על שולחן השבת
בין פסח לשבועות
משמעות יום העצמאות
שאול דוד בוצ'קו
בפרוס עלינו חג העצמאות מעיבה על שמחתנו החוויה הקשה אותה אנו עוברים בשנים האחרונות — גירוש/ פינוי יהודים מאדמתם, ומסירת השטח לאוייב. כל אחד ואחד מאיתנו אף מהרהר בליבו — האם בכלל ראוי לחוג את יום העצמאות? אם כך מתנהגת המדינה אולי אין מקום לשמחה כלל?
עלינו לדעת כי שאלה זו שנתעוררנו אליה היא שאלה המנסרת בחלל העולם מאז הקמת המדינה, ויהודים רבים ושלמים מתייסרים בה זה רבות בשנים. כי הנה 'בעיות' בהתנהלות המדינה בכל הקשור לשמירת תורה ומצוות לא חסרו מאז ומעולם. בעיות בענייני אישות, גיור, שבת, צניעות ועוד. ועל כולנה עולה בעיית החינוך הקלוקל, החופשי, הקיים במדינה כאז כן עתה, ואליו אף נשלחו ילדים רבים על כורחם של הוריהם עם עלייתם לארץ. חינוך שהסיר מהם כל זיק של יהדות, כל ניצוץ של תורה, וממש רצח את רוחם ונשמתם. בעיה זו — האין היא לפחות שווה בחומרתה ושקולה לגירוש יהודים מחבל ארץ ישראל אחד לחבל ארץ אחר?
אם סובר אדם כי בגלל בעיות קשות אלה אין כלל שמחה בהקמת המדינה, ואין הוא מכיר בה כלל — ניחא, אפשר להבין גישה זו הסוברת שאם העסק אינו מושלם אז אין שמחה לחצאין. אך מי שבעבר הכיר במדינה והיה שותף לכל הנעשה בה, שמח בשמחתה וכואב בכאבה, ואף הודה לה' בכל שנה על שהחיינו וקיימנו והגיענו שיש לנו מדינה יהודית, על אף כל חסרונותיה — מה נשתנה עתה באופן מהותי ממה שהיה עד כה?
כדי להבהיר את עניינו של חג עלינו לחזור אל שורש הדברים ולשאול את שאלות היסוד: מה נתחדש עם הקמת המדינה? ולשמחה מה זו עושה? מה אנו חוגגים בציון יום עצמאותה של המדינה?
הנה רבים מאיתנו כבר נולדו במדינה, רבים מאיתנו חיים בה שנים רבות, ומציאות המדינה עבורנו היא עובדה פשוטה וברורה, עד שאין אנו מרגישים את החידוש הנפלא שבה ואת המתנה הייחודית לה זכינו בדורות אלה. לא לחינם קבעו חז"ל כי בליל הסדר, בלילה בו אנו חוגגים את חירותנו ופדות נפשנו, צריכים אנו לאכול מרור בברכה, והם עצמם אף תיקנו לשאול 'מרור זה על שום מה?', שהרי באמת מקומו מיותר ומה שהיה היה! אלא באמת אלמלא היה המרור על השולחן לא היינו מבינים את משמעות הפסח, אם לא נזכור כי עבדים היינו לא באמת נזכור כי הוציאנו ה' ממצרים. אף כאן, אם לא נזכור את אשר עברנו במשך כל שנות גלותינו אזי לא נבין את הישועה הגדולה וההצלה המופלאה שעשה ה' לנו, ועשויים אנו לומר כי מדינה היא דבר נורמאלי, ככל העמים, כאן נולדתי, כאן גדלתי, כך בטבעיות וכדרכו של עולם.
כדי להבין את מצבנו היום חובה עלינו לקיים את הפסוק :"זכור ימות עולם בינו שנות דור ודור" (דברים לב, ז). אם נעמיק ונתבונן ניווכח בי הקמת מדינת ישראל היא נקודת זמן שהיוותה מיפנה היסטורי בחמש בחינות שונות, שעל כל אחת ואחת מהן עלינו להודות לקב"ה בנפדד, ועל אחת כמה וכמה טובה כפולה ומכופלת שנצטרפו כולן והיו לאחד, ולוואי ונספיק להודות לה' א־להינו על אחת מאלפי הטובות הניסים והנפלאות שעשה עמנו.
כבר הקשו פוסקים אחרונים על קביעת יום ההודיה ביום ה' באייר יום הקמת המדינה, שהרי ביום זה החלו הצרות והחלה המלחמה בכל תוקף, ונהרגו אלפי חיילים ותושבים, ולכאורה היה מקום לציין את יום סיום המלחמה, יום הפסקת האש ושביתת הנשק, כיום ההודיה, ולשלב בו אף את ההצלה מן המלחמה עצמה.
אמנם לענ"ד יום הקמת המדינה קובע ברכה לעצמו, וחשיבותו רבה בחמשה מישורים שונים, ותחילה נמנה את כולם ואחר כך נסבירם אחד לאחד:
- גאולה מגלות אדום
- שיבה לארץ ישראל
- עצמאות
- אחדות
- התפתחות התורה
ונבאר הדברים:
גאולה מגלות אדום
התורה פותחת בפסוקים: "בראשית ברא א־להים את השמים ואת הארץ והארץ הייתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום ורוח א־להים מרחפת על פני המים", ואומר המדרש: "תהו — זו גלות בבל, ובהו — זו גלות מדי, חשך — זו גלות יון, תהום — זו גלות אדום (שהיא כתהום שאין לה סוף), ורוח א־להים מרחפת — רוח התשובה המביאה את הגאולה " (בראשית רבה פ"ב, ד).
