היוצא לטפל בחולה בשבת האם יכול לחזור?
סימן ת"ז
1. מבוא
2. אלפיים אמה או חזרה למקומו
3. התירו סופן משום תחילתן
4. הסתירה בפסיקה
5. ביאורו של המנחת שלמה
6. ביאורו של האגרות משה
7. ביאור נוסף
8. ביאור הגמרא על פי הרמב"ם והתוס'
9. יציאה חד פעמית או קבועה
10. למעשה
11. הערות
1. מבוא
מאמר זה עוסק בשאלה שכיחה מאד, והיא, מה דינם של אנשי רפואה והצלה היוצאים מביתם, תוך כדי חילול שבת, להצלת חיים, ומבקשים לשוב חזרה אל ביתם ומשפחתם, בסיום הטיפול בנפגע. האם ההלכה מתירה את שובם, או שהיא אוסרת זאת. ונידונה שאילה זו בפוסקים האחרונים, אלה מתירים ואלה אוסרים.
הרב משה פיינשטיין התיר לשוב הביתה בגלל העיקרון "התירו סופן משום תחילתן", שמשמעותו, אם לא נתיר את שיבת המצילים אל ביתם, יש לחשוש שבעתיד יסרבו לצאת[1].
כך היא גם משמעותם הפשוטה של דברי הרמב"ם בפרק ב מהלכות שבת, שבהביאו את ההיתר לחזור הביתה, כתב בטעם הדבר 'כדי לא להכשילן לעתיד לבוא', ראה לשונו:
"מצוה על כל ישראל שיכולין לבוא לצאת ולעזור לאחיהם שבמצור ולהצילם מיד הגוים בשבת, ואסור להן להתמהמה למוצאי שבת, וכשיצילו את אחיהן מותר להן לחזור בכלי זיין שלהן למקומם בשבת כדי שלא להכשילן לעתיד לבוא" (רמב"ם פ"ב מהלכות שבת הכ"ג).
אלא שלעומת הרב פיינשטיין, נקט הרב אוירבאך במנחת שלמה (חלק א סימן ח) כי יש לאסור את שובם הביתה, כי אין הצדקה בחשש זה לחילול שבת, שכן אין בני ישראל חשודים להמנע מהצלת אחיהם עקב חוסר נוחות מסוימת[2], כמו שכתב בלשונו:
ואף שלצערנו יש הרבה רופאים קלי דעת אשר לגבי דידהו החשש הוא אמת שהם חשודים להמנע מלכת להציל את החולה אם לא יוכלו אח"כ לחזור ברכב לביתם, מ"מ אנו אין בכוחנו להתיר משום כך איסורי תורה.
למעשה, דעות מנוגדות אלו שרשם בסוגיא התלמודית, במסכת ערובין, שם דנו בשאילה זו במשנה ובגמרא. ופשטות דברי הגמרא והשלחן ערוך מורים כשיטת המנחת שלמה, וכפי שנבאר. ואילו דברי הרמב"ם מורים כשיטת האגרות משה. והסבר הדבר הוא, שאכן קיימות שתי שיטות בראשונים בהלכה זו, כפי שנבאר. בסיום המאמר, נסביר כיצד לנהוג למעשה.
2. אלפיים אמה או חזרה למקומו
כאמור, נידונה שאלה זו במשנה במסכת עירובין, ובגמרא שם העלו את הקושי בהבנת המשנה, שלכאורה קיימת בה סתירה פנימית. הנה מבואר במשנה:
"מי שיצא ברשות (כגון שהלך להעיד עדות החודש, או שיצא להציל נפשות, או מילדת שיצאה חוץ לתחום עירה כדי לילד). ואמרו לו כבר נעשה מעשה – יש לו אלפים אמה לכל רוח (מהמקום אשר הוא שם בעת שהודיעוהו או בעת שהציל) וכו', כל היוצאים להציל חוזרין למקומן" (עירובין מד:).
המתבונן יבחין כי המשנה סותרת את עצמה לכאורה, שבתחילתה הגבילה את היוצא להציל ברשות לבל יצא מעבר לתחום אלפיים אמה (2000), ואילו בסופה התירה את חזרתו למקומו ללא גבול.
אפשר ליישב סתירה זו בשני דרכים. האפשרות הפשוטה היא, שתחילת המשנה דנה בעֵד היוצא להעיד על מולד הלבנה, לצורך מצות קידוש החודש, ואילו בסופה המשנה דנה ביוצא להציל, וכך היא משמעותה הפשוטה של הגמרא.
וכל היוצאין להציל חוזרין למקומן (משמע בדברי המשנה, שאם יצא חוץ לתחום כדי להציל נפשות, דהיינו יצא ברשות, יכול לחזור לעירו ולתחומו מכל מקום שנמצא. ועל כן מקשה הגמ') ואפילו טובא!? (וכי אפילו אם יצאו חוץ לעיר הרבה, יותר מאלפיים אמה מסוף תחום העיר, מותרין לחזור למקומן!?) והא אמרת רישא אלפים אמה ותו (יותר) לא!
