0

קולו של פסוק

פרשת מקץ

אחווה
אשליה
ויכר יוסף את אחיו
בני איש אחד נחנו
ניצני תשובה
האשמה נוראית

 

אחווה

"וְהִנֵּה מִן הַיְאֹר עֹלֹת שֶׁבַע פָּרוֹת יְפוֹת מַרְאֶה וּבְרִיאֹת בָּשָׂר וַתִּרְעֶינָה בָּאָחוּ. […] וַיִּישָׁן וַיַּחֲלֹם שֵׁנִית וְהִנֵּה שֶׁבַע שִׁבֳּלִים עֹלוֹת בְּקָנֶה אֶחָד בְּרִיאוֹת וְטֹבוֹת" (בראשית מא, ב-ה).

פרעה חולם על שבע שנות שובע, המתגלמות בחלומו בפרות יפות מראה ובריאות בשר ובשיבולים בריאות וטובות. התורה אינה מסתפקת בתיאור מראה הפרות והשיבולים – ומדגישה כי הפרות רועות "באחו", המסמל את האחווה, וכי השיבולים "עֹלות בקנה אחד". דגשים אלו מבהירים כי האחווה והאחדות הן תנאי לשפע ולברכה.

כל אדם באשר הוא נדרש להוסיף אהבה ואור – לעשות כל מאמץ לכבד גם את מי שחושב אחרת ממנו, ולפעול להשראת שלום בתוך משפחתו, בקהילתו, ובעם ישראל כולו. האחווה והחיבה בין איש לרעהו הם המסגרת שבה יכולים הוויכוחים והמחלוקות להתפתח לרעיונות חדשים מתוך הפריה הדדית, במקום להפוך לשיח של חירשים.

מציאות של נתק בין איש לרעהו סוללת את הדרך לאסון, ואילו שילוב הכוחות מוסיף לבנה ועוד לבנה בדרך לבניין הגאולה.

אשליה

פרשת מקץ היא פרשת עלייתו של יוסף. מעבד כלוא הופך יוסף בן-רגע לאיש החשוב ביותר במצרים. ראש הממשלה, שר האוצר. כל הנהגת המצרים בידיו:

"אַתָּה תִּהְיֶה עַל בֵּיתִי וְעַל פִּיךָ יִשַּׁק כָּל עַמִּי רַק הַכִּסֵּא אֶגְדַּל מִמֶּךָּ" (בראשית מא, מ).

אין חלום מתוק מזה – להיות האישיות המשפיעה ביותר במדינה העוצמתית ביותר בעולם!

אבל באמת הכול אשליה. סוף הפסוק ממחיש זאת היטב. פרעה מזכיר ליוסף – אתה תלוי בי! אני הוא זה שמעביר לך את ההנהגה, והפה שמתיר הוא גם הפה שיכול לאסור. "הכִּסא אגדל ממך", מדגיש פרעה, והוא יחזור על כך בפסוק מ"ד:

"וַיֹּאמֶר פַּרְעֹה אֶל יוֹסֵף אֲנִי פַרְעֹה וּבִלְעָדֶיךָ לֹא יָרִים אִישׁ אֶת יָדוֹ וְאֶת רַגְלוֹ בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם".

אל תשכח – "אני פרעה"! אני המקור לכל העוצמה שבידיך.

כמה אמת יש בדברים אלו. במציאות יוסף נמצא בכלא. אמנם זהו כלא של זהב, כלא עם כבוד, אבל עם כל זאת כלא.

הדבר יבוא לידי ביטוי בצורה מודגשת בפרשת ויחי. כשיעקב ימות ובניו ירצו לקיים את מחויבותם כלפיו ולקבור אותו בארץ, יצטרך יוסף לקבל אישור מפרעה. ואף שבני יעקב ילוו את הנפטר הם יוזהרו היטב שרק הגברים יבקרו בארץ, ואילו הנשים והילדים יישארו במצרים כבני ערובה: "רק טפם וצאנם ובקרם עזבו בארץ גֹשן" (נ, ח). הגופה מלווה בכל נכבדי מצרים – "ויעלו אתו כל עבדי פרעה זקני ביתוֹ וכל זקני ארץ מצרים" (נ, ז) – עד כדי כך שכולם אומרים "אבל כבד זה למצרים" (נ, יא). כל טקס קבורתו של יוסף מתקיים בהובלת נכבדי מצרים.

אסור ליוסף לעזוב את מצרים. הוא כלוא בשירותו של פרעה. הכול אשליה, אשליה מסוכנת ביותר.

ויכר יוסף את אחיו

"וַיַּכֵּר יוֹסֵף אֶת אֶחָיו וְהֵם לֹא הִכִּרֻהוּ" (בראשית מב, ח).

