0

קולו של פסוק

פרשת נשא

הלוויים – סבלים?
וחמישיתו יוסף עליו
גדל פרע ופראות
דואליות
נחשון

 

הלוויים – סבלים?

הלוויים הם סגולת ישראל, והם אשר נבחרו מכל העם לשמש בקודש. ומהי עבודתם? בפרשתנו מסופר שהם היו סבלים:

"זֹאת עֲבֹדַת מִשְׁפְּחֹת הַגֵּרְשֻׁנִּי לַעֲבֹד וּלְמַשָּׂא. וְנָשְׂאוּ אֶת יְרִיעֹת הַמִּשְׁכָּן וְאֶת אֹהֶל מוֹעֵד מִכְסֵהוּ וּמִכְסֵה הַתַּחַשׁ אֲשֶׁר עָלָיו מִלְמָעְלָה וְאֶת מָסַךְ פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד. […] בְּנֵי מְרָרִי לְמִשְׁפְּחֹתָם לְבֵית אֲבֹתָם תִּפְקֹד אֹתָם. […] וְזֹאת מִשְׁמֶרֶת מַשָּׂאָם לְכָל עֲבֹדָתָם בְּאֹהֶל מוֹעֵד קַרְשֵׁי הַמִּשְׁכָּן וּבְרִיחָיו וְעַמּוּדָיו וַאֲדָנָיו" (במדבר ד, כד-לא).

ואנו תמהים: האומנם לשם כך נבחרו בני לוי?! הלוא כל יהודי פשוט יכול לשאת משאות, והכי טוב להיעזר בעובדים זרים… אך התורה מלמדת אותנו כי מה שחשוב איננו סוג העבודה אלא מטרתה. מטרת עבודתם של בני לוי הייתה להביא את המשכן למקומות משכנם של בני ישראל כדי לאפשר לכל הקהל לעבוד את ה'.

התכלית היא שהופכת את העמל לבעל ערך. נשיאת המקדש היא עבודת קודש התובעת כוונה טהורה וזכה, ונדרשת זהירות רבה כדי לא להיכשל בה. עבודת הלוויים ממחישה כי אפילו סבלות היא עבודה מכובדת אם תכליתה נאותה.

נשיאת המשאות הייתה נחלתם של כל בני לוי, אך קשה מכולם עבדו נושאי ארון הברית, בני קהת בחיר הבנים – שבשונה מבני גרשון ובני מררי לא השתמשו בעגלות לנשיאת הארון אלא "בכתף ישאו" (שם ז, ט).

ככל שירבה העמל כן תגדל הזכות.

וחמישיתו יוסף עליו

"דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אִישׁ אוֹ אִשָּׁה כִּי יַעֲשׂוּ מִכָּל חַטֹּאת הָאָדָם לִמְעֹל מַעַל בַּה' וְאָשְׁמָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא, וְהִתְוַדּוּ אֶת חַטָּאתָם אֲשֶׁר עָשׂוּ וְהֵשִׁיב אֶת אֲשָׁמוֹ בְּרֹאשׁוֹ וַחֲמִישִׁתוֹ יֹסֵף עָלָיו וְנָתַן לַאֲשֶׁר אָשַׁם לוֹ" (במדבר ה, ו-ז).

התורה מתארת תהליך של חטא – "למעֹל מעל בה'", וידוי – "והתודו את חטאתם אשר עשו" וכפרה – "והשיב את אשמו בראשו וחמישתו יסף עליו". ולמי ישיב החוטא את הגזלה בתוספת החומש? "ונתן לאשר אשם לו".

על איזה חטא מדבר הפסוק? האם מדובר בחטא לה' – "למעול מעל בה'" או בחטא לזולת – "ונתן לאשר אשם לו"?

התשובה היא גם וגם. החוטא חטא בחטא כפול: הוא גזל מחברו – וזהו חטא כלפי הזולת, ונשבע בשם ה' שלא גזל – ובזה חילל את שם ה'. ועל כן עונשו כפול: עליו להשיב את הגזלה לבעליה ככל גזלן ולהוסיף עליה חמישית בשל הפגיעה כביכול בה'.

