קולו של פסוק
פרשת בחוקותי
שלושה פעלים
גועל?!
מקרי און מכוון
וזכרתי את בריתי
שלושה פעלים
"אִם בְּחֻקֹּתַי תֵּלֵכוּ וְאֶת מִצְוֹתַי תִּשְׁמְרוּ וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם" (ויקרא כו, ג).
פסוק זה פותח את פרשתנו בהבטחה שאם נלך בחוקות ה', נשמור את המצוות ונקיימן כהלכה נבורך בכל ברכות ה' (המפורטות בפסוקים הבאים). שלושה פעלים מופיעים בפסוק בזה אחר זה: הליכה, שמירה ועשייה. מהו ייחודו של כל אחד מהם?
שלושת הפעלים מבטאים שלושה ממדים:
"אם בחקתי תלכו" – הליכה בחוקות ה' היא אהבת התורה ומצוותיה, הרצון להתמזג עימה, בקשת קרבתה כשם שמבקשים את קרבתו של ידיד קרוב.
"ואת מצותי תשמרו" – שמירת המצוות היא ההגנה עליהן שלא יאבדו ושלא ייפגעו בשום דרך, כשמירה קפדנית על יהלום יקר.
"ועשיתם אֹתם" – העשייה היא הקיום של דבר ה' כפשוטו. החובה לעשות ולקיים את אשר נצטווינו.
אף שחשוב מאוד לאהוב את המצוות, ואף שחשוב לשמור עליהן מכל רע – מעל לכול מצווה עלינו לקיימן.
אומנם לכאורה היה ראוי לצוות תחילה על עשיית המצוות, בשלב השני לעודד את שמירתן כדי שהקיום לא יהיה חד פעמי, ורק לאחר מכן לשאוף להזדהות מוחלטת, המתבטאת בהליכה בחוקי ה'. אכן כך נהגו בני ישראל כשאמרו "נעשה ונשמע" (שמות כד, ז) – כי העשייה הפשוטה קודמת לכול, ומתוך העשייה מגיעים להפנמה. ואולם פסוקנו מלמדנו את המהות הפנימית של הדְבקות בה': בעומק קיום המצוות ניצבת ההליכה בדרכיו – אהבת התורה הבוקעת מעומק הנשמה – ומתוך אהבה זו נשמֵר את המצוות כהווייתן ולא נשנה אותן על פי תמורות הזמן, ונקיים אותן בשלמותן בלי להחסיר שום פרט.
גילוי המהות חושף מנגד את הסכנה הטמונה בהסתפקות ברובד העשייה: עשייה בלי התלהבות מביאה עם הזמן לזלזול בפרטים ולהתרחקות הדרגתית מדרך ה'.
מתוך הבנת מהות קיומן של המצוות נשתדל לדבוק בעשייה שתוביל לשמירה, ומעבר לה – להליכה.
גועל?!
הפרשה פותחת בשפע של ברכות שיבואו על עם ישראל אם ילכו בחוקות ה'. בין הפסוקים מופיע פסוק משונה:
"וְנָתַתִּי מִשְׁכָּנִי בְּתוֹכְכֶם וְלֹא תִגְעַל נַפְשִׁי אֶתְכֶם" (ויקרא כו, יא).
רש"י מבאר כי "כל געילה לשון פליטת דבר הבלוע בדבר", כלומר הקב"ה מבטיח לנו שהוא לא יקיא אותנו מתוכו. לשם מה נדרשה תוספת זו? הלוא ברור שאם ה' אוהב אותנו ונותן את משכנו בתוכנו -הוא לא יחפוץ להקיא אותנו!
