על שולחן השבת

פרשת מסעי

 

ארץ ישראל: מצווה והבטחה

שאול דוד בוצ'קו

לאחר ארבעים שנה של נדודים ושל תהפוכות במדבר, מגיעים בני ישראל סוף סוף לשערי ארץ ישראל, ומצטווים מפי ה': 'וְהוֹרַשְׁתֶּם אֶת הָאָרֶץ וִישַׁבְתֶּם בָּהּ כִּי לָכֶם נָתַתִּי אֶת הָאָרֶץ לָרֶשֶׁת אֹתָהּ' (במדבר לג, נג).

הרמב"ן מפרש שאנו למדים מהפסוק הזה את החובה ליישב את ארץ ישראל, שהיא מצוַת עשה: 'מצוה רביעית,[1] שנצטוינו לרשת הארץ אשר נתן האל יתברך ויתעלה לאבותינו, לאברהם ליצחק וליעקב, ולא נעזבה ביד זולתינו מן האומות או לשממה. והוא אמרו להם "והורשתם את הארץ וישבתם בה, כי לכם נתתי את הארץ לרשת אותה והתנחלתם את הארץ"'.[2]

לדעת רש"י 'וישבתם בה' אינו ציווי אלא הבטחה: 'והורשתם אותה מיושביה ואז וישבתם בה, תוכלו להתקיים בה, ואם לאו – לא תוכלו להתקיים בה' (רש"י במדבר שם). הקב"ה מבטיח שאם בבואו לארץ יקיים עם ישראל את ציווי ה' 'והורשתם אותה מיושביה', לגרש את תושביה עובדי האלילים, אז יוכל להתקיים בארץ. אם כן, אין לדעת רש"י חובה, במובן  המצומצם של המלה, לגור בארץ ישראל.

ובכל זאת, ישיבת ארץ ישראל היא אחד היסודות של היהדות: היא הייתה המצווה הראשונה שבה נצטווה אברהם; על יצחק נאסר לצאת מהארץ אפילו כדי לישא אישה;[3] ומאוחר יותר, חטא המרגלים – הסירוב לעלות לארץ – נחשב כחטא החמור ביותר של בני ישראל במדבר, ובעטיו נענשו כל בני הדור ההוא למות במדבר.

כיצד ניתן להבין את התגובה הקשה כל כך של ה' למרגלים אם אין כאן אלא הבטחה או מתנה ולא חובה?

כיצד ניתן להבין שיש חובה לגרש את תושבי הארץ, אבל לא להתיישב בה אחרי כן?

ולבד מזאת, אף רש"י עצמו לימד אותנו שעיקר קיום התורה בארץ ישראל, וחיוב המצוות בחוצה לארץ הוא רק 'כדי שלא יהיו לכם חדשים כשתחזרו'! (רש"י דברים יא, יח). כיצד ניתן להבין זאת?

 

כדי לענות על שאלות אלה, עלינו להבין מה משמעותה של הבטחה א-לוהית 'לֹא אִישׁ אֵל וִיכַזֵּב וּבֶן אָדָם וְיִתְנֶחָם הַהוּא אָמַר וְלֹא יַעֲשֶׂה וְדִבֶּר וְלֹא יְקִימֶנָּה'. (במדבר כג, יט) הבטחת ה' מוכרחה להתקיים; לכן, כשהקב"ה מצווה את משה להוציא את בני ישראל ממצרים, הוא מזכיר את הבטחתו לאבות: 'וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָשָׂאתִי אֶת יָדִי לָתֵת אֹתָהּ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב וְנָתַתִּי אֹתָהּ לָכֶם מוֹרָשָׁה אֲנִי ה" (שמות ו, ח). למרות כל הקשיים המעשיים, ואף אם הרמה הרוחנית של עם ישראל ירודה, הוא ייגאל.