אמר רב יהודה אמר רב: שחוזרין בכלי זיין למקומן (כלומר: עד המקום שהתירו להם חכמים, ואין אומרים כיון שנעשה מעשה ישליכו כלי זיינן מעליהן ולא יחללו שבת בהעברת ארבע אמות ברשות הרבים ובהכנסה מרשות הרבים לרשות היחיד). ומאי קושיא? דילמא להציל שאני ע"כ (עירובין דף מה עמוד א).
הנה הקשתה הגמ' סתירה זו, והשיבה (אחר ישובו של רב יהודה אמר רב) שקיים חילוק פשוט בין היוצא להציל לשאר יוצאים. ולולי פירוש רש"י על שלב זה בגמרא, היה אפשר לפרש בפשטות, שהגמרא מציעה לתרץ כדברינו, שתחילת המשנה עוסקת בעד הבא לקדש את החודש, שהוא מוגבל בתנועתו לאלפיים אמה ולא הותרה שיבתו אל הבית. ואילו סוף המשנה, עוסקת בכל הבאים להציל, בין מאויבים בין לריפוי חולים, שהתירה את שיבתם למקומם, וכפי שמשמע בפירוש המשניות של הרמב"ם, שבהמשך המאמר יובא ויוסבר בעזרת השם, בטוב טעם ודעת.
אולם מפירוש רש"י בסוגיא משמע לא כך, שהוא הסביר כי ההקלה לכל הבאים להציל ניתנה רק לבאים להציל מן האויבים, שרק אצלם קיים חשש שאם יִוותרו במקומם, ישובו האויבים ויתקפו אותם. וכך כתב (בד"ה דילמא להציל שאני):
"ומי שיצא ברשות דמתניתין – איכא לאוקמי בעדות החדש, ובחכמה הבאה לילד, אבל הבא להציל מאויבים – יש לחוש שמא אויבים ירדפו אחריו, הלכך אפילו יותר מאלפיים אמה יכנסו לעיר".
מסקנה זו, שסוף המשנה עוסקת רק בבאים להציל מן האויבים, עולה גם מהמשך הסוגיה:
אלא, אי קשיא הא קשיא: דתנן (במסכת ראש השנה), בראשונה לא היו זזין משם כל היום כולו (מי שהלך להעיד על החודש), התקין רבן גמליאל הזקן שיש להן אלפים אמה לכל רוח. ולא אלו בלבד אמרו, אלא אפילו חכמה הבאה לילד, והבא להציל מן הגייס ומן הנהר ומן המפולת ומן הדליקה – הרי הן כאנשי העיר, ויש להן אלפים אמה לכל רוח. ותו (יותר מאלפים אמה לכל רוח) לא? והא אמרת: כל היוצאין להציל חוזרין למקומן, אפילו טובא (אפילו יותר מאלפים אמה)!
אמר רב יהודה אמר רב, שחוזרין בכלי זיין למקומן (אין "מקומן" פירושו שיחזרו למקום שלהם אפילו הוא חוץ לתחום, אלא פירושו מקום מנוחתן בתוך התחום, והחידוש הוא שעליהם לקחת אתם את נשקם), כדתניא: בראשונה היו מניחין כלי זיינן בבית הסמוך לחומה, פעם אחת הכירו בהן אויבים ורדפו אחריהם, ונכנסו ליטול כלי זיינן, ונכנסו אויבים אחריהן. דחקו זה את זה, והרגו זה את זה יותר ממה שהרגו אויבים. באותה שעה התקינו שיהו חוזרין למקומן בכלי זיינן.
רב נחמן בר יצחק אמר: (כדי לתרץ סתירת משנתנו, דקתני, שהיוצאין להציל חוזרין למקומן, למשנה דראש השנה, דקתני, שאף הבא להציל אין לו אלא אלפיים אמה לכל רוח,) לא קשיא; כאן – שנצחו ישראל את אומות העולם (ואין להם לחוש מפני האויבים), כאן – שנצחו אומות העולם את עצמן (כלומר: את ישראל, ויש לחוש שירדפו אחריהם, ולפיכך חוזרין למקומן).
מבואר כי בתחילה סברה הגמ' שאפשר לחזור אפילו יותר מאלפיים אמה, שהרי שאלה "ותו לא", כלומר, והרי הותרה חזרה אפילו יותר מאלפיים אמה. אלא שאחר כך דחתה הגמרא הבנה זו, ובשני התירוצים לא התירה לחזור יותר מאלפיים אמה בלא סכנה, שבתירוץ הראשון אמרו כי חובה לשוב אל מקום המנוחה ולשאת את הנשק ולהביאו שמה, אבל לא לעבור את התחום. ובתירוץ השני התירו לחזור למקומו הראשון, אפילו יותר מאלפיים אמה, אבל רק כשיש סכנה לנשאר בתחום.
