זכירת יציאת מצרים בפסח ובכל השנה

 סימן ס"ז

 

1. המיוחד בליל הסדר
2. הסבר על פי רש"י: שתי המצוות אחת הן
3. שיטת הרמב"ם: זכירת יציאת מצרים כחלק ממצוות קריאת שמע
4. שיטת המחבר
5. סיכום

"זכור את היום אשר יצאתם ממצרים מבית עבדים" (שמות יג, ג).

זכרון יציאת מצרים הוא מאבני הפינה של היהדות. הדיבר הראשון, "אנכי ה' א-להיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים", מעיד על מרכזיותו של מאורע כביר כזה. רבות הן המוות שמפורש בהן שמטרתן הינה זכירת הנס הגדול: שבת, האיסור לקחת ריבית, מצות ציצית, לא לעשות עוול במשקל, ועוד.

בנוסף יש לנו שני מקורות העוסקים ישירות בחיוב לזכור יציאת מצרים:

1.בכל יום ובכל לילה מחוייבים אנו להזכיר מפורשות את הנס הגדול[1] .

חובה זו נלמדת מהפסוק "למען תזכר את יום צאת מארץ מצרים כל ימי חייך" (דברים טז, ג). וכדברי המשנה (ברכות א, ה):

מזכירין יציאת מצרים בלילות. אמר רבי אלעזר בן עזריה: הרי אני כבן שבעים שנה ולא זכיתי שתאמר יציאת מצרים בלילות, עד שדרשה בן זומא, שנאמר: 'למען תזכר את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך'. ימי חייך – העולם הזה, כל ימי חייך – להביא לימות המשיח.

2.חיוב אמירת ההגדה בליל חמשה עשר בניסן, ליל הסדר[2] .

לומדים מצוה זו מהפסוק: "והגדת לבנך ביום ההוא לאמר בעבור זה ה'  לי בצאתי ממצרים" (שמות יג, ח) .

אנו רואים חיוב להזכיר יציאת מצרים בכל יום ובכל לילה, ובנוסף חיוב לזכור יציאת מצרים בליל הסדר. מה ההבדל המהותי בין שתי מצוות אלה?

הגאון מטרנפול, רבינו יוסף באב"ד זצ"ל, בספרו מנחת חינטוך, כבר דן בשאלה זו[3] . וזה לשונו:

והנה לכאורה צריך עיון על הרמב"ם, דמונה המצוה לספר בליל חמישה עשר, מאי מעליותא דליל זה מכל הלילות?

(תרגום עם הסבר: הרמב"ם במנין המצוות מנה את המצווה לספר בליל הסדר את יציאת מצרים, ומה המיוחד בליל זה, אם ישנה מצווה להזכיר את היציאה בכל לילה?)

1. המיוחד בליל הסדר

אולם הרמב״ם עצמו מאריך בהלכות מצווה זו[4], ומדגיש נקודות מרכזיות שמאפיינות את המצווה של ליל הסדר, שאינן במצות הזיכרון שבכל יום[5]:

  1. בכל השנה די בהזכרה בלבד, ובלילה זה צריך להאריך בסיפור הנסים והנפלאות.
  2. בליל הסדר צריך לספר לבנו, ואם אין בן — לשתף אדם אחר בסיפור. ובכל השנה מספיק להזכיר בינו לבין עצמו.
  3. לא די לספר על העבדות והחרות, אלא צריך להתחיל מתרח שהיה עובד עבודה זרה[6], כדי שנבין שהשחרור הוא לא רק גופני אלא גם רוחני.
  4. בליל הסדר בלבד "כל שלא אמר שלושה דברים אלו לא יצא ידי חובתו, ואלו הן: פסח מצה ומרור"[7], כלומר חייבים לקשר בין החרות לקבלת עול מצוות, בין "שלח את עמי" לבין "ויעבדוני", ולכן חובה להזכיר את מצוות החג ולהסביר טעמיהן כחלק ממצות ההגדה[8].

