על שולחן השבת

פרשת תרומה

חובה או התנדבות
ותן חלקנו בתורתך
הכרובים במשכן ובבית המקדש
מדינה בלי נשמה

 

חובה או התנדבות
נחום אביחי בוצ'קו

"דבר אל בני ישראל ויקחו לי תרומה, מאת כל איש אשר ידבנו לבו תקחו את תרומתי".

הביטויים "ויקחו", "תקחו", עניינם ציווי וחובה, ולכאורה נראים הם כסותרים לביטוי "כל איש אשר ידבנו לבו", שהרי נדיב לב נותן מעצמו ומרצונו ואין צריך 'לקחת' ממנו! מדוע משתמשת התורה באותו המשפט הן בציווי והן בגילוי של רצון פנימי?

נראה לומר כי לא לחינם נקטה תורה בלשון כפולה שכזו, ועלינו להעמיק ולבחון עניינה של תרומה זו.

אמרה הגמרא (בבא קמא לח ע"א): 'אמר ר' חנינא: גדול המצווה ועושה יותר ממי שאינו מצווה ועושה'. ר"ל, שני אנשים עשו בדיוק את אותו מעשה טוב, אך אחד מהם עשה זאת לאחר שנצטווה לעשות ואילו השני עשה זאת מרצונו בלא שום ציווי – טוען ר' חנינא שמעלתו של המצווה ועושה גדולה ממעלתו של השני! והדברים נראים כחידוש מפתיע, שהרי הדעת נותנת שמי שעושה מעשים טובים (כלפי הבורא או כלפי הזולת) מרצונו החופשי, בלא ציווי ובלא כפיה, הרי הוא טוב יותר ממי שעושה מעשה זה מתוך ציווי או הכרח כלשהו.

טוען ר' חנינא כי אין כך פני הדברים. בטבעו של האדם טבוע יצר ויסוד נפשי המונע ממנו קבלת סמכות, ואף מעורר בו התנגדות לציוויים הנכפים עליו ממקור חיצוני. אדם העושה מעשה טוב מרצונו אינו מתמודד עם היצר הזה ועושה את המעשה רק משום שהוא נראה לו נכון על פי שיקול דעתו. לעומתו האדם המצווה הרי הוא מתמודד עם יצר המרידה הטבוע בו, והרי הוא כופה עצמו לפעול על פי דעת המצוֶה אותו, ובכך מקיים את רצון המצוֶה ולא את רצון עצמו. אדם כזה מעלתו גדולה יותר. אמנם עצם ההשוואה ביניהם מלמדת כי אף מעלתו של הראשון מעלה גבוהה היא, שהרי סוף סוף הוכיחו מעשיו שרצונו הפנימי טוב הוא ונכון.

את התרומה למשכן צריכים היו ישראל לתת מתוך 'שתי בחינות'. מחד, בחינת "תקחו את תרומתי" – נתינה מן הרכוש הפרטי כדי לקיים את הציווי מתוך קבלת מרות מוחלטת. מאידך, בחינת "איש אשר ידבנו לבו" – נתינה מתוך רצון פנימי והתנדבות. אדם המצוֶה אך עושה את הציווי גם מתוך רצון פנימי הרי הוא מביא את שתי המעלות להופעתן המקסימלית – גם מכניע את יצר המרידה שבו וגם מגלה את טוּב רצונו הפנימי.

שילובן של שתי בחינות אלה הוא הכרחי, כי רק מתוך שתיהן ניתן להגיע אל האידיאל של השראת שכינה בתחתונים – "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם", על כן בדקדוק ציותה התורה כי דווקא "מאת כל איש אשר ידבנו לבו תקחו את תרומתי".

ונראה לומר יסוד נוסף בעניין זה. תרומה זו נועדה לבניית המשכן, שהוא הוא המקום המיוחד לעבודת ה'. המידות העיקריות בעבודת ה' הן שתיים – אהבת ה' ויראת ה'. לכאורה מידות אלה נראות כסותרות, שהרי האוהב אינו ירא והירא אינו אוהב, אך כבר לימדונו חז"ל וחכמי המוסר כי אי אפשר לעובד ה' בלא שתי מידות אלו, ואי אפשר למידה אחת בלא חברתה. במצות התרומה למשכן רוצה התורה ללמדנו על שילובן של שתי מידות אלה – נתינה בכפייה מתוך יראת ה', ונתינה ברצון מתוך אהבת ה'.