נמצא כי מסקנת הגמרא מעניקה סימוכין ותימוכין לפירושו של רש"י שנקט כי ההקלה בסוף המשנה בערובין שמותר לכל הבאים להציל לחזור למקומם, ניתנה רק לבאים להציל מן האויבים, שרק אצלם קיים חשש סכנה כשיִוותרו במקומם.
3. התירו סופן משום תחילתן
אמנם משאילת התוספות (עירובין מד: ד"ה כל) ניתן להסיק שהגדירו את ההיתר לחזור למקומו בצורה שונה, שהם אמרו וזה לשונם:
"כל היוצאין להציל חוזרין למקומן – הא דלא חשיב ליה בפ"ק דביצה[3] (דף יא:) גבי הנך שלשה דהתירו סופן משום תחילתן, דזה אינו חידוש וכל הנהו צריכי כדאמרינן התם[4]".
הרי שהבינו כי היתר זה מקורו בתקנת חכמים הנקראת 'התירו סופן משום תחילתן', והיא מורה להתיר חזרה אל הבית, כדי שלא ימנעו מהצלה בעתיד. וזה שונה מפירוש רש"י, שנקט כי לא הותרה חזרה למקום אלא לנתונים בסכנה, כלומר משום פיקוח נפש, ולא מחמת 'התירו סופן משום תחילתן'.
ונראה שגם הרמב"ם לא פירש כרש"י, שכן לא התנה את שיבתם לבית דוקא בחשש סכנה, אלא סתם וכתב:
מצוה על כל ישראל שיכולין לבוא לצאת ולעזור לאחיהם שבמצור ולהצילם מיד הגוים בשבת, ואסור להן להתמהמה למוצאי שבת, וכשיצילו את אחיהן מותר להן לחזור בכלי זיין שלהן למקומם בשבת כדי שלא להכשילן לעתיד לבוא.
אף בשולחן ערוך לא כתב שההיתר תלוי בחשש סכנה אלא סתם וכתב (אורח חיים שכ"ט, ט):
"כל היוצאים להציל חוזרים בכלי זיינם למקומם".
הרי שלא פירט כלל שההיתר ניתן דוקא בחשש סכנה, או ש'למקומם' הכוונה דוקא לתוך התחום.
4. הסתירה בפסיקה
אמנם במקום אחר סתרו הרמב"ם והשולחן ערוך את עצמם, שכתבו כי הותר ליוצאים לשוב רק עד אלפים אמה לכל רוח במקום חנייתם. או לחילופין, במקום סכנה, לשוב עם הנשק למקומם ממש.
הנה כתב הרמב"ם:
"היה יוצא ברשות, ואמרו לו – והוא הולך בדרך – כבר נעשית המצוה שיצאת לעשות, יש לו ממקומו אלפים אמה לכל רוח. ואם היה מקצת תחום שיצא ממנו ברשות, מובלע בתוך אלפים אמה שיש לו ממקומו, הרי זה חוזר למקומו וכאילו לא יצא. וכל היוצאין להציל נפשות ישראל מיד גוים או מן הנהר או מן המפולת, יש להם אלפים אמה לכל רוח, ממקום שהצילו בו. ואם היתה יד הגוים תקיפה, והיו מפחדים לשבות במקום שהצילו בו, הרי אלו חוזרין בשבת למקומן ובכלי זינן" (הלכות שבת פרק כז הלכה יז).
וכן כתב המחבר בשולחן ערוך.
"כל היוצאים להציל נפשות ישראל מיד עובדי כוכבים או מן הנהר או מן המפולת, יש להם אלפים אמה לכל רוח ממקום שהצילו בו; ואם היתה יד כותים תקיפה והיו מפחדים לשבות במקום שהצילו, הרי אלו חוזרים בשבת למקומם ובכלי זיינם" (הלכות תחומין סימן ת"ז סעיף ג).
פסק זה של הרמב"ם והשו"ע תואם אמנם במדויק את מסקנת הסוגיה בעירובין, וכפי שביארנו לעיל, אבל סוף כל סוף, הוא סותר את הפסיקה שלהם עצמם, שסתמו ולא תלו את ההיתר דוקא בסכנה.
5. ביאורו של המנחת שלמה
בישוב פסיקת השלחן ערוך כתב הרב אוירבאך כי הדין השני בסימן ת"ז בא להסביר את הדין הראשון בסימן שכ"ט. כלומר, מה שכתב השולחן ערוך בסימן שכ"ט, שחוזרים למקומן, אין כוונתו שחוזרים למקומן ממש, אלא למקומן בתוך התחום החדש[5], כמו שמבואר בסימן ת"ז.
