על שולחן השבת
פרשת קדשים
קדושת ישראל
נחום אביחי בוצ'קו
בתחילת הפרשה מצווה אותנו התורה: "קדושים תהיו – כי קדוש אני ה' א-להיכם".
משמע לכאורה שהתורה דורשת מאיתנו להיות קדושים משום שהקב"ה הוא קדוש, ומשמעות הציווי היא שהיהודי צריך להידמות ככל האפשר לקדושתו של הקב"ה. אך הרי לא יתכן לומר כן, כי איך אפשר כלל לנסות להידמות לקדושתו של הקב"ה?! אך אם לא זהו הפירוש – מדוע נימקה התורה ציווי זה במילים "כי קדוש אני ה'"?
עוד נצטווינו בפרשה (יט, יח): "ואהבת לרעך כמוך". מצווה זו נראית שייכת לקבוצת המצוות שבין אדם לחבירו, ואם כן מדוע הוסיפה התורה לציווי זה את המילים "אני ה'"?
כדי לענות על שתי שאלות אלה נתבונן בדבריו של הרב צבי יהודה זצ"ל (מתוך שיחות הרצי"ה לפרשות אחרי‑מות קדושים).
הרב צבי יהודה מסביר כי ל"קדושים תהיו" ישנן שתי משמעויות:
- ציווי – כמו שנאמר (לעיל יא, מד): "והתקדשתם והייתם קדושים", היינו להשתדל ולהוסיף קדושה על פי הגדרותיהם של חז"ל, וכדברי רש"י בפרשתנו: 'כל מקום שאתה מוצא גדר ערוה אתה מוצא קדושה'.
- הודעה והבטחה – "קדושים תהיו" = אתם קדושים. כאן הודיע הקב"ה כי יצר את עם ישראל באופן שונה מאשר שאר העמים, וכפי שאנו מברכים 'אשר בחר בנו מכל העמים'. הקב"ה גילה כאן שבטבעו של כל יהודי טמונה קדושה, כך הוא נוצר וכך עתיד להיות לדורי דורות. קדושה פנימית זו אינה תלויה בעבודה עצמית אלא זוהי מציאות טבעית.
על פי הבנה זו מובן הנימוק של הודעה זו: "קדושים תהיו – כי קדוש אני" – הואיל ואני קדוש ואתם שייכים לי לכן גם בכם ישנה קדושה.
ממילא נוכל להסביר גם את הפסוק "ואהבת לרעך כמוך – אני ה'" – חובה עלינו לאהוב כל אחד ואחד מישראל משום שהוא 'ישראל', הוא שייך לעם ה' ויש בו את אותה קדושה פנימית ועניין א-לוקי שטמן הקב"ה בנשמות ישראל. משמעות הפסוק היא: בגלל שאני ה' בוראכם ונפחתי בכם נשמת א-לוקים חיים – חובה עליכם לאהוב כל אחד מישראל.
וכעין מה שכתב הראי"ה קוק (אורות, אהבת ישראל פיסקה ב'): 'אהבת ישראל היא תולדה (=תוצאה) מהאמונה (=הכרה, הבנה והפנמה) באורה הא-לוקי של כנסת ישראל שהיא לה סגולה עצמית (=טבע אבסולוטי) שלא תזוז ממנה בכל חליפות הזמנים (=לעולם)'.
ואהבת לרעך כמוך
שאול דוד בוצ'קו
'וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ' (ויקרא יט, יח) היא אחת המצוות העיקריות בתורה. עד היכן מגיע חיובה? האם יש לה גבול? את זאת ננסה לבאר להלן לאור תורתם של חכמי ישראל.
ידוע מאמר חז"ל המביא את אמרתו של ר' עקיבא: '"ואהבת לרעך כמוך", ר' עקיבא אומר זהו כלל גדול בתורה'.[1] אולם יש להבין את כוונתו – האם הוא מייחס למצווה זו חשיבות מיוחדת עד כדי לראות בה 'מצווה מכוננת'?
נביא כאן דברי שניים מגדולי הראשונים, המציגים שתי רמות שונות של פרשנות.