אם כן, היינו מצפים שתוספת החמישית תוקדש לה'. אולי יתרמנה החוטא לבית הכנסת או לבית המדרש, או אולי יביאנה לבית המקדש להקרבת קורבן – הלוא כנגד ה' הוא חטא. אך לא! הוא מביא את התוספת לאדם שנגדו פשע – "ונתן לאשר אשם לו".

פסוקים אלו מלמדים כי פגיעה בחבר היא פגיעה גם בה', והפגיעה בה' היא פגיעה גם בחבר!

הכתוב מגדיר את חטא הגזל "מעל בה'". האדם גזל מחברו שנברא בצלם א־להים, הכחיש את דבר הגזלה ונשבע בשם ה' שלא גזל. בשבועתו הוא ניסה כביכול להפוך את הקב"ה לשותף לדבר עבירה ולהתחמק בחסותו מחובו להשיב את הגזלה. החטא כלפי ה' וכלפי הזולת שזורים אפוא זה בזה, והדרך לתקן את החטא המשולב היא פיצוי חברו מעבר להשבת הגזלה.

ואולם, לא בכל מקרה יוסיף הגזלן את החמישית. התוספת תשולם רק כאשר הוא מכיר בחטאו ושב בתשובה, ככתוב "והתודו את חטאתם". אם נאלץ החוטא לשלם רק בעקבות עדותם של עדים עליו להחזיר את אשר גזל ותו לא, אך אם הוא שב בתשובה הקב"ה מאפשר לו לנקות את עצמו לגמרי מחטאו באמצעות מתן פיצוי הולם לחברו.

החוזר בתשובה אומנם משלם יותר – אך הוא מרוויח עשרת מונים. הוא מרוויח כפרה מלאה.

גדל פרע ופראות

אדם שמחליט להיות נזיר נאסר בכמה וכמה איסורים. אסור לו לאכול ענבים ולשתות יין, אסור לו לספר את שערות ראשו וזקנו ואסור לו להיטמא למת. מהי מהות האיסורים?

האלשיך הקדוש מסביר כי הנזיר נדרש לוותר על צרכים אנושיים בסיסיים ביותר. הוא מוותר על הצורך הטבעי להיראות יפה, שכן התספורת נועדה לייפות את האדם, ונוסף על כך עליו להתגבר על יצר שתיית היין. הרש"ר הירש מוסיף שהנזירות תובעת התנתקות מן הציבור: הנזיר אינו שותה בחברת השותים ואינו מלווה מתים, אלא חי חיים מבודדים המוקדשים במלואם לעבודת ה'.

בהמשך לתובנות הללו, מעניין לשים לב שהתורה הדגישה את קדושתו של הנזיר דווקא בדין גידול הפרע של שערו:

"כָּל יְמֵי נֶדֶר נִזְרוֹ תַּעַר לֹא יַעֲבֹר עַל רֹאשׁוֹ עַד מְלֹאת הַיָּמִם אֲשֶׁר יַזִּיר לַה' קָדֹשׁ יִהְיֶה גַּדֵּל פֶּרַע שְׂעַר רֹאשׁוֹ" (במדבר ו, ה).

מדוע דין זה הוא המשמעותי ביותר? איזו קדושה טמונה בגידול שער הראש ובאיסור להתגלח?

כאשר אדם מסתפר הוא נושא אמירה ברורה: אינני מאפשר להתפתחות הטבעית לקבוע מי אני ואיך איראה. בדרך הטבע השערות צומחות, אך אני אחראי על עצמי ומטפל בעצמי, ודואג להופעה מכובדת – שיש בה בוודאי מעלה.

