שימוש במעלית שתוקנה בשבת
סימן שי"ח
1. שימוש במעלית שתוקנה בשבת – פסיקת הרב מנחם פרל שליט"א
2.תגובתי לדבריו
3.הבהרת דברי הרב פרל 4. הרחבה בדין טכאני שתיקן מעלית בשבת
5.דברי הכתב סופר
6.האם קנסו מי שנעשה עבורו חטא 7.האם יש לאסור משום לפני עיוור
8.הבדל בין המסעדה לטכנאי
9.האם מוגדר הטכנאי "שוגג"
10.סיכום
11.הערת הרב יעקב אריאל שליט"א
12.תגובה לדברי הרב יעקב אריאל שליט"א
1. שימוש במעלית שתוקנה בשבת-הרב מנחם פרל
בכתב העת הנכבד אמונת עיתיך (134, עמוד 20) פורסמה חוות דעתו של הרב מנחם פרל, לגבי שימוש במעלית שבת שארעה בה תקלה, והובהל טכנאי לטפל בה בשבת. האם מותר להשתמש בה, ואציג את הדברים כלשונם:
שאלה: במלון ששהיתי בו בשבת האחרונה התקלקלה מעלית השבת, והגיע טכנאי לתקנה. האם מותר להשתמש במעלית זו במהלך השבת?
תשובה: שנינו (תרומות פ"ה מ"ג) המטביל כלים בשבת… המעשר והמבשל בשבת: שוגג יאכל, מזיד – לא יאכל. הנוטע בשבת: שוגג – יקיים, מזיד – יעקור.
חז"ל אסרו להשתמש בתוצאה שנוצרה בשבת באיסור, בין איסורה מן התורה (המבשל) ובין איסורה מדברי חכמים (המטביל והמעשר). כך פסק גם השולחן ערוך (אורח חיים שיח, א). דין זה נקרא 'מעשה שבת'.
אם האיסור נעשה בשוגג – ההנאה ממנו אסורה עד מוצאי שבת, בין למי שעשה את האיסור ובין לאנשים אחרים. לעומת זאת, אם האיסור נעשה במזיד – לאחרים מותר ליהנות ממנו בצאת השבת, ולאותו אדם אסור ליהנות ממנו לעולם. הכתב סופר [1] חידש שדין זה אמור דוקא כאשר נעשה באקראי לצורך אחרים, אך מסעדה הרגילה לבשל באופן קבוע ומובנה בשבת, תבשיליה שבושלו בשבת אסורים לעולם על אורחיה, שכן כאשר הדבר נעשה באופן קבוע ומובנה, גם ה'אחרים' נידונים כדין האדם עצמו, וחל גם עליהם איסור התקף לעולם. דעתו זו של ה'כתב סופר' התקבלה בעולם ההלכה.[2]
אומנם לדעת הרצ"פ[3] פרנק אף לדברי ה'כתב סופר' השימוש ייאסר רק אם החילול נעשה בידיעתו וברצונו של המשתמש, עכ"ז מדיניות מכון צומת היא להתנות את אישור השבת למעליות במקומות ציבוריים כבתי מלון בכך שהמעליות לא יתוקנו בשבת, ובמידה ויתוקנו – אישור השבת עד לפעולת טכנאי יסודית שתייתר את התיקון שנעשה בשבת, ומכל מקום באותה שבת, ודאי שאסור להשתמש במעלית אף לשיטת הרצ"פ פרנק.
[1] כתב סופר, או"ח סי' נ
2.תגובתי לדבריו
בעמוד 20 של הגליון הובאה תשובת הרב פרל שיחי' בעניין מעלית שבת, שהתקלקלה בשבת. ובא טכנאי לתקנה בעצם יום השבת. הרב פרל שיחי' נקט, כי לפי הכתב סופר אסור להשתמש במעלית זו לעולם, בצירוף שני דינים:
א. מלאכה הנעשית בשבת במזיד אסורה לעולם, למי שעשאה (אורח חיים שיח, א).
ב. דברי הכתב סופר, שדין זה (שאסור לעולם רק למי שעשה המלאכה) "אמור דווקא שנעשה באקראי לצורך אחרים, אך מסעדה הרגילה לבשל בשבת באופן קבוע ומובנה, תבשיליה שבושלו בשבת אסורים לעולם על אורחיה, שכן כאשר הדבר נעשה באופן קבוע ומובנה, גם האחרים נידונים כדין האדם עצמו, וחל גם עליהם איסור התקף לעולם".
