על שולחן השבת

פרשת לך לך

בחירה נצחית
רעיה או אחות?
ביטחון מול השתדלות
האכפתיות של אברהם אבינו
ישראל בין מלחמה לשלום

 

בחירה נצחית
נחום אביחי בוצ'קו

את פרשת נח פתחה התורה במילים: "אלה תולדת נח נח איש צדיק תמים היה בדירתיו את הא־להים התהלך נח" — אחרי הקדמה כזאת לא קשה לנו מדוע הקב"ה מתגלה לנח — הוא ודאי ראוי לכך, שהרי התורה מאריכה ומתארת לנו את מעלותיו הרבות, ומציינת אף את העובדה ש"נח מצא חן בעיני ה'".

אך הנה, בסוף פרשת נח אנו מתוודעים לתרח ולאברם אך אין אנו מכירים אותם כלל. הם הולכים מאור כשדים לחרן אך אין אנו יודעים מאום על תכונותיהם ומעשיהם. והנה להפתעתנו — הקב"ה מתגלה לאברהם, מצווה אותו ואף מברך אותו — "ויאמר ה' אל אברם: לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך, ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך והיה ברכה… ונברכו בך כל משפחות האדמה" (בראשית יב, א־ג), כל זאת בלי לספר לנו מילה וחצי מילה על מעלותיו ותכונותיו של אברהם! והרי אברהם הוא צדיק, והרי הוא עמוד החסד של העולם!

מן התיאור הזה עולה הרושם כאילו הקב"ה בחר באברהם אבינו במקרה, בלא שום קשר לתכונותיו הטובות שהולכות ומתגלות בהמשך ספר בראשית!

מכח תמיהה זו טוען המהר"ל (נצח ישראל פרק י"א) כי זהו יסוד חשוב בעניין שנקרא על ידי הראשונים 'סגולה ובחירה', עניין הבא לבאר מדוע בחר הקב"ה בעם ישראל מכל העמים אשר על פני האדמה.

כידוע, טענתם של הנוצרים היא שהקב"ה נטש את עם ישראל, חלילה, מפני חטאיו, והלך ובחר לו עם אחר. מסביר המהר"ל כי טענה זו אינה אפשרית, שהרי בחירתו של הקב"ה בעם ישראל מלכתחילה לא היתה משום מעשיהם הטובים של האבות וצאצאיהם אלא היתה זו בחירה ללא סייג וללא תנאי. הבחירה בעם ישראל אף קדמה לבריאת העולם, וכפי שלימדונו חז"ל שכל העולם לא נברא אלא בשביל ישראל שנקראו 'ראשית', ו'מחשבתן של ישראל קדמה לעולם', ועוד. הקב"ה ברא את עולמו כך שתהיה אומה אחת שיהיה לה תפקיד ייחודי של "ממלכת כהנים וגוי קדוש", ואברהם אבינו נבחר להיות אבי אומה זו.

את הבחירה בנח מסביר המהר"ל כ'בחירה פרטית', היינו הואיל ונח היה צדיק לכן הוא נבחר להמשיך ולקיים את העולם אחר המבול. אבל הבחירה באברהם היא 'בחירה כללית', היינו הוא נבחר להיות אבי האומה הישראלית, וכל ההבטחות שניתנו לו היו 'לו ולזרעו', וממילא אין הבחירה הזו תלויה במעשיו מכאן ואילך.

אם כן, התורה בחרה שלא לספר לנו על צדקותו של אברהם אבינו ועל מעלותיו הנפלאות, כדי להדגיש לנו שהבחירה בו ובאומה הישראלית היא כללית ונצחית ואינה תלויה כלל במעשים.

אך בל נהין לחשוב שמכיוון שהקב"ה בחר בנו בחירה נצחית אזי האחריות על מעשינו מתמעטת — זוהי עצת יצר הרע! אדרבה, כגודל הבחירה כך גודל האחריות — על כל אחד מאיתנו מוטלת החובה להמשיך וללכת בדרכיו של אברהם אבינו, ולהיות ראויים להיות חלק מן העם הנבחר, ולהופיע ולגלות את הבחירה הא־להית שטמונה בנו.

