נטילת צפורניים בשבת
סימן ש"מ
1. שיטת התוספות
2. שיטת הריב"ש
3. שיטת הרמב"ם
4. סיכום
5. הערות
אחד מאבות המלאכה הוא "הגוזז את הצמר". ויש לדון בהגדרת המלאכה, האם המלאכה היא עצם הגזיזה, או שהמלאכה היא הכנת הצמר. אם נאמר שהמלאכה היא עצם הגזיזה, אזי כל גוזז יהיה חייב. אך אם נאמר שהמלאכה היא הכנת הצמר, אזי דווקא הגוזז לצורך הצמר יחוייב מהתורה, אך הגוזז לצורך אחר, כגון להקל על הבהמה, אינו חייב מהתורה (אך אפשר שייחשב כעושה מלאכה שאינה צריכה לגופה, שנחלקו בה ר׳ יהודה ור׳ שמעון).
1. שיטת התוספות
בפרק המצניע (שבת צד,ב) מביאה הגמרא לגבי חיוב גוזז בנוטל ציפורניו: אמר רבי אלעזר: מחלוקת ביד, אבל בכלי חייב.
מלשון "חייב" משמע שהאיסור מהתורה. אבל התוספות שם (בד״ה "אבל בכלי") כתבו שחייב רק לשיטת ר׳ יהודה, המחייב על מלאכה שאינה צריכה לגופה.
משמע מדבריהם שהגוזז חייב דווקא אם צריך לדבר הנגזז, אך גזיזה שאינה לצורך הדבר הנגזז, כגון גזיזת ציפורניים — הרי היא מלאכה שאינה צריכה לגופה. והואיל ואנו פוסקים כר׳ שמעון, שעל מלאכה שאינה צריכה לגופה פטור, הרי שגזיזת ציפורניים אסורה רק מדרבנן[1].
הש״כ ב״נקודת הכסף"[2] הביא את שיטת התוספות שנטילת ציפורניים היא מדרבנן, וכתב עליה "דברי התום׳ ברורים והשכל מחייבם". ונראה לי שאמר כן משום שפשוט שהגוזז בהמה עושה זאת לצורך הצמר. ומסתמא כך הייתה מלאכתם במשכן, לגזוז עבור הצמר.
ונראה לי עוד ראיה ברורה לשיטה זו משיעור הגזיזה: הגוזז חייב אם גזז צמר שאפשר לטוות ממנו חוט ששיעורו "כרוחב הסיט כפול"[3]. אם המלאכה הייתה הגזיזה עצמה, היינו מצפים שהשיעור יהיה תלוי במספר השערות שנוטלים מהבהמה. מכך שהשיעור תלוי באורך החוט המופק בסוף תהליך הייצור נראה שהמלאכה היא גזיזה לצורך הכנת הצמר.
2. שיטת הריב״ש
בשו״ת הריב״ש (סימן שצד) חלק על שיטת התוספות. ואלו דבריו:
… וכן הוא הענין בסריקה, שהרי נהנה הוא בהשרה. ואע״פ שהשערות הנושרות אזלי לאבוד, מה בכך, כיון שהוא נהנה במלאכה ההיא. שהרי הנוטל צפרניו בכלי, אע״פ שאינו צריך לצפרניו, אלא אזלי לאבוד, חייב אפי' לר״ש דפטר במלאכה שאינה צריכה לגופה, שהרי הנטילה היא המלאכה, וכן בשער.
… אבל גזיזה היתה במשכן שלא לצורך הצמר והשער, רק לצורך העור, כגון בעורות תחשים. ועל כן חייב כל שהוא לצורך גופו, אע״פ שאינו צריך לשער. ומלאכה הצריכה לגופה היא.
כלומר: גוף המלאכה הוא עצם הגזיזה, ללא קשר לדבר הגזוז (וכך אף היה במשכן!). ולפירוש זה אין צורך להידחק בגמרא שראינו שנקטה לשון "חייב" לגבי הגוזז ציפורניים ולהעמידה לשיטת ר׳ יהודה, אלא עולה היא לדברי הכל. והובאה שיטת הריב״ש במגן אברהם (סימן שג, ס״ק כב).
וכשיטה זו סברו ראשונים נוספים[4].
ועדיין קשה לשיטתם ראייתנו משיעור המלאכה, הנמדד בחוט הנטווה מן הצמר, ולא בצמר עצמו.
נקודות הכסף (שם) הביא את דברי הריב״ש ודחה אותם מן הסברא. והקשה על הטור ועל השו״ע, שהואיל ופוסקים שפטור על מלאכה שאינה צריכה לגופה, כר׳ שמעון, היה עליהם לפטור את הנוטל ציפורניו. ואם כל זה פסקו שיש איסור תורה הן לעניין נטילת הציפורניים (שמ, א) והן לעניין תלישת שיער (שג, כז).
ותירץ בנקודות הכסף שהשו״ע "דינא קתני", ואינו למעשה אלא כשצריך לציפורניים. ומלבד שתירוצו דחוק, קשה לתירוצו דברי המחבר לעניין מלקט שיער אותם נביא בהמשך (סי׳ שמ, סעי׳ א), שם חילק המחבר בין שיעור מלקט שיער סתם לבין שיעור המלקט שיער לבן מתוך שערותיו השחורות. ואם החיוב הוא רק כשצריך לשיער, אין כמובן מקום לחילוק זה.
3. שיטת הרמב״ם
נראה לי שיש שיטה שלישית בהגדרת מלאכת הגוזז, הלא היא שיטת הרמב״ם. ויתכן שגם הטור והשו״ע הלכו בעקבותיו.
