מה דין בן עיר שהלך לכרך בי"ד באדר ?

סימן תרפ"ח

1. פסיקת הרב הררי – חייב גם בט"ו
2. פסיקת הגרצ"פ פרנק
3. מקור הדין
4. הלכה לספרדים
5. תגובת הרב משה הררי
6. תשובה לתגובה
7. הערות

חלופת מכתבים עם רב משה הררי שליט״א

מובא כאן (בשינויי עריכת) מכתב לרב משה הררי שליט״א שכתבתי בעקבות פסק בספרו ״מקראי קודש — הלכות פורים". הבאנו גם את תגובתו במלואה.

לכבוד הרה״ג מוה״ר משה הררי שליט״א, מחבר ספר מקראי קודש.

אחדשכת״ר.

קניתי לפני פורים את ספרו החשוב "מקראי קודש" על הלכות פורים, בו הוא מביא תמצית ההלכה הנהוגה למעשה, וגם מביא הנהגות של גדולי הפוסקים של זמננו. חן חן למר עבור עבודתו הנפלאה.

ארשה להעיר הערה על אחד מפסקיו בדין בן עיר שהלך לכרך בי״ד, ואשמח אם יואיל להשיב לי דעתו בענין.

1. פסיקת הרב הררי – חייב גם בט״ו

בעניין בן עיר שיצא מעירו לאחר עמוד השחר (שלכאורה כבר נתחייב במגילה), והלך לירושלים על־מנת להישאר שם לפחות עד יום ט״ו, רבו הדעות. וכבודו הביא (בפרק ת, סעיף ו) שלוש אפשרויות, וחילק להלכה בין אשכנזים לספרדים. וזו לשונו:

בן עיר שיצא מהעיר לכרך לאחר עמוד השחר של יום י״ד … אם דעתו להשאר בכרך בזמן עלות השחר של יום ט״ו, או שעבר דירה לכרך בליל ט״ו באדר, צריך הוא לקרוא את המגילה בברכה הן ביום י״ד והן ביום ט״ו באדר. ויש אומרים שיקרא את המגילה בברכה רק ביום י״ד באדר, וביום ט״ו יקראנה בלא ברכה. ואחרים אומרים שחייב הוא לקרוא את המגילה רק ביום י״ד בלבד … ולהלכה, האשכנזים ינהגו כדעה הראשונה ויקראו את המגילה בברכה הן ביום י״ד והן ביום ט״ו, והספרדים ינהגו כדעה השניה, ויקראו בברכה רק ביום י״ד, ואילו ביום ט״ו יקראו בלא ברכה.

יוצא מדבריו שהנמצא ביום י״ד בעיר (בין אם גר בקביעות בעיר ובין אם לאו), ונוסע לירושלים ביום י״ד, ודעתו להתעכב בירושלים עד למחרת — חייב לקרוא את המגילה גם ביום י״ד וגם ביום ט״ו. אלא שמבדיל בין אשכנזים לספרדים לעניין הברכה.

2. פסיקת הגרצ״פ פרנק

אולם כבודו לא הביא כלל דעתו של הגאון הרב צבי פסח פרנק זצ״ל (שו״ת הר צבי או״ח ב סימן קכח, טו) שפסק בעניינים אלו דברים ברורים. ואף הגאון רב חיים דוד הלוי שליט״א הביא דבריו בספרו מקור חיים (פרק רלג, סעיף טו). וז״ל:

בן עיר אחרת שיוצא מעירו ביום י״ד בבוקר, ובא לירושלים להתעכב שמה גם ביום ט״ו – חייב במגילה ביום י״ד, וקורא בברכה אף בירושלים. אבל ביום ט״ו יש חילוק בדבר: אם הוא בן ירושלם, והיה אורח בעיר אחרת וחזר לירושלם ביום י״ד בבקר – חייב בי״ד וחייב שנית גם בט״ו כדין מוקף; אבל אם הוא בן עיר אחרת שבא לירושלים ביום י״ד להתעכב גם בט״ו – לא חל עליו דין מוקף, ואינו חייב אלא ביום י״ד לבד.

עולה מדבריו שבן עיר אחרת שבא לירושלים בי״ד פטור מהמגילה בט״ו. ורק ירושלמי החוזר לעירו חייב הן בי״ד והן בט״ו.

