על שולחן השבת

פרשת מקץ

עידן החלומות
הנילוס – הביטוח המושלם?
אשמים אנחנו

 

עידן החלומות
שאול דוד בוצ'קו

"וַיְהִי מִקֵּץ שְׁנָתַיִם יָמִים, וּפַרְעֹה חֹלֵם וְהִנֵּה עֹמֵד עַל הַיְאֹר. וְהִנֵּה מִן הַיְאֹר עֹלֹת שֶׁבַע פָּרוֹת יְפוֹת מַרְאֶה וּבְרִיאֹת בָּשָׂר, וַתִּרְעֶינָה בָּאָחוּ. וְהִנֵּה שֶׁבַע פָּרוֹת אֲחֵרוֹת עֹלוֹת אַחֲרֵיהֶן מִן הַיְאֹר רָעוֹת מַרְאֶה וְדַקּוֹת בָּשָׂר, וַתַּעֲמֹדְנָה אֵצֶל הַפָּרוֹת עַל שְׂפַת הַיְאֹר. וַתֹּאכַלְנָה הַפָּרוֹת רָעוֹת הַמַּרְאֶה וְדַקֹּת הַבָּשָׂר אֵת שֶׁבַע הַפָּרוֹת יְפֹת הַמַּרְאֶה וְהַבְּרִיאֹת, וַיִּיקַץ פַּרְעֹה." (בראשית מא, א-ד).

אחרי חלומותיהם של יעקב, של יוסף, של שר המשקים ושר האופים, הגיע גם תורו של מלך מצרים לחלום. פרעה חותם תקופה שאפשר לכנותה 'עידן החלומות'. מבחינה היסטורית זוהי תקופה קצרה, כעין אתנחתא, בדברי ימי ישראל. עם אברהם ויצחק א-להים מדבר ישירות. אל יעקב הוא מתגלה בחלום, חלום שהוא כעין חידה שיש לפענחה ולפרשה: "וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְרֹאשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה, וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱ-לֹהִים עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ" (בראשית כח, יב). האתנחתא שהחלה עם יעקב ונמשכה עם יוסף, מסתיימת אצל פרעה. ה' יחזור לפנות בדיבור ישיר אל משה, ואחריו אל הנביאים, הנחשבים כממלאי מקומו: "נָבִיא אָקִים לָהֶם מִקֶּרֶב אֲחֵיהֶם כָּמוֹך, וְנָתַתִּי דְבָרַי בְּפִיו וְדִבֶּר אֲלֵיהֶם אֵת כָּל אֲשֶׁר אֲצַוֶּנּוּ" (דברים יח, יח). רק בימי דניאל, עם נבוכדנאצר, יופיע שוב החלום בשמי ההיסטוריה, ושוב לתקופה קצרה בלבד.

במה נתייחדה אפוא תקופתו של יוסף להיות רצופה בחלומות ובחידות?

ומה ההבדל בין מראה נבואה לבין חלום נבואי?

אדון הנביאים הוא משה רבנו, ועליו מעיד הכתוב: "וְדִבֶּר יְהֹוָה אֶל משֶׁה פָּנִים אֶל פָּנִים כַּאֲשֶׁר יְדַבֵּר אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ" (שמות לג, יא). לאלו מטרות מדבר ה' אל משה?

  • לצוות אותו על פעולות מיידיות, כגון: "בֹּא אֶל פַּרְעֹה" (שם ז, כו, ועוד), או "נְטֵה אֶת יָדְךָ עַל הַשָּׁמַיִם וִיהִי בָרָד" (שם ט, כב), "הָרֵם אֶת מַטְּךָ וּנְטֵה אֶת יָדְךָ עַל הַיָּם וּבְקָעֵהוּ" (שם יד, טז), ושאר מופתים.
  • לתת לו את התורה.
  • לצוות אותו להזהיר את העם על התוצאות הקשות של הסטייה מדרך התורה, ועל שכר שמירתה.
  • לבשר לו על ימות המשיח באחרית הימים.

