על שולחן השבת
פרשת וארא
הנס והבחירה החופשית
מהי הגאולה האמיתית
בליעת המטות
מהות עשרת המכות
הנס והבחירה החופשית
שאול דוד בוצ'קו
לאחר מלחמת ששת הימים קיבל העם היהודי כולו את שחרור העיר ירושלים ושאר מחוזות יהודה ושומרון בפרץ של שמחה, וראה בו את התגשמות הנבואות העתיקות ואת קיום ההבטחה הא-לוהית לתת לישראל את הארץ הזאת.
כבר אז נשמעו קולות שהתנגדו לתפיסה זו של ההיסטוריה; קולות אלו חזו מראש שמאות אלפי התושבים הפלסטינאים עלולים לגרום בעיות חמורות למדינת היהודים. לאחר מלחמת לבנון הראשונה (בשנת תשמ"ב), הצטרפו כמה רבנים חשובים לתנועה רעיונית זו, וביניהם כמה ראשי ישיבות הסדר. באופן מתמיה, דווקא כאשר עברו הפלסטינאים את אחת התקופות הקשות בתולדותיהם – תקופה שבה אף ידידיהם הערביים נטשו אותם – החלו קולות אלה להישמע.
נעלה כאן כמה השערות שיש בהן כדי להסביר פרדוקס זה. בפעם הראשונה מאז היווסדה, נלחמה מדינת ישראל לא נגד מדינה ערבית כלשהי אלא נגד העם הפלסטינאי. לכן לא היה ניתן עוד לטעון שהערבים הפלסטינאים אינם מהווים עם, ושזהותם הקולקטיבית באה לידי ביטוי במסגרת המדינות הערביות. עצם העובדה שהם ננטשו על ידי אחיהם הערבים חיזקה אף היא את הטענה שהם מהווים אומה בפני עצמה. יש שראו מציאות זו כבר זמן רב קודם לכן, אך עתה חדרה הכרתה לתודעת אותם הרבנים, אשר שכלו רבים מתלמידיהם-יקיריהם במלחמה הזאת. לאור זאת נוצר לטעמם צורך בפיתרון מוסכם שיושג במשא ומתן, וכל משא ומתן כרוך בהכרח בוויתור.
נראה כי הבסיס לטענה שמותר על פי ההלכה להיפרד מחלקים מארץ ישראל תמורת שלום הוא הכלל היסודי שאין סומכים על הנס: על האדם לקחת אחריות על עתידו, אין הוא רשאי לחכות שיקרה נס ויפתור את בעיותיו.
המקור לעניין זה מופיע במסכת קידושין:[1] 'וכל היכא דקביע היזיקא לא סמכינן אניסא, דכתיב "וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֵיךְ אֵלֵךְ וְשָׁמַע שָׁאוּל וַהֲרָגָנִי"' (שמואל א טז, ב). אף על פי ששמואל הלך בשליחותו של הקב"ה, שפקד עליו ללכת למשוח את דוד, הוא היה ירא לנפשו ולא אמר: 'אם ה' ציווה אותי, אלך והוא יעשה לי נס'.
שעתם הגדולה של הנסים מתחילה ללא ספק ביציאת מצרים. הפסוקים שנביא להלן מבהירים מדוע חולל ה' נסים אלה, ולאורם ננסה להבין מה חלקו של פועל ה' בהיסטוריה, ומהו החלק המוטל על האדם.