ולפי זה מה שכבודו הביא (בהערה כג) בשם הגר״א נבנצל, שיש מחלקים בין מי שעבר דירה לבין מי שבא לכרך בלי לעבור דירה, הינו העיקר להלכה.

ומה שכתב כבודו בהערה כ״ו, שהאשכנזים יברכו בשני הימים "משום שכך כתב בפשיטות המשנ״ב בבה״ל שם" אינו נראה לי, כי הביאור הלכה כתב (תרפח, ה ד״ה "בן עיר") "שבן עיר שעקר דירתו בליל ט״ו והלך לו לכרך נתחייב כאן וכאן". משמע שדוקא מי שעוקר דירה לגור בקביעות קורא בשני הימים, אבל לא מי שהולך לירושלים רק לביקור. ואפשר ללמוד מכל שכן, שמי שגר בקביעות בירושלים והיה רק בי״ד מחוצה לה — אם

חוזר לירושלים ביום י״ד צריך לקרוא בשני הימים, אבל מי שגר בקביעות בעיר — לא. וממש כדברי הרב צבי פסח פרנק שהבאנו למעלה.

3. מקור הדין

המקור לדין זה הוא בירושלמי הכותב (מגילה ב, ג): "בן עיר שעקר דירתו לילי חמשה עשר נתחייב כאן וכאן[I]", ומשמע דווקא העוקר דירה, ולא מי שבא לביקור. וההבדל פשוט: העוקר דירתו — עד שעקר היה בן עיר, והיה צריך לקרוא כמקומו, ואחר שעקר דירתו הרי הוא בן כרך. אם כן הרי הוא בן עיר בשעה שקוראים בעיר, ובן כרך בשעה שקוראים בכרך, ולכן חייב בשני הימים. ולא כן בבן עיר שהולך לכרך בי״ד, שחיובו הוא משום "מוקף בן יומו קרוי מוקף" (מגילה דף יט,א), דין שחל רק אם לא חל עליו חיוב כבן עיר.

וכך משמע בראשונים, כי הנה יש שתי שיטות בהבנת "מוקף בן יומו קרוי מוקף״ — שיטת רש״י ושיטת הרא״ש.

לשיטת הרא״ש (מגילה פ״ב סי׳ ג) הדבר הקובע בכדי להיקרא בן עיר או בן מוקף הוא המקום שנמצא בו בי״ד, ולפי שיטתו ברור שבנידון דידן, שבי״ד היה בעיר, לא חל עליו שום חיוב בט״ו.

אולם לשיטת רש״י (שם, ד״ה "אין עתיד") נקרא "מוקף בן יומו" אם היה בכרך ביום ט״ו, וכשיטתו סתם המחבר (תרפח, ה). ולשיטה זו אם היה בעיר בי״ד ובכרך בט״ו יש להסתפק אם צריך לקרוא בשני הימים.

אולם אחרי העיון בב״י (שם, ד״ה "ודברי הרמב״ם") נראה שגם לשיטת רש״י, אם גר בקביעות בעיר אינו חל עליו דין מוקף כשכבר התחייב בי״ד כבן עיר. וז״ל הב״י:

ודברי הרמב״ם (א, י) סתומים, ופירשם הרב המגיד כדברי רש״י. וכן פירש הר״ן ג״כ דברי הרי״ף, שכתב וזה לשונו: 'לא שנו אלא שעתיד לחזור בליל י״ד אבן כרך שהלך לעיר בלחוד קאי. והכי קאמר, שאם (בן הכרך) עתיד לחזור למקומו בליל י״ד קודם זמן השחרית – אינו צריך לקרות עמהם … אבל אם אין דעתו לחזור בליל י"", כלומר שלא היה בדעתו לחזור למקומו באותו לילה אלא להתעכב כאן ביום י״ד … קורא עמהם ביום י״ד, שנעשה פרוז בן יומו. ומיהו אם חזר למקומו בליל ט״ו קורא עמהם …'

משמע שצריך לחזור ולקרוא משום שחוזר למקומו, ולא מדין "מוקף בן יומו".

והב״י ממשיך ומביא בשם הר״ן:

וגדולה מזו אמרו בירושלמי: בן עיר שעקר דירתו ליל ט״ו נתחייב כאן וכאן.

