קולו של פסוק
פרשת אחרי מות
אל תתפרץ
אמונה ואהבת חינם
ערכן של שעות הפנאי
וחי בהם
אל תתפרץ
הרמב"ם בספרו מורה נבוכים מציע הסבר מעניין לדיני הטומאה והטהרה שציוותה התורה. הרמב"ם מדגיש כי דיני הטומאה והטהרה אינם מפריעים לאדם הטמא לחיות את חייו הרגילים. הוא יכול להתנהל בשגרת היום יום הקבועה, ורק נאסר עליו להיכנס לבית המקדש או לאכול בשר קרבנות, בשר קודש. הטומאה נועדה, לדברי הרמב"ם, להרחיק את האדם מן המקדש: "ויהיה זה כולו סיבה להתרחק מן המקדש ושלא ידרכו בו בכל עת" (חלק ג, מז). פירוש זה נראה תמוה ומוזר. וכי יש עניין להתרחק מן המקדש? להפך, כמה חשוב וכמה מרומם לבוא לבית המקדש ולהתבשם מהקדושה הפורצת ממנו!
כדי להבין את גישתו של הרמב"ם נעיין בפסוק מפרשתנו:
"וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה דַּבֵּר אֶל אַהֲרֹן אָחִיךָ וְאַל יָבֹא בְכָל עֵת אֶל הַקֹּדֶשׁ מִבֵּית לַפָּרֹכֶת אֶל פְּנֵי הַכַּפֹּרֶת אֲשֶׁר עַל הָאָרֹן וְלֹא יָמוּת כִּי בֶּעָנָן אֵרָאֶה עַל הַכַּפֹּרֶת" (ויקרא טז, ב).
הדין הראשון בפרשה, העוסק בעבודת הכוהן הגדול ביום הכיפורים, מורה לכוהן: אל תתפרץ! להדגשת חשיבותו של ציווי זה הקדימה התורה והזכירה כי הוא נאמר "אחרי מות שני בני אהרן בקרבתם לפני ה' וימתו" (שם פסוק א).
כדי שהקודש ישפיע על חיינו וירומם אותם עלינו לדעת שאף שיש בנו שאיפה נעלה לקדושה – אין אנו הקודש עצמו. ההתפרצות אל הקודש, הנובעת מרצונו של האדם להיות כל כולו קודש, מנתקת את האדם מחייו וסופה שתביא דווקא לחילול הקודש.
כך נבראו ימי השבוע. ששת ימים אנו מצווים לעשות מלאכה, ויום אחד בשבוע – יום השבת – הוא יום שכל כולו קדושה. אילו היינו מקדשים את כל ימות השבוע היינו מצמצמים את חיינו מאוד, או שהיינו מחללים את השבתות.
עלינו לשאוף אל הקודש, לצקת אל קִרבנו את תוכנו ואת השפעתו, אך בד בבד להקפיד על שמירת המרחק המכבד את האבחנה בין הקודש ובין החול.
אין אנו קודש מוחלט ואיננו חול מוחלט. אנו מביטים מרחוק אל הקודש, והוא מאיר בנו ומעלה אותנו אליו בלי לנתק אותנו ממציאותנו האנושית.
אמונה ואהבת חינם
בפרשת אחרי מות אנו קוראים בתורה על ענייני יום הכיפורים. נזכיר נקודה אחת מרכזית הקשורה לכל השנה.
ביום הכיפורים מקריב הכוהן הגדול שני שעירים לכפר על בני ישראל. השעיר האחד מוקרב על המזבח – קורבן לה', והשעיר השני נשלח לעזאזל אל מותו, הרחק מבית המקדש.
"וְנָתַן אַהֲרֹן עַל שְׁנֵי הַשְּׂעִירִם גֹּרָלוֹת גּוֹרָל אֶחָד לַה' וְגוֹרָל אֶחָד לַעֲזָאזֵל" (ויקרא טז, ח).
על אילו חטאים באים שני השעירים לכפר?
אבי הרב משה בוצ'קו זצ"ל מסביר כי שני השעירים מכפרים על שני חטאים קדמונים שנעשו בעזרת שעירים. יעקב אבינו רימה את יצחק אביו בלבישת עורות שעירים כדי לקבל את הברכה שייעד יצחק לעשו, ואחֵי יוסף מכרו את יוסף וטבלו את כותונתו בדם שעיר כדי שאביהם יחשוב שהוא נטרף.
שני שעירי יום הכיפורים באים כנגד אותם שני חטאים:
השעיר המוקרב לה' הוא הקורבן המכפר על חטאו של יעקב אבינו. אומנם נבע חטאו של יעקב מכורח גדול והיה מעין "עבירה לשמה", שכן הוא היה חייב להציל את אביו מטעות איומה ולמנוע את נתינת הברכה העוצמתית לעשו הרשע, אך גם עבירה הנעשית לשם שמיים פוגעת במידת האמת ותובעת כפרה.
השעיר לעזאזל בא לכפר על חטאם של אחי יוסף, חטא של שנאת חינם. שעיר זה נשלח לעזאזל אל מותו כדי להמחיש את גודל חומרתה של השנאה ולהשריש בליבנו את ההכרה כי שנאת חינם מביאה חורבן והרס ואין לה מקום כלל ביהדות.
עלינו להתחזק באמונה ולדעת שאפשר להגיע ליעדים הנשגבים בלי להשתמש בדרכים שאינן ראויות. עלינו להתעצם באהבת חינם כדי לתקן את שנאת החינם.
