הנאה ממלאכת שבת
סימן שי"ח
1. מבוא
2. מחלוקת התנאים
3. האם יש איסור בתבשיל עצמו?
4. פסיקת ההלכה
5. אכילת התבשיל במוצאי שבת
6. צפיה בסרט במוצאי שבת ושימוש במוצרים שיוצרו בשבת
7. הערות
1. מבוא
'הנאה ממלאכת שבת' היא הלכה חשובה, בעלת השלכות מעשיות רבות, הן בצבא והן באזרחות: האם מותר ליהנות מחילול שבת שעשה יהודי? האם ניתן לאכול אוכל שבושל או הובא במכונית בשבת? האם ניתן לקנות במשך השבוע בחנות שפתוחה בשבת? האם ניתן לראות במוצאי שבת חדשות שנערכו בשבת? אלו הם רק מקצת מההשלכות של דין מעשי זה, בו נדון במאמר זה.
2. מחלוקת התנאים
בגמרא (בבא קמא, עא, א) מובאת מחלוקת גדולה בדבר[2]:
תנן, המבשל בשבת:
בשוגג – יאכל (אפילו הוא עצמו, ואפילו בו ביום), במזיד – לא יאכל (בו ביום, והוא הדין לאחרים), דברי רבי מאיר.
רבי יהודה אומר: בשוגג – יאכל במוצאי שבת (ובו ביום לא הוא ולא אחרים), במזיד – לא יאכל עולמית (אבל אחרים אוכלים).
רבי יוחנן הסנדלר אומר: בשוגג – יאכל למוצאי שבת לאחרים ולא לו, במזיד – לא יאכל עולמית לא לו ולא לאחרים.
מאי טעמא דרבי יוחנן הסנדלר? כדדריש רבי חייא אפיתחא דבי נשיאה: 'ושמרתם את השבת כי קדש היא לכם' – מה קדש אסור באכילה אף מעשה שבת אסורין באכילה. אי מה קדש אסור בהנאה אף מעשה שבת אסור בהנאה? תלמוד לומר 'לכם' – שלכם יהא. יכול אפילו בשוגג? תלמוד לומר: 'מחלליה מות יומת' – במזיד אמרתי לך ולא בשוגג.
פליגי בה רב אחא ורבינא: חד אמר – מעשה שבת דאורייתא, וחד אמר – מעשה שבת דרבנן. מאן דאמר דאורייתא – כדאמרן, ומאן דאמר דרבנן – אמר קרא 'קדש הוא' – הוא קדש ואין מעשיו קדש.
לדעת רבי מאיר אם בישלו את התבשיל בשוגג כולם יכולים לאכול את התבשיל כבר בשבת, ואם בישלוהו במזיד כולם חייבים להמתין עד מוצאי שבת. לדעת רבי יהודה בשוגג כולם צריכים להמתין עד מוצאי שבת, ובמזיד מבשל האוכל לא יכול לעולם ליהנות ממנו, אך שאר האנשים צריכים רק להמתין עד מוצאי שבת. לדעת רבי יוחנן הסנדלר בשוגג – המבשל לא יכול לעולם ליהנות מהאוכל ושאר האנשים ימתינו עד מוצאי שבת, ובמזיד – כולם אסורים לאכול מהתבשיל לעולם.
בין רבי יוחנן הסנדלר ובין שאר החכמים יש מחלוקת מהותית: לדעת רבי יוחנן הסנדלר יש איסור מן התורה ליהנות ממלאכת שבת: 'כי קדש היא לכם' – כמו קרבן שהוא קדש ואסור בהנאה כך הדין גם במלאכת שבת. לעומת זאת לדעת רבי מאיר ורבי יהודה אין איסור גמור בדבר אלא רק קנס מדברי חכמים. אלא שלפי זה יש לתמוה: מדוע רבי יוחנן הסנדלר לא יאסור את האכילה לעולם גם בשוגג? הרי יש קדושה עצמית באוכל שבושל בשבת? צריך לומר שגם רבי יוחנן הסנדלר יסכים שיש כאן סוג של קנס, אלא שזהו קנס שהוא מן התורה. התורה קבעה שבגלל שנעשתה כאן עבירה הרי אנו מחילים כעין 'קדושה' על החפץ וגופו נאסר עלינו.