משמע שקוראים כאן וכאן דווקא שני אלה: מי שמקומו בקביעות בירושלים וחזר למקומו, ומי שעקר דירתו. ואין לך אלא חידושו, ואין לנו להוסיף שבן עיר שכבר נתחייב בעיר יתחייב פעם שניה כשהולך לכרך בליל ט״ו.

וראיה נוספת מהמשך דברי הר״ן בב״י על בן עיר שהלך לכרך:

אבל אם דעתו בליל י״ד (כשכבר נמצא בכרך) להתעכב שם ליל ט״ו וקצת מן היום – אינו צריך לקרות בליל י״ד וביום י״ד כמקומו, אלא ממתין עד ט״ו וקורא עמהם. דכי היכי דפרוז בן יומו נקרא פרוז, הכי נמי מוקף בן יומו נקרא מוקף. ובן יומו היינו בליל ט״ו וקצת מן היום.

והנה כדי לצייר מציאות של מוקף בן יומו הביא כדוגמא מי שהיה בכרך בליל י״ד. ואם כדברי כבודו, שבן העיר שמגיע לכרך ביום י״ד ונשאר שם עד למחרת נקרא מוקף בן יומו, היה צריך לכתוב: ׳ואם מגיע ביום י״ד או אפילו בליל ט״ו ודעתו להשאר עד עלות השחר נקרא מוקף בן יומו׳. ומדלא כתב כן משמע כדברינו.

וגם בשאר הראשונים משמע כדברינו. וז״ל הריטב״א (מגילה יט,א):

ובן כרך שהלך שם (לעיר), ונתעכב שם עד בוקר י״ד – שקורא עמהם. אם חזר למקומו ליל ט״ו – חוזר וקורא.

ועיין ברמב״ן במלחמות ובר״ן על הרי״ף, שכולם דברו דווקא על בן כרך, אבל על בן עיר שנתחייב בעירו לא דיברו כלל.

והבדל זה מפורש במאירי (שם), רז״ל:

ומ״מ •ן עיר שקרא בעירו !•א לו אחר כן לכרך – אין בו שום חיוב לדברי הכל. ובן כרך שהלך לעיר ונעשה פרוז •ן יומו וקרא עמהם ואח״כ חזר למקומו – חוזר וקורא •מקומו, שאף הוא חזר לדין מוקף.

ומפורש כדברינו.

אולם ראיתי שמהדיר המאירי, הרב אברהם סופר, הפנה (בהערה 120) לדברי החזון איש בסימן קנב ס״ק ב, ולכאורה משמע שם כדברי כבודו, שז״ל החזו״א:

עקירת דירה שהזכירו חכמים כאן (••ן כרך) – אין הכוונה קביעות דירה לעולם, אלא עקירת דירה ליום אחד נמי •כלל, שהרי פרוז •ן יומו נקרא פרוז ומוקף •ן יומו נקרא מוקף.

אולם בסוף דבריו החזון־איש חוזר בו, ומביא את דברי הריטב״א, ואחר מסכם:

ולפי זה עוקר דירתו דוקא הוא.

4. הלכה לספרדים

כבודו פסק שגם הספרדים צריכים לקרוא בשני הימים, ובהערה כתב שפסק כן משום שכך פסק הרב עובדיה יוסף שליט״א. ומביא מקור מדברי הגאון בכתב עת אותו אין לי תחת ידי[2]. אולם עיינתי בספרו של בנו, הרב הגאון יצחק יוסף שליט״א, ב״ילקוט יוסף" מועדים (הלי מקרא מגילה סעי׳ נ, עמי שה), וגם שם משמע כדברי וז״ל:

תוש• ירושלים הנמצא •יום י״ד אדר •תל אכיכ, והיה שם מזמן עמוד השחר – יש לו לנהוג כל דיני פורים •תל אכיכ •יום י״ד … וכשיחזור לעירו ישו• לחו, את הפורים ככל דיניה.

משמע שדין זה לקרוא יומים הוא דווקא עבור ירושלמי.

