על שולחן השבת

פרשת יתרו

וישמע
כאן או שם
כוח המלים
פנייה אל הפרט
אזהרה ליוצא לדרך

 

וישמע
נחום אביחי בוצ'קו

זכה יתרו ונקראה על שמו פרשה שלמה בתורה, ולא 'סתם פרשה' אלא פרשה בה מופיע הקב"ה על הר סיני ונותן תורה לישראל. ולכאורה עניין זה הוא פלא, היאך יתכן שמעמד הר סיני ומתן תורה נקראים על שם יתרו כהן מדין?

תמיהה זו מצטרפת לשאלה נוספת הדורשת עיון – מדוע ניתנה התורה במדבר ולא ניתנה בארץ ישראל, שהיא חביבה ביותר לפני הקב"ה ועליה נאמר "ארץ אשר עיני ה' א-להיך בה מראשית שנה ועד אחרית שנה"?

פתרון לחידה זו נעוץ בסיבה בגללה החליט יתרו לקשור את גורלו עם גורל עם ישראל.

אומרים חז"ל  (זבחים דף קטז עמוד א):

"וישמע יתרו כהן מדין – מה שמועה שמע ובא ונתגייר?

ר' יהושע אומר: מלחמת עמלק שמע, שהרי כתיב בצדו: "ויחלש יהושע את עמלק ואת עמו לפי חרב".

ר"א המודעי אומר: מתן תורה שמע, שכשניתנה תורה לישראל היה קולו הולך מסוף העולם ועד סופו.

ר"א אומר: קריעת ים סוף שמע ובא, שנא': (יהושע ב) כי שמענו את אשר הוביש ה' את מי ים סוף".

לדעות אלה יתרו התרשם בעיקר משלשה אירועים דרמטיים שאירעו לעם ישראל. אירועים אלה הותירו ביתרו רושם עז ובעקבותיהן החליט לעשות מעשה ולהתגייר:

מלחמת עמלק – עמלק מייצג את הרע בעולם ותפקיד עם ישראל הוא לבערו מן העולם.

מתן תורה – יש בתורה בשורה חדשה לעולם, נתינת משמעות, מוסריות, תקוה, גאולה.

קריעת ים סוף – זוהי ההוכחה הגדולה מכל לכך שהקב"ה בחר בעם ישראל והבדילו באופן ברור ומהותי מן המצרים. כאן ניכרת ההשגחה המיוחדת שמשגיח הקב"ה על ישראל.

שלשת אירועים אלה הביאו את יתרו להבנה שיש כאן אומה מיוחדת עם תפקיד א-לוקי מיוחד, ולכן הוא החליט להתגייר ולהצטרף אליהם.

נראה לומר כי פרשת מתן תורה קרויה על שם 'יתרו' כדי שלא נטעה לומר שהופעת התורה בעולם באה לטובת עם ישראל בלבד. אמנם התורה מחייבת באופן מקיף ושלם את ישראל בלבד, ורק יהודי חייב בכל תרי"ג המצוות, אך התורה מביאה לעולם בשורה כללית של תיקון עולם במלכות שדי, ומיועדת היא לכל באי עולם.

וזהו שאומר המדרש (במדבר רבה פרשה א): "וידבר ה' אל משה במדבר סיני" – למה במדבר סיני? מכאן שנו חכמים: בג' דברים ניתנה התורה: באש, ובמים, ובמדבר. באש מנין? "והר סיני עשן כולו וגו'". ובמים מנין? שנאמר "גם שמים נטפו גם עבים נטפו מים". ובמדבר מנין? "וידבר ה' אל משה במדבר סיני". ולמה ניתנה בג' דברים הללו? אלא מה אלו חנם לכל באי העולם – כך דברי תורה חנם הם, שנאמר "הוי כל צמא לכו למים".

