פסיק רישא דניחה ליה באיסור דרבנן
סימן ש"כ
1. הקדמה
2. דיון במישור העקרוני
3. הסברא להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן
4. שיטת התוספות
5. הסבר דברי תרומת הדשן
6. שיטת המאירי
7. שיטת האהל למועד, רבינו משה מברדיש והרא"ש מלוניל
8. שיטת האור זרוע
9. שיטת הר"ן ודיון בדברי החזון איש
10. עוד בשיטת הר"ן ובאיסורי דרבנן קלים
11. דעת הרמב"ם
12. שיטת המחבר
13. שיטת הרמ"א
14. בדברי גדולי האחרונים
15. סיכום
16. הערות
1. הקדמה
דבר שאינו מתכוון — כשאדם מבצע דבר המותר בשבת, ואגב עשייה זו יכולה להתבצע מלאכה נוספת האסורה בשבת, שאינו מתכוון לה[1], נקראת המלאכה "דבר שאינו מתכוון". נחלקו תנאים האם מותר לבצע את הדבר המותר על אף החשש שתיעשה מלאכה אסורה, והלכה כר׳ שמעון המתיר. פסיק רישיה — אך אם מלאכת האיסור ודאי תתבצע, ונוח לעושה המלאכה שמלאכה זו תתבצע, חייב על המלאכה שלא התכוון לה. ועל זה אמרו חכמים "מודה ר׳ שמעון בפסיק רישיה ולא ימות"[2].
פסיק רישיה דלא ניחא ליה — אם אינו מעוניין במלאכה הנוספת — אינו חייב עליה. ונחלקו הראשונים אם מותר לבצע את הדבר המותר או שיש בזה איסור דרבנן. לשיטת הערוך[3] ודעימיה אם לא נוח לו במלאכה הנעשית מותר לבצע את הדבר המותר, ולא איכפת לנו כלל שנעשית מלאכה. ואילו
לדעת רבותינו בעלי התוספות ישנו איסור מדרבנן לבצע את הדבר המותר אם בהכרח תיעשה מלאכה אסורה אף שלא התכוון אליה ולא מעוניין בה, ולשיטתם הואיל והמלאכה נעשית בהכרח, הרי זה כאילו עושה אותה ממש. ואמנם אינו מעוניין בה, ואף לא עשה את המלאכה לתכליתה, ודומה הדבר למלאכה שאינה צריכה לגופה, שאסורה מדרבנן[4].
פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן — אם איסור המלאכה הנעשית הוא רק מדרבנן, נחלקו הפוסקים בדעת התוספות אם גם אז אסור לבצע את הדבר המותר, או שבמלאכה דרבנן מודים בעלי התוספות לערוך שמותר לבצע הדבר המותר בשבת. וסברת המקלים: כשם שהיות המלאכה "לא ניחא ליה" מורידה בדרגה את החיוב, מאיסור דאורייתא לאיסור דרבנן, כך במלאכה דרבנן תרד רמת החיוב, ומאיסור דאורייתא יותר הדבר לגמרי[5].
פסיק רישיה (דניחא ליה) במלאכות דרבנן — ע״פ סברתנו הקודמת אין מקום להקל בפסיק רישיה גם באיסור דרבנן. שכשם שאנו מייחסים לאדם פעולה שיש בה איסור מדאורייתא הואיל והיא ודאית, כך נייחס לאדם גם איסור מדרבנן.
ואכן, המשנה ברורה[6] פסק שפסיק רישיה דניחא ליה אסור אפילו במלאכה דרבנן. וגם בכף החיים (בסי׳ שיד, סעי׳ טו) פסק להחמיר.[7] ופי שנראה בהמשך, הרמ״א אוסר אפילו פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן, וכך סותם למעשה גם החזון איש.
אולם לא כך פסק הגאון הרב עובדיה יוסף שליט״א. בספרו "יביע אומר" (חלק ד או״ח, סי׳ לד) דן הגרע״י האם מותר להשתמש בשבת במים חמים הבאים מדוד שמש. הסיבה לאסור היא שבעת שמוציאים מים חמים נכנסים לדוד מים קרים ומתחממים, והרי זה בישול בתולדות החמה, האסור מדרבנן[8].
אולם מי שמוציא את המים החמים אינו מתכון להכניס מים קרים, אלא שבהכרח הם נכנסים. ונוח לו שיכנסו ויתחממו, על מנת שיהיו לו עוד מים חמים בעת הצורך, והרי זה פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, שראינו שהמשנה ברורה, כף החיים והחזון איש אסרו.
הגר״ע יוסף חולק על הפוסקים הנ״ל, ומוכיח שם בל״ב סעיפים בבקיאות עצומה שפסיק רישיה באיסור דרבנן מותר להרבה פוסקים ראשונים ואחרונים אפילו אם ניחא ליה. ומשום שכל האיסור הוא רק דרבנן, בעת הצורך יש להקל כדבריהם. ומביא הגרע״י מקורות רבים בש״ס, ברמב״ם ובשו״ע שמהם היה אפשר לכאורה ללמוד איסור בדבר, ודוחה כל הראיות. הוא מביא גם ראשונים ופסקי השו״ע והאחרונים שמהם אפשר ללמוד היתר בדבר, ואחר מסכם בזו הלשון (אות לב):
אתה הראת לדעת כי כמה וכמה גדולים מהמחברים האחרונים החזיקו בכל עוז בשיטת תרומת הדשן בשם המרדכי דפסיק רישיה בדרבנן שרי … וכמה מהם מייחסים כן לדעת רש״י והרמב״ם והר״ן. וכן מבואר להדיא במאירי להקל. וכן דעת רבינו משה מבדריש והרא״ש מלוניל והאהל מועד להקל. וכן מוכח להדיא באור זרוע, ע״ש. והא ודאי שאין מקום לדחות דברי רבותינו הראשונים מסוגיות מפורשות, דכל רז לא אניס להו…
והנה גם מרן הב״י סובר מעיקר הדין להתיר פ״ר בדרבנן, אלא שבסוף דבריו חשש לסברת בעל התרומה והמרדכי … משא״כ במקום צורך שפיר סמכינן להקל …
והן אמת שרבים ועצומים מן האחרונים ס״ל לאסור פ״ר בדרבנן, אולם כיון דלעומתם מצינו רבים ונכבדים מן האחרונים דס״ל להקל, שנזכרו כבר בדברינו לעיל, ומהם: שלטי הגבורים, פרי חדש, גנת ורדים, לשון לימודים, פרי האדמה, הרב בעל יד מלאכי, מהר״י עייאש, מהר״י טאייב, נחפה בכסף ישועות יעקב, הגרע״א, עמק הלכה, פתח הדביר, התורת חסד מלובלין, הגרי״צ אלחנן, ועוד. ועל צבא תהלתם הר״ן והמאירי ורבינו משה מבדריש והרא״ש מלוניל ואהל מועד וסיעתם. וכולה מילתא דרבנן היא, במקום הצורך ודאי שיש מקום רב לסמוך עליהם.
לאחר לימוד השיטות השונות והתעמקות בדברי הגר״ע יוסף, נראה לנו שאפשר לדחות את רוב המקורות שמהם הביא הגר״ע יוסף סיוע לדבריו. ולכן נראה לנו שלהלכה יש לנקוט שפסיק רישיה דניחא ליה אסור אף במלאכה דרבנן. אלא שבלא ניחא ליה יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים, והמחבר פסק להיתר והרמ״א לאיסור.
אין בכוונתנו במסגרת המאמר הזה לדון בשאלה המעשית של שימוש בדוד שמש. בשאלה זו ישנם טעמים נוספים להתיר, וחלק מהם מביא הגר״ע יוסף בעצמו. ועיין בשאלה זו בשמירת שבת כהלכתה, שבמהדורה הראשונה (פ״א, סעי׳ כט ובהערה) התיר שימוש בדוד שמש, ובמהדורות אחרונות (פ״א, סעי׳ מה ובהערות) נטה לאסור. עיין שם טעמו בהערות.
2. דיון במישור העקרוני
כפי שראינו בהקדמה, מפורש בכמה מקומות בש״ס: "אביי ורבא דאמרי תרוייהו: מודה ר׳ שמעון בפסיק רישיה ולא ימות"[9]. וכן מקובל להלכה, שפסיק רישיה (באיסור דאורייתא) חייב.