שאר נביאים, אף על פי שנבואתם איננה כשל משה ואינה בדרגת 'כאשר ידבר איש אל רעהו', אף הם הולכים באותה הדרך. הם שומעים בקול ה', ולפעמים מצטווים לעשות מעשים. אמנם הם אינם מוסיפים על התורה, אבל כל פועלם מכוון לחיזוק העם בשמירת התורה. הם מוכיחים את הסוטים מדרך הישר וגוערים בהם, ומתארים את יופיים של ימות המשיח, ואת פורענויות 'חבלי משיח' שיקדמו להם.

הנביאים הם אפוא עבדי ה' ומנהיגי האומה, אבל לעיתים רחוקות בלבד הם מגידי העתיד. מאחר והתורה היא יסוד הקיום היהודי, תפקידו של הנביא הוא לפעול לחיזוק שמירתה. כל מעשיו וכל נבואותיו מכוונים למטרה זו. הפורענות תבוא על המורדים בה, וימות המשיח יהיו שכר שמירתה. אין לנביאים עניין לתאר בפרוטרוט מה יקרה בימים הבאים או בחודשים הקרובים.

חלומותיהם של יוסף, של שר המשקים ושר האופים, וחלומו של פרעה, הם יוצאים מן הכלל – הם מנבאים עתיד קרוב. כאשר יוסף חולם הוא מבין מייד את המסר שהעבירו לו, ואף אחיו ואביו מבינים שהוא – בן הזקונים – עתיד להנהיג את המשפחה. יוסף אף מפענח את חלומותיהם של אֶחיו לצרה, סריסי פרעה האסורים בבית הסוהר, ומודיע להם מה יקרה להם בעוד שלושת ימים. לפרעה הוא מבשר על שבע שנות שָׂבָע בדיוק, ואחריהן שבע שנות רעב.

מאורעות אלה מוכרחים היו להתרחש, ולא היתה לאדם יכולת למנוע אותם או להשפיע עליהם. דבר זה מנוגד לאחד מעיקרי האמונה היהודית, והוא שהאדם יכול בכוח בחירתו החופשית להשפיע על מאורעות חייו.

התורה היא א-להית והיא מחייבת אותנו, גם את תכלית ההיסטוריה קבע אדון-הכול, אבל בשלבי הביניים השפעת עם ישראל והשפעת כל יחיד ויחיד מכריעה. רק כשהאשמה גדלה עד שנגזרה הגזירה, הנביאים מודיעים על הפורענות הקרבה ובאה, בניסיון אחרון להחזיר את הדור בתשובה, כדוגמה ירמיהו הנביא המתנבא על החורבן הקרב-ובא בגלל דרכיהם המושחתות של העם.

משום כך הבשורה על מלכות יוסף, או על השבת שר המשקים על כנו והריגת שר אחר, איננה יכולה להיאמר כנבואה מפורשת, אלא ברמז בלבד. אך גם כאן בסופו של דבר אין 'החלום הולך אלא אחר פתרונו' (ירושלמי מעשר שני פ"ד ה"ו) – האדם הוא הקובע את משמעותו ואת חשיבותו.

הנילוס – הביטוח המושלם?
נחום אביחי בוצ'קו

נאמר בפסוק: "ופרעה חולם והנה עומד על היאר", ופירש רש"י: "כל שאר נהרות אינם קרויים יאורים חוץ מנילוס…". רש"י בא לענות על השאלה מדוע נאמר "היאור" בה"א הידיעה, כדי ללמדנו שמדובר על היאור הידוע, כלומר הנילוס (עפ"י 'גור אריה'). מן הנילוס מתברכים כל שאר הנהרות של מצרים, כי אין גשמים יורדים במצרים תדיר כשאר הארצות.

אמנם הסבר זה מתיישב עם פשוטו של רש"י, אך יתכן שרש"י בא לרמוז לנו על עניין משמעותי יותר.