הנביא יחזקאל מרחיב ומבאר רעיון זה. הוא מודיע ברורות שהקב"ה יחזיר את עם ישראל לארצו, כדי ששם ה' לא יתחלל כשיאמרו הגויים שה' לא קיים את הבטחתו:

'וַיְהִי דְבַר ה' אֵלַי לֵאמֹר. בֶּן אָדָם בֵּית יִשְׂרָאֵל יֹשְׁבִים עַל אַדְמָתָם וַיְטַמְּאוּ אוֹתָהּ בְּדַרְכָּם וּבַעֲלִילוֹתָם כְּטֻמְאַת הַנִּדָּה הָיְתָה דַרְכָּם לְפָנָי. וָאֶשְׁפֹּךְ חֲמָתִי עֲלֵיהֶם עַל הַדָּם אֲשֶׁר שָׁפְכוּ עַל הָאָרֶץ וּבְגִלּוּלֵיהֶם טִמְּאוּהָ. וָאָפִיץ אֹתָם בַּגּוֹיִם וַיִּזָּרוּ בָּאֲרָצוֹת כְּדַרְכָּם וְכַעֲלִילוֹתָם שְׁפַטְתִּים. וַיָּבוֹא אֶל הַגּוֹיִם אֲשֶׁר בָּאוּ שָׁם וַיְחַלְּלוּ אֶת שֵׁם קָדְשִׁי בֶּאֱמֹר לָהֶם עַם ה' אֵלֶּה וּמֵאַרְצוֹ יָצָאוּ. וָאֶחְמֹל עַל שֵׁם קָדְשִׁי אֲשֶׁר חִלְּלוּהוּ בֵּית יִשְׂרָאֵל בַּגּוֹיִם אֲשֶׁר בָּאוּ שָׁמָּה, לָכֵן אֱמֹר לְבֵית יִשְׂרָאֵל כֹּה אָמַר אֲ-דֹנָי אֲ-לֹהִים לֹא לְמַעַנְכֶם אֲנִי עֹשֶׂה בֵּית יִשְׂרָאֵל כִּי אִם לְשֵׁם קָדְשִׁי אֲשֶׁר חִלַּלְתֶּם בַּגּוֹיִם אֲשֶׁר בָּאתֶם שָׁם' (יחזקאל לו, טז-כב).

'הכול בידי שמים חוץ מיראת שמים', אומר התלמוד (ברכות לג, ב); ועוד. לאדם ניתנה הבחירה החופשית לקיים או לא לקיים את מצוות הא-ל. הקב"ה אינו מכריח אדם לשמור שבת או לאכול כשר. אולם ישיבת ארץ ישראל איננה מצווה – כאשר ה' רוצה, האדם איננו יכול להתחמק מרצונו. המצווה שה' נתן לנו היא להוריש את יושבי הארץ, כלומר להכין את התנאים לישיבת הארץ; אולם ישיבת ארץ ישראל עצמה היא מעל המצוות, ואיננה תלויה ברצון האדם. לכן חטא המרגלים חמור כל כך: לא זו בלבד שהם עברו על מצוות ה', אלא  שהם התנגדו לעצם המטרה הא-לוהית. 

אם נתבונן בהיסטוריה המודרנית של העם היהודי, נראה שאמנם היא הושפעה  מרצונם של אנשים שבחרו, כהוראת הרמב"ן, להתיישב בארץ ישראל; אך מאידך גיסא היא עוצבה במידה רבה על ידי מאורעות חיצוניים, רדיפות למשל, שאילצו יהודים רבים לשוב למולדתם, גם אם לא מתוך רצון פנימי עמוק.

וכמו כן לעניין הגבולות: מדינת ישראל הצעירה הוכרחה על ידי שכנותיה להרחיב את גבולותיה, וכך מתקיימת הבטחת ה' לאבות. 

 

[1] מהמצוות שלדעת הרמב"ן שכח אותן הרמב"ם בספר המצוות שלו.

[2] השגות הרמב"ן לספר המצוות להרמב"ם, שכחת העשין ד.

[3] בראשית כד, ה; וגם מפני הרעב: שם כה, ב.