התורה ניתנה במדבר שהוא מקום הפקר השייך לעולם כולו, ופרשת מתן תורה נקראת בשם 'יתרו' שלא היה יהודי – כל זאת כדי ללמדנו שאמנם התורה ניתנה בפועל דווקא לעם ישראל, אבל בשרשה ובמהותה התורה היא סם החיים לכל האנושות כולה.

כאן או שם
שאול דוד בוצ'קו

"וַיִּתְיַצְּבוּ בְּתַחְתִּית הָהָר", (שמות יט, יז),

אמר רב אבדימי בר חמא בר חסא: מלמד שכפה הקדוש ברוך הוא עליהם את ההר כגיגית, ואמר להם: אם אתם מקבלים התורה – מוטב, ואם לאו – שם תהא קבורתכם.

אמר רב אחא בר יעקב: מכאן מודעא[1] רבה לאורייתא (שאם יזמינם לדין למה לא קיימתם מה שקבלתם עליכם, יש להם תשובה, שקבלוה באונס – רש"י).

אמר רבא: אף על פי כן, הדור קבלוה בימי אחשורוש, דכתיב (אסתר ט, כז) "קִיְּמוּ וְקִבְּלוּ הַיְּהוּדִים", קיימו מה שקיבלו כבר' (שבת פח, א).

סוגיה זו של הגמרא מטילה ספק ברעיון, המפורש בתורה עצמה והמבואר בהרחבה בדברי רבותינו, שבני ישראל קיבלו את התורה מרצונם ובבחירתם החופשית. עמדה זו של הסוגיה היא ללא ספק עמדה יוצאת דופן, ואף באותו עמוד עצמו משבחת הגמרא את בני ישראל שקיבלו את התורה מרצונם החופשי ואמרו כולם בלב אחד:

'נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע' (שמות כד, ז).

יתרה מזו, תשובת רבא בסיפא נראית כסותרת ברייתא מפורשת במסכת סנהדרין: 'רבי אליעזר אומר: אם ישראל עושין תשובה – נגאלין, ואם לאו – אין נגאלין. אמר לו רבי יהושע: אם אין עושין תשובה – אין נגאלין? אלא הקדוש ברוך הוא מעמיד להן מלך שגזרותיו קשות כהמן, וישראל עושין תשובה ומחזירן למוטב' (סנהדרין צז, ב). אם כן, תקופת אחשוורוש איננה מתאפיינת בבחירה חופשית אלא בכפייה ובלחץ נורא!

שאלה נוספת מתעוררת מלשון הגמרא הנ"ל: 'שם תהא קבורתכם', מאיים הקב"ה. שם? לכאורה היה צריך לומר: 'כאן תהא קבורתכם! אם אינכם מקבלים התורה, ההר ימעך אתכם!', מדוע 'שם'?

אלא שלאמיתו של דבר לא איים הקב"ה על ישראל, אלא נתן להם לבחור בין 'כאן' לבין 'שם'. 'כאן' – זה ההר, שצורתו, אם נדייק במשל הגמרא, כגיגית הפוכה. 'כאן' פירושו לשים מבטחו בנותן התורה, להיות מוקף בדפני הגיגית המגנים מכל סכנה מבחוץ. 'שם', לעומת זאת, פירושו לצאת להרפתקה; לחשוב לפני שעונים 'כן', להכיר, להבין, לסרב ללכת בעיניים עצומות.

ה' אומר לאדם: אתם רשאים לבחור ב'שם', אבל הִזהרו – המרחב הפתוח מסוכן; לבחור ב'שם' משמעו לחזור על ההימור של אדם הראשון, שלקח על עצמו את האחריות ובחר לאכול מפרי עץ הדעת אף אם ישלם על כך בחייו. 

