על שולחן השבת

פרשת האזינו

 

גאולה ללא תנאי

שאול דוד בוצ'קו

רבים שואלים: כיצד ניתן להבין מדוע זכה דורנו ל'אתחלתא דגאולה' – לקיבוץ גלויות ולעצמאות מדינית בארץ ישראל? הדבר מפתיע עוד יותר, לאור העובדה שהנפשות שפעלו והביאו לתמורה אדירה זו בהיסטוריה היהודית היו על פי רוב יהודים שלא שמרו תורה ומצוות, וביניהם רבים שהיו כופרים ממש; ועד היום השקפה זו היא נחלת רבים מממשיכי דרכם. 

התשובה נמצאת בפירוש הרמב"ן לפרשה זו.[1] נביא כאן את לשונו: 'והנה אין בשירה הזאת תנאי בתשובה ועבודה, רק היא שטר עדות שנעשה הרעות ונוכל, ושהוא יתברך יעשה בנו בתוכחות חימה, אבל לא ישבית זכרנו, וישוב ויתנחם ויפרע מן האויבים בחרבו הקשה והגדולה והחזקה, ויכפר על חטאתינו למען שמו'.

השירה זו היא 'הבטחה מבוארת בגאולה העתידה',[2] כלומר התחייבות בלתי חוזרת. היא איננה תלויה בזכות, אלא בהבטחה הא-לוהית. אמנם, האדם פועל מתוך בחירה חופשית ומשפיע על ההיסטוריה; אולם כיוונה נקבע מאת ה', ואיש אינו יכול למנוע ממנו להוציא את תכניתו אל הפועל.

זכות עצומה נפלה בחלקנו לחיות בזמן הגאולה. לא מפני שדורנו זכאי, אלא מפני שהגיעה העת שהקב"ה קבע.[3]

עצם העובדה שאנשים שבעבורם הייתה היהדות במקרה הטוב מורשת תרבותית, אך בשום אופן לא אמונה דתית מחייבת, הם שהובילו את התהליך של שיבת עם ישראל אל ארצו, מוכיחה שההיסטוריה היא פועל ה'. מאיזו סיבה פועלים בעצם אנשים רחוקים מן התורה לשיבת ציון? אין זאת אלא שהם עושים, מבלי להודות בכך, את המלאכה שהקב"ה מצפה שיעשו.

המטרה הסופית של הגאולה היא חזרת השכינה לעולם, וכינון חברה המיוסדת על התורה. לכן אין זה מקרה שמדינתנו הצעירה הפכה בתוך שנים מועטות להיות המרכז התורני הגדול בעולם. עם ישראל שב באלפיו אל התורה. 

אין ספק, השלב הראשון היא הגאולה הפיסית של העם היהודי, המכינה בתהליך בלתי הפיך, עם כל הקשיים והניסיונות, את השלב הבא: הגאולה הרוחנית.

 

[1] דברים לב, מ.

[2] לשון הרמב"ן שם.

[3] ראה סנהדרין צח, א: 'אמר רבי אלכסנדרי: רבי יהושע בן לוי רמי, כתיב (ישעיהו ס, כב) "בעתה", וכתיב (שם, שם) "אחישנה"! זכו – אחישנה, לא זכו – בעתה".

 

ברכות התורה

נחום אביחי בוצ'קו

בפרשתנו נאמר הפסוק: "כי שם ה' אקרא הבו גודל לאלוקנו", ממנו למדו חז"ל (ברכות כא ע"א) את החיוב לברך את ברכת התורה לפני לימוד תורה, ובירושלמי (ברכות פ"ז ה"א) משמע שיש לברך גם לאחר הלימוד.

אמנם למעשה אין אנו מברכים אחר לימוד תורה, אך באמת מצאנו ברכה לאחר לימוד תורה, שהרי כידוע העולה לתורה מברך ברכה אחת לפניה ('אשר בחר בנו') וברכה אחת לאחריה ('אשר נתן לנו'). הטעם לכך שהעולה לתורה מברך לאחריה הוא: 'משום דהקריאה בספר תורה יש לה זמן מוגבל, כי גוף הקריאה היא תקנת משה שיהיו קורין בשבת במנחה ובשני ובחמישי, ובשבת… ובמועדים…, ואם כן לכל אלו הקריאות יש שעה קבועה ושיעור קבוע ושייך לזה ברכה לאחריה' (תורה תמימה על אתר).

אם כן צריך להבין, מדוע אין אנו מברכים בכל פעם שאנו מסיימים את הלימוד? לדוגמא, אדם שלומד בקביעות חצי שעה בבוקר – יברך לפני הלימוד ואחריו, וכשישוב וילמד חצי שעה בערב שוב יברך לפני הלימוד ואחריו, שהרי יש הפסק ארוך בין לימוד הבוקר ללימוד הערב שלו, ובינתיים הלך אותו אדם לעבודה, לקניות, אכל ושתה וכו', והרי כך סובר הירושלמי!

עונה על כך בעל התורה תמימה (שם) : הציווי ללמוד תורה הוא ציווי קבוע ותמידי – "והגית בו יומם ולילה" (יהושע א, ח) – ולכן אי אפשר לסיים ולהפסיק את הלימוד כי כל ימי חייו אדם מצווה להמשיך וללמוד, ולכן אי אפשר לברך בסיום הלימוד. האדם מברך בכל בוקר על לימוד התורה שילמד כל היום.

ולכאורה יש קצת קושי בדבר, שהרי גם אם אמנם לימוד תורה הוא חיוב קבוע, סוף סוף בשעה שהאדם עסוק בעבודתו אין לו אפשרות ללמוד תורה, ויש כאן היסח הדעת גדול. ויתירה מכך, לצערינו אנו אף עושים עבירות במהלך היום, האם נאמר שאנחנו ממשיכים בלימוד אפילו תוך כדי מעשה עבירה?

ואולי צריך לומר שהדברים עמוקים יותר. אכן, יש לאדם עיסוקים נוספים מלבד לימוד התורה, כמו עסקיו, ענייניו, משפחתו, קיום מצוות אחרות, ועוד. וכי באמת ניתן לעסוק בתורה ולהגות בה יומם ולילה, 24 שעות ביממה? הרי ציווי זה נאמר ליהושע בן נון על מנת לחזקו במהלך כיבוש הארץ, ובוודאי בשעה שנלחם אף הוא לא למד תורה בעיון!

רש"י בפירושו לפסוק "והגית בו יומם ולילה" מפרש: 'והגית בו – והתבוננת בו, כל הגיון שבתורה בלב, כמו שכתוב "והגיון לבי לפניך" (=מחשבות לבי (מצודות, תהלים יט, טו))'. כלומר הדרישה להגות בתורה היא משהו פנימי מאד שבעומק הלב.

על פי זה אפשר לומר שמשמעות הציווי היא שהלימוד יהיה חקוק בלבנו למשך כל הזמן. השאיפה היא שברגע שבירכנו בבוקר את ברכות התורה (כשנעשינו בריה חדשה), וקיבלנו על עצמנו את החיוב מחדש, אזי גם אם למדנו רק כמה דקות מכל מקום הלימוד הזה והתורה הזאת ילוו אותנו לאורך כל היום, וכאילו התורה מקיפה אותנו, היא מאור חיינו ומהות חיינו. על ידי כך לא יהיה ללימוד ולהמיית ליבנו הפסק למשך כל היום, על אף שאנחנו לא ממש עסוקים בלימוד התורה עצמו!

"כי הם חיינו ואורך ימינו ובהם נהגה יומם ולילה"

דילוג לתוכן