ואחרי כותבי כל זאת בא לידי עיתון "יום ליום" מיום י״א אדר ב׳ תשנ״ז, ומובאת שם שאלתנו, ותשובה על פי פסקיו של מרן הרב עובדיה יוסף. ומפורש שם כדברי, וזה לשון השאלה והתשובה בקיצור:

שאלה: תושב בני ברק שקרא את המגילה ביום י״ד אדר, ובליל ט״ו אדר מגיע לירושלים ונשאר ללון בירושלים – האם צריך לחזור ולקרוא את המגילה?

תשובה: במשנה מגילה מבואר שהדבר תלוי במקום המצאו של האיש בשעת עמוד השחר, שאם הוא נמצא באחת מערי הפרזות נקרא "פרוז בן יומו", ואז עליו לנהוג דיני פורים לגמרי ביום י״ד, ואחר כך כשיחזור בליל ט״ו לירושלים עליו לנהוג שוב כל דיני פורים ביום ט״ו.

יש מחלוקת בפוסקים אם יברך שוב על המגילה או לא: הרמב״ן והריטב״א והר״ן פוסקים כהירושלמי לברך שוב … אבל הקרבן נתנאל כותב שדעת הרא״ש שאין לפסוק בזה כהירושלמי, ולכן להלכה למעשה יש להורות שיקרא המגילה בליל ט״ו וביומו בלי ברכה, שספק ברכות להקל אפילו נגד רוב הפוסקים.

… והנה כל זה בתושב ירושלים ההולך בליל אי לתל אביב ונשאר שם בעמוד השחר. אבל תושב תל אביב שכבר קיים את כל מצוות פורים, מה פתאום שיחזור לקיים את דיני הפורים?

וממש כדברינו.

חשוב מאד לברר את ההלכה. בני היה בירושלים בט״ו[3], ורבים מחבריו חזרו וקראו המגילה כי ספרו של כבודו הופץ בכל הישיבות. אך הוא לא קרא, כי סמכתי על מה שראיתי במקור חיים, וכן גם הורה אמו״ר, והיה כמקל חלילה בעיניהם.

מצפה לתשובה מכבודו.

בברכה ובהערצה רבה,                                                         שאול דוד בוצ׳קו

נ.ב. אחרי כותבי כל זאת ראיתי שבסוף ספרו, בנספח יא, הביא את דברי

הגר״א שפירא שפסק ככבודו. אולם לא הביא מקורות לזה חוץ ממה שהבאתי למעלה.

וגם ראיתי בשו״ת מנחת יצחק שפוסק על פי מה שמובא בכף החיים שאפילו בן כרך שהלך לעיר בי״ד כשחוזר לעירו חוזר וקורא בלא ברכה.

ועל טעמו נראה לי להוסיף שהנה הב״י הביא דברי הירושלמי בפירושו על הטור, ובספרו הגדול לא חזר והביא דבריו, שזה קצת משמע שלתלמודא דידן לא חוששים לירושלמי וכל מי שיצא כבר לא צריך לחזור ולקרוא. וזה בבן כרך, אבל בבן עיר לכאורה משמע מכל הני רבוותא גדולי האחרונים, ר׳ פסח צבי פרנק זצ״ל, הרב עובדיה יוסף שליט״א והרב חיים דוד הלוי שליט״א שלא להצריכו לקרוא כלל.

5. תגובת הרב משה הררי

אחדשה״ט.

שמחתי ויגל לבי בקבלי את מכתב כת״ר שליט״א הכולל הערתו על דין בן עיר שיצא מהעיר לכרך לאחר עמוד השחר של יום י״ד באדר. שבספר מקו״ד (פ״ה, ס״ו) הבאנו בס״ד שלוש דעות בפוס׳ ע״כ, דלכולי עלמא קורא בברכה בי״ד, ואילו לגבי יום ט״ו יש אומרים שיקרא בברכה, יש אומרים שיקרא בלא ברכה, ויש אומרים שאין צריך לקרוא כלל ביום ט״ו. והעלנו בס״ד שהאשכנזים יקראו בברכה גם ביום ט״ו באדר, ואילו הספרדים יקראו גם יום ט״ו, אך יברכו רק ביום י״ד.

אקדים ואומר שהערת כת״ר נכונה, ואכן בל״נ אשנה את ההלכה, לפחות בחלקה, כיון שטעיתי בה, אם כי יורשה לי להעיר כמה הערות על דברי כבודו, ונתחיל אחת לאחת לפי סדר כתיבתן.

