סעודת רשות בערב שבת

יחזקאל אלישמע בוצ'קו

1. פסיקת הרב יעקב אריאל
2. דיון בדבריו
3. מקור הדין
4. המקילים
5. האוסרים
6. מסקנה

1. פסיקת הרב יעקב אריאל

במאמר הבא נביא דיון לגבי ארגון סעודת הודיה או זבד הבת[1] או חתונה בערב שבת. שאלה זו נשאל הרב יעקב אריאל שיחי', ולהלן נביא את תשובתו ונדון בה, כדי להבין מקור דין זה, מדברי הגמרא ופירוש הראשונים, ומהי המסקנה להלכה.

כך מובא בשם הרב יעקב אריאל:

שאלה:

האם ניתן לקיים סעודת הודיה להולדת הבת ביום שישי בבוקר?

תשובה:

מותר, אך ראוי שתהיה זו סעודת מצוה, דהיינו שייאמרו בה דברי תורה.

שאלה:

הרב פסק שמותר לקיים "בריתה" ביום שישי. אשמח לקבל הסבר על מקורות הדין, וכיצד זה מסתדר עם פשט פסיקתו של המחבר, בסימן רמ"ט?

תשובה:

אתה צודק שאין עושין בע"ש סעודה, חוץ מברית ופדיון הבן, שהיום זמנן. מה שאין כן אירוסין, שאין הכרח לעשותם היום. אך מוזכר שם גם סיום, האם הכרח היה לסיים היום דווקא? אלא כנראה הייתה סיבה לסיים היום דוקא. נלענ"ד שבימינו שאנשים פנויים ביום שישי, יש סיבה מוצדקת לקיים סעודת מצוה ביום שישי, ולכן התניתי שהסעודה תהיה מלווה בדברי תורה, כדי שתהיה סעודת מצוה. איני קובע מסמרות בסברה זו, והרוצה לחלוק יחלוק.

[1] טקס הנהוג בעדות שונות., ידוע גם כ"בריתה", ובו נערכת סעודת הודיה על הולדת בת במשפחה, בדומה לברית המילה.

2.דיון בדבריו

אלא שיש לדון בתשובתו של הרב אריאל, מאחר וכתב המחבר בשולחן ערוך (אורח חיים סימן רמט, סעיף ב):

אסור לקבוע בערב שבת סעודה ומשתה שאינו רגיל בימי החול, ואפילו היא סעודת אירוסין, מפני כבוד השבת, שיכנס לשבת כשהוא תאב לאכול; וכל היום בכלל האיסור. הגה: וסעודה שזמנה ערב שבת, כגון ברית מילה או פדיון הבן, מותר, כן נראה לי, וכן המנהג פשוט. ולאכול ולשתות בלי קביעות סעודה, אפילו סעודה שרגיל בה בחול, כל היום מותר להתחיל מן הדין, אבל מצוה להימנע מלקבוע סעודה שנהוג בה בחול, מתשע שעות ולמעלה.

מבואר בדברי מרן המחבר והרמ"א, שאין מקום להתיר אפילו סעודת מצוה, אלא אם כן חלה חובתה ביום שישי עצמו. ומה שכתב הרב אריאל, שגם סעודת סיום נזכרה בהלכה להיתר, אין הכוונה לשולחן ערוך או רמ"א, אלא לדברי הביאור הלכה (סימן רמט ד"ה או פה"ב), שכתב וז"ל:

או פדיון הבן – והוא הדין בסיום מסכתא.

ולמרות שבדברי רמ"א מפורש ש"סעודה שזמנה ערב שבת" מותרת, ומשמע שאם אין זמנה ביום שישי, אין לקבעה. בכל זאת, ניתן להסביר את הביאור הלכה, שכוונתו דווקא לאדם שסיים את המסכת, באותו יום.

לפי האמור נראה שקשה להתיר סעודת "בריתה" בערב שבת, רק משום שתהפוך לסעודת מצוה, באמירת דברי תורה. כי למעשה, אין לה שום זמן מיוחד, וניתן לקיימה בכל עת. על כן נעיין במקורות, ועל פיהם נדון ונבין, בעזרת השם, אם אכן ניתן לקיים סעודות רשות בערב שבת.

