האם מותר לאכול בכליו של מחלל שבת?

סימן שי"ח

1. עיקרי ההלכות בהם נעסוק
2. דברי המגן אברהם
3. דברי הרשב"א
4.ראיה למגן אברהם מדברי הגמרא
5. דיון בהצעתנו
6. הערות

1. עיקרי ההלכות בהם נעסוק

א. כשרות הכלים בימעשה שבתי

כלי שבלע דבר איסור — נאסר הכלי עד שיוכשר. הלכה וו פשוטה בכלי שבלע נבלה או טרפה, וכן בכלי שבלע בשר וחלב. ודנים האחרונים בכלי שבושל בו בשבת, האם יש מקום להגדיר אוכל שבושל בשבת כ׳דבר איסור׳ האוסר את הכלי.

ב. דין ׳מעשה שבתי

בדין דבר שנתבשל בשבת נחלקו תנאים: ר׳ מאיר מקל, ר׳ יהודה מחמיר ממנו, ור׳ יוחנן הסנדלר מחמיר מכולם. בפרטי ההלכה דבר שנתבשל בשוגג קל מדבר שנתבשל במויד, והדין חמור למבשל עצמו מאשר לאחרים. ווה לשון הברייתא (חולין דף טו,א ועוד):

המבשל בשבת, בשוגג – יאכל, במזיד – לא יאכל, דברי רבי מאיר.

רבי יהודה אומר: בשוגג – יאכל במוצאי שבת, במזיד – לא יאכל עולמית[1].

רבי יוחנן הסנדלר אומר: בשוגג – יאכל למוצאי שבת לאחרים ולא לו, במזיד – לא יאכל עולמית לא לו ולא לאחרים.

ופסק המחבר כר׳ יהודה (או״ח שיח, א):

המבשל בשבת, במזיד – אסור לו לעולם, ולאחרים מותר למוצאי שבת מיד.

ובשוגג – אסור בו ביום גם לאחרים, ולערב מותר גם לו מיד.

2. דברי המגן אברהם

המגן אברהם (שיח, ס״ק א) כתב בשם הרשב״א שהמבשל בשבת במזיד גם הכלי אסור. ולשונו:

משמע ברשב״א סימן קע״א[2] דהקדירה אסורה גם כן.

והביאו המשנה ברורה (שם, ס״ק ד). מדין זה עולה חומרה גדולה, שמטבח הפועל בשבת באיסור, אף אם הבישול כשר — הרי הכלים נאסרים, ואין לאכול מהם אף בימות החול.

סברת דין זה קשה. שהרי האיסור על הדבר שנתבשל בשבת אינו איסור ׳חפצא׳, כלומר האיסור אינו חל על הדבר עצמו, אלא זהו איסור ׳גברא׳, שקנסו חכמים את עושה המלאכה בשבת ליהנות מפרי עברתו. וראיה לדבר מכך שהמאכל מותר לאחרים במוצאי שבת.

הרב עובדיה יוסף בספרו "לוית חן" (אות מב)[3] דחה מכל וכל את דברי המגן אברהם, והביא שורה ארוכה של פוסקים שכתבו בפירוש שהכלים מותרים, וכך הוא מסיק להלכה.

3. דברי הרשב״א

נעיין במקורו של המג״א בתשובת הרשב״א, ונראה שהדברים בה אינם מפורשים. וזה לשונו (ח״א, סימן קעה):

שאלת קדרה שבשל בה ישראל לצורך חולה שיש בו סכנה אם היא אסורה מפני שבשלו בה בשבת, או מותרת מפני שאין מעשה שבת אסורין אלא לר׳ יוחנן הסנדלר ולא קיימא לן כותיה, או דילמא אסורה כיון דאיכא למיגזר שמא ירבה בה לצורך בריא?

תשובה: דבר ברור הוא זה לכולי עלמא שהיא מותרת. שאפילו התבשיל עצמו מותר לערב, ואפילו לר׳ יוחנן הסנדלר. שלא אסר רבי יוחנן אלא בשנעשה במזיד, אבל לא בשוגג. דהא קתני ׳בשוגג יאכל למוצאי שבת לאחרים ולא לו׳. ודוקא בשוגג באיסור, הא לחולה שיש בו סכנה מותר ומצוה לבשל לו, ואין כאן מעשה שבת באיסור.

ולא אסר אפילו ר׳ יוחנן הסנדלר אלא במעשה שבת באיסור וכל שכן לר׳ יהודה וכל שכן לרבי מאיר.

