בדין גרופה וקטומה

סימן רנ"ג

חלק א – גריפה וקטימה בהפחתת ההבדל
1. האם כירה גרופה מוסיפה הבל?
2. פסק הרב עובדיה יוסף
3. ראיות לשיטת רש"י
חלק ב – סברת מחלוקת חנניה וחכמים 

חלק א – גריפה וקטימה בהפחתת ההבל

1. האם כירה גרופה מוסיפה הבל?

מן התורה איסור בישול הוא רק כששם את המאכל על הכירה בשבת עצמה. ואסרו חכמים לשים מאכל גם בערב שבת ולהשהותו על האש בשבת, שמא יחתה בחלים.

גורה וו, המכונה "השהיה", נאסרה רק באש ובגחלים גלויים. ומותר לשים בערב שבת על כירה שהסיקה בקש, שאין בו גחלים, וכן מותר אם גרף (הוציא) את הגחלים, או שקטמם (כיסה אותם באפר). כלשון המשנה[1] (שבת תחילת פ״ג):

כירה שהסיקוה בקש ובגבבא – נותנים עליה תבשיל. בנפת ובעצים – לא יתן עד שיגרוף, או עד שיתן את האפר.

ומדוע התירו בכירה גרופה וקטומה? נחלקו בכך ראשונים:

לשיטת רש״י[2] וסיעתו, כירה שאינה גרופה וקטומה מוסיפה הבל, ולכן אין אדם מסיח דעתו מבישולו גם לאחר שנכנסה השבת, ויש לחשוש שיבוא לחתות בגחלים. אך בכירה גרופה וקטומה — הכירה אינה מוסיפה הבל, אלא רק שומרת על החום, לכן האדם מסיח דעתו ממנו, ואין לחשוש שיבוא לחתות בגחלים.

רבותינו בעלי התוספות (שם ד״ה "לא יתן", ועוד) חולקים על רש״י, וטוענים שגם כירה גרופה וקטומה מוסיפה חום. ולשיטתם כל ענין תוספת ההבל לא נאמר כלל באיסור השהיה (אלא רק באיסור הטמנה). ועדיין צריכים להבין לשיטתם מדוע מותרת ההשהיה על כירה גרופה. והסביר הר״ן שלשיטת התוספות ההיתר להשהות תבשיל על כירה גרופה הוא משום היכר[3]. השינוי שבכירה קטומה יזכיר לבעלים ששבת היום, ואין לחתות בגחלים.

2. הבנת האגרות משה בדברי רש״י

כתב האגרות משה (או״ח ח״א, סי׳ צג) שגם רש״י סובר שהקטימה היא משום היכר. ואמנם לשיטתו מהות הקטימה היא הפחתת ההבל, אבל הפחתה זו נעשית לצורך היכר, והדבר מועיל גם אם עדיין מוסיף הבל. ומביא ראיה מדברי רש״י בהמשך[4], שכתב על קטימה "דגלי דעתיה דלא ניחא ליה בצמוקי".

אולם נראה שפשט רש״י הוא כהבנת בעלי התוספות והר״ן. וראיה לדבר רש״י מדף מא,א, שם אמרה המשנה: "מוליאר (כלי עם גחלים ומים) הגרוף — שותין הימנו בשבת", ופירש רש״י:

לפי שאינו מוסיף הבל, אלא משמר ומקיים חום שלהם שלא יצטננו.

ומפורש בדבריו שסיבת היתר הגריפה היא שאינו מוסיף הבל.

ובגמרא שם כלי דומה הנקרא "בי כירה", שבו אסור להשתמש בשבת. והסביר רש״י בדומה:

ומוסיף הבל במים, אף על פי שנרופה מן הנחלים.

3. ראיות לשיטת רש״י

לסברה זו של רש״י, שהתירו חכמים לתת את האוכל על כירה גרופה וקטומה מכיוון שאינה מוסיפה הבל, אפשר להביא כמה ראיות מהסוגיות עצמם:

א. הסבר חנניה למשנתנו

המשנה אותה ראינו למעלה, האוסרת לתת את התבשיל אלא אם כן גרף או קטם, מביאה בהמשך מחלוקת בית הלל ובית שמאי לענין החזרה לכירה גרופה בשבת עצמה:

בית שמאי אומרים: נוטלין אבל לא מחזירין. ובית הלל אומרים: אף מחזירין.