הסברים אלה מעידים בלי ספק שליל הסדר מיוחד להזכרת יציאת מצרים, וזה עיקר עניינו, דבר המתבטא בצורות שונות. נקודות אלו מבטאות למעשה את הייחודיות של ליל הסדר בשני עניינים עיקריים:

  • צריך לחוות את היציאה, ולכן צריך לספר למישהו אחר, ולהראות את עצמו כאילו עכשיו יוצא ממצרים ועוד.
  • צריך להדגיש הקשר בין השחרור לבין קבלת עול מלכות שמים. ולכן צריך לדבר על תהליך התשובה שחווה אברהם אבינו וצריך להזכיר את מצוות פסח מצה ומרור[9].

אולם נראה לי שגם הראשונים התייחסו לשאלת המנחת חינוך, ונתנו לנו מפתח להבין בצורה יסודית את מקומן של שתי מצוות אלו. נעיין כאן בשלש שיטות בעניין זה: שיטת רש״י, שיטת הרמב״ם ושיטת המחבר. וכדי להבין דבריהן נביא שתי שאלות ששאל המנחת חינוך והשאירן ללא מענה:

1. בניגוד למצוה לספר ביציאת מצרים בליל הסדר, את המצוה לזכור בכל יום לא מנה הרמב״ם בתרי״ג המצוות[10].

2. השאלה השנייה היא על פירושו של רש״י על התורה. וזו לשון המנחת־חינוך:

וראיתי לרש״י בחומש על הפסוק יזכור את היום הזה …' וזה לשונו:

שלא יצא מן המובחר, אבל מן התורה יצא גם בלי אמירת שלושה דברים אלו.

'למד שמזכירין יציאת מצרים בכל יוסי. וזה צריך עיון, דחז״ל למדו מקרא דילמען תזכור…׳[8].

המנחת חינוך מקשה מדוע לומד רש״י את מקור החיוב למצות הזכרת מצרים בכל יום מהפסוק "זכור…" (שמות, יג), כשיש לנו משנה מפורשת שלומדת דין זה מהפסוק "למען תזכור" (דברים, טז).

על פי שיטות הראשונים שנביא יתורצו גם קושיות אלה.

2. הסבר על פי רש״י: שתי המצוות אחת הן

את קושייתו של המנחת חינוך על רש״י נראה לי לתרץ כך: רש״י הבין שלא יתכן שהפסוק "למען תזכור" הוא המקור למצות הזכירה, כי לא נאמר בו שום חיוב, אלא טעם למצות מצה, וכתירוץ הפמ״ג לשאלת המנ״ח (הערה 10). ולכן ודאי שהחיוב הוא מהפסוק "זכור את היום הזה", הדומה לפסוקים "זכור את יום השבת"[12], "זכור את אשר עשה לך עמלק"[13] או "זכור את אשר עשה הי א-לוקיך למרים"[14].

אולם בפסוק זה התורה לא פירטה איך לקיים מצוה זו, ונתנה לחכמים את הכח לצקת את תוכן המצוה. וכפי שיאמרו חכמים, כך תהיה ההגדרה של החיוב מן התורה (כמו שפירשו בראשונים על איסור מלאכה בחול המועד[4]).

מהפסוק ׳למען תזכור׳ הבינו חכמים שרצון התורה ש הזכירה לא תהיה משהו חד פעמי, כשאר חיובי הזכירות, אלא משהוא תמידי, ולכן אמרו שהחיוב הוא כל יום וכל לילה. ומהפסוק "והגדת לבנך ביום ההוא לאמור בעבור זה עשה הי לי בצאתי ממצרים" הבינו שרצון התורה לתת משקל מיוחד פעם בשנה, כשמצה ומרור מונחים לפניך. ולכן חייבו שבליל ט״ו לא יסתפקו בזכירה אלא יספרו על הנסים בהרחבה, ושיספרו לבנים אחרי שיעוררו אותם לשאול, שיזכירו בסיפור "פסח מצה ומרור", ושאר דיני סיפור יצ״מ בלילה זה.

