קולו של פסוק
פרשת דברים
לשאת בעול
שלושה ממדים
שלושה תנאים
וייטב בעיניי הדבר
בגללכם
לשאת בעול
פרשת דברים מלאה בתוכחות הנאמרות מפי משה רבנו – מהן ישירות, מהן מרומזות.
התורה מעידה שמשה רבנו המתין לסוף ימיו כדי להוכיח את ישראל, ולא זו בלבד אלא שנשא את דבריו רק אחרי שנלחם עִם ישראל בעבר הירדן המזרחי והוריש מפניהם את סיחון ועוג מלכי האמורי:
"וַיְהִי בְּאַרְבָּעִים שָׁנָה בְּעַשְׁתֵּי עָשָׂר חֹדֶשׁ בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל כְּכֹל אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֹתוֹ אֲלֵהֶם. אַחֲרֵי הַכֹּתוֹ אֵת סִיחֹן מֶלֶךְ הָאֱמֹרִי אֲשֶׁר יוֹשֵׁב בְּחֶשְׁבּוֹן וְאֵת עוֹג מֶלֶךְ הַבָּשָׁן אֲשֶׁר יוֹשֵׁב בְּעַשְׁתָּרֹת בְּאֶדְרֶעִי" (דברים א, ג-ד).
ורשי מסביר:
"אמר משה אם אני מוכיחם קודם שיכנסו לקצת הארץ, יאמרו מה לזה עלינו, מה היטיב לנו, אינו בא אלא לקנתר ולמצוא עילה שאין בו כח להכניסנו לארץ, לפיכך המתין עד שהפיל סיחון ועוג לפניהם והורישם את ארצם ואחר כך הוכיחן".
בקריאה שטחית של דברי רש"י אפשר להבין שמשה נלחם עם העם כדי שלא יאשימוהו שהוא מתחמק מקיום הבטחתו להכניסם לארץ. ואולם בהסתכלות פנימית יותר ניכרת אמירה השייכת לכלל המוכיחים בכל הדורות:
רק אוהב יכול להוכיח, רק מי שעוזר ומסייע יכול לתת עצות.
כדי שיקשיבו לך אתה צריך להיות חֵלֶק. עליך לשאת בעול עם הציבור, לחיות ולחוות את קשייהם ולחוש את צרותיהם. אם תהיה חלק מהם ותיטיב להם מתוך קרבה ואחווה – דבריך יישמעו.
שלשה ממדים
משה רבנו מזכיר בתחילת נאומו שהקב"ה עודד את בני ישראל לצאת מן המדבר ולכבוש את ארץ ישראל, מכוח הבטחתו לאבות האומה:
"רְאֵה נָתַתִּי לִפְנֵיכֶם אֶת הָאָרֶץ בֹּאוּ וּרְשׁוּ אֶת הָאָרֶץ אֲשֶׁר נִשְׁבַּע ה' לַאֲבֹתֵיכֶם לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב לָתֵת לָהֶם וּלְזַרְעָם אַחֲרֵיהֶם" (דברים א, ח).
לכאורה ישנה חזרה מיותרת בפסוק. אם נכתב "לאבֹתיכם" אין צורך לפרט "לאברהם ליצחק וליעקב", ואם נזכרו האבות בשמותם – מה מוסיפה הכותרת "לאבֹתיכם"? רש"י מתרץ כי גם כאשר כל אחד מהאבות נמדד בפני עצמו זכותו גדולה דיה כדי להוריש את הארץ לבנים.
נעמיק ונבאר את המשמעות הטמונה בדברי רש"י:
אברהם אבינו הוא המאמין הראשון. חזרת עם ישראל לארץ ישראל היא קיומה של הבטחת ה' לאברהם, והיא ההוכחה שיש א־להים בעולם. אף שבעיני השכל נראתה הבטחה זו כהבטחה שאין לה כיסוי האמין אברהם בה' ובקיום דברו – וזכות אמונתו היא סיבה מספקת להוריש את הארץ לבנים.
יצחק אבינו, שנעקד על גבי המזבח מכוח צו ה' לאביו, הוא האיש המגלם בכל ישותו את מסירות הנפש למצוות ה'. הרצון לקיים את המצוות בשלמותן הוא ערך כה נעלה – המצדיק לתת לעם ישראל את הארץ שנבחרה לקיום המצוות.
