קריאת עיתונים וספרי חול בשבת

סימן ש"ז

1. מבוא
2. שיטת האוסרים
3. הסתירה בשיטת רש"י
4. שיטת המתירים
5. סוגיית 'כתב המהלך'
6. שיטת בעל 'תרומת הדשן'
7. הפסיקה למעשה
8. הערות

1. מבוא

האם ניתן לקרוא עיתונים או מכתבים בשבת? רבים משומרי התורה מבלים חלק מהשבת בקריאת עיתונים, ועלינו לברר האם דבר זה מותר.

עיון במקורות מעלה לכאורה כי הדבר אסור:

שטרי הדיוטות, דהיינו שטרי חובות וחשבונות ואגרות של שאלת שלום, אסור לקרותם, ואפילו לעיין בהם בלא קריאה – אסור (שולחן ערוך אורח חיים שז, יג).

אגרות של שאילת שלום הם מכתבים, והשולחן ערוך אוסר לקרוא בהם אפילו בהרהור. הדברים מבוססים על הסוגיות והראשונים שאסרו את הדבר.

בסעיפים הבאים מתיר השולחן ערוך לעסוק בשבת בדברי תורה בלבד:

אסור ללמוד בשבת ויום טוב זולת בדברי תורה, ואפילו בספרי חכמות אסור, ויש מי שמתיר (שולחן ערוך אורח חיים שז, יז).

הדעה הראשונה אוסרת לקרוא בכל דבר שאינו דברי תורה. ברור שלפי פסיקה זאת אין לקרוא בשבת עיתונים או ספרי חול.

בששת ימי המעשה טרוד האדם בעסקיו, ועלול לשכוח את מטרת החיים. עלינו להקדיש את השבת לתורה ולהתעסקות בענייני קדושה, כדי לזכור מהו ייעודנו בעולם.

אמנם מכיוון שאנשים רבים קוראים בשבת בעיתונים אנו נעיין בסוגיה כדי ללמד זכות על המנהג.

2. שיטת האוסרים

יש דברים שהן אסורין בשבת אף על פי שאינם דומין למלאכה ואינם מביאין לידי מלאכה, ומפני מה נאסרו? משום שנאמר 'אם תשיב משבת רגלך עשות חפציך ביום קדשי' ונאמר 'וכבדתו מעשות דרכיך ממצוא חפצך ודבר דבר' (ישעיהו נח). לפיכך אסור לאדם להלך בחפציו בשבת, ואפילו לדבר בהן כגון שידבר עם שותפו מה ימכור למחר או מה יקנה או היאך יבנה בית זה ובאי זה סחורה ילך למקום פלוני, כל זה וכיוצא בו אסור שנאמר 'ודבר דבר' – דבור אסור הרהור מותר (רמב"ם, הלכות שבת, כד, א).

בשבת יש שתי סיבות לאיסורים שקבעו חכמים: ישנן מלאכות שחכמים אסרו משום שהן דומות למלאכות שנאסרו מן התורה והן עלולות להביא את האדם לידי איסור. יש כאן סייג וגדר לשמירת השבת. כאן מרחיב הרמב"ם בסוג נוסף של איסורי חכמים: איסורים הנוגעים ל'רוח השבת'. זהו אינו המרחב של האסור בשבת, של "שמור את יום השבת", אלא יש כאן רצון לתת אופי חיובי ליום השבת. זהו המרחב של "זכור את יום השבת לקדשו" – דאגה לכך שהשבת תהיה 'שבת לה'. על האדם לדאוג לכך שלבושו ודיבורו יהיו מיוחדים בשבת: "וכבדתו מעשות דרכיך ממצוא חפצך ודבר דבר" (ישעיהו נח, יג).

לאיסור קריאת 'שטרי הדיוטות' בשבת יש שני מקורות בגמרא: בדף קטו מביאה הגמרא שאין ללמוד בספרי ה'כתובים' בשבת, משום שהקריאה בהם מענגת ומושכת, והדבר עלול לגרום לכך שיימנעו מללכת לדרשה שם למדו כולם הלכות מפי החכם. רבי נחמיה מביא כי ישנה סיבה אחרת לאסור את הקריאה בכתובים:

אמר רבי נחמיה: מפני מה אמרו, כתבי הקדש אין קורין בהן – כדי שיאמרו: בכתבי הקדש אין קורין, וכל שכן בשטרי הדיוטות (שבת קטו, א-קטז, ב).

