ריבית מאוחרת לבן המלווה
סימן ק"ס
1. שאלה
2. איסור ריבית מן התורה ופשרו
3. ריבית מוקדמת וריבית מאוחרת
4. נתינה לבן המלווה
5. איסור מצד אמירת תודה
6. סיכום
7. הערות
1. שאלה
אדם הלווה לחברו סכום גדול כדין בלי ריבית, וכשהלווה החזיר לו כספו, נתן יחד עם הכסף מתנה חשובה לבן המלווה שחגג בר מצווה באותה העת – המחאה על סך 5000 ₪. זהו סכום שאין רגילים לתת בהזדמנות כזו, וברור שהוא ניתן כאות הוקרה בשל העזרה החשובה שהלווה קיבל. האם מותר למלווה לתת המחאה זו לבנו, או שצריך לחשוש משום איסור ריבית. אגב שאלה זו יש לדון גם אם מותר ללווה לומר תודה למלווה.
כדי לענות על שאלה זו נעיין במקורות, נגדיר מהו איסור ריבית מן התורה ומדרבנן, ונלמד את דיני ריבית מאוחרת וריבית הניתנת לבן משפחה.
2. איסור ריבית מן התורה ופשרו
איסור ריבית הוא שלא להלוות כסף ולבקש שהלווה ישלם לו בעת שיחזיר את הכסף יותר ממה שקיבל ממנו, כעין תשלום על הלוואת הכסף. כמה וכמה פסוקים עוסקים באיסור ריבית:
אִם כֶּסֶף תַּלְוֶה אֶת עַמִּי אֶת הֶעָנִי עִמָּךְ לֹא תִהְיֶה לוֹ כְּנֹשֶׁה לֹא תְשִׂימוּן עָלָיו נֶשֶׁךְ: (שמות פרק כב פסוק כד)
(לה) וְכִי יָמוּךְ אָחִיךָ וּמָטָה יָדוֹ עִמָּךְ וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ גֵּר וְתוֹשָׁב וָחַי עִמָּךְ: (לו) אַל תִּקַּח מֵאִתּוֹ נֶשֶׁךְ וְתַרְבִּית וְיָרֵאתָ מֵאֱ-לֹהֶיךָ וְחֵי אָחִיךָ עִמָּךְ: (לז) אֶת כַּסְפְּךָ לֹא תִתֵּן לוֹ בְּנֶשֶׁךְ וּבְמַרְבִּית לֹא תִתֵּן אָכְלֶךָ: (לח) אֲנִי ה' אֱ-לֹהֵיכֶם אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם לָתֵת לָכֶם אֶת אֶרֶץ כְּנַעַן לִהְיוֹת לָכֶם לֵא-לֹהִים: ס (ויקרא פרק כה, לה-לח)
(כ) לֹא תַשִּׁיךְ לְאָחִיךָ נֶשֶׁךְ כֶּסֶף נֶשֶׁךְ אֹכֶל נֶשֶׁךְ כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יִשָּׁךְ: (כא) לַנָּכְרִי תַשִּׁיךְ וּלְאָחִיךָ לֹא תַשִּׁיךְ. (דברים פרק כג, כ-כא)
מן העיון בפסוקים נראית סיבת האיסור ברורה, שהרי התורה מדגישה שהלווה עני ושהריבית היא נשיכה. דוגמה לדבר: אדם עני ומסכן שצריך לקנות אוכל לפסח לכל המשפחה, ואין לו די. ניגש הוא אצל עשיר ומבקש הלוואה, ומתחייב לעבוד קשה לאחר הפסח כדי שיוכל להחזיר את כספו. והנה הוא צריך לאחר החג להחזיר יותר ממה שקיבל, העזרה שביקש הופכת לו לעול, ולעומתו האדם האמיד יקבל את כספו חזרה עם תוספת. התורה היא מקור המוסר, ואף שמשפטית גרידא יש הסכמה של הלווה לשלם ריבית, ואף יש לה הצדקה, שהרי כספי המלווה היו בטלים בזמן שהיו אצל הלווה, התורה רואה בהתנהלות זו מעין "שוד חוקי" שהיא אוסרת. ואמרו חכמים שגם הלווה עובר על איסור, והתורה אומרת לו שלא להיכנס לחוב כזה מראש, אלא לחיות עם מה שיש לו ולהאמין בה' שיסייע לו. ואף העדים והערבים עוברים על איסור, משום שהתורה לא רוצה שיתנו יד לניצול של אדם שנמצא בקשיים.
