עד כמה יש להתאמץ כדי להתפלל במניין

 

סימן צ'

1. מבוא
2. ראיות מהתלמוד ומהראשונים
3. תועלת התפילה בציבור
4. הפסיקה למעשה
5. הערות

1. מבוא

אמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחי: מאי דכתיב 'ואני תפלתי לך ה' עת רצון'?

אימתי עת רצון? – בשעה שהצבור מתפללין (ברכות ח, א).

חשיבותה של התפילה במניין אינה מוטלת בספק, וכל יהודי מתפלל יום יום במניין ללא כל היסוס. אולם ישנם מצבים מיוחדים בהם האדם עומד בפני התלבטות ומסתפק עד כמה עליו להתאמץ כדי לזכות ולהתפלל עם הציבור?

דוגמאות רבות יש לדבר: האם מותר למובטל לקבל עבודה שבה נדרשים העובדים להגיע בשעה מוקדמת, באופן שאינו מאפשר תפילה במניין? האם בעל חנות רשאי להתפלל ביחידות כדי להימנע מסגירת החנות לזמן רב? מה יעשה אדם שהפסיד את המניין הקבוע שלו וכעת אם יתפלל במניין יאחר ל'חברותא' או לשיעור התורה הקבוע שלו? האם מותר להתפלל לפני הנץ החמה כאשר זהו המניין היחיד שיש במקום, או שמא עדיף להתפלל ביחידות לאחר הנץ?

שאלות אלו תלויות בשאלה יסודית עליה עמדו הפוסקים: האם התפילה במניין היא חובה או שמא יש בה "מעלה גדולה" בלבד? מצווה שהיא בגדר 'חיוב' גמור מחייבת את האדם להשקיע כסף ומאמץ רב בכדי לקיימה, אולם אילו מדובר כאן ב"מעלה גדולה" בלבד הרי שניתן להקל בכך במצבים רבים.

במאמרנו נעסוק בשאלה זאת, וננסה להבהיר את דעת הפוסקים בעניין.

2. ראיות מהתלמוד ומהראשונים

הסוגיה העיקרית בה מוזכרת התפילה במניין מופיעה במסכת ברכות
(ז, ב – ח, א):

אמר ליה רבי יצחק לרב נחמן: מאי טעמא לא אתי מר לבי כנישתא לצלויי (=מדוע לא בא הרב לבית הכנסת לתפילה)?

אמר ליה: לא יכילנא (=לא יכולתי).

אמר ליה: לכנפי למר עשרה וליצלי (=יאסוף הרב עשרה ויתפלל במניין)?

אמר ליה: טריחא לי מלתא (=קשה עלי הדבר).

ולימא ליה מר לשלוחא דצבורא בעידנא דמצלי צבורא ליתי ולודעיה למר (=יבקש הרב משליח הציבור שיודיע לו ברגע שהציבור מתפלל)?

אמר ליה: מאי כולי האי (=מה טעם כל ההקפדה הזאת)?

אמר ליה: דאמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחי: מאי דכתיב 'ואני תפלתי לך ה' עת רצון'? אימתי עת רצון? בשעה שהצבור מתפללין.

רבי יוסי ברבי חנינא אמר מהכא: 'כה אמר ה' בעת רצון עניתיך'.

רבי אחא ברבי חנינא אמר מהכא: 'הן א־ל כביר ולא ימאס', וכתיב: 'פדה בשלום נפשי מקרב לי כי ברבים היו עמדי'. תניא נמי הכי: רבי נתן אומר: מנין שאין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים? שנאמר: 'הן א־ל כביר ולא ימאס', וכתיב 'פדה בשלום נפשי מקרב לי' וגו', אמר הקדוש ברוך הוא: כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הצבור – מעלה אני עליו כאילו פדאני לי ולבני מבין אומות העולם.

אמר ריש לקיש: כל מי שיש לו בית הכנסת בעירו ואינו נכנס שם להתפלל – נקרא שכן רע… ולא עוד אלא שגורם גלות לו ולבניו…

אנו מוצאים בסוגיה פנים לכאן ולכאן: בפתיחת הסוגיה אנו מוצאים כי רב נחמן, מגדולי האמוראים, לא אירגן מניין בביתו משום שהיה בכך טרחה עבורו. מכאן משמע שכל קושי פוטר את האדם מתפילה במניין. לעומת זאת בהמשך הסוגיה אנו מוצאים יחס מחמיר מאוד כלפי המתפלל ביחידות: הוא נקרא 'שכן רע' ו'גורם גלות לו ולבניו'. מלשונות אלו ברור שהתפילה במניין איננה "מעלה" בלבד.