ה' אומר אל משה: 'וַאֲנִי אַקְשֶׁה אֶת לֵב פַּרְעֹה וְהִרְבֵּיתִי אֶת אֹתֹתַי וְאֶת מוֹפְתַי בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם…וְיָדְעוּ מִצְרַיִם כִּי אֲנִי ה' בִּנְטֹתִי אֶת יָדִי עַל מִצְרָיִם וְהוֹצֵאתִי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מִתּוֹכָם' (שמות ז, ג-ה). ולהלן אומר הכתוב: 'כִּי בַּפַּעַם הַזֹּאת אֲנִי שֹׁלֵחַ אֶת כָּל מַגֵּפֹתַי אֶל לִבְּךָ וּבַעֲבָדֶיךָ וּבְעַמֶּךָ בַּעֲבוּר תֵּדַע כִּי אֵין כָּמֹנִי בְּכָל הָאָרֶץ…וְאוּלָם בַּעֲבוּר זֹאת הֶעֱמַדְתִּיךָ בַּעֲבוּר הַרְאֹתְךָ אֶת כֹּחִי וּלְמַעַן סַפֵּר שְׁמִי בְּכָל הָאָרֶץ' (שם ט, יד-טז). ועוד בהמשך: 'וַיֹּאמֶר ה' אֶל משֶׁה בֹּא אֶל פַּרְעֹה כִּי אֲנִי הִכְבַּדְתִּי אֶת לִבּוֹ וְאֶת לֵב עֲבָדָיו לְמַעַן שִׁתִי אֹתֹתַי אֵלֶּה בְּקִרְבּוֹ. וּלְמַעַן תְּסַפֵּר בְּאָזְנֵי בִנְךָ וּבֶן בִּנְךָ אֵת אֲשֶׁר הִתְעַלַּלְתִּי בְּמִצְרַיִם וְאֶת אֹתֹתַי אֲשֶׁר שַׂמְתִּי בָם וִידַעְתֶּם כִּי אֲנִי ה' " (שם י, א-ב).
אנו רואים אפוא שאחת ממטרותיה של התערבות הא-לוהים במצרים הייתה להראות שהוא אדון העולם ומנהיג ההיסטוריה. כך גם הסכימו כל המפרשים, כלשונו של הרמב"ן (רמב"ן עה"ת שמות י, א): 'כדי שתספר אתה וכל ישראל לדורות הבאים כח מעשי, ותדעו כי אני ה', וכל אשר אחפוץ אעשה בשמים ובארץ'.
זכרון הנסים האלה הוא אחד מיסודי היהדות. חובה להזכיר יציאת מצרים בכל יום בשחרית ובערבית. חג אחד – פסח – מוקדש כולו למטרה זו, ולמעשה בכל מאורעות החיים היהודיים, בשבתות ובימים הטובים, נמצא יסוד זה. בכולם אנו אומרים: 'זכר ליציאת מצרים'.
אין לראות ביציאת מצרים מאורע היסטורי בודד; יציאת מצרים היא המקור למחויבות שלנו לא-לוהים, לקבלת עול מלכות שמים ועול מצוות. זו הסיבה שאנו מזכירים יציאת מצרים בקריאת שמע: אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לִהְיוֹת לָכֶם לֵא-להים אֲנִי ה' אֱ-לֹהֵיכֶם' (במדבר טו, מ).
יציאת מצרים מוזכרת שוב בברכה שלאחר קריאת שמע, והפעם כמקור לבטחוננו בה' לאורך ההיסטוריה: '…וּדְבָרָיו חָיִים וְקַיָּמִים. נֶאֱמָנִים וְנֶחֱמָדִים לָעַד וּלְעוֹלְמֵי עוֹלָמִים. עַל אֲבוֹתֵינוּ וְעָלֵינוּ. עַל בָּנֵינוּ וְעַל דּוֹרוֹתֵינוּ. וְעַל כָּל דּוֹרוֹת זֶרַע יִשְׂרָאֵל עֲבָדֶיךָ… מִמִּצְרַיִם גְּאַלְתָּנוּ ה' אֱ-לֹהֵינוּ, וּמִבֵּית עֲבָדִים פְּדִיתָנוּ, כָּל בְּכוֹרֵיהֶם הָרָגְתָּ, וּבְכוֹרְךָ גָּאָלְתָּ, וְיַם סוּף בָּקַעְתָּ, וְזֵדִים טִבַּעְתָּ, וִידִידִים הֶעֱבַרְתָּ, וַיְכַסּוּ מַיִם צָרֵיהֶם, אֶחָד מֵהֶם לֹא נוֹתָר…'
יציאת מצרים מוזכרת כאן כמקור לאמונתנו בה' ולביטחוננו בו, שדְבָרוֹ אמת ויציב וקיים לעד. כל הבעיות של עם ישראל, ככל שיהיו מסובכות, ייפתרו מבלי שתתבטל אפילו אות אחת מִדְּבַר ה' ומהבטחתו לעמו.