כתב הרמח"ל: 'שהאהבה והיראה הם המקרבים והמדביקים האדם בבוראו יתברך, וזה נאמר באהבה ויראה אמיתית שהם אהבת שמו יתברך – ולא אהבת השכר, ויראת רוממותו – ולא יראת העונש" (דרך ה' ח"ד פ"ג).

נשתדל גם אנחנו לתרום ממרצנו ומכספנו הן מתוך רצון פנימי והן מתוך הרגשת חובה לכל הגופים המסייעים להופעת שכינתו יתברך בתחתונים!!

ותן חלקנו בתורתך
נחום אביחי בוצ'קו

פרשתנו עוסקת בציווי הקב"ה למשה לבנות את המשכן.

אם נתבונן בלשון הציווי של כל כלי וכלי נראה שהוא נאמר בלשון יחיד – "ועשית": "ועשית כפורת זהב טהור… ועשית שולחן עצי שיטים… ועשית מנורת זהב טהור… ועשית את המזבח…", וכן המשכן עצמו: "ועשית את הקרשים למשכן… ועשית בריחים… ועשית פרוכת… ועשית את חצר המשכן…".

אמנם ישנו כלי אחד שהוא יוצא מן הכלל הזה – הארון – עליו נאמר בלשון רבים: "ועשו ארון עצי שיטים".

מה ההסבר לשינוי לשון זה?

אומר המדרש (שמו"ר פל"ד, ב): "מפני מה בכל הכלים האלה כתיב 'ועשית' ובארון כתיב 'ועשו ארון'? אמר רבי יהודה ב"ר שלום: א"ל הקב"ה יבואו הכל ויעסקו בארון כדי שיזכו כולם לתורה, אמרה תורה: הכל יבואו ויתעסקו בארון כדי שיהיה לכולם חלק בתורה".

מסביר הכלי יקר (שמות כה, י) על פי הפסוק "עץ חיים היא למחזיקים בה" שיש בנתינת הלוחות בארון עץ רמז לאותם אנשים שמחזיקים ידי לומדי התורה, ונחשב להם כאילו הם עצמם למדו, ויש להם חלק בתורה על אף שלא עוסקים בה בפועל, ולכן נאמר "ועשו" לשון רבים כי כולם יכולים להיות שותפים בתורה. נראה לומר שבמעשה ההשקעה הממונית מבטא התורם את החשיבות הגדולה של לימוד התורה בעיניו, ובכך הוא בונה באישיותו את מרכזיות לימוד התורה בחיים, ונעשה שותף בפועל – כיששכר וזבולון – ללימוד התורה בעם.

אמנם בפשט המדרש נראה לומר שמה שכתוב "ועשו" בלשון רבים הוא משום שלכל אחד יש את החלק שלו בתורה, גם אם הוא לא לומד כל היום אלא רק קובע עיתים ללימוד. ויתרה מזאת נאמר ש"ישראל ואורייתא חד הוא", כי אכן התורה היא התיאור של נשמתנו, וכשאנו לומדים תורה אנו מגלים את עומק האישיות הטמונה בתוך נשמתנו, משום ששורש נשמתנו הינו אותו השורש של התורה.

ודברים מופלאים אומר בעניין זה הרמח"ל ואומר שהם "סוד גדול", הדורשים מכל אחד ואחד מאיתנו אחריות על לימוד התורה (אדיר במרום, עמ' עא): "כי הנה ודאי כל אחד נוטל חלקו בתורה, ונמצא שסיני אינו נשלם אלא כשכל אחד בא לעולם וגילה את חלקו, ואם כן מי שבא לעולם ולא נשתדל בתורה לגלות חלקו אין התורה נשלמת!", דהיינו הופעת התורה בעולם על ידי עם ישראל איננה יכולה להתגלות בפועל עד שכל אחד מאיתנו לומד, ומגלה ומחדש את חלקו בתורה, כפי שכתוב בתהילים "כי אם בתורת ה' חפצו, ובתורתו יהגה יומם ולילה", בתחילה היא תורת ה' אך לאחר הלימוד היא הופכת להיות תורתו של האדם.

ואכן אנו רואים בחוש שכל אחד יש לו איזו נטייה מסוימת בלימוד התורה, ואל לו להתכחש אליה מסיבות סביבתיות וכדומה.