הברכה המבשרת שהשכינה תשכון בתוכנו היא ברכה מסוכנת לכאורה. ברכה לשפע גשמים וריבוי תבואה וברכה לשלום ולבריאות הן ברכות של שפע ארצי ואנושי, ואילו השכנת השכינה היא ברכה רוחנית. קרבתנו לה' היא קִרבה מסוכנת מאוד – כי כל חטא שנחטא תחת עינו הפקוחה של ריבונו של עולם עלול להיענות מייד בחומרה, שכן אינו דומה החוטא הרחוק מארמונו של המלך לחוטא הניצב לפניו.
על כן בא הפסוק ומרגיע: אל תדאגו בניי, אני אשכין את שכינתי בתוככם אך לא אבקש מכם להיות מלאכים. אם תלכו בחוקותיי – אף אם תיכשלו מפעם לפעם כדרכם של בני אדם – אמשיך לשכון בתוככם, "כי אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא" (קהלת ז, כ). הסירו דאגה מליבכם, אשכון בתוככם מתוך אהבה ולא מתוך רצון להקשות עליכם.
שורש גע"ל חוזר כמה וכמה פעמים בחלק השני של הפרשה, בפסוקי הפורענות שתבוא על ישראל אם ימאסו בחוקות ה'. בני ישראל מוזהרים: "ואם את משפטי תגעל נפשכם" (כו, טו), כלומר אם תקיאו את נוכחות ה' מתוככם, אזי תהא תגובת ה' "וגעלה נפשי אתכם" (כו, ל). ואולם פסוקים אלו מסתיימים בהרגעה שעל אף חטאינו האין סופיים ועל אף ההתראה הקשה "וגעלה נפשי אתכם" – אין זה אלא למראית עין, כי גם בגולה הקב"ה לא נפרד מאיתנו:
"וְאַף גַּם זֹאת בִּהְיוֹתָם בְּאֶרֶץ אֹיְבֵיהֶם לֹא מְאַסְתִּים וְלֹא גְעַלְתִּים לְכַלֹּתָם לְהָפֵר בְּרִיתִי אִתָּם כִּי אֲנִי ה' אֱ־לֹהֵיהֶם" (כו, מה).
ברוך ה' זכינו לחיות בעיצומו של תהליך הגאולה, ועינינו רואות את קיום הבטחת ה' – אשר לא מאס בנו ולא עזבנו. אנו מתפללים שנזכה בעזרת ה' במהרה בימינו גם לקיומה המלא של ברכת "ונתתי משכני בתוככם".
מקרי או מכוון?
פרשת בחוקותי פותחת בכמה פסוקים המתארים את הברכה שיזכו לה ישראל אם ילכו בחוקות ה', אך מייד אחריהם מופיעה מסכת שלמה של תיאורים שקשה להכיל – רצף של קללות שיחולו על ישראל אם ימרדו בה' ולא יקיימו את מצוותיו.
בתוך פרשיית הקללות חוזרת שבע פעמים מילה מיוחדת שאינה מופיעה בשום פרשה אחרת בתורה: המילה "קֶרִי". בהבנת מילה זו מצוי המפתח להבנת הפרשה כולה.
בחלק מהפסוקים משמשת המילה "קֶרִי" לתיאור התנהגות עם ישראל, כמו בפסוק:
"וְאִם תֵּלְכוּ עִמִּי קֶרִי וְלֹא תֹאבוּ לִשְׁמֹעַ לִי וְיָסַפְתִּי עֲלֵיכֶם מַכָּה שֶׁבַע כְּחַטֹּאתֵיכֶם" (ויקרא כו, כא).
בפסוקים אחרים היא מתארת את תגובת ה' המשיב להם כמנהגם, כגון:
"וְהָלַכְתִּי אַף אֲנִי עִמָּכֶם בְּקֶרִי וְהִכֵּיתִי אֶתְכֶם גַּם אָנִי שֶׁבַע עַל חַטֹּאתֵיכֶם" (שם כד).
מהו אותו ה"קרי" המלווה את הקללות?