ולכאורה המדרש סתום ואינו מובן, התורה מתארת את ראשית בריאת העולם, בטרם כל יציר נברא, עדיין אין בני אדם, אין גויים ואין יהודים, והיאך רמוזות כאן גלויות ישראל תחת שלטון העמים? אתמהה! אמנם אחר שנעמיק ונתבונן נראה כי המדרש שואל את עצמו שאלה עצומה: הואיל והקב"ה ברא את העולם כרצונו הרי ודאי ברא אותו באופן מושלם, בחכמה מופלאה ובתכנון מדוקדק, ואם כן מהו שמתארת התורה "והארץ היותה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום" — האם הקב״ה יצר קטסטרופה? והתשובה שנותן המדרש היא, אכן כן, הקב"ה ברא את העולם באופן שהוא עתיד להישחת, והטעם לכך הוא בריאת האדם, הברייה היחידה שניתן לה כח הבחירה החופשית לעשות ככל העולה על רוחה. בריאת האדם הביאה לעולם את כח המשחית, אותו כח שבעתיד יגרום לארבע גלויות ולאסונות, אבל באמת "רוח א־להים מרחפת על פני המים״ — התשובה המביאה גאולה לעולם אף היא נבראה, ומבשרת היא כי עתיד העולם לחזור לתיקונו כפי שהיה ברצון ה' בלא קלקול האדם, וזהו תפקידנו בעולם.
הנה כל אחת מן הגלויות מאפיינת את עיקר המלחמה הרוחנית של הגויים באותו הדור כנגד עם ישראל. בבל — ייצגה את תפיסת האלילות והגאווה, לא יכולה היתה לסבול כי יש בית מקדש וכח אחר בלעדו, ומכל גאוותו זו נלחם בישראל. מדי — ייצגה את חיי ההנאה והתאווה ונלחמה בכל דבר שבקדושה. בחג הפורים אנו מציינים את הניצחון הן על בבל והן על מדי — עם ישראל עבר את התקופה הקשה שתחת שלטונם ושרד מבחינה רוחנית. יון — מייצגת את החכמה האנושית, וככזאת ראתה בחכמה הא־להית סתירה והתנגדות, עד שלא יכלה לסבול אותה ורצתה להכחיד את עם ישראל ולכבות את אור החכמה הא־להית. בחג החנוכה אנו מציינים את ניצחון התורה על חכמת הגויים. אדום — זוהי התהום, כאן אין אידאולוגיה שבשמה רוצים הגויים להשמיד את ישראל, אין כאן גאווה ולא תאווה ולא חכמה אלא רצון לא־רציונאלי להשמיד את עם ישראל, סתם כך בלא סיבה. הם יודעים כי ישראל נושאים את שם ה' בעולם, והם אינם רוצים את ה' בעולמם, על כן מרגישים הם כי עליהם להיפרע ולהיפטר מן היהודים. תחילת תהליך גלות אדום החל עם הרומאים שהיגלו את ישראל מארצו ובכך המיטו עליו שנות חרפה, שנות סבל, בהם אסון רודף אסון, עד שהגיעה השואה הנוראית בה כמעט כל העולם היה שותף למחיית שם ישראל מן העולם ח"ו, ונמנע מלהושיט יד מסייעת ואף נעלו את דלתותיהם בפני תחנוני הפליטים הנשארים. במערכות ישראל השונות ב־58 השנים האחרונות נהרגו כ־22,000 איש, באותם השנים הנוראות מספר זה היה סך הנרצחים בממוצע בשבוע. כמעט ועלתה ביד הרשעים מזימתם להכחיד את שם ישראל מן העולם ח"ו.
בחסדי ה' קמה מדינת ישראל ובכך הקיץ הקץ על זממם ותשוקתם של שונאי ישראל להוציא לפועל את כוונתם להשמיד את ישראל. יום זה הוא יום התשובה, יום התיקון, תחילת הגאולה מגלות אדום, ומציין סוף תקופה בתולדות העולם, תקופה שהחלה עם גלות ירושלים בידי הרומאים ונסתיימה עם הקמת המדינה. כשם שפורים וחנוכה מציינות סיום תקופת גלות כך יום העצמאות מסמל סוף תקופת הגלות הארוכה מכולם.
אם כן הקמת המדינה מציינת את השינוי הגדול הזה, שבו עם ישראל קם לתחיה מן האפר כאומה, וחזר להקים את ביתו בארץ הזאת — איך לא נשמח ונודה לקב"ה על זאת?!