הרשב״א מתיר כאן כלי שבושל בו בשבת בהיתר לצורך חולה, אפילו לשיטת ר׳ יוחנן הסנדלר המחמיר במעשה שבת. והדיוק מכאן שכלי שבושל בו באיסור בשבת יאסר — אינו הכרחי כלל.

בלוית חן מביא מספר מטה יהודה (לר׳ יהודה עייאש) שמוכיח מלשון הרשב״א ההיפך, שמתיר את הכלי. שמשם "מוכח שאין הקדרה אסורה במזיד אלא לר׳ יוחנן הסנדלר, דסבירא ליה שמעשה שבת אסורים מן התורה, אבל לפי מאי דקיימא לן שאף במזיד אינו אלא משום קנס, דדרשינן היא קודש ואין מעשיה קודש, אין לאסור אלא התבשיל עצמו ולא פליטתו".

וליישב את דברי המגן אברהם צריך לומר שהבין מדברי הרשב״א שדווקא כשבישל בהיתר פליטת התבשיל מותרת. שהרי אם הרשב״א סבור שגם במבשל באיסור הפליטה מותרת, לא היה מבסס את היתרו על כך שעצם הבישול מותר.

4. ראיה למגן אברהם מדברי הגמרא

ואף שאין למגן אברהם ראיה חד משמעית מדברי הרשב״א, הרי אפשר להביא ראיה לדבריו מדברי הגמרא עצמה בחולין שם. שאומרת המשנה (חולין יד,א):

השוחט בשבת וביום הכיפורים, אף על פי שמתחייב בנפשו – שחיטתו כשרה.

ובגמרא שם אומר רב הונא בשם רב שאמנם השחיטה כשרה, אך אסור לאכול מהבשר באותו יום (עד מוצאי שבת). ומוסיפה הגמרא לומר שהועמדה משנה זו בשיטת ר׳ יהודה[4].

מנסה הגמרא למצוא על איזו מחלוקת מוסבים הדברים, ומדוע יש להעמיד את המשנה כשיטת ר׳ יהודה בלבד, עד שמסיקה (בדף טו,א) שמדובר במחלוקת לעניין מעשה שבת אותה הבאנו למעלה, ויש להעמיד את המשנה במבשל בשוגג. שכאמור, סובר ר׳ יהודה שהמבשל בשבת בשוגג אסור בשבת (בין לו בין לאחרים), ובמוצאי שבת מותר; והמבשל במזיד אסור לו עולמית, ולאחרים אסור עד מוצאי שבת.

וממשיכה הגמרא ושואלת כיצד אפשר להעמיד את משנתנו בשוגג, הרי נאמר בה שהשוחט "מתחייב בנפשו", דבר המתאים רק לשוחט במזיד![5] ומתרצת הגמרא שאפשר לומר שאכן מדברת המשנה בשוחט בשוגג, ולכן שחיטתו כשרה, אלא שמציינת המשנה שזאת למרות שאם היה שוחט במזיד — היה מתחייב בנפשו. ולשון הגמרא:

הכי קאמר: אע״פ דבמזיד מתחייב בנפשו הוא, הכא דבשוע – שחיטתו כשרה.

משמע שהשוחט במזיד — שחיטתו פסולה לר׳ יהודה[6]. ולא כתבה המשנה שאסור לאכול, אלא שהשחיטה פסולה, משמע שהאוכל אינו כשר. ולכן אי אפשר לומר שהדיון הוא על ה׳גברא׳, אלא ודאי שחכמים גזרו לגבי השוחט איסור על הבשר (ולכן אסורה גם פליטתו). ואמנם לגבי אחרים השחיטה כשרה, שהרי במוצאי שבת הבשר מותר להם, אך בכל זאת לגבי השוחט עצמו הבשר נחשב כ׳חפצא׳ של איסור, ולו עצמו גם הכלים אסורים.

אבל באמת קצת קשה לומר כאן שיש כאן איסור ׳חפצא׳, הואיל והתבשיל מותר לאחרים. ואפשר לומר שחכמים קנסו את מחלל השבת במזיד מלהנות מהתבשיל, והגזרה היא שיהא הבשר כשאר איסורי אכילה, כולל האיסור על הבלוע בכלי.

