על שולחן השבת

פרשת תזריע

חוקי הטהרה

שאול דוד בוצ'קו

 

פרשת תזריע מאריכה בדיני טהרה וטומאה. הלכות אלו, אף על פי שאינן מוכרות כל צרכן, מהוות חלק חשוב של התורה. חז"ל הקדישו להן סדר שלם מששה סדרי המשנה, את סדר טהרות. סדר זה נקרא בפיהם גם 'סדר דעת' (שבת לא, א). שם הרומז על חשיבותו המכרעת. ננסה במסגרת מאמר קצר זה לסקור את משמעות הלכות אלה. 

מבחינה הלכתית פורמאלית, טומאה[1] פירושה אי התאמה לעבודת הקודש: האדם שנטמא איננו רשאי להיכנס לבית המקדש. אסור לו לאכול מבשר הקרבנות, ואם הבשר עצמו נטמא הוא נאסר באכילה וטעון שריפה (ויקרא ז, יט).   

יש מקורות רבים לטומאה. נמנה כאן שלשה מהם, את העיקריים שבהם:

–  המוות: האדם המת וחלק מבעלי החיים המתים טמאים, ומטמאים – כל אחד כדינו – את הבאים עימם במגע.

– החולי: כלומר הצרעת על סוגיה השונים, נגעי האדם, נגעי הבגדים ונגעי הבתים.

– ובניגוד לצפוי, אף כל הקשור לפרייה ורבייה: יחסי אישות, וסת ולידה מטמאים.

מדרש אחד על פרשתנו מאיר מזווית מעניינת את עניין הטומאה. התורה אמרה על האישה היולדת בן: 'אִשָּׁה כִּי תַזְרִיעַ וְיָלְדָה זָכָר וְטָמְאָה שִׁבְעַת יָמִים כִּימֵי נִדַּת דְּוֹתָהּ תִּטְמָא. וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי יִמּוֹל בְּשַׂר עָרְלָתו' (ויקרא יב, ב–ג). המדרש[2] מבליט את העובדה שימי הטומאה נמשכים שבעה ימים, ולמחרת – ביום השמיני – מלים את הילד. וכך היא לשון המדרש: '"אשה כי תזריע", הדא הוא דכתיב (קהלת יא, ב) "תֶּן חֵלֶק לְשִׁבְעָה וְגַם לִשְׁמוֹנָה". "תֶּן חֵלֶק לְשִׁבְעָה" – אלו ז' ימי נדה, "וְגַם לִשְׁמוֹנָה" – אלו ח' ימי המילה, אמר הקב"ה אם שמרת ימי נדה אני נותן לך בן ואת מולו לשמנה ימים, הווי "וביום השמיני ימול בשר ערלתו"'.

במסורת היהודית המספר שבע מייצג את הטבע,[3] שהרי הקב"ה ברא את העולם בשבעה ימים. המספר שמונה מייצג את ההתעלות מעל הטבע,[4] וזו בעצם משמעות המילה, שבה האדם מתעלה מעל לטבעו, וכדי לקיים את מצוות ה' הוא עורך ניתוח לרך הנולד.

בנוסף, המדרש קושר בין הטומאה לטהרה ומציג את הראשונה כהכנה לשנייה: אם תשמור על הלכות נידה (שבעה ימים), תקבל מתנה – מצוות המילה (ביום השמיני). תובנה זו היא יסוד גדול, מפני שהיא מבהירה שאין להבין את הטומאה כמהות בפני עצמה: תהליך המעבר ממצב של טומאה למצב של טהרה הוא העיקר.

אפשר שבמתח הקיים בין הטבע לבין ההתעלות מעל לטבע מסתתר הטעם העמוק של חוקי הטהרה. ניתן אכן להיווכח שהטומאה מצויה במצבים שבמהותם אינם ניתנים לשליטת האדם: המוות היא מצודה הפרוסה על כל החיים; המחלה תוקפת את האדם שלא מדעתו; הווסת הוא תהליך טבעי הפוקד כל אישה; והתשוקה היא יצר טבוע באדם.

כל התהליכים הטבעיים רבי העָצמה האלה יכולים לגרום לאדם, הכבול כל כך בעבותות הטבע, להתייאש מכל התעלות רוחנית. ואף על פי כן, חובת האדם בעולמו היא בראש ובראשונה להעניק משמעות ותכלית לבריאה הא-לוהית.  'קְדשִׁים תִּהְיוּ כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי ה' אֱ-לֹהֵיכם' (ויקרא יט, ב). ציוה אותנו ה'; ואם כן, האדם יכול – ולכן חייב – להידמות אל קונו.

משמעות הצמד טומאה-טהרה נעוצה בחובת האדם להעניק מימד רוחני לטבע. העם היהודי התייחד ביכולת הזאת לקדש את הטבע, מפני שמצוות התורה הן המאפשרות לאדם לרומם את הטבע לתכליתו הרוחנית.

