ברירה בכלים

סימן שי"ט

1. מבוא
2. סוגיה תמוהה
3. מלאכת שבת – יצירה
4. מלאכת בורר – מיון או תיקון
5. המחבר והרמ"א
6. סיכום
7. הערות

1. מבוא

מלאכת 'בורר' היא מהמלאכות שמצוי מאוד להיכשל בהם בשבת. על כל אחד ללמוד היטב את הלכות בורר כדי שלא יגיע לאיסורי תורה. לא נוכל במסגרת זאת להתעמק בכל פרטי מלאכה זאת, ונסתפק בנקודה אחת – ברירה בכלים.

בסימן שיט מובאים הלכות רבות בדיני ברירה, אולם כולם עוסקים במיני מאכלים שונים. מעתה יש לדון: האם הדבר מכוון, משום שבכלים אין דין ברירה, או שמא גם בכלים חל איסור זה?

מה יהיה דינו של שמש בית הכנסת העומד בסיום התפילה כשבפניו ערימה גדולה של חומשים שעליו לסדר: האם מותר לו למיין את החומשים לפי הצבע והגודל כדי להניחם בארון בצורה יפה ונוחה? האם מותר למיין את ערימת הסכו"ם כדי להניחם במגירה בקלות? האם רשאי אדם לברור מתוך ערימת בגדים את הבגד המסויים שברצונו ללבוש?

בנושא זה קיימת מחלוקת אחרונים: הבן איש חי (בשלח, אות יג) אסר את הדבר. בעקבותיו צעד הגאון הרב מרדכי אליהו, וכך פסקו גם אחרונים נוספים, ביניהם המשנה ברורה (שיט, ס"ק טו). לעומת זאת הגאון הרב עובדיה יוסף (הליכות עולם שם) התיר למיין סכו"ם או בגדים.

כדי להבין את שורש המחלוקת נעיין תחילה בסוגיה במסכת שבת (דף עד, א) שבה נידונו עיקרי דיני בורר.

2. סוגיה תמוהה

תנו רבנן: 'היו לפניו מיני אוכלין – בורר ואוכל, בורר ומניח (=בורר עבור אנשים אחרים). ולא יברור, ואם בירר – חייב חטאת'.

ברייתא זאת תמוהה: היא פותחת בכך שניתן לברור, אך מסיימת בכך שהבורר חייב חטאת?! הגמרא מביאה כמה הסברים ליישוב
תמיהה זאת:

מאי קאמר?

אמר עולא: הכי קאמר: 'בורר ואוכל' – לבו ביום (כלומר: ניתן לברור לצורך יום השבת), 'ובורר ומניח' – לבו ביום, ולמחר (=ברירה לצורך יום המחרת) – 'לא יברור', 'ואם בירר – חייב חטאת'.

מתקיף לה רב חסדא: וכי מותר לאפות לבו ביום?! וכי מותר לבשל לבו ביום?! (כלומר: כמו שאסור לבשל לצורך הכנת מאכלי השבת, כך אין טעם לומר שנתיר ברירה לצורך הכנת מאכלי השבת).

…אלא אמר רב יוסף: 'בורר ואוכל' – ביד, 'בורר ומניח' – ביד. בקנון ובתמחוי (=כלים שאינם מיוחדים לברירה) – 'לא יברור', ואם בירר – פטור אבל אסור (=יש בכך איסור דרבנן בלבד), ובנפה ובכברה (=כלים המיוחדים לברירת אוכלין) – לא יברור, 'ואם בירר – חייב חטאת' (=יש בכך איסור מן התורה).

מתקיף לה רב המנונא: מידי קנון ותמחוי קתני! (כלומר: חלוקה זאת אינה נזכרת בברייתא).

אלא אמר רב המנונא: 'בורר ואוכל' – אוכל מתוך הפסולת, 'בורר ומניח' – אוכל מתוך הפסולת, (אך) פסולת מתוך אוכל – 'לא יברור, ואם בירר – חייב חטאת'.

מתקיף לה אביי: מידי אוכל מתוך פסולת קתני! (כלומר: חלוקה זאת אינה נזכרת בברייתא).

אלא אמר אביי: 'בורר ואוכל' – לאלתר (=לצורך אכילה מיידית של האוכל שנברר), 'ובורר ומניח' – לאלתר, ולבו ביום – 'לא יברור', 'ואם בירר' – נעשה כבורר לאוצר (=הרי זה כאדם שבורר כדי להניח במחסן), 'וחייב חטאת'.