הגמרא עוסקת בהסבר המשנה גם לפי שיטתו של חנניה, המקל ואומר: ״כל שהוא כמאכל בן דורסאי — מותר לשהותו על גבי כירה, אף על פי שאינו גרוף ואינו קטום".

לשיטתו עולה שבית הלל מתירים להחזיר לכירה גרופה וקטומה אפילו בשבת עצמה (באם המאכל מבושל כמאכל בן דורסאי). ואם נאמר שכירה גרופה עדיין מוסיפה הבל — הרי יש כאן בישול מן התורה ממש, ולא רק גזירת חכמים!

הסוברים כך יסבירו את הסוגיה כשיטת הראשונים המבינים שאין בישול בדבר המבושל כמאכל בן דורסאי[5].

אך אם נבין כרש״י, שכירה גרופה וקטומה אינה מוסיפה הבל, הרי הסוגיה פשוטה — אין כאן בישול הואיל ואין הוספת הבל, ואין צורך לדחוק ולהעמיד את המשנה לפי שיטת הרשב״א והרא״ש.

ב. איסור השהיה בתנור גרוף

בניגוד לכירה, המשנה אוסרת השהיה על תנור אפילו אם הוא גרוף וקטום. ולשיטת רש״י מובן, שיסביר שתנור מוסיף הבל אף אם אין בו גחלים. וכך באמת משמע מלשון רש״י על המשנה שם (לח,ב), שכתב על חום התנור: "נקלט חומו לתוכו טפי מפירה".

אבל אם היתרו של גרוף וקטום הוא משום היכר, למרות שמוסיפים הבל

— מה לי כירה מה לי תנור, סוף סוף ישנו היכר! ועיין באגרות משה (שם) שהרגיש בקושי זה, ומסביר בדוחק שגם בחול רגילים לבשל על תנור גרוף וקטום, לכן הגריפה והקטימה אינה היכר בתנור. ולהסבר הרגיל ברש״י כמובן יותר פשוט.

ג. האיסור על גב כירה

הגמרא (לז,א) מביאה את דברי רב המצמם את ההיתר במשנתנו לנתינה על גב הכירה בלבד, ולא לתוכה:

אמר רבי חלבו … אמר רב: לא שנו אלא על גבה, אבל לתוכה – אסור.

ומבארת הגמרא שלדעת חכמים אי אפשר להסביר את דבריו כעולים על ראש המשנה, המתירה השהיה על כירה בערב שבת (שהרי ההיתר הוא רק בכירה גרופה, ובכירה כזו "מה לי תוכה מה לי על גבה"), אלא יש להסביר את דברי רב כעולים על היתר בית הלל בסוף המשנה, שהתירו להחזיר בשבת עצמה על גבי כירה גרופה וקטומה.

גם כאן הדברים מובנים יותר לפי שיטת רש״י: הגמרא תמהה מה ההבדל בין תוכה לעל גבה בכירה גרופה, ולכן הסבירה שמדובר באיסור חזרה בשבת עצמה, כי בשבת יש מקום לאסור להחזיר לתוכה משום "מיחזי כמבשל".

אבל לסוברים שגם בגרופה יש תוספת הבל, ואין כאן אלא היכר, יכלה הגמרא לומר שמבדילים בין תוכה לעל גבה גם באיסור שהייה מערב שבת, כי ההכנסה לתוכה הרי היא דרך בישול ממש, ומבטלת את ההיכר של הגריפה. ואולי מתוך קושיה זו נאלצו רבותינו בעלי התוספות להסביר את הסוגיה בדרך אחרת.

ד. ראיית האגרות משה

ראינו שהאגרות משה מביא ראיה לשיטתו, שגם לרש״י הקטימה אינה אלא היכר, מדברי רש״י בהמשך. אולם נראה לנו שאין משם ראיה.

הגמרא שם (לז,ב) מביאה את דברי ר׳ יוחנן לעניין כירה שנתלקחה לאחר שכיסה אותה באפר:

מר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן: קטמה והובערה – משהין עליה חמין שהוחמו כל צורכן ותבשיל שבישל כל צורכו.

הסוגיה הביאה דברים אלו על מנת להביא ראיה ש״מצטמק ויפה לו מותר", אך דחתה את הראיה: "שאני הכא דקטמה".