שיבה לארץ ישראל
לאחר שהרומאים הגלו אותנו מארצנו ופיזרו אותנו בכל העולם, עדין ניסו יהודים במסירות נפש להישאר ולהיאחז בארץ. ר' יוחנן החזיק מרכז תורה בארץ ישראל, ולמשך תקופה התקיים מרכז תורה בארץ ישראל במקביל למרכזי התורה בבבל. אולם עם השנים וריבוי הצרות הלך הישוב היהודי בארץ ישראל והידלדל, עד שכמעט ולא נותרו בה יהודים כלל. מאז, בכל הדורות כולם ניסו יהודים לחזור ולהיאחז בארץ, הלכו וחזרו, במסירות ובעיקשות, אך לא הצליחו להיאחז בה ולא מצאו בה תקומה. אהבת הארץ בערה בקירבם אך לא הצליחו לממש אותה ולהתיישב בארץ. והנה פתאום לפני כמאה וחמישים שנה נעשתה החזרה לארץ ישראל אפשרית. יהודים רבים באו והשתקעו בארץ, אמנם בתנאים לא תנאים ובייסורים רבים, אך הדבר עלה בידם. עוד לפני שקמה המדינה כבר היו בה 600,000 יהודים, מספר מדהים ביחס למה שהיה כמה עשרות בודדות של שנים לפני כן. עם הקמת המדינה נתאפשרה עלייתם של יהודים רבים לארץ, דבר שנאסר והושגח על ידי האומות ששלטו עליה. הקמת המדינה איפשרה לנו לקיים את מצות יישוב ארץ ישראל. שוב אין אנו אנוסים לגור בין הגויים ויכולים אנו לקיים מצוה זו, ואפילו ריקנים שבישראל זכות מצוה זו ודאי עומדת להם. על כך ודאי יש להודות ולשבח.
עצמאות
אך לא זו בלבד שיכולים יהודים לגור בארץ ישראל, אלא עצמאות המדינה ושלטון יהודי ריבוני בארץ ישראל זוהי מצות יישוב הארץ באופן השלם שבה. כבר כתב הרמב"ן ועוד כי מצות יישוב הארץ היינו לשלוט בה ולא לתת שלטון לעם אחר, ועניין זה אפשר לקיים רק כאשר ישנו שלטון יהודי מוכר בין האומות וריבונות מוחלטת על השטח.
לאברהם אבינו נאמר "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום ועינו אותם ארבע מאות שנה", וכבר ידענו על פי חז״ל שמניין השנים החל מיום הולדת יצחק. ולכאורה תמוה, הרי אברהם ויצחק גרו בארץ ישראל, וכן יעקב ברוב שנותיו, ויצחק אף נצטווה שלא יצא מן הארץ, ואם כן היאך אפשר להחשיב את כל שנותיהם כשנות גירות בארץ לא להם? וכי לא ישבו בארץ ישראל? עוד מצאנו בדוד, כשברח מפני שאול אל אכיש מלך גת, קונן "כי גרשוני היום מהסתפח בנחלת ה' לאמר לך עבוד אלהים אחרים" (שמואל א, כו, יט ע״פ הגמרא בכתובות ק"י ע"ב). והרי גת שוכנת בתוך גבולות ארץ ישראל, ומזוהה כיום באזור גוש קטיף, והיאך דרשו חז"ל מפסוק זה שכל היוצא מן הארץ כאילו עובד עבודה זרה?
אלא מכאן ראיה שגם כאשר יהודים חיים ויושבים בארץ ישראל, כל זמן שעושים כן כיחידים תחת שלטון הגויים אין הם מקיימים את המצוה במלואה, אלא באופן חלקי. וזהו שאמרו חז"ל (כתובות קי ע"ב) 'לעולם ידור אדם בארץ ישראל אפילו בעיר שרובה גויים ואל ידור בחו"ל אפילו בעיר שרובה ישראל' — אין לדור בחו"ל כלל אלא בארץ, ולכתחילה יש לדור בארץ בעיר שרובה ישראל היינו תחת שלטון ישראל, אך גם אם אין אפשרות כזאת עדין עדיף לגור בה אף תחת שלטון גויים מאשר לגור בחו"ל, ובע"ה עוד יהודי יבוא ויצטרפו עד שיהיה שלטון יהודי בארץ
(ולא כמו הרוצים להיתלות במאמר זה ולומר כי עדיף לגור בארץ ישראל בין גויים בלא קיום מצוות מאשר בחו"ל).
הקמת המדינה הפכה את מצות ישוב הארץ למשמעותה האמיתית, ועל כך ודאי שעלינו להודות ולהלל.
אחדות
אחד הנזקים הגדולים שעשתה לנו הגלות היא הפגיעה באחדות ישראל. הגלות הוציאה אותנו מן הביחד והפכה אותנו להיות אגודות אגודות. קהילות יהודיות שוכנות בארצות שונות ואין שום קשר ביניהם, מנהגיהם שונים ותרבותם שונה. אף כאשר התקבצו מספר קהילות למקום ישוב אחד יצרה כל קבוצה קהילה לעצמה, בית כנסת נפרד, ארגוני חינוך וחסד נפרדים, כל אחד עצמאי בלא קשר לאחרים. לא היתה הנהגה כללית לכל הציבור הגדול הזה והכל היה נפרד. עם הקמת המדינה נוצרה הנהגה אחידה המארגנת תחתיה את כל העם היושב בציון. אמנם הנהגה זו אינה עושה הדברים כפי שהיינו רוצים שייעשו, ומתפללים אנו כי אנשי אמונה ינהיגו את המדינה, אך עדין עניין האיחוד, השם קץ לפיזור הנורא, הוא אחד מסממני הגאולה. המהר"ל מסביר כי מהותו של ישראל היא להיות מאוחד, וכפי שאמרו חז"ל כי בתפילין של קוב"ה כתיב: 'ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ'. ישראל נברא כדי להיות אחד ובכך מקדש שם ה' בעולם, וכביכול כשאנחנו מפורדים אזי ח"ו התפילין האלה נפסלות, והתיקון הוא לשוב ולהתאחד. הקמת המדינה איפשרה לכנס ולאחד את הפיזור הגדול בו היה שרוי עם ישראל, ועתה יש לו מרכז גדול שכל היהודים בעולם קשורים אליו.