אמרוה רבנן קמיה דרבא (=אמרו חכמים את תירוצו של אביי לפני רבא), אמר להו: שפיר אמר נחמני (=רבא אמר שתירוצו של אביי טוב).

בתחילה הביאה הגמרא את תירצו של עולא, ולפיו היתר הברירה הוא דווקא כשהיא נעשית לצורך אכילה באותו היום, והאיסור הוא כשהברירה נעשית שלא לצורך היום. רב חסדא תמה על עולא: מדוע יהיה מותר לברור עבור יום השבת? וכי ניתן לאפות או לבשל לצורך השבת?! שאלה חזקה זאת הביאה לדחיית תירוצו של עולא. אלא שעלינו להבין כיצד הציע בכלל עולא סברא מוזרה שכזאת? בנוסף יש להבין מדוע תירוצו של אביי התקבל, והרי ניתן לשאול על תירוצו שאלה דומה: מדוע יהיה מותר לברור לצורך אכילה מיידית? וכי בישול או אפיה לצורך אכילה מיידית הותרו?!

הבנת דברי אביי חשובה ביותר, משום שדבריו נפסקו הלכה למעשה:

הבורר אוכל מתוך פסולת או שהיו לפניו שני מיני אוכלים ובורר מין ממין אחר, בנפה ובכברה – חייב, בקנון ובתמחוי – פטור אבל אסור, ואם ביררם בידו כדי לאכול לאלתר – מותר. הגה: וכל מה שבורר לצורך אותה סעודה שמיסב בה מיד, מקרי לאלתר (שולחן ערוך ורמ"א, אורח חיים שיט, א).

הר"ן (בחידושיו בשבת עד, א) מסביר כי ברירה לאלתר כלל אינה מוגדרת 'ברירה':

וליכא לאקשויי לאביי… היאך שרי לאלתר, דהא בישול אפילו לאלתר אסור? דכיון שאינו אלא לפי שעה אינו אלא כמתעסק באכילה.

הר"ן מסביר שדרכו של אדם לברור בידיו תוך כדי האכילה את האוכל מתוך הפסולת כדי לאוכלם מיד. העושה כך אינו עסוק ב'ברירת אוכל' אלא עוסק ב'אכילה', ולכן הדבר מותר.

על הסבר זה של הר"ן יש לשאול: ראשית – הלא מצאנו שניתן לברור גם כשהברירה אינה לצורך אכילה מיידית ממש אלא גם לצורך הסעודה הסמוכה (דעת רבי ירוחם שהביא הבית יוסף סימן שיט) או לצורך הסעודה שיושב בה אף שהיא תימשך כמה שעות (כדעת הר"ח). שנית – לפי הסברו לא מובן כיצד העלה עולא בדעתו לומר שברירה לצורך השבת מותרת?!

3. מלאכת שבת – יצירה

נציע לפיכך הסבר אחר להבנת הסוגיה.

הקושר קשר של קיימא, והוא מעשה אומן – חייב… אבל הקושר קשר של קיימא ואינו מעשה אומן – פטור. הגה: …. ויש אומרים שכל קשר שאינו עשוי להתיר באותו יום עצמו, מקרי של קיימא, ויש מקילין לומר דעד שבעה ימים לא מקרי של קיימא… וקשר שאינו של קיימא ואינו מעשה אומן – מותר לקשרו לכתחלה (שולחן ערוך ורמ"א, אורח חיים שיז, א).

בקשירה אנו מוצאים דין דומה לסברא שהציע עולא: אדם רשאי לעשות קשר לזמן קצר (בתנאי שאינו קשר של אומן). מדוע?