הנה לשונו במנחת שלמה:
"מה שלא נזכר בשו"ע שמותר לחזור למקומם בכלי זיינם גם בנִצחו ישראל, הוא מפני שבסימן שכ"ט פסק השו"ע "כל היוצאים להציל חוזרים בכלי זיינם למקומם" והוא כלשון הרמב"ם בפ"ב משבת הכ"ג, ממילא גם נכלל בזה הדין של נצחו ישראל, אלא שאז מקומם הוא רק עד אלפים אמה ותו לא. ומה שלא נזכר בסימן שכ"ט התנאי של מפחדים לשבות במקום שהצילו, היינו מפני שסמך על דבריו בסימן ת"ז, ושם מפורש כתב שגם בנצחו עכו"ם דמותרין לחזור אפילו יותר מאלפים אמה הוא רק אם הם מפחדים לשבות במקום שהצילו" (מנחת שלמה ח"א סימן ח).
פירוש זה, המגביל את היתר השיבה רק לגבולות התחום, או רק בחשש סכנה, הוא גם הפירוש המקובל על מפרשי המשנה, שהסבירו את סוף המשנה 'חוזרין למקומן', לאו דווקא למקומן מחוץ לתחום, אלא למקומן בתוך התחום (עיין תוספות יום טוב ותפארת ישראל עירובין שם).
אחר העיון נראה שגם הבית יוסף הבין כך הלכה זו, שכן בדבריו בסימן שכ"ט ציין לסימן ת"ז, ובסימן ת"ז הביא את הגמרא ומסקנתה. משמע מזה, שרצה לפרש בסימן ת"ז את דבריו בסימן שכ"ט. ובסימן ת"ז הרי כתב מפורש שאין להם לחזור למקומן אם הוא מחוץ לתחום שבת.
הנה לשון הבית יוסף:
אלא אי קשיא הא קשיא דתנן (ר"ה כג:) ולא אלו בלבד אלא אפילו חכמה הבאה ליילד והבא להציל מיד הגוים ומן הנהר ומן המפולת הרי הן כאנשי העיר, ויש להם אלפים אמה לכל רוח. ותו לא, והא אמרת כל היוצאין להציל חוזרין למקומן, אפילו טובא. אמר רב חוזרין בכלי זיינן למקומן, כלומר, דהא דתנן חוזרין למקומן לאו בשיעור ההליכה מיירי אלא לומר שחוזרין בכלי זיינן למקומן. ורב נחמן שני, כאן בשנצחו ישראל את הגוים, כאן בשנצחו הגוים את עצמן. וכתב הרא"ש וכו' בשם רבינו מאיר (פסקי עירובין סי' צא) דהלכתא כהנך תרי אוקימתי, וכן דעת הרמב"ם בפרק כ"ז מהלכות שבת (הי"ז), עד כאן (בית יוסף אורח חיים סימן ת"ז).
ואף על פי שבדבריו נמצא דוחק גדול, שבפירוש "למקומן" הסביר כי הותר לשוב למקום שלהן דווקא בתוך התחום וזה דוחק כי המשמעות הפשוטה אינה כך. בכל זאת אפשר ליישב לשון זו גם במשמעות הפשוטה, שכן בזמנם אכן לא היו כל מכוניות ודרכי התקשרות מהירה, ומאד סביר להניח שרוב ההצלות ארעו דוקא בתוך התחום, ולכן יתכן מאוד שזו הכוונה בסימן שכ"ט, שהותרה רק שיבה למקום המצוי בתוך התחום, ואילו בסימן ת"ז הוסיף המחבר שבמקום סכנה, אפילו כשמקומם רחוק, גם הותרה חזרתם[6].
6. ביאורו של האגרות משה
ישוב אחר לסתירת פסקי הרמב"ם והשולחן ערוך נמצא בדברי האגרות משה, שהוא מחלק ומבדיל בדעת היוצאים. והיינו, שאם בדעתם סברו המצילים כי ההצלה תארך זמן רב, ודאי היה בדעתם להישאר במקום ההצלה, אבל אם שיערו כי לא תארך ההצלה זמן רב, מן הסתם יצאו על דעת לחזור.
וההבדל הוא, שדוקא כשיצאו להצלה שאמורה להיות קצרה יש לחשוש שמא לא ירצו לצאת בפעם הבאה, ועל כן יש להתיר את שובם הביתה, כאחד מהדברים שהתירו סופן משום תחילתן, ואולם כאשר יצאו על דעת להישאר, כי הסכימו בדעתם שפעולת ההצלה תארך זמן רב, אין להתיר את שובם, אפילו כשזמן ההצלה התקצר מאד, כי אין לחשוש שבפעם הבאה ימנעו מהצלה.
וכך כתב באגרות משה:
"ולכן פשיטא להו לתוס' ולרשב"א[7] שאיירי ברוב עניני הצלה ובשעת שלום והוא גם בהצלת יחיד שנמי חוזרין למקומן שהוא רק מטעם התירו סופן משום תחלתן. עכ"פ מפורש בתוס' ורשב"א שמותר לחזור אף רק משום חשש התרשלות דזהו ענין התירו סופן משום תחלתן, והתוס' כתבו דאין בזה חדוש כלל.