כיצד הכריעו בנושא גדולי הפוסקים? גם בדבריהם אין פסיקה ברורה:

תפלת הציבור נשמעת תמיד, ואפילו היו בהן חוטאים אין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים, לפיכך צריך אדם לשתף עצמו עם הציבור, ולא יתפלל ביחיד כל זמן שיכול להתפלל עם הציבור, ולעולם ישכים אדם ויעריב לבית הכנסת שאין תפלתו נשמעת בכל עת אלא בבית הכנסת, וכל מי שיש לו בית הכנסת בעירו ואינו מתפלל בו עם הציבור נקרא שכן רע (רמב"ם, תפילה, ח, א).

מפתיחת דברי הרמב"ם נראה כי התפילה בציבור היא "מעלה": תפילה זאת נשמעת תמיד ולכן יש להתפלל במניין. אמנם בהמשך דבריו נוקט הרמב"ם בלשון החלטית "ולא יתפלל ביחיד", וייתכן שמכאן יש ראיה כי מדובר בחיוב גמור. הוא מסיים בכך שמי שמתפלל ביחידות נקרא 'שכן רע' וגם מכך משמע שמדובר בחובה.

גם בדברי השולחן ערוך קשה למצוא הכרעה ברורה בנידון:

ישתדל אדם להתפלל בבית הכנסת עם הציבור, ואם הוא אנוס שאינו יכול לבוא לבית הכנסת – יכוין להתפלל בשעה שהציבור מתפללים, וכן אם נאנס ולא התפלל בשעה שהתפללו הציבור והוא מתפלל ביחיד – אף על פי כן יתפלל בבית הכנסת… מי שיש לו בית הכנסת בעירו ואינו נכנס בו להתפלל נקרא שכן רע וגורם גלות לו ולבניו… ההולך בדרך והגיע לעיר ורוצה ללון בה: אם לפניו עד ארבעה מילין מקום שמתפללים בעשרה – צריך לילך שם, ולאחריו – צריך לחזור עד מיל כדי להתפלל בעשרה (שולחן ערוך אורח חיים צ, ט-טז).

פתיחת דברי השולחן ערוך מורה בבירור כי אין כאן חובה, ולכן די לאדם ש"ישתדל" להתפלל עם הציבור. אמנם בהמשך מביא השולחן ערוך כי המתפלל ביחידות "נקרא שכן רע וגורם גלות לו ולבניו" ושעל האדם לצעוד מיל כדי להתפלל במניין, ומכאן שהתפילה במניין היא חיוב.

נפנה למאמר נוסף בגמרא שממנו הביאו ראיה לנידון שלנו: בגמרא (ברכות ח, א) מובא כי טוב להתפלל בבית המדרש, היכן שהאדם לומד, יותר מאשר בבית הכנסת. הראשונים נחלקו האם מדובר גם במצב בו בבית המדרש אין מניין:

פירשו רבני צרפת שאפילו בלא עשרה היו עושין כן, מפני שיותר נכון להתפלל יחידי במקום ששם קביעות התורה יומם ולילה מלהתפלל בבית הכנסת עם הציבור.

אבל הרמב"ם (תפילה ח, ג) כתב: 'והוא שיתפלל שם תפילת הציבור', כלומר בעשרה. ואם תאמר: אם כן מאי רבותיה דבית המדרש? תירץ הרב רבנו יונה שאף על פי שבבית הכנסת היו מתקבצים הרבה בני אדם ו'ברוב עם הדרת מלך', אפילו הכי היו רוצים יותר בעשרה בלבד בבית המדרש מלהתפלל בבית הכנסת עם 'רוב עם' (בית יוסף, אורח חיים, סימן צ).

לדעת הרמב"ם התפילה בבית המדרש עדיפה מתפילה ב'רוב עם' אולם היא אינה עדיפה מתפילה במניין, אולם לדעת בעלי התוספות היא עדיפה גם מתפילה במניין.

שורש מחלוקתם, כותב בעל ה'אגרות משה' (אורח חיים חלק א סימן לא), הוא בשאלה בה אנו עוסקים: לדעת הרמב"ם התפילה במניין היא חיוב גמור, ומשום כך לא ניתן לבטלה כדי להרויח את מעלת התפילה בבית המדרש. לעומתו סוברים בעלי התוספות כי המניין הוא "מעלה" בלבד, ולכן עדיף להפסיד מעלה זאת בכדי להרויח את המעלה הגדולה יותר של תפילה במקום הלימוד.