3. מקור הדין

1.      מקור הדין:

בגמרא נפסק בצורה ברורה, שהלכה כרבי יוסי, ומותר לאכול בערב שבת, עד שתחשך:

לא יאכל אדם בערבי שבתות וימים טובים מן המנחה ולמעלה, כדי שיכנס לשבת כשהוא תאוה, דברי רבי יהודה. רבי יוסי אומר: אוכל והולך עד שתחשך (פסחים צט, ב).

מסקנת הגמרא:

הלכה כרבי יוסי בערב שבת.

עם זאת, בסוגיא אחרת מבואר ההיפך הגמור, כמובא בגמרא (גיטין לח, ב):

אמר רבה, בהני תלת מילי נחתי בעלי בתים מנכסיהון: דמפקי עבדייהו לחירותא, ודסיירי נכסייהו בשבתא, ודקבעי סעודתייהו בשבתא בעידן בי מדרשא. דאמר רבי חייא בר אבא א"ר יוחנן: שתי משפחות היו בירושלים, אחת קבעה סעודתא בשבתא, ואחת קבעה סעודתא בערב שבת, ושתיהן נעקרו.

הרי כי, למרות ההיתר הנזכר במסכת פסחים, כאן בגמרא מבואר כי אין היתר, ואדרבה, אסור לקבוע סעודה בערב שבת. ואותה משפחה שנהגה לקבוע סעודה בערב שבת, סופה שנעקרה.

סתירה זו נידונה בדברי הראשונים, והם השיבו כל אחד כשיטתו. יש שנקטו לקולא, כלומר, זהו היתר מוגבל, אך באופן חלקי בלבד. ויש שנקטו לחומרא, כלומר, קביעת סעודה בערב שבת, אסורה כמעט לחלוטין, מלבד מקרים מאד מסוימים.

נציג תחילה את הראשונים שהקלו בקיום סעודת שמחה, בבוקרו של יום שישי. ואחר כך, את שיטת האוסרים.

4.המקילים

שיטת רש"י

רש"י (על מסכת גיטין שם, ד"ה בערב) הציע שני פירושים:

בערב שבת – בלילי שבת, ואין כאן כבוד שבת, דקיימא לן כבוד יום קודם לכבוד לילה, והם היו מתכוונים בשביל ביטול בית המדרש. ואיכא דמפרשי, בערב שבת ממש, וכן בכל יום, מרוב עושר. אבל בהא מיהא איכא איסורא, שיכנס לשבת כשהוא שבע, בלא תאוה.

לפי הפירוש הראשון, מה אותם אלה שנהגו לקבוע סעודה ב"ערב שבת" פירושו, ליל שבת. והגמרא דנה בשני עיוותים שהיו במנהגם זה. האחד, קביעת סעודה בעת הדרשה, מבטאת זלזול בקדושת השבת, שהמקום העיקרי בו היא באה לידי ביטוי הוא בהשתתפות בשיעור התורני. השני, קביעת הסעודה העיקרית של שבת, בליל שבת, יש בה זלזול בעונג יום השבת.

נמצא לפי פירושו הראשון של רש"י, שגם השמירה על קדושת השבת, המשתקפת בשיעור. וגם הקפדה על עונג היום, שניהם חשובים. ואין לפגוע באף אחד מהם[1].

לפי פירוש זה, אין כל איסור לקבוע סעודה ביום שישי. יתכן, שרש"י בחר לפרש באופן זה, כדי ליישב את הסוגיות בפסחים ובגיטין, לבל תסתורנה זו את זו.