אולם אם כן הוא, מהו תוקפו של האיסור לסמוך על הנס? מה מוטל עלינו לפעול למען גאולת ישראל, וכיצד זה מתיישב עם אמונתנו בהובלת ה' את ההיסטוריה?
כדי להתבונן ביסודות האיסור לסמוך על הנס נחזור לנתח את סוגיית הגמרא שהובאה לעיל. שמואל שאל את הקב"ה: 'אֵיךְ אֵלֵךְ (למשוח את דוד) וְשָׁמַע שָׁאוּל וַהֲרָגָנִי?'. כיצד עלינו להבין שאלה זו? אם א-לוהים בכבודו ובעצמו פקד על שמואל ללכת למשוח את דוד, כיצד אפשר שיעלה על דעתו של שמואל להתחמק מחובתו בגלל קושי המשימה? הרי ציווי ה' הוא עצמו ההבטחה שיגן עליו! וכי לא שמע אברהם בקול ה' כשציווה אותו להעלות את בנו אשר אהב לעולה? והרי כולנו יודעים שים סוף נבקע רק לאחר שנחשון בן עמינדב קפץ לתוך גלי הים, בהראותו את בטחונו בה'! ואף אם נקבל את הכלל שאין לסמוך על הנס, הרי זה כאשר הנס לא הובטח במפורש, אבל כאשר הקב"ה נותן פקודה לנביא – ברור לחלוטין שאיננו רשאי להתחמק בגלל הסכנה!
כיצד נגדיר אפוא את האיסור לסמוך על הנס? נעיין בכמה דוגמאות המובאות בתלמוד.
במסכת קידושין מסופר על נער 'שאמר לו אביו עלה לבירה והבא לי גוזלות, ועלה לבירה ושלח את האם ונטל את הבנים, ובחזירתו נפל ומת'. נער זה קיים בבת אחת שתי מצוות ששכרן מפורש בתורה: 'בכיבוד אב ואם כתיב (דברים ה, טו): "לְמַעַן יַאֲרִכוּן יָמֶיךָ וּלְמַעַן יִיטַב לָךְ", בשילוח הקן כתיב (שם כב, ז): "לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים"'. ותמהים חכמינו שם: 'היכן טובת ימיו של זה? והיכן אריכות ימיו של זה?', וכן נשאלת השאלה: 'והא… שלוחי מצוה אינן נזוקין לא בהליכתן ולא בחזירתן!'. מסקנת הגמרא היא 'סולם רעוע הוה, דקביע היזיקא, וכל היכא דקביע היזיקא לא סמכינן אניסא[1] דכתיב "ויאמר שמואל איך אלך ושמע שאול והרגני".'
מכאן נלמד שיש להבחין בין עצם קיום המצווה לבין האמצעים שבהם אנו משתמשים לקיים אותה. אל לו לאותו הנער לחשוב: 'אם אני מקיים את רצון ה', הוא יגן עלי מפני כל סכנה'. לא ולא! מן ההכרח לבדוק את עמידות הסולם לפני קיום המצווה.
וכך גם לגבי 'אין סומכין על הנס'. פירושו של משפט זה הוא שעל האדם לחַשֵּׁב כיצד להגיע למטרה שקבע הא-ל, ולא חלילה שעל האדם לקבוע בעצמו את המטרה.
כדי להמחיש רעיון זה נתבונן בסיפור כיבושה של העיר עי, בספר יהושע (פרק ח). הקב"ה ציוה את יהושע לכבוש את העי והבטיח לו את הניצחון: 'וַיֹּאמֶר ה' אֶל יְהוֹשֻׁעַ אַל תִּירָא וְאַל תֵּחָת, קַח עִמְּךָ אֵת כָּל עַם הַמִּלְחָמָה וְקוּם עֲלֵה הָעָי, רְאֵה נָתַתִּי בְיָדְךָ אֶת מֶלֶךְ הָעַי וְאֶת עַמּוֹ וְאֶת עִירוֹ וְאֶת אַרְצו' (יהושע ח, א). והנה הכתוב מתאר לנו בפרטי פרטים את האסטרטגיה שבה נקט יהושע במלחמתו: כיצד חילק את חייליו, היכן הציב את כוחותיו ובאיזה תחבולות נקט (שם שם, ג-כב). קושי המשימה לא מנע מיהושע מלהילחם בעי, והוא לא טען כמובן שאין סומכים על הנס. אך בגלל עצמתה של העיר הוא השתמש במיטב חכמתו כדי לתכנן ולנהל את כיבושה.