אמנם כפי הנראה לעניות דעתי, אין פסיקה זו נכונה, משני טעמים:
א. אין כאן עבירה במזיד, שכן טכנאי זה שהואיל לבא ביום השבת מסתמא אינו דתי, ואם כן הוא מוגדר כתינוק שנשבה. ואפילו אם יש ספק בזהות הטכנאי, הולכים לקולא. כי ידוע שדין איסור מעשה שבת הוא דרבנן, שאמרו "היא קודש, ואין מעשיה קודש" (כתובות לד, א). לכן אין זה אלא כמלאכה שנעשתה בשבת בשוגג, המותרת במוצאי שבת, גם לעושה המלאכה.
ב. גם אם מקבלים את הדין של הכתב סופר – הרי זה רק באופן קבוע כפי שציטט הרב פרל עצמו: "מסעדה הרגילה לבשל בשבת באופן קבוע ומובנה", אבל המקרה בנידון שלנו אינו איסור קבוע, אלא קלקול ותיקון ארעי.
על כן נראה לי שאין לאסור את השימוש במעלית זו לעולם.
3. הבהרת דברי הרב פרל
זכיתי והרב פרל כתב תגובה על תגובתי, וביקש להבהיר את דעתו, כמובא שם:
תגובה לתגובה / הרב מנחם פרל
דברי הכתב סופר[4] מבוססים על חשש עשייה עתידי, והם עוד יותר רלוונטיים במקרה של תינוק שנשבה[5]. בנוסף לכך יש הסוברים שכל תינוק שנשבה נחשב כמזיד לעניין מעשה שבת, וכן דעת הר"י אריאל[6]. כמה אירוניה יש בעובדה שטכנאי עובר איסורי שבת תורה בשבת קודש כדי לתקן 'מעלית שבת', וכמה קשה לקבל ההנחה שהטכנאי איננו מודע לעובדה שאסור לעשות מלאכות בשבת ולכך שהוא פוגע בקודשי ישראל. באשר לטענת הרב בוצ'קו כי אין כאן 'איסור קבוע', אציין כי פעולות התחזוקה של מעליות בשבת הן שירות קבוע. חשש ההכשלה העתידי קיים פה כמו בכל מקום אחר בעל אופי קבוע, ולכן אין מקום לחלק.[7]
4. הרחבה בדין טכנאי שתיקן מעלית בשבת
לכבוד הרב מנחם פרל שליט"א השלום והברכה.
קראתי בעניין רב את תגובתו באמונת עיתיך, בו כתב שאם תיקנו מעלית בשבת, יש לאסרה בשימוש לעולם. ומודה לו מאוד, על טרחתו בהרחבת והסברת דעתו. יחד עם זאת, אני מרשה לעצמי להרחיב במה שכתבתי בתגובתי, כדי לבסס את דְבָרַי.
מדיניות מכון צומת היא, להתנות את אישור השבת למעליות במקומות ציבוריים כבתי מלון, בכך שהמעליות לא יתוקנו בשבת. ובמידה ויתוקנו – אישור השבת יושהה, עד לפעולת טכנאי יסודית, שתייתר את התיקון שנעשה בשבת.
מסכים אני לדברי כבוד מעלתו לגבי קו הפעולה של מכון צומת, המשהה את ה"הכשר" כאשר הלקוח אינו מכבד את ההסכם. כי אם בעלי המקום אינם נרתעים מחילול השבת, ומזמינים טכנאי לתיקון התקלה, יש בכך מכשול למשתמשי המעלית, הואיל וישתמשו בשבת עצמה במעלית שנאסרה משום מעשה שבת. וכפי שהוסבר לעיל, הוטל איסור "מעשה שבת", גם על מלאכה שנעשתה בשוגג.
אלא שמפקפק אני במה שנראה מדברי כבודו, כי יש להטיל על השימוש במעלית איסור לעולם, מעיקר הדין. ותמך יסודותיו במה שלכאורה עולה, מן הכתב סופר.
לכן אעתיק כאן את דברי הכתב סופר, ואעלה על הכתב את שנראה לי להעיר בדבריו. עוד אוסיף להסביר, אחר הדיון בדבריו, מדוע לעניות דעתי, אין לאסור את השימוש במעלית, אף לשיטת הכתב סופר.
5.דברי הכתב סופר
נידונו של הכתב סופר נכתב אודות מאכלי מסעדה, שבישלה בימי שבת עבור סועדיה. ובדבריו העלה שיש לאסור תבשילים שבושלו בשבת, אף במוצאי שבת. איסור זה, לדעתו, חל על הסועדים הרגילים שם, וגם על המזדמנים לשם במקרה. אלא שסיבת האיסור שונה ונפרדת, בשניהם.