הטבע של עם ישראל הוא לחיות בארץ ישראל

שאול דוד בוצ'קו

'וְהוֹרַשְׁתֶּם אֶת הָאָרֶץ וִישַׁבְתֶּם בָּהּ כִּי לָכֶם נָתַתִּי אֶת הָאָרֶץ לָרֶשֶׁת אֹתָהּ' (במדבר לג, נג). גדולי המפרשים ביארו כי מפסוק זה אנו למדים את אחת המצוות המרכזיות שבתורה: ישיבת ארץ ישראל.[1]

ברם, באופן מתמיה לא מנה הרמב"ם מצווה זו בספר המצוות. פירושים רבים נכתבו כדי להסביר את שתיקתו של הרמב"ם; תחילה נביא את דברי ה'מגילת אסתר',[2] הסובר שלדעת הרמב"ם אין מצווה מן התורה לגור בארץ: 'נראה לי כי מה שלא מנאה הרב הוא לפי שמצות ירושת הארץ וישיבתה לא נהגה רק בימי משה ויהושע ודוד וכל זמן שלא גלו מארצם, אבל אחר שגלו מעל אדמתם אין מצוה זו נוהגת לדורות עד עת בוא המשיח…'

רוב המפרשים דחו את פירושו של ה'מגילת אסתר', מפני שתי תמיהות שהוא מעורר. האחת: אם מצוות ישיבת הארץ נהגה בשחר ההיסטוריה של עם ישראל ותחזור לנהוג בימות המשיח, הרמב"ם לשיטתו היה צריך למנות אותה במניין המצות, שהרי מצוות רבות שהוא מנה אינן נוהגות בזמן הגלות, ובפרט אלה הקשורות לחקלאות (ברובן) או לעבודת בית המקדש; ובמה שונה מצוות ישיבת הארץ?

והשנייה: כיצד אפשר לטעון שלדעת הרמב"ם אין חובה לדור בארץ ישראל, כאשר בספרו ההלכתי הגדול 'משנה תורה', שהוא יצירתו העיקרית, הוא פסק באופן חד ביותר: 'לעולם ידור אדם בארץ ישראל אפילו בעיר שרובה עכו"ם, ואל ידור בחוצה לארץ ואפילו בעיר שרובה ישראל, שכל היוצא לחוצה לארץ כאילו עובד ע"ז, שנאמר "כִּי גֵרְשׁוּנִי הַיּוֹם מֵהִסְתַּפֵּחַ בְּנַחֲלַת ה' לֵאמֹר לֵךְ עֲבֹד אלהים אֲחֵרִים", ובפורעניות הוא אומר "וְאֶל אַדְמַת יִשְׂרָאֵל לֹא יָבֹאוּ". כשם שאסור לצאת מהארץ לחוצה לארץ כך אסור לצאת מבבל לשאר הארצות, "שנאמר בבלה יובאו ושמה יהיו'".[3]

אמנם, כאן ניתן לתרץ שלשיטת הרמב"ם החובה לדור בארץ ישראל בזמן הגלות אינה אלא מדרבנן. שהרי מלבד תרי"ג המצוות שבתורה, יש הלכות רבות שקבעו חכמים, וביניהן כאלו שנקבעו כדי לשמר את רוח התורה בזמן שלא ניתן לקיים חלק ממצוותיה. ישיבת ארץ ישראל אכן מקבלת את משמעותה השלמה דווקא כאשר עם ישראל שולט בארצו, אך משיצאו היהודים לגלות ולא היה אפשר לחדש את העצמאות המדינית, היה חשש שנשכח את מולדתנו. לכן חז"ל, שדאגו לשמר את הקשר החי בין עם ישראל לבין ארצו, הטילו על כל יחיד ויחיד את החובה להתיישב בארץ ישראל.

