שולחן ערוך כפשוטו

הלכות פסח

סימן תצ"א – סדר הבדלה במוצאי יום טוב, ובו ב' סעיפים

בשבת יש מצוה מן התורה לקדש את היום בכניסתו וביציאתו, כמו שכתוב "זכור את יום השבת", כלומר יש להגדיר את השבת כיום מיוחד וקדוש. למדו מכאן חכמים[1] שגם ביום טוב צריך לקדשו בכניסתו וביציאתו. בסימן זה אנו לומדים על הלכות הבדלה של מוצאי יום טוב.

 

סעיף א

אבמוצאי יום טוב, בין במוצאי יום טוב לחול בין במוצאי יום טוב לחולו של מועד (א), במבדיל בתפלה (ב) כמו במוצאי שבת (ג), אלא (ד) שאינו מברך לא על הנר (ה) גולא על הבשמים (ו).

איומא פח ע"א. בברייתא פסחים קד ע"א. גרמב"ם בפרק כט מהלכות שבת הכ"ח, וכן כתב הטור ממשמעות הגמרא פסחים קב ע"ב דחשיב יקנה"ז ולא חשיב בשמים.

  • לחולו של מועד – כי חול המועד, אף שיש בו מקצת קדושה, ולכן נאסר במקצת מן המלאכות, בכל זאת קדושתו פחותה ביחס ליום טוב.
  • מבדיל בתפלה – בברכת אתה חונן לאדם דעת.
  • במוצאי שבת – כאן חסרות מילים "וכן מבדיל על הכוס"[2].
  • אלא – שבהבדלה על הכוס.
  • לא על הנר – כי התקנה לברך על הנר נתקנה דווקא למוצאי שבת, בו נוצרה האש פעם ראשונה, על ידי אדם הראשון. וגם כיון שהיה אסור ביום שחלף, ועתה שב להיתר. אבל ביום טוב לא נאסרה האש[3], לכן אין צורך בנר.
  • ולא על הבשמים – כי הברכה על הבשמים במוצאי שבת באה להרגיע את הנפש מעזיבת הנשמה היתירה שיש לאדם בשבת. כלומר, מצטערים על לכתה של השבת, אבל שואבים את ניחוחה הנעים ללוותנו בימי החול. ואולם קדושת יום טוב אינה דומה לקדושת שבת, ולא תיקנו חכמים ברכה זו בצאת היום טוב.

 

סעיף ב

איום טוב שחל להיות במוצאי שבת אומר באתה בחרתנו, ותודיענו (ז).

דברכות לג ע"ב.

  • ותודיענו – כאשר חולפת קדושת השבת וחלה, בו בזמן, קדושת יום טוב, נדרשים אנו לציין את ההבדל בין קדושת הימים. לכן כאשר מתפללים את תפלת החג, ומברכים בעמידה "אתה בחרתנו" מוסיפים לציין שינוי זה ולצורך כך מוסיפים טקסט שראשיתו "ותודיענו", ובו מוסבר שכעת עוברים מקדושתה הגדולה של שבת לקדושת יום טוב, הפחותה ממנה.

בליל יום טוב, כאשר אומרים קידוש בתחילת הסעודה, מוסיפים ברכה על ההבדלה, ומברכים "מאורי האש" על נר, אבל אין מברכים על בשמים, כי אף שיצאו משבת, אבל לא נכנסים לימי חול.

 

סדר הבדלה במוצאי יום טוב (תצא)

  • במוצאי יום טוב, בין אם יוצא מיום טוב לחול המועד, ובין אם יוצא לימות החול, מוסיפים בברכת "חונן הדעת", בעמידה של מוצאי יום טוב, את נוסח ההבדלה, כמו שאומרים במוצאי שבת.
  • מבדילים על הכוס כמו במוצאי שבת, ואין מברכים לא על בשמים, ולא על על הנר.
  • כאשר חל יום טוב במוצאי שבת, מוסיפים נוסח הבדלה לתפילת עמידה של יום טוב, והוא פותח במילה "ותודיענו". ובקידוש מוסיפים ברכה על הנר ועל ההבדלה, ולא על הבשמים.

 

[1] פסחים קו ע"א.

ראה גם מה שדרשו חז"ל במדרש (ילקוט שמעוני יתרו פרק כ) "לְקַדְּשׁוֹ, בִּבְרָכָה, מִכָּאן אָמְרוּ מְקַדְּשִׁין עַל הַיַּיִן בִּכְנִיסָתוֹ וכו' אֵין לִי אֶלָּא שַׁבָּת, יָמִים טוֹבִים מִנַּיִן, תַּלְמוּד לוֹמַר "אֵלֶּה מוֹעֲדֵי ה'" ע"כ.

[2] כן מבואר במשנה ברורה ס"ק א, שמצא נוסח זה בדפוסים הראשונים של השולחן ערוך.

[3] מאחר ומלאכת הבערה, מאש קיימת, מותרת בו.

דילוג לתוכן