על הרגילים לבוא בשעריה, חל איסור "מעשה שבת", כמבואר בלשונו:
אבל זה נראה לי פשוט דדוקא במי שמבשל במקרה בשביל אחר גם שהוא לדעתו ורצונו לא חיישינן שמא יצוה לאחר, דלא ישמע לו ולא שכיח, וכ"כ האי לא קנסו. אבל בנדון שלנו שמבשל הפונדק בקביעות מידי שבת בשבתו לאחרים, דמקפידין לאכול מבושל בן יומו, וזה פרנסתו של פונדק זה תמיד, בחול ובשבת, בוודאי קנסא קנסו רבנן לאלו שנתבשל בשבילם, כמו להמבשל עצמו. הגם כי בשביל זה לא יחדלו מלפשוע, דהא אוכלים בשבת עצמו, אנו אין לנו אלא קנס חכמים לאסור למבשל במזיד לעולם, דהוא הדין למי שנתבשל בשבילו, בידיעתו ולרצונו, כבנדון שלנו, דשייך שיצוה לו בפעם אחרת, דחל עליו קנס חכמים כנ"ל פשוט.
ועל אלה שאינם רגילים לאכול במסעדה, חל איסור "מסייע לעוברי עברה", ויתכן אף "לפני עיוור", שהוא איסור מן התורה, וכלשונו:
ועוד אני אומר, אפילו אחרים שלא נתבשל לדעתם ורצונם, או אפילו לאלו שלא נתבשל בשבילם כלל, אסור להם לאכול מאותו התבשיל שנתבשל בשבת, כדי להאכיל לאחרים כדי להרויח בו…
וכאן לקצר אני צריך ונקיטנא בקצרה, דנראה לי ברור דמי שקונה מפונדק זה אחר השבת, גם מי שלא נתבשל עבורו, עושה איסור מסייע ידי עוברי עבירה לכל הפחות, ויש לחוש גם משום לאו דלפני עיור.
6.האם קנסו מי שנעשה עבורו חטא
ברם נראה לכאורה כי חידושו של הכתב סופר הוא דין חדש, שלא הובא בגמרא, ואף לא בשולחן ערוך. כי בגמרא (כתובות לד, א) פירשו שהפסוק (שמות לא יד) וּשְׁמַרְתֶּם אֶת הַשַּׁבָּת כִּי קֹדֶשׁ הִוא בא למעט את הנעשה באיסור. כלומר, רק השבת קֹדֶשׁ, אבל איסורי מלאכה הנעשים בה, לא יהיו קודש. נמצא כי מן התורה, אין איסור על המתבשל בשבת, הגם שנעשה באיסור. אמנם חכמים קנסו את העושה מלאכה, לבל ייהנה ממלאכתו. וכך נקט המחבר בשלחן ערוך (אורח חיים סימן שיח סעיף א), הַמְבַשֵּׁל בְּשַׁבָּת, אוֹ שֶׁעָשָׂה אַחַת מִשְּׁאָר מְלָאכוֹת, בְּמֵזִיד, אָסוּר לוֹ לְעוֹלָם, וְלַאֲחֵרִים מֻתָּר לְמוֹצָאֵי שַׁבָּת מִיָּד.
הואיל וחכמינו לא קנסו את זה שלא עבר שום עבירה, אין בידינו כח להוסיף גזירות, ולקנוס מה שלא קנסו חכמים.
אלא שעל פניו נראה, כי היה מקום להטיל קנס על מי שנעשה עבורו חטא, כפי שמצאנו בשולחן ערוך, בענין אחר (יורה דעה סימן צט סעיף ה):
אֵין מְבַטְּלִין אִסוּר לְכַתְּחִלָּה. וַאֲפִלּוּ נָפַל לְתוֹךְ הֵתֶּר שֶׁאֵין בּוֹ שִׁעוּר לְבַטְּלוֹ, אֵין מוֹסִיפִין עָלָיו הֶתֵּר כְּדֵי לְבַטְּלוֹ. עָבַר וּבִטְּלוֹ, אוֹ שֶׁרִבָּה עָלָיו, אִם בְּשׁוֹגֵג, מֻתָּר. וְאִם בְּמֵזִיד, אָסוּר לַמְבַטֵּל עַצְמוֹ, אִם הוּא שֶׁלּוֹ, וְכֵן לְמִי שֶׁנִּתְבַּטֵּל בִּשְׁבִילוֹ.
ואכן, פירש המגן אברהם (אורח חיים שם סוף ס"ק ב) בהוה אמינא שלו, שיש לקנוס את מי שנעשה עבורו החטא, כמו שאוסרים על המבשל עצמו. וכפי שהמחבר עצמו פסק לגבי "ביטול איסור" (ביורה דעה שם), שמי שנעשה עבורו החטא נקנס, ונידון כמו החוטא עצמו.