ישנה סוגיה מופלאה בגמרא שמחשיבה את הריבית כגזל:
אמר רבא: למה לי דכתב רחמנא לאו ברבית, לאו בגזל, לאו באונאה? (רש"י: ילמדו זה מזה, שבכולן חסרון ממון, שמחסר את חבירו) צריכי. דאי כתב רחמנא לאו ברבית – משום דחידוש הוא, דאפילו בלוה אסרה רחמנא (רש"י: וגזר עליו שלא יתננו, ואיכא למימר חידוש הוא שחידשה תורה בזו, ולא שאסר לחסר את חבירו בדרך אחרת, דהא אזהרת לוה לאו משום דמחסר הוא). ואי כתב רחמנא לאו בגזל – משום דבעל כרחיה, אבל אונאה – אימא לא. ואי כתב רחמנא לאו באונאה – משום דלא ידע דמחיל (בבא מציעא סא, א).
הסוגיה ממשיכה ושואלת מדוע כתוב לאו בריבית, הלא היה אפשר ללמוד על כך מהאיסורים לגזול ולהונות, ועל כך מתרצת הגמרא:
מה להנך שכן שלא מדעת, תאמר בריבית דמדעתיה?
כלומר שהתורה מחדשת לנו שריבית נחשבת כגזל, אף על פי שהנותן נותן מדעתו. ואלו דברי הטור המסכמים את חומרת האיסור:
רבית הואיל ואתא לידן נימא ביה מלתא מאד מאד צריך אדם ליזהר באיסור רבית וכמה לאוין נאמרו בו ואפי' הלוה והנותנו עובר משא"כ בשאר דיני ממונות שאם אדם רוצה ליזוק בנכסיו רשאי אבל מפני רגילות החטא מזהיר גם בלוה וכן בערב ובעדים ובכל המתעסקין בדבר וכל הנותן ברבית נכסיו מתמוטטין וכאילו כפר ביציאת מצרים ובא-להי ישראל (טור יורה דעה סימן ס).
בעולם של מצרים היה חוקי שעבד יעבוד בשביל אדונו. הקב"ה הוציא אותנו מעבדות זו, ללמדנו שמעבר לחוק יש מוסר וערכים. המלווה בריבית כופר בכל הרעיון של יציאת מצרים, והעושר שיצבור מן הניצול של אנשים מסכנים לא יעשיר אותו בסוף, אלא ימוטט אותו, כי א-להים בשמים שונא את המנצל את קשייו של חברו, ומחשיב אותו ממש כגזלן.
למדנו מכאן שאיסור ריבית אינו רק סניף במצוות צדקה, אלא נחשב כגזל ממש. ובכל זאת יש לשאול, מה בין שכירות כסף לשכירות חפץ, שמותר לקבל כסף עבור שכירתו? התשובה היא שבהלוואה המלווה אינו לוקח שום סיכון, כי בדרך כלל יש ערבות שמאבטחת את הכסף, והוא מתעשר בלי לעשות כלום; לעומת זאת בשכירות ייתכן שהחפץ עצמו יאבד מערכו בגלל השימוש בו. ועניין נוסף, שבשכירות חפץ השוכר נהנה בלי ספק כל זמן שהחפץ אצלו, מה שאין כן בהלוואה, שהלווה ישתמש בכסף כדי להרוויח, אולם ייתכן שירוויח וייתכן שיפסיד, לעומת המלווה שמרוויח בוודאות ובלי שום מאמץ. אין איזון בין המלווה ללווה, מה שאין כן בין המשכיר לשוכר[1].
האיסור בריבית מן התורה הוא בריבית קצוצה, כלומר שבשעת ההלוואה הוסכם בין הצדדים על סכום התוספת שיוסיף הלווה בעת החזרת הכסף (יורה דעה קסא, ה).
