אכילת ארעי בסוכה

סימן תרל"ט

1. מבוא
2. הנהגותיהם של גדולי התנאים
3. על מה מברכים
4. הסבר דברי רבנו תם
5. מדוע לא מברכים על מצוות צדקה
6. הסבר שיטת חכמים
7. כעין תדורו
8. הסוכה לעתיד לבוא
9. הערות

1. מבוא

מצוות סוכה היא מצווה נפלאה: אנו נכנסים לשבת 'בצילא דמיהמנותא' – 'בצל האמונה', והשכינה פורסת עלינו את כנפיה מלמעלה (זוהר אמור, דף קג, ב). הסוכה היא כעין בית מקדש קטן, בתוכו שורה השכינה הסוככת עלינו מלמעלה, כאילו היא 'מציצה מבין החרכים' שבסכך.

לצד מדרגתה הגבוהה של הסוכה הרי שיש לישיבה בה גם גדרים הלכתיים, וכאן ננסה לעמוד על תופעה ייחודית שיש לגדרים אלו.

2. הנהגותיהם של גדולי התנאים

המשנה (סוכה כו, ב) מביאה שתי הנהגות של גדולי התנאים בעניין הישיבה בסוכה:

שלוחי מצווה פטורין מן הסוכה. חולין ומשמשיהן פטורין מן הסוכה. אוכלין ושותין עראי חוץ לסוכה… מעשה והביאו לו לרבן יוחנן בן זכאי לטעום את התבשיל ולרבן גמליאל שני כותבות ודלי של מים, ואמרו: 'העלום לסוכה', וכשנתנו לו לרבי צדוק אוכל פחות מכביצה – נטלו במפה ואכלו חוץ לסוכה.

מדוע יש צורך לתאר את הנהגתם המחמירה של רבן יוחנן בן זכאי ורבן גמליאל? בגמרא (שם) מוסבר הצורך בדבר:

…חסורי מחסרא והכי קתני: אם בא להחמיר על עצמו – מחמיר, ולית ביה משום יוהרא. ומעשה נמי, והביאו לו לרבן יוחנן בן זכאי לטעום את התבשיל…

הגמרא מסבירה כי אף על פי שבדרך כלל יש בעיה להחמיר בדבר שאינו מעיקר הדין, שהרי יש בזה 'יוהרא' וגאווה, מכל מקום בעניין זה ניתן להחמיר כפי שהחמירו רבי יוחנן בן זכאי ורבן גמליאל.

הר"ן (על הרי"ף סוכה יא, א) מסביר כי המשנה הביאה גם את הנהגתו של רבי צדוק, שעשה כעיקר הדין, כדי ללמדנו בכך הלכה הפוכה:

ובתר הכי קתני 'ומעשה ברבי צדוק' שלא החמיר על עצמו, לומר שאם רצה תלמיד חכם שלא להחמיר על עצמו בכך – רשאי, ולא הוי כמי שאינו מדקדק במצוות.

שני צדדים אלו נפסקו גם למעשה בשולחן ערוך:

אוכלים ושותים וישנים בסוכה כל שבעה… אבל מותר לאכול אכילת עראי חוץ לסוכה… ("ואפילו תלמיד חכם אם רוצה שלא להחמיר על עצמו בכך – רשאי, ולא הוי כמי שאינו מדקדק במצוות" – 'באור הלכה' שם), ומי שיחמיר על עצמו ולא ישתה חוץ לסוכה אפילו מים – הרי זה משובח (שולחן ערוך, תרלט, ב).

ניגוד זה מעלה תמיהה: אם אכן אין צורך מעיקר הדין לשבת בסוכה כשאוכלים אכילת עראי, ואף תלמיד חכם המדקדק במצוות יכול לנהוג כך, מדוע אם כן ניתן להחמיר ולאכול אכילת עראי בתוך הסוכה ואין בכך משום 'יוהרא'?! הלוא בכמה מקומות בש"ס מובא שמי שמחמיר על עצמו יש בזה 'יוהרא' (ברכות יז, ב; בבא קמא נט, ב; ועוד), ומפורש בירושלמי (ברכות פרק ב, הלכה ט) ש"כל מי שהוא פטור מן הדבר ועושהו – נקרא הדיוט".

ובכלל, בדרך כלל חומרות שאינם מעיקר הדין מוזכרות בשולחן ערוך רק כאשר יש ספק בפוסקים וכדומה[2]. כאן, באופן יוצא דופן, ההלכה מזכירה את עיקר הדין ואת הדין למחמירים. מדוע?