מדבריו למדנו שישנו איסור מוסכם שלא לקרוא בשבת בשטרי הדיוטות.

מהם 'שטרי הדיוטות'? רש"י (שבת קטז, ב) מביא דוגמאות לדבר: "כגון של חשבונות, או אגרות השלוחות למצוא חפץ". מדבריו עולה שמכתבים סתמיים שאדם שולח לחבירו "למצוא חפץ" מוגדרים גם הם כ'שטרי הדיוטות' (וכן הבינו בדבריו ברשב"א שנביא בהמשך).

הריטב"א (שבת קמט, א) מציין כי שיטה זאת נעוצה כבר בדברי ה'גאונים':

והגאונים ז"ל פירשו 'שטרי הדיוטות' – אגרות שלום.

3. הסתירה בשיטת רש"י

אמנם בעלי התוספות (קטז, ב, ד"ה 'וכל שכן') מציינים כי בדף קמט רש"י מגדיר ש 'שטרי הדיוטות' הרי זה דווקא שטרות של מקח וממכר.

משנה: מונה אדם את אורחיו ואת פרפרותיו מפיו, אבל לא מן הכתב.

גמרא: מאי טעמא? רב ביבי אמר: גזירה שמא ימחוק. אביי אמר: גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות (שבת קמח, ב).

רש"י: שמא יקרא בשטרי הדיוטות של מקח וממכר קאמר. (קמט, א).

התוספות מתרצים כי אכן יש לשנות גם אצלנו את גירסת רש"י, שהרי לדעתו 'שטרי הדיוטות' הם דווקא שטרות מקח וממכר:

וכל שכן בשטרי הדיוטות – פירש בקונטרס 'איגרות'. ותימה: דנהגו העולם לקרות בכתב ואיגרות השלוחים ממקום למקום…?

ונראה לר"י דלא קרי 'שטרי הדיוטות' אלא שטרי חובות וכיוצא בהן…  וכן משמע בירושלמי… וכן פירש רש"י לקמן (קמט, א) גבי 'גזירה שלא יקרא בשטרי הדיוטות' דבשטרי מקח וממכר קאמר, וכן הגיה בפירוש כתב ידו…

ניתן להציע הסבר נוסף לסתירה: בדף קמט מדובר באיסור לקרוא מתוך רשימת אורחים או מנות לסעודה שמא יקרא בשטרי הדיוטות. בהקשר זה מסתבר ש'שטרי הדיוטות' עוסקות בענייני מקח וממכר. לעומת זאת בדף קטז מובא איסור לקרוא בספרי הכתובים, ולפי רבי נחמיה הדבר נועד כדי שלא יקראו בשטרי הדיוטות. כאן לפי ההקשר פירש רש"י ש'שטרי הדיוטות' הם כל מכתב של חולין. רש"י לא בא בדבריו לפסוק הלכה אלא לפרש כל סוגיה לפי ההקשר שלה.

הראשונים הבינו שלהלכה רש"י אוסר קריאה גם ב'אגרות שלום'.

ולענין קריאה באגרות שלום בשבת – אסור… וכל שכן לדברי רש"י ז"ל שפירש 'שטרי הדיוטות – אגרות שלום'… (רשב"א שבת קמט, א).

בשבת יש לעסוק בדברי תורה בלבד. אמנם 'אגרות שלום' אינם דבר שלילי, אולם אין לקרוא אותם בשבת. בשבת אנו מצווים להתענג על ידי אכילה, שתיה, טיול, ושהייה עם בני המשפחה. בנוסף השבת היא גם 'שבת לה" ולכן יש להתמקד בה בלימוד תורה.

4. שיטת המתירים

ראינו שבדף קמט הסביר רש"י שהאיסור הוא בשטרות של משא ומתן. כך גם פסק הרמב"ן להלכה[2], ודבריו הם סמך גדול להקל, כפי שמובא ברשב"א (שו"ת הרשב"א, חלק ז, סימן שמו):

שאלת אם מותר לקרות באגרות שלומים בשבת אם לאו? ואמרת שראית שם מי שהיה מתיר משם הרמב"ן ז"ל.