למחלוקת בין רבי יוחנן הסנדלר ובין רבי מאיר ורבי יהודה יש משמעות גדולה במבחינה הלכתית, שהרי אם נפסוק הלכה כדעת רבי מאיר ורבי יהודה אזי בכל ספק אנו נקל, שהרי 'ספק דרבנן – לקולא'[3].
3. האם יש איסור בתבשיל עצמו?
מהו ההיגיון מאחורי מחלוקתם של רבי יוחנן הסנדלר ושאר החכמים? רגילים לחשוב שכל עונש המוטל על אדם שחטא הוא רק בכדי להענישו או כדי ליצור הרתעה. בתרבות זאת, הכל הוא בגדר 'עונש'. יש תמיד השוואה בין הדבר האסור ועונשו. אין חוקים שאוסרים משהו שאין על ידם עונש על העובר על האיסור. לא כן בתורה, הדברים מורכבים יותר, יש דברים אסורים ואין תוצאה למי שעבר על האיסור, אבל היהודי יכבד את האיסור כי הוא מציית לרצון קונו. מאידך גם יתכן שאף שאדם לא עשה מעשה בכוונה ולא מגיע לו עונש, עצם הדבר הוא פגום ואסור ליהנות מהתוצאה שלו. וזו דעתו של רבי יוחנן הסנדלר שגם מי שבישל בשבת בשוגג אין ליהנות מהאוכל כי נעשה באיסור. ואילו לדעת חכמים, מן התורה גם אם הוא בישל במזיד, האוכל עצמו אינו נאסר (אלא שבמקרים מסויימים אם הותרה ועבר על ההתראה ייענש בגופו). התורה מחנכת אותנו שאין לעשות דבר משום שהוא בעצמו בעייתי, גם אם אין עליו שום עונש.
כשאנו מתבוננים בפרטי איסורים אנו מוצאים פרדוקס דומה כי אכן יש דברים הנראים תמוהים לעינינו: פירותיו של עץ שהורכב באיסור על גבי עץ מזן אחר – 'כלאי אילנות' – מותרים (רמב"ם, הלכות כלאים א, ז), וזאת למרות שההכלאה יצרה כאן שינוי בטעם ובמראה של הפרי. לעומת זאת שני מיני תבואה שנזרעו באיסור בסמוך לכרם – 'כלאי הכרם' – אסורה התבואה והענבים באכילה (רמב"ם, הלכות כלאים, ז, ד-יג), למרות שכאן אין כל שינוי בתבואה. טעם הדבר נשגב מבינתנו – 'כי גבהו דרכי מדרכיכם ומחשבותי ממחשבותיכם' (ישעיהו נה, ט)[4].
בתורה אין תמיד קשר בין חומרת העונש על חטא מסוים ובין האיסור על התוצר של החטא. לפעמים אין עונש על החוטא, ובכל זאת התוצאה של החטא נאסרת משום שיש בעיה בעצם הדבר. לפעמים הדבר הפוך: תוצאת החטא אינה נאסרת, אך מכל מקום יש עונש כבד על החוטא. זוהי דעתם של רבי מאיר ורבי יהודה: אמנם העונש על הבישול בשבת הוא חמור מאוד, אך האוכל שבושל אינו נאסר. לפי ההלכה אין 'שביתת כלים' בשבת. אדם אינו צריך לדאוג שחפציו ישבתו, אלא רק שהוא עצמו לא יעשה מלאכה. לדוגמא, מותר לאדם לכוון ביום שישי שעון שבת, אף על פי שבכך הוא גורם שמלאכות ייעשו בשבת. איסורי שבת הם לפיכך על האדם ולא על החפץ, ולכן אם אדם בישל בשבת האיסור הוא עליו, אך התבשיל עצמו אינו נאסר באכילה. גם לשיטת רבי מאיר ורבי יהודה יש קנס מדרבנן על מי שחטא ובישל בשבת, אך אין כאן איסור מהתורה.