לכאורה יש כאן הכרעה ברורה, שהרי השולחן ערוך (אורח חיים צ, יח) פסק את שיטת הרמב"ם, והרמ"א הביא את דברי התוספות, ואם כן נוכל להכריע כי לפי השולחן ערוך המניין הוא חיוב גמור ולפי הרמ"א הוא 'מעלה'. אמנם נראה שהדברים אינם כה ברורים, שהרי ניתן לטעון כי גם הרמב"ם מסכים שהמניין הוא 'מעלה' בלבד, אלא שלדעתו מעלה זו עדיפה על מעלת בית המדרש. ה'אגרות משה' כתב את דבריו בצורה שאינה מוחלטת – "לכאורה היה מקום לפרש" – וייתכן שזו הסיבה ללשונו הזהירה.

חזרנו אם כן לשאלה בה פתחנו: האם הלכה למעשה יש חיוב להתפלל במניין או שמא זו 'מעלה' בלבד?

בדברי האחרונים הובאו סברות ומקורות נוספים בנידון זה, ואין כאן המקום לפרט את כולם[2]. חשוב להזכיר כי התפילה במניין נצרכת גם מסיבות נוספות: כאשר אין מניין המתפלל מפסיד קדיש קדושה וברכת כהנים, והרי בשמיעת ברכת הכהנים אדם מקיים מצווה לפי שיטת בעל ה'חרדים'[3], ובשמיעת הקדיש והקדושה אדם מקיים את מצוות 'ונקדשתי בתוך בני ישראל' (ויקרא כג, לב):

תפילת הציבור אף על פי שהיא מצוה מדבריהם גדולה היא ממצות עשה של תורה, הואיל ומקדשים בה ה' ברבים, שהרי מותר לעבור על מצות עשה של תורה ולשחרר עבדו כדי להשלימו לעשרה למנין, כמו שכתוב בשלחן ערוך יורה דעה סימן רסז… (שולחן ערוך הרב, אורח חיים צ, יז).

יש שהוסיפו כי בדורנו "כמעט מן הנמנע לכוון בכל התפילה… אין לנו על מה להישען אלא על תפילת הציבור" (פלא יועץ[4]). תפילת הציבור מתקבלת גם בלי כוונה (תענית ח, א), ולכן כיום היא הכרחית.

אמנם עלינו להבין: אם אכן ישנה חובה להתפלל במניין, ולו מטעמים אלו, כיצד הסתפק השולחן ערוך בכך ש"ישתדל אדם להתפלל בבית הכנסת עם הציבור"[5]? נפנה לפיכך להציע הסבר לדבר.

3. תועלת התפילה בציבור

אמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחי: מאי דכתיב 'ואני תפלתי לך ה' עת רצון'? אימתי עת רצון? בשעה שהצבור מתפללין. רבי יוסי ברבי חנינא אמר מהכא: 'כה אמר ה' בעת רצון עניתיך'. רבי אחא ברבי חנינא אמר מהכא: 'הן א־ל כביר ולא ימאס', וכתיב: 'פדה בשלום נפשי מקרב לי כי ברבים היו עמדי'. תניא נמי הכי: רבי נתן אומר: מנין שאין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים? שנאמר: 'הן א־ל כביר ולא ימאס', וכתיב 'פדה בשלום נפשי מקרב לי' וגו', אמר הקדוש ברוך הוא: כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הצבור – מעלה אני עליו כאילו פדאני לי ולבני מבין אומות העולם. (ברכות ח, א).

מדוע מביאה הגמרא שלשה הסברים שונים לתועלת התפילה במניין? האם יש הבדל בין ההסברים?

נראה כי כל דעה מדגישה פן נוסף של התפילה בציבור:

רבי שמעון בר יוחאי מסביר ש'תפילתי' היא ב'עת הרצון' כלומר 'בשעה שהציבור מתפללים'. לא תמיד זכאי האדם להתפלל, שהרי אדם מטונף אינו רשאי לדפוק על דלתו של המלך ולהתקבל לפניו. המתפלל לבד בדרך כלל אינו ראוי על פי מעשיו, אך כאשר הוא מתפלל בציבור ניגש אל ה' יחד עם הציבור. זה יוצר 'עת רצון' והוא ראוי לעמוד בפני ה'.

ר' יוסי בר' חנינא מדגיש פן נוסף: 'בעת רצון עניתיך'. לא רק שהאדם רשאי לעמוד בפני המלך ולהתפלל, אלא שה' גם נענה לתפילתו בזכות הציבור בתוכו הוא מתפלל.