התפתחות התורה
אמנם כל ההישגים האלה — סוף הגלות, שיבה לארץ ישראל, עצמאות, אחדות — אינם מטרה לעצמם אלא הם כלי ומכשיר לגאולה השלמה ולחיבור אמיתי של עם ישראל עם אביהם שבשמים. אין אנו חוזרים לארץ ישראל רק לאכול מפריה ולשבוע מטובה. משה רבינו מתחנן לפני ה' שיתן לו להיכנס לארץ, ושואלת הגמרא (סוטה י"ד ע"א): לשם מה? וכי לאכול מפירותיה הוא צריך? אלא כדי לקיים מצוות התלויות בה. ארץ ישראל היא ארצו של ה', ארץ התורה והמצוות, והיא גם המגדירה את זהותנו ומהותנו. תכלית קיומנו בכלל ובארץ ישראל בפרט היא הקמת ממלכה של תורה, ההולכת באור ה' ומתקנת את העולם בדרך התורה. כדי להקים ממלכה של תורה צריכה קודם כל שתהיה ממלכה. כל זמן שאנו מפוזרים לא נוכל לעשות זאת, כל זמן שאנו משועבדים לא נוכל לעשות זאת, כל זמן שאנו נרדפים ונשחטים לא נוכל לעשות זאת. כל ההישגים שהשגנו עם הקמת המדינה הם תנאים בסיסיים להגשמת החזון היהודי האמיתי אליו אנו מצפים ומתפללים.
אמנם לא די בציפייה, בחלומות ובתפילה. כל אחד ואחד מאיתנו מחויב לפעול ללא לאות להוסיף תורה וקדושה בארץ הזאת, כדי למנוע ח"ו מצב בו תקיא הארץ אותנו ממנה. מתוך הבנה כי כולנו עם אחד ואומה אחת, עלינו להרגיש את האחריות שיש לנו זה על זה ומתוך כך לפעול. זה מתחיל בפעילות בישוב מתוך הרגשת אחדות: דאגה למי שמתקשה כלכלית, דאגה למי שמתקשה רוחנית, דאגה למי שהולך בדרך לא נכונה. ובהמשך דאגה לכלל האומה להתאמץ ולהפיץ את אור התורה בעם ישראל כולו.
זוהי הדרישה מאיתנו, ואנו סמוכים ובטוחים כי הקב"ה פועל ברחמיו ומצמיח לנו ישועות, וכפי שלימדונו חז"ל כי הגאולה העתידית תבוא מתוך חסד ורחמים, והקב"ה משביר ומוליד, ואנו מאמינים בני מאמינים ויודעים כי יד ה' עשתה כל זאת, וכל הנפלאות שראינו בדורות אלה לא לחינם נעשו, ונמצאים אנו בתהליך מתמשך, וגם אם יש ירידות ועל אף הסבל והקשיים, התהליך לא עוצר והדרך מוליכה אל היעוד הגדול.
אם נבין ונשכיל כל זאת אזי ליבנו יעלה על גדותיו משמחה והודיה לה' ית' על כל החסד אשר עשה ועושה עימנו, שהצילנו מהמבקשים להשמידנו, שהחזירנו לארץ ישראל, שנתן לנו עצמאות ושלטון ריבוני, שחזרנו והתאחדנו, שהחיינו את לימוד התורה, ונתפלל על העתיד שנצליח בע"ה להמשיך ולפעול עם הקב"ה, ולמלא את תפקידנו בתהליך הנפלא הזה כרצונו, להפיץ תורה ולקדש שם שמים, ולהאמין כי למרות הקשיים והסיבוכים עתידה הגאולה שתבוא במהרה, ונוכל לשיר שיר חדש. אמן!
הימים הלאומיים שהתחדשו בדורנו
נחום אביחי בוצ'קו
אומרת הגמרא (שבת קיח ע"ב): "אמר רבי יוסי: יהא חלקי מגומרי הלל בכל יום. איני? (=היתכן?), והא אמר מר: הקורא הלל בכל יום הרי זה מחרף ומגדף! עונה הגמרא: כי קאמרינן בפסוקי דזמרא (=כוונת רבי יוסי לשני מזמורי תהלים בפסוקי דזמרא הפותחים במילה "הללו". ע"פ רש"י שם)".
ובסברה קשה מאוד להבין: מה פגם יש באמירת הלל בכל יום?
מסביר הרב מאיר שמחה הכהן מדווינסק, בעל ה'משך חכמה' (ריש פרשת בחוקותי): "האומר הלל הגדול בכל יום – שמורה שראוי להודות רק להנך פעולות של דרך נס, אבל מפעלות הטבע אין צריכים להיוצר אחרי שבראן – הרי זה מחרף ומגדף. אבל כל האומר תהלה לדוד בכל יום, שזה מדבר על מפעלות סדור הטבעי אשר בכל יום, מובטח שהוא בן העולם הבא".