הדוגמאות בש״ס הן דווקא בפסיק רישיה דניחא ליה, שנוח לו במלאכה הנגררת והוא נהנה ממנה. ונחלקו הראשונים, הערוך ובעלי התוספות, בפסיק רישיה דלא ניחא ליה[10]: דעת הערוך שפסיק רישיה דלא ניחא ליה "מותר לכתחילה, ואפילו איסור דרבנן ליכא", ודעת התוספות שאסור מדרבנן כדין מלאכה שאינה צריכה לגופה.
וכתב שו״ע בסימן שכ סעי׳ יח:
חבית שפקקו בפקק של פשתן לסתום נקב שבדפנה שמוציאין בו היין, יש מי שמתיר אע״פ שא״א שלא יסחוט, והוא שלא יהא תחתיו כלי; דכיון שאינו נהנה בסחיטה זו הוי פסיק רישא דלא ניחא ליה, ומותר.
וחלקו עליו, ואמרו דאע״ג דלא ניחא ליה, כיון דפסיק רישא הוא, אסור. והעולם נוהגים היתר בדבר …
כלומר, תחילה הביא את שיטת הערוך, שפסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דאורייתא מותר; ואחר דחה דבריו, אך לא דחה שיטה זו לגמרי, ולימד זכות למי שסמך על דבריו. וכל זה באיסור דאורייתא, אבל באיסור דרבנן מאד מסתבר שיש מקום לסמוך על בעל הערוך, מאחר שגם בעלי התוספות מודים לו, כמו שנבאר להלן. אולם בניחא ליה לכאורה יש לאסור.
וכך הסברא נותנת, משום שראינו שפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דאורייתא אסור מן התורה, והרי זה כמתכוון, ואין כאן ירידת דרגה כלל. אם כן גם פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן צריך לאסור, כי הרי הוא כמכוון לאיסור דרבנן.
3. הסברא להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן
הגר״ע יוסף מביא הסבר לסוברים שפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן מותר. ומדבריו (שם אות ו):
… דאע״ג דלקושטא דמילתא נקטינן דפ״ר בדאורייתא יש בו חיוב מה״ת, י״ל שלא גזרו בפ״ר בדרבנן, שאין לאסור משום שבות אלא במתכוין ממש …
(ויש להרחיב יותר ע״ד פלפול … ומשום הכי בפסיק רישיה דאורייתא, כיון שעכ״פ מלאכה דאורייתא יוצאת מתחת ידו, והרי כאן איסור חפצא, אמטו להכי חייב. אבל בפ״ר דרבנן, כיון דגברא לא מכוין לאיסורא, אע״פ שיצא מתח״י דבר הנאסר מדרבנן אין בכך כלום)[11].
קצת קשה לי להבין דבריו, כי איסור פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דאורייתא אינו גזירה, אלא מעיקר הדין.
וכן אינו אסור משום ש״על כל פנים מלאכה דאורייתא יוצאת מתחת ידו", כי גם בלא ניחא ליה ובמלאכה שאינה צריכה לגופה יוצא איסור מתחת ידו, ובכל זאת פטור. אולם באמת יש לשאול על עיקר הדין מדאורייתא, למה לכולי עלמא חייב בפסיק רישיה דניחא ליה, הלוא הוא צווח ואומר שאינו עושה את הפעולה עבור המלאכה האסורה, אלא היא נגררת בעל כרחו ממעשהו המותר, ולמה חייב? במה גרע ממלאכה שאינה צריכה לגופה, שפטור רק משום שאינו מכוון לתכלית המלאכה האסורה?
אפשר להסביר את התמיהה על פי דברי התוספות שאמרו על התולש עולשין (יומא לד,ב ד״ה "הני מילי"): "כיון שהוא נהנה אנן סהדי שהוא מתכוין". לפי דבריהם פסיק רישיה דניחא ליה הוא ממש כמתכוון, ולכן אין להבדיל בין איסור דאורייתא לאיסור דרבנן.
ולהסביר סברת המתירים נראה לי לומר שלשיטתם אין שום רע במעשה שאסור מדרבנן לכשעצמו, אלא שחכמים אסרו שמא יבוא לעבור על איסור דאורייתא. ולכן כשהאדם טוען שאינו מכוון — אף שלפי האמת נוח לו, ובסתמא כן מכוון — די לנו בטענתו שאינו מכוון כדי שחכמים לא יאסרו דבר שבמהותו מותר.
4. שיטת התוספות
הסוגיה המרכזית בדיוני הראשונים על פסיק רישיה דלא ניחה ליה היא הגמרא בסוכה לג,ב המתירה לתקן ענפי הדס ביום טוב באם יש לו הדסים אחרים.
אומרת המשנה (לב,ב):
הדם … שהיו ענביו מרובות מעליו – פסול, ואם מיעטן – כשר. ואין ממעטין ביום טוב.
האיסור למעט ביו״ט הוא משום שבכך מתקן את ההדס, ואין מתקנים במועד.
שבות אלא במתכוין ממש. וכמ״ש הגר״י אלחנן בשו״ת באר יצחק (חאו״ח סי׳ טו, ענף ד), דלדידן דקי״ל כר״ש, פ״ר קיל טובא לדידן, מדבר שאינו מתכוין אליבא דר׳ יהודה. ע״ש. (ויש להרחיב יותר ע״ד פלפול, לפמ״ש האחרונים דאיסורי תורה הוי איסור חפצא, אבל איסורים דרבנן הוו איסור גברא ותו לא. וכמבואר בשו״ת תורת חסד מלובלין (סי׳ לא, סעי׳ ה). ועוד. ומש״ה בפ״ר דאורייתא כיון שעכ״פ מלאכה הגמרא מביאה ברייתא בה ר׳ אלעזר בר׳ שמערן חולק רמתיר למעט במועד, ומעמידה דעה זר במלקט את פיררת ההדס לצורך אכילה, ואז אינו מכוון לתקן, אך עדיין אסור משום פסיק רישיה, אלא אם כן יש לו הדסים אחרים. רזו לשרן הגמרא:
תנו רבנן: אין ממעטין ביום טוב, משום רבי אליעזר ברבי שמעון אמרו: ממעטין.
והא קא מתקן מנא ביום טוב!
אמר רב אשי: כגון שלקטן לאכילה, ורבי אליעזר ברבי שמעון סבר לה כאבוה, דאמר: דבר שאין מתכוין מותר.
והא אביי ורבא דאמרי תרוייהו: מודה רבי שמעון בפסיק רישיה ולא ימות!
הכא במאי עסקינן, דאית ליה הושענא אחריתי.
גמרא זר היא אחת ממקורותיו של הערוך לכך שפסיק רישיה דלא ניחא ליה מותר, שהרי מותר ללקוט כשיש לו הדס אחר, הואיל ולא נהנה מן המלאכה; אבל כשאין לו הדס אחר, ודאי ישתמש בו עבור המצוה, והרי זה פסיק רישיה דניחא ליה, ואסור.
תוספות בכמה מקומות דוחים את ראיות הערוך מכמה טעמים, ובאחד מתירוציהם אומרים שתיקון ההדס אינו אלא מדרבנן, לכן פסיק רישיה מותר בו כשאינו נהנה[12]. מתירוץ זה אפשר ללמוד שודאי אוסרת הסוגיה פסיק רישיה דניחא ליה (כשאין לו הדס אחר), באיסור דרבנן[13].
הגר״ע יוסף מסביר שאותם ראשונים שדעתם להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן סוברים שמיעוט ענבים הוא תיקון מן התורה.
והחזון איש, שסובר שאפילו פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן אסור[14], מסביר שכאן תוספות מתירים משום שמיעוט ענבים אינו אלא איסור דרבנן קל.
נראה לי ששתי ההבנות האלו בתוספות תלויות בשתי לשונות של תוספות בכתובות (דף ה,ב ד״ה "אם"). בגמרא שם מבואר שאפילו לרבי יהודה, הסובר שדבר שאין מתכוין אסור (מדרבנן), מותר לבעול בתחילה בשבת אף שבבעילתו נעשה פתח, משום שמקלקל הוא אצל הפתח[15]. ושואלים תוספות: איך זה שרבי יהודה מתיר, הלוא גם בחפירת גומא בשבת אוסר ר׳ יהודה משום דבר שאינו מתכוון, ואף שם מקלקל את הקרקע. הנה אסרו לחופר הגומא אף שיש בחפירה זו תרי דרבנן: מקלקל ואינו מכוון. וכך יש לאסור גם את הבעילה. תוספות מביאים שני תירוצים: בתירוצם הראשון תוספות אומרים שאכן עקרונית אין להתיר תרי דרבנן, והיתר הבעילה הוא "משום דאיכא נמי מצוה". בתירוצם השני הם אומרים שעקרונית יש להתיר בתרי דרבנן "שלא במקום מצוה נמי היכא דאיכא תרתי שרי", ובחופר אסרו משום שיש שם קצת תיקון.