בענין מש״כ בשם הגרצ״פ פרנק זצ״ל, אכן נכונים דברי כת״ר, דהגרצ״פ זצ״ל הכריע בנידון דידן שביום ט״ו אין צריך לקרוא כלל המגילה, ודי במה שקרא בי״ד בברכה. אמנם מש״כ כת״ר שלפי״ד הגר״א נבנצל שליט״א העיקר להלכה דוקא כד׳ הגרצ״פ זצ״ל, לענ״ד אינו מדויק. דהגרא״נ שליט״א אמר רק שיש דעה כזו, אך לא שלל ולא פסל את מה שכתבנו בהלכות שי״א גם שכן הוא אף אם לא עקר דירתו ממש אלא רק עבר מהעיר לכרך, וכדלקמן.

ובענין מש״כ כת״ר שמדברי הביאור הלכה בסוף סימן תרפ״ח עולה שרק מי שעוקר דירתו בליל ט״ו בעי לקרוא גם בט״ו, אמנם באמת אפשר להבין מדברי הביאור הלכה שכן הוא דוקא לעוקר דירתו לצמיתות, אך אפשר גם להבין שהכוונה כמו שכתב החזו״א שהכוונה לעוקר דירתו ליום אחד או מעט יותר. וא״כ חזרנו לשורש הבעיה: האם דברי הירושלמי אמורים לעוקר דירתו לצמיתות או לא. ואגב, המשנה ברורה בביאור הלכה שם לאחר תיבות "שעקר דירתו בליל ט״ו" הוסיף התיבות "והלך לו", ואמר לי חכם אחד דמשמע קצת דסבר ליה שאף בלא עקר אלא שרק הולך מכאן לשם בעי לקרוא יומיים. ומכל מקום נלע״׳ד שבאמת מדברי הביאור הלכה משמע בפשיטות דבעי לקרוא בברכה גם בט״ו רק לגבי עוקר דירתו לצמיתות, אך לגבי העוקר דירתו ליום אי או מעט יותר — הרי שדבר זה תלוי בפלוגתא מהו עוקר דירתו. ומפה תשובה גם לגבי מש״כ כת״ר בהמשך דבריו, שמהירושלמי משמע לא כמו שכתבנו, אלא נראה שפירוש דברי הירושלמי נתונים למחלוקת, ויש אומרים שכן הוא אף לעוקר מקומו לכרך ליום אחד, ושכן פסק הגר״א שפירא שליט״א וכדלקמן.

וגם לפי מש״כ כת״ר שלשיטת רש״י יש להסתפק אי בעי לקרוא בשני הימים, ועוד שמרן בשו״ע סתם כשיטת רש״י, וכמש״כ בהבאר הגולה (שם סק״ם) וכ״כ גם כת״ר, הרי לפי זה ודאי שיש מקום להורות שיקרא שני ימים.

וממה שכתב כת״ר שיש ראיה ממה שאמר הבית יוסף (בסי׳ תרפח) שכתב גבי בן עיר שהיה בי״ד ובט״ו בכרך, שדינו כמוקף בן יומו ובעי לקרוא בט״ו, הרי שנלע״ד שאין דברי כת״ר מחוורים. כי מרן בב״י דיבר רק על פרוז שקורא רק בט״ו — שזה אם היה בעמוד השחר של י״ד כבר בכרך. בעה״ש די״ד היה בעיר ואח״כ הלך לכרך אפשר לאמר שקורא יומיים. וזה פשוט.

ומה שרצה כת״ר לומר שמזה שהראשונים דיברו רק על בן כרך שיתכן שקורא יומיים ולא הזכירו דבר זה גם גבי בן עיר, נראה שאין זו הוכחה מוחלטת שלא יסכימו שכן הוא גם גבי בן עיר. ובאמת שעלי להודות שמדברי המאירי שכת״ר הביא מוכח בעליל שלא כמו שכתבתי, אך יש להעיר שהבאנו בספרנו בנספח י״א את דברי הגר״א שפירא שליט״א שאמנם כך ס״ל למאירי, אך לעומתו דעת הר״ן, הריא״ז והריטב״א דבעי לחזור ולקרוא, וכמו שציין כבר כת״ר. ולכאורה דברי רבים עומדים כנגד פוסק אחד (לפחות לקרוא בלא ברכה).