תשובה: כבר ראית שאני דעתי לומר שאסור, וכמו שכתבתי בשבת פרק שואל, ובמקומי אני עומד. וכל שכן לפי פירוש רש"י ז"ל שפירש 'אין קורין בשטרי הדיוטות – אגרות שלום'. ומכל מקום מי שדעתו נוטה לדברי הרמב"ן ז"ל אין כח בידינו למחות בידו… ולפיכך כל מי שנוהג כאחד מן הגדולים ואין בידנו ראיה מוכרחת – אין בנו כח למונעו. והאמת יורה דרכו.

גם הרמב"ן מסכים כמובן לכך שהשבת נועדה כדי שישראל יעסקו בתורה, אולם לפי דרכו זוהי 'קריאת כיוון' אך אין איסור גמור בקריאת אגרות שלום בשבת. התוספות הביאו כי הסיבה שהתירו לקרוא במכתבים שמגיעים בשבת היא משום שאולי יש בהם ענייני פיקוח נפש או דברי צורך, אולם נראה כי הסיבה המרכזית להיתר בו נהגו היא בגלל פסיקת הרמב"ן וסיעתו.

נסכם: בסוגית 'שטרי הדיוטות' ישנן שתי שיטות מרכזיות: לפי רש"י האיסור הוא רחב, והוא כולל בתוכו כל דבר שאינו קשור לתורה. לעומתו לפי הרמב"ן רק ענייני משא ומתן נאסרו משום 'שטרי הדיוטות'.

5. סוגיית 'כתב המהלך'

עסקנו עד כאן בסוגית 'שטרי הדיוטות' המופיעה בשני מקומות, אולם עתה נראה כי ישנו מקור נוסף ממנו עולה לכאורה קושיה על שיטת המתירים:

תנו רבנן: כתב המהלך תחת הצורה ותחת הדיוקנאות – אסור לקרותו בשבת. ודיוקנא עצמה – אף בחול אסור להסתכל בה, משום שנאמר 'אל תפנו אל האלילים'. מאי תלמודא? אמר רבי חנין: אל תפנו א־ל מדעתכם (שבת קמט, א).

כתב המהלך תחת הצורה הוא תמונה שמתחתיה יש כיתוב המתאר את סיפור המעשה המופיע בציור, כעין 'קומיקס' של זמנינו. מדוע אין לקרוא כתב זה? רש"י מסביר וכותב (שם, ד"ה כתב המהלך):

כתב המהלך תחת הצורה ותחת הדיוקנאות – כגון בני אדם המציירים בכותל חיות משונות, או דיוקנות של בני אדם של מעשים, כגון מלחמת דוד וגלית, וכותבין תחתיה 'זו צורת חיה פלונית, וזו דיוקנית פלוני ופלונית'. אסור לקרותו בשבת – שמא יקרא בשטרי הדיוטות.

נראה לכאורה כי לפי רש"י נאסר לקרוא את הכתב משום גזירה שמא יקרא ב'שטרי הדיוטות'. אלא שהדברים תמוהים: איסור הקריאה ב'שטרי הדיוטות' הוא איסור מדרבנן, ואיננו עושים סייג לאיסור שהוא עצמו אינו אלא סייג – 'אין גוזרים גזירה לגזירה'.

נראה לפיכך שכוונת הדברים שונה מעט: הכתב שתחת הצורות נכלל אף הוא בגדר של 'שטרי הדיוטות' משום שכל מה שאינו בגדר תלמוד תורה נכנס תחת כנפי האיסור הרחב.

מסוגיה זאת עולה כי אין לקרוא בשבת ענייני חולין. הכתב שתחת הצורה אינו קשור לענייני 'משא ומתן' ובכל זאת נאסר לקרוא בו בשבת, ומכאן ראיה כנגד שיטת הרמב"ן שהתיר את הקריאה באגרות שלום. כך אכן מביא הרא"ש:

…וכיוון דחיישינן שלא למנות אורחיו ופרפרותיו שמא יקרא בשטרי הדיוטות מסתברא הוא הדין בכל אגרות רשות.