3. ריבית מוקדמת וריבית מאוחרת
כדי לענות על השאלה ההלכתית העומדת בפנינו עלינו ללמוד שני דינים: הראשון, מה הדין אם הלווה מוסיף בעת החזרת הכסף סכום נוסף שלא סוכם עליו; והשני, האם יש דין ריבית כאשר התוספת ניתנת לקרוב משפחה של המלווה, ולא למלווה עצמו.
נביא כאן משנה הדנה בהרחבות חכמים של איסור ריבית, הנקראות ריבית מוקדמת וריבית מאוחרת:
רבן גמליאל אומר: יש רבית מוקדמת, ויש רבית מאוחרת. כיצד? נתן עיניו ללוות הימנו, והוא משלח לו ואומר: בשביל שתלוני – זו היא רבית מוקדמת. לוה הימנו והחזיר לו את מעותיו, והוא משלח לו, ואומר: בשביל מעותיך שהיו בטילות אצלי – זו היא רבית מאוחרת.
לפי פשט המשנה נראה שריבית מאוחרת אסורה דווקא אם בשעה שמחזיר את הכסף מוסיף ואומר שהוא "בשביל מעותיך שהיו בטלות אצלי". אבל אם סתם נותן לו בלי לפרט מותר, כפי שמותר לו לתת מתנה לכל אדם שהיטיב עמו. זהו סוג של הכרת הטוב, ולא ריבית, משום שלא הייתה התחייבות לתת את התוספת הזו כשקיבל את ההלוואה.
ישנה סוגיה נוספת שמשתמע ממנה היתר זה:
רבינא הוה יהיב זוזי לבני אקרא דשנוותא (=רבינא נתן מעות לאותם שיושבים על שפת הנהר ששמו שנוותא, והקדים להם המעות לפני הבציר ולכן שילם בזול, שיתנו לו יין בעת הבציר) ושפכי ליה טפי כופיתא (=וכשנתנו לו את היין שפכו לו מעט יין יותר ממה שפסק עמהן, ולפיכך היה חושש רבינא משום רבית), אתא לקמיה דרב אשי, אמר ליה: מי שרי? (=בא לפני רב אשי לשאול האם מותר לעשות כן) – אמר ליה: אין, אחולי הוא דקא מחלי גבך (=כן הם מחלו לך)[2].
וכך מפורש ברש"י:
אחולי קמחלי גבך – הואיל ולא פסקת עמהם, ומדעתם נותנים לך, ואין מזכירים לומר בשכר מעותיך שהיו בטילות אצלנו – מתנה בעלמא היא.
אולם הרא"ש (פרק ה, אות סז) חולק, וטוען שהקולא בריבית מאוחרת קיימת דווקא כשנותן את המתנה לאחר זמן. אבל אם מוסיף את המתנה להחזר הכספים הרי זה נראה ממש כריבית, ואסור מדרבנן[3].
והטור הביא מחלוקת זו:
…ולא רבית שבשעת הלואה לבד אסורה, אלא אפי' רבית מוקדמת ורבית מאוחרת נמי אסור. והיכי דמי מוקדמת, כגון שנתן עיניו ללות ממנו והיה שולח לו ואומר בשביל מעותך שתלוני. מאוחרת, לאחר שהחזיר לו מעותיו היה משלח לו ואמר בשביל מעותך שהיו בטלות אצלי. ויראה שאינו אסור אלא במפרש שבשביל זה משלח לו, אבל בסתם מותר. והרמב"ם אסר אפי' בסתם[4].
השולחן ערוך פסק כדעה המחמירה:
אפילו אם הלוה נותן לו יותר מדעתו בשעת הפרעון שלא התנה עמו, ואינו אומר שנותנו לו יותר בשביל רבית, אסור[5].
ואם כן בנידון דידן, אם הלווה היה נותן את המתנה ישירות למלווה ולא לבנו היה זה אסור.
4. תשלום התוספת לבן המלווה
האם יש הבדל בדין משום שהתוספת ניתנת לבן המלווה, ולא למלווה עצמו? כדי לענות על כך נעיין בדין דומה מדיני ריבית מוקדמת. מותר לתת כסף למאן דהו כדי לשכנע מלווה להלוות כסף, וההיתר הוא גם לבן המלווה:
מותר לומר לחבירו: הילך זוז ואמור לפלוני שילוני. ואפילו לבן המלוה מותר לומר כן, והוא שיהא גדול ואינו סומך על שלחן אביו. הגה: י"א דאסור למלוה ליקח ממקבל זה הזוז, שלא יבואו להערים.