לפי דברינו אפשר לענות על שאלה נוספת ששאלו המפרשים: הגמרא אומרת "נשים חייבות בארבעה כוסות הללו, שאף הן היו באותו הנס"16. וביארו הפוסקים שחייבות בכל המצוות השייכות בלילה זה17, כולל אמירת הגדה18. וקשה, שבפשטות סברת "שאף הן היו באותו הנס" עולה על מצוות דרבנן בלבד19, ואילו סיפור יצ״מ בלילה זה הינו, כפי שראינו, מצווה מהתורה.

ולפי דברינו מובן, שהלא עצם חיוב הזכירה אינו מצות עשה שהזמן גרמא, שהרי חל באופן תמידי, ונשים חייבות בו. וכשפירטו חכמים איך לקיים מצוה זו, חייבו לקיימה לכל הפחות פעם אחת בשנה, בליל הסדר, ותקנה זו עולה אף על הנשים.

3. שיטת הרמב״ם: זכירת יציאת מצרים כחלק ממצוות קריאת שמע

ראינו ששיטת רש״י היא שמהתורה ישנה מצוה אחת — להזכיר יציאת מצרים — הנלמדת מהפסוק "זכור את היום הזה". ברמב״ם אי אפשר לומר כך, מפני שבהלכות קריאת שמע לומד הרמב״ם את החיוב להזכיר יציאת מצרים בכל יום מהפסוק ״למען תזכור … כל ימי חייך"[20].

כדי להבין דברי הרמב״ם נעיין תחילה בדעתו בעניין אחר בהלכות קריאת שמע — עד היכן חיוב הקריאה מהתורה.

אחרונים רבים דנו בשאלה זו בכלל, ובדעתו של הרמב״ם בה בפרט[21]. ואמנם הכסף משנה סבור[22] שלרמב״ם רק פסוק הראשון הוא מן התורה, ויש שבארו שלרמב״ם שתי פרשיות ראשונות של שמע מדאורייתא[23], אך מדברי הרמב״ם עצמו נראה עיקר כסוברים שלרמב״ם שלוש הפרשיות מהתורה[24], ומדבריו בתחילת הלי קריאת שמע:

  • פעמים בכל יום קודאין ק״ש, בערב ובבקר, שנאמר 'ובשכבך ובקומך׳…
  • ומה הוא קורא, שלשה פרשיות, אלו הן: שמע והיה אם שמוע ויאמר …

(,) אע״פ שאין מצות ציצית נוהגת בלילה, קודאין אותה בלילה, מפני שיש בה זכרון יציאת מצרים. ומצוה להזכיר יציאת מצרים ביום ובלילה, שנאמר 'למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך׳. וקריאת שלש פרשיות אלו על סדר זה היא הנקראת קריאת שמע[25].

כאמור, ישנם הסוברים שלרמב״ם רק קריאת פסוק הראשון היא מהתורה. ראייתם היא מכך שלפי הרמב״ם רק בפסוק הראשון מי שלא כיוון ליבו לא יצא ידי חובתו[26]. אך אין משם ראיה, כי דברי הברייתא בגמרא שם, "שמע ישראל הי א-לקינו הי אחד — עד כאן צריכה כוונת הלב", אינם עוסקים במצות הקריאה אלא במצות הכוונה, שבקריאת שמע אלו עניינים נפרדים: ישנה חובת קריאת כל הפרשה, ובנוסף לה חובת כוונה על חלק ממנה. הכוונה היא הבנת המילים והזדהות אתם, והקריאה היא קיום המצווה לקרוא[27].

ואם תשאל מה התועלת בקריאה ללא כוונה, נסביר זאת בכמה דרכים: א. עצם הקריאה משום רצונו יתברך יש בה קבלת עול מלכות שמים. ב. מתוך הקריאה יבוא לכוון.

ג. באמירת המילים של קריאת־שמע ישנה השפעה על האדם, אפילו בלי שישים לב.