בספר זכריה נאמר (יד, יז-יח): "והיה אשר לא יעלה מאת משפחות הארץ אל ירושלים להשתחוות למלך ד' צבא-ות, ולא עליהם יהיה הגשם. ואם משפחת מצרים לא תעלה ולא באה ולא עליהם", כלומר על כל האומות מוטלת החובה לעלות לבית המקדש בחג הסוכות, להודות לו על העבר ולהתפלל לפניו תפילת גשם על העתיד. לכאורה ארץ מצרים יכולה לחשוב שהיא אינה תלויה בחסדי ד' בהורדת הגשם, שהרי יש לה את מי הנילוס שמשקה אותה כל השנה, על כך עונה הנביא שגם הם צריכים לעלות לירושלים, ואם לא יעשו כן אף הם לא יקבלו את השפע הגשמי מהקב"ה. וכך כתב החזון יחזקאל (בביאורו לתוספתא, סוכה סוף פרק ג): "ואם משפחת מצרים לא תעלה – מפני שהיא אינה צריכה למטר, שהרי היא משקה ומרווה שדותיה מן היאורים ומן האגמים המתמלאים ע"י חיבורם אל הנילוס, ותדמה בנפשה לומר "לי יאורי ואני עשיתיני" ואיננה תלויה ברצון אחרים. ולא עליהם – כלומר לא ישקה אותם הנילוס!".

את העניין הזה רוצה הקב"ה לרמוז לפרעה כבר כאן, בתחילת התהליך: דע לך פרעה כי לא תצליח בעולם בכוחך בלבד, וכדי לנהל מעצמה עולמית מוכרח אתה להתחשב בכח אלוקי עליון של בורא העולם.

ואכן, מייד בהמשך הפרשה, היחיד שיצליח לפתור לפרעה את החלום הוא יוסף הצדיק, והוא יעשה זאת על פי השראה אלוקית, וכפי שאומר יוסף לפרעה (פסוק טז): "בלעדי, אלוקים יענה את שלום פרעה", ופירש רש"י: "אין החכמה משלי אלא אלוקים יענה בפי לשלום פרעה".

מצרים, שהייתה באותה תקופה המעצמה העולמית, מושתתת על העיקרון שהכל ביד הטבע, והאדם בכוחו להשתלט על הטבע, אם בדרך הטבע ואם באמצעות כישוף, ולשיטה זו אין כח עליון שמנהל את המציאות, ח"ו.

הקב"ה עתיד להוריד את משפחת יעקב למצרים כדי שהמעצמה הגדולה של אותה תקופה תכיר בשם ד', כפי שאומר הקב"ה לפרעה (שמות ט, יד): "בעבור תדע כי אין כמוני בכל הארץ", ולכן כבר בתחילת התהליך רומז הקב"ה עניין זה לפרעה בכך שבחלומו הוא עומד על היאור, וכי עתיד להיות רעב במצרים על אף הנילוס הגדול, וכי יוסף הצדיק הוא שיפתור לו את חלומו ע"י כח עליון, וכל יועציו וחרטומיו לא יצליחו לעשות זאת ע"י כישוריהם האנושיים, עד שבסופו של תהליך פרעה יזכור ויאמר (שמות ט, כז): "ד' הצדיק ואני ועמי הרשעים!".

גם בחיינו אנו, יש לנו לפעמים תחושה דמיונית של שליטה מוחלטת בחיינו ע"י שלל הביטוחים והמעמד שבנינו לעצמנו. מפעם לפעם הקב"ה רומז ומזכיר לנו ע"י שלל בעיות ותקלות שזו טעות חמורה לחיות כך. אמנם מחוייבים אנו להשתדל במידה האפשרית לבטח ולקדם את חיינו, אך מאידך חייבים אנו שלא ליפול באותה הטעות של פרעה, ולהקפיד לזכור שאך ורק בחסדי ד' אנו חיים.