מכאן משמע שמותר לתת את התוספת לבן המלווה, ובלבד שהבן אינו נותן את כספו לאביו. לפי זה בנידון דידן, אם הכסף שנותן הלווה לבר המצווה יעלה לתשלום הוצאות בר המצווה יהיה זה אסור, אבל אם הכסף נשאר אצל הבן, ככל המתנות שהוא מקבל לבר המצווה, אין סיבה לאסור.
ואמנם יד הדוחה נטויה בטענה שסוף סוף בר המצווה סמוך על שולחן אביו, ולכן יש לאסור כמו בריבית מוקדמת. אבל נראה לי שאין הנידון דומה לראיה, ומכמה סיבות:
א. חכמים לא גזרו בריבית מאוחרת כפי שגזרו בריבית מוקדמת. ריבית מוקדמת אסורה מדרבנן דווקא כשנותן את הכסף למישהו אחר, אבל אם נותן את הכסף למלווה הרי זו ריבית קצוצה האסורה מן התורה; מה שאין כן בריבית מאוחרת, שאפילו בנתינה למלווה עצמו אין זה אלא איסור דרבנן.
ב. בריבית מוקדמת הנתינה נצרכת לקבלת ההלוואה, לעומת זאת ריבית מאוחרת אינה תנאי להלוואה, שהרי ההלוואה ניתנה בלי שידע המלווה שהלווה יודה לו בדרך זו. בזמן שנתן המלווה את הכסף נתן בלי שום מחשבה לקבל על כך פיצוי, ועל כן הרי זו מתנה. וכפי שמותר לתת מתנה לכל אדם מותר גם לתת למלווה. רק מפני מראית העין שבדבר אסרו חכמים, ולכן בריבית מאוחרת התירו חלק מהראשונים, בתנאי שאינו אומר "בשכר מעותיך".
מדברים אלו ניתן להבין מדוע המשנה התייחסה לנתינה לבן דווקא בריבית מוקדמת ולא בריבית מאוחרת. ועל כן נראה שהגזרה בריבית מוקדמת אינה קיימת בריבית מאוחרת, כי עיקר הטעם בריבית מאוחרת שזה נראה כריבית, ובמתנה לבן אין נראות כזו, וכמו שיכול לתת מתנה לכל אדם יכול לתת גם לבן המלווה. אמנם יש במתנה כזו לבר מצווה ביטוי של הכרת הטוב, אבל אין זה גרוע ממתנה מרובה שנותן הרבה זמן לאחר החזרת הכסף למלווה עצמו, שאין בכך איסור כל זמן שאינו אומר "בשביל מעותיך שהיו בטלות אצלי"[6].
ולכן בצירוף אותם ראשונים הסוברים שאפילו אם נותנים למלווה ישירות את התוספת מותר, כל זמן שאין אומרים "בשביל מעותיך", בבן המלווה כאשר הכסף נשאר אצל הבן אין מקום כלל להחמיר.
ואם נמנע מהבן לקבל את הכסף יש בכך מעין חשש לעושק – באיזו זכות נמנע ממנו לקבל מתנה שנותנים לו? אם כן אין כאן אפילו חומרא שלא לקבל את המתנה, שהרי יש גם חשש איסור במניעת הבן מלקבל מה שנתנו לו.
5. איסור מצד אמירת תודה
דבריי מבוססים על ההבנה שיש להבחין בין ריבית מוקדמת, שהיא פעולה הקשורה לרצון לקבלת ההלוואה, לריבית מאוחרת שהיא כעין תודה, ולכן אין להחמיר בה כל כך. אמנם אדרבא, מפני סיבה זו יד האוסרים נטויה שוודאי לכתחילה אין ראוי לתת מתנה כאות תודה, שהרי אפילו אמירת תודה אסורה, כפי שכותב הרב משה פיינשטיין בתשובה:[7]
אם מותר ליתן תודה בספרו שמדפיס למי שהלוו לו כסף להדפסת ספרו. י"ב אדר ראשון ת"ש. מע"כ ידידי הרה"ג מהר"ר בן ציון אייזענשטאדט שליט"א.