תירוצם הראשון של התוספות מתאים לשיטת החזון איש, שאוסר פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן. והתירוץ השני מתאים לדברי הגר״ע יוסף, שסובר שתוספות מודים שבתרי דרבנן יש להתיר.
לסיכום, לשיטת התוספות יש לאסור פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, ובלא ניחא ליה יש שתי דעות בתוספות.
5. הסבר דברי תרומת הדשן
שיטת הראשונים המרכזית עליה מסתמך הגרע״י יוסף להתרת פסיק רישיה דניחה ליה באיסור דרבנן היא שיטת תרומת הדשן. התה״ד (סימן סד) דן בשאלה האם מותר בשבת להוציא סכין התחובה בכותל או ספסל מעץ, או שמא יש לאסור משום "מתקן פתח", הואיל ומרחיב את הנקב בו נמצא הסכין. תה״ד מתייחס גם לכך שאינו מכוון לעשות נקב, אך עשיית הנקב הינה "פסיק רישיה". ומביא שעשיית נקב אסורה מהתורה רק אם הנקב נועד להכניס ולהוציא[1], ובנקב כגון זה אינו אסור אלא מדרבנן. ועל איסור פסיק רישיה בדרבנן אומר תה״ד:
אבל בשאין מתכוין, נוכל לומר אפילו אי פסיק רישיה הוא שרי, דבאיסור דרבנן יש לחלק בין מתכוין גמור לפסיק רישיה.
כלומר: תה״ד מתיר פסיק רישיה בדרבנן.
אולם באמת אין ראיה מתרומת הדשן, משני טעמים:
א. בעל תרומת הדשן חזר בו בהמשך התשובה, וזה לשונו:
אמנם נראה דהאי סכין התקוע בחבית איירי שהוציאוהו והכניסוהו כבר בחול, ולא פסיק רישיה הוא שיוסיף בנקב[2].
ב. לאורך כל התשובה מניח הגר״ע יוסף שתה״ד מדבר על פסיק רישיה דניחה ליה. וקשה מנין לו, שאפשר שהוצאת הסכין והרחבת הנקב היא פסיק רישיה דלא ניחה ליה, שכאמור הערוך מתיר, ובזה מביא תה״ד להקל באיסורי דרבנן.
את הקושיה הראשונה, שתרומת הדשן חזר בו, מביא הגר״ע יוסף (באות לא) בשם האליהו רבה, שכתב שתרומת הדשן "מודה במסקנת דבריו שאין להתיר פ״ר בדרבנן". הגר״ע יוסף דוחה את דברי הא״ר, ומביא שתרומת הדשן מתיר פס״ר בדרבנן במקום אחר (בסי׳ סו). שם דן תרומת הדשן במי שהיה לו תנור בבית החורף והיו משתמשים בו גם להטמין את האוכל. תרומת הדשן פוסק שמותר לשפחה הגויה לשים אוכל קר בשבת על התנור כשהתנור מכובה, ולהדליק אחר כך את התנור (את ההדלקה התירו ע״י נכרי משום ש״הכל חולים הם אצל הצינה") אף שיתחמם האוכל. ומסביר שהשפחה אינה מתכוונת לחמם את האוכל, אלא עיקר כוונתה לחמם הבית. ומותר אף שזהו פסיק רישיה דניחא ליה, שודאי נוח להם לחמם האוכל. וזה לשונו: "ואף כי פסיק רישיה הוא לענין החמין, מ״מ יש חילוק בשבות דרבנן בין מתכוין גמור ללא מתכוין דפסיק רישיה".
אולם נראה לי שבתשובה זו התיר תרומת הדשן רק פסיק רישיה דניחא ליה ע״י גוי, דבר המותר לכולי עלמא. אם כן אין מכאן ראיה שתרומת הדשן חזר בו מחזרתו[3].
וגם מהמרדכי שהביא התרומת הדשן אין ראיה להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן.
המרדכי שם (פרק הזורק, שעה) מתיר להוציא מי שופכין לכרמלית, משום ש״כוחו" בכרמלית לא גזרו חכמים. אך אי אפשר ללמוד משם הואיל והמרדכי עוסק בכוחו, וכוחו קל מפסיק רישיה, שהרי המלאכה נעשית לאחר זמן. ועוד, ששם לא ניחא ליה באותה הוצאה. כי בהוצאת הצואה מביתו אינו מעוניין שהצואה תהיה בכרמלית, אלא רק שלא תהיה בביתו, ולכן אין כל קשר עם פסיק רישיה דניחא ליה.
לכן נראה לי שאין ראיה מתרומת הדשן להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן.
6. שיטת המאירי
הגר״ע יוסף מביא (אות לב) "וכן מבואר להדיא במאירי להקל". ובאמת מצאנו במאירי (על שבת כט,ב):
ויש מוסיפים לומר שלא אסרו פסיק רישיה אף בניחא ליה אלא בחשש איסור, שאילו היה עושהו בכונה היה בו איסור תורה. הא כל שלא היה בו אלא איסור חכמים אף בניחא ליה מותר.
אמנם מפורש כאן להקל בפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, אך אין ודאות שהמאירי עצמו מסכים לדברים אותם הביא בשם "יש מוסיפים לומר".
ובמאירי שם מובאת דעה נוספת:
ומ״מ יש אומרים שדבר שאינו מתכוין בפסיק רישיה חלוק לשלושה דרכים … השני: שאין בו איסור תורה וניחא ליה, כגון שצריך לאותו תיקון… וזה אסור מדרבנן.
כלומר: המאירי, כדרכו, סוקר את הדעות השונות. ומביא גם (בשם "יש אומרים") שפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן אסור מדרבנן.
ונראה לי שהמאירי פסק כדעה זו האחרונה, כי בשני מקומות במסכת שבת הביא דעה זו בסתם:
1. בדף עה,א מביא המאירי ארבעה דינים בבאור "מודה ר״ש בפסיק רישא ולא ימות", והדין הרביעי:
ויש בו דין רביעי, והוא פסיק רישיה בדרבנן, כגון צירוף[19] וכיוצא בו. שלר׳ שמעון מותר לכתחילה הואיל ואינו צריך לו. ולר׳ יהודה פטור אבל אסור.
2. בדף קג,א, וז״ל:
נמצא לשיטה זו שכל פסיק רישיה והדבר קשה לו מותר לכתחילה … ואם אין הדבר קשה לו וכן אין נוח לו – אסור לכתחילה לר׳ שמעון
… ואם הדבר נוח לו וצריך לו – חייב אף לר׳ שמעון. ודוקא
כשהמלאכה הנגררת איסור תורה, הא כל שאינה אלא דרבנן ואינו צריך לו מותר לכתחילה לדעת ר״ש. ויש כאן דעות אחרות לקצת מפרשים, וכבר כתבנום בפרק שני, וזו עיקר.
באות ט״ז ובאות י״ט בתשובתו מקשה הגר״ע יוסף על המאירי משני מקומות מהם משמע שאוסר המאירי פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן. ולפי דברינו, שלמסקנה המאירי פוסק להחמיר, אין מקום כלל לקושיה.
לכן למסקנה נראה לי שאין למנות המאירי עם המקילים.
7. שיטת האהל מועד, ובינו משה מברדיש והרא״ש מלוניל
הגר״ע יוסף מביא שהרב שמואל בן משולם ירונדי, מחבר ספר "אהל מועד", מביא בשם הרב אשר מלוניל להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, ושכן הוא דעת רבינו משה מברדיש. וז״ל הגר״ע יוסף (באות כו):
וכן מצאתי בם׳ אהל מועד (בהל׳ שבת דרך ד, נתיב ד) שהביא בשם הרא״ש מלוניל, שכתב שיש ארבעה דינים בפסיק רישיה, והדין הרביעי גבי צירוף, כדאמרי׳ (שבת מא,ב) בדין מיחם שנתן לתוכו מים צוננים, דאע״ג דקא מצרף, כיון דמלאכה זו אינה אסורה אלא מדרבנן היכא דלא מכוין, שרי ר״ש אפי׳ לכתחלה, אע״ג דהוי פסיק רישיה[20]. עכת״ד.
