בבא בתרא[13] מובא:
"כופין אותו לבנות בית שער ודלת לחצר; רבן שמעון בן גמליאל אומר: לא כל החצרות ראויות לבית שער. כופין אותו לבנות לעיר חומה ודלתים ובריח; רשב"ג אומר: לא כל העיירות ראויות לחומה".
כלומר, ביד הרשויות לכפות על התושבים לבנות את החומה לעיר, מאחר וזו נצרכת להצלת החברה. ונפסקו הדברים להלכה בשולחן ערוך[14]:
"כופין בני העיר זה את זה (אפילו מעוט כופין את המרובים) (רבינו ירוחם נל"א ח"ו) לעשות חומה, דלתים ובריח לעיר; ולבנות להם בית הכנסת; ולקנות ספר תורה נביאים וכתובים, כדי שיקרא בהם כל מי שירצה, מן הצבור. הגה: וה"ה לכל צרכי העיר".
מבואר, כי ניתן כח ביד הרשויות לדאוג לרווחת התושבים, לבריאותם ולבטחונם. ומכאן עולה, כי רשאים הם לכפות על אדם להתחסן, אם לא ייגרם לו מכך סיכון. ואם יסרב להתחסן, בידם להגביל את תנועתו החופשית, ולמנוע את כניסתו למקומות ציבוריים, כדי שלא יסכן אחרים.
7. האם מותר להתחסן בשבת
עתה נברר לגבי חיסון בשבת. טרם נברר זאת, נקדים שאין זו שאילה מעשית כל כך לגבי החיסונים הכלליים (המסייעים בשאר מחלות), כי קבלתם אפשרית בימי חול. היא מעשית בעיקר לגבי הקורונה, כי זו מגיפה שמפילה מידי יום עשרות חללים.
ישנה תשובה מפורסמת מאד, מבנו של הנודע ביהודה[15], בה טען כי דין פיקוח נפש נאמר דווקא לגבי חולה הנמצא בפנינו, ולא לגבי סכנה עתידית. השאלה שעלתה לפניו, נשלחה מחכמי לונדון, בה חפצו הרופאים לנתח אדם לאחר מותו, כדי ללמוד את דרכי הניתוח לצורך מקרה דומה, לכשזה יזדמן לפניהם, ויוכלו לפעול בצורה מיטבית. בתשובתו, טען בן הנודע ביהודה, כי אף שבמקרה של פיקוח נפש, ברור הדבר שמותר, אבל כיון שהמקרה הנידון אינו פיקוח נפש בפנינו, אינו מותר, וכלשונו:
"ואמנם כל זה (שמותר לנתח את המת) ביש ספק סכנת נפשות לפנינו, כגון חולה או נפילת גל וכו' אבל בנדון דידן, אין כאן שום חולה הצריך לזה, רק שרוצים ללמוד חכמה זו, אולי יזדמן חולה שיהיה צריך לזה. ודאי דלא דחינן משום חששא קלה זו שום איסור תורה או אפילו איסור דרבנן, שאם אתה קורא לחששא זו ספק נפשות, אם כן יהיה כל מלאכת הרפואות, שחיקת ובישול סמנים, והכנת כלי איזמל להקזה, מותר בשבת, שמא יזדמן היום או בלילה חולה שיהיה צורך לזה, ולחלק בין חששא לזמן קרוב לחששא לזמן רחוק, קשה לחלק".
אמנם הרב יוסף משאש[16] חלק עליו:
"ומה שכתב עוד (בן הנודע ביהודה) שרחוק לחלק בין חששא לזמן רחוק לחששא לזמן קרוב, לא ידעתי מדוע יהיה רחוק לחלק, הלוא מאחר שהדבר מוכרח לבוא, כי כל חולי וכל מכה מצויים הם בעולם תמיד, ואפשר קרוב ומצוי שיבוא אותו הדבר ליד הרופא בו ביום, מדוע לא נחוש להשתדל בכל מאי דאפשר להקדים להם רפואה".
מעתה, ההיתר להתחסן (בשאר חיסונים) בשבת תלוי במחלוקת זו. כי לפי בן הנודע ביהודה, אין חולה בפנינו, רק חשש רחוק להדבקה בשגרת החיים. לשיטתו, אין להתחסן בשבת. ולהרב יוסף משאש, כיון שהנגיפים מצויים תמיד, עלינו למנוע ספק סכנה, ולפי זה יהא מותר להתחסן אפילו בשבת.
ונראה, כי לגבי הקורונה, גם בן הנודע ביהודה יודה לדברי הרב משאש. שכן מגפה זו מכה בעוצמה, והמחלה איננה חשש רחוק אלא חשש קרוב, מה שמחייב את הרשויות הממונות, על פי דין תורה, למגר את המגפה מהר ככל הניתן, ועל כן, בזה, מסתבר שגם בן הנודע ביהודה יודה.
היתר זה ניתן לסמכו גם על דברי הרב שלמה זלמן אויערבך[17] שדן בשאלה זו, והעניק לנו כלל חשוב מאוד בכל ענייני פיקוח נפש:
"ולענין עיקר הדבר מה נקרא ספק פקוח נפש ומה לא, ועד איפה הוא הגבול, גם אנכי בעניי הסתפקתי טובא בזה, אלא שמצד הסברא נלענ"ד דכל שדרך רוב בני אדם לברוח מזה כבורח מפני הסכנה, הרי זה חשיב כספק פקוח נפש, וקרינן ביה בכהאי גוונא וחי בהם ולא שימות בהם. אבל אם אין רוב בני אדם נבהלים ומפחדים מזה, אין זה חשיב סכנה.