רבנו בחיי מפרש פירוש המעורר פחד ואימה. לפי דעתו, משמעות המילה "קרי" היא "מקרה". אם בני ישראל יְיַחֲסוּ את המאורעות הקורים להם ליד המקרה ולא להשגחה, תהיה תגובת ה' בהתאם – עזיבת ישראל ליד המקרה. ולפי שעם ישראל איננו יצירה טבעית ככל העמים אלא נוצר אחרי שהעולם כבר נחלק בין כל האומות, אין לו קיום בלי השגחה פעילה. ברגע שה' יסיר חלילה את השגחתו לא תהיה תקומה לישראל.
לעומתו, הכתב והקבלה אינו סובר שכפירה בהשגחה היא חטא חמור עד כדי כך שיסיר ה' את השגחתו, ומסביר ש"קרי" פירושו "דווקא". אם יחטאו ישראל בכוונה להכעיס את ה', לא משום חולשה אלא "דווקא", ינהג עימם הקב"ה באותה המטבע ויכוון את חיציו ואת מכותיו ישירות לעבר עם ישראל.
פירושו של הכתב והקבלה מרגיע, כי ברוך ה' אין כיום מציאות שבה יהודים עושים עבירות מתוך מטרה מוצהרת להכעיס את ה'. אומנם ישנם אנשים שאינם מאמינים בהשגחת ה', אך יקשה עלינו למצוא אדם שמאמין בחי עולמים ודווקא מתוך כך מורד בו.
ואולם, אין להתעלם מפירושו של רבנו בחיי. עלינו לראות את יד ה' המושכת בחוטי ההיסטוריה ולפרסם לעין כול את ניסיו ואת נפלאותיו – ובפרט בתקופתנו תקופת הגאולה.
חובה עלינו להודות ולהלל לה' אלוקינו על כל הטוב שהוא מרעיף עלינו!
וזכרתי את בריתי
"וְזָכַרְתִּי אֶת בְּרִיתִי יַעֲקוֹב וְאַף אֶת בְּרִיתִי יִצְחָק וְאַף אֶת בְּרִיתִי אַבְרָהָם אֶזְכֹּר וְהָאָרֶץ אֶזְכֹּר" (ויקרא כו, מב).
הפסוק מתאר ארבעה ממדים, ארבעה שלבים בדרך מסיומה של הגלות אל עבר הגאולה השלמה.
הממד הראשון הוא זכירת הברית עם יעקב – פרי יזמתו של יעקב אבינו.
כשהתגלה הקב"ה ליעקב בחלום לפני צאתו לחרן ביקש יעקב מהקב"ה לכרות עמו ברית: אם תשמור עליי ותחזירני ארצה, אמר יעקב, אקים אני לך בית – "והאבן הזאת אשר שמתי מצבה יהיה בית א־להים" (בראשית כח, כב). ברית זו היא הערובה לחזרת עם ישראל לארצו בתום הגלות.
הממד השני מתמקד בברית עם יצחק. "אל תרד מצרימה", תבע הקב"ה מיצחק, "שכֹן בארץ אשר אֹמר אליך. גור בארץ הזאת – ואהיה עמך ואברכך…" (בראשית כו, ב-ג). גם אנו בשובנו לארצנו נתפלל שלא תהיה עוד גלות, שנזכה לדבוק באדמתנו ושנראה שפע וברכה מאת ה' כפי שקוים ביצחק: "ויברכהו ה'" (שם יב).
הממד השלישי הוא זכירת הברית עם אברהם. אברהם אבינו גילה את הקב"ה בעצמו – והקב"ה בחר בו ובזרעו להיות אור לגויים. זהו השלב השלישי בגאולה, השפעת טובה מעם ישראל לעולם כולו, כדרכו של אברהם אבינו שקרא "בשם ה' א־ל עולם" (בראשית כא, לג).
או אז נגיע לממד הרביעי ונזכה להשכנת השכינה בארץ ישראל, ותתקיים בנו הברכה: "ונתתי משכני בתוככם" (ויקרא כו, יא).