מדוע חכמים קנסו? ניתן להציע כמה הסברים לקנס זה, אך נציע כאן הסבר פשוט: בני האדם חושבים שאם אוכל שבושל בשבת מותר באכילה אזי ברור שהבישול אינו דבר חמור כל כך. הקנס נועד כדי שכולם יבינו את חומרת המעשה.
רבי מאיר ורבי יהודה מסכימים כאמור כי אין כאן איסור מהתורה אלא קנס מדברי חכמים, אך הם נחלקים עד כמה החמירו חכמים בקנס זה: כאשר הבישול נעשה בשוגג רבי מאיר מתיר לאכול מיד את התבשיל. סברתו של רבי מאיר מובנת: הבישול עצמו אינו בעייתי, שהרי הוא מותר בימות החול. האיסור הוא רק על האדם שעושה מלאכה בשבת, ולכן די בכך שהאדם יעשה תשובה על חטאו, אך התבשיל עצמו לא ייאסר.
רבי יהודה לעומתו סובר שגם בשוגג התבשיל אסור עד מוצאי שבת. אנו גוזרים זאת כדי שאנשים לא יטעו לחשוב שבישול בשבת הוא דבר אפשרי. חכמים החמירו יותר על מי שבישל במזיד וקנסו אותו לא לאכול את התבשיל לעולם.
4. פסיקת ההלכה
כיצד נפסקה ההלכה?
רוב הפוסקים פסקו כשיטת רבי יהודה. כך דעת הרי"ף (שבת פג), והרמב"ם (שבת, פרק ו, הלכה כג). לעומת זאת חלק מבעלי התוספות (חולין טו, א ד"ה 'ומורי') פסקו כדעת רבי מאיר (השיטות השונות הובאו בבית יוסף תחילת סימן שיח). כל דעה הביאה ראיות לשיטתה, ותירצה את הראיות שהובאו כנגדה. סופו של דבר שאין לנו ראיה מוחלטת לאחת השיטות, ועלינו להכריע כיצד לפסוק.
השולחן ערוך, כדרכו, הולך לפי דעתם של עמודי ההוראה – הרי"ף והרמב"ם, ולכן הוא פוסק כדעת רבי יהודה (שולחן ערוך שיח, א). הרמ"א מסכים אף הוא לפסיקת השולחן ערוך, ולכן לא הגיה כלום על דברי השולחן ערוך.
אמנם לגר"א (על השולחן ערוך שיח, א) יש שיטה ייחודית:
המבשל בשבת. פסק (השולחן ערוך) כרבי יהודה ולא כרבי מאיר משום דסתמא דחולין כוותיה, אבל התוספות וסייעתם פסקו כרבי מאיר וראייתם ברורה מאד… דסתמא דפרק ב דתרומות כרבי מאיר, וכן סוגיא דריש פרק ג דשבת… דברי התוספות עיקר להלכה, וכן יש להביא ראיה לדידהו ממה שכתוב בירושלמי… וכן עיקר להלכה.
הגר"א (הגאון רבנו אליהו מוילנא) מביא הוכחות לכך שההלכה היא כדעת רבי מאיר. הוא מאריך להוכיח את דבריו (וכאן לא הבאנו אותם, כדי לא להכביד על המעיין), ומכריע חד משמעית שההלכה היא כרבי מאיר, בניגוד לפסיקת השולחן ערוך והרמ"א.
