הגיוני משה

פרשת כי תשא

משה ואהרון עומדים בפרץ
בין לוחות ראשונים לאחרונים

משה ואהרון עומדים בפרץ

"ויהי כאשר קרב אל המחנה וירא את העגל ומחולות, ויחר אף משה וישלך מידיו את הלוחות וישבר אותם תחת ההר" (ל״ב י״ט). וקשה עד מאד להבין היאך משה רבנו – גם בכעסו – יקח לוחות א־להים וישליכם ארצה, לשבר אותם בכח־איש.

ונראה לומר כי כוונת משה רבנו היתה להציל את ישראל. רואים אנו בכמה מקומות, כי במקום בו שורה השכינה, הרי מחשבה בלתי־נכונה – גם אם קלה ופחותה – כבר גורמת היא להמית את בעליה. כך למשל ביום־הכיפורים, כאשר נכנס הכהן הגדול לפני ולפנים, הרי מחשבת־פסול קטנה תגזור את מיתתו, ולכן צווה אהרון אחרי מות שני בניו – "בקרבתם אל ך' וימותו" – שייזהר לנפשו"ואל יבוא בכל עת אל הקודש מבית לפרכת… ולא ימות" (ויקרא ט״ז בי). וכך גם בפרשתנו שלנו, אומר הקב״ה למשה כי ישלח את מלאכו לפני העם, שאם־לא־כן – אם השכינה עצמה נוכחת – הרי הסיכון מיידי: "אתם עם קשה עורף, רגע אחד אעלה בקרבך וכיליתיך" (ל״ג ה').

ומכאן תובן מעלתם של הלוחות הראשונים, וגם סכנתם. הכתוב מדגיש – לפני מעשה השבירה – שהלוחות "מעשה א-להים המה, והמכתב מכתב א-להים הוא", כאילו ממש השכינה מדברת מתוך כתב הלוחות, שהיו כמרכבה לדיבור. והנה, יורד משה מן ההר ולוחות אלה בידו – גילוי שכינה נשגב כזה – ורואה הוא את העגל והמחולות… בו־ברגע צף ועלה בו החשש הנורא: אם אך יביא עתה את הלוחות האלה אל מחנה ישראל המצחקים בקול ענות, מיד ימותו ממש כל ישראל, כי איך אפשר לעמוד בחיים – שקועים במעשה העגל – כשהשכינה מופיעה ונוכחת?…

כדי להציל את העם מן הדין הנורא, עמד אפוא משה ושיבר את הלוחות. אין הוא מוכן לראות במות העם, כשם שלא מוכן היה לשמוע כאשר הפציר בו ד' (ל"ב י') "ועתה הניחה לי וייחר אפי בהם ואכלם, ואעשה אותך לגוי גדול". לוחות שנשברו יש לעשות אחרים במקומן, עם ישראל, חלילה, מה יהא עליו? והנה ראינו שהודה לו ד' יתברך למשה, ואמר לו 'יישר כוחך ששיברת' (ר' מסכת שבת דף פ"ז עמ' א', ורש"י לפסוק האחרון בתורה). כי משה, מדעתו, דן כאן מידת קל־וחומר: אם מצינו "שוויתר הקב"ה על שמו שנכתב בקדושה, שיימחה על המים, כדי להטיל שלום בין איש לאשתו" – אשר רק יחידים הם )כמדרש חז"ל בעניין חשד סוטה, ר' מסכת דרך ארץ פרק שלום א' ט'( – הרי קל־וחומר שייאות הקב"ה שיישתברו הלוחות, ותפרחנה אותיות קודשו החרותות עליהן, על־מנת שיינצלו כל הצאן האובדות, כל כלל ישראל, אף־על־פי שחטא.

ולא רק משה רבנו פעל לפי שיקול ההצלה, אלא גם אהרון אחיו. ידועים ההסברים אשר נתנו חכמים להתנהגותו של אהרון, שהשתדל לדחות את יוזמת העם למחר במגמה שלא ייעשה המעשה כלל, או שחשש שמא יהרגוהו וייתלה עוון נורא בישראל בהורגם כהן ונביא. אך דומה שעלינו להוסיף הסבר אפשרי אחר: אהרון הכהן ראה כתפקידו דווקא לעמוד בקרב העם ולא לעוזבם לנפשם בשעת חטאם. זהו תפקידו של כהן־גדול – הנושא על לבו ועל כתפיו את שמות בני ישראל לזיכרון, לכפר עליהם בבואו אל הקדש – להיות תמיד עם בני עמו, כשם שהם אתו תמיד. כלל לא עומדת לו זכות ואפשרות לפרוש מהם, כי על מי ינטוש אותם? ואם יניח להם ויישאר מן הצד, כלום אין חשש גדול יותר, שיתרחקו עוד הלאה בדרך החטא? כלום לא יהא אז קשה לקרבם מחדש, קושי כפול ומכופל?