בפירוש השני הסביר רש"י, שהללו קבעו את סעודתם בערב שבת כפשוטו. וכדי שהגמרא בפסחים לא תסתור את הסוגיא בגיטין, פירש שהעיוות במנהגם היה, הסעודה הגדולה שעשו בערב שבת. ולמרות שבכל יום מימות השבוע, הורגלו לקבוע סעודה גדולה, ביום שישי צריך למעט קצת מן הסעודה, כדי שסעודת ליל שבת תיאכל בתיאבון. וכך פירש הרמב"ן, שדבריו יובאו בהמשך בע"ה, את דברי רש"י.

לפי זה, נהגה המשפחה השנייה הנזכרת בגמרא, שקבעה את סעודתה בשבת, שלא כדין. כי במקום לבוא לבית המדרש, אל השיעור התורני, כיבדה את השבת בסעודה.

איזון מעניין יש בגמרא זו, בין שני עיוותים שונים. משפחה אחת נענשה על קביעת סעודה בבוקר יום השבת, במקום ללכת לשיעור התורני, הקבוע בשעה זו. באופן הפוך ממש, נענשה משפחה אחרת, על הסעודה המכובדת ביותר שנאכלה בלילה, במקום בבוקר השבת. אף כי הייתה מטרתם לשם מצוה, להותיר זמן פנוי, לטובת השיעור התורני (לפי הפירוש הראשון ברש"י).

כמו מאליה עולה המסקנה, שלכל אחד מן העקרונות הנ"ל, יש לתת את הזמן שלו. הזלזול בדרשה, יש בו סכנה גדולה מצד אחד של זלזול במרכזיותה של לימוד תורה. אבל הזלזול בכבוד השבת, המתבטא בסעודה מכובדת בערב שבת, אף הוא יש בו סכנה. הדרך הנכונה היא, הענקת חשיבות, ופינוי זמן, לכל אחד מן השניים.

(מסופר על תלמיד חכם גדול מאד, שבנו לא המשיך בדרכו. ההסבר שהעניק לכך האב החכם היה, שהדבר ארע משום שחשקו לתורה היה גדול כל כך, שבכל סעודות השבת, לא היה מרבה לשיר ולזמר עם המשפחה, אלא נחפז לסיים את סעודתו, מהר ככל האפשר, על מנת להמשיך ללמוד עוד ועוד. אכן, כפי שראינו בדברי הגמרא, יש חשיבות רבה להעניק לכל סעודה, ובפרט לסעודת הבוקר של שבת, כבוד גדול. ומלבד המאכלים המכובדים והטעימים, יש להאריך בשירות ותשבחות, כיאה וכיאות)

עתה נשוב לענייננו. גם לפי הפירוש השני ברש"י, האיסור לערוך סעודה גדולה בערב שבת, לא נאמר אלא אם הוא מתקיים באופן קבע. אבל אירוע חד פעמי, בערב שבת, לא נאסר.

 

רשב"א

הרשב"א כתב (על מסכת גיטין לח, ב) וז"ל:

ואחת קבעה סעודתה בערב שבת. פירש"י ז"ל בלילי שבת היו קובעים עיקר סעודת שבת ולא בשבת עצמו, וכבוד יום עדיף. ועוד פירש, בערב שבת ממש. ואיכא דקשיא ליה, דהא קיימא לן כרבי יוסי דאמר, אוכל והולך עד שתחשך, ואפילו להתחיל נמי. וי"ל דהני מילי לצורך שעה, אבל לעשות כן תמיד, מיחזי כמזלזל בכבוד שבת. ורבנו חננאל ז"ל פירש, שהיו קובעין סעודה ביום ששי, ומתוך כך היו נמנעין מלהתעסק בצרכי שבת.

מבואר כי לדעתו, העיוות בהנהגת משפחה זו שנעקרה היה ההרגל, שהורגלה לסעוד את סעודתם בערב שבת. כי בכך הפכו את ערב שבת ליום קדוש, שמתחרה כביכול עם שבת. ואף שבמסכת פסחים התירה הגמרא לאכול סעודה בכל ערב שבת, לא התירה זאת אלא באופן אקראי.