רעיה או אחות?
שאול דוד בוצ'קו

"אמרי נא אחותי את, למען ייטב לי בעבורך וחיתה נפשי בגללך׳׳ (בראשית יב, יג).

פירש רש״י: ""למען ייטב לי בעבורך" — יתנו לי מתנות'.

הסכם זה, הנראה בלתי ראוי ולא הגון, נרקם למרבית הפליאה בין אברהם אבינו לשרה אשתו. ואכן, הרמב"ן (בפירושו על התורה שם, פסוק י). מבקר קשות את אברהם: 'ודע כי אברהם אבינו חטא חטא גדול בשגגה שהביא אשתו הצדקת במכשול עוון מפני פחדו פן יהרגוהו, והיה לו לבטוח בשם שיציל אותו ואת אשתו ואת כל אשר לו, כי יש באלהים כח לעזור ולהציל. גם יציאתו מן הארץ שנצטווה עליה בתחילה מפני הרעב עוון אשר חטא, כי האלהים ברעב יפדנו ממות'.

דברי רש"י אף מביאים אותנו למחשבה שאברהם אבינו, כביכול, ביים את כל ההצגה הזאת על מנת להתעשר ולקבל מתנות, ובכך מוצג אברהם אבינו באור שלילי יותר!

ברם, גלוי וידוע לכל שאברהם אבינו לא היה פחדן וגם לא היה חמדן. אדרבה, הוא הוכיח בדיוק את ההיפך — הוא נלחם בעוז ובגבורה נגד ארבעה מלכים אדירים כדי לחלץ את לוט בן־אחיו מן השבי, ולאחר נצחונו סירב לקבל שכר על הצלת אנשי סדום ורכושם. מילותיו הברורות של אברהם עדיין מהדהדות: "אם מחוט ועד שרוך נעל ואם אקח מכל אשר לך ולא תאמר אני העשרתי את אברם" (שם יד, כג).

אמנם חז"ל, שלא נמנעו מלדקדק עם האבות כחוט השערה, לא גינו את אברהם על התנהגותו בפרשה זו, ולא העבירו ביקורת על מעשיו והחלטותיו, ושתיקתם היא הסכמתם.

כיצד אם כן יש להסביר את שיקוליו של אברהם בפרשה זו?

נדמה שההסבר להתנהגותו של אברהם טמון בעצם תכלית בחירתו.

כאשר הקב״ה דיבר לראשונה עם אברהם הוא ציוה עליו: "ויאמר ה' אל אברם לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך והיה ברכה״ (שם יב, א־ב), ומבאר רש״י: '"ואברך" — בממון'. ברכה זו של "ואברכך" נאמרה בפסוק מייד אחרי המלים "ואעשך לגוי גדול"— מכאן שעושרו של אברהם קשור עם ייעודו להיות עם גדול. חייו של אברהם אבינו אינם רק התעלות רוחנית פרטית והתקרבות הדרגתית לה', זהו אמנם חלק נכבד וחשוב ממהלך חייו אך אין הם מסתכמים בזה. החתם סופר בהקדמה לתשובותיו (חלק יורה דעה) מעיר שכבר היו לפני אברהם יחידי סגולה שהתעלו עד לדבקות בא־ להים, ומי לנו גדול מחנוך עליו אמרו במדרש[1] שהגיע לדרגת מלאך, אבל אברהם אבינו לא הסתפק בהתעלות רוחנית אישית, ודווקא משום כך בחר בו ה'. אברהם ניאות לקבל תפקיד היסטורי: לייסד עם. הוא יצטרך לגלות כשרון לכונן מעצמה גדולה, ויחד עם זה לעמוד איתן מול פיתויי הכוח הכסף והכבוד.