ולכן יתכן שהכוונה הנוספת הנדרשת לכתחילה בקריאת שמע כולה אינה מעכבת בדיעבד אלא בפסוק הראשון, אבל מצוות הקריאה מחויבת לפי הרמב״ם בכל הפרשיות.

כאמור, מפשט דברי הרמב״ם משמע שלשלוש הפרשיות מעמד זהה, ושלושתן הן שנקראות קריאת שמע. וראינו שלפרי חדש פשוט שפרשת ציצית אינה שייכת לקריאת שמע מן התורה, וטעמו — רק בשתי הפרשיות הראשונות כתוב ׳ודברת בם׳, ואיך נאמר שגם פרשת ויאמר, שמרוחקת משאר הפרשיות, היא חלק מקריאת שמע?

אבל נראה לי שהרמב״ם סובר שחכמים חיברו את שלוש הפרשיות כי יחד הן מרכזות את עיקרי היהדות:

הפרשה הראשונה היא קבלת עול מלכות שמים. ומוזכרים בה מצוות שמטרתן להשריש את האמונה בבורא, כי כמובן בלי האמונה אין יהדות.

הפרשה השניה היא קבלת כל המצוות, כי אין לנו להסתפק בעבודת הי בלב אלא צריך לתת ביטוי בעולם הגשמי על קבלה זו. דבר זה נעשה על ידי קיום כל שאר המצוות. בפרשה זו מוזכרת גם האמונה בשכר ועונש, כי אמונה זו היא שתנתב אותנו לקיים את כל המצוות.

הפרשה השלישית — ציווי זכירת כל המצוות — דורשת הפנמה. לא די במעשה שאדם עושה בגלל שכך צווה, אלא יש צורך בהזדהות בין מקיים המצוה לבין המצוה. לא לחינם נבחרה מצות ציצית למטרה זו. מצות ציצית, שהיא כנגד כל המצוות כולן[28], אפשר להפטר ממנה אם לא ילבש בגד של ארבע כנפות. מי שלובש ציצית — בחר לחייב עצמו במצוה[29], דבר המעיד על קבלה פנימית.

ולכן מזכירים יציאת מצרים דוקא במצות קריאת שמע. יציאת מצרים היא האירוע שבו נכנסו בני ישראל לרשותו של האלוקים: "אני הי א-לוקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם לא-לוקים".

אם כן שלוש הפרשיות קשורות זו בזו, ומהוות חטיבה אחת.

הנה התורה שבכתב לא פירשה אלו פרשיות נכללות במצות ״ודברת בם … ובשכבך ובקומך", ונתנה לחכמים לקבוע את היקף המצוה, ואין זה מעכב שלא כתוב בפרשה זו "ודברת". ובאמת גם בפרשה זו יש "דיבור", שבעוד שרוב המצוות פותחות בפסוק "ויאמר הי אל משה לאמר", כאן נוספו המילים "דבר אל בני ישראל ואמרת אליהם", ביטוי שאינו נצרך לתוכן הפרשה, ומדגיש את חשיבות אמירת פרשיה זו.

לפי זה אין לשאול מה בין החיוב של כל השנה לחיוב של ליל פסח. לדעת הרמב״ם החיוב של ליל הסדר והחיוב של כל השנה הם שתי מצוות

נפרדות:

  1. החיוב של ליל הסדר מקורו בשני הפסוקים שהביא הרמב״ם, ׳זכור׳ ו׳והגדת׳[30].
  2. החיוב של כל השנה הוא חלק ממצות קריאת שמע.

וכל החיובים המיוחדים שמנה הרמב״ם, כסיפור המאורעות וההגדה לבנים, הם דוקא על המצוה בליל הסדר[31].

ובעוד שבליל הסדר החיוב הוא להרגיש כאילו יצאנו ממצרים[32], המצוה של כל השנה היא להחדיר את עיקרי האמונה, כמו שאמרנו למעלה, ואין בה דין חווייה כבליל הסדר.