באופן דומה יש להבין את הדו-שיח בין שמואל לא-לוהים: שמואל שאל את ה': 'אֵיךְ אֵלֵךְ וְשָׁמַע שָׁאוּל וַהֲרָגָנִי', וה' ענה לו: "עֶגְלַת בָּקָר תִּקַּח בְּיָדֶךָ וְאָמַרְתָּ לִזְבֹּחַ לַה' בָּאתִי" (שמואל א טז, א-ב). כלומר: 'אל תפרסם שאתה הולך למשוח את דוד, אלא עשה שיחשבו הרואים שאתה הולך להקריב קרבן'. שמואל מעולם לא הסתפק אם לקיים את ציווי ה'; הוא רק רצה לדעת כיצד ללכת אל דוד, אם בפרהסיה או בצנעה.
וכן הדבר לגבי היסטוריית עם ישראל בכללה: המטרות מפורשות בתורה ואין אנו רשאים לשנותן; אבל חובה עלינו לשקול בדעתנו באלו אמצעים נשיג את אותן המטרות, כדי שנוכל לכלכל בתבונה את צעדינו.
[1] תרגום: סולם רעוע היה, שקבוע בו ההיזק. ובכל מקום שקבוע בו ההיזק אין סומכים על הנס.
מהי הגאולה האמיתית
נחום אביחי בוצ'קו
בתחילת פרשתנו מתגלה הקב"ה למשה רבנו, ושולח אותו שיאמר לבני ישראל המשועבדים בארץ מצרים (ו, ו-ז): "אני ה', והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים, והצלתי אתכם מעבודתם, וגאלתי אתכם בזרוע נטויה ובשפטים גדולים, ולקחתי אתכם לי לעם והייתי לכם לאלקים".
בירושלמי פסחים (פ"י ה"א) אמרו: 'מניין לארבע כוסות בפסח? אמר ר' יוחנן: כנגד ארבע גאולות – והוצאתי, והצלתי, וגאלתי, ולקחתי'.
מסביר בעל התורה תמימה שיש כאן ארבעה עניינים שונים, שהם בעצם ארבעה שלבים מהותיים בגאולה, וכנגדם אנו שותים ארבע כוסות של יין בליל הסדר:
א) הקלה מסבל העבדות במצרים. ב) הצלה מן העבודה עצמה. ג) יציאה מהשעבוד. ד) קניין עם ישראל כעם מיוחד לקב"ה.
אך הנה, כידוע, בפסוק הסמוך הבא (פסוק ח) מופיעה גאולה נוספת: "והבאתי אתכם אל הארץ" – מדוע אם כן אין שותים גם כנגד גאולה חשובה זו?
עונה על כך בעל התורה תמימה (שחי בזמן הגלות באירופה): "מפני שבהיותנו עתה בגלות, והארץ מסורה בידי זרים, אי אפשר לישא כוס יין על זה".
הפלא ופלא!
לפי דבריו, בדורנו זה, שאנו זוכים לחיות בתקופת הגאולה, היינו אמורים לשתות כוס חמישית כדי לחיות במלוא מובן המילה את התקופה שבה אנו חיים.
הגמרא בפסחים (קח ע"א) דנה בחיוב הסבה בזמן שתיית ארבע הכוסות, ומביאה את דברי רב נחמן, אך ישנן שתי גירסאות בשיטתו: גירסא אחת סוברת ששתיית הכוסות צריכה הסבה, וגירסא שניה סוברת שאינה צריכה.