הנה הרמב״ם פסק לחייב במלאכה שאינה צריכה לגופה, כר׳ יהודה, ובכל זאת הסביר (א, ז) את המושגים ׳צריכה לגופה׳ ו׳אין צריכה לגופה׳. ולכאורה קשה, הלא אם חייב על מלאכה שאינה צריכה לגופה כשם שחייב על הצריכה לגופה, אזי מדוע בספרו שהוא ספר הלכה דן בהבדל זה.
ונ״ל שגם לרמב״ם עלינו להבחין בצורך המלאכה לגופה בשביל שיעור החיוב, כי השיעור נקבע על פי הצורך במלאכה לגופה.
ובענין גוזז, שיעורו כאמור (ט, ז):
הגוזז צמר או שיער … חייב. כמה שיעורו? כדי לטוות ממנו חוט שארכו כרוחב המיט כפול.
וכבר ביארנו שהשיעור בחוט הנטווה מצביע על כך שהגדרת המלאכה היא גזיזה לצורך הצמר. ואם כן, שיעור המלאכה הוא על פי צורך המלאכה לגופה.
אולם בנטילת שיער, שהיא תולדה של גוזז, כתב הרמב״ם (שם, ט):
הנוטל שערו, בכלי כמה יטול ויהיה חייב? שתי שערות.
וכבר ראינו, על פי דברי ר׳ אברהם בן הרמב״ם, שבשיטת הרמב״ם התולדה אינה לא האב ולא מעין האב, אלא הפרש יש ביניהם. ופעמים רבות אין לתולדה אותם תנאים שיש באב.
וכן כאן: אב המלאכה בגוזז הוא גזיזת צמר או שיער מן הבהמה לצורך הדבר הגזוז. ולכן שיעורו נמדד בחוט הנטווה ממנו. אבל נטילת ציפורניים או שיער אינו גוזז אלא תולדת גוזז, וכלשון הרמב״ם (שם, ח):
הנוטל צפרניו או שערו או שפמו או זקנו הרי זה תולדת גוזז, וחייב.
ופשוט שנטילת הציפורניים אינה לצורך הציפורן הנגזזת, אלא כדי שיד האדם תהיה נקייה, ולכן השיעור בנטילת הציפורניים או השיער נמדד בהם עצמם, בניגוד לאב המלאכה, הגוזז צמר, בו השיעור נמדד בחוט הנטווה ממנו.
כאמור, שיעור נטילת השיער הוא שתי שערות, וממשיך שם הרמב״ם (ה״ט) ואומר:
ואם ליקט לבנות מתוך שחורות – אפילו אחת חייב.
כי כאשר לוקט לבנות מתוך שחורות — אפילו על שערה אחת מקפיד האדם, וזהו גוף המלאכה.
ולפי דברינו ברמב״ם גם ר׳ שמעון יחייב על נטילת ציפורניו או שיערו, שהרי הדבר בכלל מלאכה הצריכה לגופה, ולכן לשון הגמרא עולה גם על דברי ר׳ שמעון.
ולפי זה יפה פסקו הטור והשו״ע שלמרות שפטור על מלאכה שאינה צריכה לגופה, עדיין הנוטל ציפורניו או שיערו חייב.
4. סיכום
שלש שיטות בהגדרת מלאכת גוזז:
א. שיטת התוספות: מלאכת גוזז היא לצורך הדבר הנגזז, ואם אינו זקוק לו, הרי זו מלאכה שאינה צריכה לגופה (הן אב המלאכה והן תולדותיה).
ב. שיטת הריס״ש: מלאכת גוזז היא בעצם הגזיזה, ובכל מקרה נקראת צריכה לגופה.
ג. שיטת הרמכ״ם: אב המלאכה אינו ׳מלאכה הצריכה לגופה׳ אלא אם גוזז לצורך הדבר הנגזז. אך התולדה, נטילת הציפורניים או השיער, נקראת צריכה לגופה אם נוטלם לצורך תיקון גופו.
לכן לשיטת התוספות נטילת ציפורניים בשבת אסורה מדרבנן בלבד, ולשיטת הריב״ש והרמב״ם הרי היא אסורה מן התורה
[1] וכן נראה מתוספות במכות (כ,ב), שם אמרה הגמרא "ומודים חכמים לרבי אליעזר במלקט לבנות מתוך שחורות, אפילו אחת, שהוא חייב". וכתבו בתוספות (ד״ה "במלקט"): "פי׳ רשב״ם דאתא דוקא כר׳ יהודה, דאמר מלאכה שאינה צריכה לגופה חייב עליה".
[2] יו״ד קצח, על הט״ז ס״ק כא, ד״ה "ודבריו תמוהים", לעניין נטילת ציפורניים לפני טבילה.
[3] שיעור זה נזכר במשנה (יג, ד) במלאכות "המלבן והמנפץ והצובע והטווה", ולא על גוזז. ונזכר לעניין גוזז בתוספתא (תחילת פ״ח) וברמב״ם (ט, ז).
[4] ראה רטכ״ן (שבת קו,א) שכתב: "גוזז ונוטל שערו וצפרניו, בין לתקן גופו ולייפות עצמו בין לצורך השער והגיזה — כולן מלאכה הצריכה לגופה היא, מפני שהכל דבר אחד, והנטילה היא עצמה המלאכה". וכן דייק הר״ן (בחידושים, שבת צד,ב) מרש״י. וכביאור הלכה (סי׳ שמ, סעי׳ א ד״ה "בין ביד") כתב שכך דעת הר״ח. ועיין בשו״ת חכם צבי (סימן פב) שכתב: "ואין ספק שזו היא דעת כל הפוסקים חוץ מהתוס׳, כך הוא שיטת הטור ובעלי הש״ע, והם דברים נכונים עד מאוד".