בני ישראל, בפרץ נדיר של אמונה, קיבלו על עצמם ללא היסוס להיות 'כאן'. באותו רגע הם התעלו למדרגת המלאכים: 'אמר רבי אלעזר: בשעה שהקדימו ישראל נעשה לנשמע יצתה בת קול ואמרה להן: מי גילה לבניי רז זה שמלאכי השרת משתמשין בו' (שבת שם). ואכן, 'שעה שהקדימו ישראל נעשה לנשמע, באו ששים ריבוא של מלאכי השרת, לכל אחד ואחד מישראל קשרו לו שני כתרים, אחד כנגד נעשה ואחד כנגד נשמע' (שם). כך בחרו בני ישראל מרצונם החופשי להישאר 'תחת ההר', הם בחרו בנאמנות ובקבלת עול מלכות שמים.

יש לדייק בלשונו של רב אחא בר יעקב: הוא איננו אומר: 'מודעא רבה לישראל', אלא 'מודעא רבה לאורייתא'. לא בני ישראל הם שקיבלו את התורה באונס, אלא כביכול התורה היא שנאנסה להינתן. נשאלת כאן שאלה נוקבת: האמנם זו הדרך?! התורה איננה נקנית בפרץ של התלהבות, אלא בעמל, ביגיעה ובהתמדה. היא איננה מוצג הנמכר במכירה פומבית, ואף לא אָפנה חולפת, פסל שהיום סוגדים לו ומחר משליכים אותו לאש; במתינות וביישוב הדעת עולים בבטחה במדרגות הקדושה. באימה, ביראה, ברתת ובזיעה משיבים 'כן' לא-לוהים, לא בהסתגרות בתוך גיגית ובהתעלמות מחסרונותינו האנושיים. אם אנו שוכחים שבני אדם אנו, המשתוקקים תמיד ל'שם', ובוחרים בגיגית – אנו עלולים לשבור את דפנותיה כדי לצאת ל'שם'. אחדות הלבבות הנלהבת הזאת נפלאה היא באותו רגע, אך לאורך זמן עלולה דרך קצרה זו להתגלות כמסוכנת יותר מהדרך הארוכה והמפותלת של ההתבוננות וההעמקה.

אולם רבא סובר אחרת, כפי שמעיד עליו הסיפור הידוע: 'רבא היה לומד בעיון נמרץ ובחשק גדול, ובלהט לימודו הוא לא הרגיש שהוא ממעך ברגליו את אצבעות ידיו עד זוב דם. "מין" אחד ראה אותו ואמר לו: "עם פזיז שהקדמתם פיכם לאוזניכם, עדיין בפחזותכם אתם עומדים'.[2] רבא, מגדולי האמוראים, הידוע דווקא בעוצמת סברתו ובהגיונו הצרוף, הבין שלימוד התורה איננו עבודת השכל בלבד; הוא הבין שזהו סיפור של אהבה גדולה בין האדם לא-לוהיו, שדבר מסתורי קושר את הלומד עם התורה. הדבר המסתורי הזה הוא הסיבה לפזיזותם של בני ישראל, שאמרו 'כן' לקב"ה. ה'נעשה ונשמע' הזה הוא הצהרה של 'אהבה ממבט ראשון'.

אמנם רב אחא בר יעקב הבחין נכונה בסכנה שבמהלך הזה; אולם רבא עונה לו כי מהלך זה – למרות חטא העגל שבא כמעט מיד אחריו – הוא מעיין הנצח של היהדות.

ובאשר לימי אחשוורוש, אכן יש להבחין בין שתי תקופות: הראשונה של איום ההשמדה, והשנייה ש'וְנַהֲפוֹךְ הוּא אֲשֶׁר יִשְׁלְטוּ הַיְּהוּדִים הֵמָּה בְּשׂנְאֵיהֶם' (אסתר ט, א), שבה היו מנוחה ויישוב הדעת, והתאפשר ליהודים לחשוב ולהתבונן כל צרכם עד שהחליטו לקבל על עצמם את היהדות בשנית. הפסוק שהביא רבא – 'קיימו וקבלו' – נאמר על השנה שלאחר נס הפורים, ולא על חזרה בתשובה בעוד היהודים נתונים תחת איום השמדה. ברם, טוען רבא, ההכרה הפנימית העמוקה הזאת התאפשרה רק בזכותה של הקבלה הראשונה בהר סיני, רק מפני שהיה להם לְמה לשוב – 'קיימו מה שקיבלו כבר'. אמנם הם 'קיימו' לאחר התבוננות ארוכה, אך הם קיימו את מה שקיבלו בראשונה בלהט. 