נראה לע"ד שבלשון תודה כמו שאסור לומר להמלוה עבור הלואתו מדין ריבית דברים אסור גם לכתוב ולהדפיס אבל יכולין לכתוב בלשון הודעה שיתברך מן השמים, כי הא זה אמת שיתברך בזכות מצותו הגדולה ונמצא שהוא רק הודעה וספור דברים בעלמא שודאי מותר לפרסם איך שלוה מפלוני סך כך וכך אף אם יהיה מזה להמלוה הנאה ממה שנתפרסמו חסדיו כי מצוה לפרסם עושי מצוה אם אין מקפידין להסתיר לכן גם בכתב ודפוס רשאין לפרסם לכתוב בנוסח כזה: ברכה נתונה מהשי"ת לפלוני הגומל חסד והלוה להדפסת הספר כך וכך או דוגמא של נוסח זה. שלשון כזה הוא רק הודעה וספור דברי אמת שיש ברכה מהשי"ת לפלוני שגמל חסד בהלואתו. משה פיינשטיין.
וכן ראיתי בספר 'תורת רבית' עמוד מז שמביא את האיסור לומר תודה. ומקור דבריהם במשנה במסכת בבא מציעא (עה, ב):
רבי שמעון אומר: יש רבית דברים; לא יאמר לו דע כי בא איש פלוני ממקום פלוני. (כלומר לא יבקש המלווה מהלווה לשרת אותו אפילו שירות קטן כגון להודיע לו על בואו של אדם מסוים מה שלא היה מבקש אם לא הלווה לו את הכסף)
ובגמרא שם:
תניא, רבי שמעון בן יוחי אומר: מנין לנושה בחבירו מנה, ואינו רגיל להקדים לו שלום שאסור להקדים לו שלום – תלמוד לומר נשך כל דבר אשר ישך – אפילו דיבור אסור.
מכאן למדו מחברים אלה שגם אמירת תודה אסורה, אולם לעניות דעתי אין שום ראיה מכאן. ודאי שאין אמירת תודה דומה לשירות ולא לנתינת כבוד, אלא היא משום דרך ארץ: לומר תודה למי שעזר לך. ונראה שזה מותר אפילו בשעת ההלוואה, ובשעת הפירעון בוודאי שאין איסור. שהנה איסור ריבית דברים הוא רק בזמן שהמעות ביד הלווה, כך הובא בספר דרכי תשובה:[8]
עיין בשו"ת אהלי יעקב (מהריק"ש) סימן קכו באמצע התשובה שכתב דכל זה דוקא בעוד שהמעות בידו, אבל לאחר שפרע לו מותר[9].
המלווה צריך להלוות בלי ריבית כלל, לא להתנות שום דבר ולא לצפות לכלום. אבל אין איסור ללווה לאחר שהחזיר את הכסף להביע תודתו למי שעזר לו בלב שלם ובלי רצון לקבל שום תמורה. ונראה שאפילו כשמקבל את הכסף יכול להגיד תודה, שאין בכך שום נתינת כבוד אלא ביטוי יסודי ובסיסי של תודה לאדם שעוזר לך.
6. להלכה
על כן למסקנה מותר לבן לקבל את המתנה שניתנה לו לבר המצווה. יש ללמד לכתחילה את נותן המתנה שישתדל שלא לתת את המתנה ממש בעת הפירעון, אבל גם אם עשה כן אין כאן איסור ריבית כלל.
ההיתר מבוסס על העובדה שריבית מאוחרת למלווה עצמו אין בה אלא איסור דרבנן, ויש ראשונים הסוברים שהאיסור הוא דווקא אם אומר לו "בשביל מעותיך שהיו בטלות אצלי". ואכן לא ראינו בגמרא ובשולחן ערוך שום איסור לתת מתנה לבן המלווה בעת פירעון החוב; ואף שיש איסור לתת מתנה לבן המלווה בריבית מוקדמת, ריבית מוקדמת שונה משום שמטרתה לקבל את ההלוואה, ואין זה דומה למתנה לאחר הפירעון שהיא אות תודה בלבד.