ובענין מש״כ כת״ר להוכיח את דרכו מדי החזו״א, אמנם בהסתכלות ראשונה נראה שהחזו״א חזר בו מפירושו דעקירת דירה אינה לעולם אלא ליום אחד, ולכאורה סבר ליה כריטב״א דהכונה שאמנם לעוקר דירתו ממש לאורך זמן. אך אפשר גם לומר שמש״כ בסוף דבריו "אבל הריטב״א" וכוי — שהכוונה שאמנם מהריטב״א משמע אחרת, אך לחזו״א לא סבירא ליה כמותו. ומש״כ בלשון "אבל" (דמשמע לשון ביטול כלפי הריטב״א) הו״ד לשון ענווה, אך באמת החזו״א על משמרתו עמד (וכמו שמצינו למשל שהגרש״ז אוירבך זצ״ל היה מבטל דעתו כלפי החזו״א שאיסור הדלקת חשמל בשבת הינו לא מוליד — כגרש״ז , אלא בונה— כחזו״א, ולכן היה מחמיר לגבי הדלקת חשמל ביו״ט דהוי משום בונה דיש מהראשונים דס״ל דהוא מדאורייתא, ואילו הוא ס״ל דהוא משום מוליד הרי שלכו״ע איסורו ביום טוב הוא מדרבנן. ונ״מ לשבות דשבות במקום מצוה וכדומה. ומכל מקום כאשר הדברים הגיעו להכרעה בדברים מסוימים — כגון לגבי הדלקת חשמל או מכשיר חשמלי לחולה — התייחס הגרש״ז זצ״ל לאיסור הדלקת חשמל רק מדין מוליד, ולא החמיר כחזו״א, אף שבעלמא ביטל דעתו כלפיו. ויתכן שכן הוא גם בני״ד — שהחזו״א באמת נשאר נאמן להסברו בדברי הירושלמי. וכידוע החזו״א זצ״ל היה חולק לעיתים על ראשונים). ולכן לא כתב החזו״א שם בריש דבריו שאין הכוונה קביעות דירה לעולם, אלא "לפאר׳" הכוונה עקירת דירה ליום אחד נמי בכלל. אלא מדכתב בלשון שמוכרח שכן הפירוש, משמע דס״ל הכי אע״פ שהריטב״א כתב אחרת. ומכל מקום מודה אני שאין הכרח לומר כמותי, אע״ג שחכם אחד צידד לומר כמו שכתבנו [בטוענו שהחזר״א כתב שמלשון הירושלמי "במתניתא תנא" מוכח שמדובר גם בהלך, כמו במשנה, ולאו דוקא בעקר דירתו. ואע״פ שסיים שמהריטב״א לא משמע כך — מכל מקום לא יישב עפ״י הריטב״א את לשון הירושלמי ״במתניתא תנא״ . וא״כ כמו שבמשנה מדובר לאו דוקא בעקר (ושם מדובר בבן כרך), א״כ ה״ה בדברי הירושלמי שדיבר על בן עיר].

ובענין הדין לספרדים. ראשית מודה אני שבדקתי שוב את המקור לדברי — והוא מקונט׳ פרי הארץ (מאדר ב׳ תשמ״א), והנה שם מדובר רק על ירושלמי הנוסע לעיר (מלבד ענין ש״ץ פרוז הנוסע לירושלים. ואמנם בדבריו שם כתב שיש לחוש לדברי הרא״ש, אך כתב כן רק לחומרא לענין פרוז המוציא בן כרך בט״ו. ואף שכתב שם שגם יש לומר שלדברי הירושלמי נתחייב ביומיים דוקא בעקר דירתו, מכל מקום נראה שאין הכרח לומר שהוא סבירא ליה הכי).

ומכל מקום ממה שכתב לדייק מדברי הילקוט יוסף — מועדים, שרק מוקף יתכן שיצטרך לקרוא יומיים, נראה שגם בזה אין לדייק כדברי כת״ר, כי דברי הילקוט יוסף אמורים רק גבי מוקף כיון שבמקור דבריו — קונטרס פרי הארץ הנ״ל — השאלה היתה רק על כך. והוא לא ראה דברי אביו, הגר״ע יוסף שליט״א, גבי בן עיר ולכן לא כתבם.