כיוצא בזה בימינו. כפי שכולנו זוכרים, מלחמת ששת הימים גרמה לטלטלה רוחנית אדירה. כל יהודי חש במעמקי ליבו שיד ה' מתגלה לעינינו. וגם כאן, ממש כמו לאחר מעמד הר סיני, הרושם התפוגג מהר. ברם אין זה אלא למראית העין, משום שמאז, לאט אבל בבטחה, מתגבר זרם היחידים השבים לתורה באופן העמוק ביותר. 

 

[1] 'מודעא' : מונח משפטי תלמודי, המציין שאדם מודיע בפני עדים שמעשה מסוים שהוא עשה  (כגון מכירה או נתינת גט) נעשה מתוך אונס והוא מבקש לבטלו. (עיין כתובות יט, ב, ושם קי, א-ב, בבא בתרא מ, א-ב, ועוד)

[2] שם (בתרגום חופשי). לשון התלמוד: 'ההוא מינא דחזייה לרבא דקא מעיין בשמעתא, ויתבה אצבעתא דידיה תותי כרעא, וקא מייץ בהו, וקא מבען אצבעתיה דמא, אמר ליה: עמא פזיזא דקדמיתו פומייכו לאודנייכו, אכתי בפחזותייכו קיימיתו'.

כוח המילים
שאול דוד בוצ'קו

מעמד הר סיני הוא נקודת השיא של ההיסטוריה. הוא העדות שא-לוהים 'יורד אל העולם' ומדבר אל האדם. מאותו רגע חדלו כל יושבי תבל להיות כעיוורים התוהים ונתקלים, הממששים באפלה והנלאים למצוא את דרכם. מאותו רגע אורו עיניהם והם הפכו ליצורים המכירים את יוצרם והיודעים רצון קונם. ביום הזה קיבל עם ישראל לידיו את מה שהרב קוק קרא 'חשבונו של עולם',[1] או במלים אחרות 'הוראות השימוש של העולם' – את הידיעה מה נדרש מן האדם לעשות כדי להשלים את מעשה הבריאה.

לאור ייחודו של המאורע נוכל להבין את דברי רש"י (שמות כד, יב): 'כל שש מאות ושלש עשרה מצוות בכלל עשרת הדִברות הן'. מעמד הר סיני הפגיש אותנו למעשה עם התורה כולה.

ובכן, הדיבר התשיעי, 'לֹא תַעֲנֶה בְרֵעֲך עֵד שָׁקֶר' (שמות כ, יב), כולל את כל האיסורים הקשורים לדיבור, כלשון הרע או כהלבנת פנים. נייחד כעת את דברינו לאיסור זה.