נמצא לשיטת רבנו חננאל, המצוטט ברשב"א, שסיבת האיסור היא, אי יכולתו, של העסוק בסעודה בערב שבת, להשקיע את כל מרצו בהכנות הנדרשות לכבוד השבת. עם זאת, ניתן ללמוד מלשונו, ומההקשר עם דברי הרשב"א עצמו, שהאיסור לא נאמר אלא בסעודה קבועה, המתקיימת ביום שישי. אבל סעודה הנערכת באופן חד פעמי, לא תעכב את האדם מהתארגנות הן לסעודה הנערכת בערב שבת, והן לכל הדרוש לו במהלך השבת. הלכך רק סעודה קבועה, שרגילים לעשות מידי שבוע, בערב שבת, היא שאסורה. אבל באופן חד פעמי, לא נאסר הדבר.

 

רמב"ן

ואחת קבעה סעודתה בע"ש. פרש"י ז"ל, בלילי שבת, היו קובעין עיקר סעודת שבת, ולא ביום, וכבוד יום עדיף. ועוד פירש, בע"ש ממש. וקשה לי, דהא קיימא לן כרבי יוסי דאמר, אוכל והולך עד שתחשך, ואפילו להתחיל. וי"ל, הני מילי פעם אחת מפני הצורך, אבל לעולם, לא. משום דכיון דכל יומא ויומא עביד הכי, מיחזי כמאן דמזלזל ביקרא (נ"א: דמבטל יוקרא) דשבתא. ועוד אפשר, שלא היו אוכלין משתחשך, ולא מסדרין שולחנם. ואמרינן התם, לעולם יסדיר אדם שלחנו בערב שבת, אף על פי שאינו צריך אלא לכזית, ומיהו טועמין היו שם מידי, משום קידוש, דלא משמע דליבטלו קידוש היום לגמרי, אלא כבוד לילה היו מבטלין (חידושי הרמב"ן מסכת גיטין דף לח עמוד ב).

תחילה הביא הרמב"ן את דברי רש"י ופירש, כי לפיו, יש להבחין בין סעודה הנערכת בקביעות, לזו הנערכת באופן חד פעמי. אך בפירושו השני, ניתן להתיר כל סעודה בערב שבת, וכדברי רבי יוסי. אלא שאותה משפחה שנעקרה, זלזלה בהכנת סעודות השבת, על כן נעקרה. כי אחר אכילתם בערב שבת, לא ערכו סעודה נוספת בליל שבת, רק עשו קידוש, וטעמו לחם בגודל כזית, כדי לצאת ידי חובה. גם לפי פירוש זה, אין איסור לקיים אירוע בערב שבת. אך יש להכין את הבית, וכל המצרכים הנדרשים, כדי לכבד את השבת כראוי. ונמצא כי הסיפור של המשפחה שנעקרה, אינו נוגד את המובא במסכת פסחים.

 

המאירי כתב (בית הבחירה למאירי, על מסכת גיטין לח, ב) וז"ל:

כבר ביארנו במקומו שאסור לסייר נכסיו בשבת, לידע מה הם צריכים, וכן אסור לקבוע סעודה בערב שבת. ואף על פי שפסקנו במקומו (פסחים שם), אוכל והולך עד שתחשך, פירושו, במי שנזדמן לו כן במקרה, מצד אי זה צורך. אבל שיעשה כן דרך מנהג קבוע, להיות אכילתו כבשאר הימים, אף על פי שאוכל מעט בליל שבת, מטעם קידוש במקום סעודה. מכל מקום זלזול שבת הוא, וקללת חכמים תלויה על צווארו. וכן אסור לקבוע סעודתו בשבת, בשעת הדרשא. אלא יכוין להיות סעודתו בכדי שיוכל לילך ולשמוע, שלא ניתנו ימי השביתה והמועדות לאכילה ושתיה לבד, אלא להיות רובו של יום בקדושה, להבין ולהשכיל לשמוע ללמוד וללמד לשמור ולעשות, על זה נאמר שבת ליי א-להיך.