המשימה הגדולה של ייסוד לאום וממלכה המתנהלים על פי ערכי מוסר, צדקה ומשפט, לאור התורה, זהו האתגר הניצב לפני אברהם אבינו בתחילת דרכו. אברהם אבינו מבין שעל מנת להצליח בשליחות זו עליו להיות עשיר. הוא יהווה דוגמה מושלמת היאך העושר, העוצמה והכבוד יכולים לשמש כולם לעבודת ה'. אברהם יתהלך בין גדולי עולם כשווה בין שווים, וכך ביתו — הניצב כמגדלור על פרשת הדרכים — יורה לכל באי עולם את האידיאל של כוח 'מבויית' בשירות הצדק והחסד. אברהם אבינו, המייצג את עם ישראל העתיד לצאת ממנו, מראה לזרעו בדוגמה אישית שאפשר להיות מעצמה מדינית ובד בבד להיות עם ה'.

ננסה להבין מה עבר על אברהם אבינו לפני שירד מצרימה.

הנה הגיע אברהם אל ארץ כנען — "הארץ אשר אראך" — אליה יצא בציוויו של הקב"ה, והנה אך נכנס אליה והתהלך מעט כה וכה — "ויהי רעב בארץ"! (בראשית יב, י). חז"ל אף הגדילו לומר שאותו הרעב היה הרעב הראשון בהיסטוריה! (פרקי דר"א פכ"ו; ועיין רמב"ן עה"ת בראשית כו, א). אברהם עומד חסר אונים ונבצר ממנו למלא את ייעודו. ההבטחות הא־להיות אינן מתקיימות: זרע — עדיין אין לו, ואף הארץ המובטחת — הרעב מבריח אותו ממנה.

אברהם תמה ואיננו מבין: מתי, איפוא, ימלא את שליחות הא־ל? הוא מתלבט, תוהה על דרכו, ואומר לעצמו בינו ובינו: 'כנראה עדיין אינני מוכן, עדיין חסר איזה מימד באישיותי, וזה מה שמעכב את התגשמות הנבואה'. ובאמת, הדרישה מאברהם להקים אומה נבחרת, הנבדלת מכל העמים, עומדת בסתירה לאישיותו המיוחדת של אברהם. אברהם הוא כל־כולו איש החסד ואהבת הזולת, הוא מרגיש חיבור אל כל אדם ואדם, הוא אב המון גויים במהותו, ומתוך כך הוא נרתע מייחוד לאומי הנושא בחובו את סכנת הפירוד. ואכן לאורך כל חייו יישאר אברהם נאמן לגישתו האוניברסאלית. גם כאשר יבין שעליו לגרש את ישמעאל הוא יצטער על כך מאוד, הוא אף ישתדל לכרות ברית עם הפלשתים, מעשה שחז"ל גינו בחריפות.[2] אברהם הוא האיש הממאן להיבדל. הוא רוצה למלא את תפקידו כמחנך, אבל לייסד עם נפרד נדמה שהמשימה למעלה מכוחו ונוגדת את אופיו.

אך באמת יש לזכור כי לא אל אברהם לבדו מופנים ציוויי ה' וייעודיו, אלא גם אל שרה. הזרע אותו מייעד הקב"ה לאברהם הוא דווקא הזרע שיבוא לו משרה, ולכן כאשר נולד ישמעאל ואברהם רוצה להשליך עליו את יהבו, אומר לו הקב"ה: "ואת בריתי אקים את יצחק אשר תלד לך שרה" (בראשית יז, כא).

ננסה לעמוד בקצרה על אופיה המיוחד של שרה, והיאך היא משלימה את אברהם, ורק ביחד הם מתאימים לקיים את הייעודים שהציב בפניהם ה'.

שרה חשה בכליותיה את הייעוד הלאומי של עם ישראל. תחילה היא מוסרת עצמה ויוזמת את נישואי אברהם להגר. עד כדי כך עז רצונה שמאברהם ייצא עם, שהיא מוכנה להקריב ולוותר על היקר לה. היא לא תתן לבעלה להיפטר מן העולם ללא זרע, ולהשאיר אחריו רק זכר מעשיו הטובים. אמנם, לאחר שהיא זוכה ויולדת לאברהם בן, היא מגנה עליו בחירוף נפש ויוזמת את גירוש ישמעאל מהבית, לאחר שהיא נוכחת באופן מובהק שבנה של הגר איננו הולך בדרכו של אברהם.