מבואר במשנה במסכת ערכין (פ"ג מ"ה): 'אחד שהוציא שם רע על גדולה שבכהונה ועל קטנה שבישראל נותן מאה סלע, נמצא האומר בפיו יתר מן העושה מעשה, שכן מצינו שלא נחתם גזר דין על אבותינו במדבר אלא על לשון הרע שנאמר (במדבר יד, כב) "וַיְנַסּוּ אֹתִי זֶה עֶשֶׂר פְּעָמִים וְלֹא שָׁמְעוּ בְּקוֹלִי"'. אף על פי שחטאו ישראל בחטא העגל סלח להם ה', ולא נחתם גזר דינם למות במדבר אלא בגלל דיבורם של המרגלים. וכל כך למה? 'אמר ר' יוחנן משום ר' יוסי בן זימרא: כל המספר לשון הרע – כאילו כפר בעיקר, שנאמר (תהילים י"ב, ה) "אֲשֶׁר אָמְרוּ לִלְשֹׁנֵנוּ נַגְבִּיר שְׂפָתֵינוּ אִתָּנוּ מִי אָדוֹן לָנוּ "' (גמרא ערכין טו, ב). כדי להבין מימרה זו נביא את דברי המדרש (תנחומא פרשת מצורע סי' ד. וראה גם שבת צז, א; שמות רבה פרשה ג, יב). המתאר דו-שיח בין הקב"ה למשה, שהתרחש בעת שמשה לא רצה לקבל את המשימה של יציאת ישראל ממצרים משום שלא ישמעו לו: '…שכן את מוצא במשה, על שאמר (שמות ד, א) "וְהֵן לֹא יַאֲמִינוּ לִי וְלֹא יִשְׁמְעוּ בְּקֹלִי" אמר לו הקב"ה: 'בני מאמינים, דכתיב (שם שם, לא) "וַיַּאֲמֵן הָעָם", בני מאמינים, דכתיב (בראשית טו, ו) "וְהֶאֱמִן בַּה' ". אלא צריך אתה ללקות, שכל החושד בכשרים לוקה בגופו, שכן כתיב "וַיֹּאמֶר…הָבֵא נָא יָדְךָ בְּחֵיקֶךָ, וַיָּבֵא יָדוֹ בְּחֵיקוֹ וַיּוֹצִאָהּ וְהִנֵּה יָדוֹ מְצֹרַעַת כַּשָּׁלֶג"' (שמות שם, ו).

האמנם לא צדק משה? וכי לא התלונן העם פעם אחר פעם? וכי לא כיחשו במשה, שמסר את נפשו להוציאם ממצרים? כלום לא ניסו את ה' לאמור "הֲיֵשׁ ה' בְּקִרְבֵּנוּ אִם אָיִן" (שם יז, ז)?

הדבר המפליא ביותר במדרש הזה הוא האמירה הא-לוהית שעל אף מראית העין, דור המדבר כפויי הטובה הם מאמינים אמיתיים. 'מאמינים בני מאמינים' מכריז הקב"ה, וכל השאר אינו אלא תקלות מקריות וחסרות חשיבות. 'הבן' – הוא מבהיר למשה – 'הם בניי, הם נבראו בצלמי, בפנימיותם שוכן ניצוץ א-לוהי'.

כאשר מספרים לשון הרע על הזולת כופרים בעצם במקור הא-לוהי של נשמתו.

 'אֶרֶץ אֹכֶלֶת יוֹשְׁבֶיהָ' (במדבר יג, לב). הכריזו המרגלים. באמירה זו הם התכחשו לאמת המפורשת בתורה: ארץ ישראל אינה אוכלת יושביה בגלל פגעי האקלים או בגלל חוסר פוריות האדמה, היא מקיאה את יושביה כאשר הם חוטאים. (ראה ויקרא יח, כח, ושם כ, כב). אותה ארץ ממש היא 'אֶרֶץ זָבַת חָלָב וּדְבָשׁ'[2] כאשר מקיימים 'וְשָׁמַעְתָּ יִשְׂרָאֵל וְשָׁמַרְתָּ לַעֲשׂוֹת' (דברים ו, ג), ומתנהגים כיאה לתושבי הארץ אשר ה' שוכן בתוכה (ראה במדבר לה, לד). עושי העגל רצו אלוהים קרובים אליהם, הם ביקשו תחליף למשה שהם חשבוהו למת; (ראה שבת פט, א; רש"י שמות לב, א). חטא המרגלים חמור שבעתיים: בהוציאם דיבת הארץ, הם רצו לדחוק את רגלי השכינה.

המספר לשון הרע על חברו מעיד עדות שקר על מהות האדם. וכמו כן, המספר לשון הרע על ארץ ישראל מעיד עדות שקר על מהות הבריאה. שניהם כופרים במסר העיקרי של מעמד הר סיני: כבוד ה' מלא עולם.

 

[1] ראה מאמרי הראי"ה א, אמרות חדשות, התפילה, עמ' 66; עולת ראיה, התפילה המתמדת של הנשמה, אות א.