ומצינא לפלוגי דווקא בהני שייך למיגזר טפי, לפי שהן מענין חשבונות וצרכיו, ודמי לשטרי הדיוטות טפי מאיגרי הרשות שהן דברי שלומות ואין בהן צורך. אבל מדאסרינן 'כתב שמהלך תחת הצורה ותחת הדיוקנאות' שאין בהן צורך כלל ואסרינן משום 'שמא יקרא בשטרי הדיוטות' נראה דהוא הדין אגרות הרשות (רא"ש, שבת פרק כג סימן א).

כיצד ישיב הרמב"ן על ראיה זאת?

נראה שהתשובה לדבר טמונה בהסבר המשך דברי הגמרא שם:

ודיוקנא עצמה – אף בחול אסור להסתכל בה, משום שנאמר 'אל תפנו אל האלילים'. מאי תלמודא? אמר רבי חנין: אל תפנו א־־ל מדעתכם.

מדוע יש בעיה להסתכל בדיוקן בימות החול? להבנת רש"י הרי מדובר ב'קומיקס' עתיק, ולכן הבעיה בימות החול היא בגלל שיש בכך בזבוז זמן. אולם תוספות הרא"ש, כמו גם ראשונים נוספים הסבירו אחרת:

ודיוקני עצמה אסור להסתכל בה אפילו בחול – נראה דבעשויה לעבודה זרה קאמר, אף על פי שלא נעבדה עדיין. אבל (דיוקני העשויה) לנוי – מותר. (תוספות הרא"ש, קמט, א).

נראה כי גם הרמב"ן סובר שמדובר בקריאה של דברים שליליים. לפי זה אין מכאן ראיה כי בשבת אסורה הקריאה באגרות שלום, שהרי ניתן לחלק ולומר כי בשבת יש איסור מיוחד לקרוא דברים שליליים, שהרי זהו זמן קדוש. אולם דברי חול שאין בהם לא נזק ולא תועלת – בזה אין איסור לקרוא בהם.

6. שיטת בעל 'תרומת הדשן'

סמך גדול לשיטת הרמב"ן ניתן להביא מדברי בעל 'תרומת הדשן' (סימן סא):

שאלה: מה שנוהגים רוב בני אדם אף המדקדקים במעשיהם, להתאסף ביום השבת לאחר יציאת בית הכנסת, ולספר שמועות מעניני מלכים ושרים וערך המלחמות וכהאי גוונא, יש חשש איסור בדבר או לאו?

תשובה: יראה דצריך לדקדק בדבר, דהתוספות וכן האשירי כתבו בפרק אלו קשרים, "דאסור להרבות בשיחה בטילה בשבת כדמוכח בעובדא דאימא דרבי שמעון בר יוחאי. כדאיתא בויקרא רבא דהוי לרבי שמעון אימא סיבתא דהוי משתעי סגי (=היה לרבי שמעון אמא זקינה שהיתה מדברת הרבה), אמר לה: 'אימא, שבתא הוא' ושתקה (=אמר לה רבי שמעון: 'אמא, שבת היום' ושתקה אמו), משמע דאין כל כך לדבר בשבת כמו בחול. ובירושלמי אמרינן דבדוחק וטורח התירו בשאלות שלום בשבת". הא קמן להדיא דאסור להרבות דברים כמו בחול, וכל שכן יותר מבחול.

אמנם אם אותם בני אדם מתענגים בכך, כשמדברים ומספרים שמועות מהמלכים ושרים ומלחמותיהם וכהאי גוונא, כדרך הרבה בני אדם שמתאוים לכך, נראה דודאי שרי. דכהאי גוונא כתב בסמ"ק דבחורים המתענגים במרוצתם ובקפיצותם – מותר, וכן לראות כל דבר שמתענגים בו לראות, עד כאן.

הא חזינן דאף על גב דדרשו חכמים 'וכבדתו מעשות דרכיך – שלא יהא הלוכך של שבת כהלוכך של חול', פירוש: שלא ירוץ ויקפוץ, ואף על פי כן אם עושה להתענג ולאות נפשו – שרי. הוא הדין לענין שיחה יתירה, דנפקא לן נמי מההיא קרא 'ממצוא חפצך ודבר דבר', כמו שפירשו התוספות והאשירי דלעיל.