והנכון בשיטת הרמב"ם דבעכו"ם שצרו על איזה עיר הרי אלו שבאין להציל צריכין לגרש את העכו"ם שהם מחוץ לעיר, וכשבאו לשם אנשים בכלי זיין שבכחם בעזר השי"ת להרגם ולגרשם הוא זמן קצר ברוב הפעמים, וכשיראו שבאין לעזרה לא יבואו שוב, שלכן יש יותר לתלות שידעו שעל זמן קצר הלכו לשם, דלכן רשאין לחזור לבתיהם, אפילו יותר מאלפיים ויותר מי"ב מיל, מטעם כדי שלא להכשילן לעתיד לבא וכו' ובפכ"ז לא הזכיר עכו"ם שצרו, אלא כל היוצאין להציל נפשות ישראל מיד עכו"ם, שלשון זה משמע שכבר נלחמים בעיר, שאיכא שם כמה מקומות, דכל בית ובית הוא מקום בפני עצמו, ויכולין להתחבא, והמצילין צריכים לחפש בכל הבתים והחצרות ובכל המחבואות שאפשר ואי אפשר להם לידע איך שניצולו, עד זמן גדול, שלכן אף שאירע שנודעו שכל העכו"ם כבר הלכו מהעיר בזמן קצר, לא התירו להם לחזור לבתיהם, שליכא חשש התרשלות, מאחר שבתחלה הלכו על דעת כך, כדלעיל" ע"כ (אגרות משה ח"ד סימן פ).
והנה אף שהחילוק הזה מסתבר מאוד, אבל קשה להעמיס הסבר זה בדברי השולחן ערוך, שכן כמעט מפורש בבית יוסף שסימן ת"ז מסביר סימן שכ"ט, וגם בלשון הרמב"ם פירוש זה קצת דחוק[8].
7. ביאור נוסף
ונראה לי ליישב הסתירה הנ"ל בדרך שונה, ושורש התירוץ נמצא בדברי הרמב"ם בפירושו על המשניות, מהם עולה כי אין כל סתירה בין שתי ההלכות, אלא יש כאן שני היתרים שונים, ושניהם אמת, האחד בדיני מלאכות שבת, והאחר בדיני תחומין[9].
מה שכתב הרמב"ם בהלכות תחומין, שהותר לנוע במקום שבו הצילו אלפים אמה לכל רוח, זהו משום שבזמנם לא היו להם רכבים ומן הנמנע היה לחזור מהר מרחקים גדולים ביום אחד למקומם ולביתם, והיה יותר נוח להישאר במקום, וכדי שלא ירגישו תקועים כאסירים במקום בו הצילו, הותרה תנועתם אלפיים אמה לכל צד, ומדברי הגמרא נוספו שני חיובים, הלא הם, נשיאת הנשק עמם, וחיוב לחזור למקומם הראשון, כשיש חשש סכנה במקום ההצלה.
ומה שכתב הרמב"ם בהלכות שבת, שמותר למצילים לשוב אל ביתם שלא להכשילן לעתיד לבוא, כוונתו שמותר לחזור לביתם אף במחיר עשיית מלאכות רבות, ומשום פיקוח נפש. ולכן שילב הלכה זו בפרק ב מהלכות שבת, בין שאר ההלכות וההיתרים של פיקוח נפש.
המקור ליצירת חילוק זה נלקח מדברי הרמב"ם בפירוש המשנה (מסכת עירובין פרק ד משנה ג) כאמור.
"רצה באמרו ברשות, ברשות תורה, או לעשות מצוה או להציל מיד הגיס ומיד הנהר. ואם אמרו לו כבר נעשה הדבר שיצאת לעשותו, הרי זה מותר להלך ממקומו שהוא בו בשעה שאמרו לו כבר נעשה מעשה אלפים אמה לכל רוח. שאם היה בינו לבין המקום ששבת בו פחות מארבעת אלפים אמה כדי שאם יהלך אלפים אמה ממקומו כמו שאמרנו ישאר בינו לבין מקום שביתתו פחות מאלפים ונמצא בתוך תחום שלו שהיה לו מערב שבת, הרי זה רשאי להלך עד שיגיע למקום שביתתו, ויהלך ממנו אלפים אמה לכל רוח כמו שהיה מקודם, וזה הוא ענין אמרו אם היה בתוך התחום כאלו לא יצא.
אבל אמרו שכל היוצאין להציל חוזרין למקומן, אינו טעם לדין שקדם, אלא הוא דין אחר שיש בו קולא למי שיצא ברשות תורה. ולמד ממנו להקל לכל מי שיצא ברשות והוא מי שיצא לעזור לאנשים מישראל, וזה הוא ענין להציל. והתירו להם כלומר לעוזרים לחזור בכלי זינן עד שיגיעו למקומן, וכמו שאמרו חוזרין בכלי זינן למקומן".