[2] שמות ג, ח; שם שם, יז; שם יג, ח; ויקרא כ, כד; במדבר יג, כז; שם יד, ח; דברים ו, ג; שם יא, ט; שם כן, ט; שם כז, ג; שם לא, כ; יהושע ה, ו; שם יא, ה; ירמיהו יא, ה; שם לב, כב; יחזקאל כ, ו; שם שם, טו.

פנייה אל הפרט
נחום אביחי בוצ'קו

בפרשתנו אנו קוראים את אחת הפרשיות החשובות בתורה – עשרת הדיברות. כל הדיברות נאמרו בלשון יחיד: אנוכי ד' אלוקך, לא יהיה לך…, כבד את אביך…, לא תרצח, לא תנאף. עובדה זו מעוררת תמיהה, כי בכל הפרשיות הקודמות הקב"ה פונה לעם ישראל דרך משה רבנו תמיד בלשון רבים! ואכן כך ראוי וכך מתבקש שכאשר פונים לציבור רחב פונים אליו בלשון רבים כהתייחסות לכלל הציבור העומד ממול ולא בלשון יחיד! מדוע אם כן דווקא עשרת הדיברות נאמרו בלשון יחיד?

מסביר הרמב"ן (שמות כ, ב): "ונאמרו כל הדברות כולן בלשון יחיד… להזהיר כי כל יחיד מהם ייענש על המצוות, כי עם כל אחד ידבר ולכל אחד יצווה, שלא יחשבו כי אחר הרוב יילך והיחיד ינצל עמהם". כלומר, עד עכשיו האירועים היו כלליים לכל עם ישראל, כי יציאת מצרים וקריעת ים סוף היו אירועים מכוננים ללידתו והתהוותו של עם ישראל, אבל בנתינת התורה התגלה שישנו יחס אישי בין הקב"ה ובין כל אחד ואחד מישראל, ויש מחוייבות אישית של כל פרט על מעשיו.

יתר על כן אומר השם משמואל (יתרו תרעג, ד"ה 'ונראה'): "דבאשר האדם הוא עולם קטן, כמו דבכלל העולם כן עובר על איש בפרטות מעין הדברים הכוללים… והיינו שכאשר איש מתעורר לפרוק ממנו עול החשבונות הרבים אשר חשבו בני האדם ולצאת מן חשכת הזוהמא דהאי עלמא ולהדבק בקדושה – זהו דוגמת יציאת מצרים לעבוד את ד' על ההר הזה". היינו שכל תהליך היסטורי עמוק שעובר על העולם, וכן על עם ישראל, תהליך זה נוגע גם לכל פרט ופרט, ואדם שעובד על מידה מסויימת שבו ומשתחרר מהרגל מגונה שלו וקונה מעלה חדשה הרי הוא בעצם חלק מתהליך יציאת מצרים וקבלת התורה שנמשך עד היום ומגיע לכל פרט, כפי שאכן הרבה חוזרים בתשובה מתארים את נתינת התורה הפרטית שלה הם זכו.

לסיום נביא את דברי אור החיים הקדוש (שמות כ, ב) שאומר לכאורה דבר הפוך ממה שאמרנו, אבל לענ"ד הוא משלים את התמונה: "ולזה אמר לשון יחיד, אלוקיך, כי בחינת הנשמות הקדושות מתאחדת היא ואין בהם פירוד בעולם הפירוד שהוא עולם הזה", כלומר בעולם הזה יש הפרדה בין אדם לאדם אבל מבחינה רוחנית יש אחדות בין כל הנשמות, ובמתן תורה התאחדה בחינת הכלל עם בחינת הפרט, וכל אחד גם התבטל לכלל וגם שמע באופן פרטי את הדיבור האלוקי.