בעל תרומת הדשן פותח בכך שבשבת אין להרבות בשיחה בטילה, עד שגם שאילת שלום הותרה רק בקושי. אולם בהמשך הוא מציין כי במקרה בו יש 'עונג שבת' מהדיבורים הרי שהם מותרים[3].

האם דברי 'תרומת הדשן' נפסקו להלכה?

על אף שדברי תרומת הדשן הובאו בבית יוסף הרי שבשולחן ערוך דבריו לא נזכרו, ורק הרמ"א ציין אותם.

ישנה מחלוקת כיצד עלינו לפסוק במקרים בהם הלכה מסויימת נזכרת בבית יוסף אך אינה מופיעה בשולחן ערוך. הגאון רבי עובדיה יוסף צועד בדרך כלל בעקבות ה'כנסת הגדולה' הסובר כי יש לפסוק כך להלכה. אולם נראה כי גם שיטה זאת תודה כי כאשר בשולחן ערוך מובאת הלכה הסותרת את הדברים שהובאו בבית יוסף הרי שאיננו מתחשבים בשיטה שצויינה בבית יוסף.

בנידון שלנו הרי השולחן ערוך הביא את פסק הרמב"ם, המתיר לקרוא בשבת דברי תורה בלבד. כמו כן אנו מוצאים שהשולחן ערוך פסק כשיטת רש"י ואסר אגרות שלום:

שטרי הדיוטות, דהיינו שטרי חובות וחשבונות ואגרות של שאלת שלום – אסור לקרותם, ואפילו לעיין בהם בלא קריאה, אסור (שולחן ערוך, אורח חיים שז, יג).

לכן נראה שהשולחן ערוך השמיט בכוונה את היתרו של בעל תרומת הדשן שכן לדעתו הדבר אסור. בניגוד לרמ"א שמתיר על פי תרומת הדשן לקרוא דברי חול כשיש בכך 'עונג שבת' הרי שהשולחן ערוך אוסר את הדבר, והרמ"א מקל[4].

ישנו היתר שכן הוזכר בדברי השולחן ערוך, והוא ההיתר לקרוא בדברי מדע וחכמה:

אסור ללמוד בשבת ויום טוב זולת בדברי תורה. ואפילו בספרי חכמות אסור, ויש מי שמתיר (שז, יז).

אולם היתר זה אינו נוגע לעניננו: ראשית הרי 'סתם ויש אומרים – הלכה כסתם'[5]. ושנית: משום שמקור הדברים הם ברשב"א, והרי הרשב"א עצמו הוא זה שאסר לקרוא בשבת באגרות שלום. רק דברי מדע הותרו על פי הרשב"א, משום שיש בהם תועלת וחכמה, אך עניני חול אחרים אסורים גם אם יש בהם הנאה. אמנם מכאן נלמד שמי שקורא דברי חכמה יכול לסמוך על שיטה שגם המחבר הביאה.

7. הפסיקה למעשה

המשנה ברורה מזכיר את נושא קריאת העיתונים בשבת. לכאורה לפי הרמ"א היה מקום להתיר את הדבר כאשר יש בכך עונג, אלא שהמשנה ברורה מסיק שהדבר אסור משום בעיה נוספת:

ולענין קריאת צייטונגין (=עיתונים) בשבת אף שבתשובת 'שבות יעקב' מקיל בזה, הרבה אחרונים אוסרין, מפני שיש בהם ידיעה מעניני משא ומתן (סימן שז ס"ק סג).

העיתונים מלאים בפרסומות, וענינים אסורים נוספים, ומשום כך הקריאה בהם אסורה[6].

אלו שקוראים עיתונים בשבת יכולים להיתלות בתשובת ה'שבות יעקב' שהובאה במשנה ברורה, ובדברי אחרונים נוספים שצויינו ב'ילקוט יוסף' (שבת סימן שז, עמוד רו) ובספרים נוספים, אלא שיזהרו שלא להשתמש בקריאתם למשא ומתן (הכוונה מה שיעזור להם בעסקיהם ולא התעניינות בכלכלה שהיא סוג של חכמה)[7].