ואיני יכול שלא לסיים רעיון זה בלי להביא מדבריהם של הראי"ה קוק וסבי זצ"ל:
"והנה כל הלומד תורה הוא מוציא מהכח אל הפועל את מציאות חכמתה מצד נפשו, ובודאי אינו דומה האור המתחדש מצד חיבור התורה לנפש זו לאור הנולד מהתחברותה לנפש אחרת, ואם כן הוא מגדיל התורה ממש בלימודו" (אורות התורה פ"ב, א). ואכן אנו יודעים ש'כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהם שונות', ויש להוסיף: 'כך הופעת התורה בכל אחד מאיתנו מיוחדת לנפש המיוחדת של כל אחד'.

"לכל נשמה ישנו אפוא תפקיד מיוחד ואסור לנו לאכוף את מחשבתנו על הזולת… ראוי כי כל אחד יעיין, יחקור ויבין, על פי שכלו והבנתו המיוחדים לו, וריבוי הפנים יביא לכך שכל אדם מישראל יתרום לאוצר רוחו של העם באופן מירבי" ('הגיוני משה' על התורה, פרשת יתרו).

הכרובים במשכן ובבית המקדש
נחום אביחי בוצ'קו

פרשתנו עוסקת בעבודת המשכן, ואנו קוראים בה את הציווי על עשיית הכרובים: "והיו הכרובים פורשי כנפיים למעלה, סוככים בכנפיהם על הכפורת, ופניהם איש אל אחיו…" (כה, כ). לעומת זאת, בעשיית הכרובים על ידי שלמה המלך בבית המקדש נאמר: "ופניהם לבית" (דבה"י ב' ג, יג). מה משמעות ההבדל הזה? (יש הבדלים נוספים בין הכרובים של המשכן ושל המקדש, אך לא נעסוק בהם כאן)

הגמרא (ב"ב צט ע"א) מביאה שני הסברים:
א) 'כאן בזמן שישראל עושין רצונו של מקום, כאן בזמן שאין ישראל עושים רצונו של מקום'. כלומר, היה נס ופני הכרובים היו משתנים ע"פ המצב הרוחני של עם ישראל באותה שעה. וכך כותב בעל 'העמק דבר': 'ופניהם איש אל אחיו – להורות על האהבה העזה, כמו שחתן מביט על הכלה ונהנה בראייתה'.
ב) פניהם לבית אלא 'דמצדדי אצדודי', כלומר, קצת לבית וקצת לזה לזה (רש"י שם).

על תירוץ זה מקשה 'נפש החיים' (לר' חיים מוולוז'ין, שער א, ח), כיצד יתכן שלכתחילה העמידו את הכרובים בתקופת שלמה כשפניהם מצודדים במצב שאינו מבטא שלמות? ומסביר שם שאכן יש הבדל מהותי בין תקופת המדבר לבין תקופת שלמה המלך. תקופת המדבר התאפיינה בכך שלא היה שום צורך להתעסק בעניינים גשמיים, היה לעם ישראל מָן מִן השמים לאכול, בגדיהם לא בלו מעליהם, וכו', ולכן הם נקראים 'דור דעה', כי היה להם זמן להגות בתורה והיתה להם השגחה ישירה וקירבה גדולה לקב"ה, קירבה שהתבטאה בכרובים שפניהם היו איש אל אחיו. לעומת זאת בדורו של שלמה המלך הייתה מלכות לישראל, והעם היה צריך להתנהל כאומה עם כל האפיקים המטריאליים שלה, וממילא לא התעסקו יומם וליל רק בתורה, ולכן לא היו בקירבה מושלמת לקב"ה, ומצב זה התבטא בכך שהכרובים היו 'מצדדי אצדודי'.

לענ"ד למדנו מכאן חידוש גדול. העובדה שבדורו של שלמה מצב זה של 'מצדדי אצדודי' היה לכתחילה בא ללמד אותנו מהי הדרך הנכונה לקירבה לקב"ה. אמנם דרך לימוד תורה אפשר להגיע לדבקות ישירה ומורגשת בקב"ה, אבל כנראה שזאת איננה הדרך הקבועה והנדרשת מן האדם. המצב של 'פניהם איש אל אחיו' היה רק בתקופת המשכן, במדבר, שהיה תקופה זמנית, לעומת זאת בבית המקדש, שהוא התקופה הקבועה, היה מצב לכתחילה של 'מצדדי אצדודי'. וצריך לומר שכך רוצה הקב"ה שיפעל עם ישראל בעולם, וינהג בכל המישורים כאומה בדרך הטבע ולא בדרך של השגחה אלוקית גלויה. כך זה צריך להיות וכך מתבטאת אהבתו של הקב"ה אלינו.