לאור לשון הרמב"ם במקום אחר בספר המצוות נוכל להציע דרכים אחרות להבין את מקומה של ארץ ישראל במשנתו: 'והמצוה הקנ"ג היא שצונו יתברך לקדש חדשים ולחשב חדשים ושנים… אבל מצוה זו לא יעשה אותה לעולם זולת בית דין הגדול לבד. ובארץ ישראל לבד. ולכן בטלה הראייה אצלנו היום בהעדר בית דין הגדול כמו שבטלה הקרבת הקרבנות בהעדר המקדש… ודע שהחשבון הזה שנמנה אותו היום ונדע בו ראשי החדשים והמועדים אי אפשר לעשותו אלא בארץ ישראל לבד… ובכאן שורש גדול מאד משרשי האמונה לא ידעהו ולא יתבונן במקומו אלא מי שדעתו עמוקה. וזה שהיותנו היום בחוצה לארץ מונים במלאכת העִבּור שבידינו ואומרים שזה היום ראש חדש וזה היום יום טוב לא מפני חשבוננו נקבעהו יום טוב בשום פנים אלא מפני שבית דין הגדול שבארץ ישראל כבר קבעוהו זה היום ראש חודש או יום טוב. ומפני אמרם שזה היום ראש חדש או יום טוב יהיה ראש חדש או יום טוב, בין שהיתה פעולתם זאת בחשבון או בראיה. כמו שבא בפירוש '"מוֹעֲדֵי ה' אֲשֶׁר תִּקְרְאוּ אֹתָם'" (ויקרא כג, ב). אין לי מועדות אלא אלו",[4] כלומר שיאמרו הם שהם מועדות אפילו שוגגין אפילו אנוסין אפילו מוטעין כמו שבאתנו הקבלה. ואנחנו אמנם נחשב היום כדי שנדע היום שקבעו הם, ר"ל בני ארץ ישראל, בו ר"ח כי במלאכה הזאת בעצמה מונין וקובעין היום, לא בראיה. ועל קביעתם נסמוך, לא על חשבוננו. אבל חשבוננו הוא לגלויי מילתא. והבין זה מאד. ואני אוסיף לך באור. אילו איפשר דרך משל שבני ארץ ישראל יעדרו מארץ ישראל, חלילה לאל מעשות זאת כי הוא הבטיח שלא ימחה אותות האומה מכל וכל, ולא יהיה שם בית דין ולא יהיה בחוצה לארץ בית דין שנסמך בארץ, הנה חשבוננו זה לא יועילנו אז כלום בשום פנים. לפי שאין לנו רשות שנחשב בחוצה לארץ ונעבר שנים ונקבע חדשים אלא בתנאים הנזכרים כמו שבארנו. "כִּי מִצִּיּוֹן תֵּצֵא תוֹרָה וּדְבַר ה' מִירוּשָׁלָיִם"'. (ישעיהו ב, ג; מיכה ד, ב).

דברים אלה מבליטים באופן מיוחד את חשיבות ישיבת ארץ ישראל ואת חובתה, ולאורם מקבלת החובה לדור בארץ ישראל מעמד מיוחד, אף אם היא איננה מצווה ממניין תרי"ג המצוות.

וכך מתהפכים התפקידים: הקב"ה הוא שהבטיח – וכביכול חייב עצמו במצווה – שארץ ישראל לעולם לא תיעזב לחלוטין על ידי בני ישראל. ואילו היהודים המתיישבים בארצם עוזרים כביכול לקב"ה לקיים את הבטחתו.

מסתבר אפוא שכך הבין הרמב"ם את לשון הפסוק 'וישבתם בה', שלכאורה משמע ממנו שיש חובה להתיישב בארץ: אין לקרוא אותו כציווי, אלא כביטויו של הרצון הא-לוהי, כדברי ר' חיים בן עטר אליבא דרש"י: '"והורשתם את הארץ וישבתם בה" – רש"י ז"ל פירש שהמצוה היא והורשתם, אבל וישבתם היא הבטחה, ורמב"ן ז"ל פירש שהמצוה היא וישבתם… ונראה פשט הכתוב כדברי רש"י, ממה שגמר אומר כי לכם וגו' לרשת אותה, ואם הישיבה היא המצוה, היה לו לתלות בעיקר המצוה ולומר "כי לכם נתתי את הארץ לשבת בה"'.[5]

אנו, כיהודים המכירים את רצון ה', חייבים להשתדל בכל כוחנו כדי שהבטחה זו תתקיים – עלינו ליישב את ארץ ישראל. 