יעקב אבינו הוא האב שמיטתו הייתה שלמה, כלומר שכל ילדיו בלי יוצא מן הכלל נשארו כלולים בעם ישראל. אם כן, יעקב מגלם באישיותו את הקמת העם היהודי, וכדי לחיות חיי עַם שלמים עַם ישראל מוכרח לחיות בארץ ישראל. הערך של אחדות האומה הוא סיבה מספקת להנחיל את הארץ לעם ישראל.
ועם כל זאת, על אף שפורטו שמותיהם של כל האבות הדגישה התורה את המילה "אבֹתיכם" הכוללת את כולם יחדיו, כדי ללמדנו שאנו הבנים צריכים למלא את ייעודנו בשלושת הממדים הגלומים באבותינו: ממד האמונה, ממד קיום המצוות והממד של הקמת המשפחות.
כך נזכה להיות נאמנים לשושלת.
שלושה תנאים
"לֹא תַכִּירוּ פָנִים בַּמִּשְׁפָּט כַּקָּטֹן כַּגָּדֹל תִּשְׁמָעוּן לֹא תָגוּרוּ מִפְּנֵי אִישׁ כִּי הַמִּשְׁפָּט לֵא־לֹהִים הוּא וְהַדָּבָר אֲשֶׁר יִקְשֶׁה מִכֶּם תַּקְרִבוּן אֵלַי וּשְׁמַעְתִּיו" (דברים א, יז).
בשנת הארבעים, סמוך למותו, נושא משה רבנו נאום לפני עם ישראל, ובו סקירה של שנות המדבר לצד תוכחות לקהל שומעיו. בדבריו מזכיר משה רבנו את מינוי השופטים במדבר ואת החובה המוטלת עליהם לשפוט משפט צדק. בתוך ההנחיות הרבות המופיעות בפסוק, השורש שמ"ע חוזר פעמיים: "תשמעון", "ושמעתיו".
כל שופט, ועל אחת כמה וכמה משה רבנו, מגיע לכס המשפט כשהוא עמוס בידע ובהבנה מעמיקה של דיני המשפט. הוא מכיר כל סעיף בחוק ובקי בפרטי הדינים – אך אין די בכך. אסור לשופט למהר ולחרוץ דין. השופט חייב להקשיב במתינות לבעלי הדין, לשמוע היטב כל צד ולדון בכל מקרה לגופו. חשיבותה של השמיעה כה רבה, עד שמשה רבנו אומר "ושמעתיו" – ואינו מוסיף 'ואכריע'.
ועם זאת אסור שחובת ההקשבה תסלף את הצדק, ועל כן אומר משה באותה נשימה "לא תכירו פנים במשפט". אל תושפעו מהבעות פניהם של המתדיינים, מגילויי כעס או מגילויי חיבה, כולם יהיו שווים לפניכם, כקטן כגדול. זוהי משימה קשה מאוד. היכולת להקשיב באמפטיה ובד בבד להישאר ניטרלי דורשת מהשופט עוצמות מיוחדות.
הוראה נוספת המופיעה בפסוק ומחדדת את חובת השופטים לדבוק באמת היא "לא תגורו מפני איש". אל תפחדו מאף אחד, אומר משה. לא רק מהמתדיינים עצמם אל תיראו, ולא רק מרחשי הציבור או מלחציה האיומים של התקשורת, אלא גם מפני "איש" – מאדם חשוב ומתלמיד חכם. גם תלמיד הדן לפני רבו מצֻווה לומר את האמת שלו במלואה, מתוך ידיעה "כי המשפט
לא־להים הוא". השופט חייב לזכור תמיד כי אין בעל הבית על האמת חוץ מה' יתברך, ועליו לעשות כל מאמץ לדבוק באמת זו ולכוון אליה.
ראינו אפוא שלושה תנאים המחייבים את השופט: הקשבה מלאה, התעלות מעל ההטיות החיצוניות ונאמנות לאמת הפנימית.
שלושת התנאים הללו הם הערובה לקיומו של משפט צדק ואמת.
וייטב בעיניי הדבר
"וַיִּיטַ֥ב בְּעֵינַ֖י הַדָּבָ֑ר וָאֶקַּ֤ח מִכֶּם֙ שְׁנֵ֣ים עָשָׂ֣ר אֲנָשִׁ֔ים אִ֥ישׁ אֶחָ֖ד לַשָּׁבֶט" (דברים א, כג).