הגאון מוילנא היה גאון בצורה יוצאת דופן, עד כדי כך שקשה לתאר את גדלותו. הוא היה בנוסף לגאונותו גם מקובל עצום, וגם חסיד נפלא. הגר"א אהב את ארץ ישראל, ותלמידיו עלו אליה במסירות נפש. חלק גדול מההלכות בארץ ישראל נקבעו לפי שיטתו, משום שתלמידיו הקימו וביססו את היישוב האשכנזי בארץ ישראל. לפעמים ההלכה נפסקה כשיטת הגר"א גם כאשר הדבר מנוגד לשיטת השולחן ערוך. לדוגמא: אנו פוסקים שהשקיעה היא כאשר השמש נעלמת מעינינו, כשיטת הגאונים, וזאת למרות שהשולחן ערוך פסק את שיטת רבנו תם לפיה השקיעה היא כ58 דקות מאוחר יותר. המסתכל לדוגמא במשנה ברורה יראה כי הוא פוסק פעמים רבות כשיטת הגר"א, גם כאשר נחלקו עליו גדולי עולם.
אולם, למרות כל גדלותו, במקרה שלנו דבריו לא זכו להתקבל, וקשה מאוד להסתמך למעשה על פסיקתו. למרות זאת חשוב לדעת את שיטת הגר"א, משום שבשעת הדחק ניתן לסמוך על דברי התוספות והגר"א ולפסוק כשיטת רבי מאיר, כפי שמציין גם המשנה ברורה (שיח, סק"ז).
השלכה מעשית נוספת לשיטת הגר"א תהיה במקרה בו חילול השבת נעשה על ידי איסור דרבנן. במקרה שכזה נוכל להסתמך על דעת הגר"א, בייחוד לאור העובדה שהשולחן ערוך והרמ"א לא כתבו מפורשות מה דעתם במקרה זה.
ייתכן שאף הרמב"ם מקל במצב שכזה, וזאת משום שלכאורה יש סתירה בדבריו: בפרק ו מהלכות שבת (הלכה כג) הוא פוסק כרבי יהודה, וכותב ש"ישראל שבישל בשבת במזיד – למוצאי שבת יאכל לאחרים אבל לו – לא יאכל עולמית, ואם בישל בשגגה – למוצאי שבת יאכל בין הוא בין אחרים מיד". לעומת זאת בעניין טבילת כלים פוסק הרמב"ם בפרק כג מהלכות שבת (הלכה ח) כדעת רבי מאיר: "המטביל כלים בשבת: בשוגג – ישתמש בהן, במזיד- לא ישתמש בהן עד למוצאי שבת". אם נאמר שהרמב"ם הקל כרבי מאיר באיסורי דרבנן הרי שהסתירה מתורצת: טבילת כלים איסורה מדרבנן, ולכן פסק בה הרמב"ם כדעת רבי מאיר, אך בישול בשבת הוא איסור מן התורה, ולכן פסק בזה כרבי יהודה[5].
נסכם את ההלכה: השולחן ערוך והרמ"א פסקו כדעת רבי יהודה, ולכן תבשיל שבושל בשבת בשוגג – נאסר באכילה עד מוצאי שבת. בשעת הדחק או באיסורי דרבנן בשעת הצורך נוכל לסמוך על דעת רבי מאיר, אך במצב רגיל אין לאכול את המאכל עד למוצאי השבת.
5. אכילת התבשיל במוצאי שבת
מה יהיה הדין במוצאי שבת? רבי יהודה מתיר אמנם את המאכל לאלו שלא בישלו אותו, אך לאדם שבישל התבשיל יאסר לעולם, אם הוא בושל במזיד.
כאן אנו נכנסים לשאלה מעניינת: קורה לפעמים שלאדם שומר תורה ומצוות יש חבר או קרוב משפחה שלא זכה עדיין לשמור את השבת. מה יקרה אם אותו קרוב יחלל שבת עבור קרובו או חבירו? מה יהיה דינם של חיילים שאמא של אחד מהם אפתה בשבת עוגה עבור כולם? מה יהיה דינם של מוצרים שיוצרו בשבת במפעלים עבור הקונים, ובכללם קונים דתיים?
האחרונים נחלקו מה דינו של אדם שהתבשיל בושל בעבורו במזיד. יש שהחמירו בדבר על פי דברי השולחן ערוך בחלק 'יורה דעה':
אין מבטלין איסור לכתחלה… עבר וביטלו או שריבה עליו: אם בשוגג – מותר. ואם במזיד – אסור למבטל עצמו, אם הוא שלו, וכן למי שנתבטל בשבילו (שולחן ערוך יורה דעה צט, ה).