המדרש (ירושלמי סנהדרין פ"ב ה"ו; בראשית רבה פרשה מז, א; ועוד). מדגיש תכונה זו של שרה, ואומר שהאות יו"ד שנלקחה משרי נוספה לשמו של הושע בן נון, כשקרא לו משה 'יהושע'. יהושע, שיכבוש את הארץ, הוא הממשיך של שרה, שהבינה לראשונה את ייעודו של ישראל כאומה, ולכן הוא ראוי לשאת את שמה.

בנקודת זמן זו, בה אברהם נוכח לראות שאין הוא יכול למלא את הייעודים עליהם צווה, הוא מבין שעליו לחזק את הקשר בינו לבין שרה אשתו, ורק כך יוכלו למלא את שליחות הא־ל. על כן הוא אומר לה: 'אנו מתקרבים למצרים וניצבים בפני סכנה גדולה. שתי דרכי פעולה עומדות לפנינו: האחת, אתייצב אני בחזית, אצהיר שאת אשתי, ואגן עלייך עד טיפת דמי האחרונה. השניה, את, שרה, תיכנסי לבית פרעה, ודרכך תבוא הישועה. בחרתי בפתרון השני, כי רצוני לחיות בזכות פעולתך. בלעדייך תמות נפשי, ובגללך תחיה נפשי. הקשר בינינו יתחשל, החיים שאזכה בהם בזכות מסירות הנפש שלך יקשרו בינינו קשרי דם, כקשר שבין הורה לילד או בין אח לאחות, וקשרי דם אינם מתנתקים לעולם, ובכך תהיי גם 'אחותי' ולא רק אשתי. בזכותך אזכה להיוולד מחדש, כביכול, בנשמה יתירה, בה אוכל לקדם את מהלך ההיסטוריה המתעכבת כעת בסבך ללא מוצא'.

זוהי המשמעות העמוקה לאמירה 'יתנו לי מתנות' — כלומר, 'בזכותך אוכל למלא את תפקידי כעם הנדרש להפוך גם למעצמה כלכלית'.

התבוננות זו בדבריו של אברהם לשרה, שבקריאה שטחית נראו בלתי ראויים, צריכה לעורר אותנו לחשבון נפש: האם אנחנו שותפים לבניית "ממלכת כהנים וגלי קדוש" (שמות יט, ו). או שמא מסתפקים אנו בחיים דתיים ברמה הפרטית? האומנם צועדים אנחנו בדרכם של אברהם ושרה?

 

[1] עיין תרגום יונתן בראשית ה, כד; מדרש אגדה (בובר) בראשית שם; בראשית רבתי שם; ריקנאטי עה״ת שם ה, כב.

[2] עיין בראשית רבה פרשה נד, ד; ילקוט שמעוני רמז צה. ועיין רשב"ם עה"ת בראשית כב, א.

ביטחון מול השתדלות
נחום אביחי בוצ'קו

אברהם אבינו מגיע לארץ ישראל לאחר שעקר עצמו מארץ מולדתו, אך בארץ ישראל שורר רעב כבד ואברהם נאלץ לרדת למצרים כדי להחיות את נפשו (בראשית יב, י).

נחלקו המפרשים האם החלטתו של אברהם אבינו לרדת למצרים הייתה נכונה או שמא היה זה חטא.

לפי רש"י היה זה ניסיון נוסף לאברהם: 'לנסותו אם יהרהר אחר דבריו של הקב"ה, שאמר לו ללכת אל ארץ כנען ועכשיו משיאו לצאת ממנה'. ומסביר אבי מורי (בספרו 'בעקבות רש"י' על אתר): 'אברהם עמד בניסיון, וזכותו היא שלא הרהר אחר מידותיו של הקב"ה… חרפת הרעב הייתה גדולה מאד, ואברהם היה עלול למות…'. כלומר, הניסיון לא היה אם להישאר בארץ ישראל למרות הרעב או לצאת ממנה, כי מוכרח היה אברהם לצאת מן הארץ כדי לא למות ברעב, וזאת הייתה ההשתדלות המוכרחת באותו עניין. הניסיון, בו עמד אברהם בהצלחה, היה שהמשיך להאמין בקב"ה ללא עוררין וללא פקפוק, גם כשלכאורה המציאות הראתה לו ההיפך מן ההבטחה הא־להית שקיבל לפני שהגיע אל הארץ.