משמע שישנם שני סוגי הלל: הלל על אירועים ניסיים חד-פעמיים, כמו קריעת ים סוף וכדומה, והלל על הנהגתו וגילויו של הקב"ה בדרכי הטבע הרגילות, כמו גדילתו של פרח וזריחת השמש. מי שרואה את התגלותו של הקב"ה רק בניסים חד פעמיים ולא בכל המערכת הטבעית הרגילה – הרי זה מחרף ומגדף את שם שמים!
הרבנות הראשית לישראל קבעה לומר הלל ביום העצמאות וביום ירושלים, משום שימים אלה מנציחים את אשר אירע לעם ישראל בארץ ישראל בימים ה' באייר תש"ח וכ"ח באייר תשכ"ז, אירועים אלה הם אירועים מכוננים ובלתי רגילים ששינו את המציאות באופן ניכר ויוצא דופן.
יום העצמאות מבטא את התקומה הגופנית של האומה הישראלית. לפני קום המדינה היה עם ישראל מפוזר ומפורד לקהילות ולפרטים שאינם מאוחדים ומאוגדים, ומקום המדינה חזרנו להיות אומה ריבונית בארצה. יום ירושלים מבטא את התקומה הרוחנית של האומה הישראלית. שחרור המקומות הקודשים, ירושלים והר הבית שבמרכזה, שהם הנשמה הפנימית של העם היושב בציון.
יום העצמאות ויום ירושלים חלים בימי ספירת העומר, בתקופה שבין פסח לעצרת, ימים שבמקורם הם ימי שמחה וכעין 'חול המועד ארוך'. ימי הספירה מחברים בין היציאה מעבדות לחירות לבין חג מתן תורה, והם ימי ההכנה לקבלת התורה ע"י קרבן העומר וספירת הימים.
אך להוותנו, דווקא בתקופה שמחה שכזו קרתה בעמנו המגפה הנוראה בה מתו 12000 זוגות תלמידי חכמים, ומשום כך תיקנו לנו רבותינו לנהוג מנהגי אבלות בתקופה זו (ונחלקו בזה המנהגים: הספרדים וחלק מקהילות אשכנז אבלים מפסח עד ל"ג בעומר, ואחרים אבלים מראש חודש אייר עד שבועות – נמצא שמשך כל התקופה ישנן קהילות הנוהגות בה מנהגי אבילות).
תלמידי רבי עקיבא מתו משום שלא נהגו כבוד זה בזה – כלומר היתה בהם איזו שהיא נגיעה של שנאת חינם, שכידוע בסיבתה גם נחרב בית המקדש השני. הראי"ה קוק (למהלך האידיאות, ה) מסביר, שבתקופת בית המקדש השני האדם הפרטי היה מתוקן אבל המציאות הקולקטיבית היתה מקולקלת.
בדורנו זה זכינו לתיקון גדול בנושא זה. מיום הקמת המדינה התאגדנו שוב כאומה אחת, וחיילי צה"ל מוסרים את נפשם להגנת העם כולו. זהו גילוי של אהבת חינם במעלה הגבוהה ביותר! אדם המוכן למסור את נפשו למען הכלל! אשרינו שזכינו לחיות בדור שכזה!!
לא בכדי חלים יום השואה, יום הזכרון לחללים, יום העצמאות ויום ירושלים בימי ספירת העומר. ימים אלה נקבעו כימים בעלי תוכן לאומי מאחד, ואין לך תקופה הראויה לתיקון עניין אחדות ישראל מאשר ימים אלה.
יהי רצון שנזכה להרבות באהבת חינם תוך התכללות בתוך האומה הישראלית!!
*חלק מהדברים שנאמרו לרגל הולדת בתי הלל
הימים שבין פסח לשבועות
נחום אביחי בוצ'קו
נמצאים אנו בעיצומם של ימי 'ספירת העומר', ומן הראוי שננסה לעמוד על אופיים של ימים אלו.
נאמר בתורה: "וספרתם לכם ממחרת השבת… שבע שבתות תמימות תהיינה, עד ממחרת השבת השביעית תספרו חמשים יום". וידועה השאלה: אם סופרים "שבע שבתות", היינו שבעה שבועות, אזי סופרים ארבעים ותשעה ימים ולא חמשים יום!
בפרשת ראה (דברים טז) מוזכרים שלשת הרגלים. לגבי שבועות נאמר: "ושמחת לפני ד' אלוקיך" (יא), לגבי סוכות נאמר: "ושמחת בחגיך" (יד), אולם לגבי פסח לא מופיע ציווי לשמוח בצורה מפורשת! מה הסיבה לכך?
בפרשת אמור (ויקרא כג) מוזכרים כל המועדות בזה אחר זה, לכל מועד מצויין התאריך המדויק בו הוא חל, חוץ מחג השבועות, בו לא צויין היום והחודש אלא נאמר בו שהוא חל בתום ספירת שבעה שבועות, ספירה שהחלה ממחרת "השבת" – יום טוב ראשון של פסח. מדוע אין לחג השבועות תאריך מדויק?
מסביר האדמור מסלונים (נתיבות שלום, ספירת העומר, מאמר ראשון): "יש לפרש אומרו "תספרו חמשים יום", שהמספר חמשים כולל גם את יו"ט הראשון של פסח אשר בו יוצאים את החלק הא' מחמשים של היציאה, ואח"כ בשאר הימים יוצאים את שאר מ"ט החלקים, שכאמור זה עניין ימי הספירה לצאת בכל יום מעוד בחינה של קליפותינו וטומאותינו ולהיכנס חלק נוסף בקדושה של מעלה…".