גם לפי המאירי לא נאסרה אלא סעודה קבועה, שתדחה את כבודה של השבת. אבל סעודה חד פעמית לא נאסרה כלל. נוסף על כך, תיאר המאירי בצורה מושכת לב, את האיזון הנכון בין מצות העונג, למצות הקדושה. כי ההלכה מלמדת, שהעונג אינו דוחה את הקדושה, אלא מוסיף עליה.

עד כה הצגנו את שיטות הראשונים הסוברים, שאין כל מקור האוסר סעודה בערב שבת, אם היא מתקיימת באופן אקראי.



[1] לפי הפירוש הראשון, הסעודה החשובה שסעדו היתה בליל שבת, במקום בבוקר. והעיוות הוא, ביטול כבוד שבת, שעיקרו בסעודה של הבוקר. עם כל זאת, היתה להם מטרה טובה "בשביל ביטול בית המדרש", שהתכוונו לשם מצוה, כמו שפירש ים של שלמה שם. ובכל זאת נענשו, משום שביטלו כבוד שבת.

לפי הפירוש השני, סעדו בערב שבת, ולאחר שנמלא כרסם, לא יכלו לסעוד בליל שבת. ועל ביטול סעודה זו נענשו.

5.האוסרים

הטור

הטור תירץ את הסתירה בין המובא במסכת פסחים למובא במסכת גיטין, באבחנה בין אכילה לסעודה. כי מה שהותר בערב שבת, וכמובא בפסחים, היא אכילה. ומה שעולה ממסכת גיטין, שנאסרה לאכול בערב שבת, אין זה אלא סעודה, כפי שכתב:

אין קובעין סעודה בערב שבת, משום כבוד שבת. ומותר לאכול עד שתחשך. ומכל מקום אסור לקבוע בו סעודה, כדי שיכנס לשבת כשהוא תאב לאכול.

נמצא כי לדעתו, יש איסור לקבוע סעודה, ביום שישי, החל מבוקרו של יום.

 

הרמב"ם

לדעת הבית יוסף והמגיד משנה, גם הרמב"ם סבור כי במשך כל יום השישי, אסור לקבוע סעודה. ונקטו כן, על פי לשונו (הלכות שבת פרק ל הלכה ד):

אסור לקבוע סעודה ומשתה בערב שבת מפני כבוד השבת, ומותר לאכול ולשתות עד שתחשך. ואף על פי כן, מכבוד השבת, שימנע אדם מן המנחה ולמעלה, מלקבוע סעודה, כדי שיכנס לשבת, כשהוא מתאוה לאכול.

דברי הרמב"ם טעונים הסבר. כי הוא מתחיל באיסור כלשונו "אסור לקבוע סעודה ומשתה בערב שבת". וממשיך בהיתר "מותר לאכול ולשתות עד שתחשך". ולא ציין את ההימנעות מן המאכלים אלא כמדת חסידות, שלא לקבוע סעודה מן המנחה ולמעלה. משמע, בשאר היום, מותר ללא כל חשש.

נביא כאן את הסברו של הטור:

לשון הרמב"ם "מצוה שימנע אדם מן המנחה ולמעלה לקבוע סעודתו".

והטור מקשה עליו:

ונראה דאף קודם המנחה נמי אין לקבוע, דערב שבת סתמא קאמר. דגרסינן בפרק השולח (לח, ב), א"ר חייא בר אבא א"ר יוחנן, שתי משפחות היו בירושלים, אחת קבעה סעודתה בערב שבת, ואחת בשבת. פירוש, בשעת בית המדרש, ושתיהן נעקרו.

מבואר בדברי הטור, כי לשיטת הרמב"ם, אסור לקבוע סעודה ביום שישי משעת המנחה ולמעלה. ומה שכתב הרמב"ם בתחילת דבריו "אסור לקבוע סעודה בערב שבת", אין זו אלא כעין כותרת. ואחריה כבר מופיע ההסבר, מתי חל איסור זה, שכן כל היום "מותר לאכול". וצריך "להימנע מן המנחה ולמעלה".