בניגוד לכך כותב הרמב"ן: 'יציאתו (של אברהם אבינו) מן הארץ… עוון אשר חטא, כי הא־להים ברעב יפדנו ממות…'. כלומר, אברהם אבינו צריך היה לבטוח בקב"ה שיזמין לו אוכל גם בימי הרעב הכבד ולהישאר בארץ ישראל!

יתכן ומחלוקת נקודתית זו של רש"י והרמב"ן היא בעצם מחלוקת עקרונית בכל נושא 'אמונה ובטחון', ומה היחס הנכון בין בטחון בקב"ה לבין חובת ההשתדלות של האדם.

אכן מצאנו שהרמב"ן כותב בכמה מקומות שלעובד ה' ישנה חובה להאמין בקב"ה באופן מוחלט ולצמצם ככל שניתן את השתדלותו האנושית. למשל, בעניין הזדקקות לרופאים כתב: 'ורפוא ירפא — היינו שניתנה רשות לרופא לרפא, אבל העובד השלם אין ראוי לדרוש כלל ברפואה הטבעית, ולדידיה גם בפרנסה אין צריך שום השתדלות, רק בטחון בה' ' (מובא בספר 'אבן ישראל' לר' ישראל מסלנט דרוש ג; ועיין באריכות בפירוש הרמב"ן על התורה ויקרא כו, י).

לעומת זאת מצאנו ברש"י, שמצדיק כאן את יציאתו של אברהם לחו"ל, על אף שסובר שמעלתה של ישיבת ארץ ישראל היא גבוהה מאוד. וכך כתב בביאור דברי הקללה בפרשת כי תבוא (דברים כח, סד): "והפיצך ה' בכל העמים מקצה הארץ ועד קצה הארץ, ועבדת שם אלהים אחרים אשר לא ידעת אתה ואבתיך — לא עבודת אלילים ממש, אלא מעלים מס וגולגוליות לכומרי עבודת כוכבים". כלומר, על פי רש"י, התורה מכנה את עצם המגורים בחו"ל ותשלום המס שם לגויים כעבודה זרה, ואף על פי כן במקרה של הרעב הכבד שהיה לאברהם אבינו חייב היה הוא לצאת לחו"ל ולהחיות נפשו, משום חובת ההשתדלות האנושית המוטלת עליו, שלא לסמוך על הנס.

איך נחיה אנחנו עם שיטות כל כך מנוגדות?

אומר ר' ישראל מסלנט שהדרך הסלולה לכולנו היא שיטתו של בעל 'חובות הלבבות', שכותב: 'צריך לבטוח בהקב"ה על ידי השתדלות דייקא כי אסור לסמוך על הנס, ואף שאין מעצור לקב"ה להושיע אף בלא השתדלות אף על פי כן מה שבכוחו לעשות מחוייב הוא לעשות'. אמנם ישנם יחידי סגולה שחיים מעל הטבע ולהם ראויה שיטתו של הרמב"ן.

אם כן, אנחנו שאיננו יחידי סגולה, מה ניקח משיטת הרמב"ן? נלמד מהרמב"ן הזה על מעלתה של ישיבת ארץ ישראל, שלשיטתו גם בסיטואציה בלתי אפשרית אין לצאת מארץ ישראל.

ואכן אנו רואים בחוש שישיבת ארץ ישראל כרוכה לא מעט פעמים במסירות נפש של ממש!