נראה שיש קשר בין שני הדינים. רובם המוחלט של מלאכות שבת יוצרות שינוי מהותי ובלתי הפיך, לדוגמא: לאחר שבישלנו ירקות לא נוכל להחזירם למצבם הקודם, לאחר שקצרנו את התבואה לא נוכל לחברה עוד לאדמה, ולאחר שצבענו את הצמר לא נוכל לחזור בנו[2]. שונים הדברים במלאכת 'קושר' ומלאכת 'בורר'. ניתן להתיר בקלות את הקשר שעשינו ולהחזיר את המצב לקדמותו, וכך גם נוכל בקלות לערבב מחדש את המאכלים שבררנו ולהופכם לתערובת. זוהי הסיבה להלכה המיוחדת שיש במלאכות אלו: הבורר לאלתר או קושר על מנת להתיר במהירות אינו עושה כל פעולה חשובה, ולכן הדבר מותר. רק אם הקשר יעמוד לזמן ארוך, והברירה תיצור מציאות קיימת לאורך זמן – רק אז הדבר ייאסר משום שנעשתה כאן מלאכה משמעותית וחשובה. רק ברירה חשובה, כמו 'ברירה לאוצר' הנעשית לזמן מרובה, נחשבת מלאכה ונאסרת בשבת.

מקומה של הברירה בתוך מלאכות השבת מחזק את האבחנה הזאת: הברירה שנאסרה במשנה היא חלק מ'מלאכות הפת' שמתחילות בחרישה ומסתיימות באפיית הלחם. הברירה הכרחית כדי שניתן יהיה להמשיך בתהליך הכנת הלחם: גרעיני התבואה שעמדו בגורן התערבבו עם עפר, ולא ניתן לטחון את הגרעינים אלא אם נברור לפני כן את הגרעינים מן העפר. הברירה היא חלק הכרחי בתוך תהליך חשוב, ולפיכך יש לה חשיבות.

ברירת אוכל נאסרה כאשר היא ברירה חשובה, אולם הבורר בידיו אוכל מתוך הפסולת כדי לאוכלה מיידית אינו עוסק בברירה חשובה אלא בברירה קלה לצורך אכילתו, ומשום כך הדבר מותר.

4. מלאכת בורר – מיון או תיקון

לעיל הבאנו את מחלוקת האחרונים בדין ברירה בכלים. היה מקום לחשוב שלדעת המתירים הברירה שנאסרה היא דווקא במאכלים וגידולי קרקע, ולכן כל הדוגמאות ברמב"ם ובשולחן ערוך נוגעות דווקא לברירת אוכל. אמנם הנחה זאת אינה נראית: ראשית, משום שהגמרא אינה אומרת שברירה היא דווקא בגידולי קרקע (כפי שהיא מציינת זאת לגבי מלאכות אחרות). שנית, משום שמובא בגמרא (שבת עד, ב) שהעושה חבית בשבת חייב שבע חטאות על שבע מלאכות, שאחת מהן (לפירוש רש"י במקום) היא משום שברר את האבנים מתוך רגבי העפר (וכך הוכיח בט"ז סימן שיט ס"ק יב). מהי אם כן סברת המתירים ברירה בכלים?

נוכל להבין את הדברים על פי מה שביארנו לעיל: מלאכת הברירה צריכה להיות דבר חשוב ומשמעותי. כאשר האדם בורר פסולת מהאוכל הוא מתקן בכך את המאכל ומאפשר את אכילתו. גם כאשר האדם מפריד בין שני סוגי מאכלים שאחד מהם אינו רצוי בעיניו, הרי שבכך הוא יוצר מציאות מתוקנת: האורז והאפונה המעורבבים לא היו ערבים לחיכו, ואילו לאחר הפרדתם הוא יכול לאכול את האורז האהוב עליו בלי שהאפונה תפריע לו. לעומת זאת אדם שמפריד סכינים ממזלגות או חומש אדום מתוך החומשים הירוקים – האם הוא עושה מלאכה חשובה? הרי גם ללא הברירה היו כל החפצים טובים לשימוש!

נוכל להגדיר זאת כשני אפשרויות בהגדרת המלאכה: האם מלאכת ברירה היא 'מיון' של חפצים, או שמא היא 'תיקון' דברים על ידי הפרדתם[3]?

בעל המשנה ברורה (ביאור הלכה שיט, ג, ד"ה 'לאכול מיד') מביא את דברי ה'ישועות יעקב' המסביר שהגדר של מלאכת בורר הוא דווקא כאשר יש בכך 'תיקון':

דענין מלאכת בורר הוא שהפסולת אינו ראוי לאכילה וגם האוכל אין ראוי כל כך לאכילה עם הפסולת שבתוכו, ובגלל כן הוא מפריד הפסולת מן האוכל, ואם כן המלאכה אינה נקראת על ברירת הפסולת רק דמתקן האוכל שיהיה ראוי לאכילה, וזהו מלאכה הצריכה לגוף האוכל, דמשוי ליה אוכל גמור.