אבל לאמיתו של דבר נראה, כי דברי המחבר ביורה דעה מוכיחים דווקא את ההיפך. שהרי שם פירש דעתו כלפי מי שנעשה עבורו החטא, אבל בדיני שבת לא פירש כלום. ומשתיקתו מוכח, שבמעשה שבת לא קנסו את מי שנעשה עבורו החטא.
ואף כי סברתו תמוהה לכאורה, הרי חמורה עשיית מלאכה בשבת יותר מביטול איסור לכתחילה, ומדוע לא גזרו בשבת קנס, על זה שעבורו נעשה החטא. אמנם כבר יישב זאת המגן אברהם (הנ"ל) וכתב שאין זו קושיה, מאחר ודווקא במקרה שאדם ביטל איסור, דווקא שם חוששים שמא יבקש היהודי מן הגוי, שיבטל עבורו איסור, לכן הטיל חכמינו איסור על זה שעבורו בוטל האיסור. מה שאין כן לגבי איסור מלאכה בשבת, שם אין חשש שמא יבקש יהודי מן הגוי שיעשה מלאכה. מאחר וגם אם יבקש, ייאסר הדבר עד צאת השבת, וגם אז לא יוכל ליהנות אלא כעבור הזמן של "בכדי שיעשו[8]", לכן לא הטילו איסור כזה. גם אין חשש שיהודי יבקש מיהודי אחר, לחטוא עבורו, כי אין יהודי שיסכים לחטוא עבור יהודי אחר, אם הוא עצמו לא ייהנה מכך, שהרי אין אדם חוטא ולא לו.
אלא שכבודו טוען כי בנידון שלנו, הואיל והטכנאי היהודי מוגדר תינוק שנשבה, ודאי קיים חשש שיבקשו ממנו עשיית מלאכת איסור, על כן יש מקום לגזור איסור הנאה ממלאכתו. אמנם כבר כתב הרב יעקב אריאל (באהלה של תורה, אורח חיים סימן לח) שאין בידינו לגזור גזירות חדשות, וזה לשונו:
…וכאן יש חשש שמא יאמר לישראל ואם כן זוהי ממש גזירה חדשה כי החשש שיאמר לישראל לחלל שבת בימינו רחוק יותר מהחשש שיאמר לגוי לעשות כן ואין לנו כח לגזור גזירות.
כך גם פסק במנוחת אהבה, אחר שהציג את דברי הכתב הסופר, ואת דעות החולקים עליו, כתב וז"ל:
ולענין הלכה יש להתיר לאותו ישראל ליהנות מהדבר במוצאי שבת מיד, בפרט כשנעשה הדבר נגד רצונו.
ולפי דברי מנוחת אהבה, יש להתיר במקרה כגון זה, כי ברור שתיקון המעלית בשבת סותר לרצון שומרי המצוות.
מלבד זאת סבור אני כי יש דרך נוספת להסביר את החילוק בין "מעשה שבת" בו מקילים על אחר הנהנה, לדין "ביטול איסור" בו מחמירים על אחר, עבורו ביטלו. ומשום שיש הבחנה ברורה בין המבטל איסור לעושה מלאכה אסורה, בשבת. וההבדל הוא, שדבר איסור טרם ביטולו, הרי מופקע מהנאת האדם, וכביכול אינו תחת ידו כלל, ואין שום דרך שיוכל ליהנות מהאיסור, עקב היות האיסור, איסור חפצא. על כן אמרו חכמים שמעשי המבטל לא יועילו להפוך את האסור למותר. אבל מלאכה שנעשתה בשבת, הרי היא איסור גברא, ואין כל מניעה בחפץ עצמו, אלא עשיית מלאכה ביד האדם, היא שנאסרה. כלומר, עיתוי לא נכון של מלאכתו, הוביל להטלת איסור הנאה על הנעשה. והלוא יכול היה לעשות מלאכה זו, אחר שבת. על כן לא אסרו חכמים את הדבר הנעשה בשבת באיסור, על כל האנשים.
7.האם יש לאסור משום לפני עיוור
הוברר כי אין לאסור את השימוש במעלית משום "מעשה שבת", שכן רק עושה המלאכה עצמו, הוא שנאסר בזה. ולא יתכן לחדש איסור על מי שהחטא נעשה עבורו, כי לא חידשוהו חכמים, לא בגמרא ולא בשולחן ערוך. אלא שעדיין צריכים אנו לברר אם יש מקום לאסור, במקרים מסוימים, מחמת "לפני עיור לא תתן מכשול". וכבר הבאנו לעיל את דברי הכתב סופר, לפיו בנידון של המסעדה, גם מי שלא בושל עבורו, נאסר משום "לפני עור". בשורות הבאות נברר אם הכתב סופר יסבור כך, גם בנידון שלנו.