אזהרה ליוצא לדרך
נחום אביחי בוצ'קו

במסכת ברכות (כט ע"ב) אמרה הגמרא: 'אמר ליה אליהו לרב יהודה, אחוה דרב סלא חסידא: לא תרתח ולא תחטא, לא תרוי ולא תחטא, וכשאתה יוצא לדרך הימלך בקונך וצא', כלומר הזהיר אליהו שלא לכעוס שמא הכעס יביא לידי חטא, וכן הזהיר שלא לשתות משקה משכר שמא השתיה תביא לידי חטא. כן הורה לאדם שיימלך בקונו לפני שיוצא לדרך, כלומר יאמר את תפילת הדרך.

ויש לעיין ולהבין מה הקשר בין שלשת דברים אלה? לכאורה נראים מקרים אלה – כעס, שתיה, יציאה לדרך – כאוסף הוראות שאינן קשורות זו לזו.

נראה לומר שהמכנה המשותף של מקרים אלה הוא שאֵלוּ מקרים בהם האדם יוצא מן המסגרת הרגילה בה הוא נתון. במקרים כאלה ישנו חשש גדול שמא ייפול האדם למצבי חטא, אליהם לא היה מגיע אילו היה נשאר במסגרתו המשפחתית והחברתית הרגילה.

מי שכועס נחשב כיוצא מכליו, וכבר אין הוא נמצא במסגרת המחשבה הרגילה שלו. כמו כן מי ששותה לשוכרה כבר אינו שולט על עצמו, ויוצא ממסגרת השכל האמורה לשלוט על מעשיו. ואכן, בשני מקרים אלה קרו לדאבוננו לא מעט מקרים מזעזעים שנגרמו בגלל אותה יציאה משליטה. וכן היוצא לדרך יוצר מן המרחב הרגיל שלו אל הדרכים, וכידוע כל הדרכים בחזקת סכנה. נראה שאין החשש רק מסכנות גשמיות העלולות להתעורר בדרך, אלא רמז יש כאן לסכנות רוחניות רבות האורבות לאדם היוצא לדרך. כאשר האדם יוצא מן המסגרת המשפחתית והחברתית הקבועה שלו הוא חשוף יותר לניסיונות לא פשוטים. משום כך הגמרא מזהירה את האדם שלפני שייצא לדרך עליו 'להימלך בקונו', כלומר להתכונן מבחינה רוחנית ולהיות עטוף ביראת שמים חזקה גם בזמנים שהם מחוץ לשגרה, וכך להישמר מאותן סכנות רוחניות.

מצאנו גם בירושלמי רמז על אותו עניין, וכך נאמר שם (סוכה פ"ד ה"ג): 'תניא א"ר לוי: מפני מה קורין פרשיות קריאת שמע בכל יום? מפני שעשרת הדיברות כלולין בהן: אנוכי ד' אלוקיך – שמע ישראל… ; לא יהיה לך – ד' אחד; לא תשא את שם ד' – ואהבת את ד', מי שאוהב את המלך אינו נשבע בשמו ומשקר; זכור את יום השבת – למען תזכרו ועשיתם את כל מצוותי, רבי אומר, זו מצוַת שבת ששקולה כנגד כל המצוות שבתורה', וכן הלאה!
מה טמון במדרש הזה?
התורה ציוותה אותנו לומר קריאת שמע ביום ובלילה, ואומר ר' לוי שבקריאת שמע רמוזות כל עשרת הדיברות, ונמצא שבכל בוקר וערב אנו מכניסים עצמנו לעול תורה ומצוות. עשרת הדיברות הן הבסיס לכלל המצוות, הן בין אדם למקום והן בין אדם לחברו, ומתוכן נגזרות כל שאר המצוות כולן. בקריאת שמע בוקר וערב אנו מקבלים על עצמנו את דרך התורה, כך שגם כשאנו יוצאים מן המסגרת הרגילה ע"י שתייה או כעס, חלילה, או סתם יציאה לדרך לצורך עסקים וכדומה, תמיד נישאר תחת הדרכתה הישרה של תורתנו הקדושה.

דילוג לתוכן