המשנה ברורה מוכיח שם מתוך דברי הרא"ש שיש תיקון של האוכל גם בברירת שני מיני מאכל שבאחד מהם איננו מעוניינים:

דגם בשני מיני אוכלים המעורבים מִתְיפה כל מין על ידי ברירת חבירו ממנו, ועל כן מיקרי מלאכה הצריכה לגופה.

אמנם ניתן להבין אחרת: מלאכת 'בורר' היא מיון התערובת ופירוקה לגורמיה השונים. עשיית סדר בדברים היא דבר חשוב והכרחי, ולכן גם ל'מיון' חפצים יש חשיבות שאוסרת זאת כמו שאר המלאכות. הבנה זאת מובאת בדברי ערוך השולחן (אורח חיים שיט, ז-ט):

חיובא דבורר לאו דוקא במיני אוכלין… דהא אמרינן בשבת 'אמר רבא האי מאן דעביד חביתא חייב שבע חטאות'… והסברא כן הוא, דהא במשכן הוה ברירה בסממנים וגם הם אינן לאכילה (וכן כתב הט"ז ס"ק יב).

ולפי זה יש לשאול שאלה גדולה: דאיך מצאנו ידינו ורגלינו בכמה דברים, כגון שמונחים מעורבים כפות ומזלגות וסכינים ואנו צריכים כעת לסכינים ובוררים הסכינים מביניהם או הכפות או המזלגות? וכן כשתלוים הרבה בגדים על הכותל ונצרך לשנים ושלשה בגדים, ונוטלין מהכותל כל הבגדים ובוררין הבגדים הצריכים והשאר תולין על הכותל בחזרה? וכן אם היו מונחים הרבה ספרים מעורבין זה על גבי זה וצריך כעת לאיזה ספרים ובוררן ונוטלן? … ואם יש ברירה בכל דבר לא מצאנו ידינו ורגלינו בהרבה עניינים!

ותשובת דבר זה משני פנים: האחד – דבדבר הניכר הרבה לעין הרואה לא שייך לומר בזה ברירה, שאין זה ברירה אלא נטילה בעלמא. וכל אלו הדברים שחשבנו הם נראים לעין, כמו בבגדים וכלים וספרים כמובן…

והשני – שהרי יתבאר דבשעת האכילה יכול ליטול אוכל מתוך הפסולת ולאכול שאין זה דרך ברירה ודרך האכילה בכך וממילא דבכל הדברים שאנו צריכין כעת ללבוש הבגדים ולהשתמש בהכלים וללמוד בהספרים הוי כשעת אכילה ולא שייך בזה ברירה (ובוודאי לברור ספרים זה מזה כדי להעמידן על מקומן או בגדים זה מזה כדי לתלותן וכן בכלים אין היתר לטעם זה, אבל לטעם הראשון אין איסור בדבר, ויש לעיין בזה ודו"ק).

לפי תירוצו הראשון של ערוך השולחן אין בעיה בברירת בגדים או סכו"ם משום שאין כאן תיקון כלל, שהרי כל בגד עומד בפני עצמו וראוי לשימוש גם ללא הברירה. לפי הסבר זה ברירה בכלים מותרת, גם כאשר בוררים את הפסולת מהאוכל, וגם כאשר הברירה איננה לצורך שימוש מיידי. מלאכת 'בורר' לפי זה אינה 'מיון' של דברים אלא 'תיקון' המאכל. אמנם לפי תירוצו השני של ערוך השולחן אכן אין היתר לברור סכו"ם, שהרי יש בכך 'מיון'. המנהג המצוי לפיו בוררים סכו"ם או בגדים בנוי לפי הסבר זה על ההיתר של אביי לברור אוכל 'לאלתר'. ברירת סכין מתוך ערימת סכו"ם תהיה מותרת רק לצורך שימוש מיידי בסכין, אך לא כדי לסדרו במגירה.

מעתה הבנו את שורש המחלוקת בברירת כלים: לפי הבן איש חי והגאון הרב מרדכי אליהו הדבר אסור משום שיש כאן 'מיון', אך לפי הגאון רבי עובדיה יוסף הדבר מותר משום שאין כאן 'תיקון'.

5. המחבר והרמ"א

האם ניתן למצוא מקור למחלוקת זו כבר בדברי השולחן ערוך והרמ"א?