ערכן של שעות הפנאי
בסוף הפרשה מזהירה התורה את עם ישראל מפני התועבות שנהגו בהם הגויים יושבי ארץ כנען, ומונה רשימה של איסורי עריות לצד מעשים של עבודת אלילים. לפני פירוט התועבות מצַווה התורה:
"כְּמַעֲשֵׂה אֶרֶץ מִצְרַיִם אֲשֶׁר יְשַׁבְתֶּם בָּהּ לֹא תַעֲשׂוּ וּכְמַעֲשֵׂה אֶרֶץ כְּנַעַן אֲשֶׁר אֲנִי מֵבִיא אֶתְכֶם שָׁמָּה לֹא תַעֲשׂוּ וּבְחֻקֹּתֵיהֶם לֹא תֵלֵכוּ" (ויקרא יח, ג).
רש"י שואל בפירושו על הפסוק מה מוסיפה האזהרה "ובחקתיהם לא תלכו" מעבר לתועבות הנכללות ב"מעשה ארץ מצרים" וב"מעשה ארץ כנען", ומתרץ: "ובחקתיהם לא תלכו – מה הניח הכתוב שלא אמר? אלא אלו נמוסות שלהן, דברים החקוקין להם, כגון טרטיאות ואצטדיאות".
מופעי הבידור בתקופות הקדומות כללו מלחמות גלדיאטורים – קרבות ראווה חולניים של לוחמי חרב בינם לבין עצמם או מול חיות טרף. התיאטראות היו מתמלאים בצופים משולהבים שבאו לחזות בלוחמים המשוספים לעיני כול וההופכים לטרף בפי החיות.
עד היום מתקיימות במדינות מסוימות מלחמות שוורים אכזריות המושכות אליהן קהל רב, ובתי קולנוע המציגים סרטי אימה מלאים עד אפס מקום. לעיתים גם אצטדיוני הכדורגל הופכים לקרקס גדול שבו הצופים שואגים כחיות ואף מתגוששים עד זוב דם. לא אחת נדרשת התערבות של המשטרה כדי לשמור על בטיחות הצופים, וכבר קרו מקרים קיצוניים שבהם נפצעו קשה ואף נהרגו אוהדים שבאו ליהנות ממשחק כדורגל.
לדברי רש"י אזהרת התורה שלא ללכת בחוקות הגויים תובעת מאיתנו להימנע מניצול עיתות הפנאי בפעילויות כגון אלו, הראויות לכל גינוי.
היהדות אינה מצווה על כל אחד ואחד לנצל כל רגע פנוי ללימוד תורה – זו מדרגה שמגיעים אליה גדולי ישראל. פעילויות פנאי מותרות ביהדות, אך יש לברור אותן בקפידה. פעילויות ספורט, טיולים בשבילי הארץ, מפגשים חברתיים, משחקים משפחתיים – כל הללו ועוד הם עיסוקים מבורכים, ויש להם מקום של כבוד.
פסוקנו קורא לנו בקריאה מהדהדת: בחרו נכונה את פעילויות הפנאי!
בל ניתן לשעות הפנאי להרעיל חלילה את נפשנו בהשתתפות או בצפייה במעשים משחיתים, אלא אדרבה, ננתב אותן למעשים אשר יחזקו את גופנו ואת רוחנו.
וחי בהם
"וּשְׁמַרְתֶּם אֶת חֻקֹּתַי וְאֶת מִשְׁפָּטַי אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם וָחַי בָּהֶם אֲנִי ה'" (ויקרא יח, ה).
"וחי בהם", מרגיעה התורה. פסוק זה שמופיע בפתחם של איסורי העריות מלמדנו כי הליכה בדרך התורה היא סגולה לחיים.
אכן התורה דורשת מאיתנו לציית לחוקי הא־ל, אך בד בבד היא מדגישה שחוקים אלו נועדו לטובת האדם, כי הם אשר מעניקים לו חיים.
חכמינו זיכרונם לברכה למדו מהפסוק שלעיתים יש לוותר לזמן מה על מצוות התורה – כדי להציל חיים. הלכה זו מוכיחה שהתורה רוצה בטובת האדם, כפי שניסח זאת הרמב"ם בלשונו היפה בהלכות שבת (פרק ב הלכה ג):
"אסור להתמהמה בחילול שבת לחולה שיש בו סכנה, שנאמר 'אשר יעשה אותם האדם וחי בהם' (ויקרא יח, ה), ולא שימות בהם. הא למדת שאין משפטי התורה נקמה בעולם אלא רחמים וחסד ושלום בעולם, ואלו המינים שאומרים שזה חילול שבת ואסור, עליהן הכתוב אומר 'וגם אני נתתי להם חוקים לא טובים ומשפטים לא יחיו בהם'" (יחזקאל כ, כה).
להמחשת הטובה הגלויה שמעניקות המצוות נציע שלוש דוגמאות:
א. טהרת המשפחה איננה מתמצית בריחוק ובהגבלה – היא מולידה געגוע בין איש לאשתו, ומתוך כך נארגים ביניהם קשרי אמת.
ב. הלכות כשרות אומנם אינן מאפשרות לנו לאכול כל דבר, אך ברירת הדברים הנכנסים אל פינו מביאה להנאה עדינה ומזוקקת מן האוכל.
ג. שמירת השבת מקרבת אותנו לא־ל מתוך תפילה ולימוד, ובה בעת מעודדת אותנו ליהנות מחיי משפחה מלאים סביב שולחן השבת המלא כל טוב.
"וחי בהם".