קצת דוגמא לכך הרכבת [זריקת] אבעבועות לילדים, אף על גב דמצד הדין אפשר שצריכים באמת להזדרז ולעשותו בהקדם האפשרי, אם הרופא אומר שכבר הגיע הזמן לעשותו, אך אף על פי כן אין רגילין כלל לעשותן בבהילות ובזריזות. ולפיכך אף אם באמת יש בזה קצת סכנה, הוה ליה כמו שאמרו חז"ל והאידנא שומר פתאים ד', וחלילה לחלל שבת עבור כך. מה שאין כן אם אחד נמצא במקום כזה שיודע ברור, שאם לא ירכיב עכשיו את האבעבועות בשבת, יצטרך לחכות ד' או ה' שנים, כיון דבזמן מרובה כזה ודאי נבהלים ומפחדים לשהות, אפשר דשפיר חשיב כפקוח נפש ודוחה שבת".
הרב אויערבך לא דיבר על זמן מגפה, ובכל זאת הותיר בידינו כלל חשוב, והוא, שצריך למדוד את רמת הבהלה. אם קיימת בהלה, ומבקשים להתחסן כמה שיותר מהר, זה מוכיח על פיקוח נפש, ומותר. אבל ללא בהלה, אסור. לפי זה, בזמן מגפה, שכולם מבוהלים, יש כאן יסוד גדול להיתר, וודאי שמוטל על הרשויות האמונות על בריאות הציבור, לחסן יומם ולילה, וכל ימי השבוע. ובכלל חובה זו, גם האחיות מצוות לחסן בשבת.
ואולם למעשה, אם יש תור פנוי בימי חול, אין לקבוע דווקא בשבת, כי כאשר ניתן לשמור שבת, ראוי להשתדל בשמירתה. בפרט במציאות ימינו במדינת ישראל, שחלק גדול מהציבור אינו שומר שבת, וממילא לא יבקש להתחסן דוקא בימי חול, ודאי צריך כל שומר שבת להשתדל ולקבוע את תורו ביום חול.
8. סיכום
על החולה להתפלל לרופא כל בשר שירפאנו ממחלתו. אם כי, מלבד התפילה, הוא מחויב על פי הלכה לפנות לטיפול רפואי, ולאפשר לרופא לבצע כל הנדרש לרפואתו, כי חובת החולה לעשות כל מאמץ שיאפשר את המשך חיותו. כפי שציוה הבורא ברוך הוא. יחד עם זאת, כאמור, יתפלל שהרופאים יהיו שליחים נאמנים.
מלבד האמור, יש גם חובה להתחסן, הן כדי שלא יחלה, והן כדי שלא ידביק אחרים.
כמו כן, על הרשויות לעשות כל מאמץ לכפות את החיסון. וכחלק מן המאמץ, ניתנה רשות בידם למנוע ולהגביל את תנועתם החופשית של המסרבים להתחסן, לבל יכנסו למקומות ציבוריים.
חיסונים בשבת: בעת מגפה, מותר לחסן גם בשבת. אמנם האדם הדתי ישתדל לקבוע תורו ביום חול.
שאול דוד בוצ'קו
[1] זו גמרא במסכת ברכות (ס, א) והמסקנה של הגמרא שאין זה רק מנהג. הגמרא דנה בתפילה שצריך אדם לומר לפני לקיחת תרופה: יהי רצון מלפניך ה' א-להי שיהא עסק זה לי לרפואה ותרפאני, כי אל רופא נאמן אתה ורפואתך אמת, לפי שאין דרכן של בני אדם לרפאות אלא שנהגו. אמר אביי: לא לימא אינש הכי (שאדם לא יגיד את הביטוי שאין דרכן של בני אדם להתרפות אלא שנהגו), דתני דבי רבי ישמעאל: ורפא ירפא – מכאן שניתנה רשות לרופא לרפאות.
[2] כלומר הרמב"ן מסביר מדוע נאמר בגמרא רשות אם זו מצוה ומתרץ בשתי דרכים. דרך ראשונה שזה בא כהגדה לדעה שאומרת שאסור אז התשובה היא שמפסוק זה אתה רואה שהדבר מותר ובתירוץ השני שהיינו יכולים לחשוב שאסור לרופא לרפות כי יתכן ויטעה ויהרוג בידים, קא משמע לן שאין לחחשוש לזה אלא מותר לרפא. ועכשיו מסביר הרמב"ן שהתבטלו הסיבות לאסור הרי זו מצוה.
[3] טור חושן משפט סימן שלו.
[4] ראה אורח חיים סימן שכח באריכות.
[5] שם סימן תריח.
[6] סנהדרין עג, א.
[7] התורה תמימה (שמות פרק כא הערה קמה) מסביר שהרמב"ם הביא את פסוק זה ולא הפסוק ורפא ירפא כי מהפסוק הזה רק למדנו הרשות ומפסוק והשבותו לו אתה לומד חובה.
[8] אבעבועות שחורות עם תמותה של 30% וב 1796 הרופא ג'נג'ר פיתח את החיסון שהיתה בו תמותה של 0.1 %.
[9] ברכות לב, ב.
[10] דברים ד הערה טז.
[11] ויקרא רבה פרשת קדושים כד, ה.
[12] בבא קמא כז, ב ד"ה ה"ג אמאי. וראה עוד שם בתוס', דף כג ע"א, ד"ה ולחייב בעל הגחלת (השני).
[13] בבא בתרא ז, ב.
[14] חושן משפט קסג, א.
[15] נודע ביהודה מהדורא תניינא יורה דעה סימן רי.
[16] שו"ת מים חיים – מים קדושים סימן קט.
[17] שו"ת מנחת שלמה תניינא (ב – ג) סימן לז.