האכפתיות של אברהם אבינו
נחום אביחי בוצ'קו

בפרשתנו התורה מתארת את גבורתו של אברהם אבינו, שיצא לקרב נגד מלכים עוצמתיים ביותר כדי להחזיר את לוט מהשבי: "וישמע אברם כי נשבה אחיו וירק את חניכיו ילידי ביתו שמנה עשר ושלש מאות".

מה פירוש הביטוי " וירק את חניכיו?"

בביאור פשט המילים "וירק את חניכיו" כתבו המבארים: 'חגר אותם בכלי מלחמה' (דעת מקרא). אמנם במדרשים ובפרשנים מצאנו התייחסויות רבות למילים אלה, יש שפירשו אותן לחיוב ויש שפירשו אותן לגנאי.

בגמרא (נדרים לב ע"א) נחלקו רב ושמואל בביאור הביטוי: 'רב אמר שהוריקן בתורה, ושמואל אמר שהוריקן בזהב'.

יש שפירשו דבריהם לחיוב: שהוריקן בתורה — זירזן בדברי תורה שיתעסקו בהצלת נפשות ובזכות כך נצחו המלחמה. שהוריקן בזהב — שהרבה להם זהב משלו כדי שלא יתנו עיניהם בממון במלחמה ויתעסקו רק בהצלת נפשות. ויש שפירשו דבריהם לשלילה: שהוריקן בתורה — הריקן מן התורה (לשון ריקנות), שעשה אנגריא בתלמידי חכמים. שהוריקן בזהב — ומשמע שאלמלא כן לא היו הולכים.

וכבר דרשו בגמרא שם שחטא אברהם אבינו בזה: 'אמר ר' אבהו אמר ר' אלעזר: מפני מה נענש אברהם אבינו ונשתעבדו בניו למצרים מאתים ועשר שנים? מפני שעשה אנגריא בתלמידי חכמים, שנאמר: וירק את חניכיו ילידי ביתו'.

והנה בדור האחרון, יש שרצו להוכיח מהביקורת על אברהם אבינו 'שעשה אנגריא בתלמידי חכמים' שיש לתת פטור לבני ישיבות משירות בצה"ל, כי השירות גורם לבן ישיבה ביטול תורה.

הרב צבי יהודה קוק (קונטרס למצוות הארץ) התייחס לטענה זו, וכדי לענות עליה יש להתייחס לפרידתם של אברהם ולוט. התורה מספרת לנו שלוט נפרד מאברהם אבינו והלך להשתקע בסדום, אך זאת לא הייתה רק פרידה גיאוגרפית אלא גם רוחנית, וכלשון המדרש (בראשית רבה פמ"א, ז): 'הסיע עצמו מקדמונו של עולם, אמר אי איפשי לא באברם ולא בא־להיו', ולכן כלל לא היה חיוב לאברהם להציל אותו, ומשום כך באה ביקורת של חז"ל על ביטול תורה מיותר של בני ביתו, וכי אפשר להשוות זאת לגיוס היום לצה"ל? הרי שירות בצה"ל היום יש בו חיוב מדין פיקוח נפש של כלל האומה, ונכנס בהגדרה של 'מלחמת מצוה' שודאי מבטלת תורה!

גם אם אברהם אבינו נענש על כך (לשיטה המפרשת את הביטוי לשלילה), מכל מקום כנראה שהוא סבר שהיה זה הדבר הנכון לעשות באותה השעה, ואכן מסתימת הפסוק וריבוי הפירושים אנו למדים שאברהם אבינו עשה הכל כדי להציל את לוט. מהרגע ששמע שלוט נשבה הוא לא הרפה, שילם כסף וזהב, אירגן צבא, זירז אותם על ידי התורה או לחילופין אפילו ביטל אותם מתורה, ואף בעצמו יצא למלחמה כדי להציל את לוט. יכול היה אברהם למצוא תירוצים מצויינים כדי להיפטר מכך אבל האכפתיות שהיתה טבועה בו עמוק דחפה אותו לכך, גם אם היה בזה קצת בעייתיות לפי חלק מהמפרשים.

תכונה זו אנו מוצאים באברהם אבינו גם בפרשת וירא, שם הוא מתפלל מעומק לבו על תושבי סדום על אף שהיו ידועים ברשעותם.