הסבר זה מבאר גם מדוע הכלי אסור למגן אברהם גם כשאינו בן יומו: אמנם לאחר עשרים וארבע שעות נפגם הטעם הבלוע בכלי, ואין כאן אלא "גזרת כלים" שגזרו חכמים. אך טעם הגזרה הוא שגזרו כלי שאינו בן יומו שמא ישתמש בכלי בן יומו (ראה שו״ע יו״ד קכב, ב), וטעם זה נכון גם לכלי שבלע דבר האסור על מחלל השבת.

5. דיון בהצעתנו

תלמיד חכם אחד דחה את הצעתי בפרשנות המשנה על פי מסקנת הגמרא[7], והציע שני פירושים אחרים. ועוד הוסיף קושיה על עצם סברתנו בדברי המגן אברהם. נביא את דבריו ואת תגובתי עליהם:

א. רצתה המשנה להשוות שכת ליום הכיפורים

להצעה וו העמידה הגמרא את המשנה בשוחט בשוגג לא מפני שהשוחט במזיד שחיטתו פסולה, אלא משום שביום הכיפורים האכילה אסורה הן לשוחט והן לאחרים (מפני התענית), ורצתה המשנה לנקוט בדוגמא בה שווה דין שבת לדין יום הכיפורים, לכן מדברת על השוחט בשבת בשוגג, ואוי בכל מקרה בו ביום אסורה האכילה על השוחט (בשבת משום מעשה שבת, וביוה״כ משום התענית), ובמוצאי שבת מותרת לכולם. אבל במויד בשבת נאסר על השוחט עולמית, ואילו ביום הכיפורים האיסור רק בו ביום, ולכן לא נקטה המשנה בשוחט במויד.

אך נראה לי שאי אפשר להעמיד כך את הסבר הגמרא בדברי המשנה. שהגמרא שואלת מדוע להעמיד את המשנה דווקא בשוגג ולשיטת ר׳ יהודה, הרי יתכן שדיברה במויד וכשיטת ר׳ מאיר? ותירצה הגמרא:

לא סלקא דעתך, דקתני דומיא דיום הכפורים, מה יום הכפורים לא שנא בשוגג ולא שנא במזיד לא אכיל, אף הכא נמי לא שנא בשוגג ולא שנא במזיד לא אכיל.

כלומר: כמו שביום הכיפורים אסור לו לאכול את הבהמה בין אם שחט בשוגג ובין אם שחט במויד, כך הדין גם בשבת. ואילו לר׳ מאיר בשבת השוגג מותר בו ביום.

משמע מכאן שהמשנה מדברת בין בשוגג ובין במויד. וכך פירוש המשנה:

השוחט כשכת וכיום הכיפורים — שהאוכל אסור בו ביום, בין בשוגג ובין במויד,

אף על פי שמתחייב בנפשו — אם שחט במזיד, שחיטתו כשרה — כששחט בשוגג.

ואם כן דברי הגמרא "הכא דבשוגג שחיטתו כשרה", היינו משום שבמזיד אי אפשר לומר שחיטתו כשרה, שהרי השחיטה במזיד אכן פסולה. וגם מלשון הגמרא "הכא דבשוגג שחיטתו כשרה" משמע שהעמידו בשוגג משום שרק בשוגג שחיטתו כשרה.

ב. השחיטה אינה כשרה ואינה פפולה

הצעה נוספת שהציע בכדי לדחות את לימודנו היא שאמנם כתבה הגמרא "דבשוגג שחיטתו כשרה", אך אי אפשר לדייק מכך שבמזיד שחיטתו פסולה, אלא ישנו מצב ביניים — השחיטה במזיד אינה כשרה, אך גם אינה פסולה. וכוונת הגמרא לומר שאי אפשר לומר ׳כשרה׳ על שחיטה בשבת שהאוכל שאסור לו עולמית, אף שבאמת השחיטה אינה פסולה.

ויפה דרש, וכך אכן יש לתרץ את הסוגיה לחולקים על המג״א. אבל הדוחק ברור, שהרי אין למעמד ביניים זה שום רמז בגמרא. והאמת יורה דרכו, שבפשטות בדברי חכמים מה שאינו כשר — פסול.

ג. איפור אכילה ואיפור הנאה

עוד הקשה על עצם סברת המג״א, שאיסור מעשה שבת אינו איסור ׳חפצא׳ על המאכל, אלא איסור ׳גברא׳ ליהנות מהדבר. ואילו דין איסור בלוע בכלי הוא איסור על המאכל. והואיל ובאכילת הדבר הבלוע אין לו הנאה כלל, שהנאה זו אינה שוה כלום, אין מקום לאסור את הדבר.