אמנם המגן אברהם מביא שיש מקום לחלק בין המקרים, שהרי בביטול איסור יש חשש שיאמר לגוי לבטל את האיסור ולכן קנסו יותר:
נראה לי דלמי שנתבשל בשבילו – הוי גם כן דינו כמו הוא עצמו, כמו שכתוב ביורה דעה סימן צט סעיף ה, דהכא נמי טעמא משום קנסא.
ומיהו מדברי הרב בית יוסף שם משמע דווקא התם חיישינן שיאמר לגוי לבטלו, אבל הכא הא בלאו הכי צריך להמתין בכדי שיעשה כשבישלו גוי, ולישראל לא חיישינן דאין אדם חוטא ולא לו (מגן אברהם, שיח, סק"א).
היה מקום להוכיח כך מדברי השולחן ערוך עצמו, שהרי ביורה דעה הוא החמיר בדין זה במפורש וכאן נמנע השולחן ערוך מלכתוב שיש להחמיר. מכאן שהשולחן ערוך סובר שבהלכות שבת אין להחמיר בדבר, וכפי שכתב המגן אברהם. אין זו ראיה גמורה, משום שניתן לדחות ולומר שרק היכן שהחומרא נזכרת בראשונים אזי השולחן ערוך מצא לנכון לצטט את דבריהם, אך בהלכות שבת השולחן ערוך שתק מתוך כוונה שאנו נלמד את הדין מדבריו ב'יורה דעה'.
גם מצד הסברא יש מקום לשני הצדדים: הקנס שלא לאכול את התבשיל נועד כדי שבעתיד האדם לא יחטא באותו חטא. לפיכך עלינו לאסור את התבשיל על קרוב המשפחה שהתבשיל בושל עבורו. זאת במטרה שהמבשל יראה שאין תועלת בחטאו, וכך בעתיד הוא ימנע מלבשל שוב בשבת. מאידך יש מקום לסברא אחרת: הקנס הוטל על מי שבישל את התבשיל ועשה איסור, אך קרוב המשפחה לא עשה כל איסור, ולכן לא מגיע לו שום קנס.
למעשה, אין כאן הכרעה ברורה בעניין. נראה לפיכך שניתן להקל בדין זה, שהרי כפי שראינו בתחילת המאמר ההלכה לא נפסקה כרבי יוחנן הסנדלר ולכן כל האיסור כאן הוא מדרבנן. הספק כאן הוא משום כך 'ספק דרבנן' ולכן ניתן להקל בו ולהתיר את המאכלים במוצאי שבת לקרובי המשפחה ולחברים[6].
גם אם נסבור כדעת המחמירים, הרי שכאן יש מקום להתיר מסיבות נוספות: ראשית, בדרך כלל אותה דודה שאפתה את העוגה עבור החיילים לא למדה מעולם מהי שבת, ודינה כמי שחילל שבת בשוגג, ובזה גם לפי רבי יהודה מותר לו לאכול את התבשיל במוצאי שבת.
שנית, יש לצרף לכך את דעת הגר"א. לדעתו ההלכה נפסקה כרבי מאיר, ולכן במוצאי שבת התבשיל מותר גם למבשל עצמו, אף אם בישל במזיד. אמנם כפי שראינו איננו פוסקים כדעת הגר"א, אך וודאי שניתן לצרף את דעתו כשיש סיבות נוספות להקל.
אמנם מי שיחמיר בדבר זה – קדוש יאמר לו, אך המיקל עושה כעיקר הדין. במקרים ספציפיים, כאשר הדבר יראה כאילו אנו נהנים מחילול השבת ושמחים בו, אנו נחמיר בדבר כדי למנוע חילול ה', אך מעיקר הדין אין איסור בכך. גם במוסדות ציבוריים גדולים, חייב לעיתים משגיח הכשרות לזרוק לפח תבשיל שבושל בשבת. למרות שמעיקר הדין הוא יכול להקל בכך, וזאת כדי למנוע את הישנות המקרה בשבתות הבאות.