הראשון הוא בעל ספר החינוך.[2] לדעתו חשיבות אהבת הרֵע נעוצה בכך שהיא מפתחת אצל האדם רגשות חיוביים כלפי הזולת, דבר שמביא אותו לשמור את כל המצוות שבין אדם לחברו. נביא כאן את לשונו (מצוה רמג): 'מצות אהבת ישראל – לאהוב כל אחד מישראל אהבת נפש, כלומר שנחמול על ישראל ועל ממונו כמו שאדם חומל על עצמו וממונו, שנאמר: "'וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ". ואמרו זכרונם לברכה (שבת לא, א): "דעלך סני לחברך לא תעביד".[3] ואמרו בספרי (מצוה רמג).:[4] "אמר רבי עקיבא זה כלל גדול בתורה", כלומר שהרבה מצוות שבתורה תלויין בכך, שהאוהב חבירו כנפשו לא יגנוב ממונו ולא ינאף את אשתו ולא יונהו בממון ולא בדברים ולא יסיג גבולו ולא יזיק לו בשום צד. וכן כמה מצוות אחרות תלויות בזה, ידוע הדבר לכל בן דעת'. לדעת בעל ספר החינוך אין במצווה זו מעשה מיוחד, אלא היא מצווה שבלב, שנצטווינו על רגשותינו כלפי הזולת משום שרק אם נפתח כלפיו רגשות חיוביים נוכל להיזהר מלפגוע בו. רבי עקיבא קורא לה 'כלל גדול' מפני שרגש האהבה לזולת הוא תנאי הכרחי לקיום המצוות שבין אדם לחברו.
הרמב"ם לעומתו רואה במצווה זו חיוב בקום ועשה, הרבה מעבר לזהירות מפגיעה בזולת גרידא. וכך הוא מגדיר את המצוה: '…שצִוָנו לאהוב קצתנו את קצתנו כמו שנאהב עצמנו, ושתהיה חמלתי ואהבתי לאחי כחמלתי ואהבתי לעצמי בממונו ובגופו, וכל מה שיהיה ברשותו או ירצה אותו. וכל מה שארצה לעצמי ארצה לו כמוהו, וכל מה שאשנא לעצמי או למי שידבק בי אשנא לו כמוהו. והוא אמרו יתעלה "ואהבת לרעך כמוך"'.[5] בחיבורו ההלכתי הגדול 'משנה תורה', מביא הרמב"ם כמה דוגמאות: 'מצות עשה של דבריהם לבקר חולים, ולנחם אבלים, ולהוציא המת, ולהכניס הכלה, וללוות האורחים, ולהתעסק בכל צרכי הקבורה, לשאת על הכתף, ולילך לפניו ולספוד ולחפור ולקבור, וכן לשמח הכלה והחתן, ולסעדם בכל צרכיהם, ואלו הן גמילות חסדים שבגופו שאין להם שיעור, אע"פ שכל מצות אלו מדבריהם הרי הן בכלל ואהבת לרעך כמוך, כל הדברים שאתה רוצה שיעשו אותם לך אחרים, עשה אתה אותן לאחיך בתורה ובמצות'.[6]
לדעת הרמב"ם, ביטויו של ר' עקיבא 'כלל גדול' מלמד שמצוות אהבת הרֵע היא מצווה כוללת, המחייבת את האדם לשורה ארוכה של מעשים, ולכן קשה במיוחד לקיימה.
נראה שלאמתו של דבר שני ההסברים משלימים זה את זה. כלפי כל אדם,[7] חיוב אהבת הזולת הוא ברמה שדיבר עליה ספר החינוך: אין לפגוע בזולת. אולם חיוב האהבה ב'קום ועשה', הבאה לידי ביטוי בתמיכה ממשית כפי שאדם דואג לעצמו – דבר זה הולך ומתעצם ככל שהאדם קרוב יותר.[8] בהלכות צדקה, למשל, נקבע שקרובי המשפחה קודמים לכול, ושעניי אותה העיר קודמים לעניי עיר אחרת.[9] דרגת החיוב הגבוהה ביותר היא של הבעל כלפי אשתו;[10] חיי זוג הם אכן המעבדה של מצוות 'ואהבת לרעך כמוך'.