[1] ואין לומר שהריבית היא תשלום עבור הסיכון שלוקח המלווה שמא הלווה לא ישלם לו, כי הרי לוקחים את הריבית מזה שמחזיר את ההלוואה ולא מרשע שאינו משלם; נמצא הלווה משלם בגלל הרשעים שאינם מחזירים, וזה ודאי לא מוסרי.
[2] בבא מציעא, עג ע"ב.
[3] גם מבחין בין הלוואה רגילה להלוואה דרך מכר ובהלוואה דרך מכר מותר אף אם מוסיף סחורה בשעת החזרה בתנאי שלא יאמר לו בשכר מעותיך שהיו בטלות אצלי.
[4] ובבית יוסף מביא דעה שדעת הרמב"ם כדעת רש"י.
[5] יורה דעה קס, ד.
[6] בשו"ת מראה הבזק חלק ב עמוד 91 טוענים שהטעמים לאסור ריבית מוקדמת חלים גם בריבית מאוחרת. שני טעמים ניתנו על ידי הראשונים המובאים בבית יוסף להסבר האיסור לתת ריבית מוקדמת לבן המלווה: א. הבן הסמוך על שולחן אביו הרי הוא כגופו של אביו ב. מחשש הערמה. ולכאורה שני טעמים אלה חלים גם בריבית מאוחרת. לא כן עמדי, כי הנה ודאי שבן גדול אפילו אם סמוך לשולחן אביו אינו כגוף אביו, ואם מקדש אשה הרי היא מקודשת, ומותר לתת לו מתנה שאין לאביו רשות בה (חושן משפט ער, ב). ומה שאמרו הראשונים שהוא כגוף אביו הרי זה דווקא בדין שלנו, כשנותנים כסף לבן על מנת שיבקש מאביו להלוות כסף. וכן חשש הערמה הרבה יותר גדול בריבית מוקדמת מאשר בריבית מאוחרת, כי הריבית המוקדמת ניתנת לשם קבלת ההלוואה. ויש עוד טעמים שאינם מובאים בשולחן ערוך לאסור נתינה לבן בריבית מוקדמת, למשל שאם הבן מקבל כסף האב לא יצטרך יותר לזונו – וזה אינו שייך בנידון שלנו, שהמתנה נשארת אצל הבן לעשות בה כרצונו.
[7] שו"ת אגרות משה יורה דעה חלק א סימן פ.
[8] דרכי תשובה שם, ס"ק עה. בספר תורת ריבית עמוד מז מביא בשם הדרכי תשובה ס"ק פז שאין לומר תודה בשעת הפירעון, אמנם המעיין בספר יראה שאין כאן איסור, וזו לשונו של דרכי תשובה הנ"ל: "ועיין בספר מרבה תורה ס"ק כט. שמעורר על מנהג העולם שמקילים ואינם מדקדקים ואומר תיכף אחר תשלומי מעות ההלוואה של גמילות חסדים תודה ואף דהאיסור הוא רק כל זמן שמעותיו בידו מכל מקום הנכון להחמיר אחר תשלום המעות זמן מה" מלשון זו ברור שאין כאן אלא חומרא, ולא איסור מן הדין. ולפי מה שכתבנו אפילו בזמן שהמעות ביד הלווה מותר לומר תודה. ועיין במנחת שלמה סימן כח שכותב שמותר ואפילו ראוי לומר תודה, אלא שצריך להימנע מלברכו. ולעניות דעתי גם לברכו מותר, רק אסור לכבד אותו בכיבודים שלא היה מכבדו לפני כן. ועיין בתשובת יביע אומר חלק ד יורה דעה סימן ט שמקשה על האגרות משה בדרכו של המנחת שלמה, שאדרבא לברכו ודאי שאסור, כפי שיוצא מדברי רבותינו בעלי התוספות בקידושין. ונכון שמתירוץ אחד של התוספות אפשר ללמוד חומרא זו, אמנם התוספות מביא תשובה נוספת לקושייתו, ושאר הראשונים לא הביאו תירוץ זה כלל, ומכאן שאין לדחות דברי האיגרות משה.
[9] וכך פסק להלכה ביביע אומר ח"ד, יורה דעה סימן ט.