ונראה לי שאין דבריו מחוורים, ומכמה טעמים:

א. האיסור לבשל בכלי שבלע איסור הוא מכיוון שהאיסור הבלוע בדפנות הכלי נותן בהיתר טעם, ו׳טעם כעיקר׳, ולכן הרי הוא כאוכל דבר איסור. ואמרו חכמים שאם הטעם פגום אין אומרים ׳טעם כעיקר׳, ואין בו איסור בלוע. וזאת למרות שאין לאכול ממשות של דבר איסור גם כשטעמו פגום. מכאן מוכח שהאיסור בטעם לשבח הוא משום שנהנה מן האיסור. כלומר: כל איפור אכילה הרי הוא איפור הנאה, אלא שהתורה[8] לעיתים אסרה רק ההנאה דרך אכילה. ולכן ׳טעם כעיקר׳ אוסר דווקא כשנותן טעם לשבח, שרק אז נהנה מהאיסור בדרך אכילה. וכאיסורי התורה כך אסרו חכמים במעשה שבת, והאיסור הוא להנות בדרך אכילה. ובבלוע הרי האוכל נהנה מן התבשיל בדרך אכילה, משום ׳טעם כעיקר׳.

ב. נשים לב שהדוגמאות בש״ס למעשה שבת הן כולן באיסור אכילה (בניגוד למשל לאיסור הנאה ממלאכת גוי בשבת, שם הדוגמאות מגוונות). ונראה לי שזאת מכיוון שעיקר איסור מעשה שבת הוא בהכנת האוכל. וגזרה זו היא חלק מהגזרות המרובות בשבת בענייני אוכל, כגון: שהיה, הטמנה, מחזי כמבשל, ועוד. משום שהאדם להוט אחר האוכל, גזרו בו חכמים יותר[9]. ולכן נראה שגזרת חכמים במעשה שבת היא דווקא באכילתו. ואמנם ברור להלכה[10] שיש איסור ליהנות מכל מעשה שבת גם במלאכות שאינן באוכלין. ובמלאכות אלו ברור שהאיסור הוא איסור הנאה. אבל ייתכן מאוד שבאיסור בישול ושחיטה האיסור הוא האכילה שהיא ההנאה המיועדת למלאכות אלו.

ג. אנו רואים בתחומים רבים שחכמים בגזרותיהם אינם יוצרים מסגרת חדשה של איסור, אלא נותנים דבריהם במסגרות הקיימות[11]. וכן במעשה שבת, כשאסרו חכמים על המבשל את האכילה, הרי זה לגביו איסור ממש.

ד. יש להוסיף שצריך ליזהר במונחים ׳איסור גברא׳ ו׳איסור חפצא׳, כי ברוב האיסורים מונחים אלו מעורבים, והחילוק ביניהם הוא לא תמיד ברור[12]. בגמרא השתמשו במונח "חובת גברא" בציצית, בה הסובר שהיא "חובת גברא" יחייב את האדם הלובש, והסובר "חובת טלית הוא" יחייב להטיל ציציות בבגד גם כשהוא מונח בארון (מנחות מא,א). אולם גם הסובר שזהו איסור גברא לא מחייב ציצית אלא כשלובשו, וגם האומר שזהו חיוב חפצא החיוב הוא רק בבגד ששייך לאדם יהודי. וגם איסור מאכלות אסורות אינו ׳איסור חפצא׳ בצורה חד משמעית, שהרי אין איסור על המאכל האסור שלא יאכל, אלא יש איסור ליהודי לאכול את הדבר. ובדומה במעשה שבת גזרו חכמים על העובר שלא יאכל מהדבר לעולם, והרי זה בשבילו ככל דבר איסור.

לסיכום: המגן אברהם אוסר כלי שבושל בו בשבת מזיד. והביא ראיה לדבריו מהרשב״א, אלא שהקשו האחרונים על ראייתו. והבאנו לדבריו ראיה מסוגיית הגמרא עצמה.

זכיתי להתכתב בדברי הלכה עם הרה״ג מורינו הרב יהושע מאמאן שליט״א, לשעבר חבר בית הדין הגדול בירושלים, ומחבר שו״ת עמק יהושע זי חלקים, ועוד. ברשותו, הנני מציג כאן פרי משא ומתן הלכתי בעניין ׳כלי שניי והגדרת מלאכת בישול בשבת. תחילה אביא את עיקרי הדברים אותם כתבתי אל הרב שליט״א, אחריהם אביא מה שהואיל להשיבני בשני מכתבים, ולבסוף מה שהשבתי על דבריו תוך ביאור מעמיק יותר בדברים הראשונים.