הבורר אוכל מתוך פסולת או שהיו לפניו שני מיני אוכלים ובורר מין ממין אחר בנפה ובכברה – חייב… (שולחן ערוך שיט, א).

מדברי השולחן ערוך אין ראיה כנגד הסוברים שמלאכת בורר היא תיקון המאכל: גם כאשר שני חלקי התערובת הם "שני מיני אוכלים" הרי שערבובם יחד מקשה על אכילתם ולכן הפרדתם מתקנת את המאכל.

הרמ"א (שיט, ג) מביא את דברי תרומת הדשן שאוסר להפריד גם שני סוגי דגים בחתיכות גדולות:

ושני מיני דגים מיקרי שני מיני אוכלים ואסור לברור אחד מחבירו אלא בידו כדי לאכלן מיד, אף על פי שהחתיכות גדולות וכל אחת נכרת בפני עצמה.

מדברי הרמ"א נראה שמדובר בחתיכות המעורבות זו בזו, אלא שמחמת גודלן הן ניכרות אחת מחברתה. במקרה שכזה היה מקום להתיר את הדבר, אלא שהרמ"א הביא את תרומת הדשן שאסר בזה. הסוברים כי מלאכת 'בורר' היא תיקון המאכל יסבירו שאמנם החתיכות גדולות אולם מכיוון שהם מעורבבות יחד הרי שלא נוח לאוכלם ולכן הפרדתם מתקנת את המאכל.

הסבר זה מתבסס על כך שתרומת הדשן עסק דווקא בחתיכות המעורבבות יחד אלא שעיון בדבריו בסימן נז מעלה כי ייתכן שהוא אוסר אף במקרה בו החתיכות כלל לא מעורבות יחד:

שאלה: חתיכות דגים מונחים על לוח אחד, או בקערה, מפורדות זו מזו, כמו שרגילין להניח כך. ובשבת כשבא לאכול מהן רוצה לאכול מקצתן, ולשייר מקצתן לסעודה אחרת. היאך יברור אלו מאלו שלא יבא לידי חיוב בורר? תשובה: … הואיל וכתב בסמ"ג דהבורר פסולת מתוך האוכל ואפילו בורר לאלתר חייב חטאת – אין לחלק ולהקל בלא ראיה ברורה ולא להתיר…

מלשון השאלה נראה כי מדובר בחתיכות ש"מפורדות זו מזו". כמובן שמלאכת 'בורר' אינה קיימת בשני חפצים העומדים בנפרד לגמרי, אולם כאן חתיכות הדגים מונחות "בלוח אחד או בקערה" ולכן הם נחשבות כמצורפות יחד. במקרה זה הלא אין כל בעיה לאכול את חתיכת הדג גם ללא הברירה, שהרי החתיכות עומדות בנפרד זו מזו, ומכאן ראיה לכך שמלאכת 'בורר' קיימת לפי תרומת הדשן והרמ"א גם כאשר אין בכך תיקון, אלא 'מיון' בלבד.

אלא שנראה כי אין כאן ראיה, שהרי מלשון תרומת הדשן בתשובתו משמע שדבריו נוגעות רק למקרה בו החתיכות מעורבות יחד:

תשובה: …נראה דמאד היה כנגד סברת הלב (לומר) דשני מינים שניכרים בהפרדתם חתיכות גדולות שמונחים יחד דיהא ברירה שייכא בהו, דלשון המרדכי… דכתב 'הילכך יזהר אדם מיני פירות שנתערבו' כו', משמע דווקא כשהם מעורבים ואינם ניכרים, אבל בכהאי גוונא אף על גב דאין כל מין ומין מסודר בפני עצמו מכל מקום לא מיקרי 'מעורב'. אפס הואיל וכתב בסמ"ג דהבורר פסולת מתוך האוכל ואפילו בורר לאלתר חייב חטאת – אין לחלק ולהקל בלא ראיה ברורה ולא להתיר…

זאת ועוד: גם אם נניח שתרומת הדשן עסק במקרה בו החתיכות עומדות בנפרד בתוך קערה אחת, הרי גם בזה ניתן להסביר שיש כאן 'תיקון': אמנם החתיכות אינם נוגעות זו בזו אולם האדם חושש שתוך כדי אכילה הם יזוזו ממקומן וילכלכו זו את זו. יש גם חוסר נעימות וגם חוסר נימוס לאכול חתיכה אחת ולהשאיר את השאר. משום כך האדם מוציא מהצלחת את החתיכה האחת כדי לתקן את חברתה.