הרמב"ם פסק ברורות בעניין זה, וכתב שאף העבד יכול לדרוש לדור בארץ ישראל: 'עבד שאמר לעלות לארץ ישראל כופין את רבו לעלות עמו או ימכור אותו למי שיעלוהו לשם, רצה האדון לצאת לחוצה לארץ אינו יכול להוציא את עבדו עד שירצה, ודין זה בכל זמן אפילו בזמן הזה שהארץ ביד גוים'.[6] הלכה זו, כמו רבות אחרות, מטרתה לחזק את יישוב ארץ ישראל. המושג של 'יישוב הארץ' מקובל על כל הפוסקים. נזכיר בייחוד כאן את מרן הבית-יוסף, ר' יוסף קארו, שפסק בשולחן ערוך שמותר לקנות בית בארץ ישראל מהנכרי ולהחתים אותו בשבת על השטר;[7]  ואף על פי שבדרך כלל אסור (מדרבנן) לומר לאינו יהודי לעשות מלאכה בשבת בעבור יהודי, ואפילו במקום מצווה,[8] כאן התירו משום יישוב ארץ-ישראל.[9]

תירוצים נוספים נאמרו בשיטת הרמב"ם, ונזכיר כאן הסברו של הרב קוק. בהקדמתו לספר המצוות[10] מבהיר  הרמב"ם שאין למנות במניין תרי"ג המצוות ציווים כלליים, הכוללים מצוות רבות שכל אחת ואחת מהן נכתבה כבר בפני עצמה. לכן אומר הרב קוק שמצוַת ישיבת ארץ ישראל היא יסודית וכללית וכוללת הרבה מצוות הקשורות באופן ישיר לארץ ישראל, שכל אחת מהן כבר נמנתה בנפרד. לכן אי אפשר למנות אותה כאחת המצוות.[11]

אולם, הסבר זה נראה לכאורה בעייתי במקצת – הלא המגורים בארץ הם מעשה בפני עצמו, שאינו כלול בשאר המצוות התלויות בארץ, כתרומות ומעשרות או כשביעית ויובל![12]

אבי מורי הרב משה בוצ'קו זצ"ל נתן הסבר קרוב לזה של הרב קוק. מראשית הבריאה יועדה ארץ זו, שנתקדשה בקדושה מיוחדת, לעם ישראל: 'בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל' (דברים לב, ח).  אין זו מצווה אלא מציאות א-לוהית, וכל מי שרוצה לשנות אותה כאילו רוצה לעקור את עצם סדר הבריאה.

זו הסיבה שהרמב"ם לא מנה את ישיבת ארץ ישראל כמצוַת עשה במניין המצוות. הרי כפי שאין מצווה לאכול כדי לחיות, מפני שזוהי פעולה טבעית, כך טבעי שעם ישראל יחיה על אדמתו, שהיא מקום חיותו. לחיות בחוץ לארץ זו גלות, זו קללה, אלו חיים נגד הטבע. בפרספקטיבה היסטורית הגלות איננה אלא אפיזודה חולפת, ואף אם ארכה מאות רבות של שנים. לחיות בגלות פירושו לחיות בקרע פנימי, משום שעל פי השקפת התורה, ארץ ישראל היא אחת מאבני היסוד של הזהות היהודית.

 

[1] ראה למשל רמב"ן על במדבר, שם.

[2] ספר 'מגילת' אסתר'  נכתב לתרץ את ההשגות של הרמב"ן על ספר המצוות של הרמב"ם, ונדפס עם ספר המצוות הנ"ל. המדפיסים ייחסו אותו  לר' יצחק די ליאון מחכמי קסטיליה האחרונים שלפני הגירוש, אבל החיד"א בשם הגדולים (ע' יצחק די ליאון) הוכיח שמחברו הוא ר' יצחק ליאון ב"ר אליעזר בר' שלמה הספרדי אבן-צור, שחי באיטליה במאה ה-16 למניינם. חשוב לציין שבעל 'מגילת אסתר' מודה שאף בזמן הגלות  אסור ליהודי שיש לו קרקע בארץ ישראל למכור  אותה לנכרי (ראה פירושו למצוה לא תעשה רכז).