משה רבנו מספר כי קיבל את הצעתם של בני ישראל לשלוח מרגלים, ולא זו בלבד אלא שהצעתם אף מצאה חן בעיניו.
איזו טעות נוראה! רש"י מבטא את טעותו של משה במילים "בעיניי ולא בעיני המקום".
אלא שיש לתמוה. איך יתכן שמשה רבנו אדון כל הנביאים, שעליו נאמר "בכל ביתי נאמן הוא" (במדבר יב, ז), יאמר בפה מלא שרעיון הזוי שכזה מצא חן בעיניו[1]?
נראה שהתורה מלמדת אותנו ששליחת המרגלים הייתה רעיון טוב ונכון. על האדם להשתדל תמיד ולא לסמוך על הנס, ועל כן היה צורך לשלוח אנשים שיתורו את הארץ ויתנו עצות באיזו טקטיקה כדאי להשתמש כדי לכבוש אותה.
רעיון שליחת המרגלים היה טוב וראוי בבסיסו, אלא שהמרגלים פשעו. במקום למלא את תפקידם ולייעץ לעם מהן דרכי הגישה הטובות ביותר לארץ, הם החליטו לנכס לעצמם את תפקיד המנהיג ולקבוע על דעת עצמם אם כדאי לכבוש את הארץ אם לאו.
מדברי משה רבנו אנו לומדים שגם בזמן של השגחה מופלאה – על האדם לפעול ולקבל אחריות. זאת בתנאי שהוא יודע שאין הוא קובע את המטרה, אלא הוא משתדל ומתאמץ להגיע אל המטרה שעיצב ריבון העולמים.
וייטב בעיניי הדבר.
[1] עיינו ברש"י ובתירוצו.
בגללכם
בדבריו לעם ישראל בתחילת הפרשה מזכיר משה רבנו את חטא המרגלים, שבעטיו לא זכה כל אותו הדור להיכנס לארץ. לאחר תיאור החטא ועונשו מוסיף משה רבנו:
"גַּם בִּי הִתְאַנַּף ה' בִּגְלַלְכֶם לֵאמֹר גַּם אַתָּה לֹא תָבֹא שָׁם" (דברים א, לז).
לכאורה כניסתו של משה רבנו לארץ נשללה משום שהיכה את הסלע במקום לדבר אליו, ואין כל קשר בין חטאו לבין חטא המרגלים שמאסו בארץ חמדה. ואף על פי כן הפסוק קושר פעמיים את עונשו לעונשם של המרגלים: (א) "בגללכם" – ולא בגלל חטאו של משה; (ב) "גם אתה" – לא רק החוטאים לא ייכנסו לארץ, גם משה לא ייכנס.
התורה מגלה לנו כאן כי חטא מי מריבה לא היה העילה האמיתית למניעת כניסתו של משה רבנו לארץ. הלוא ברור שהייתה שם אי הבנה וכי משה רבנו לא ביקש למרוד בה' יתברך, וּודאי שה' הרחום והחנון היה יכול לסלוח למשה עבדו, שהתורה מעידה עליו כי "בכל ביתי נאמן הוא" (במדבר יב, ז).
אין זאת אלא שחטאו הקטן של משה רבנו היה רק תירוץ למניעת כניסתו לארץ. ומה הייתה אפוא הסיבה האמיתית? "בגללכם".
משה רבנו אינו יכול להיכנס לארץ בגלל שבני ישראל אינם נכנסים, כי המנהיג קשור לעמו בעבותות של אהבה. אם הם אינם נכנסים – "גם אתה לא תבֹא שם".
לא בגלל התנהגותו של משה נגזרה עליו הגזרה. המפרשים עמלים לחפש היכן מסתתרת נקודת המהות של חטאו, שכן היה זה חטא פעוט הניתן לזיהוי רק במיקרוסקופ. הסיבה האמיתית למניעת כניסתו לארץ, המתגלה כאן, הייתה חטאם של ישראל. משה רבנו ליווה את בני ישראל בחייהם ובמותם, וגורלו נקשר בגורלם. אם הם חטאו ונגזר עליהם כי לא ייכנסו לארץ – לא ייכנס גם הוא, בגללם.
פסוק זה מלמדנו על החיבור הפנימי העמוק בין העם למנהיגו.