מבואר בדברי הרמב"ם, שבמשנה יש שני מקרים שונים. האחד מדבר על היוצא להציל במקום שתחומו מובלע בתוך תחום מקום מגוריו. והשני מדבר על היוצא יותר מאלפיים אמה. לשניהם אמנם הותר לשוב אל ביתם, אבל בכל זאת הרמב"ם מחלק וכותב שיש כאן שני דינים נפרדים. ונראה בביאור דבריו, שאותו אחד שיצא להציל במקום שאלפיים אמותיו מובלעות בתחום שביתתו, הרי הוא מוגדר כאילו לא יצא מתחומו כלל, וכאילו מצוי הוא באלפיים אמותיו, ועדיין מותר לו לשוב לאחוריו, בכיוון ההפוך. אולם היוצא למקום רחוק, שהותרה שיבתו, דינו שונה, שההיתר מקורו בתקנת חכמים "שלא להכשילן לעתיד לבוא" (כפי שכתב בפרק ב' הלכות שבת הנ"ל)[10].
8. ביאור הגמרא על פי הרמב"ם והתוספות
אלא שעכשיו מוטל עלינו להבין כיצד פירש הרמב"ם את הסוגיא בעירובין, כי זה ברור שלא פירש אותה כשיטת רש"י. שכן רש"י סובר כי הותר לחזור למקומו רק בחשש סכנה לנשאר במקום, ואילו הרמב"ם סבור (פ"ב הכ"ג) שההיתר הוא רק שלא ייכשלו לעתיד לבוא, ולא משום סכנה. ואם כן ודאי היתה לרמב"ם הבנה אחרת בסוגיא זו.
ונראה, שלמד הרמב"ם כי שתי סוגיות חלוקות לפנינו, ואף שהן חולקות זו עם זו, עלינו לפסוק כשתיהן. הסוגיה הראשונה דנה בסתירת דברי המשנה (עירובין), שבתחילתה התירה לשוב רק אלפיים אמה לכל רוח, ובסופה לא הגבילה את היתר חזרתו למקומו. ובגמרא יישבו שהרישא של המשנה דנה בעֵד שבא להעיד על מולד הלבנה, ובסיפא מדובר על מציל שיצא להצלה. וחילוק זה כל כך פשוט לגמרא, עד שאמרה "מאי קושיה דלמא להציל שאני", ומכאן מוכח שהבא להציל יכול לחזור למקומו ללא הגבלה, כהסבר רבותינו בעלי התוספות שם, מחמת ש"התירו סופן משום תחילתן", או כהסבר הרמב"ם "כדי שלא להכשילן לעתיד לבוא".
אלא שמלבד סוגיא זו קיימת סוגיא נוספת (בהמשך הגמא עירובין שם) הדנה בסתירה בין המשנה שלנו המתירה לחזור למקומו ללא הגבלה, למשנה במסכת ראש השנה ממנה משמע שגם הבא להציל מוגבל ואינו רשאי לנוע מעבר לאלפים אמה לכל רוח, ומסיקה כי גם הסיפא של המשנה בעירובין מתירה לבא להציל רק אלפיים אמה. אלא שהוסיפה שני דינים חשובים להיתר של אלפיים אמה לכל רוח, האחד הוא החובה לעבור על איסור נשיאה ברשות הרבים, כלומר שצריך לחזור למקומן בתוך התחום עם הנשק. ודין נוסף, שבמקרה ויש חשש סכנה, אפילו חשש רחוק, שהאויבים יבואו ויחזרו, אז חובה לחזור למקומן ממש.
ואף על פי שסוגיה זו אכן חולקת על הסוגיה הראשונה, אבל הרמב"ם פסק כשניהם כי ראה שההיתר של הסוגיה הראשונה פשוט לגמרא. ואף שהסוגיה השניה דחתה את מסקנת הסוגיה הראשונה, והביאה דרכים אחרות בביאור הסיפא של המשנה, בצירוף חידושים נוספים, אפשר לפסוק להלכה כשתי הסוגיות. על כן בהלכות פיקוח נפש בשבת הביא את ההיתר לחזור למקומו ממש כדי לא להכשילם לעתיד לבוא, וכסוגיא הראשונה. ואילו בהלכות תחומין הביא את ההלכות של הסוגיא השניה, שאם נשארים במקום בו הצילו יש להם אלפיים אמה לכל רוח, וחובה לשאת את הנשק, וכשיש סכנה בהישארות במקום ההצלה, חייבים לחזור למקומם ממש.