ההלכה מציבה גבול ברור למסירות למען הזולת. נחלקו תנאים בברייתא:[11] 'שניים שהיו מהלכין בדרך, וביד אחד מהן קיתון של מים, אם שותין שניהם – מתים, ואם שותה אחד מהן – מגיע לישוב. דרש בן פטורא: מוטב שישתו שניהם וימותו, ואל יראה אחד מהם במיתתו של חבירו. עד שבא רבי עקיבא ולימד: "וחי אחיך עמך" – חייך קודמים לחיי חבירך'.
ההלכה נפסקה כרבי עקיבא. רבי עקיבא עצמו, שהעלה על נס את אהבת הזולת, ידע שכדי לאהוב את הזולת צריך אדם גם לאהוב את עצמו. ללא ההבנה שהחיים הן מתת א-לוהים ושהאדם איננו בעל הבית על עצמו לא ניתן להגיע לאהבת הזולת.
[1] תו"כ קדושים פרק ד הי"א; ירושלמי נדרים פ"ט ה"ד.
[2] זהותו איננה ידועה בבירור, אך הדעה הרווחת היא שהוא ר' אהרון הלוי (הרא"ה), תלמיד הרמב"ן ומחבר 'בדק הבית' על ספר 'תורת הבית' של הרשב"א.
[3] מה ששנאוי עליך, אל תעשה לחברך.
[4] הכוונה לספרא, והוא תו"כ הנ"ל.
[5] ספר המצוות לרמב"ם מצות עשה רו.
[6] רמב"ם הל' אבל פי"ד ה"א.
[7] חובת החמלה כלפי כל אדם ממש מוצאת את ביטויה הקיצוני וגם הפרדוקסלי ביותר במימרא התלמודית 'ואהבת לרעך כמוך – ברור לו מיתה יפה' (סנהדרין מה, א). כלומר, אף מי שנגזר דינו למיתה על פי בית דין זכאי לכבוד ולאהבה, ויש להמיתו בדרך שיסבול ויתבזה מעט ככל האפשר.
[8] הרי אי אפשר לבקר את כל חולי העולם.
[9] שו"ע יו"ד סי' רנא ס"ג.
[10] ראה רמב"ם הל' אישות פט"ו הי"ט.
[11] תו"כ בהר פרשה ה ה"א; בבא מציעא סב, א.
מצוַות כיבוד אב ואם וגבולה
שאול דוד בוצ'קו
'רצוני לעלות לארץ ישראל ולהתיישב בה עם משפחתי הצעירה, אלא שהוריי מתנגדים: הם חפצים ליהנות בערוב ימיהם מהילדים ומהנכדים. מה עליי לעשות?'. זוהי שאלה נפוצה ששואלים זוגות צעירים הקרועים בין שתי דרישות: כיבוד ההורים מחד גיסא, ורצונם 'לעשות עלייה' מאידך גיסא. שאלה זו נדונה בפרשת קדושים. פרשה זו פותחת במצווה 'אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ' (ויקרא יט, ג)[1] מקומה של מצווה זו בראש סדרה ארוכה של מצוות מעידה על חשיבותה המיוחדת: היא המצווה הראשונה ב'פרשת הקדושה', שנאמרה במעמד הקהל מפני שרוב גופי תורה תלויין בה.[2]
יראת ההורים היא הפן הראשון של קדושת היהודי, שהיא הכוח המרומם את האדם מעל מקרי הטבע ומעל הטבעים שלו. החל מיום היוולדו, הולך האדם ומנתק ככל שהוא מתבגר את הקשר המוּלד שבינו לבין הוריו. זהו טבע בריאתו. אמירת ה'לא' של התינוק ההופך לילד, וכן מרד הנעורים של המתבגר, הם חלק מההתפתחות הטבעית של כל יצור אנוש. התורה מצווה להציב גבול להתפתחות הטבעית הזאת; גבול זה הוא ביטוי להתנהגות של קדושה.