פסוק קצר וקולע זה זוכה בדברי רש"י לשני פירושים:

הפירוש האחד פשוט: אחי יוסף היו אנשים מבוגרים כשמכרו את אחיהם, ואילו יוסף היה עוד נער צעיר. במהלך השנים שחלפו מאז השתנו והתבגרו פניו של יוסף, ועל כן לא הכירוהו אֶחיו, מה שאין כן פני האחים – שנותרו כשהיו.

הפירוש השני מטלטל: האחים "לא הכירו" את יוסף אחיהם באותם ימים אומללים שהסתיימו במכירתו – הם התנכרו אליו, התייחסו אליו כאל אדם זר ומסוכן ומכרו אותו כאילו היה שק תפוחי אדמה. יוסף, לעומתם, רואה אותם עתה עומדים לפניו, הוא יודע שהם אחיו, עצמו ובשרו – ומרחם עליהם.

דרמה זו תשוב ותופיע פעם אחר פעם בהיסטוריה של עם ישראל. יוסף, המייצג את העולם החומרי, דואג לכולם ורואה לנגד עיניו את אחדותה של האומה, ואילו האחים לוי ויהודה, שמייצגים את עולם התורה, יוצרים פילוגים אין סופיים בקרב העם.

יוסף צריך ללמוד מהאחים תורה, אך האחים חייבים ללמוד מיוסף את המושג "כלל ישראל". הכרת האחר וראיית האור ששוכן בזולת – אלו הם התנאים ליצירת אהבה ואחדות.

בני איש אחד נחנו

בני יעקב יורדים למצרים ועומדים לפני יוסף, השליט על כל הארץ. יוסף מאשים את אחיו כי הם מרגלים, אך הם מכחישים את דבריו:

"כֻּלָּנוּ בְּנֵי אִישׁ אֶחָד נָחְנוּ כֵּנִים אֲנַחְנוּ לֹא הָיוּ עֲבָדֶיךָ מְרַגְּלִים" (בראשית מב, יא).

המפרשים שואלים מה טיבה של טענה זו, וכיצד עוּבדת היותם בני איש אחד אמורה לשכנע את המושל שהם אינם מרגלים. ה"אור החיים" משיב כי אין דרכו של אב לשלוח עשרה מילדיו למשימת ריגול, וה"שיר מעון"[1] מוסיף כי כישלון במשימה מעין זו עלול להוביל להכחדת המשפחה כולה.

ואולם יש ממד נוסף בפסוק זה.

פסוקי התורה נושאים בתוכם משמעות כפולה: משמעות הנובעת מערכו העצמי של הפסוק ומשמעות הנובעת מהקשרו הכללי. לצד הקשרם הכללי של דברי האחים – דחיית טענתו של יוסף כי מרגלים הם – המילים היוצאות מפיהם מעניקות ביטוי כה יפה לאשר על ליבם: "כלנו בני איש אחד נחנו", "כנים אנחנו".

האומנם משקפות אמירות אלו של אחי יוסף את המציאות? על פניו נראה כי הן מבטאות משאלת לב תמה וטהורה, אך הן רחוקות מרחק רב מתיאור המציאות לאמיתה. אכן היו כולם בני איש אחד, והיה ראוי שתשרור אחווה ביניהם, אך למעשה היו היחסים במשפחה רוויי עימותים ושנאה; אין כל ספק כי היה מצופה מבני יעקב להיות אנשי אמת, אך בפועל נהגו הם בשקר ובמרמה ושיקרו לאביהם את השקר הנורא מכול – כשסיפרו לו שיוסף נטרף!

ועם זאת, קריאת הפסוק בעין טובה מגלה ניצוץ של תשובה הבוקע ממנו. אחי יוסף מבטאים את התביעה הבסיסית והטבעית ביותר הנדרשת מבני משפחה אחת: אחוות אחים. הם גם שואפים בכל ליבם לשוב ולהיות כפי שכל בני אנוש צריכים להיות – כנים, אנשי אמת, ולא אנשי כזב כפי שהיו.

לא בכדי חסרה האות אל"ף במילה "נחנו", כי האל"ף היא האות המסמלת את האחדות. בשעה שעמדו האחים לפני יוסף עוד לא שררה אחדות במשפחה, אך ניצניה החלו להנץ. יוסף עוד לא התגלה, האחים עוד לא התנקו משנאתם, אך הייתה כבר שאיפה לאחדות ולחיי אמת ואמון הדדי.

הלוואי שנוכל כולנו לומר כי בני איש אחד אנחנו, וכי כנים אנו באמת ובתמים.

 

[1] פירוש על התורה מאת הרב שמעון סופר, נכדו של החת"ם סופר.