להבין את דבריו נוסיף ונאמר, משל למה הדבר דומה? לחייל שקיבל משימת ניווט לילית. בניווט הראשון מאירים לו את השמים עם פצצת תאורה, וכך למשך דקה הוא יכול לזהות את כל השטח ואת היעד אליו הוא צריך להגיע. לאחר שהתאורה כבתה צריך החייל במאמציו האישיים להתקדם צעד אחר צעד קילומטר אחר קילומטר, ולזהות היכן הוא נמצא, מה הם הכיוונים, ולחתור לייעד שלו. כן הוא הדבר גם ביחס בין פסח ושבועות. ביו"ט הראשון של פסח הקב"ה משפיע עלינו הארה של קדושה מאד גדולה שמאירה לנו את הדרך, ובארבעים ותשעה ימים שלאחר מכן עלינו לצעוד יום אחר יום, צעד אחר צעד, מדרגה אחר מדרגה, וכך להתעלות ולעבוד על מידותינו, ולהגיע לאחר ארבעים ותשעה ימים מוכנים לקבלת התורה בשבועות. על פי הנתיבות שלום מה שכתוב "חמשים יום" זה כולל את היום הראשון של פסח עם ההארה המיוחדת שלו ('איתערותא דלעילא'), וכשכתוב "שבעה שבועות" היינו ללא יו"ט ראשון של פסח.
על פי זה מובן מדוע בפסח לא מפורש עניין השמחה, משום שבימי הפסח אנחנו רק בתחילת התהליך שסיומו יגיע רק בחג מתן תורה. וכמו כן מובן מדוע התאריך של חג השבועות לא נאמר במפורש, משום שאין הוא עומד בפני עצמו אלא הוא המשכו הישיר של חג הפסח, והימים שבין פסח לשבועות נחשבים מעין 'חול המועד' אריכתא. וכך כותב הרמב"ן (ויקרא כג, לו): וציוה בחג המצות שבעה ימים בקדושה… ומנה ממנו ארבעים ותשעה יום… וקידש יום שמיני כשמיני של חג, והימים הספורים בינתיים כחולו של מועד בין הראשון והשמיני בחג והוא יום מתן תורה".
למהותם של ימים אלו שבין פסח לשבועות כותב הרמב"ם (מורה נבוכים ח"ג, מג): "הנה שבועות הוא יום מתן תורה, ולהגדיל היום ההוא נימנו הימים מן המועד הראשון אליו, כמי שממתין בו הנאמן שבאוהביו ושהוא מונה היום וגם השעות".
אותם ימים מיוחדים של הכנה מפסח לקראת מתן תורה הינם גם מראה לשנה כולה, כפי שכותב הרש"ש (נהר שלום דף לב ע"ג): "ימי ספירת העומר הם שורש לכל ימות השנה, ובדרך שהולך בהם מוליכים אותו כל ימי השנה"!
יציאה מן המערה
נחום אביחי בוצ'קו
הגמרא במסכת שבת (לג ע"ב) מספרת על רשב"י ורבי אלעזר בנו שהתחבאו במערה מאימת הרומאים במשך שתים עשרה שנה. הם למדו שם תורה יומם ולילה והתעלו למדרגות רוחניות גבוהות מאוד, עד שכאשר יצאו מן המערה וראו בני אדם חורשים וזורעים נתנו בהם את עיניהם והפכום לגל עצמות, משום שעוסקים בחיי העולם הזה ולא בדברי תורה. בעקבות כך יצתה בת קול ואמרה "להחריב עולמי יצאתם? חזרו למערתכם!", חזרו וישבו במערה עוד שנים עשר חודש, וכשיצאו משם השתנה יחסו של רשב"י אל המציאות והפך למפוייס, ובכל מקום שנתן רבי אלעזר את עיניו בו מייד ריפא אותו רשב"י.
מה סיפור זה בא ללמדנו? וכיצד יתכן שאחר כל כך הרבה שנים של לימוד תורה, לימוד שאמור לעדן את האדם, רשב"י ובנו שורפים ומכלים כל דבר שלא מוצא חן בעיניהם?
מסביר הראי"ה קוק (עין איה, שבת פרק ב, רעב-רעג) שאכן העולם מלא ב"עוול גדול הנעשה בחיי החברה, עבדות בזויה שלקח לו האדם בהגבירו על עצמו דמיונו ותאוותיו הרעות ועי"כ נעשה שפל ונבזה, וכל הדברים הטובים שלו באו לקויים וחסרים, מכוסים בענן של סכלות ורשעה". כלומר, הרע כ"כ טבוע במציאות האנושית עד כדי כך שאפילו מעשים טובים תמיד יהיו לקויים בחסר. בעיני מי שכל כולו קדושה וטהרה כרשב"י נראה שצריך לכלות הכל כדי לתקן את העולם "חידוש מעיקר היסוד עד שיעמוד על יסוד הקדושה והטהרה העליונה", ולכן רשב"י אחרי שתים עשרה שנים במערה, שכל עננינו שם היה דבקות בקב"ה, לא יכול היה לסבול אפילו דברי רשות שאין בהם איסור, הואיל ואינם חלק ישיר מעבודת הקודש!