התלמוד מדגים עד היכן מגיע החיוב של כיבוד ההורים: 'רבי טרפון הייתה לו אמא [זקנה]. כל פעם שהייתה רוצה לעלות למיטה, הוא היה מתכופף והיא הייתה עולה עליו, וכל פעם שהייתה יורדת היתה יורדת [ודורכת] עליו. בא ונשתבח בבית המדרש, אמרו לו: עדיין לא הגעת לחצי כיבוד, כלום זרקה ארנקי בפניך לים ולא הכלמתהּ?'[3]
חובה עלינו להסכים לסבול מהורינו אף את הבלתי נסבל. הרמב"ם בחיבורו מביא את הדברים להלכה, ונותן בהם טעם שיש בו כדי לחזק רוחם של הנאלצים לעמוד בניסיון הזה: 'עד היכן הוא כיבוד אב ואם? אפילו נטלו כיס של זהובים שלו והשליכו בפניו לים לא יכלימם ולא יצער בפניהם ולא יכעוס כנגדם, אלא יקבל גזירת הכתוב וישתוק. ועד היכן מוראן? אפילו היה לובש בגדים חמודות ויושב בראש בפני הקהל ובא אביו ואמו וקרעו בגדיו והכוהו בראשו וירקו בפניו לא יכלימם, אלא ישתוק ויירא ויפחד ממלך מלכי המלכים שצוהו בכך, שאילו מלך בשר ודם גזר עליו דבר שהוא מצער יתר מזה לא היה יכול לפרכס (=למחות) בדבר, קל וחומר למי שאמר והיה העולם כרצונו'.[4]
בעלי התוספות אינם מקבלים את הגישה שיש לסבול עוולות כאלה מצד ההורים כלפי ילדיהם, והם פירשו בפירוש מצמצם את המעשים המובאים בתלמוד. למשל, מה שאמרו שאפילו זורק האב ארנק לים אין להכלימו, זהו דווקא כשהאב הוצרך להטיל אימה על ידי התפרצות חד פעמית כדי להחזיר לעצמו את סמכותו המזולזלת. אם התנהגות זו הופכת לדרך חיים הוא נחשב לרשע, ושוב אין חיוב לכבדו.[5]
רש"י מביא שיש גבול נוסף לחיוב כיבוד ההורים. הפסוק אומר: 'אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ וְאֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ' (ויקרא יט, ג), ורש"י מפרש (שם): 'סמך שמירת שבת למורא אב, לומר אף על פי שהזהרתיך על מורא אב, אם יאמר לך חלל את השבת אל תשמע לו, וכן בשאר כל המצוות'.
אמנם אפשר היה לחשוב שאין להשוות בין הורים הדורשים מילדיהם לחלל את השבת לבין הורים המביעים רק משאלה שילדיהם יישארו לצידם. אלה האחרונים אמנם מוֹנעים לעתים קיום של מצווה מסוימת, אך אינם דורשים לעבור על איסור בקום ועשה. ברם מפורש בגמרא[6] שאין לחלק, וזו כנראה הסיבה שרש"י הוסיף 'וכן בשאר כל המצוות'. מבואר בתלמוד שם: 'תנו רבנן: מנין שאם אמר לו אביו היטמא או שאמר לו אל תחזיר[7] שלא ישמע לו, שנאמר "איש אמו ואביו תיראו ואת שבתותי תשמרו אני ה'" – כולכם חייבין בכבודי'. ודייקו התוספות (קידושין שם) שמדובר שם אפילו במקרה שהאב איננו מתכוון דווקא למנוע מבנו לקיים את המצווה, אלא רק רוצה שיניח בינתיים את המצווה בשביל שיעסוק בכבודו.
אם כך, מסקנת התלמוד היא שיש גבול למצוות כיבוד אב ואם, והוא שאין חיוב לכבד את ההורים כאשר כיבוד זה מונע קיום מצווה אחרת. לכן ההורים אינם יכולים למנוע מילדיהם לעלות לארץ ישראל, שהרי 'ישיבת ארץ ישראל שקולה כנגד כל המצוות שבתורה' (ספרי דברים פיסקה פ).
[1] ואמנם קדם לה הציווי 'קדשים תהיו כי קדוש אני ה' א-להיכם' (שם פסוק ב), אך זהו ציווי כללי לקיים את כל התורה, ואין זו מצווה בפני עצמה (ספר המצוות להרמב"ם שורש ד).
[2] כלשון רש"י ויקרא יט, ב.
[3] קידושין לא, ב (מתורגם מארמית).
[4] רמב"ם הל' ממרים פ"ו ה"ז.
[5] תוספות קידושין לב, א ד"ה רב יהודה.
[6] יבמות ה, ב-ו, א; בבא מציעא לב, א.
[7] אבידה לבעליו.