הנזיר רוצה לחזור לחיים טבעיים. הוא חש כי זו דרכו המיוחדת להגיע לדבקות באלוקיו. הוא מאפשר לשערו לצמוח בלי הגבלה, והוא איננו מאפשר לחומרים חיצוניים להשפיע על נפשו – ועל כן אין הוא שותה יין. הוא אף אינו נטמא למתים, שלא ישתנה מעמדו מטהור לטמא וימנע ממנו להיכנס לבית המקדש.

זעקת הנזיר היא מרד במוסכמות החברתיות, בקביעה החברתית איך צריך האדם להיראות ולהתנהג, ובכללי החברה הקובעים זמני שתייה וזמני בכי המשתלטים על חיי האדם. עזבו אותי, זועק הנזיר. תנו לי להיות אני עצמי. מכאן נובע הסירוב לדאוג להופעה חיצונית מקובלת, לשתות עם החברים ואפילו ללוות את המת ולפעול כמו כולם על פי כללי הטקס.

בזעקה זו יש קדושה גדולה – אך סכנה גדולה טמונה בצידה.

גידול השיער הוא הסממן החיצוני הבולט ביותר בנזירות, ועל כן בתום תקופת הנזירות יגלח הנזיר את כל שערותיו – לאות כי האדם הוא יצור חברתי שחיי פראות אינם הולמים אותו. בתום הנזירות יידרש הנזיר למצוא את האיזון בין הרצון להיות הוא עצמו בלי שום השפעות חיצוניות, לבין ההבנה כי האדם חי בתוך מכלול – ובשל כך גם ההופעה וגם חיי החברה חשובים.

דואליות

הנזיר הוא אדם השואף להתעלות, להתקרב לא־להים. לתכלית זו הוא נפרד מהחברה: הוא מוותר על הנאות היין, מאפשר לשערות ראשו לגדול פרע – ומעיד בכך שלא אכפת לו איך הוא נראה, ונמנע ככל יכולתו מלהיטמא למת. הוא קדוש לה'.

אם קרה מקרה והנזיר נטמא בשוגג הוא צריך להביא קורבן:

"וְעָשָׂה הַכֹּהֵן אֶחָד לְחַטָּאת וְאֶחָד לְעֹלָה וְכִפֶּר עָלָיו מֵאֲשֶׁר חָטָא עַל הַנָּפֶשׁ וְקִדַּשׁ אֶת רֹאשׁוֹ בַּיּוֹם הַהוּא" (במדבר ו, יא).

קריאת הפסוק מעלה שאלה: האם טוב עשה הנזיר שהתנזר, או שמא שגה בהחלטתו זו?

כדי לענות על השאלה יש להבין את מהות קורבנותיו של הנזיר.

שני קורבנות מביא הנזיר, אחד לחטאת ואחד לעולה. דרך אחת בקריאת הפסוק רואה בשני הקורבנות ביטוי לרצונו של הנזיר להתעלות: קורבן החטאת נועד לכפרה על הטומאה שנטמא בשוגג – "וכִפר עליו מאשר חטא על הנפש", וקורבן העולה מבטא את ההתעלות המחודשת והמקודשת בחידוש נזירותו – "וקדש את ראשו ביּום ההוא".

ואולם אפשר לקרוא את הפסוק גם בדרך אחרת. חכמינו זיכרונם לברכה ביארו במסכת נזיר (כב, א) שהחטאת שהנזיר חייב להביא אינה באה לכפר על נפילתו כי אם על עצם נזירותו. הנזיר נדרש לכפרה על אשר "חטא על הנפש" – על שפגע בחייו החומריים ואסר על עצמו את המותר לו. פירוש זה משאיר את הקורא בסימן שאלה: אם אומנם חטא הנזיר בנזירותו, מדוע הוא נתבע להשלים את ימי נזרו? ומדוע חידוש הנזירות מתואר בלשון קדושה – "וקדש את ראשו ביום ההוא"? כיצד ייתכן שפסוק אחד מורה כי הנזירות היא גם שלילית וגם חיובית?

אכן, פסוק זה מבטא את הדואליות שבנזירות – כמראָה לדואליות בנפש האדם.