[3] רמב"ם הל' מלכים פ"ה הי"ב.

[4] תו"כ אמור פרק י ה"ג.

[5] אור החיים במדבר לג, נג.

[6] רמב"ם הל' עבדים פ"ח ה"ט.

[7] שו"ע או"ח סי' שו סי"א.

[8] שם סי' שז ס"ה, וסי' שלא ס"ו, ועיין משנה ברורה סי' שז ס"ק יט.

[9] עיין משנה ברורה סי' שו ס"ק מז.

[10] וביתר הרחבה ב'שורש הרביעי' שם.

[11]  מפי השמועה, והובא בין השאר על ידי בנו הרב צבי יהודה קוק בשיחה ליום העצמאות תשל"ג,  (נדפס בחוברת 19 של 'שיחות הרב צבי יהודה' על נושאים שונים בעריכת הרב שלמה אבינר) ובספרו 'לנתיבות ישראל' כרך א עמ' קכא (עמ'  117 במהדורה אחרת), ובספר 'אילת השחר' של הרב יעקב פילבר עמ' 38, ושם כתב שהרב צבי יהודה קוק הביא בהקשר זה את לשון האור החיים (דברים ל, כ): 'כי ישיבת הארץ היא מצוה כוללת כל התורה'.

[12] השווה ספר המצוות עשה ה: 'ואעפ"י שזה הצווי (ועבדתם את ה' א-להיכם וכו') הוא גם כן מן הציוויים הכוללים כמו שביארנו בשרש הרביעי הנה יש בו יחוד שהוא צוה בתפילה'.

הרוצח

שאול דוד בוצ'קו

'וְאִם בְּפֶתַע בְּלֹא אֵיבָה הֲדָפוֹ אוֹ הִשְׁלִיךְ עָלָיו כָּל כְּלִי בְּלֹא צְדִיָּה. (כג) אוֹ בְכָל אֶבֶן אֲשֶׁר יָמוּת בָּהּ בְּלֹא רְאוֹת וַיַּפֵּל עָלָיו וַיָּמֹת וְהוּא לֹא אוֹיֵב לוֹ וְלֹא מְבַקֵּשׁ רָעָתוֹ. וְשָׁפְטוּ הָעֵדָה בֵּין הַמַּכֶּה וּבֵין גֹּאֵל הַדָּם עַל הַמִּשְׁפָּטִים הָאֵלֶּה. וְהִצִּילוּ הָעֵדָה אֶת הָרֹצֵחַ מִיַּד גֹּאֵל הַדָּם וְהֵשִׁיבוּ אֹתוֹ הָעֵדָה אֶל עִיר מִקְלָטוֹ אֲשֶׁר נָס שָׁמָּה וְיָשַׁב בָּהּ עַד מוֹת הַכֹּהֵן הַגָּדֹל אֲשֶׁר מָשַׁח אֹתוֹ בְּשֶׁמֶן הַקֹּדֶשׁ. וְאִם יָצֹא יֵצֵא הָרֹצֵחַ אֶת גְּבוּל עִיר מִקְלָטוֹ אֲשֶׁר יָנוּס שָׁמָּה. וּמָצָא אֹתוֹ גֹּאֵל הַדָּם מִחוּץ לִגְבוּל עִיר מִקְלָטוֹ וְרָצַח גֹּאֵל הַדָּם אֶת הָרֹצֵחַ אֵין לוֹ דָּם' (במדבר לה, כא-כז). בקריאת פרשה זו מתעוררות מספר שאלות:

– מדוע מי שסוף סוף רק אירעה לו תאונה, נענש בעונש חמור כל כך: הגלייה ומאסר בתוך עיר במשך שנים רבות, ומתן גושפנקא חוקית לנקמת דם אפשרית?

– מהו הקשר בין העבירה לבין עונשה, הגלות?