וגם האהל מועד, מדשתיק להרא״ש מלוניל, אודויי קא מודי ליה דפ״ר בדרבנן שרי.
גם בס׳ ההשלמה (סוכה לג,ב) כ׳ וז״ל: ויש פסיק רישיה שהוא מחלוקת בין חכמי הדור, והוא בדבר שאפי׳ במתכוין אין בו אלא איסורא [מדרבנן], כגון צירוף בפי כירה (מא,ב). האחד מתירו לר״ש לכתחלה, והאחד אוסרו. ואבא מארי [רבינו משה מבדריש] והר• דודי רבינו אשר [מלוניל] מן המתירים. וכבר כתבתי בפי כלל גדול בארוכה. עכ״ל. ולמדנו מכאן שגם הרב רבינו משה מבדריש ס״ל כהמתירים.
תחילה חשבתי שאין להביא ראיה מכאן להתיר פסיק רישיה דניהא ליה באיסור דרבנן, כי מנין שצירוף המיחם נוח לו? הלוא במאירי שהבאנו למעלה (על שבת עה,ב) מפורש שהצירוף לא איכפת ליה, וכל היתרו הוא "הואיל ואינו צריך לו".
אולם אחר כך ראיתי בדברי בעל ההשלמה בשבת[21] שכותב בפירוש בתירוצו הראשון שפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן מותר, ונראה לי שהוא בעל הדיעה שמביא המאירי. ולפי זה אפשר שזו גם דעתם של האהל מועד שהביא בשם הרא״ש מלוניל, כי לכאורה משמע מדבריו שצירוף הוא דבר הנצרך לכלי, ולכן ניחא ליה בצירוף.
8. שיטת האור זרוע
הגר״ע יוסף מביא (באות לב) שגם האור זרוע פוסק להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן. ומציין כמקור את חלק ב׳ סימן ע״ח סוף סעיף ח.
האור זרוע דן שם בסוגיית "מדורתא" (ביצה לב,ב. ומסביר רש״י:
"היסק גדול שעושין לפני שרים כדרך בנין, עושין לו כתלים מד׳ רוחות, וסודרים עצים למעלה, ודומה לאהל״). ואומרת הגמרא שם (בסוגרים — לשון רש״י):
אמר רב יהודה: האי מדורתא, מלמעלה למטה – שרי (להתחיל תחלה מן הגג, ואחר כך יסדרו תחתיו עצי הכתלים – שרי), מלמטה למעלה – אסור (לסדר העצים של כתלים תחלה לעשות עליהם הגג – אסורין, שדרך בנין הוא).
האור זרוע מביא את דברי הריב״א, שהבניה כאן הינה דבר שאינו מתכוון, ור״ש יתירנה לגמרי:
דההיא מדורתא, רב יהודה אליבא דרבי יהודה קאמר, דסבר דבר שאין מתכון אסור. אבל אליבא דר״ש הוה שרו כלהו הני, דהא לא מתכוין לאהלא הוא.
ועל זה שואל האור זרוע: סוף סוף הרי זה פסיק רישיה ולא ימות, וצריך לאסור גם אליבא דר״ש! ומתרץ האו״ז:
ומשום פסיק רישיה ליכא למיסר לר׳ שמעון, דהא לא ניחא ליה בההוא אהל. ותו, דאין כאן אהל גמור ואינה מלאכה, ולא שייך בה פסיק רישיה.
אפשר להבין את דברי האו״ז כשני תירוצים: הראשון — ר״ש מתיר כאן הואיל ולא ניחא ליה. ולפי זה סובר האו״ז כערוך, המתיר פסיק רישיה דלא ניחה ליה. והתירוץ שני — אין כאן אהל גמור, האסור מהתורה, אלא אהל ארעי, האסור מדרבנן[1]. ולפי זה סובר האו״ז שפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן מותר. ונראה שכך הבין הגר״ע יוסף, ומהתירוץ השני למד שהאו״ז מתיר באיסור דרבנן.
אולם יש לדחות ראיה זו משתי סיבות:
א. יש לשאול על התירוץ הראשון של האור זרוע, המתיר פסיק רישיה דלא ניחא ליה, שהלוא האו״ז עצמו פסק בסימן נ״ד שפסיק רישיה דלא ניחא ליה אסור מדרבנן, כתוספות ולא כערוך. ולכן ודאי שכוונת האור זרוע להצריך את שני הטעמים ביחד, וכוונתו לומר שמשום ש״לא ניחא ליה", ובנוסף "אין כאן אהל גמור" והאיסור הוא רק מדרבנן, מתיר ר״ש את המדורתא אפילו מלמטה למעלה.
ב. אפשר להבין שבתרוצו השני מסביר האו״ז שר״ש יתיר הואיל ומדובר כאן באיסור דרבנן קל. שהלוא כל אהל ארעי אינו אסור אלא מדרבנן, ובנוסף המדורתא אינה ממש אהל ארעי, שאין דרך להשתמש מתחת לעצים. לכן גם ר׳ יהודה, האוסר דבר שאינו מתכוון, מתיר לבנות את המדורתא מלמעלה למטה. ואם כן הרי זה כאן כתרי דרבנן. וכמו שבשינוי — מלמעלה למטה — מתיר ר׳ יהודה, כך ר׳ שמעון מתיר הואיל ועיקר כוונתו אינה לאהל, למרות שיש כאן פסיק רישיה.
לפי זה אין ראיה מהאור זרוע להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן.
9. שיטת הר״ן ודיון בדברי החזון איש
בשבת דף קכ,ב דנה הגמרא בדברי רב האוסר פתיחת דלת הגורמת לכיבוי נר. ומסיקה הגמרא שרב אוסר זאת משום ש״פסיק רישיה" שיכבה את הנר.
ומכיוון שכל כיבוי (מלבד המכבה לצורך עשיית הפחם) הוא מלאכה שאינה צריכה לגופה, המותרת מהתורה[23], הרי פתיחת דלת המכבה נר הרי היא פסיק רישיה במלאכה דרבנן, ולכאורה מוכח מסוגיה זו שאסור.
הגר״ע יוסף (באות יב) מביא ראיה זו, ומביא שנזכרת כבר במג״א. וז״ל לאחר הסבר הסוגיה:
… ומוכח דפ״ר בדרבנן אסור. וכבר העיר בזה המג״א (סי׳ שיד, סק״ה)[24] בקצרה. וכ״כ מהר״י עייאש בם׳ בני יהודה (ד״ד ע״א) להוכיח מזה דלא כהתה״ד.
מגמרא זו לומד החזון איש (או״ח סי׳ נ, סעי׳ ה) לאסור אפילו פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן, שאם היינו אומרים שפסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן מותר, למה רב קילל את פותח הדלת, אולי לא ניחא ליה בכיבוי הנר?
להלן נראה איך הגר״ע יוסף דוחה ראיה זו, אבל אקדים ואומר שלענ״ד מטעם אחר אין שום ראיה לאיסור מגמרא זו.
ההיתר של פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן מבוסס על כך שיש כאן תרי דרבנן:
א. המלאכה עצמה אסורה רק מדבריהם.
ב. אין כאן איסור תורה הואיל וזו מלאכה שאינה צריכה לגופה (שהרי כל פסיק רישיה דלא ניחא ליה הוא מלאכה שאינה צריכה לגופה, וכן כתבו התוספות בכמה מקומות[25]).
אבל בנידון דידן הסיבה שמלאכת הכיבוי אינה אסורה מדאורייתא היא משום שאינו מכוון לתכלית המלאכה, עשיית פחמים, וזה חד מדרבנן. וכשפותח את הדלת כשפסיק רישיה שהנר יכבה, הפטור השני הוא שאינו מעונין בכיבוי. אך אין זה טעם נוסף, אלא בדיוק אותו טעם שבגללו כל הכיבוי הוא מדרבנן, שהרי באומרנו שהיות המלאכה "פסיק רישיה" מחייבת את העושה למרות שאינו צריך לגוף המלאכה, שוודאות עשייתה מחשיבה את העושה כאילו כיבה בידים, וכל פסיק רישיה אינו אלא מדרבנן משום שאינו מכוון לתכלית המלאכה, וזה הרי הטעם שכיבוי הינו מדרבנן.
וראיה לדבר, שבמקרה שהפותח את הדלת רוצה בעשיית פחם — יהיה חייב. ומכאן שאין כאן שני פטורים שונים, אלא חד דרבנן בלבד, ואין כאן שום קשר לענייננו.