אשמים אנחנו
נחום אביחי בוצ'קו

רעב כבד בארץ כנען. אחי יוסף יורדים מצרימה כדי להביא אוכל הביתה, ונתקלים במסכת חקירות בדבר זהותם, הם נחשדים כמרגלים, נכנסים למאסר למשך 3 ימים, ולבסוף מחליט המושל (הלא הוא יוסף) להשאיר את אחד האחים במאסר עד אשר יביאו איתם בפעם הבאה את בנימין למצריים. כאשר שומעים האחים את הגזירה אומרים הם זה לזה: "אבל אשמים אנחנו על אחינו, אשר ראינו צרת נפשו בהתחננו אלינו ולא שמענו, על כן באה אלינו הצרה הזאת" (מב, כא).

והקורא תמה, איזה קשר רואים האחים בין מסכת הייסורים שהם עוברים במצריים לבין מכירת יוסף שהם ביצעו כמה שנים לפני כן?

הרד"ק מאריך בביאור הפסוק ומיישב קושי זה. האחים מבינים שכל התסבוכת הזאת באה עליהם בגלל מכירת יוסף – 'כי שאל להם יוסף מה שלא היה שואל מאחרים שהיו באים לקנות תבואה', כלומר האחים הרגישו שכל מה שעבר עליהם נראה לא הגיוני בעליל ואי אפשר להסבירו בדרכים רגילות. יכולים היו האחים לתלות זאת ביד המקרה או מאידך לנסות ולראות כאן את יד ההשגחה ולהבין שיש כאן מסר אלוקי. ממשיך הרד"ק ומסביר כי האחים הסיקו מכאן ש'אין זה כי אם עוון גדול שהיה עליהם, וזהו עוון (מכירת) יוסף אחיהם'. ומסיים הרד"ק: 'למדנו בסיפור הזה כי כשתבוא צרה לאדם ראוי לו לפשפש במעשיו ולבדוק מה היה המעשה הרע שעשה ושיתחרט עליו ויתוודה לפני הא-ל ויבקש ממנו כפרה'.

מלבד ההכרה בהשגחת הקב"ה ובפשפוש במעשיהם, כאן מתחילים האחים את תהליך החזרה בתשובה שלהם מן המעשה ומכירים בחטאם. שלב ההכרה בחטא הינו שלב קשה ביותר וחשוב מאוד, כי ללא מודעות לחטא בלתי אפשרי לחזור בתשובה, וכפי שכותב הרמח"ל (מסילת ישרים פ"ב, בביאור מידת הזריזות): 'ההולך בעולמו בלי התבוננות אם טובה דרכו או רעה, הנה הוא כסומא ההולך על שפת הנהר אשר סכנתו ודאי עצומה ורעתו קרובה מהצלתו'.

אחי יוסף בהתנהגותם מלמדים אותנו שעצם הכרת החטא יכולה להוביל את האדם לשינוי ברצונו, ובסופו של דבר גם לתיקון ושינוי התנהגותו. וכך כותב הראי"ה קוק: 'כפי אותה המידה שהאדם מכיר את עוונותיו, הבהירות של אור התשובה זורחת על נשמתו (=ההבנה הבהירה של משמעות התשובה מעוררת את הנשמה), אף על פי שלכאורה עדיין לא זכה לקביעות התשובה בלבבו וברצונו מכל מקום הרי אורה (של התשובה) חופפת עליו, וכבר היא פועלת לבראת אותו בריאה חדשה. ואפילו אותם הדברים המעכבים את התשובה… נעשה העיכוב שלהם פחות מכוחו וארסיותו מתקטנת… וסוף כל סוף (האדם) יבוא למידה עליונה כזו שכל ההדורים יתיישרו' (אורות התשובה טו – ז).

לסיכום, למדנו מאחי יוסף שני עקרונות חשובים בעבודת השם שלנו:

א. להשתדל לקלוט את המסרים הא-לוהיים שאנחנו מקבלים על ידי אירועים העוברים עלינו.

ב. להגיע להכרה ומודעות על מעשינו השליליים ובכך נכין את הדרך לתשובה שלמה.

דילוג לתוכן