טרם כל בירור, נפנה למקור האיסור, המבואר בגמרא (פסחים כב, ב) מנין שלא יושיט אדם כוס יין לנזיר, ואבר מן החי לבני נח, תלמוד לומר (ויקרא יט יד) וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל ע"כ. כלומר, המושיט לאדם דבר האסור עליו, ועלול להכשילו, חוטא באיסור לִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל.
לפי זה מסתברת מאד טענת הכתב סופר, שיש איסור לפני עיור על הלקוחות הרוכשים מאכלים במוצאי שבת, ממסעדה זו, שבישלה את מאכליה בשבת. שהרי אם יראו המסעדנים את הצלחת המכירות במוצאי שבת, יתעודדו לבשל גם בשבת הבאה, וזה לכאורה דומה מאד, להושטת דבר איסור לפני מי שעלול להיכשל בו.
אלא שבאמת יש חילוק בין הושטת איסור, לקניית תבשילים במוצ"ש, שאינה מוגדרת ממש לפני עיור. כי הרוכש במוצ"ש, אינו מושיט למסעדה כל דבר איסור, ורק בעלי המסעדה הם שיוזמים בעצמם, בכל פעם מחדש, את חילול השבת.
לכן נראה שאין כאן ממש איסור "לפני עיור". ואם יש כאן איזה חשש הכשלה, הוא לכל היותר איסור "מסייע בידי עוברי עבירה", שנאסר מדרבנן.
אולם למרות שיש איסור "מסייע" כלפי רכישת מאכלי המסעדה, הרי שכלפי שימוש המעלית, אין כל איסור "מסייע". וכבר פסק כן הרב עובדיה יוסף בנידון דומה, כמובא ביביע אומר (חלק י"א סימן ל), לגבי רכישת תוצרת ממפעלים מחללי שבת, ובתשובתו התיר זאת, וכתב כי אין בכך איסור לפני עיור, ואף לא מסייע בידי עוברי עבירה, כלשונו:
ג) … אבל נראה להתיר גם לחנוני הקונה ישר מן התוצרת, על פי דברי הרב בנין ציון (סימן טו) דאין איסור מסייע ידי עוברי עבירה אלא בשעת העבירה, ולא כן הכא דמסייע אחר מעשה העבירה וכו'.
ד) …ומצאתי בחפיש'ה בשו"ת אזני יהושע סג"ל (סי' ב) כהאי גונא, והעלה להקל בכדי שיעשו.
ואם הרב יביע אומר נקט לקולא בפסק זה, הנוגע למפעל שבאופן קבוע מידי שבת בשבתו מחלל שבת, ודאי שבנידון המעלית שתוקנה בשבת, אין לאסור, מכל שכן. ואם נבחר להחמיר, וכמו שהרב פרל ביקש להחמיר, לא שבקת חיים לכל בריה. ומה יעשו יהודים דתיים המתגוררים בבנין שרוב תושביו אינם שומרי שבת, ותיקנו את המעלית שבבניינם תוך חילול שבת, וכי נטיל עליהם איסור שימוש במעלית לעולם?!
על כל הנ"ל יש לצרף את דברי הש"ך (יורה דעה סימן קנא ס"ק ו) שכתב, כי יש סוברים שאין איסור "מסייע" במומר, מאחר והוא עובר על האיסורים גם בלעדינו, נמצא שלא מכשילים אף אחד.
8.הבדל בין המסעדה לטכנאי
עתה נוכיח כי גם לשיטת הכתב סופר, אין לאסור את השימוש במעלית, למרות שהטכנאי טיפל בה בשבת. כי הנה מה שכתב הכתב סופר לגבי מסעדה, שהרוכשים מאכלים במוצ"ש, עוברים על איסור מסייע, ברור ומוצדק. כי רכישה זו במוצאי שבת, אכן מעודדת את המשך חילול שבת, בשבוע הבא. ובנידון זה נקט הכתב סופר, שהואיל וזה עידוד קבוע, יש לחשוש משום איסור מסייע. ברם שונה הוא דין המעלית מן המסעדה, כי למרות שפעולות התחזוקה במעליות ניתנות כשירות קבוע, אף בשבת, הרי תיקון המעלית עצמו, אינו קבוע כלל ועיקר. אין כל הכרח שתתרחש תקלה באופן קבוע, דווקא ביום השבת. ולא יעלה על הדעת לטעון שתיקון מקרי בשבת, יגרור אחריו טיפולים קבועים, בשבתות הבאות.
מה גם שהכתב סופר עצמו, שאסר מאכלים אלה מצד מעשה שבת, לא החמיר אלא על הרגילים במסעדה, שמעודדים חילול שבת קבוע. אבל הטיפול בתקלת המעלית, נעשה במקריות גמורה, ולא מתוך הרגל. נמצא כי גם לשיטת הכתב סופר, אין לאסור את המעלית מצד מעשה שבת.