אבל באמת יוצאת בת קול ומצווה עליהם לחזור אל המערה, כדי שיבינו שלא כך הם פני הדברים אלא "דווקא מכל הרעות וכל ההשפלות הנמצאות בהווה ומכל סדרי החיים המקולקלים, דווקא כשייצאו אל הפועל עם כל ניוולם וכיעורם, ודווקא כשתינתן להם שליטתם בכל הזמן הנדרש ע"פ חכמתו של יוצר כל ברוך הוא, דווקא מכל הרע והכיעור הזה תצא האורה היותר שלמה…". רוצה לומר, הקב"ה בכוונת מכוין יצר עולם חסר, עולם שיש בו רע, כדי שיגיע לאט לאט ע"י עם ישראל אל תיקונו, וזהו תפקיד האדם לגלות מתוך הסיבוכים את הטוב ולהנחיל אותו במציאות, שהרי אם העולם היה נברא מושלם אזי מה נותר לאדם לעשות בו?
נראה לי שבסיפור הזה יש הרבה תקוה לכל אחד ואחד מאיתנו, שהרי אנו מבינים שלא ביום אחד נצליח לתקן את כל מידותינו ומעשינו, ומאידך ודאי אי אפשר להרוס הכל כדי לבנות מציאות מתוקנת, אלא שבע יפול צדיק – וקם! תפקידו של האדם הוא לתקן את עצמו בהדרגה עד שיגיע אל התכלית.
מעניין לשים לב שדווקא ההילולא של רשב"י היא ההילולא בה כל עמך ישראל, גם אותם אלה הרחוקים מתורה ומצוות, משתתפים בהדלקת המדורות המסמלות את גילוי תורת הסוד. כנראה באופן לא מודע כולם מבינים שדווקא התורה הפנימית היא זו שתגלה את הטוב שטמון בכל אחד מאיתנו למרות המסכים המרובים.
"איזהו חכם הלומד מכל האדם"
נחום אביחי בוצ'קו
בתקופה שבין פסח לשבועות נהגו כל בית ישראל ללמוד את 'פרקי אבות', פרק אחד בכל שבת.
הפרק שנלמד השבת, פרק רביעי, פותח כך:
"בן זומא אומר:
איזהו חכם? הלומד מכל אדם,
איזהו גיבור? הכובש את יצרו,
איזהו עשיר? השמח בחלקו,
איזהו מכובד? המכבד את הבריות".
דבריו העמוקים של בן זומא מזמינים אותנו להתבונן עוד קימעא ולשאול: האם יש מכנה משותף בין ארבעת הכללים שהוא מביא?
אם נתבונן בדבריו של בן זומא נוכל לשים לב שכמעט כל אחד מאיתנו שופט את חבריו עפ"י אמות מידה חברתיות מקובלות, ומתוך כך מי נחשב חכם – זה שהוציא בגרות טובה, פסיכומטרי מצוין, תואר שני ושלישי, צבר המון ידע ויודע לענות על כל שאלה; וכן להיפך, אדם שלא למד כל כך בערוצים הרגילים לא נחשב לחכם. הוא הדין לעניין עשיר. מיהו עשיר עפ"י הבריות? זה שחשבון הבנק שלו גדול יותר. הגיבור נקבע על פי מראהו וחוזקו הפיזי, והמכובד נקבע על פי כמה אנשים מכירים אותו, קמים בפניו, מעריצים אותו וכו'. אמנם הקריטריונים משתנים מדור לדור ומחברה לחברה, אבל באופן כללי אלו דברים שטבועים עמוק מאד במציאות החברתית.
בן זומא מזמין אותנו להשתחרר מתפיסה אנושית חיצונית בלבד ולהתעלות להסתכלות פנימית עמוקה על עצמנו ועל המציאות, ואפשר אפילו לומר לנסות ולהגיע להסתכלות אלוקית. שהרי את ההגדרות האלה שקבע לנו בן זומא יכול האדם בעיקר לבדוק תוך התבוננות פנימה באישיותו, ולברר האם הוא באמת הגיע לחכמה, לעושר, לגבורה ולכבוד האמיתיים, אבל לבדוק זאת על חבריו זה יהיה קצת יותר קשה, כי יתכן ואין מתפקידנו ויכולתנו לשפוט אנשים אחרים. אם כבר אנחנו רוצים לנסות להגדיר מיהו עשיר ומיהו חכם וכו' נזדקק להתעלות להסתכלות אלוקית, שבאופן אמיתי חכם זה רק מי שמסוגל להיפתח לחשיבה ולאמירה של אנשים אחרים, ומכל מקרה בו הוא ננתקל הוא יודע ללמוד ולהתפתח ובכך להעשיר את אישיותו ולא להיות סגור אך ורק בתבנית אחת, תבנית בה גם אם יצבור ידע עצום עדיין יישאר מקובע. כך גם לגבי עושר הרי זה תלוי באופן סובייקטיבי איך האדם מתייחס לטוב האלוקי שהקב"ה נתן לו, ומה הוא עושה איתו, ועל פי זה ייחשב כעשיר אמיתי. עניין זה החברה בדרך כלל לא יכולה לדעת. וכך גם לגבי הגבורה, רק האדם עצמו (והקב"ה) יודע שהוא מתמודד ומתגבר בחדרי חדרים על תאוותיו ועובד על מידותיו לכל אורך חייו. וכן לא תמיד מי שהחברה מכבדת ומעריצה הוא אכן אדם מכובד, כלומר שיודע לכבד כל אחד כיציר כפיו של הקב"ה.