וביאר רש״י:

שאני הכא דקטמה – וגלי דעותיה דלא ניחא ליה בצמוקי.

וכאמור, מכאן הביא האג״מ ראיה שגם לרש״י עיקר הקטימה היא גילוי דעתו.

אך נראה שביאר כאן רש״י כך על מנת להסביר את הספק בקטמה והובערה, שהרי אם הובערה — מדוע שיועיל אם קטם קודם? הלא עכשיו אין כאן לא הפחתת ההבל ולא היכר! אלא ודאי שההבערה אינה מבטלת לגמרי את הקטימה, והאש שהתלקחה תכבה במהרה[6].

וביאר רש״י את הספק ב״קטמה והובערה": עיקר הקטימה היא הפחתת ההבל. וכירה זו כרגע מוסיפה הבל, ולכן יכולנו לחשוב שהקטימה בטלה. לכן אומר כאן רש״י שמאחר שסוף סוף גילה דעתו שלא נוח לו בהתלקחות הרגעית, הרי אין לאסור את השהיה בגלל הבערה זו.

[1] לצורך הנוחות ביארנו כאן את המשנה כפשטה וכדעת חכמים, שעוסקת בנתינה בערב שבת, ולא כדעת חנניה, המבין שעוסקת בנתינה בשבת עצמה. ואין לדבר השפעה על דיוננו.

[2] כך משמע מדבריו על המשנה שם (לו,ב) שפירש (הציטוט בדילוג): "עד שיגרוף — משום דמוסיף הבל. עד שיתן אפר — לכסותם ולצננם". וכן משמע מדבריו במקומות נוספים, כפי שנביא בהמשך.

[3] הר״ן על הרי״ף (טו,ב בדפיו ד״ה "עד"). ובראשונים נוספים. יעויין למשל ברמב״ם בפיהמ״ש (הובא בב״י רנג, אות א); ובחידושי הרשב״א שבת מא,א ד״ה "ופירשו בתוספות" (על סוגית מוליאר שתובא בסמוך), שם מסיים: "ולא אמרו (התוספות) קטומה אלא להיכר, שלא יבא לידי חיתוי. כך יש לי לתרץ לפי פירושם".

[4] לז,ב ד״ה ״שאני הכא דקטמה״. שם דנה הגמרא במימרא ״קטמה והובערה — משהין עליה חמין שהוחמו כל צורכן".

[5] זו שיטת הרשב״א, הרא״ש וסיעתם. ולא כרמב״ם והטור המחמירים.

[6] כך משמע מהדיבור הבא ברש״י. שבהמשך דברי ר׳ יוחנן: "ואפילו גחלים של רותם", ביאר רש״י: "חמין יותר משאר גחלים, ואינם ממהרים לכבות".

[7] פרק ג סימן א. ולשונו בסיום אריכות דבריו: "ובשביל שרבו דעות בהאי פיסקא, וישראל אדוקין במצות עונג שבת ולא ישמעו להחמיר, הנח להם כמנהג שנהגו על פי הפוסקים כחנניא".

[8] באם המלאכה נעשית מאליה בשבת ע״י כלי, יאסרוה בית שמאי, האוסרים "שביתת כלים", כפי שמפרטות המשניות בפרק א׳ בשבת.

[9] וביום טוב העיקרון של שמחת יום־טוב גובר עד כדי התרת כל המלאכות לצורך אוכל נפש.

[10] [ובעל המאור (דף טז,ב), לאחר שהאריך להקל כחנניה, סיים דבריו בלשון שירה: "ויש אומרים כי תקנת רבותינו היא לענג את השבת בחמין. וכל מי שאינו אוכל חמין / צריך בדיקה אחריו אם הוא מין / ואם מת יתעסקו בו עממין / ולהזמין לבשל להטמין / ולענג את השבת ולהשמין / הוא המאמין / וזוכה לקץ הימין. ויש מן החכמים אומרים על השמאל שהוא ימין, אנו קורין עליהם מי יתן החרש תחרישון ותהי לכם לחכמה"].

חלק ב – סברת מחלוקת חנניה וחכמים

נחלקו תנאים האם מותר להשהות מערב שבת תבשיל (המבושל כמאכל בן דורסאי) על כירה שאינה גרופה וקטומה: חנניה מתיר וחכמים אוסרים.