נראה לפיכך כי תרומת הדשן והרמ"א החמירו בחתיכות דגים, אך אין צורך להרחיב שיטתם בעניין ברירת סכו"ם או בגדים.

6. סיכום

נמצינו למדים שאפשר להקל ולהתיר סידור סכו"ם, ספרים ובגדים למקומם הן לשיטת המחבר והן לשיטת הרמ"א.

[1] בעריכת הרב שמואל ישמח. גם רוב ההערות מפרי עטו.

[2] ישנם מלאכות שבמבט ראשון נראה כי אין בהם שינוי מהותי ובלתי הפיך, אולם לכשנעיין נבחין כי גם בהם קיים שינוי מהותי: במלאכת 'תופר' נוצר בגד שלא היה קיים לפני כן. קלקול התפירה לא יחזיר את המצב לקדמותו שהרי גם לאחר הפרימה הנקבים יהיו ניכרים. צידה היא אומנות קשה, והיא נצרכת להמשך השחיטה וכו' (אכן אם אדם צד רק משום שהבהמה מפריעה לו, הרי שבזה לדעת חלק מהפוסקים לא די שיש כאן 'מלאכה שאינה צריכה לגופה' אלא שאין כאן מלאכת 'צד' כלל, וזאת משום שהכוונה היא ההופכת את המעשה לבלתי הפיך ונותנת לו שם מלאכה). מלאכת 'בונה' היא בבניה של קיימא, ובדרך כלל הדבר נעשה על ידי טיט וכדומה, ולכן לא ניתן לסתור את הבנין באופן שיחזיר את המצב לקדמותו. יהיה כאן בנין שנחרב ולא חומרי בניה. ה'מכבה' עושה פחמים, ולכן לא ניתן להחזיר את הדבר לקדמותו על ידי הבערה. ה'מבעיר' אינו יכול להחזיר את המצב לקדמותו על ידי כיבוי שהרי מה שכבר דלק ונהיה לאפר לא יחזור עוד לקדמותו. במלאכת 'מעמר' אכן אין יצירת מצב חדש ובלתי הפיך ולכן גם במעמר יש הגבלות לאיסור, כגון הגבלת איסור העימור דווקא במקום גידולו. ועיין מאמרי בעניין זה בספרי 'בעקבות המחבר' חלק א.

[3] ראה גם בביאור הלכה שיט, סעיף ג, ד"ה 'היו לפניו'.

נושאים נוספים בהלכות שבת

בדין גרופה וקטומה

חימום אוכל יבש על פלטה

האם מותר לאכול לפני מוסף

מראית עין חלק א'

מראית עין חלק ב'

קריאת עיתונים וספרי חול בשבת

שפשוף כתם בשבת

בירורי שיטות בענייני מוקצה

נגיעה במוקצה

האיסור לשחק בכדור בשבת

שימוש בחשמל בשבת

מוני מים – מכתב לגאון הרב אליהו אברג'ל אברג'ל

מונים מים – פסק הרב אליהו אברג'ל שליט"א

הנחת סוללה במכשיר שמיעה בשבת

פסיקת הבית יוסף בשבירת חבית

קשר כפול בנעליים

האם מותר לאכול בכליו של מחלל שבת

מדוע כלי שני אינו מבשל

הנאה ממלאכת שבת

בדין אפיה של גוי ביום כיפור

ברירה בכלים

שימוש במגבונים בשבת

פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן

ריסוק ירקות בשבת

עשיית איסור דרבנן עבור החולה

חילול שבת להצלת אינו יהודי

שימוש בטלפון ובזום בשבת ויו"ט בשעת הדוחק

נטילת ציפורניים בשבת

מלאכת הכותב וכתיבה בלעז

מעמר במקום גידולו

הגדרת קורע

כח ההיתר בטלטול ברשות הרבים

הוצאה בשבת

ערוב היישוב כוכב יעקב

שער היישוב שנפתח בשבת

חזרה בשבת לצורך היוצא עבודה ביטחונית

היוצא להציל האם יכול לחזור

שאיבת חלב בשבת

סחיטת שיער בשבת

שימוש במעלית שתוקנה בשבת

פיקוח נפש להצלת גוי

דילוג לתוכן