כאשר שמואל הנביא נשלח ע"י הקב"ה לביתו של ישי בבית לחם הוא פוגש את אליאב הבכור, והוא סבור שהוא מתאים להיות מלך. על כך אומר לו הקב"ה: “אל תבט אל מראהו ואל גבה קומתו כי מאסתיהו, כי האדם יראה לעיניים וה' יראה ללבב!".
ניתן גם להוסיף ולומר שבן זומא בא ללמדנו שלא רק ההסתכלות על המציאות צריכה להיות באופן כזה אלא עלינו גם לזכור שהתגובה הראשונית שלנו היא בד"כ המוטעית, ולכן כדאי לנו לקחת צעד אחד אחורה ולהתבונן עמוק יותר במציאות ורק אז להגיב בצורה נכונה.
בימים אלה שבין יום העצמאות ויום ירושלים ראוי לנו שנלך בדרכו של הרב קוק שהיטיב להסתכל באופן עמוק על המציאות, וידע לראות את האור הגדול שטמון בתהליך הציוני, גם אם באופן חיצוני לא היה תמיד נראה שמתאים לרוח ישראל סבא.
"וכל תורה שאין עמה מלאכה…"
נחום אביחי בוצ'קו
נהגו ישראל לקרוא את "פרקי אבות" בשש השבתות שבין פסח לשבועות. השבת נקרא את פרק ב.
במשנה ב אומר רבן גמליאל שתי מימרות:
1) "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ שיגיעת שניהם משכחת עוון, וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בְּטֵלה וגוררת עוון".
2) "כל העמלים עם הציבור יהיו עמלים לשם שמים". כלומר, מי שעובד למען הכלל צריך שיפעל משיקולים ענייניים ולא מתוך אינטרס אישי.
נשאלת השאלה, האם יש קשר בין שתי המימרות שהובאו בשם רבן גמליאל באותה המשנה?
נראה לומר כי לשתי המימרות ישנו יסוד נפשי פסיכולוגי משותף. המימרא הראשונה טוענת שהאדם נברא עם תכונות רבות ועם כוחות רבים, ועם הזמן הוא מפתח גם רצונות ושאיפות, וכל המרכיבים האלה שבאישיותו רוצים לצאת מן הכוח אל הפועל. רבן גמליאל קובע שאין באפשרותו של האדם להוציא את כל המרכיבים האלה אל הפועל רק ע"י לימוד תורה אלא הוא מוכרח גם לעסוק בדרך ארץ ומלאכה. אדרבה, אדם שחונק וכובש את הכוחות הטמונים בו משום שהוא סבור שעליו להקדיש את כל עיתותיו ללימוד תורה – סביר להניח כי יגיע מתוך כך לידי תסכול הולך וגובר ולחוסר סיפוק אישי, משום שאין הוא מוציא את כוחות היצירה שהקב"ה חנן אותו בהם מן הכוח אל הפועל. תסכול זה ישבית את השמחה הפנימית שלו בעבודת ה', שמחה שהיא הכרחית לעבודת ה' בריאה ונכונה.
אדם המחפש לגלות את האמת הפנימית שלו על פי תכונותיו, והוא פועל בכל דרכיו לפי פנימיותו ולא על פי לחצים חברתיים חיצוניים, הוא אשר יגיע לתוצאה המיוחלת: "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ – שיגיעת שניהם משכחת עוון".
יסוד זה של חיי תורה מתוך בריאות נפשית הוא גם המתכון להצלחה בתפקידים ציבוריים. ומי שחי על פי תורת אמת בריאה יצליח לפעול באופן ענייני גם כשהוא מקבל תפקיד ציבורי, ויעשה את הדברים לטובת הציבור ולשם שמים.אם נדייק בדברי המשנה נמצא עצה טובה היאך יש לפעול בצרכי ציבור לשם שמים. לא נאמר 'כל העובד עבור הציבור', או 'למען הציבור', אלא "עם הציבור"! מסביר ר' חיים מוולוז'ין (בפירושו 'רוח חיים' על פרקי אבות): "דהיינו שתדמו בנפשכם שאין אתם העושים רק אתם טפלים לציבור, לזה אמרו עם הציבור". כלומר, העוסק בצרכי ציבור צריך להרגיש שהוא טפל לציבור ולא בדרגה מעליו. הרב קוק זצ"ל היה חותם את מכתביו במילים "עבד לעם קדוש", למרות שהיה אחד המנהיגים הרוחניים הבולטים בתקופתו.
בימים אלה אנו עומדים לחגוג את יום העצמאות. זכינו בדורנו, דור הגאולה, לחזות בעינינו את קיבוץ הגלויות וביסוס המדינה. בדור הזה יש לנו אפשרות גדולה יותר לממש ערכים אלה של 'תלמוד תורה עם דרך ארץ' והרמוניה בין קודש לחול, וכן בהנהגת אחרים – בין אם בהנהגת המשפחה המצומצמת או בהנהגה ציבורית רחבה יותר – על כל אחד מאיתנו מוטל לשאוף להנהגה עניינית לשם שמים ולא מתוך אינטרסים פרטיים.