והגר״ע יוסף דחה ראיה זו מטעם אחר, וז״ל שם:
אולם בימי חרפי דחיתי עפמ״ש הר״ן שבת (פי חבית קמה) דאע״ג
"כיבוי דליקה מדרבנן, לא רצו להתיר לכבות אפילו ע״י עכו״ם, משום "שאני איסור כיבוי, שמכיון שאם היה צריך לגופו היה חייב מהתורה, ואין הכל בקיאין לחלק בין מלאכה שא״צ לגופה להצריכה לגופה, משום הכי אסרו רבנן אפילו במקום פסי״א. ע״ש.
הרי״ף שם (סא,א מדפיר) מביא מקרה בר חכמים התירר איסרר דרבנן במקרם הפסד, רעל זה שראל הר״ן (בד״ה "רבמקרם פסידא") למה אסרר לכברת דליקה בשבת, הלא כל כיברי הרא דרבנן. רמתרץ הר״ן ש״שאני כיברי, דכירן דאם היה צריך לגרפר היה אסרר מן התררה, ראין הכל בקיאין לחלרק בין מלאכה הצריכה לגרפה לשאינה צריכה", רלכן התייחסר חכמים למלאכה זר כאילר אסררה מהתררה. רע״פ דברי הר״ן האלר ררצה הגרי״ע לתרץ רלרמר שגם כאן התייחס רב למלאכת הכיברי כאילר אסררה מהתררה, ראסר בה פסיק רישיה.
נראה לי שמהר״ן הזה אפשר להביא ראיה לכך שפסיק רישיה בדרבנן הרי הרא אסרר, היפך משיטת הגרע״י בכל תשרבתר שם. שהלא, כפי שראינר, דין פסיק רישיה דרמה למלאכה שאינה צריכה לגרפה, רכל שכן בניחא ליה החמרר ירתר. רלכן, לפי הר״ן בנידרן שלנר אין להתיר פסיק רישיה דלא ניחא ליה אפילר באיסרר דרבנן, "כי אין הכל בקיאים לחלרק בין מלאכה הצריכה לגרפה לאינה צריכה לגרפה".
היה מקום לדחות דברי ולטעון שהר״ן אמר שאין לחלק בין מלאכה הצריכה לגרפה למלאכה שאינה צריכה במלאכה דאורייתא בלבד, אבל במלאכה שכל כולה דרבנן (כבישול בתולדת והחמה, בר עוסק הדיון בדוד שמש) אולי מודה הר״ן שיש לחלק.
אלא שמדברי הר״ן במקרם אחר אפשר להרכיח שהר״ן אמר חידרשר גם באיסרר שכרלר דרבנן:
הרי״ף (לה,ב בדפיר) דן באיסרר דרבנן של הרצאת מת מרשרת היחיד לכרמלית, רז״ל:
ההוא שיכבא (מת) דהוה ב״רוקרת (שם מקום). שרא להו רב נחמן לאפוקי לכרמלית. א״ל רב אחא בריה דרבא לרב נחמן: כמאן, כרבי שמעון. אימר "פטר ר׳ שמעון מחיוב חטאת, איסורא דרבנן מיהו איכא.
ועל זה שואל הר״ן (בד״ה "ודאמרינן") "כיון דברה״ר לר״ש לא מתסר אלא מדרבנן, בכרמלית אית לן למשרי לגמרי", ומתרץ: "אבל מידי דדמי למלאכה דאורייתא, אלא שפטור עליה מפני שאינה צריכה לגופה, בכיוצא בזה כרמלית ורה״ר שוין הן".
אתה הראית לדעת שלדעת הר״ן אין להקל במלאכה שאינה צריכה לגופה בשום קולא, אפילו במלאכה שכל כולה אינה אלא דרבנן כדין כרמלית. ודין תולדות חמה ממש דומה לדין הוצאה לכרמלית, כי הוצאה לכרמלית מותרת מן התורה, וחכמים גזרו שמא יתירו גם לרה״ר. ובדומה בישול בתולדות חמה אין בו שום איסור מן התורה, אלא שגזרו חכמים שמא יתירו גם תולדות האור.
אם כן לפי הד״ן אין להקל שום קולא משום מלאכה שאינה צריכה לגופה, וכל שכן שלדעתו לא נתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן.
10. עוד בשיטת הר״ן ובאיסורי דרבנן קלים
בסעיף כ״ה הביא הגר״ע יוסף ראיה לאסור פסיק רישיה דניחה ליה באיסור דרבנן מדברי הר״ן בביצה (לג,ב), וז״ל הר״ן:
דרבנן סברי "אפילו בקוטם קיסם לחצות בו שיניו ליכא אלא איסורא דרבנן, משום דס״ל דכל עשיית כלי שלא כדרכו לא מיתסר אלא מדרבנן, ומשום הכי כי לא מכוין לעשיית כלי, דהיינו כשעושה להריח בו, שרי אפילו לכתחילה.
אבל לכאורה אין מכאן ראיה, כי מניין לנו ששם ניחא ליה בעשיית הכלי? ובהחלט מסתבר שאין זה כי אם פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן.
ובסעיף כ״ט מביא הגר״ע יוסף את דברי "הגינת ורדים" ו״הנחפה בכסף" ועוד גדולי אחרונים שרצו ללמוד היתר בהולדת ריח כשאינו מכוין לכך מדברי הר״ן בענין מוליד ריח. וז״ל הר״ן (ביצה יב,א מדפי הרי״ף ד״ה "איבעיא"):
ומשום אולודי ריחא נמי לא מתסרא, כיון שאינו מתכוין להריח אלא להכשיר אוכלין.
וכתב על זה הגר״ע יוסף:
ולכאורה משמע דםבירא ליה דפםיק רישיה בדרבנן מותר, הילכך כי לא מכוין להריח שרי.
והנה אחרי העיון ב״גינת ורדים" (או״ח כלל ג, סימן טז) משמע שעיקר ההיתר הוא משום שאיסור הולדת ריח "אינו אלא חומרא דרבנן בעלמא" ו״מטעם שאיסור נולד קל הוא", ולכן אפילו אם נאמר שניחא ליה בהולדת הריח — אין מכאן ראיה לשאר איסורי דרבנן (וכמו שהסברנו למעלה בדין המדורתא).
והרבה מהאחרונים שהביא הגר״ע יוסף דיברו באיסור הולדת ריח, שהוא איסור קל. ולכן נראה שאין ללמוד משם.
11. דעת הרמב״ם
הבאנו למעלה את דברי הגרע״י בסיכומו (אות לב) שמונה את הרמב״ם בין המתירים:
אתה הראות לדעת כי כמה וכמה גדולים מהמחברים האחרונים החזיקו בכל עוז בשיטת התה״ד בשם המרדכי דפםיק רישיה בדרבנן שרי.. וכמה מהם מייחםים כן לדעת רש״י והרמב״ם והר״ן.
הדיון בדעת הרמב״ם בעניין זה הוא על דבריו לגבי מיעוט ענבי ההדס ביום טוב[1]. וכתב על כך הרמב״ם (הלי לולב ח, ה):
היו ענביו מרובות מעליו … פםול. ואם מיעטן כשר. ואין ממעטין אותן ביום טוב, לפי שהוא כמתקן. עבר וליקטן, או שליקטן אחד אחד לאכילה, הרי זה כשר.
ומפורש בתחילת דברי הרמב״ם שאסור למעטן ביום טוב. ומיעוט זה הוא מדרבנן[2].
ואמנם בהמשך דבריו כתב הרמב״ם "או שליקטן אחד אחד לאכילה", ומכאן משמע שמתיר הרמב״ם למעט לאכילה, ואפשר ללמוד מכאן שדעתו שפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן מותר. אך כבר הקשה הבית יוסף בכסף משנה על הסיפא ברמב״ם כאן כמה קושיות, מהן הלשון הקשה
"ליקטן אחד אחד לאכילה", במקום לכתוב בפשטות "ליקטן לאכילה"29. ומתרץ הכס״מ שיש לגרוס ברמב״ם במקום "שליקטן אחד אחד לאכילה" — "שליקטן אחר לאכילה". וכך מובנים דבריו של הרמב״ם. לגירסה זו האחר ממעט משום שאינו זקוק להדס, אבל לו עצמו אסור למעט, משום שניחא ליה במיעוטו. וגם לפי ההמשך מפורש בכס״מ שלרמב״ם פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן אסור.