ומה שרצה כת״ר ללמוד מדברי העיתון, אכן אם הסייפא שכתב שם: "והנה כל זה בתושב ירושלים … אבל תושב תל אביב שכבר קיים את כל מצוות הפורים, מה פתאום שיחזור לקיים את דיני הפורים״ — אם אכן כך כתוב שם לכאורה כת״ר צודק, אך לא ברור לי אי גם משפט זה כתוב שם. ועוד צריך עיון גדול אי לומדים הלכות מעיתונים, ובפרט שהגר״ע יוסף שליט״א לא הוא שכתב את המאמר ההלכתי הנ״ל אלא רק רב אחר כתב כן "על פי פסקי" הגר״ע יוסף, למרות שאינם מפורשים בספריו.

ועל מה שהוסיף כת״ר שיש סמך לדברינו ממכתב הגר״א שפירא שליט״א, אלא שהעיר שאין מקורות לזה, לא נראה לי כן, שהרי הגר״א שפירא ציין לדברי כמה ראשו׳ (הר״ן, הריא״ז והריטב״א, בסוגיה במגילה). ומ״מ מזה מוכח שמידי מחלוקת לא יצאנו בני״ד, ולכן הקדמתי בתחילת דברי שאכן טעיתי בחלק מדברי, והיינו שסתמתי בהלכות כדעה אחת ולא הבאתי את פסקו של הגאון הגדול, מרן הגאב״ד שפעיה״ק ירושת״ו — הגרצ״פ פראנק זצ״ל — מח״ס מקראי קודש, שו״ת הר צבי ועו״ס. ומ״מ ודאי שיש להתחשב ולכתוב בהלכות גם דעת שאר הפוס׳.

ועל מה שכתב כת״ר בענין בנו, הרי שאם מדובר בבחור ישיבה שבית הוריו אינו בירושלים ואילו הישיבה שבה הוא לומד הינה בירושלים הרי שי״א שדינו כבן ירושלים, דביתו של אדם אינו בבית הוריו אלא במקום שבו הוא לומד. כך שמעתי מהגר״א שפירא שליט״א לכמה ענינים (הדלקת נרות חנוכה, ברכת הגומל לאחר נסיעה ארוכה — היכן לברך כשחוזר ל״ביתו", ועוד) וכן שמעתי מגיסי, הרה״ג ר׳ עידו אלבה שליט״א לענין פורים (אע״ג שלענין חנוכה וברכת הגומל הוא סובר שבית הוריו נחשב כביתו). וא״כ הבית של בנו של כת״ר למעשה הינו במקום הישיבה שבה הוא לומד — ואני מבין שזה בירושלים4. ואם אכן זה כך, הרי שהוא למעשה מוקף שרק בי״ד היה מחוץ לירושלים, שאז צריך הוא לקרוא גם בי״ד — כי היה אז בעיר, וגם בט״ו — כי חזר לביתו בירושלים (כמבואר למשל בריטב״א די״ט, א). כך נלע״ד.

ומכל מקום בס״ד לדינא נראה שלמנהג האשכנזים בן עיר שהיה בכרך בט״ו, יש אומרים שאין צריך לקרוא שוב כלל ביום ט״ו (הגרצ״פ זצ״ל), וי״א שצריך לקרוא שוב גם ביום ט״ו (הגר״א שפירא שליט״א. ובל״נ אשאל אותו אי צריך לדעתו גם לברך שוב על הקריאה בט״ו. ולפי פשט הדברים אכן צריך גם לברך שוב).

ולגבי מנהג הספרדים, נראה שאם נפסוק כריטב״א והר״ן שהיו ספרדים, הרי דבעי שוב לקרוא ביום ט״ו (ולענין הברכה — כנ״ל). ומכל מקום נראה שאין הדבר ברור מהי דעת הגר״ע יוסף שליט״א בזה. ובל״נ בס״ד אשאל את הגר״ע יוסף או הגר״מ אליהו שליט״א.

ושוב, יישר כח גדול לכת״ר …

6. תשובה לתגובה

לכבוד מוה״ר משה הררי שליט״א.