ניצני תשובה

יוסף מולך במצרים. אחיו מושפלים ומואשמים כמרגלים, וסוף סוף הם מבינים כי הם אחראים למצב שאליו הגיעו – וחוזרים בתשובה. הם מבינים שאין מקרה בעולם ושכל מה שקורה להם הוא עונש על מכירת יוסף. וכך מספרת התורה:

"וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל אָחִיו אֲבָל אֲשֵׁמִים אֲנַחְנוּ עַל אָחִינוּ אֲשֶׁר רָאִינוּ צָרַת נַפְשׁוֹ בְּהִתְחַנְנוֹ אֵלֵינוּ וְלֹא שָׁמָעְנוּ עַל כֵּן בָּאָה אֵלֵינוּ הַצָּרָה הַזֹּאת" (בראשית מב, כא).

אומנם אלו רק ניצני תשובה, אין זו תשובה שלמה. אחי יוסף אינם מכירים עדיין בחטא שחטאו בעצם קנאתם וקל וחומר ברצונם להרוג את אחיהם או למכרו. הם מבינים רק שהיה עליהם לרחם כשראו את אחיהם זועק ולא לאטום אוזניהם לזעקותיו. לו שמעו לתחינותיו היו אולי נמנעים ממכירתו והיו תובעים ממנו שיפסיק להתגאות ולהתנהג כמלך.

את התשובה הזאת מדגיש הפסוק – "אשר ראינו צרת נפשו בהתחננו אלינו ולא שמענו".

תשובה אמיתית טמונה בהכרה שכל הדרך בטעות יסודה; שאף שיוסף הוא האח הקטן – אם אביו מבכרו על פניהם עליהם לכבד את רצונו, ושאם ה' מתגלה אליו בחלום ומראה לו שהוא נועד להנהגת המשפחה אות היא שזהו רצון ה' ואין למרוד בו.

אש הקנאה עוד לא כבתה בליבם של האחים, ועל כן מדובר כאן רק בניצני תשובה.

האשמה נוראית

"וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם יַעֲקֹב אֲבִיהֶם אֹתִי שִׁכַּלְתֶּם יוֹסֵף אֵינֶנּוּ וְשִׁמְעוֹן אֵינֶנּוּ וְאֶת בִּנְיָמִן תִּקָּחוּ עָלַי הָיוּ כֻלָּנָה" (בראשית מב, לו).

יעקב מאשים את בניו בהאשמה חמורה: "אֹתי שִכלתם" – הפכתם אותי לאב שכול, כלומר אתם הרגתם את בני יוסף. על אף שיעקב אינו יודע בבירור שבניו הם האחראים להיעלמות יוסף, החשד הולך וגואה בו. כששלח את יוסף לשאול בשלומם הם חזרו בלעדיו, ועכשיו הם שבים ממצרים בלי שמעון. זה כבר יותר מדי, הם ודאי אנשים מקולקלים המביאים צרות על כל מי שנמצא במגע איתם. יעקב פוחד לשלוח את בנימין עם אחיו – איך יוכל לסמוך עליהם? יוסף איננו, שמעון איננו, ועכשיו הם מבקשים לקחת גם את בנימין? האם גם גורלו יהיה כגורל אֶחָיו שאינם?

חששותיו של יעקב היה להם על מה שיחולו, שהרי אחי יוסף עדיין לא חזרו בתשובה. אחרי כל מה שעוללו הם לא התביישו לומר לאביהם את שאמרו לאדוני מצרים: "שנים עשר אנחנו אחים בני אבינוּ האחד איננו והקטֹן היום את אבינו בארץ כנעַן" (לעיל לב). "האחד איננו"?! והלוא אתם במו ידיכם מכרתם אותו לעבד לאנשים זרים!

כשם שניכרים דברי אמת כך מרגיש הלב בדברי שקר, ומאז שהחלו בניו במסכת השקרים עזבה השכינה את יעקב. אין השכינה שורה במקום שבו דרים השקר והכזב.

יעקב איש האמת מוקף כל חייו באנשי מדון וכזב. אחיו התאום מנסה לנכס לעצמו את הברכה שכבר אינה מגיעה לו אחרי שמכר את בכורתו, לבן אחי אימו משקר לו בבנותיו ומרמה אותו בהעסקתו, שמעון ולוי תוקפים את אנשי שכם בלי לשאול לדעתו, וחמוּר מכול – בניו מביאים לו את כתונת יוסף – אחיהם ובשרם – מגואלת בדם, כדי שיאמין שחיה רעה אכלתהו אף שהם עצמם מכרו אותו! על כך אומר יעקב "עלי היו כֻלנה". כמה קשים הם חיי יעקב שאינו יכול לתת אמון באנשים הקרובים ביותר, שאינו יודע אם בניו יוצאי חלציו דוברי אמת הם או מלאי שקרים.

עבודה רבה תידרש מבני יעקב – לא רק להחזיר את השלום בין כל האחים אלא גם להחזיר את האמון בינם לבין אביהם.

דילוג לתוכן