רב אחא מדגיש כיוון נוסף: 'לא ימאס תפילת הרבים'. כאשר האדם מתפלל במניין הוא מתקשר אל הציבור והופך להיות חלק מ'עם ישראל'. המתפלל בציבור 'פדאני לי ולבני מבין האומות' – הוא הופך להיות חלק מכלל ישראל, שהם בניו של הקב"ה. הוא אינו עומד לפני ה' כאדם פרטי אלא כ'יהודי', מבני בניהם של האבות הקדושים, ומשום כך תפילתו מתקבלת.

הרמב"ם, שאת דבריו כבר ראינו, מדגיש בדבריו את דברי רב אחא 'לא ימאס תפילת הרבים':

תפלת הציבור נשמעת תמיד, ואפילו היו בהן חוטאים אין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים.

בפתיחת הדברים ראינו כי בדברי הרמב"ם יש ערפול – מפתיחת דבריו משמע שהתפילה בציבור היא 'מעלה' ומסיום דבריו משמע שזו 'חובה'. אמנם כעת נוכל לראות כי דברי הרמב"ם בהירים וברורים:

תפלת הציבור נשמעת תמיד, ואפילו היו בהן חוטאים אין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים, לפיכך צריך אדם לשתף עצמו עם הציבור, ולא יתפלל ביחיד כל זמן שיכול להתפלל עם הציבור, ולעולם ישכים אדם ויעריב לבית הכנסת שאין תפלתו נשמעת בכל עת אלא בבית הכנסת, וכל מי שיש לו בית הכנסת בעירו ואינו מתפלל בו עם הציבור נקרא שכן רע (רמב"ם, תפילה, ח, א).

מי שבאופן חד פעמי לא התפלל בציבור הפסיד אמנם את מעלת 'עת רצון', אך סוף סוף לא ביטל 'חובה' גמורה. אמנם מי שבאופן קבוע לא נכנס לבית הכנסת בעירו – הרי ביטל את החובה 'לשתף עצמו עם הציבור'. הוא פורש מן הציבור ומפגין כי אינו שייך לעם ישראל. דבר זה הוא חמור מאוד עד שאמרו עליו ש"נקרא שכן רע… גורם גלות לו ולבניו". כאשר יש קושי להתפלל במניין הרי אין בכך חובה, ולכן כתב השולחן ערוך שדי 'להשתדל' להתפלל בציבור, אולם כאשר "יכול להתפלל עם הציבור" ללא קושי – הרי הדבר הוא חובה גמורה[6]. מי שיתפלל במקרה כזה ביחידות יפגין את זלזולו בתפילת הציבור, והרי הוא נחשב 'פורש מן הציבור' ולפיכך במצב כזה יש חיוב גמור להתפלל במניין.

4. הפסיקה למעשה

נסכם את הדברים: אדם צריך להשתדל להתפלל במניין, שהרי יש בכך מעלה גדולה. עליו להשקיע לשם כך זמן משמעותי: שמונה עשרה דקות (=הילוך 'מיל') בהלוך, ועוד שמונה עשרה דקות בחזרתו מבית הכנסת לביתו. אם אין בכך קושי משמעותי הרי שיש בכך חיוב גמור, כדי שלא יחשב חס וחלילה כ'פורש מן הציבור', אולם כאשר יש בכך קושי מותר לו להתפלל ביחידות, ובלבד שלא מדובר במצב קבוע שמפגין זלזול בשותפות עם הציבור.

לכן למעשה יכול אדם לשמור במהלך הלילה, אף על פי שבגלל כך יקום מעט מאוחר ויפסיד את המניין, שהרי מדובר בשמירה שהיא מצווה, והפסד המניין הוא חד פעמי.

אדם יכול באופן חד פעמי להתפלל ביחידות כדי להימנע מביטול ה'חברותא' או ההשתתפות בשיעור קבוע, ובלבד שלא ינהג כך בקביעות[7]. אדם שילך במקרה כזה להתפלל במניין יפגע גם בלימוד התורה של שותפו ל'חברותא', ובתחושת הרצינות אצל משתתפי השיעור, ולכן ודאי שעליו להתפלל ביחידות[8]. כאשר אדם מקדיש זמן קבוע ללימוד תורה אזי עליו להקפיד מאוד שלא לבטלו (שולחן ערוך, אורח חיים, קנה, א), וזוהי סיבה נוספת להתפלל ביחידות כדי להימנע מביטול הלימוד.