מסבירה הגמרא כי אין מחלוקת בין הגירסאות, משום שאחת מהן מתייחסת לשתי הכוסות הראשונות והאחרת מתייחסת לשתי הכוסות האחרונות, אך עדיין מסתפקת הגמרא האם שתי הכוסות הראשונות צריכות הסבה או שמא דוקא שתי האחרונות, ויש סברות לכאן ולכאן:
שתי כוסות הראשונות צריכות הסבה – "השתא הוא דקא מתחלא לה חירות" (=עכשיו מתחילה החירות), אך בכוסות אחרונות אין צריך להסב – "מאי דהוה הוה" (=מה שהיה היה).
שתי כוסות אחרונות צריכות הסבה – "ההיא שעתא דקא הויא חירות" (=אותה שעה היא שעת החירות), אך בכוסות ראשונות אין צריך להסב – "אכתי עבדים היינו קאמר" (=עדיין אומר את נוסח 'עבדים היינו').
מהו שורש המחלוקת ומהי משמעותה?
נראה לומר שלפי השיטה הראשונה העיקר הוא הניצוץ הראשון של הגאולה, על אף שבפועל עדיין משועבדים, וכאשר הגאולה מגיעה ומאירה היא למעשה "רק" המשכו של אותו ניצוץ ראשוני, ולכן מסבים דווקא בשתי הכוסות הראשונות כדי להדגיש את עניין החירות דווקא באותו ניצוץ ראשוני.
לעומת זאת השיטה השנייה סוברת שכל עוד הגאולה אינה מתגלה בפועל אי אפשר להרגיש בני חורין ולהודות על כך לקב"ה, כי סוף סוף עדיין משועבדים אנחנו, ולכן ההסבה, שהיא ביטוי להרגשה שלמה של חירות, אינה יכולה לבוא לידי ביטוי אלא רק בשעה של חירות גמורה.
אם כן מי צודק?
אומרת הגמרא למסקנה: "השתא דאיתמר הכי ואיתמר הכי – אידי ואידי בעו הסיבה"! כלומר, למעשה יש להסב בשתיית כל ארבעת הכוסות כי שתי השיטות צודקות: צריך לדעת להתבונן על המציאות בעיניים עמוקות ולחוש את הגאולה גם כשהיא בפועל עדיין רחוקה מלהתגלות, אך מאידך צריך להמשיך להודות ולהרגיש ולחוות את הגאולה כשהיא מתגלה בפועל!!
בליעת המטות
נחום אביחי בוצ'קו
אם נתבונן בעניין עשר המכות שהכה הקב"ה את מצרים, נראה כי יש להן שתי מטרות עיקריות:
"בזאת תדע כי אני ה'" (ז, יז) – כדי שפרעה, המצרים וכל העולם יידעו שיש מנהיג לעולם.
"והפליתי ביום ההוא את ארץ גושן אשר עמי עומד עליה" (ח, יח) – להראות לכל כי יש הבדל ברור בין ישראל לבין אומות העולם, וישראל הם בבחינת בנו בכורו של הקב"ה.
אך הנה, לפני תחילת המכות מופיע שלב נוסף.
התורה מספרת כך (ז, ח-י): "ויאמר ה' אל משה ואל אהרן לאמר: כי ידבר אליכם פרעה לאמר תנו לכם מופת, ואמרת אל אהרן קח את מטך והשלך לפני פרעה יהי לתנין. ויבא משה ואהרן אל פרעה ויעשו כן כאשר ציוה ה' וישלך אהרן את מטהו לפני פרעה ולפני עבדיו ויהי לתנין… ויעשו גם הם חרטומי מצרים בלהטיהם כן, וישליכו איש מטהו ויהיו לתנינים ויבלע מטה אהרן את מטותם".
ולכאורה לא ברור מהי מטרתו של התרגיל הזה, ולמה שהמטה יהפוך דוקא לתנין? ואם גם החרטומים הצליחו להפוך מטה לתנין מהו המופת הגדול שעשו משה ואהרן?
מסביר רש"י כי "מופת" כאן פירושו הוכחה, ולפי זה כל מטרת התרגיל הזה היתה להוכיח לפרעה כי משה ואהרן אינם מכשפים הפועלים על דעת עצמם אלא הם באים בשליחות הקב"ה.