כל יצור אנוש עובר תקופות של טהרה ושל טומאה. האדם איננו מלאך המשוחרר מכבלי הטבע, אך גם לא בהמה שאיננה יכולה להתעלות מעל טבעה. האדם חי במתח התמידי שבין שני קטבים אלו, והתורה היא המעניקה לו את הדעת שעל ידה יוכל להגיע לחיים השלמים.

 

 

[1] ואגב, בעברית המקראית ובלשון חז"ל אין למלה זו שום משמעות נלווית של גנאי.

[2] ויקרא רבה פרשה יד, ז.

[3] ראה למשל חידושי אגדות למהר"ל, גיטין נז, א.

[4] ראה מהר"ל שם.

טמטום הלב

נחום אביחי בוצ'קו

 

בסוף פרשת שמיני נצטווינו על איסור מאכלות אסורות, בתחילת פרשת תזריע מוזכרת מצות מילה, ולאחר מכן כל עניין טומאת נגעים.

האם יש קשר בין שלשת העניינים הללו?

על מאכלות אסורות נאמר (ויקרא יא, מג): "אל תשקצו את נפשותיכם… ולא תטמאו בהם ונטמתם בם". מפסוק זה למד תנא דבי רבי ישמעאל: 'עבירה מטמטמת לבו של אדם, שנאמר: "ונטמתם בם", אל תקרי ונטמאתם אלא ונטמטם' (יומא לט ע"א). והסביר רש"י: 'מטמטמת. אוטמת וסותמת מכל חכמה'. משמע מדברי ר' ישמעאל שבהכנסת מאכלות אסורות לגופנו אנחנו הופכים להיות אטומים לחכמה הא‑לוקית והקשר שלנו עם הקב"ה נסתם.

זהו אף עניינה של מצות מילה: 'שמכח מצות מילה נהיה יהודי מסוגל לקדושה' (נתיבות שלום, פרשת לך לך, מאמר ואתנה בריתי ביני ובינך), וכדברי רש"י עפ"י המדרש (בראשית יז, א): 'התהלך לפני במצות מילה, ובדבר הזה תהיה תמים, שכל זמן שהערלה בך אתה בעל מום לפני'. והעמיק בעניין זה בעל השפת אמת (לך לך, תרנ"ב, ד"ה במדרש סוד ה'): 'כי ע"י המילה מתגלה קדושה פנימית שגנז הקב"ה באדם… המילה מגלה מה שמכסה הגוף ונגלה סוד ה". משמע מכל זה שבזכות מצות המילה אנו נפתחים לשפע הא‑לוקי, ומקדשים אף את החלקים הבהמיים ביותר שבאדם.

וכן מצאנו בעניין הנגעים. "נגע צרעת" מתרגם אונקלוס 'מכתש סגירו', כלומר מחלה של סגירות ומניעת כניסת אור ושפע. צרעת באה על האדם בעקבות חטאים מסויימים, כגון לשון הרע, גסות הרוח וחמדת ממון, והואיל והנגע הרוחני חזק כל כך הוא מתבטא אפילו בצד הגופני של האדם.

 

צריכים אנו לדעת ולהפנים כי הקב"ה מיטיב לברואיו בכל רגע ורגע, ומשפיע שפע של אור וקדושה על כל אחד ואחד ללא הפסקה, אלא שהאדם לעיתים אוטם את גופו ונפשו ומונע את עצמו מלקבל את השפע, כגון שאוכל מאכלות אסורות, מדבר דיבורים שאינם ראויים, וכדומה. משל למה הדבר דומה: לאדם היושב באמצע הצהריים בחדר עם וילונות עבים, כך שלמרות שהשמש מאירה את כל העולם בעוצמה רבה מכל מקום אורה אינו חודר אל תוך החדר מחמת הוילונות והמסכים. תפקיד האדם הוא להשתדל בכל יכולתו לפתוח לאט לאט את הוילון על מנת שיוכל לזכות ולהנות מאורה של השמש.

 

השבוע שמעתי שיעור בו דיבר הרב על כך שהקב"ה מדבר אל כל אדם, אך זרימת החיים הסוחפת כל-כך, העבודה, המשפחה, הלחץ החברתי, הטרדות היומיומיות, כל אלה גורמים לכך שהאדם כבר לא שומע את הקב"ה מדבר אליו. בגלל היסח הדעת והטרדות אנו לפעמים נאטמים לשפע הא­‑לוקי. מסיבה זו מופיעה בספרי המוסר הדרישה מן האדם להקדיש בכל יום כמה רגעים כדי להתבונן במעשינו, בפנימיותנו, לחדור לנשמתנו, כל זאת על מנת להקשיב לקול הא‑לוקי הפנימי שבנו ולהשתחרר מכל מה שחוסם אותנו.

דילוג לתוכן