ראינו אם כן שאברהם אבינו איננו מסתגר בד' אמותיו ומתנער מבעיות העולם, אלא אדרבה, הוא אקטיבי מאד, איכפת לו גם מהאנשים הכי רחוקים, והוא עושה הכל כדי להשפיע טוב על כולם.

נראה שאברהם אבינו הפנים את הדברים הראשונים שאמר לו הקב"ה בהתגלות הראשונה שנגלה אליו בתחילת פרשתנו בה הורה לו לעזוב את מולדתו ולצעוד אל עבר ארץ ישראל, וזאת כדי שיהיה איכפת לו מהעולם כולו, כפי שנאמר לו: "ונתברכו בך כל משפחת האדמה".

ישראל בין מלחמה לשלום
שאול דוד בוצ'קו

אברהם אבינו איננו משה רבינו.

משה הוא "עבד ה'" (דברים לד, ה ובמקומות רבים בספר יהושע), ממלא אחר הפקודות. הוא גדול הנביאים, ומפני שהוא גם "עני מאד מכל האדם אשר על פני האדמה" (במדבר יב, ג) הוא יכול לקבל את דבר ה' ולמוסרו כפי שהוא בשלמותו.

אברהם, מאידך, הוא אבי האומה. מכוח זה הוא יוזם, הוא מתהלך 'לפני ה"[1]. על דעת עצמו הוא יוצא להלחם בארבעה מלכים אדירים ולחלץ את לוט בן־אחיו (שם יד, יד ואילך).; ועל דעת עצמו, בלי להתייעץ בה', הוא כורת ברית עם אבימלך אויבו מאתמול, ברית שלום שיש בה גם ויתור על חלק מארץ־ישראל. (שם כא, כב ואילך).

בקריאה ראשונה נראה שה' איננו מתנגד ליוזמותיו של אברהם. אברהם הבין שאין לסמוך על הנס, וכי על האדם מוטל לפעול לקדם את מהלך ההיסטוריה. וכשנשקפת סכנה לקרוביו איננו ממתין עד שיצטווה מפי הגבורה, אלא קם ללא היסוס ומטיל עצמו באומץ לב לקרב שאינו שווה כוחות.

רק אחרי הניצחון מתיירא הוא שמא הרג חפים מפשע (בראשית רבה פמ"ד, ד; תנחומא (בובר) לך־לך יג, יט; רש"י בראשית טו, א; ועוד), וחושש מפעולות התגמול שעלולות להיות נוראיות! (בראשית רבה שם; תרגום יונתן בראשית טו, א; רשב"ם ורמב"ן שם). לאחר זמן, כשאבימלך מציע לו ברית שלום הוא איננו שואל את פי ה' אלא בוחר להישען אל בינתו, באשר גם היא מתת א־להים. מצד אחד הוא מקבל התחייבות לויתור על דרך הטרור, אבל מאידך הוא מוותר על זכויותיו על חלק מארץ־ישראל.

לכאורה נראה שאף כאן הסכים ה' עם אברהם, שהרי איננו גוער בו, ברם חכמי ישראל ביקרו קשות את שני המעשים, הן את היציאה למלחמה והן את כריתת הברית, וגערתם היא לקח לדורות. כמובן אין הם מערערים על הערך העילאי של מעשה ההצלה, אך הם פוסלים חלק מן האמצעים בהם נקט אבי האומה: 'מפני מה נענש אברהם אבינו, ונשתעבדו בניו למצרים מאתים ועשר שנים? מפני שעשה אנגריא בתלמידי חכמים' (נדרים לב ע"א). מסביר המהר"ל: 'שנראה באברהם שלא היה בוטח בה' לגמרי, שהרי עשה אנגריא בתלמידי חכמים ולקחם למלחמה מיראתו, ואילו לקח הראוי למלחמה אין זה חטא, שאין סומכין על הנס, אבל לקח ת"ח מורה שהיה ירא, והיה לו לבטוח בו יתברך ולא ליקח למלחמה אשר אין ראוי ליקח' (גבורות ה', פ"ט). כלומר, כדי לצאת למלחמה אין לסמוך על הנס וצריך לגייס חיילים מלומדי מלחמה, אך אסור לאבד עשתונות ולגייס את כולם ללא הבחנה.