– הכתוב ממשיך: 'כִּי בְעִיר מִקְלָטוֹ יֵשֵׁב עַד מוֹת הַכֹּהֵן הַגָּדֹל וְאַחֲרֵי מוֹת הַכֹּהֵן הַגָּדֹל יָשׁוּב הָרֹצֵחַ אֶל אֶרֶץ אֲחֻזָּתוֹ' (שם שם, כח).  מה הקשר בין הרוצח לבין הכהן הגדול, שסיום עונשו של האחד תלוי בחיי השני?

רש"י עונה על השאלה האחרונה: 'שהוא (=הכהן הגדול) בא להשרות שכינה בישראל ולהאריך ימיהם, והרוצח בא לסלק את השכינה מישראל ומקצר את ימי החיים. אינו כדאי שיהא לפני כהן גדול'.[1]

המעשה הוא הקובע, והאדם איננו נשפט על פי כוונותיו בלבד, אלא גם על פי תוצאות מעשיו. למעלה מכך: הרוצח בשוגג איננו חף מאחריות, אין מדובר כאן על מקרה של אונס גמור, שדינו שפטור לגמרי, אלא על מי שמתוך חוסר זהירות גרם לתאונה קטלנית; אפשר לראות בזה אף זלזול בחיי אדם.

הכהן הגדול איננו רופא, אולם הדוגמה שלו, האישיות שלו, ההנהגות שלו, הדאגה לזולת ואפשר לומר אף האהבה שהוא רוחש לכל אחד ואחד – כל אלה משפיעות על בני דורו. הם הופכים להיות טובים יותר ומכבדים יותר את הזולת, וכך הכהן הגדול מאריך חייהם של אֶחָיו בני ישראל. ולהיפך – המתנהג ברשלנות זורע אסון. חייבים לזכור שהוא  'מקצר את ימי החיים', שהוא פושע.

הפרשה בכללותה מדגישה שאין בכוחה של טענת 'לא עשיתי בכוונה, לא רציתי' כדי להצדיק ולהשכיח את מה שקרה. לכן בולטת נוכחותו של 'גואל הדם'.[2] הוא ניצב כאן כדי להזכיר לנו את קיומם של אלה שנפגעו מהרשלנות הזאת. בכך שפטרה התורה את גואל הדם מעונש במקרה שהרג את הרוצח היוצא מעיר מקלטו שלא כדין, היא מלמדת אותנו שהרשלן הוא פושע. 

רוצח איננו רק מי שלוחץ על ההדק. גם מי שלא אכפת לו מזולתו, שמתנהג בצורה המסכנת אותו או אף הנמנע מלהצילו ראוי לכינוי זה. זהו הרעיון שרש"י מבטא בפירושו במס' סנהדרין:[3] 'שופך דם בשוגג שפיכות דמים גמור הוא, אלא רחמנא חס עליה'. ואף המדרש[4] משווה את 'לֹא תַעֲמֹד עַל דַּם רֵעֶךָ' (ויקרא יט, טז) [5] ל'לא תרצח'.

מסופר בתלמוד (שבת לא, א): 'מעשה בנכרי אחד שבא לפני שמאי, אמר לו: גיירני על מנת שתלמדני כל התורה כולה כשאני עומד על רגל אחת. דחפו באמת הבנין שבידו. בא לפני הלל, גייריה. אמר לו: דעלך סני לחברך לא תעביד – זו היא כל התורה כולה, ואידך – פירושה הוא, זיל גמור'.[6] כשנוכרי מבקש תקציר של התורה, הוא מצפה לשמוע 'חוק דתי' מובהק. תשובתו של הלל היא שיראת שמים מתחילה בזהירות שלא לפגוע בזולת. על פי היהדות, הפוגע בחיי הזולת כפוגע בקב"ה עצמו, ומסלק את השכינה מהארץ.

ארץ ישראל היא ארץ השכינה, ולכן רק בארץ ישראל נוהג דין ערי מקלט. הרוצח בשוגג נענש מפני שהרשלנות היא פשע; הוא גולה מאחר שגרם לגלות השכינה; הוא יושב בעיר מקלטו כל חיי הכהן הגדול משום שהוא האנטיתזה שלו.