ומביא הכסף משנה שזו גירסת הרב המגיד. ונוסיף שגירסה זו הובאה במהדורת הרב קאפח כגירסה הנכונה ע״פ ספרים עתיקים מתימן, ואף הובאה במהדורת פרנקל30.
ואמנם הגר״ע יוסף הביא בסעיף טי פירוש אחר בדברי הרמב״ם, אולם הב״י הביא רק את הפירוש שהבאנו. וידועים דברי הרדב״ז (חלק ה, סימן לא) על גירסת הרב המגיד:
וכלל גדול יש לי: כל מקום שאני רואה מחלוקת בדברי הרב ז״ל אני סומך קל דברי בקל מגיד משנה, שהיה אדם גדול ובקי, ורוב שטתו הוא כשיטת הרשב״א. וקוד, שכיון שהוא בא לפרש דבריו דקדק בהם כל הצורך …
ואף הגר״ע יוסף מביא דברי רדב״ז אלה בתשובותיו31.
אם כן להלכה, במיוחד אחרי שהב״י לא הביא שום פירוש אחר בדברי הרמב״ם, מסתבר יותר למנות את הרמב״ם עם האוסרים31*.
12. שיטת המחבר
הבאנו בסעיף הקודם שהב״י פירש שהרמב״ם סובר לאסור פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, ומשמע שפוסק כמותו.
אולם עיקר הדיון בשיטת הב״י נמצא בדבריו על הטור בסימן שטז, בעניין סגירת תיבה שיש בה זבובים: התרומה אסר לסגור את התיבה, משום שצד את הזבובים, והטור מתיר.
לדעת התרומה אסור לסגור את התיבה שיש בה זבובים משום שצד אותם. אך הואיל ואינו מעוניין בצידתם, הרי זה פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן[31] שאוסר בעל התרומה.
לדעת הטור אין לאסור סגירת התיבה משני טעמים:
א. ״שאין הזבובים נצודין בתיבה, שאם בא לפתוח התיבה וליטלם — יברחו".
ב. שאינו מתכוון לצוד.
ההבדל בין התירוצים הוא בדין פסיק רישיה באיסור דרבנן: לפי הפירוש הראשון פסיק רישיה באיסור דרבנן אסור, אלא שזבובים בתיבה אינם פסיק רישיה. ולפי התירוץ השני אפילו אם נאמר שיש כאן פסיק רישיה, נתיר בפסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן.
ומסקנת הב״י שם מעיקר הדין להקל כטור, אך הוא מסיים:
ומכל מקום כיון דנפק מפומיה דבעל התרומה וכתבו המרדכי, ולא חזינן מאן דאפליג עליה, מי יקל ראשו שלא לחוש לדבריהם.
ובשו״ע לא הביא כלל את איסורו של בעל התרומה.
וכל הדיון כאן הוא בפסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן. ורואים אנו שאפילו בלא ניחא ליה חושש הב״י לדעת בעל התרומה אף שיש כאן עוד צד להקל, כי אולי אין זה פסיק רישיה, ואם כן בודאי שבניחא ליה צריך לאסור.
והגר״ע יוסף הביא (בסעיף טז) את כל הדיון הנ״ל, ומנסה לתרץ את הב״י לשיטתו:
והנה אע״פ שי״ל דדוקא התם גבי זבובים מתיר מרן, משום דהוי פ״ר דלא ניחא ליה בדרבנן, דמסתמא לא ניח״ל בצידת זבובים. משא״ב בפ״ר דניח״ל אף בדרבנן יש לאסור … אבן נראה דמדלא הזביר מרן הב״י על דל שפתיו דהוי מטעם פ״ר דלא ניח״ל, מובח דאף היבא דניח״ל ס״ל להתיר להלבה. ובגון שסוגר הארון והתיבה שיש בה זבובים, וניח״ל להפטר מהם ולסוגרם שם. וכגון שאין בתיבה מאבל ומשקה.
כלומר: הואיל והב״י לא הזכיר בדיון סגירת התיבה שההיתר הוא משום שלא ניחא ליה, לכן יש מוכח שסובר להתיר אף כשניחא ליה.
ולכאורה דבריו דחוקים. שוודאי שאין לבנות על כך שהב״י סובר להתיר. ואפילו אם נודה לדברי הגר״ע יוסף, כשנוח לו להפטר מהזבובים אין זה "ניחא ליה" לגבי מלאכת צידה, כי תכלית מלאכת צידה היא שאדם רוצה הבעל חיים הניצוד. אבל צידה בכדי להיפטר אינה "ניחא ליה" בתכלית המלאכה.
אם כן, למסקנה נראה שהמחבר מסכים לאסור פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, ובדלא ניחא ליה משמע שמתיר.
13. שיטת הרמ״א
הבאנו לעיל (בסעיף ט) שהחזון איש פסק שיש לאסור אפילו פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן. ראייתו היא מהסוגיה העוסקת בפתיחת דלת הגורמת לכיבוי נר (שבת קכ,ב), והבאנו שתי דרכים לדחות ראיה זו. אולם להלכה נראה לי שהחזון איש כיון לרמ״א, כי נראה ברור שהרמ״א פסק לאסור פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן. ובכמה מקומות הרחיק לכת ואסר אפילו פסיק רישיה דלא ניחא ליה בתרי דרבנן.
ואלו הראיות:
1. בעניין סגירת תיבה שיש בה זבובים, אותו ראינו בסעיף הקודם, פסק הרמ״א לאסור כבעל התרומה. וז״ל (סי׳ שטז, סעי׳ ג):
ולבן יש ליזהר שלא לסגור תבה קטנה או לסתום בלים שזבובים בו בשבת, דהוי פסיק רישיה שיצודו שם.
וודאי שאיסור זה מדרבנן, כי זבובים אין במינן ניצוד[32]. ויש דיעה שהובאה בב״י שבזבובים "לא חשיבי ניצודים עד שיתפסם בידו", ולפי זה הרי יש כאן פסיק רישיה דלא ניחא ליה בתרי דרבנן, ועם כל זה הרמ״א אוסר.
2. ראינו למעלה שתרומת הדשן דן בהוצאת סכין מחבית. הרמ״א הבין שתה״ד חזר בו מהיתרו, ופסק לאסור. שכתב על הוצאת חבית התקועה מערב שבת (סי׳ שיד, סעי׳ א):
אסור דהוי פסיק רישא, דעושה נקב ופתח לחבית.
וכפי שהבאנו למעלה, חומרא זו היא למרות שהאיסור לעשות נקב הוא רק מדרבנן (שאין זה פתח העשוי להכניס ולהוציא).
אולם יש אחרונים החולקים על הרמ״א, ומשום שיש כאן לכל הפחות תרי דרבנן, כי זה גם מקלקל וגם כלאחר יד[33]. ובכל זאת הרמ״א אסר.
3. בסימן שמ סעי׳ ג, כותב הרמ״א בעקבות המרדכי:
אסור לשבר עונה שכתב עליה כמין אותיות, אף על פי שאינו מכוין רק לאכילה, דהוי מוחק.
והרי ודאי שאין כאן איסור תורה של מוחק, שמוחק חייב רק על מנת לכתוב, וכאן אין אפשרות לכתוב במקום שנמחק. גם בדין זה רבו החולקים[34], שמחיקה זו היא גם קילקול וגם כלאחר יד. ואם כן אסר הרמ״א פסיק רישא דלא ניחא ליה בתלת דרבנן.
4. כתב הרמ״א בסימן שלז סעי׳ ב:
ואסור לכבד הבגדים על ידי מכבדות העשויות מקיסמים, שלא ישתברו קיסמיהם.
והאיסור לשבור הקיסמים הוא דרבנן, שהרי מקלקל[35], ובכל זאת הרמ״א אוסר. גם מכאן אפשר להוכיח שהרמ״א אוסר פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן.
מכל הנ"ל מצטיירת גישה עיקבית של הרמ״א להחמיר בשבותים של שבת, ולא להקל כלל באיסורי דרבנן אפילו בפסיק רישיה דלא ניחא ליה.
14. בדברי גדולי האחרונים
הבאנו למעלה שחלק מהאחרונים שהביא הגר״ע יוסף והתירו פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן דיברו על איסור הולדת ריח, שהוא "איסור קל", כביטוי הגינת ורדים, ולכן נראה לי שאין להביא ראיה מדבריהם.
אולם הגר״ע יוסף הביא ברשימת האחרונים בסיכומו עוד שני מחברים העוסקים באיסור דרבנן "רגיל", שלדעתו נמנים גם עם המתירים, והם רבי עקיבא איגר והרב יצחק אלחנן.