שתי שאיפות מנוגדות מצויות באדם: מצד אחד הוא שואף להתקרב
לא־להים ולהתנתק מה"אדמיות" שבו, מצד שני הוא משתוקק להתמסר לתאוותיו בלי בלמים. לעיתים האדם איננו מסוגל לתת מענה לצרכים המנוגדים הללו. הוא חש כי הוא חייב להכריע ביניהם, וכדי שלא ליפול לתהום ההתמכרות לתאוותיו הוא בוחר להיאחז בדרך ההפוכה – להימנע מכל הנאות העולם כדי להתקרב לא־ל.

התביעה הפנימית להתנזרות היא קריאתו של המצפון הנובע מהנשמה האלוקית השוכנת באדם, אך יש בה צד של התנערות ממה שהקב"ה מבקש מאיתנו באמת. הקב"ה נתן לנו עולם ומלואו ונטע בנו את היכולת ליהנות בלי להיהפך לנהנתנים, לחיות חיים של איזון בין גוף לנפש.

הדואליות שבנזירות מוצאת את ביטויה בשני הקורבנות שהנזיר נדרש להביא: קורבן עולה – כי הוא חפץ להתעלות, וקורבן חטאת – כדי ללמדו שאפשר להתעלות בלי לוותר על החיים הטובים שהעניק לו ה' במתנה.

הנזירות היא אמצעי לחיים מאוזנים, ועל כן היא חייבת להיות מוגבלת בזמן. היא מאפשרת לנזיר להתרחק ולהתנתק כדי להגיע אל התכלית – אל דרך האמצע.

נחשון

חלק נכבד מפרשתנו מוקדש לתיאור חנוכת המזבח.

חנוכת המזבח ארכה שנים עשר ימים, כמניין שבטי ישראל, ובכל יום הקריב אחד מנשיאי השבטים את קורבנו. התורה מתארת את הקורבן שהוקרב מדי יום ביומו ופותחת בכותרת המציגה בפשטות את הנשיא המקריב:

"בַּיּוֹם הַשֵּׁנִי הִקְרִיב נְתַנְאֵל בֶּן צוּעָר נְשִׂיא יִשָּׂשכָר" (במדבר ז, יח);

"בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי נָשִׂיא לִבְנֵי זְבוּלֻן אֱלִיאָב בֶּן חֵלֹן" (פסוק כד);

"בַּיּוֹם הָרְבִיעִי נָשִׂיא לִבְנֵי רְאוּבֵן אֱלִיצוּר בֶּן שְׁדֵיאוּר" (פסוק ל).

כך גם הלאה.

שונָה מכולם היא הפתיחה ליום ההקרבה הראשון, שבו הקריב את קורבנו נחשון בן עמינדב:

"וַיְהִי הַמַּקְרִיב בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן אֶת קָרְבָּנוֹ נַחְשׁוֹן בֶּן עַמִּינָדָב לְמַטֵּה יְהוּדָה" (שם פסוק יב).

פשט הפסוק הוא כמובן ששמו של הנשיא שהקריב ביום הראשון הוא נחשון בן עמינדב, אך לא לחינם סמכה התורה את שמו של נחשון למילה "קָרבנו". בדרך זו כאילו נאמר כי המקריב ביום ראשון הקריב את קורבנו – ומה היה קורבנו? נחשון בן עמינדב. הפסוק רומז אפוא שנחשון בן עמינדב הוא כביכול הקורבן עצמו – כי נחשון בן עמינדב איננו נשיא כשאר הנשיאים. נחשון הוא האיש שמסר את נפשו ביציאת מצרים וקפץ לים, ובזכותו נבקע הים ובני ישראל הלכו בו כביבשה. המוכנות להקרבה עצמית למען עם ישראל היא אשר אפשרה את הגאולה.

נחשון זכה להיות המקריב הראשון, כי קורבנו משקף את עצם מהותו. הקורבן הוא התקרבות לה', והתקרבות זו איננה פרי של התבודדות אלא תוצאה של מסירות נפש למען הכלל.

דילוג לתוכן