גם היום ההשגחה של הקב"ה אינה גלויה, ואין אנו עדים לניסים גלויים כביציאת מצרים, מעמד הר סיני וכו', אך מוטל עלינו לראות את הניסים הנסתרים שמתרחשים כל יום , וכמו שאנו רואים בעניינה של מדינת ישראל מאז הקמתה ועד היום, וזהו אות ועדות לאהבה העזה שאוהב הקב"ה את עמו הנבחר.

מדינה בלי נשמה
שאול דוד בוצ'קו

'אמר רבי אלעזר: הרואה… בית המקדש בחורבנו, אומר "בֵּית קָדְשֵׁנוּ וְתִפְאַרְתֵּנוּ אֲשֶׁר הִלְלוּךָ אֲבֹתֵינוּ הָיָה לִשְׂרֵפַת אֵשׁ וְכָל מַחֲמַדֵּינוּ הָיָה לְחָרְבָּה" (ישעיהו סד, י), וקורע' (מועד קטן כו, א).

לכן, במשך כאלפיים שנה, כל הקרב אל הכותל המערבי לאחר שלושים יום שלא ראה אותו קורע את בגדו. (ראה שו"ע א"ח סי' תקסא ס"ב וס"ה, ויו"ד סי' שמ סל"ח). קריעה זו היא אות שאנו מתאבלים על בית המקדש – על פי ההלכה, השומע שמת לו קרוב משפחה שמתאבלים עליו חייב לקרוע את בגדו, (עיין כל פרטי ההלכה בשו"ע יו"ד סי' שם). ואכן חורבן הבית שקול בשבילנו לאבדן אדם היקר לנו.

פוסקי זמננו נזקקו לשאלה אם בימינו, כאשר עם ישראל שב וזכה לעצמאות מדינית, חל עדיין חיוב הקריעה בראיית מקום המקדש. הרב חיים דוד הלוי בספרו 'מקור חיים' (כרך ב, עמ' 208-209). פוסק כי בימינו אין עוד חיוב לקרוע. בין שאר הנימוקים הוא טוען: 'בית המקדש היה אמנם מקום חשוב ביותר לעבודת ה' בזבח ומנחה, אבל אין קיומו של עם ישראל וקיום תורתו תלויים בבית-המקדש. הלא העדיף רבן יוחנן בן זכאי את "יבנה וחכמיה" על "ירושלים ומקדשה" בשעת פגישתו עם אספסינוס בערב החורבן (עיין גיטין נו, ב), וההפסד הדתי-הלכתי באבדן המקדש ובהפסקת עבודת הקרבנות, השלים עם ישראל בלימוד תורה ותפילה, בחינת 'וּנְשַׁלְּמָה פָרִים שְׂפָתֵינו' (הושע יד, ג, וראה יומא פו, ב). ולכן הבכי והאבל והצער, לרבות הקריעה המחויבת, סובבים למעשה מסביב לאבדן העצמאות המדינית, ובאים לידי ביטוי חזק בבית המקדש, שהיה סמל עצמאותו המדינית של העם… ולכן עתה, כאשר זכינו לעצמאות המדינית שאבדה אז, ולשלטון שכמותו לא ידע ישראל אף בתקופות שלטונו הטובות ביותר, נמצא כי אבדן המקדש איבד את משמעותו המרירה ביותר, וחזר להיות דינו כאבדן מקום חשוב מאוד לעבודת ה', שבשביל זה ודאי יוסיף עם ישראל לקבוע את יום חורבנו ביום התשיעי לחודש אב, שהיה גם יום אבדן עצמאותו המדינית, כיום צום, אך ייתכן שאין צורך יותר לקרוע בכל פעם שרואים את מקומו בחורבנו כדין הקורע על מת'.

במאמר זה מפתח הרב חיים דוד הלוי שני יסודות:

  • בית המקדש, עם כל חשיבותו, איננו דבר הכרחי לקיום היהדות. לימוד התורה והתפילה יכולים למלא את מקומו.
  • בית המקדש הוא סמל העצמאות המדינית.