ולגבי איסור לפני עיור, מיהו זה שעובר עליו? בעל המלון שהזעיק את הטכנאי, הוא ודאי עובר באיסור לפני עיור. אבל פעולת המשתמש במעלית אחר תיקונה, אינו דומה לפעולת רוכש המאכלים מן המסעדה. כי רכישות אלה של היושבים במסעדה במוצאי שבת, יעודדו את המסעדן להמשיך בדרכו הרעה, והם דומים קצת לבעל המלון, המזמין את הטכנאי. אבל טכנאי שבמקרה הוזמן בשבת, גם אם יתעודד לשוב בשבת אחרת לתיקון מעלית, אין בכוחו ליזום תקלה דווקא בשבת. ואינו מופיע במלון אלא בעת קלקול המעליות, אז הוא מובהל לשם. נמצא כי זו אמנם עבירה של בעל המלון, שאינה קשורה כלל וכללה למשתמשים במעלית אחר שבת.
אף אם ישאל השואל, מדוע אין משתמשי המלון נכשלים בלפני עיור, הרי יכולים המה להבהיר לבעל המלון, כי ידירו את רגלם מן המלון. והואיל ואינם עושים כן, הם לכאורה מעודדים את חילול השבת, של בעל המלון. התשובה היא, שכל זה נכון לגבי בעל המלון, עליו יכולים המה להפעיל לחץ. אבל את חילול השבת של הטכנאי, אין בכוחם לעצור. לכן מוגדר מצבם "לפני עיור דלפני עיור", וזה לא נאסר, כלשון הגמרא בכמה מקומות (ראה עבודה זרה יד, א ועוד) א"לפני" מפקדינן, א"לפני דלפני" לא מפקדינן.
נמצא כי גם לשיטת הכתב סופר, השימוש במעלית אחר השבת מותר כי אינו עובר על איסור לפני עיור ולא על איסור מסייע.
9.האם מוגדר הטכנאי "שוגג"
כבודו מביא מדברי הרב יעקב אריאל, שההגדרה שהעניקו לחילונים והחשבתם כ"תינוק שנשבה" שייכת רק לדין של מעלים ומורידים. אבל לגבי שבת, אין פעולתם מוגדרת שוגג אלא מזיד, ובהכרח חל על מעשיו איסור "מעשה שבת".
מקור דבריו של הרב אריאל הוא בדברי הרמב"ם (הלכות שגגות פרק ב הלכה ו):
כָּל הַמְחֻיָּב חַטָּאת קְבוּעָה עַל שִׁגְגָתוֹ וְעָשָׂה בִּשְׁגָגָה וְנוֹדַע לוֹ אַחַר שֶׁחָטָא, אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הָיְתָה לוֹ יְדִיעָה בַּתְּחִלָּה, שֶׁזֶּה חֵטְא הוּא, הֲרֵי זֶה חַיָּב חַטָּאת. כֵּיצַד, תִּינוֹק שֶׁנִּשְׁבָּה לְבֵין הָעַכּוּ"ם וְגָדַל וְהוּא אֵינוֹ יוֹדֵעַ מַה הֵם יִשְׂרָאֵל וְלֹא דָּתָם, וְעָשָׂה מְלָאכָה בְּשַׁבָּת וְאָכַל חֵלֶב וְדָם וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן, כְּשֶׁיִּוָּדַע לוֹ שֶׁהוּא יִשְׂרָאֵל ומְצֻוֶּה עַל כָּל אֵלּוּ, חַיָּב לְהָבִיא חַטָּאת עַל כָּל עֲבֵרָה וַעֲבֵרָה, וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה.
הסביר הרב בלשונו:
"משמע מרגע הידיעה, הריהו מזיד".
בראותי ניסיון זה, להפוך את החילונים למזידים, נעשית נפשי עגומה. הרי זה נוגד את המפורש בדברי הרמב"ם, שדינם כתינוקות שנשבה.
ברור הדבר שהרב הסיק את מסקנתו מלשון הרמב"ם שכתב "כְּשֶׁיִּוָּדַע לוֹ שֶׁהוּא יִשְׂרָאֵל ומְצֻוֶּה עַל כָּל אֵלּוּ", ומתוך כך פירש, שאין דינם כתינוקות שנשבו, שהרי הם יודעים שהם ישראל. ואיני מבין כיצד יתכן ללמוד כך, הרי אע"פ שיודעים אותם חילוניים על יהדותם, הרי פשוט וברור שאין להם כל מושג על מחויבותם, עקב יהדותם, בקיום המצוות. ועדיין לא נתקיים בהם המשך לשונו "כְּשֶׁיִּוָּדַע לוֹ שֶׁהוּא יִשְׂרָאֵל ומְצֻוֶּה עַל כָּל אֵלּוּ".