הגמרא מאריכה בביאור המחלוקת, וגם האמוראים נחלקו, מערכה מול מערכה, אם הלכה כחכמים או כחנניה. והוסיפו עוד דעת ביניים המבדילה בין מצטמק ויפה לו לבין מצטמק ורע לו. הראשונים שבאו אחריהם המשיכו בויכוח, והביאו ראיות רבות לשיטה זו או לשיטה זו. ואף המחבר לא הכריע בין הדעות, והביא את שתיהן בשולחנו הגדול (רנג, א).

מה יסוד המחלוקת?

הנה הרא״ש כתב שאף שמהלך הסוגיות והכללים ההלכתיים נוטים יותר לדעת חכמים, יש להניח לעם להקל כחנניה, כי ישראל אדוקים במצות עונג שבת ולא ישמעו לנו להחמיר[7].

מכאן נראה להסביר את יסוד הלכות איסור השהייה, שמין הדין אין שום איסור להתחיל מלאכה לפני שבת אף אם נמשכת היא מאליה בשבת[8]. וגם חכמים לא ראו לגזור שמא האדם יתחיל מלאכתו בשבת. אך כל זה הוא דוקא כשאינו צריך את פרי המלאכה בשבת עצמה, אבל בדבר שיש בו צורך לשבת — אסרו חכמים, הואיל ואין האדם מסיח את דעתו מהמלאכה. וטעם הגזרה הוא "שמא יחתה", כלומר: כיון שברצונו שמלאכתו תיגמר, חוששים חכמים שמא יפעל בשבת לסיום המלאכה.

לכן מצד קדושת השבת יש מקום לגזור שעל כל המאכלים להיות מוכנים בערב שבת, ויש לגמור את כל ההכנות בעוד היום גדול, כדי שבשבת לא יצטרך לדאוג כלל להכנת התבשילים. ומאידך אם נחמיר כך נפגום במצות עונג שבת, ויהיה קשה לדאוג לאוכל שהוא גם מבושל כל צרכו וגם חם[9]. לכן מצד עונג שבת יש להתיר את המשך הבישול בשבת עצמה. ובזה נחלקו חכמים וחנניה.

לחכמים הדאגה לקדושת השבת גוברת, ולכן כל דבר שהבישול יפה לו עדיין דעתו עליו, ולכן אסור להשהותו עד שיגרוף ויקטום. ולחנניה עונג שבת גובר, ולכן אם התבשיל כבר מבושל כמאכל בן דורסאי אפשר להשהות על הכירה אף שאינה גרופה וקטומה[10].

נושאים נוספים בהלכות שבת

בדין גרופה וקטומה

חימום אוכל יבש על פלטה

האם מותר לאכול לפני מוסף

מראית עין חלק א'

מראית עין חלק ב'

קריאת עיתונים וספרי חול בשבת

שפשוף כתם בשבת

בירורי שיטות בענייני מוקצה

נגיעה במוקצה

האיסור לשחק בכדור בשבת

שימוש בחשמל בשבת

מוני מים – מכתב לגאון הרב אליהו אברג'ל אברג'ל

מונים מים – פסק הרב אליהו אברג'ל שליט"א

הנחת סוללה במכשיר שמיעה בשבת

פסיקת הבית יוסף בשבירת חבית

קשר כפול בנעליים

האם מותר לאכול בכליו של מחלל שבת

מדוע כלי שני אינו מבשל

הנאה ממלאכת שבת

בדין אפיה של גוי ביום כיפור

ברירה בכלים

שימוש במגבונים בשבת

פסיק רישיה דניחא ליה באיסור דרבנן

ריסוק ירקות בשבת

עשיית איסור דרבנן עבור החולה

חילול שבת להצלת אינו יהודי

שימוש בטלפון ובזום בשבת ויו"ט בשעת הדוחק

נטילת ציפורניים בשבת

מלאכת הכותב וכתיבה בלעז

מעמר במקום גידולו

הגדרת קורע

כח ההיתר בטלטול ברשות הרבים

הוצאה בשבת

ערוב היישוב כוכב יעקב

שער היישוב שנפתח בשבת

חזרה בשבת לצורך היוצא עבודה ביטחונית

היוצא להציל האם יכול לחזור

שאיבת חלב בשבת

סחיטת שיער בשבת

שימוש במעלית שתוקנה בשבת

פיקוח נפש להצלת גוי

דילוג לתוכן