הסבר זה מאפשר לנו לבאר מדוע לא מצינו שהכסף משנה או המגיד משנה על הרמב"ם[11] יעירו איזו הערה בנידון זה, כי לפי האמור, אין שום סתירה בין שתי הלכות אלו, אלא שני דינים נפרדים ושונים המה זה מזה, כאמור.
9. יציאה חד פעמית או קבועה
והנה נתבאר לעיל, כי שיטת האגרות משה שרשה בשיטת הרמב"ם, ואילו שיטת המנחת שלמה מקורה בשיטת המחבר. וכעת בבואנו להכריע כיצד לנהוג למעשה, עלינו להבהיר כי אנו נגררים אחר שיטת המחבר, ובפרט בזה, שהרמ"א אינו חולק עליו.
עם זאת, עדיין יש מקום לחלק בין מי שיוצא להציל באופן חד פעמי ליוצא להציל באופן קבוע. כי הנה קיימים שני מצבים שונים, האחד, יציאה חד פעמית לצורך הצלה, כשאיזה מאורע לא טוב קורה, ובפתע פתאום אחד מן הקרובים נפצע או נחלה ונזקק לטיפול רפואי דחוף בבית החולים, שבכגון דא הוא מחויב להישאר בבית החולים עד מוצאי השבת, ואינו רשאי לחזור לביתו, כי לא שייך אצלו הכלל "שלא להכשילו לעתיד לבוא"[12], כי מנין לנו ששוב יארע אצלו מקרה כזה. אבל לעומתו קיימים אנשי הצלה רבים, כגון רופא, אחות, או איש הצלה כללי, שהם רגילים להיקרא בתדירות ובאופן קבוע לסייע ולעזור לחולים ולשאר המצויים בסכנה, ואם לא יאפשרו להם את שיבתם הביתה, ייאלצו למצוא עבודה אחרת, ואז לא יימצאו אנשים המסכימים לטפל בחולים, כי איך יכול אדם להפקיר את משפחתו, על כן יש בזה פיקוח נפש ממש, וכדברי האגרות משה בתשובתו הנ"ל לשאילה כזו.
לכן אע"פ שפסק המחבר כי אין היתר לשוב הביתה אלא בחשש סכנה, בכל זאת נראה, שבמקרי הצלה קבועים גם המחבר יודה שיש כאן חשש לפיקוח נפש אם לא נאפשר את שובו הביתה, ואין רמז שהמחבר יאסור לו לשוב, כי לא דיבר מפורשות דווקא על אדם המציל בצורה קבועה תוך כדי חילול שבת.
מה גם שמסתבר היתר זה, מחמת חובתה של הקהילה, וכל שכן של המדינה, לדאוג לזמינותם בכל עת ובכל שעה של רופאים ואחיות ושאר אנשי הצלה, ואם כן ודאי צריך לפתוח פתח להיתר זה, כי אחרת אנשים יסרבו לעבודות מצילות חיים, המונעים קיום חיים משפחתיים, ונמצא כי מחמת חובת הכלל יש להחשיב זאת כפיקוח נפש.
כסעד לסברה זו יש להביא את דברי הבה"ג, אשר אמנם לא נפסקה שיטתו להלכה, אבל בכל זאת יש בה ללמדנו על החילוק בין גדרי פיקוח נפש של רבים, לגדרי פיקוח נפש של יחיד.
הנה הר"ן מצטט את הבה"ג:
"ומהא שמעינן דשרינן שבות דרבנן במקום שהיזק הרבים מצוי, והרב בעל הלכות ז"ל התיר עוד אפילו איסורא דאורייתא" (הובא בר"ן על הרי"ף מסכת שבת דף יט עמוד ב).
ואף שראשונים חלקו עליו, אבל זהו דוקא בחשש היזק לרבים. מה שאין כן בחשש התרשלות הצלת נפשות הרבים, ודאי יודו כולם שההסתכלות שונה, וכדברי האגרות משה, שהבין כי מחובת הכלל לארגן שירותי הצלה ורפואה עבור החולים.
10. למעשה
ההכרעה למעשה היא, שאדם היוצא להציל באופן חד פעמי, לא יחזור לביתו, כי לא שייכת לגביו הטענה שלא להכשילו לעתיד לבוא, וכמו שפסק המנחת שלמה.
אבל העוסקים בהצלת נפשות בדרך קבע, כרופאים ואחיות ואנשי הצלה, רשאים לחזור לביתם אחר הטיפול, וכפסק האגרות משה.
לכתחילה צריך לארגן הסעות של נהגים גוים, שיביאו ויחזירו את העוסקים בהצלת נפשות. אבל כשסידור זה אינו מושג בנקל[13], רשאים היוצאים להציל לשוב לביתם, כדי שגם בפעם הבאה, כשיצטרכו את עזרתם, לא יהססו לצאת ולהציל.