תמיהות אלו מובילות אותנו לעיון מעמיק יותר במהות מצוות הישיבה בסוכה.

3. על מה מברכים

אנו רגילים לברך על הישיבה בסוכה רק כאשר אנו אוכלים סעודת קבע בסוכה. כך הביא השולחן ערוך (תרלט, ח):

נהגו שאין מברכים על הסוכה אלא בשעת אכילה

אולם באמת פסיקה זאת של השולחן ערוך היא שיטה יוצאת דופן – שיטתו של רבנו תם. רוב הראשונים (רי"ף, רמב"ם, רא"ש, ועוד) חולקים על רבנו תם ולדעתם יש לברך על עצם הישיבה בסוכה ולא על האכילה.

שיטת רבנו תם תמוהה לכאורה, שהרי מצוות הסוכה אינה נוגעת דווקא לאכילה אלא לכל העניינים שאדם עושה בביתו, וכפי שנפסק בשולחן ערוך (תרלט, א):

כיצד מצוות ישיבה בסוכה? שיהיה אוכל ושותה (וישן ומטייל – טור) ודר בסוכה כל שבעת הימים, בין ביום בין בלילה, כדרך שהוא דר בביתו בשאר ימות השנה. וכל שבעת ימים עושה אדם את ביתו עראי ואת סוכתו קבע. כיצד? כלים הנאים ומצעות הנאות, בסוכה; וכלי שתיה, כגון אשישות וכוסות, בסוכה…

מדוע פסק רבנו תם כי הברכה קשורה דווקא לאכילה ולא לכל הפעולות שעושה האדם בסוכה?!

הרא"ש מסביר שלדעת רבנו תם כל פעולות האדם הנעשות בסוכה טפלות לאכילה, ולפיכך האדם יברך על העיקר ולא על הטפל:

ורבינו תם פירש לפי שעיקר הקבע שאדם עושה בסוכה היא אכילה, אבל שאר טיול ושינה שעושין בסוכה – טפלים לגבי האכילה והיא פטרתן (הרא"ש סוכה פרק רביעי אות ג).

הסבר זה צריך בירור משום שרבנו תם אמר את דינו גם במי שלא יאכל בסוכה.

אמנם רוב הראשונים חולקים, כאמור, על רבנו תם. כל שלושת עמודי ההוראה – הרי"ף (פרק רביעי כב, א) הרא"ש (שם) והרמב"ם (הלכות סוכה ו, יב) – תמימי דעים כי יש לברך כל פעם שאדם נכנס לסוכה, ואפילו אם אינו אוכל בה, שהרי סוף סוף כך מקיים את המצווה.

מכאן תמיהה גדולה על המחבר שפסק כאן כרבנו תם, שלא כדרכו בקודש לפסוק על פי שלושת עמודי ההוראה.

התשובה לדבר רמוזה כבר בלשונו של השולחן ערוך (תרלט, ח):

נהגו שאין מברכים על הסוכה אלא בשעת אכילה.  

מנהג ישראל הוא כרבנו תם, וההלכה כאן נקבעה בגלל כוחו הגדול של המנהג, אף על פי שהדבר מנוגד לדעת רוב הראשונים[3].

כלומר, המחבר לא פסק כנגד עמודי ההוראה, אלא סבר כי אין לבטל מנהג ישראל המבוסס על אחד מגדולי הראשונים.

4. הסבר דברי רבנו תם

מאחר שלמעשה השולחן ערוך פסק כרבנו תם, וכך נוהגים רוב קהילות ישראל, הרי שעלינו להתאמץ ולהסביר את דבריו.

נראה שרבנו תם סובר שהברכה אינה על דברים שאדם אינו מחויב לעשותם בסוכה – כמו הטיול בסוכה[4] או הלימוד בה – אף על פי שבכך יקיים מצווה. הברכה היא דווקא על הדברים שיש איסור לעשותם מחוץ לסוכה.

אוכלים ושותים וישנים בסוכה כל שבעה, בין ביום בין בלילה, ואין ישנים חוץ לסוכה אפילו שינת עראי. אבל מותר לאכול אכילת עראי חוץ לסוכה… ומי שיחמיר על עצמו ולא ישתה חוץ לסוכה אפילו מים – הרי זה משובח (שולחן ערוך, תרלט, ב).

אדם שלומד מחוץ לסוכה אינו עובר על איסור, אף על פי שאם ילמד בסוכה יקיים מצווה. לעומתו אדם שיאכל סעודת קבע מחוץ לסוכה יעבור על איסור. כיצד נברך 'אשר… וציוונו לישב בסוכה' כשאיננו אוכלים?! הלוא איננו מחויבים לשבת בסוכה כשאיננו אוכלים!

