שולחן ערוך כפשוטו
הלכות שאר הברכות
סימן רכ"ב – ברכות הודאת הטוב והרע, ובו ד' סעיפים
סימן זה עוסק בברכות שיש לברך על בשורות שונות שאנו מקבלים. על בשורה טובה מברכים "שהחיינו" או "הטוב והמטיב", ועל בשורה רעה – "דיין אמת". נוסח ברכת שהחיינו הוא "ברוך אתה ה'… שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה", ויש בה הודאה לה' על עצם החיים ועל הקיום, וכן על האירוע העכשווי שיש בו בשורה מיוחדת וטובה. ברכת שהחיינו נאמרת על טובה ליחיד, ואם הנהנים הם שניים או יותר מברכים את ברכת "הטוב והמטיב", שפירושה שה' הטוב מטיב לבריותיו. בסימן הבא יובאו דוגמאות לאירועים המביאים לברכות אלו.
בסימן שלפנינו מבואר הכלל המבחין בין "שמועות טובות לו", "שמועות טובות לו ולאחרים", ו"שמועות רעות". קשה להגדיר בדיוק על אלו בשורות יש לברך ועל אלו אין לברך; ונראה שהברכה נאמרת כשהבשורות מתייחסות ישירות לאדם המברך, ואין מדובר בבשורות כלליות. ומפני הקושי להגדיר מהי בשורה טובה נוהגים למעשה למעט בברכות אלו, מעבר לבשורות המפורטות בסימן הבא. ועוד מתבאר בסימן הבא שיש אומרים שברכות אלו אינן חובה אלא רשות, שהרוצה לברך ברכות אלו על בשורות שמרגיש בהן רוב טובה – יכול לברך. ומי ייתן ונהיה רגישים לטובות הא-ל המטיב לנו בכל עת.
סעיף א
אעל שמועות שהם טובות לו לבדו, מברך 'שהחיינו'; ואם הן טובות לו ולאחרים, מברך 'הטוב והמטיב' (א).
אברכות נ״ד ע״א [במשנה] ונ״ט ע״ב.
- הטוב והמטיב – כלל מרכזי זה מבואר בסימן זה ובסימן הבא. כאמור בהקדמה לסימן, קשה להכריע מה נקרא "בשורה טובה", ונראה שמעיקר הדין אפשר לברך על כל בשורה שגורמת לאדם שמחה, כגון על הצלחה במבחן חשוב; אלא שנהגו לברך רק על הדוגמאות המפורטות בסימן הבא.
סעיף ב
בעל שמועות רעות מברך: 'ברוך אתה ה' א-להינו מלך העולם דיין האמת' (ב).
בברכות נ״ד ע״א [במשנה].
- דיין האמת – הדוגמה לכך בסימן הבא היא בשורה על מותו של אדם קרוב. וגם כאן, מעיקר הדין ניתן לברך על כל שמועה רעה הגורמת לשומע צער רב, כגון שמתבשר על מחלה או על אבדן מקום העבודה, וכדומה.
סעיף ג
גחייב אדם לברך על הרעה בדעת שלמה ובנפש חפצה, כדרך שמברך בשמחה על הטובה; דכי הרעה לעובדי השם היא שמחתם וטובתם, כיון שמקבל מאהבה מה שגזר עליו השם נמצא שבקבלת רעה זו הוא עובד את השם, שהיא שמחה לו (ג).
ג[טור על פי המשנה] ברכות נ״ד ע״א. דטור.
- שמחה לו – ואף על פי כן אין מברכים "הטוב והמטיב" על בשורה רעה, ואין מתכחשים לצער שגורמת לנו הבשורה, אלא מתחזקים באמונה לקבל את כל מה שבא מה' יתברך, ולהאמין בבורא עולם המנהיג את עולמו כרצונו.
סעיף ד
המברך על הטובה 'הטוב והמטיב' אף על פי שירא שמא יבא לו רעה ממנה, כגון שמצא מציאה וירא שמא ישָמע למלך ויקח כל אשר לו (ד); וכן מברך על הרעה 'ברוך דיין האמת' אף על פי שיבא לו טובה ממנה, כגון שבא לו שטף על שדהו אף על פי שכשיעבור השטף היא טובה לו, שהשקה שדהו (ה).
הברכות נ״ד ע״א [במשנה] ודף ס׳ ע״א.
- כל אשר לו – מצב זה נקרא בפי חז"ל "טובה מעין רעה". ומודים על הטוב שקיבלנו כעת, שאין אנו אדונים על העתיד.
- שהשקה שדהו – זוהי "רעה מעין טובה", וגם כאן יברך על הרעה שכעת, ולא יעשה את חשבון העתיד.
ברכות הודאת הטוב והרע (רכ"ב)
- על שמועות הטובות לו לבדו מברך "שהחיינו"; ואם הן טובות לו ולאחרים, מברך 'הטוב והמטיב' [א].
- על שמועות רעות מברך 'דיין האמת' [ב].
- מעיקר הדין יש מקום לברך ברכות אלו על כל שמועה הגורמת לאדם שמחה או עצב, אלא שלא נהגו כן [הק].