בדבר שיטת ר׳ עקיבא איגר, מביא הגר״ע יוסף עצמו (בסעיף ו) שבהגהותיו על שו״ע מביא רעק״א ראיה לשיטת המג״א האוסר פסיק רישיה באיסור דרבנן[36], ולכן ודאי שצריך למנות אותו עם האוסרים.
ובכל ואת כותב הגר״ע יוסף (בסעיף לא) שדברי רעק״א בהגהותיו אינם להלכה, משום שהחתם סופר כתב בתשובה שר׳ עקיבא איגר הוא מן המתירים. כוונת הגרע״י היא לתשובת החתם סופר ביורה דעה סימן קמ, שם כותב החת״ס לחותנו רעק״א אודות המנהג להתיר לסרק הפאות בימי חול, אף שפסיק רישיה שמשיר נימין. ווה לשון החתם סופר:
ועתה אעבור פרשתא דא מ״ש פר״מ כמסייע שיש בו ממש, דפ״ר בדרבנן הוה פלוגתא דרבוותא, ובדרבנן אזלי׳ להקל. מהא ליכא סייעתא לדידי, דמג״א בסי׳ שי״ד חותך ההלכה בראיות ברורות ונכוחות דבדרבנן נמי אסרי' פ״ר לענין שבת, חוץ מאמירה לנכרי. ובסי אליי רבה מסיק דנם התה״ד ס״ל כן, יע״ש.
ונראה לי קצת דחוק להביא ראיה ממכתב שהחתם סופר כתב לחותנו, כי הנעלם עולה בו על הנגלה. אולי כוונת ר׳ עקיבא איגר להתיר דוקא בלא ניחא ליה, אולי כתב ואת בדרך משא ומתן של הלכה, הלוא מכתב רעק״א לא הודפס בתשובותיו. וגם יתכן שלבסוף הודה רעק״א לחתם סופר. לכן קשה לסתור על ידי ציטוט זה את דבריו המפורשים בהגהות.
וגם מה שכתב הגר״ע יוסף להסתייע בתשובת ר׳ יצחק אלחנן בבאר יצחק תמוה לי. כי הגר״ע יוסף בעצמו כתב (בסעיף לא) שהבאר יצחק אמנם התיר (בסי׳ טו), אך חזר בו מהיתרו (בהשמטות ותיקונים לדף לז). וז״ל הגר״ע יוסף:
וכן הגאון ר׳ יצחק אלחנן בשו״ת באר יצחק (חאו״ח סי' טו) האריך לאשר ולקיים שיטת התה״ד בדברים המיוסדים קל אדני פז כדרכו בקודש. ולהפיץ ולהדיח מעליו כל קושיות האחרונים ז״ל, ומסיק 'ולפ״ז דברי התה״ד ברורים ונכונים. ולכן יש להקל בדרבנן אפילו בפסיק רישיה דניחא ליה, וכ״ש היכא דלא ניחא ליה ובמקום דלא אפשרי. עכ״ל. (ומיהו בהשמטות ותיקונים לדף ל״ז ע״ד מסיק: 'ונלע״ד להכריע כעת דבפ״ר דניח״ל אין להקל אף בדרבנן, אלא בפ״ר דלא ניח״ל בדרבנן ובמקום דלא אפשר דעתי מסכמת להקל'. עכ״ל.)
לפי זה גם ר׳ עקיבא איגר וגם ר׳ יצחק אלחנן אוסרים פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן.
15. סיכום
מהעולה מדברינו נראה לי שלמסקנה:
- פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן אסור.
- אולם יש איסורים קלים (כהולדת ריח), שבהם מתירים פסיק רישיה דניחא ליה.
- פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן מותר ע״י אמירה לנכרי
- ].
- פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן הוא מחלוקת בין המחבר שמתיר ובין הרמ״א שאוסר[37].
- יש נטיה גם אצל הפוסקים האחרונים ש״יוצאים ביד רמ״א" להקל בפסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן כשיש עוד צדדים להקל.
כאמור אין בכוונת המאמר הזה לדון בשאלה המעשית של דוד שמש. בהמשך תשובתו, הגר״ע יוסף מביא עוד כמה סיבות להקל:
– תולדות חמה הוא איסור דרבנן קל, וכולם יודו שיש להתיר בו (סעי׳ לג).
– הכנסת מים לדוד היא רק ספק פסיק רישיה, כי המים לא תמיד חמים (סעי׳ לד).
– שלא ברור שזה פסיק רישיה דניחא ליה, הואיל ולפעמים יש לו מספיק מים חמים עד מוצאי שבת בלי שיתחממו עוד מים (סעי׳ לה).
– יש פוסקים הסוברים שאין איסור תורה בבישול במים, שאפשר לשתותם גם חיים. (סעי׳ לז, עיין שם באורך).
יש להוסיף שהרב פסח צבי פרנק זצ״ל בשו״ת הר צבי (או״ח א, סימן קפח) התיר הואיל ואיסור תולדות החמה אינו אלא מדרבנן, ובנוסף באיסור זה אין כאן אלא גרמא, שהרי אינו מוציא את המים בידים, אלא מוציא אותם בפתיחת הברז (הסרת המונע)[38].
השמירת שבת כהלכתה במהדורה הראשונה (פרק א, סעי׳ כט) הקל, והתיר באופן ברור. ובהערה (ס״ז) מביא כמה טעמים, ואחד מהם שאינו עושה מעשה במים הנכנסים, ולכן יש להקל יותר מפסיק רישיה רגיל. אמו״ר שליט״א סובר שהדבר דומה למתעסק, מפני שפותח הברז אינו מודע כלל שמים קרים נכנסים לדוד.
במהדורות האחרונות השמירת שבת כהלכתה חזר בו מהיתרו הברור, וכותב ש״טוב להימנע" (פ״א, סעיף מה ובהערות). ובטעם האיסור מביא בשם הגאון ר׳ שלמה זלמן אויערבך זצ״ל, שאותם הדוודים משמשים היום הן כדוד שמש הן כדוד חשמלי, ויש לגזור שמא לא יבחינו ביניהם.
[1] למשל: "רבי שמעון אומר: גורר אדם מטה כסא וספסל, ובלבד שלא יתכוין לעשות חריץ" (ביצה כג,ב). ור׳ יהודה אוסר (משנה ביצה ב, י).
[2] שבת עה,א ומקומות רבים נוספים. ביאור השם "פסיק רישיה": דומה הדבר לחותך ראשו של תרנגול שלא על מנת להורגו (אפשר שבזמנם שיחקו עם ראש תרנגול), שאינו יכול לומר שלא התכוון שימות.
[3] שיטתו הובאה בתוספות בכמה מקומות, כפי שיתבאר בהמשך.
[4] עיין הסבר הסברות בספר הגיוני משה לאמו״ר, חלק א עמוד קיב ואילך.
[5] ואולי דומה ההיתר ל״גזרה לגזרה", שפסיק רישא דלא ניחא ליה עצמו אסור מדרבנן, ולא אסרו חכמים אלא על איסורי תורה.
[6] בסימן תרמו ס״ק ח, לעניין מיעוט ענבי ההדס, שיובא בהמשך. וכותב מ״ב שדבריו הם על פי הט״ז, המג״א והגר״א.
[7] והחזון איש (אורח חיים סימן נ, סעיף ה) מרחיק לכת, ואוסר אפילו פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן, כפי שנביא בהמשך (סעיף ט).
[8] שבת לט,א.
[9] משפט זה מופיע פעמים רבות, ומהם: שבת עה,א; שבת קג,א; שבת קלג,א ועוד.
[10] הובאה מחלוקת זו בתוספות שבת קג,א ד״ה "לא צריכא" ובמקומות נוספים.
[11] הפיסקה כולה: "וה״נ איכא למימר כל בתר איפכא, דאע״ג דלקושטא דמילתא נקטינן דפ״ר בדאורייתא יש בו חיוב מה״ת, י״ל שלא גזרו בפ״ר בדרבנן, שאין לאסור משום דאורייתא יוצאת מתחת ידו, והרי כאן איסור חפצא, אמטו להכי חייב. אבל בפ״ר דרבנן כיון דגברא לא מכוין לאיסורא, אע״פ שיצא מתח״י דבר הנאסר מדרבנן אין בכך כלום. וד״ל.)"