מלבד הדרכה זו כיוונו חז"ל בתוכחתם להנחיל לנו יסוד גדול: לעולם אין להשבית את הרוח מישראל. גם בשעה שמקיימים את הגדולה שבמצוות — הצלת נפשות האומה ועזרת ישראל מיד צר — לעולם אין להסיח את הדעת מן התכלית הרוחנית. לעולם אין לסגור את בתי המדרש. הצורך בהרמוניה ובאחדות בין חיי הרוח לבין העשייה הלאומית הוא העומד ביסוד ההלכה הקדומה ש'ארון הברית' היה יוצא עם הצבא למלחמה. (עיין רש"י דברים י, א; ספר החינוך סוף מצוה שעט).

תוכחה הפוכה הוכיחו חז"ל את אברהם אבינו על שכרת ברית עם אבימלך. הארץ של הקב"ה היא והוא נתנה לעם ישראל[2], ואין לנו רשות למוסרה לזרים. ויתור ראשון זה על ארץ־ישראל הוא שורש פורענויות רבות שיבואו על ישראל: 'אמר לו הקב"ה: אתה נתת שבע כבשות בלי רצוני, חייך שאני משהה בשמחת בניך ז' דורות. אתה נתת לו ז' כבשות בלי רצוני, חייך כנגד כן הורגים מבניך שבעה צדיקים, ואלו הן: חפני, ופנחס, ושמשון, ושאול וג' בניו. אתה נתת לו ז' כבשות בלי רצוני, כנגד כן בניו מחריבין מבניך ז' משכנות, ואלו הן: אוהל מועד, וגלגל, נוב, וגבעון, ושילה, ובית עולמים תרין. אתה נתת לו ז' כבשות בלי רצוני, כנגד כן ארוני חוזר בשדה פלשתים שבעה חדשים…'[3].

מסירת ארץ־ישראל לגויים כמוה כדחיית השכינה, שהרי השכינה שורה בה אך ורק בשביל עם־ישראל. כשהעם היהודי מוותר על ארצו, ובפרט על המקומות הקדושים בה, סימן הוא שהעם מסרב לקבל מה שהארץ המיוחדת הזאת מייצגת. העונש הצפוי הוא חורבן אותם המקומות בהם שורה השכינה, חס ושלום. הרשב"ם בפירושו על התורה מרחיב רעיון זה, ומסביר שלאמיתו של דבר העונש של אברהם מפורש בתורה עצמה, והוא עקידת יצחק: ׳״אחר הדברים האלה״ — אחר הדברים שכרת אברהם ברית לאבימלך, לו ולנינו ולנכדו של אברהם, ונתן לו שבע כבשות הצאן, וחרה אפו של הקב״ה על זאת, שהרי ארץ פלשתים ניתן לאברהם… בכלל גבול ישראל… לכן "וה־אלהים נסה את אברהם" קינתרו וציערו… כלומר נתגאתה בבן שנתתיך לכרות ברית ביניכם ובין בניהם, ועתה לך והעלהו לעולה ויראה מה הועילה כריתות ברית שלך' (רשב"ם שם).

המסר הוא חד כתער: ויתור על חלקים מארץ ישראל הוא מעשה המנוגד לרצון ה' באופן מובהק!

 

[1] כפי שאומר הוא עצמו לעבדו (בראשית כד, מ): "הא־להים אשר התהלכתי לפניו".

[2] עיין רש"י בראשית א, א, ועיין מה שביארנו בזה לעיל בפרשת בראשית, מאמר ראשון.

[3] בראשית רבה פנ״ד, ד, ושם מפורשים עונשים נוספים; ובשינויים במדרש שמואל פי״ב, א, ומשם הובא (בשינוי) בפירוש רשב״ם על התורה (בראשית כב, א).

דילוג לתוכן