דבר דומה אנו מוצאים לגבי אשה הרוצה לקיים מצוות עשה שהזמן גרמא: בשולחן ערוך (בית יוסף ושולחן ערוך אורח חיים יז, ב) נפסק שאישה לא מברכת על מצוות עשה שהזמן גרמא, ומדוע? אף שהאשה מקיימת מצווה כשהיא עושה אותן, הרי שהיא אינה מחוייבת בכך, וכיצד אם כן תאמר "אשר קדשנו במצוותיו וציונו"[5]?!

ייתכן שזוהי כוונתו של רבנו תם בסברתו "שעיקר הקבע שאדם עושה בסוכה היא אכילה": הדבר היחיד שיש איסור לעשותו מחוץ לסוכה הוא האכילה, ולכן היא העיקר ועליה יש לברך.

על פי זה היה עלינו לברך גם על השינה, שהרי אסור לישון שינת ארעי חוץ לסוכה? הרא"ש השיב על כך וכתב שאי אפשר לברך על השינה כי אדם אינו בטוח שירדם, כלומר שאי אפשר לברך עובר לעשייתן[6].

אגב, מעניין לשים לב כי דווקא הפעולות הגשמיות ביותר – האכילה והשינה – הם שנאסרו מחוץ לסוכה. כמו שבבית המקדש, מקום השכינה, הוקרב בשר הקרבנות ונזרק דמם, ובכך נתקדשה הגשמיות ונתעלתה לשמי מרומים, כך הופכת הסוכה את פעולותינו הגשמיות למצוות מקודשות.

5. מדוע לא מברכים על מצוות צדקה

על פי מה שהסברנו בדברי רבנו תם, נוכל להציע הסבר נוסף לשאלת ברכת הצדקה: הראשונים והאחרונים נתקשו מדוע אין מברכים על מצוות צדקה? הרשב"א[7] הסביר שאין מברכים על הצדקה משום שהמצווה תלויה ברצון העני לקבל. הרב וינברג זצ"ל[8] הסביר כי הברכה עלולה לגרום לכך שהעשיר יהפוך את העני ל'חפץ של מצווה' ולא ייתן את הצדקה מתוך מידת האהבה והחסד. נציע הסבר שלישי: הברכה באה לתת מימד של מצווה למעשה שאינו מצווה מצד עצמו, ושהכוונה היא ההופכת אותו למצווה. לעומת זאת בצדקה עצם הצדקה היא מצווה ולכן אין צורך בברכה.

על פי מה שהסברנו כאן נוכל להציע תירוץ נוסף: העשיר אינו יכול לומר 'וצוונו… על הצדקה' שהרי אין עליו ציווי מוחלט. המצווה תלויה ביכולת של הנותן, ובהימצאות של עני. וודאי שנותן הצדקה מקיים מצווה, אך אין בכך חיוב מוחלט.

6. הסבר שיטת חכמים

לאחר שהסברנו את סברתו של רבנו תם, עולה בלבנו התמיהה על הרי"ף והרמב"ם שפסקו לברך בכל כניסה לסוכה: איך ניתן לדעתם לומר 'וציוונו' כאשר איננו אוכלים בסוכה ואיננו מחויבים לשהות בה?!

אמנם אחרי העיון, נראה כי שיטת הרי"ף וסיעתו ברורה: גם כשאנו אוכלים אין אנו מברכים על 'לאכול בסוכה' אלא 'לישב בסוכה'. המצווה, ואולי אף החובה, היא השהיה בסוכה. רצונו של השם הוא שבחג הסוכות נחיה בסוכה, ומי שיוצא ממנה אמנם אינו עושה עבירה (אם אינו אוכל וישן מחוץ לסוכה), אך הוא עובר על רצון השם המהותי:

בסוכות תשבו שבעת ימים – ואין 'תשבו' אלא כעין תדורו. מכאן אמרו: אוכל בסוכה, שותה בסוכה, ומטייל בסוכה, ומעלה כליו בסוכה (ספרי, אמור, פרשה יב).

דוגמא לדבר ניתן להביא מדין 'הולכי דרכים': במהות חייבים גם היוצאים לדרך לישב בסוכה ככל ישראל, אלא בגלל שנמצאים בדרך התורה פטרה אותם. ודאי שאם ההולך בדרך ימצא סוכה ויאכל בה – עליו לברך, שהרי המצווה היא הישיבה וכולם מחויבים בה, אלא שבמצבים מסוימים – כמו ההולך בדרך או מי שאינו אוכל רק אכילת ארעי, התורה – התירה לו שלא לקיים את המצווה.