אולם המגיד משנה לא פירש כך, כמצוטט בבית יוסף:

ופירש הרב המגיד שסעודה ומשתה שאינו נהוג בימות החול, אסור לעשותו בערב שבת, וכל היום בכלל האיסור. ולאכול ולשתות בלי קביעות סעודה, אפילו סעודה שרגיל [בה] בחול, כל היום מותר להתחיל, כרבי יוסי דפרק ערבי פסחים. ולקבוע סעודה שנהוג בה בחול, מצוה להמנע מתשע שעות ולמעלה, לפי שסבור דאף על גב דקיימא לן כרבי יוסי, דאמר אוכל והולך עד שתחשך, דהיינו דוקא בלי קביעות סעודה, עכ"ל.

לדבריו, יש כאן שלשה חילוקים. סתם אכילה, מותרת כל היום. סעודה הנהוגה ביום חול, יש להימנע ממנה, מן המנחה ולמעלה. וסעודה שאינה רגילה ביום חול, אסורה כל היום.

לדבריו, אסור לקיים סעודת "בריתה" גם בבוקר.

אך הט"ז פירש בדרך אחרת, את דברי הרמב"ם. לאחר שדקדק בלשון הרמב"ם, ששינה לשונו, בין תחילת ההלכה לסופה. בתחילת ההלכה כתב הרמב"ם "אסור לקבוע סעודה ומשתה". ובסוף ההלכה השמיט את המילה משתה "שימנע אדם מן המנחה ולמעלה מלקבוע סעודה", ההסבר לכך הוא, כלשון הט"ז:

אלא התירוץ על זה, דאותה משפחה קבעו סעודה ומשתה שקבעו עצמן לשתות, כדרך ששותין דרך שכרות, ועל כן נענשו. ועל כן זכר הרמב"ם "אסור לקבוע סעודה ומשתה". וזה כל היום, דעל ידי שישתכר, יבטל משבת לגמרי. ואם כן יש כאן שני דיוקים. האחד, דבלא קביעות אפילו אוכל ושותה, אין איסור. והשני, דאפילו בקביעות סעודה מותר, כל שלא קובע גם לשתיה. על כן אמר אחר כך, ומותר לאכול ולשתות עד שתחשך, היינו הדיוק הראשון. ואח"כ אמר ואף על פי כן ימנע אדם שלא לקבוע סעודה, פירוש, אפילו בלא קביעות משתה. שזהו מותר מצד הדין, דהא לא ישתכר ולא יבטל כבוד שבת לגמרי. מכל מקום ימנע אדם עצמו שלא לקבוע אפילו סעודה לחוד, כדי שיכנס לשבת כשהוא מתאוה, כנלע"ד נכון, בפירוש דברי הרמב"ם.

נמצא מדבריו, כי דווקא סעודה ששותים בה יין או אלכוהול, היא זו שיש בה איסור. אך אם אין בה משקאות אלכוהוליים, זו סעודה מותרת.

 

השולחן ערוך

המחבר פסק בשולחן ערוך כשיטת הרמב"ם, על פי פירושו של הרב המגיד. וכפי שהסביר בבית יוסף, שפירושו הוא הנכון, כלשונו:

אסור לקבוע בערב שבת סעודה ומשתה שאינו רגיל בימי החול, ואפילו היא סעודת אירוסין, מפני כבוד השבת, שיכנס לשבת כשהוא תאב לאכול; וכל היום בכלל האיסור. ולאכול ולשתות בלי קביעות סעודה, אפילו סעודה שרגיל בה בחול, כל היום מותר להתחיל מן הדין, אבל מצוה להמנע מלקבוע סעודה שנהוג בה בחול, מתשע שעות ולמעלה.

לדבריו, אין לקבוע סעודת "בריתה" או כל סעודה אחרת משך כל היום, וכדבריו גם פסק הטור. ואין לתמוה, מדוע לא התחשב ברשימת הראשונים שפסקו לקולא, כנתבאר לעיל. משום שהגמרא סיפרה על אותה משפחה שנתבעה בחומרה ונעקרה, רק מן הסיבה הזו, שקבעה סעודה בערב שבת. וזה עונש קשה במיוחד. ואף שאפשר להסביר, כי למרות שיש היתר, היא בכל אופן נתבעה קשות משום שנהגה כך בקביעות. בכל זאת, ענישתם הקשה חושפת כי לא היה זה לרצון ה', אף שהעונש הראוי למי שמקיים סעודה חד פעמית, ודאי אינו כה חמור.