ומזה אנו לומדים על שתי הדרכים לעבוד את ה׳: בכוח השכל — להצהיר אמונים להשם יתברך פעמיים ביום. ובכוח הרגש — לחוות ולהתרגש מהנסים פעם בשנה.

4. שיטת המחבר

ראינו שהמחבר בדבריו ב״כסף משנה" אומר שלרמב״ם רק הפסוק הראשון הוא מהתורה. ואם כן, הזכרת יציאת מצרים אינה נכללת בקריאת שמע מהתורה.

והנה לפלא, בכל שולחנו אינו מביא שום אזכור על החיוב להזכיר יציאת מצרים ביום ובלילה. ויתרה מזו, המחבר פסק שמצוות צריכות כוונה[33], ולכן לשיטתו באם היתה חובה מהתורה להזכיר בכל יום יציאת מצרים, היה חייב אדם לכוון לקיים מצווה זו כשקורא פרשת ציצית, אך לא הזכיר מרן דין זה כלל.

הבית יוסף עצמו (סוף סימן סז) נותן לנו את המפתח להבנת שיטתו. כי הנה בבית יוסף כתב שלסובר שקריאת שמע דאורייתא[34] אין חיוב מהתורה של אזכור יציאת מצרים כל יום. ואם כך הלימוד מהפסוק "למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך" אינו אלא אסמכתא ודין דרבנן. וחכמים תיקנו הזכרה זו ביחד עם קריאת שמע, ולכן אין צורך להזכיר הזכרה זו בצורה מיוחדת.

5. סיכום

נמצאנו למדים ששלוש דעות עיקריות בנידון שלנו:

שיטת רש״י — מצוות הגדה והמצווה של כל השנה מצווה אחת הן.

שיטת הרמב״ם — מצוות הזכרת יציאת מצרים שבכל יום היא חלק ממצוות קריאת שמע, ואילו מצות ההגדה היא מצווה לעצמה.

שיטת המחבר — רק בליל פסח הזכרת יציאת מצרים היא מהתורה, ובכל השנה אינה אלא מדרבנן.

[1] מובאת ברמב"ם הל' קריאת שמע א,ג: "ומצוה להזכיר יציאת מצרים ביום ובלילה, שנאמר 'למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך".

[2] מובאת ברמב"ם הל' חמץ ומצה ז,א: "מצות עשה של תורה לספר בנסים ונפלאות שנעשו לאבותינו במצרים בליל חמשה עשר בניסן".

[3] מצוה כא אות א.

[4] הל׳ חמץ ומצה פ״ז.

[5] ואמנם המנחת חינוך התייחס לרוב הנקודות האלו, ודחאן כיוון שהנפקא מינה שלהם להלכה היא רק לכתחילה או רק מדרבנן, אך יש בהם לחדד את ההבחנה שבין המצוות.

[6] שפסק הרמב״ם כרב, שאמר: "מאי בגנות? רב אמר: מתחלה עובדי ע״ז היו אבותינו" (פסחים דף קטז,א).

[7] לשון רבן גמליאל בפסחים י, ה, והובאה ברמב״ם שם ה״ה.

[8] המנחת חינוך דוחה תירוץ זה בעקבות דברי הר״ן, שמשמע ממנו שכוונת המשנה

[9] לבסוף מוצא המנחת חינוך נפ״מ הלכתית בדרך הפלפול בין המצוות, בעקבות דבריו כי המצוה בכל לילה נלמדת מדרשת המילה "כל ימי חייך", בעוד שמצות הסיפור בליל ט״ו מפורשת בכתוב. וזו לשונו: "ואפשר לומר כיון דזכירת יציאת מצרים בלילות לא דרשינן אלא מריבויא דכל, אם כן לא הוה אלא מדרשה, וחלה שבועה אם נשבע שלא יזכור … אבל בליל ט״ו היא עשה מפורשת, אם כן אין שבועה חלה". וכמובן שקשה לקבל שזה כל ההפרש בין שתי המצוות.