אדם חייב לשהות בסוכה ולדור בה, אלא שיש לו פטור במצבים מסוימים. לכן הוא יוכל לברך "אשר… וציונו". לעומת זאת לאשה אין כל חיוב לקיים מצוות עשה שהזמן גרמא, ולכן פוסק השולחן ערוך שהיא לא תוכל לברך על המצווה ולומר 'וציוונו'.

7. כעין תדורו

מעתה נוכל להסביר את התמיהה בה פתחנו: אילו המצווה היתה האכילה בסוכה הרי שאכן הייתה 'יוהרא' באכילת עראי בתוך הסוכה בניגוד לעיקר הדין. אולם ראינו כי המצווה היא הישיבה בסוכה 'כעין תדורו', והאכילה אינה אלא ביטוי לכך שהאדם העביר את דירת הקבע שלו אל הסוכה.

משום כך, אדם הנוהג כרבי יוחנן בן זכאי או כרבן גמליאל ואוכל אכילת ארעי בסוכה אינו מחמיר על עצמו אלא מקיים את רצון הבורא. רבי צדוק אמנם אכל אכילת ארעי מחוץ לסוכה, אך הוא לא עבר עבירה: ייתכן שעסק באותה עת בעניין חשוב, וכדומה, ולכן אין עליו עוון במה שאינו טרח לקיים המצווה. התורה התירה לאדם לאכול עראי מחוץ לסוכה שכן על כל אדם לשקול בעצמו בהתאם לנסיבות האם מוצדק שישתמש בהיתר זה, או שעליו להחמיר על עצמו כי זה עיקר רצון התורה.

לאחר שראינו עקרון זה נוכל לראות הלכות נוספות בהן רואים את גמישותם של גדרי ההלכה במצוות סוכה: חולים פטורים מן הסוכה בגלל ש'תשבו כעין תדורו' והרי החולה הולך במשך השנה מביתו למקום בו ייקל עליו חוליו (שולחן ערוך תרמ, ג, ומשנה ברורה ו)[9]. מסיבה זאת גם היוצאים לדרך פטורים אף הם מהסוכה (שולחן ערוך תרמ, ח, ומשנה ברורה לט), וישנם אחרונים שאף כללו בדין 'הולכי דרכים' גם את מי שיוצא לטיול סתם (ורבים חלקו ואסרו[10]). בכל המצבים הללו אדם שמחמיר לחפש סוכה אינו נקרא 'שוטה' (ראה ביאור הלכה תרלט, ז) ואין בו 'יוהרא', אף על פי שמצד הדין פטור הוא מלשבת בסוכה. גם אדם שהתאורה בסוכתו פסקה או הגשם נוטף מהסכך שלו יכול ללכת ולשבת בסוכת חבירו היבשה והמוארת אף על פי שאין חובה לטרוח טורח כל כך גדול (משנה ברורה תרמ, כב).

אמנם על היושב בסוכה בזמן גשם כתב הרמ"א (תרלט, ז) ש"אינו מקבל עליו שכר ואינו אלא הדיוטות", אולם הסיבה לכך היא משום שכשיש גשם הסוכה אינה ראויה לדירה ולא ניתן לקיים בה המצווה. זכורני איך אבי מורי הרב משה זצ"ל היה ממתין שייפסק הגשם כדי לאכול בסוכה וכמה צער היה לו כשלא היה יכול לקיים המצווה (בן-דודי – הרב ויינגורט – אמר על אבי בדרך צחות: 'מצטער – פטור מן הסוכה' שצערו היה על שהוא פטור מלקיים מצווה חביבה זאת…).

8. הסוכה לעתיד לבוא

הגמרא בתחילת מסכת עבודה זרה (דף ג, א) מספרת כי לעתיד לבוא יבואו הגויים אל הקב"ה ויבקשו לקבל שכר. כאשר יווכחו כי אין בידם שכר מצוות יבקשו הגויים מהקב"ה שייתן בידם מצוות לעשותם:

אמרו לפניו: ריבונו של עולם, תנה לנו מראש ונעשנה.
אמר להן הקדוש ברוך הוא: … מצווה קלה יש לי וסוכה שמה, לכו ועשו אותה… מיד כל אחד ואחד נוטל והולך ועושה סוכה בראש גגו, והקדוש ברוך הוא מקדיר עליהם חמה בתקופת תמוז, וכל אחד ואחד מבעט בסוכתו ויוצא…

מדוע הגויים אינם צודקים?! הרי המצטער פטור מן הסוכה ובכלל זה מי שהשמש קופחת על ראשו!