[1] למבשל. אבל לאחרים מותר במוצאי שבת (ראה רש״י שם ד״ה "ר׳ יהודה אומר").

[2] צ״ל קעה (וב״לוית חן" שלקמן מובא בטעות "תקעה").

[3] וכן ב״ילקוט יוסף" סי׳ שיח סעי׳ ט, ס״ק יג (כרך שבת ג, עמ׳ כז).

[4] לשון הגמרא: "אמר רב הונא, דרש חייא בר רב משמיה דרב: אסורה באכילה ליומא. ונסבין חבריא למימר רבי יהודה היא".

[5] לשון הגמרא: "ומי מצית מוקמת לה בשוגג ורבי יהודה? והא אף על פי שמתחייב בנפשו קתני!".

[6] שכאמור, פסק המחבר כמותו.

[7] לאחר שהובאו הדברים ב״קול מהיכל"

[8] דקיימא לן ש״טעם כעיקר" מהתורה.

[9] [ומסברה זו, שכאמור יוצרת החמרה בענייני אוכלין, נולדה גם קולא בדיני מוקצה: "אין שום אוכל תלוש הראוי לאכילה מוקצה לשבת. דתמרים ושקדים ושאר פירות העומדים לסחורה מותר לאכול מהם בשבת" (שו״ע שי, ב). הערת העורך]

[10] כפי שמפורש ברמ״א ריש שיח, א. ועיין שם בביאור הלכה ד״ה "אחת משאר מלאכות".

[11] כך למשל את המחלוקת: "היתה ידו מלאה פירות והוציאה לחוץ. תני חדא אסור להחזירה, ותני אידך מותר להחזירה" הסבירה הגמרא שנחלקו האם נתנו לידו דין כרמלית (שבת דף ג,ב).

וכך גם איסור ׳סתם יינם׳. שאמנם הוא גזרה משום בנותיהם, אך השוו חכמים דינו לדין יין נסך, ולכן מחד אסור אף בהנאה, ומאידך לא הוסיפו גזרות גם אם היה לכך מקום (מפורש בטור יו״ד ריש סימן קנג).

[12] זאת מלבד איסורים מסויימים בהם מעיקר הדין עלינו להבדיל בין המושגים. כמו למשל בנדרים, שם הנוסח ׳הרי זו׳ אוסר את החפץ, והנוסח ׳הרי עלי׳ אוסר את השימוש על האדם, כלומר איסור גברא.

נושאים נוספים בהלכות שבת

בדין גרופה וקטומה

חימום אוכל יבש על פלטה

האם מותר לאכול לפני מוסף

מראית עין חלק א'

מראית עין חלק ב'

קריאת עיתונים וספרי חול בשבת

שפשוף כתם בשבת

בירורי שיטות בענייני מוקצה

נגיעה במוקצה

האיסור לשחק בכדור בשבת

שימוש בחשמל בשבת

מוני מים – מכתב לגאון הרב אליהו אברג'ל אברג'ל

מונים מים – פסק הרב אליהו אברג'ל שליט"א

הנחת סוללה במכשיר שמיעה בשבת

פסיקת הבית יוסף בשבירת חבית

קשר כפול בנעליים

האם מותר לאכול בכליו של מחלל שבת

מדוע כלי שני אינו מבשל

הנאה ממלאכת שבת

בדין אפיה של גוי ביום כיפור

ברירה בכלים

שימוש במגבונים בשבת

פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן

ריסוק ירקות בשבת

עשיית איסור דרבנן עבור החולה

חילול שבת להצלת אינו יהודי

שימוש בטלפון ובזום בשבת ויו"ט בשעת הדוחק

נטילת ציפורניים בשבת

מלאכת הכותב וכתיבה בלעז

מעמר במקום גידולו

הגדרת קורע

כח ההיתר בטלטול ברשות הרבים

הוצאה בשבת

ערוב היישוב כוכב יעקב

שער היישוב שנפתח בשבת

חזרה בשבת לצורך היוצא עבודה ביטחונית

היוצא להציל האם יכול לחזור

שאיבת חלב בשבת

סחיטת שיער בשבת

שימוש במעלית שתוקנה בשבת

פיקוח נפש להצלת גוי

דילוג לתוכן