שאול דוד בוצ'קו
[1] הרב עובדיה יוסף (חזון עובדיה ח"ג דין חולה שיש בו סכנה אות יז ובהערה יא) הרבה להקשות על פסיקת האגרות משה, בטענה שבכל הסוגיה של ביצה הדנה בכלל "התירו סופן משום תחילתן" לא דובר על איסורי תורה אלא רק על איסורים דרבנן. ובדעת האגרות משה נראה, שהוא סבור כי בעוד שבכל ההיתרים הנוגעים לשמחת יום טוב אמנם התירו רק איסורים דרבנן, אבל בכל ההיתרים הנוגעים להצלת נפשות יש להתיר גם איסורי תורה.
מלבד זאת, בדברי הרמב"ם לא הובא הכלל "התירו סופן משום תחילתן" אלא הטעם "שלא להכשילן לעתיד לבוא", ולכן אין זה אותו היתר. לכן גם אם הכלל "התירו סופן משום תחילתן" שייך רק באיסורי דרבנן, הרי שהטעם "שלא להכשילן לעתיד לבוא" כולל ורחב יותר, כפי שיתבאר בהמשך המאמר.
[2] אחרונים רבים חלקו על האגרות משה, ראה בחזון עובדיה הנ"ל שהביא רבים מהם.
[3] במסכת ביצה הביאו רשימה של דברים בהם הותר סופן משום תחילתן. כגון, פתיחת חנות ביום טוב (התשלום אינו מתבצע ביום טוב עצמו), שהותרה הגם שכרוך בה איסור דרבנן של בניה, אבל כיון שזו נעשית לצורך יום טוב – שאנשים יקנו את המצרכים הנדרשים להם בחג – התירוה. סגירת החנות לעומת זאת, הרי אינה נעשית לצורך יום טוב, וגם בה יש איסור, ובכל זאת התירו חכמים את סגירתה, מחשש שאם לא נתיר לסוחרים את סגירת חנותם, הם יסרבו לפתחה.
[4] ראה במנחת שלמה (ח"א סימן ז אות ג אות קטן ב) שכתב בדעת התוספות כי לא התירו אלא איסורי דרבנן, ודוחק הוא.
[5] ובשו"ת אגרות משה הביא שכך פירש גם ה"יד איתן" על הרמב"ם, אבל חלק שם על פירושו.
[6] וכדבריו פסק גם הציץ אליעזר (חלק ח סימן טו פרק ז אות יב) וכן ההר צבי (או"ח ח"ב סימן י).
[7] שגם הוא הסביר את דין המשנה כשיטת התוספות משום "התירו סופן משום תחילתן".
[8] הרב משה פינשטיין אינו יחיד בפסיקתו להתיר. ראה מה שכתב בשו"ת בדי הארון (חלק פיקוח נפש עמוד 144 בהערה 35) שם ציטט מספר אורחות רבינו לבעל הקהילות יעקב (עמ' קנה אות ריג) "אמר לי מו"ר שליט"א בשם מרן החזון איש שאין לאסור לרופא הנוסע בשבת לחזור עם מכוניתו לביתו, כדי שלא להכשילו לעתיד לבוא שיסרב לנסוע בשבת לחולה". וכך נטה הרב שאול ישראלי להתיר (עמוד הימיני סימן יז אות ו). וכך פסק הרב נחום רבינוביץ בספרו מלומדי מלחמה.
[9] וראיתי שכך מפרש הרב נחום רבינוביץ' בספרו "יד פשוטה" על הרמב"ם, וברוך השם שזכיתי לכוון לדעתו.
[10] כך פירש הרב נחום רבינוביץ' בשו"ת מלומדי מלחמה עמוד 143-144.
[11] אמנם גם הט"ז והמ"א לא העירו כלום על דברי השולחן ערוך, אבל המשנה ברורה כתב להסביר שבסימן שכ"ט ההיתר לחזור הוא מחמת "התירו סופן משום תחילתן", ואח"כ ציין לסימן ת"ז, ולכאורה כוונתו שיש שם היתר נוסף. ואולם כבר כתבנו שקשה מאוד להסביר את שיטת המחבר באופן זה, שהרי בבית יוסף משמע כמעט להדיא שסימן ת"ז מרחיב ומבאר מה שכתב בסימן שכ"ט.
[12] ואולי מונח כאן שורש ההבדל בין הנוסח שכתבו התוס' "התירו סופן משום תחילתן", והיתר זה שייך אפילו ביציאה חד פעמית, ואילו הנוסח שכתב הרמב"ם "שלא להכשילן לעתיד לבוא" שייך רק במקרים בהם קיימת סבירות להשנותו של מקרה כזה פעמים נוספות.
[13] פיתרון זה אינו קל לישום תמיד, כי יש נשים שמפחדות לנסוע לבד עם נהג גוי. מלבד זה מצוי גם שאנשי ההצלה והרפואה נקראים בפתע פתאום ללא הכנה מוקדמת, ולפי זה ההסדר מתאים רק למי שבא למשמרת קבועה מראש ועם אנשים נוספים.