 

[1] רש"י במדבר שם, כה, וראה ספרי במדבר פיסקה קס.

[2] פסוקים יב, יט, כא, כד, כה, כז (פעמיים).

[3] נז, א ד"ה כיוצא בו.

[4] ויקרא רבה פרשה כד, ה.

[5] ופירש רש"י: 'לא תעמד על דם רעך – לראות במיתתו ואתה יכול להצילו, כגון טובע בנהר, וחיה או לסטים באים עליו'.

[6] מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך – זו היא כל התורה כולה, והשאר הוא פירושו, לך ולמד.

הפצת התורה ותיקון החברה

נחום אביחי בוצ'קו

פרשתנו מלאה וגדושה בעניינים הנוגעים לארץ ישראל: ציווי להוריש הגויים ועבודה זרה מן הארץ, ציווי לחלק הארץ בגורל לנחלה, תיאור מפורט של גבולות הארץ, שמות הנשיאים אשר ינחלו את הארץ, הפרשת ערי הלויים וערי מקלט.

התורה מצווה (במדבר לג, נג): "והורשתם את הארץ וישבתם בה". מלשון רש"י משמע שהורשת הגויים היא עצה טובה בלבד – 'ואם לאו לא תוכלו להתקיים בה', אך הרמב"ן למד כי זו מצות עשה: 'יצוה אותם שיישבו בארץ ויירשו אותה כי הוא נתנה להם ולא ימאסו בנחלת ה" (על הפסוק שם), 'שנצטווינו לרשת הארץ אשר נתן הא-ל יתברך ויתעלה לאבותינו לאברהם ליצחק וליעקב…' (השגות לספר המצוות, סוף מצוות עשה, מצוה ד'), ובעקבותיו הלכו רוב הפוסקים.

הרמב"ן מסביר שמצוה זו כוללת את עניין כיבוש הארץ וישיבה בה, 'ולא נעזבה ביד זולתינו מן האומות או לשממה', היינו שיהיה עם ישראל ריבון בארצו לא תחת שלטון זרים, ויתיישב בארץ וידאג להתפתחותה. מצוה זו מוטלת על עם ישראל כציבור, אך יש בה גם חיוב על כל יחיד ויחיד לשבת בארץ ישראל ולגור בה ולא לצאת ממנה לחו"ל. חיוב זה הוא לדורות ואפילו בזמן הגלות.

מעניין לראות שלאחר הציווי לרשת את הארץ, הצבת גבולותיה ושמות מנחיליה, התורה מצווה את עם ישראל שלשה דברים: הפרשת ערי הלוויים, הפרשת ערי מקלט ודיני רוצח בשוגג ובמזיד.

נראה כי התורה רוצה ללמדנו מהם העניינים החשובים ביותר בהם עלינו לעסוק מייד לאחר כיבוש הארץ, והם נחלקים לשני מישורים – הפצת תורה ותיקון החברה:

הפרשת ערי הלוויים – היינו הקמת ערים שמהם תצא תורה לישראל, ככתוב על שבט לוי "יורו משפטיך ליעקב ותורתך לישראל" (דברים לג, י), ומפרש החזקוני שם: 'לפי שהם פנויים, שאין להם נחלה להיות טרודים בה להבטל מדברי תורה'.

הפרשת ערי מקלט ודיני רוצח – זוהי דוגמא מעשית ומיוחדת היאך התורה מדריכה לתיקון החברה הישראלית. מחד גיסא טיפול נוקשה ונוקב ברוצח במזיד, ומאידך טיפול חינוכי ברוצח בשגגה על ידי שהייתו באופן זמני בעיר מקלט המאוכלסת במחנכים דגולים משבט לוי.

לאחר שעם ישראל הנכנס לארץ ידאג להנחלת התורה לכל העם בבחינת בן אדם למקום, ולתיקון החברה בבחינת בן אדם לחבירו – אזי יוכל להתקיים בו הפסוק: "ושמרתם ועשיתם כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים, אשר ישמעון את כל החוקים האלה ואמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה" (דברים ד, ו).

דילוג לתוכן