על־כן, במחשבת החטא לא היה אהרון יחד עם המחוללים סביב העגל, חלילה וחס. אבל על־מנת שיוכל לקרבם בעתיד חזרה לדרך האמת – ועל מנת להגן עליהם – בחר אהרון שלא לנטוש את העם גם בהיותו בריעו, עד כדי השתתפות בחטאם. בכך גילה מסירות נפש יוצאת מגדר הרגיל עבור כלל ישראל, שכן הוא סיכן בכך את כל־עצמו, את חייו, את זכותו לפני קונו, ואף את העולם־הבא שלו.

בין לוחות ראשונים לאחרונים

ראוי עתה לבחון אפוא במה נשתנו לוחות שניים – שלאחר החטא הנורא – מן הלוחות הראשונים אשר קדמוהו. אמנם אמר ד' אל משה "פסול לך שני לוחות אבנים כראשונים, וכתבתי על הלוחות את הדברים אשר היו על הלוחות הראשונים אשר שיברת" (ל"ד א') – ומשמע אפוא שאותם דברים היו כתובים עליהם – אך בכל־זאת אין הלוחות שווים. כך מצינו (שמות רבה פרשה מ"ו) שניחם הקב"ה את משה על שיבור הלוחות, ואמר לו: "אל תצטער בלוחות הראשונות (=על אובדנם), שלא היו אלא עשרת הדברות לבד; ובלוחות השניים אני נותן לך שיהא בהם הלכות, מדרש ואגדות".

נראה אפוא לומר שהלוחות הראשונים, אשר היו כתובים משני עבריהם, היו מלאים דבר ד', באופן שהכל־בכל כבר היה כתוב ומוכן, תורה חתומה. וכל מה שירצו ישראל לדעת אפוא, הרי היתה שכינה יכולה להיות דוברת מתוך הלוחות ואומרת ההלכה. בכך היה העם נדון להיות פסיבי, רק שומע ומקבל, ממש בבחינת המלאכים, אשר אך שומעים הם את דבר ד', ומיד הולכים לאשר נשלחו. אמנם, מצד אחד, הרי זו מדרגה עליונה, להיות כל העת מוכן ומזומן לקבל את דבר ד', אך מצד שני זו היא גם מידתו הפחותה של המלאך, שאין לו אישיות משלו, ואין הוא עושה את מעשהו כפרי בחירתו.

ובכן, עם ישראל בסיני הגיעו לדרגה עליונה בבחינת "אני אמרתי א־להים אתם", ואף אמרו (דברים ה' כ') "היום הזה ראינו כי ידבר א־להים את האדם וחי". אך מיד כשרחקו קצת מהר סיני ומעוצמתו, וכאשר משה לא היה עוד עמם, סרו מהר מן הדרך כי כבר לא היתה להם משענת לאחוז בה. לעמוד על רגליהם שלהם, הם עוד לא הורגלו. ואולם, כאשר ניתנו הלוחות למשה, הם ניתנו בהתאם למעלת סיני, אשר בני־ישראל לא יכלו להתמיד בה, וממילא לא היה העם ראוי ללוחות אלה, ודינם האפשרי היחיד היה שבירה.

ואילו בלוחות השניים – אשר פסל והכין אותם משה בעצמו – כבר היו, כאמור, אגדות והלכות ומדרש, והיה זה שינוי משמעותי. כי בד־בבד עם ירידת הרמה, שכבר לא היו הלוחות כתובים משני עבריהם, בכל־זאת ניתנה בהם לישראל יכולת הפעולה, השיקול וההכרעה ההלכתית. ניתנו כאן אפוא כלים חדשים, מונחים וכללים, אשר מהווים את המפתח ללימוד ולמדרש, ויוצרים את המכלול של תורה שבעל־פה. כך זכה ישראל לאופקים של אקטיביות, מעלה שלא היתה בלוחות ראשונים; ומכח זה יכלו חכמינו ליצור את כל מהלך ששת סדרי המשנה, התלמוד והמדרש, ולהמשיך במפעלם זה את מתן התורה – תמיד, לדורי־דורות ועד־עולם.

דילוג לתוכן