נראה לי כי לאור פרשתנו והפרשיות הסמוכות לה יש מקום לפקפק בניתוח זה.

הפסוק אומר: והחומרית של עם ישראל צריכה להוביל אליה. עלינו לכונן חברה שבה שוכן כבוד ה': "וְעָשׂוּ לִי מִקְדָּשׁ וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם" (שמות כה, ח).

המקדש – או המשכן במדבר – הוא הרבה יותר מסמל המדינה, מתכשיט; הוא עדות לממשות של שכינת ה' בעם ישראל. בניית המשכן היא אפוא התכלית שכל ההתפתחות הרוחנית והחומרית של עם ישראל צריכה להוביל אליה. עלינו לכונן חברה שבה שוכן כבוד ה': "וְעָשׂוּ לִי מִקְדָּשׁ וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם" (שם, שם).

א-לוהים ברא את העולם ויצר בית בעבור האדם. כנגד זה, המשכן הוא הבית שהאדם יוצר בעולם הזה בעבור א-לוהים. ל"ט המלאכות האסורות מן התורה בשבת הן אותן המלאכות שנדרשו לבניית המשכן, משום שבניית המשכן מקבילה לבריאת העולם. בניית המקדש מסכמת אפוא את מכלול פעולות היצירה האנושית (עיין שבת מט, ב), וחורבנו מבטא את התרחקות השכינה. זהו אות לכישלון שליחותנו לקדש את העולם שא-לוהים מסר לידינו כדי שנעשה אותו ראוי להשראת השכינה. לכן, כדברי התלמוד הירושלמי, 'כל דור שאינו נבנה בימיו מעלין עליו כאילו הוא החריבו' (ירושלמי יומא פ"א ה"א).

כל זמן שבית המקדש איננו נבנה הרי שהסיבות לחורבנו עדיין קיימות, וזו הטרגדיה האמיתית. ואמנם לימד אותנו התלמוד ש'אין מבטלין תינוקות של בית רבן אפילו לבניין בית המקדש' (שבת קיט, ב), אך זהו מפני שלעומקו של דבר, לימוד התורה של ילדי ישראל הוא התנאי הראשוני לבניית המקדש. הפסקת לימודם כדי לבנות את בית המקדש, כמותה כהחרבת היסודות שעליהם צריך להיבנות הבניין; אבל אין הכוונה שהלימוד הוא תחליף לבית המקדש.

וכך הסביר זקני הרב ירחמיאל אליהו בוצ'קו זצ"ל: 'מדוע בכה יעקב על יוסף עשרים ושתיים שנים? הלא ידועה ההלכה שאין להתאבל על המת יותר מדי, (מו"ק כז,ב; שו"ע יו"ד סי' שצד). וגזירה שהמת משתכח מן הלב לאחר שנים עשר חודש; (עיין ברכות נח, ב; רש"י עה"ת בראשית לז, לה). מדוע לא חל כלל זה על יעקב?' והשיב זקני זצ"ל: 'זהו מפני שיוסף היה חי (רש"י לז, לה).  ובאותו אופן, כאשר אנו מבכים את חורבן בית המקדש לאחר אלפיים שנה, אנו מעידים שהמקדש עודנו חי, ושלא התייאשנו מלראות בתחייתו'.

לחדול מלבכות על חורבן בית המקדש פירושו לזלזל במעלתו ולראות בו רק 'עוד מקום חשוב לעבודת ה". תקומת מדינתנו היא בוודאי התגלות חסדי ה' ושלב בגאולה, אבל לחדול מלבכות על בית המקדש – משמעותו של דבר זה היא לעצור כאן את התהליך; אדרבה, נקרב את בניינו על ידי שנפיח נשמה יתירה במדינתנו הצעירה.[1]

 

[1] אינני דן פה בעצם ההלכה; ולמעשה מקילים היום, ייתכן שעל פי טעמו של הרב צבי יהודה קוק המובא בספר מקור חיים שם (עמ' 208). כמובן שדברינו כאן אינם גורעים כלום מההערכה העצומה שאנו רוחשים למפעל התורני העצום של הרב חיים דוד הלוי, שזכה להביא את ההלכה לציבור הרחב לא כמכלול של מעשים, אלא כדרך חיים שיש בה עמקות רוחנית.

דילוג לתוכן