אך מדוע דוקא מופת זה יוכיח שהם שליחיו של הקב"ה?
מסביר המלבי"ם שהמצרים היו עובדים לנילוס והיו אומרים שהוא אלוה גדול שברא את עצמו, וכן היו עובדים אל התנינים שביאור שהיו אלוהות אצלם, ופרעה שהיה אצלם גם כן אלוה היה אומר שהוא התנים הגדול של היאור וגם הוא ברא את עצמו, והיאור הוא שותף אליו באלהות. ולכן נעשה המופת בפני פרעה, בלא שיכול היה להתנגד, והמטה הפך לתנין וחזר והפך למטה בידו של אהרן, ובכך הוכח כי אלוהותם שלם מצרים אין להם יכולת פעולה בפני שליחיו של הקב"ה.
וכן כותב המדרש: 'קח את מטך והשלך לפני פרעה' – אמר הקב"ה: רשע זה מתגאה וקרא עצמו תנין, דכתיב "התנים הגדול"; לך ואמור לו: ראה מטה זה הוא עץ יבש ונעשה תנין ויש בו רוח ונשמה והוא בולע כל המטות וסופו לחזור עץ יבש, אף אתה בראתי אותך מטיפה סרוחה ונתתי לך מלוכה ונתגאה אתה ואמרת "לי יאורי ואני עשיתני", הריני מחזירך לתהו ובהו! אתה בלעת כל מטות שבטי ישראל הריני מוציא בלעך מפיך!" (ילקוט שמעוני, וארא, רמז קפא).
על פי זה מובן: מופת זה היה כעין הקדמה לבאות, וכעין מסר ברור לפרעה ולחרטומים על עליונותו של הקב"ה כמנהיג העולם לעומת אפסיותו של פרעה. בשלב זה פרעה בוחר להתעלם מן המסר הברור הזה, ובכך מאפשר הופעת ה' גדולה יותר ע"י עשרת המכות הבאות.
כשם שברור לנו שהנסים והמופתים שאירעו בתקופת יציאת מצרים היו מאת ה' יתברך – כך צריכים אנו בדורנו זה להיות מודעים לכך שהקב"ה הוא זה שמנהל ומוביל את ההיסטוריה של עם ישראל ושל העולם כולו, וחובה עלינו לא לשכוח זאת גם במצבים שאינם מובנים לנו, ואולי דווקא בהם!
מהות עשרת המכות
נחום אביחי בוצ'קו
בפרשות וארא-בא מתארת התורה את 'עשר המכות' שהביא הקב"ה על מצרים, שהן ללא ספק אירוע מתמשך מעורר רושם והשתאות. כבר מקריאה פשוטה של הפסוקים מתקבל הרושם כי מטרתן של המכות לא הייתה להעניש את המצרים או לכוף אותם להוציא את ישראל ממצרים, אלא יש כאן מטרה רחבה יותר. מה הייתה, אם כן, מטרתן העיקרית של עשר המכות?
בהגדה של פסח נאמר: 'רבי יהודה היה נותן בהם סימנים: דצ"ך עד"ש באח"ב'. סביר להניח כי בכך רצה רבי יהודה לחלק את המכות לשלושה סוגים, אך צריכים אנו לברר מה עומד מאחורי חלוקה זו.
נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת היא ה'הפליה' בין המצרים שספגו את המכות לבין ישראל שלא ניזוקו כלל. תופעה זו חזרה על עצמה לאורך כל המכות, אך רק במכות בודדות הודגש עניין זה במפורש. מדוע?
והמכה האחרונה – הגדולה מכולן – מכת בכורות. מכה זו איננה באה ברצף אחד עם שאר המכות, ואף נלווה אליה עניין קרבן הפסח ומפריד בינה לבין השאר. מהו ייחודה של מכת בכורות, ומה עניינו של קרבן הפסח המעורב בה?
מקובל לומר שעיקר עניינם ומטרתם של עשר המכות היה להופיע את שם ה' בעולם. האברבנאל ציין כי שלש פעמים נאמר במכות עניין ידיעת ה': במכת דם – "בזאת תדע כי אני ה'" (ז, יז), במכת ערוב – "למען תדע כי אני ה' בקרב הארץ" (ח, יח), ובמכת ברד – "בעבור תדע כי אין כמוני בכל הארץ" (ט, יד).