נסכם: ההשגחה האלוקית גלגלה בפנינו כמה וכמה שיטות בפוסקים, כדי שכל אדם יוכל להתקדם בהתאם למקומו ולרמתו הרוחנית:

א. המדרגה הבסיסית ביותר היא האיסור לקרוא בכתב שתחת התמונות הקשור לעניני עבודה זרה או ענינים שליליים אחרים. גם בימות החול אסור לקרוא בעיתון שאינו נקי, אך בשבת שהיא זמן קדוש האיסור כפול ומכופל. גם ענייני משא ומתן אסורים כמובן, ועליו להימנע מהם תוך כדי הקריאה.

ב. מדרגה גבוהה יותר היא שיטת תרומת הדשן והרמ"א. כאשר יש לאדם עונג משיחת חולין הוא עושה כך בשבת, אולם הוא נמנע מדברי חול שאינם מסיבים לו עונג. הוא יקרא רק את הכתבות בעיתון שגורמות שמחה, אך יתגבר וימנע מקריאת כתבות מעציבות, ובוודאי שימנע מלעיין בענייני משא ומתן.

ג. מדרגה גבוהה יותר היא שיטת הרשב"א. אנו נימנע מכל ענייני חול שאין בהם תועלת, כגון מכתבי שלום, גם אם יש בהם הנאה. נעסוק אמנם בדברי חכמה ומדע, שיש בהם ערך והתקדמות לאדם.

ד. המדרגה הגבוהה ביותר הובאה ברמב"ם: השבת מיועדת לתורה בלבד, וכל ענייני החול אסורים בה.

כל אדם צריך להקדיש זמן בשבת ללימוד תורה, אולם יש כמה גישות מה מותר לו לעשות בשאר הזמן. חשוב שאדם ידע את מגוון הגישות כדי שלא ימחה באנשי ביתו שמקילים. מכיוון שיש להם על מי לסמוך הרי שעליו להימנע מלהעיר ולמחות בהם. עליו לחשוב כיצד לגרום שבבית תשרור אוירה תורנית, עליו לחשוב כיצד יצליח לרומם את אנשי ביתו מעלה אחר מעלה, אולם אל לו לתת להם תחושה של עבריינים, שהרי יש פוסקים עליהם הם יכולים להסתמך.

אדם צריך לשאוף להתקדם במעלות הקדושה, עד שכל השבת תהיה עבורו יום של תורה. אולם אין לחייב אדם בהנהגות שכאלו כאשר רמתו הרוחנית עדיין אינה מספקת לכך: אם נחייב אדם פשוט לעסוק כל השבת רק בדברי תורה הוא ישב משועמם וימתין בקוצר רוח לצאת השבת. יש להדריך אדם שכזה לעסוק בעניני חכמה, או אף בענייני חול שמענגים אותו, מתוך ציפיה שעונג השבת והשמחה, יחד עם קביעות העיתים לתורה, יגרמו לו להתעלות עוד ועוד, עד שיקויים בו דברי הנביא:

אִם תָּשִׁיב מִשַּׁבָּת רַגְלֶךָ עֲשׂוֹת חֲפָצֶיךָ בְּיוֹם קָדְשִׁי, וְקָרָאתָ לַשַּׁבָּת עֹנֶג לִקְדוֹשׁ ה' מְכֻבָּד, וְכִבַּדְתּוֹ מֵעֲשׂוֹת דְּרָכֶיךָ מִמְּצוֹא חֶפְצְךָ וְדַבֵּר דָּבָר, אָז תִּתְעַנַּג עַל ה', וְהִרְכַּבְתִּיךָ עַל בָּמֳתֵי אָרֶץ, וְהַאֲכַלְתִּיךָ נַחֲלַת יַעֲקֹב אָבִיךָ כִּי פִּי ה' דִּבֵּר (ישעיהו נח, יג).

[1] בעריכת הרב שמואל ישמח, גם רוב ההערות מפרי עטו.

[2] וכן דעת רבנו תם (תוספות שבת קטז, ב, ד"ה 'וכל שכן').

[3] ראה גם תוספות (ביצה יב, א, ד"ה 'ה"ג רש"י אלא מעתה לפלגו') שמביא שמשחק בכדור נחשב שיש בו צורך קצת ולכן הוא מותר ביום טוב ברשות הרבים.