יתר על כן, בהלכה ב' מאותו פרק, כתב הרמב"ם שאין אדם נקרא מזיד, עד שיוודע לו עונש העבירה, וזה לשונו:
עָבַר עֲבֵרָה וְיוֹדֵעַ שֶׁהִיא בְּלֹא תַּעֲשֶׂה אֲבָל אֵינוֹ יוֹדֵעַ שֶׁחַיָּבִין עָלֶיהָ כָּרֵת הֲרֵי זוֹ שְׁגָגָה וּמֵבִיא חַטָּאת.
גם ברמב"ן על התורה מפורש שלא כדברי הרב אריאל (בפרשת שלח – במדבר טו, כב):
והנה זה כפי משמעו הוא קרבן מומר לכל התורה בשוגג, כגון ההולך ונדבק לאחת מן האומות לעשות כהם, ולא ירצה להיות בכלל ישראל כלל. ויהיה כל זה בשוגג, כגון שיהיה ביחיד תינוק שנשבה לבין האומות, ובקהל כגון שיחשבו שכבר עבר זמן התורה, ולא היתה לדורות עולם.
נמצאת למד, שאם הציבור טועה לחשוב כי עבר זמן התורה, העובר וחוטא מוגדר שוגג.
בלשון הרב קוק מצאנו כי גם בנים ממשפחות דתיות, מוגדרים כאנוסים, כלשונו:
כן, ידידי, הנני מבין הרבה את דאבון לבבו. אבל אם יחשוב כבוד תורתו כרוב המון הלומדים, שראוי בזמן הזה לעזוב להפקר אותם הבנים אשר סרו מדרכי התורה והאמונה על ידי זרם הזמן הסוער, הנני אומר בפה מלא שלא זו הדרך אשר ד' חפץ בה. כשם שכתבו תוספות סנהדרין כו ע"ב ד"ה החשוד, דיש סברא לומר דלא יפסל חשוד על העריות לעדות משום דחשיב כמו אונס, משום דיצרו תוקפו, וכהאי גונא שכתבו כן תוספות גיטין מא ע"ב ד"ה כופין, שכיון שהשפחה משדלתם לזנות חשיבי כאנוסים, כי יש "שפחה בישא" של זרם הזמן,
מעי מתהפכים בקרבי בראותי לימוד חובה כזה על כלל ישראל, כי בכך הופכים כל יהודי שאינו מקיים מצוות, לחוטא במזיד. ולפי דעתי ברור הדבר, שעל פי הלכה אינם מזידים, אלא שוגגים.
10.סיכום
על כן נראה לי שאין לאסור מעלית זו בשימוש אחר השבת, ומשום שהטכנאי מוגדר שוגג. ואין מעשיו גוררים הטלת איסור על המעלית, מלבד אותה שבת עצמה. ואף אם יוגדרו מעשיו כזדון, אין איסור הנאה ממלאכתו על אחרים, כי אם על עצמו בלבד. יתר על כן, אף אם נסכים לשיטת הכתב סופר, שהבדיל בין איסור הנעשה בקבע, אותה יש לאסור על כולם, לתמיד. לבין זו הנעשית באופן חד פעמי, שאין להחמיר בה כך. הרי עבודת הטכנאי על המעלית, נעשתה באופן עראי, וזו סיבה להקל גם לפיו. גם אין לאסור משום לפני עיור, כי רק מעשה המכשיל אדם בעבירה מוגדר "לפני עיור". וכאן בלתי אפשרי להגדיר את השימוש במעלית, כמכשיל את הטכנאי. מה גם שניתן לצרף לכך את דברי הש"ך, שאין לפני עיור או מסייע, במומרים. ואם לא די בכך, ראינו שהרב עובדיה התיר הנאה מתוצרת מפעלים שלדאבוננו מחללים שבת. ואפילו אם נאמר שיש בזה מחלוקת, הרי כיון שכל איסור מעשה שבת ומסייע הוא דרבנן, בספק ניתן להקל, וזה הנראה לעניות דעתי[9].
שאול דוד בוצ'קו
11.הערת דברי הרב יעקב אריאל שליט"א
שלחתי מכתבי זה, אל הרב אריאל שיחי', והוא השיב על דברי, וכך ענה לי:
לכב' הרב שאול דוד בוצ'קו
שו"ב
לא אכנס לדיון בינך לבין הרב מנחם פרל
אלא רק במה שנוגע לדברי, שאין ליהנות מחילול שבת במזיד.