עם זאת, עדיין יש לברר, כיצד הסיקו מן ההרגל של אותה משפחה לסעוד כל ערב שבת, שיש איסור בסעודה הנערכת באופן חד פעמי? ונראה, שאם סעודה רגילה אסורה בקביעות בערב שבת, מפני כבוד השבת, הסברא נותנת שאפילו אירוע חד פעמי ייאסר, מחשש שיאפיל על כבוד השבת, בחשיבות שתינתן לו.

כלומר, יתכן שהסעודה בערב שבת תהפוך את השבת לפחות רלוונטית. וכפי שהסביר הרמב"ם, הסעודה בשבת, היא חלק מהנהגות הכבוד שאנו נוהגים, כדי להביע כבוד ליום השבת, שהוא היום החשוב בשבוע. ואין לפגוע בחשיבות יום זה, בהפיכת יום שישי, ליום חשוב ומיוחד. בזמננו יש לכך חשיבות רבה עוד יותר, כי רבים אינם עובדים ביום שישי, ויש חשש גדול, שהחגיגה שתארע ביום זה, תאפיל על החגיגיות והנכבדות של יום השבת.

6.מסקנה

הואיל ופסיקתו של המחבר בשולחן ערוך, התקבלה על כלל ישראל כפסיקה ההלכתית המחייבת, על כן לכתחילה, אין לקבוע סעודת שמחה בערב שבת, שאינה חייבת להיערך דווקא ביום זה, אף מבוקרו של יום. עם זאת, יש למיקל על מי לסמוך, הלוא המה רש"י, הרשב"א, המאירי, והרמב"ם כפי שפירשוהו הטור והט"ז.

אך כאמור, לכתחילה, אין לזוז מדברי המחבר בשולחן ערוך, המבוססת על פסיקת הטור והרמב"ם, כפי שהבין הרב המגיד.

יחזקאל אלישמע בוצ'קו

נושאים נוספים בהלכות שבת

בדין גרופה וקטומה

חימום אוכל יבש על פלטה

האם מותר לאכול לפני מוסף

מראית עין חלק א'

מראית עין חלק ב'

קריאת עיתונים וספרי חול בשבת

שפשוף כתם בשבת

בירורי שיטות בענייני מוקצה

נגיעה במוקצה

האיסור לשחק בכדור בשבת

שימוש בחשמל בשבת

מוני מים – מכתב לגאון הרב אליהו אברג'ל אברג'ל

מונים מים – פסק הרב אליהו אברג'ל שליט"א

הנחת סוללה במכשיר שמיעה בשבת

פסיקת הבית יוסף בשבירת חבית

קשר כפול בנעליים

האם מותר לאכול בכליו של מחלל שבת

מדוע כלי שני אינו מבשל

הנאה ממלאכת שבת

בדין אפיה של גוי ביום כיפור

ברירה בכלים

שימוש במגבונים בשבת

פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן

ריסוק ירקות בשבת

עשיית איסור דרבנן עבור החולה

חילול שבת להצלת אינו יהודי

שימוש בטלפון ובזום בשבת ויו"ט בשעת הדוחק

נטילת ציפורניים בשבת

מלאכת הכותב וכתיבה בלעז

מעמר במקום גידולו

הגדרת קורע

כח ההיתר בטלטול ברשות הרבים

הוצאה בשבת

ערוב היישוב כוכב יעקב

שער היישוב שנפתח בשבת

חזרה בשבת לצורך היוצא עבודה ביטחונית

היוצא להציל האם יכול לחזור

שאיבת חלב בשבת

סחיטת שיער בשבת

שימוש במעלית שתוקנה בשבת

פיקוח נפש להצלת גוי

דילוג לתוכן