[4] תרומת הדשן עסק בשיחות חולין אך לא בעניני קריאה של שטרי הדיוטות. מכיוון שכך יש מקום לחלק ולומר שהשו"ע מסכים לתרומת הדשון אך בענייני קריאה גם לפי תרומת הדשן הדבר אסור. נראה שיש בזה מחלוקת אחרונים: יש שהבינו שתרומת הדשן מתיר גם בשטרי הדיוטות (מג"א סימן שא, ד; פרי מגדים; שאילת יעב"ץ א קסב; ברכי יוסף שו, יא; שערי תשובה על השו"ע שו, ח; דעת תורה למהרש"ם שז טו-טז) אך יש שסברו שבענייני קריאה הוא לא דיבר והוא מסכים שזה אסור (מאמר מרדכי שו, ט; שו"ע הרב סימן שא קונטרס אחרון ב; חמד משה שא, ב).

[5] רבים כתבו שיש להחמיר מסיבה זאת: כף החיים (סימן ק קכג), איש מצליח (על השו"ע), ומנוחת אהבה (חלק א י, לה). לעומתם יש שכתבו (בעיקר מפוסקי אשכנז) שנהגו להקל בדבר – הלבוש, שולחן ערוך הרב (סעיף לא), משנה ברורה (סימן ק סה), והוסיף המשנ"ב שמכל מקום ראוי שירא שמים יחמיר בזה.

[6] וכך פסקו למעשה רבים מהאחרונים: היעב"ץ (שאילת יעב"ץ א, קסב), שערי תשובה (שו, ח), החיד"א (ברכי יוסף שו, יא), מנוחת אהבה (חלק א, י, לו), ועוד.

[7] וכן התיר בשמירת שבת כהלכתה (כט, מח). היתרו של השמירת שבת כהלכתה מסתמך על המשנה ברורה שהתיר את הקריאה, ואסר רק מצד שיש כאן גם בעיה של ענייני משא ומתן. מכיוון שכך אם נמנעים מקריאה בעניינים אלו הרי שלפי המשנה ברורה עצם הקריאה בעיתון היא מותרת. הילקוט יוסף מציין כי למקילים לקרוא עיתון יש על מה שיסמוכו על פי ה'שבות יעקב', וכן על פי ה'שאילת יעב"ץ' שהתיר זאת (בתחילה) משום שהסתמך על דברי התוספות והשו"ע (שז, יד) שמכתב שאין ידוע מה יש בו, ואולי יש בו חדשות שיש בהם צורך וכו', הרי זה מותר לקרוא בו בשבת. ולדעתו כך הדין גם בעיתון כיוון שיש בו ידיעות נצרכות.

נושאים נוספים בהלכות שבת

בדין גרופה וקטומה

חימום אוכל יבש על פלטה

האם מותר לאכול לפני מוסף

מראית עין חלק א'

מראית עין חלק ב'

קריאת עיתונים וספרי חול בשבת

שפשוף כתם בשבת

בירורי שיטות בענייני מוקצה

נגיעה במוקצה

האיסור לשחק בכדור בשבת

שימוש בחשמל בשבת

מוני מים – מכתב לגאון הרב אליהו אברג'ל אברג'ל

מונים מים – פסק הרב אליהו אברג'ל שליט"א

הנחת סוללה במכשיר שמיעה בשבת

פסיקת הבית יוסף בשבירת חבית

קשר כפול בנעליים

האם מותר לאכול בכליו של מחלל שבת

מדוע כלי שני אינו מבשל

הנאה ממלאכת שבת

בדין אפיה של גוי ביום כיפור

ברירה בכלים

שימוש במגבונים בשבת

פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן

ריסוק ירקות בשבת

עשיית איסור דרבנן עבור החולה

חילול שבת להצלת אינו יהודי

שימוש בטלפון ובזום בשבת ויו"ט בשעת הדוחק

נטילת ציפורניים בשבת

מלאכת הכותב וכתיבה בלעז

מעמר במקום גידולו

הגדרת קורע

כח ההיתר בטלטול ברשות הרבים

הוצאה בשבת

ערוב היישוב כוכב יעקב

שער היישוב שנפתח בשבת

חזרה בשבת לצורך היוצא עבודה ביטחונית

היוצא להציל האם יכול לחזור

שאיבת חלב בשבת

סחיטת שיער בשבת

שימוש במעלית שתוקנה בשבת

פיקוח נפש להצלת גוי

דילוג לתוכן