[10] הפרי־מגדים תירץ קושיה זו שדרך הרמב״ם למנות כמצווה רק מצוות הנלמדות מפסוק הכתוב בלשון חיוב, ואילו המצווה לזכור בכל יום לא נכתבה בלשון חיוב, אלא כנתינת טעם לאכילת מצה: ״ עזב עת י מים תא כל עליו מצות … ל נ! ען תזכר את יום צא וגף מ ארץ מ צ־ים כל י מי חייך״. אך עדין קשה: אם אין זו מצוה — כיצד המשנה מביאה פסוק זה, ומדוע מחייב הרמב״ם לזכור בכל יום; ואם זו מצוה — מדוע אין היא מנויה במניין המצוות? וצריך לומר שזו מצווה מן התורה אף על פי שאין בו עשה וכצער בעלי חיים שהוא דאורייתא אף שאין בו לאו או מלאכה בחול המועד שאין בו לאו אף לסוברים שהוא דאורייתא.

[11] המנחת חינוך גם הקשה על רש״י שאין מקור לדבריו שהפסוק ׳זכור׳ מתייחס לחיוב היומי. אולם בהגהות ההוצאה החדשה של המנחת חינוך הראה שמקור דברי רש״י מפורש במכילתא (שלא עמדה לפני המנ״ח).

[12] שמות כ, ח. ואף הרמב״ם (חמץ ומצה ז, א) השווה בין הלשונות: "מצות עשה של תורה לספר בנסים ונפלאות שנעשו לאבותינו במצרים בליל חמשה עשר בניסן שנאמר ׳זכור את היום הזה אשר יצאתם ממצרים׳, כמו שנאמר ׳זכור את יום השבת׳".

[13] דברים כה, יז.

[14] דברים כד, ט.

[15] יעויין בהכרעת הב״י או״ח תקל: ״דאיסור מלאכה בחול המועד דבר תורה … אלא שהתורה מסרה לחכמים שיאסרו המלאכות שנראה להם ויתירו מה שנראה להם". וראה סיכום העניין במ״ב סימן תקל ס״ק א.

[16] פסחים קח, בשם ריב״ל.

[17] טור ושו״ע או״ח תעג, יד.

[18] מ״ב שם ס״ק מה. ובתעד, ו, כתב הרמ״א על אמירת הגדה: "ויאמרו בלשון שמבינים הנשים והקטנים … כדי שיבינו הנשים והקטנים". ודייק מכאן המ״ב (ס״ק סד) שנשים חייבות בקריאת ההגדה.

[19] יעויין בברכי יוסף (לחיד״א) סי׳ תעג ס״ק טו.

[20] הבאנו דבריו למעלה בהע׳ 1.

[21] למשל: פרי חדש סימן סז; שו״ת שאגת אריה סימנים א־ב; הקדמת הפרי מגדים להל׳ ק״ש; משכנות יעקוב או״ח סי׳ עט; קרן אורה תחילת ברכות; מנחת כהן, ספר מבוא השמש, מאמר ב פי״ג; הגרי״ד סולוביצ׳יק, "שיעורים לזכר אבא מרי", הוצ׳ מוסד הרב קוק תשס״ג, ח״א, עמ׳ יג־יח.

[22] כסף משנה הלכות ק״ש ב, יג.

[23] כפרי חדש שם, וכן כתב הרב קפאח.

[24] כלחם משנה הלכות ק״ש ב, יג; הקדמת הפמ״ג להל׳ ק״ש; ערוך השולחן; הגרי״ד סולוביצ׳יק שם ועוד.