[12] שבת קג,א ד״ה "לא צריכא". ולשונם: "מיהו י״ל דאותו תיקון מועט כמו מיעוט ענבים, דלא אסיר אלא מדרבנן, לא גזרו חכמים כשאינו נהנה".
[13] ראיה זו הובאה על ידי רע״א שיד, א והביאו הגרע״י באות ז.
[14] אורח חיים סימן נ, סעיף ה. וראה דיוננו בדבריו בסעיף ט.
[15] ואמנם מקלקל בחבורה אסור מדרבנן, אך בדבר שאינו מתכוון, שיש כאן תרי דרבנן, מותר. גם זה בתוספות הנ״ל.
[16] שבת קמו,א.
[17] כך כתב האליהו רבא. ראה בהמשך דברי הגרע״י על טענה זו.
[18] ונראה לי אחרי העיון בדברי תרומת הדשן, שגם ממשנה ראשונה שבסימן ס״ד אי אפשר ללמוד היתר בפסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, וגם מהמרדכי עצמו שהביא כראיה אין ללמוד היתר לענייננו.
כי לכאורה קשה להבין את דברי תרומת הדשן, הן במשנה ראשונה שבסימן ס "ד והן בדבריו בסימן ס״ו. כי איך אפשר להביא ראיה מכוחו בכרמלית להתיר פסיק רישיה, הלוא כוחו קל יותר מפסיק רישיה, שהרי היתר כוחו הוא משום שבכוחו המלאכה נעשית אחרי זמן מה, ולא בשעת מעשה, ואילו ב״פסיק רישיה" המעשה נעשה מיד עם פעולתו!
ולכן נראה לי להסביר את כוונת תרומת הדשן כדי שההשוואות תעלנה יפה: בסימן ס״ד, במשנה הראשונה, סבר תרומת הדשן שהוצאת הסכין היא פסיק רישיה דלא ניחא ליה. וכך הוא לומד מפסק המרדכי: הנה הוצאה ע״י כוחו ברשות הרבים אסורה מדרבנן, אבל כוחו בכרמלית מותר. מכאן אתה לומד שכשעוברים מרשות דאורייתא לרשות דרבנן האיסורים יורדים דרגה, ולכן כוחו, שברה״ר אסור מדרבנן, בכרמלית מותר. וכך הוא אף בפסיק רישיה דלא ניחא ליה: באיסור דאורייתא אסור מדרבנן, ובאיסור דרבנן הרי הוא מותר.
ולפי דברינו אף ההשוואה בסימן ס״ו עולה יפה, משום ששם לא מדובר בפסיק רישיה רגיל, אלא בפסיק רישיה ע״י נכרי, ואמירה לנכרי דומה לכוחו.
ולפי זה, גם אם נקבל (כמו שטוען הגר״ע יוסף) שחזר בו תרומת הדשן מחזרתו, ושב לדון כמשנה הראשונה להתיר, אין מכאן ראיה להתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן. אפשר להתיר מדברי תרומת הדשן רק: א. פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור דרבנן. ב. פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן באמירה לנכרי.
[19] סוגיה זו מובאת בהמשך בדברי ה״אהל מועד". ראה בהערה הבאה.
[20] הגמרא שם מסבירה שהמשנה אוסרת לתת מים מועטים לתוך מיחם, אך מתירה לתת מים מרובים. ואומרת הגמרא שלא חוששים לצירוף המיחם עצמו, שהמשנה כר׳ שמעון, המתיר דבר שאינו מתכוון. ומכך שמתיר כאן ר״ש למרות שצירוף המיחם הינו פסיק רישיה, מדייק הרא״ש מלוניל שפסיק רישיה בדרבנן מותר.
[21] על סוגית מיחם שפינה ממנו מים (שבת מא,א), ממנה עולה שמותר לשים מים, ואפילו מרובים, בכדי לצרף. ומקשה בעל ההשלמה: והא פסיק רישיה הוא! ומתרץ שזהו פסיק רישיה באיסור דרבנן. וחוזר ומקשה מסוגיית ממעטים ענבי הדס ביום טוב, שם אסור אם אין לו הדס אחר — כלומר שזה ניחא ליה. ומתרץ שתיקון ההדס הוא איסור דאורייתא. אולם אי אפשר למנות את בעל ההשלמה עם המתירים, שהרי לבסוף מתרץ את הקושיה בדרך אחרת, וזו לשונו: "ויש לתרץ עוד [•]ענין אחר: עיקרא דפירכא דלאו פסיק רישיה הוא, דאפשר שיתן לתוכו מים ולא ישהו המים לתוכו שיעור לצרף. ולזה דעתי נוטה". אולם בפרק שביעי דף ע״ה הוא חוזר ומביא את תירוצו הראשון, וצריך עיון בהבנת שיטתו.
[22] שבת קכה,ב.
[23] שבת כט,ב במשנה ובגמרא עליה.
[24] כמה קושיות במג״א על תה״ד, וכותב על היתרו: "אבל לפי האמת אסור, וכ״מ סי׳ רעז, א ו-ג". ובסימן רעז, א פוסק שו״ע "נר שמונח אחורי הדלת, אסור לפתוח הדלת שמא יכבנו הרוח".
[25] ראה למשל דבריהם בסוכה לג,ב ד״ה "מודה ר״ש", כריתות כ,ב ד״ה "סבירא ליה", ועוד.
[26] את סוגיית הגמרא הבאנו למעלה בסעיף ד.
[27] מוכח אף מלשון הרמב״ם כאן, שכתב "לפי שהוא כמתקן".
[28] ועוד קשה, שבסוגיה שם לא מצאנו חילוק בין ליקוט אחד אחד לליקוט כמה יחד, אך לעומת זאת מצאנו חילוק בין מי שאין לו הדס אחר למי "דאית ליה הושענא אחריתי", וקשה למה לא הביא הרמב״ם חילוק זה.
[29] וב״ילקוט שינויי נוסחאות" שם מביא שזו גירסת כל כתבי היד (מלבד כת״י קמי).
[30] למשל בסימן הקודם לעניינו, ח״ד או״ח סי׳ לג. ואף ביב״א ח״ז או״ז סי׳ נט.
[30]* אמת הוא שהב״י העתיק בשולחן ערוך את הגרסה ליקטן אחד אחד לאכילה. אלא שגם לגרסה זו אין ראיה שהרמב״ם מתיר פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן, כי הרמב״ם שינה את הלשון ולא כתב שלקטן לאכילה אלא כתב אחד אחד לאכילה. למד מזה הערוך לנר שדווקא אם לקטן אחד אחד הרי זה מותר כי אינו יודע באיזה מעשה מתקן את ההדס ואין לומר שאנן סהדי שמתכוון לתקן, אבל אם לקטן כולם בבת אחת גם הרמב״ם מודה שזה אסור. ועיין גם בחידושי החתם סופר.
[31] שזבובים אין במינם ניצוד, ולכן כל הדיון בהם הוא בדרבנן, בעוד שצידת דבורים אסורה מהתורה. וראה דיוננו בסעיף הבא.
[32] כחכמים בברייתא שבת קו,ב (ויעויין גם בתוספתא שבת יב, ד).
[33] ראה למשל דברי שולחן ערוך הרב שם סעיף ד: "אבל מן הדין אין בזה איסור ברור … לפי שהיא מלאכה שאינה צריכה לגופה, וגם הוא מקלקל הכותל, וגם מה שמוסיף בנקב בהוצאת הסכין זהו נעשה כלאחר יד". ועיין בדברי המ״ב שם ס״ק יב.
[34] עיין למשל בדגול מרבבה המובא במ״ב ס״ק יז.
[35] כפי שהעיר שם מ״ב בס״ק יד.
[36] הגהות רעק״א על מג״א או״ח שיד, ס״ק ה. וראייתו מסוגיית מיעוט ענבי ההדס בסוכה לב (אותה הבאנו בשיטת התוספות, ראה למעלה סעי׳ ד). הגרע״י בסעיף ח׳ מתמודד עם עצם הראיה, אך ודאי שזו שיטת רעק״א.
[37] הדומה לכוחו. כפי שראינו בדיוננו על דברי תרומת הדשן, סעיף ה.
[38] התירו קשור בשאלה המסובכת של כוחו וכוח כוחו בשבת. עיין בעניין זה בספריהם של הרב הלפרין "מעשה וגרמא בהלכה" בהוצאת מכון המדעי טכנולוגי להלכה, ושל פרופסור לב "בירור מושגים" בהוצאת מוסד הרב קוק.