אומנם באשר להוצאתו מכלל ישראל של מחלל שבת בימינו, אנו מתייחסים אליו כאל תינוק שנשבה, ויש אפילו שמכשירים, בדיעבד, את היין שנגע בו. אך באשר להנאה מחילול שבת שנעשה לכתחילה עבורנו דינו כמזיד.
סיבת האיסור ליהנות ממעשה שבת שנעשה עבורנו, הוא משום קנס. לא ייתכן שהוא יחלל שבת עבורנו ביודעין שהדבר נעשה בשבת למורת רוחנו, ואנו נהנה מהדבר, ואף נשלם לו על כך, טבין ותקילין! אין לך חילול ה', וחילול כבודה של השבת, יותר מזה. בהנאתו זו, אנו מעודדים חלילה את חילול השבת, ומרחיבים אותו, ואנו נעשים שותפים לכך.
12.תגובה לדברי הרב יעקב אריאל
עד כאן מכתבו.
אלא שלא זכיתי להבין את דבריו.
בדברי הרב התבארו שני חידושים:
- גם יהודי שדינו 'תינוק שנשבה', מוגדר כמי שעושה במזיד, לגבי מלאכות שבת.
- יש איסור ליהנות ממלאכה, שיהודי עשה ביודעים בשבילנו, כי זה קנס. ואם נהנה ממלאכתו, יש בזה חילול השם.
אמנם אני בעוניי לא זכיתי להבין את החילוק הזה. הלא ברור שטכנאי זה אינו מזיד. כי ההגדרה בהלכה עבור "מזיד" היא, "יודע ריבונו, ומתכוון למרוד בו".
גם מעשה שבת שנעשה במזיד, וההלכה אסרה את המלאכה, הלא איסור ההנאה הוטל רק על מי שעשאה, ולא על מי שנעשה בשבילו. וכי אפשר לומר שחכמי הש"ס לא ידעו שיש בזה חילול השם? יתירה מזו, הגר"א פוסק כרבי מאיר, שאף היהודי עצמו שעשה את המלאכה, רשאי ליהנות ממנה, אף במזיד. מכאן מוכח, שחכמינו לא ראו בזה חילול השם.
אין להתפלא כיצד התירו זאת חכמים, כי אולי ראו המה בחוכמתם הגדולה, שיבוא זמן בו יחיו דתיים וחילונים יחד, זה לצד זה. וביקשו למנוע מצב בו נחיה כשני עמים, שהדתיים לא יוכלו ליהנות ממה שעושים חילונים באיסור.
ומה שכתב הרב לגבי תשלום בשבת, הרי וודאי שאסור לשלם ליהודי על מלאכה שעושה בשבילנו, ולא מדובר כאן אלא במלאכה שכבר נעשתה, ולא משלמים כלום.
זה מה שנראה בעוניי.
[1] כתב סופר, או"ח סי' נ
[2] ילקוט יוסף, שבת ח"ה סי' שיח סעי' א, ו והערה עי"ש.
[3] הר צבי או"ח סימן סי' קפ.
[4] כתב סופר, או"ח סימן נ, שהתקבלו על ידי פוסקים רבים, מהם כף החיים, או"ח סי' שיח ס"ק יב; שבט הלוי ג, סי' נד אות ב; הגר"מ אליהו, קדושת השבת ח"ב עמ' 18; ילקוט יוסף שבת ה סי' שיח סעי' א ועוד רבים.
[5] תשובות והנהגות ה, סי' צט. שבת ומועד בצה"ל, עמ' קמד.
[6] שו"ת באהלה של תורה ח"ב, סי' לח. ויש שהסתפקו בכך, הלא הם – חוט שני, בינה ודעת ח"ד הערה יא, ושמירת שבת מבוא א הערה קנט. ספר פסקי תשובות (שיח, טו) הקל בדין זה, אך משמע מדבריו שבדבר מפורסם לאיסור, נחשב מזיד, וכאן הרי מפורסם שאין לעבוד בשבת. עם זאת, יש משמעות בפוסקי זמננו, שבמקרים רבים שיקול דעתם נוטה שלא להקל רק מטעם תינוק שנשבה. ראה למשל אג"מ או"ח ח"א סי' קכג, הר צבי או"ח ח"א, קפה.
[7] עוד יש להוסיף את דעת המהרש"ם, בדעת תורה (סי' שיח סעי' א), שגם פעולה אקראית שנעשתה עבור אדם פלוני אסורה.
[8] כמבואר בשולחן ערוך אורח חיים סימן שז, סעיף כ
[9] עיין גם במאמרי על מעשה שבת, הנדפס בספרי "בעקבות המחבר" חלק ב, ובמאמרי שם, אודות צירוף חילוני למניין.