6. צפיה בסרט במוצאי שבת ושימוש במוצרים שיוצרו בשבת
האם יהיה מותר לצפות במוצאי שבת בסרט שצולם בשבת או בחדשות שנערכו תוך כדי השבת? האם ניתן יהיה לתדלק את הרכב בתחנת דלק שפועלת בשבת?
לעיל הבאנו כמה סיבות להקל בדין זה, אך כאן יש להוסיף סיבה נוספת להקל: יוצר הסרט ועורך החדשות אינו מכוון שדווקא הצופים הדתיים יהנו. הוא עושה את עבודתו עבור ציבור גדול, וביניהם יש אפילו גויים. משום כך לא ברור כלל שהדתי הרוצה לצפות בסרט דומה לאדם שהתבשיל בושל עבורו.
מותר לפיכך לתדלק בתחנות דלק שפתוחות בשבת, או לקנות מוצר שיוצר בשבת.
יש מקום להעלות כאן דיון נוסף: האם יש כאן בעיה מצד 'מסייע בידי עוברי עבירה', או שמא אין איסור במקרה בו החוטא יחלל את השבת גם ללא עזרתנו. מכיוון שאנו רוצים להתמקד כעת בהלכות שבת, לא נרחיב את היריעה בנושא זה[7].
יש שרצו לאסור את הדבר כדי ליצור לחץ שיסייע לשמירת השבת. לשיטתם חרם על תחנות הדלק הפתוחות בשבת ועל המפעלים הפועלים בשבת יביא את הבעלים להפסיק את חילול השבת. אמנם נראה שלא זו הדרך: חרמות יוצרים שנאה, ורק מרחיקים את הציבור מהתורה. עלינו להימנע משום כך מחרמות, ולהסתפק בעידוד שומרי השבת: עלינו לחזק את אלו שסוגרים את עסקיהם בשבת, גם במחיר הפסד כספי גדול, ולסייע להם לעמוד בתחרות מול המתחרים שפועלים בשבת. עלינו להעריך את מסירות נפשם למען השבת הקדושה, את מוכנותם להפסיד ממון רב למען הערכים המקודשים של העם היהודי, ולכן עלינו להשתדל לקנות בחנויות הללו, ולסייע להם ככל שנוכל.
[1] בעריכת הרב שמואל ישמח. גם רוב ההערות מפרי עטו.
[2] בסוגריים הובאו חלק מדברי רש"י המסייעים להבנת הגמרא.
[3] כן כתב במשנ"ב (שיח, סק"ב וכן ס"ק כז) שבדין זה אומרים 'ספק דרבנן לקולא', אף על פי שהיה מקום להחמיר שהרי הוא 'דבר שיש לו מתירין'.
[4] כמובן שזה לא פוטר אותנו לנסות ולהסביר את הדינים האלה כמיטב יכולתנו האנושית. ועיין בספרי בעקבות רש"י על פרשת כי תצא הסבר על האיסור הנאה מכלאים.
[5] כן הסביר בחיי אדם (נשמת אדם, כלל ט, אות ט) בדעת הרמב"ם, וכן פסקו בדעת השו"ע בגר"א (ריש סימן שיח) ובביאור הלכה (שיח, א, ד"ה 'המבשל').
[6] ומצד שהובאו דברים מחוץ לתחום נפסק בסימן תה שמאכלים שהובאו בשבת מחוץ לתחום בשוגג מותרים באכילה אפילו בשבת עצמו.
[7] נאמר בקיצור שיש מחלוקת אם יש איסור מסייע באדם שיכול לעשות העבירה בלעדינו (יורה דעה סימן קנא סעיף א ברמ"א) ולגבי אדם לא דתי (מומר בלשון חכמים) כתב הש"ך שאין בכלל איסור (יורה דעה סימן קנא ס"ק ו).