שמחתי שמחה גדולה במכתבו, ואין שמחה כשמחת לימוד התורה וליבון שמעתתא אליבא דהלכתא. מדבריו אלמד לא רק דבר הלכה אלא גם דרך ענווה …

והנה לעצם הערותיו.

רצוני לעמוד בעיקר על ארבע נקודות:

1. כבודו דחה מה שרציתי להביא ראיה מדברי הב״י, וז״ל כבודו: "וממה שכתב כת״ר שיש ראיה מהמשך דברי הב״י שכתב גבי בן עיר שהיה ב י "ד ובט״ו בכרך, שדינו כמוקף בן יומו ובעי לקרוא בט״ו, הרי שנלע״ד שאין דברי כת״ר מחוורים. כי מרן בב״י דיבר רק על פרוז שקורא רק בט״ו — שזה אם היה בעמוד השחר של י״ד כבר בכרך. אך אם בעה״ש די״ד היה בעיר ואח״כ הלך לכרך אפשר לומר שקורא יומיים. וזה פשוט".

ולא זכיתי בכלל להבין השגתו, שהרי הב״י שהבאתי מילה במילה מדבר על בן כרך שהיה בעיר בי״ד, ולא על בן עיר שהיה בכרך.

2. כבודו אומר (בשם הגר״א שפירא) שהר״ן והריא״ז והריטב״א סוברים שצריך לחזור ולקרוא, והמאירי יחיד שסובר שאין צריך לחזור ולקרוא, ודברי רבים עומדים נגד פוסק אחד. אולם אין שום הוכחה לומר שהראשונים הנ״ל חולקים על המאירי, שהרי הם לא דיברו על בן עיר שהלך לכרך, אלא על בן כרך שהיה בעיר בי״ד, כמו שהוכחתי במכתבי הקודם. וילמד סתום מן המפורש שלא להרבות מחלוקת בין הראשונים.

3. לא הבנתי את דברי כבודו ששאלה זו תלויה במנהג העדות אשכנזים וספרדים . בדרך כלל אין לעשות חלוקה כזאת אלא במחלוקות בין המחבר והרמ״א, ובמיוחד אחרי שכתבתי שאין ראיה מהר״ן והריטב״א. ולפי מה שראיתי אין אפילו ראשון אחד שאמר בפירוש שבן עיר שהלך לכרך בי״ד אחרי שכבר יצא ידי חובתו שחייב לחזור ולקרוא.

וגם בין פוסקי זמננו הבאתי שהגאון ר׳ חיים דוד הלוי, הרב הראשי הספרדי של תל אביב, הביא להלכה את מסקנתו של הגרצ״פ פרנק, וספרו מקור חיים הופץ בכל ישראל. ולא זכיתי להבין למה כבודו מתעלם מדעתו.

וגם מה שהבאתי מהעיתון, אלו דברי בנו של הרב עובדיה יוסף על פי פסקי אביו. וקיבלתי מכתב ממוה״ר יהושע ממן שליט״א שכותב לי בפירוש שלהלכה למעשה צריך לפסוק כמו שאמרו בשם הרב עובדיה יוסף בעיתון "יום ליום".

4. אולם צודק כבודו שמדי מחלוקת לא יצאנו, מאחר שהגר״א שפירא פסק שלא כמותו. וגם ראיתי במנחת שלמה (ח״א, סי׳ כג) שרוצה לדחות פיסקו של הגרצ״פ פרנק, אלא שלא ברור לי אם כוונתו להלכה למעשה או לחידוד הלימוד.

אולם למעשה נראה לענ״ד שמותר גם לאשכנזי וגם לספרדי לסמוך על פסקו הברור של הרב פסח צבי פרנק, ולא לחזור כלל על הקריאה ביום ט״ו.

בהערצה רבה ובידידות עמוקה,               שאול דוד בוצ׳קו

[I] כך גירסת הראשונים. וי", רק "נתחייב כאן", ואכמ״ל.

[2] הערות כ״ד וכ״ו, ומפנה שם ל״פרי הארץ" גליון ב.

[3] הבן גר מחוץ לירושלים, והתחייב גם בי"ד.

[4] אכן בני לומד מחוץ לירושלים (ש.ד.מ)

דילוג לתוכן