ביישוב קטן בו יש רק 'מניין פועלים' יחיד לפני הנץ, נחלקו אחרוני דורנו כיצד יש לנהוג: יש שסוברים שמוטב לאדם להתפלל בנץ ביחידות. ויש סוברים שעדיף להתפלל במניין לפני הנץ[9]. המתירים סוברים שכפי שהקלנו לפועלים להתפלל לפני הנץ, כיוון שזו 'שעת הדחק', כך גם הפסד מניין הוא 'שעת הדחק'. האוסרים סוברים לעומתם שתפילה ביחידות כאשר המצב מחייב זאת אינה איסור, ולכן מוטב להתפלל ביחידות מאשר להיכנס לשעת הדחק, בייחוד לאור העובדה שיש מהראשונים שנקטו שהמתפלל לפני הנץ כלל לא יצא ידי חובתו.

אדם שעוסק בצרכי ציבור יכול להקל יותר להתפלל ביחידות. אדם שכזה ודאי אינו מוגדר כ'פורש מן הציבור', שהרי הוא עוסק כעת ב'צרכי ציבור'. נוכל ללמוד על מדרגתו מדברי הגמרא שראינו:

רבי נתן אומר: מנין שאין הקדוש ברוך הוא מואס בתפלתן של רבים? שנאמר: 'הן אל כביר ולא ימאס', וכתיב 'פדה בשלום נפשי מקרב לי' וגו', אמר הקדוש ברוך הוא: כל העוסק בתורה ובגמילות חסדים ומתפלל עם הצבור – מעלה אני עליו כאילו פדאני לי ולבני מבין אומות העולם (ברכות ח, א).

'גמילות חסדים' היא נתינה לזולת, קשר עם הציבור. ה'מתפלל עם הציבור' מבטא בכך את השתתפותו עם הציבור. ה'עוסק בתורה' אינו מסתפק בלימוד תורה לעצמו אלא 'עוסק' בהפצת תורה לרבים. אדם שכזה "כאילו פדאני לי ולבני מבין אומות העולם". אנשים שכאלו, העוסקים בגמילות חסדים או בהפצת תורה, ודאי אינם פורשים מן הציבור, ולכן גם אם יתפללו ביחידות בגלל תפקידם לא יהיה בכך פגם.

[1].  בעריכת הרב שמואל ישמח. גם רוב ההערות מפרי עטו.

[2] ראה שדי חמד (כללים, מערכה ת, כלל לז), ו'פסקי תשובות' (או"ח צ, אות ח), ו'ילקוט יוסף' (או"ח צ, ט), שאספו מה שכתבו האחרונים בנידון.

[3] שיטתו הובאה בביאור הלכה תחילת סימן קכח.

[4] בספרו 'בית תפילה' עמוד 25. וכעין זה כתב בשו"ת 'ארץ צבי' חלק א סימן כב.

[5] ראה אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן כז, ושו"ת מנחת יצחק חלק ז, סימן ו, וילקוט יוסף או"ח צ, ט, עמוד רמא.

[6] ועיין ב'פסקי תשובות' (או"ח צ, אות ח, הערה 83), שכתב רעיון דומה.

[7] וכן פסק הגאון הרב שלמה זמן אוירבאך (הליכות שלמה, תפילה, פרק ה, טז), והגאון הרב יעקב אריאל והגאון הרב דב ליאור (שו"ת תשובה מקובצת עמוד 37, שם 143, וראה בעמוד 48 תשובת הרב דוד חי הכהן). וראה שולחן ערוך או"ח צ, יח, וברמ"א ובמשנה ברורה שם.

[8] יש להביא לזה חיזוק מדברי המג"א (או"ח צ, יז) שהביא שמהסמ"ג משמע ש'טריחא לי מילתא' פירושו שזוהי טירחא על האנשים שאבקש מהם לבוא לביתי לעשות עבורי מנין. לפי זה יוצא שאין לעשות מנין כאשר הדבר מטריח אחרים, ואם כן הוא הדין כשהדבר פוגע בחברותא. ושמא יש לדחות ולחלק בין טירחה של היחיד לטירחה של ציבור.

[9] באגרות משה (או"ח חלק ד סימן ו) פסק שעדיף להתפלל בנץ ביחידות, וכן פסק ב'ילקוט יוסף' (או"ח פט, יד), וכאשר מדובר במקרה בו בלעדיו יתבטל המנין המוקדם לנץ יש שהקלו (הגרש"ז אוירבאך, הובא ב'תפילה כהלכתה' פרק ג, ל, אך בילקוט יוסף כתב שלא יתפלל עמם אלא רק יצטרף לקדיש וקדושה וברכו). לעומתם פסק בשו"ת 'פרי יצחק' (סימן ב) שתפילה במנין עדיפה מתפילה אחר הנץ, וכן פסק ב'אור לציון' (חלק ב, עמוד סא). וכך נראה לעניות דעתי ועיין בדיון זה בספרי "בעקבות המחבר" חלק א מעמוד ע.

דילוג לתוכן