[25] וראיה לדבר בפסק הרמב״ם (הל׳ ק״ש ב, י,): "ספק קרא קריאת שמע ספק לא קרא — חוזר וקורא, ומברך לפניה ולאחריה", ולא סייג דין זה לפסוק ראשון. וחזרה במקרה של ספק מצביעה בדרך כלל על חיוב מהתורה. אמנם אפשר לטעון, שעדיף בספק לחזור על כל קריאת שמע בגלל שאין בה ברכה, ולכן אין כאן חשש של ברכה לבטלה, או שאם כבר חוזר וקורא יקרא כתיקונו (עיין כסף משנה ולחם משנה שם). אולם אין זה מתאים לסוגיית הגמרא עליה נשען כאן הרמב״ם (ברכות כא,א), שמפורש בה שהחזרה היא בגלל שקריאת שמע מדאורייתא. ועוד, שאם החזרה על כל קריאת שמע היא רק חומרא ולא מן הדין, הרמב״ם היה צריך להדגיש שעל הפסוק הראשון חוזר מעיקר הדין, ואם ודאי אמרו — לא יחזור על הברכות, אך הרמב״ם לא חילק כאן בין הפרשיות.

[26] ברמב״ם הל׳ ק״ש ב, א, ומקורו בברכות יג,ב.

[27] כך במצוות רבות. בנטילת לולב, למשל, יש לכוון לקחת את הלולב כי כך ציונו הבורא, ולמ״ד "מצוות מריכות כוונה" כוונה זו מעכבת. וישנה כוונה נוספת, על מהות המצווה, כגון שיבקש מה׳ שיעצור טללים רעים (סוכה לז,ב) וכולי. אך אפשר שבק״ש גם הכוונה השניה היא מעיקר המצוה. יעויין במ״ב סי׳ ס ס״ק ז.

[28] מנחות מג,ב.

[29] לשון הטור או״ח תחילת סי׳ כד: "אע״פ שאין אדם חייב לקנות טלית בת ארבע כנפות כדי שיתחייב בציצית, אלא דוקא אם רוצה להתכסות בטלית בת ד׳ כנפות חייב להטיל בה ציצית, מ״מ טוב ונכון להיות כל אדם זהיר וזריז במצות ציצית שיהיה לו בגד קטן מצוייץ שילבש אותו כל היום, כי עיקר מצותה על זכירת המצוות, ובכל שעה ובכל רגע צריך לכך".

[30] דנו בדבריו למעלה, ראה הערות 2 ו־11.

[31] ומה שהביא בעל מנחת חינוך בשם ראשונים, שפרטים אלו אינם אלא למצוה מן המובחר או מדרבנן, זה דוקא לאותם הסוברים שהחיוב של כל השנה והחיוב של ליל הסדר באים מאותו מקור. אבל אם נאמר שאלו שתי מצוות נפרדות, יתכן שדינים אלו, ובמיוחד ההגדה לבנים, הינם חלק אינטגראלי של המצוה.

[32] וכפי שמדגיש הרמב״ם בהלכותיו (חמץ ומצה ז, ו): "בכל דור ודור חייב אדם להראות את עצמו כאילו הוא בעצמו יצא עתה משעבוד מצרים".

[33] או״ח ס, ד.

[34] בגמרא (ברכות כא,א) נחלקו אמוראים אם קריאת שמע דאורייתא או אמת ויציב (כלומר אזכור יציאת מצרים) דאורייתא. ההלכה נפסקה שקריאת שמע דאורייתא. ומה עם אמת ויציב? רוב המפרשים מבינים שכולם מודים שאזכור יציאת מצרים הוא מן התורה, ומסקנת הסוגיה שאמת ויציב דרבנן הואיל וכבר הזכירו כבר יציאת מצרים בקריאת שמע.

אולם לא כך הבין הבית יוסף. לשיטתו המחלוקת היא האם קריאת שמע היא מן התורה או שאזכור יציאת מצרים הוא מן התורה, ולהלכה ק״ש מהתורה והזכרת יציאת מצרים אינה מהתורה, ולכן לא הזכיר מצות הזכרת יציאת מצרים בשולחנו הגדול (הב״ח והט״ז האריכו לחלוק על הבית יוסף, ועל פיהם כתב המשנה ברורה שהזכרת יציאת מצרים היא מן התורה, אבל כאמור, אין זו דעת הבית יוסף).

דילוג לתוכן