הגמרא (שם) מסבירה כי אמנם המצטער רשאי לצאת מן הסוכה אך הגויים 'מבעטים' בה מתוך זלזול. על פי דברינו ייתכן להוסיף בהסברת העניין: דווקא מצוות סוכה היא שניתנה לגויים, משום שגדריה תלויים בכל אדם ואדם. הגויים אמנם פטורים לפי עיקר הדין, אך הרי הם יכלו להישאר בסוכה מתוך רצון ובחירה. לעתיד לבוא מתגלה כי אין לגויים שייכות פנימית אל המצוות, ומשום כך לא די שהם יוצאים מן הסוכה ומצטערים בישיבתה, אלא שהם מוסיפים לבטא את הדבר בגלוי – 'וכל אחד ואחד מבעט בסוכתו, ויוצא' (שם).

בחג הסוכות אנו זוכים לחוש בחינת מסויימת של 'לעתיד לבוא', אנו מגלים את שייכותינו הפנימית והעמוקה אל מצוות השם יתברך, שייכות שאין לה גבול. וכשם שאנו מחבבים את המצוות מתוך דביקות, בלי שהגוף יסיח את דעתנו מאהבה זאת, כך גם שורה עלינו קדושתה הגדולה של הסוכה ומקדשת את הגוף כולו הנכנס אליה, את האכילה השינה והטיול ההופכים בסוכה למצוות ולקדושה.

[1] בעריכת הרב שמואל ישמח. גם רוב ההערות מפרי עטו.

[2] כגון דין תפילין דרבנו תם שירא שמים מניחם (שו"ע או"ח לד, ב).

[3] ניתן לתת דוגמא לכוחו של המנהג מדין כניסת השבת: עד לפני כמאה שנים נהגו ישראל במקומות רבים להדליק את נרות השבת ולעשות מלאכות גם אחרי השקיעה. הסיבה לכך היא שיטת ר"ת, לפיה השקיעה האמיתית היא כשעה לאחר השקיעה הנראית לעינינו. אף על פי שכך גם נפסק בשו"ע (או"ח רסא, ב), הרי שהיום שום פוסק לא יתחשב בשיטת ר"ת ואפילו לא בשעת הדחק. אשה ששכחה להדליק נרות לא תוכל לקבל מהרב היתר מיוחד להדליק אותם מעט אחרי השקיעה. מדוע? מכיוון שהמנהג הברור כיום הוא כשיטת הגאונים, ולא כדעת רבנו תם, הרי שכבר לא יעלה על הדעת לפסוק כשיטת ר"ת.

[4] 'טיול' בסוכה פירושו ישיבה בצל הסוכה, מלשון 'מטללתא' שהוא תרגום של 'צל'. הטיול בסוכה פירושו מנוחה והנאה על ידי השהות בסוכה. כך גם בגמרא כתובות (סב, א): "הטיילין – בכל יום. מאי טיילין?" (עיין שם בגמרא ובתוספות), ושם הכוונה לאנשים היושבים בצל, כלומר – אנשים שזמנם פנוי להנאה.

[5] ומעניין שרבנו תם עצמו סובר שאשה יכולה לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא (תוספות ראש השנה לג, א), כי סוף סוף יש חיוב כזה לעם ישראל, מה שאין כן בישיבה בסוכה בלי אכילה שבזה אין ציווי לאף אחד.

[6] הרא"ש פרק ד, אות ג מסביר מדוע לדעת רבנו תם לא יברכו על השינה: "מה שאין מברכין על הסוכה בשעת השינה, ואף על פי שמצינו בה חומר יותר מבאכילה דאוכלין אכילת עראי חוץ לסוכה ואין ישנים שינת עראי חוץ לסוכה? היינו טעמא דשמא לא יוכל לישן והוי ברכה לבטלה".

[7] שו"ת הרשב"א חלק א סימן רנד.

[8] שרידי אש חלק א סימן סא.

[9] זוהי גם הסיבה לפטור של 'מצטער' (שו"ע תרמ, ד, ומשנ"ב יג), כגון מי שמתקשה לישון בסוכה בגלל זבובים ויתושים וכדומה (משנ"ב טז).

[10] בדין זה נחלקו גדולי דורנו: יש שהתירו (הגרי"ש אלישיב, הגר"ד ליאור, הגר"ש אבינר), אך רבים נחלקו עליהם ואסרו (הגר"מ פינשטיין, הגר"ע יוסף, הגרש"ז אוירבאך, הגר"י אריאל).

דילוג לתוכן