מסביר ה'כלי יקר' (ז, יז) כי באמת נחלקו כל המכות לשלש קבוצות – כסימניו של רבי יהודה (והמכות הנ"ל הם הראשונות בכל קבוצה) – וכל אחת מהקבוצות באה ללמד על הופעה שונה של הקב"ה בעולם:
– 3 המכות הראשונות (דצ"ך) – לאמת את מציאות ה' יתברך בעולם.
היאור היה אלהי מצרים, על כן הכה ה' תחילה את היאור, אחר כך הוציא משם צפרדעים שקידשו שם שמים ומסרו נפשם (כדברי חז"ל), ולבסוף היכה אותם בכינים עד שהחרטומים עצמם הודו ואמרו "אצבע אלוקים היא". מכות אלה הוכיחו את מציאות ה' בעולם – "בזאת תדע כי אני ה'".
– 3 המכות האמצעיות (עד"ש) – ללמד שהקב"ה משגיח בעולם באופן פרטי על כל איש ואיש.
מכת ערוב, שהיה בה עירבוביא של בעלי חיים והלכו והכו בכל מצרים – בה נאמר במפורש "והפליתי ביום ההוא את ארץ גושן", והיא הוכיחה על השגחה מיוחדת על עם ישראל. וכן במכת הדבר נאמר "והפלה ה' בין מקנה ישראל ובין מקנה מצרים" (ט, ד). מכת השחין פגעה תחילה בחרטומים ואחר כך בכל מצרים, ולכן לא יכלו החרטומים להתווכח עם משה ואהרן כי הוכח שהם לקו בה בכוונת מכווין. "למען תדע כי אני ה' בקרב הארץ".
– 4 המכות האחרונות (באח"ב) – להוכיח כי אין בעולם כח מקביל לקב"ה.
פרעה ומצרים האמינו בכוחה של השמש ומזל טלה (המזל הראשון) שהם הכוחות השולטים בעולם. בארבע מכות אלה מדגישה התורה "אשר לא היה כמוהו" (ט, יח, כד; י, ו, יד; יא, ו), והם אף האפילו על אור השמש והקדירו את השמים: בברד היה מטר עז, הארבה כיסה את אור השמש, במכת חושך היה חושך מוחלט, ומכת בכורות אירעה בחצי הלילה. "בעבור תדע כי אין כמוני בכל הארץ".
ייחודה של מכת בכורות הייתה בכך שנעשתה על ידי הקב"ה בכבודו ובעצמו, שנאמר: "ועברתי בארץ מצרים בלילה הזה", "וה' הכה כל בכור בארץ מצרים". במכת בכורות הייתה נוכחות א-לוקית עצומה כל כך עד שבכורות מצרים לא יכלו לסבול עוצמה זאת ולכן מתו, ולעומתן, ישראל הצליחו לקלוט את העוצמה הזאת והתעלו והתקדשו ממנה. למעשה בזמן מכת בכורות זרק בנו הקב"ה נשמה חדשה ויצר אותנו לעם, ונשמה זו נקלטה ונתפשטה אצל כל פרט ופרט.
קרבן פסח היה הכנה למכת בכורות ולהתגלות הגדולה שהייתה בה. קרבן פסח מתייחד בכך שהוא גם קרבן יחיד (כל יחיד צריך להתמנות על קרבן) וגם קרבן ציבור (דוחה את השבת, ואף דוחה את הטומאה אם רוב הציבור טמאים), ועל כן הוא משמש הכנה להתפשטות הנשמה הכללית של עם ישראל שנשתרשה אף בכל יחיד ויחיד. (עפ"י הרב בלייכר, "פסח על שום מה?").
לסיכום: עשר המכות מטרתן לגלות את מלכותו יתברך לעולם בשלש בחינות: מציאות ה', השגחתו הפרטית, יחוד ה'. מכת בכורות מגלה קומה נוספת והיא הופעת עם ישראל כעם ה' בעולם, שבאותה שעה נוצר וקיבל את ייחודיותו הישראלית.