קולו של הכוזרי - כוזרי לכל

מאמר שני

פרק ל"ה

תורה ומדע

פיסקאות סג-סו

החכמה שבתורה מופלאה ומקיפה, וכדי לקיים המצוות נדרשים חכמי התורה שבכל דור להשתלם בכל החוכמות כפי יכולתם

הדברים ששמע מלך כוזר בעניין השפעות הנפש על הגוף, והתייחסות התורה לעניינים אלה, הביאו אותו להתפעל ולומר: "אֲנִי רוֹאֶה תוֹרַתְכֶם נִכְלַל בָּהּ כָּל דַּק וְעָמֹק מֵהַחָכְמוֹת, מַה שֶּׁאֵין כֵּן בְּזוּלָתָהּ" (פיסקא סג) – לימדת אותי כל מיני דברים הלכתיים ורעיוניים, ואני רואה שהתורה מתייחסת לכל מיני החכמות שבעולם, מה שלא מצאתי בשום דת אחרת. זה מרשים מאוד!

עונה לו החבר: אכן, בוודאי שהתורה עוסקת בכל החכמות, אך אל תטעה. אתה חושב שהחכמות האלה הן 'השכל של הבורא' בלבד, ועל פי חכמות אלה נכתבה התורה על ידי הבורא וניתנה לבני האדם, ואנו רק צריכים לקיים את דברי התורה החכמים והמופלאים כמצוַת אנשים מלומדה. אין זה כך! אלא אדרבה, כדי לקיים את המצוות, כדי להבין מה התורה דורשת מאיתנו, אנחנו צריכים להבין היטב ולהיות מומחים בכל החוכמות האלה! חכמי התורה שבכל דור ודור צריכים שיהיו בקיאים במדע בכל התחומים, כי אלמלא כן אי אפשר לקיים את המצוות.

וכאן נותן ריה"ל כמה דוגמאות למצוות התורה, שאי אפשר לקיים אותן ללא ידיעה ברורה של חכמת המדע. מצוות הקשורות לעבודת האדמה – איסור 'כלאיים' מצריך ידיעה בחכמת הבוטניקה על מנת להבדיל בין המינים השונים, ולדעת איזה מין שייך לאיזו משפחה, וכדומה. וכן לדעת מהו שטח היניקה הנזקק לכל מין ומין על מנת להרחיק אותם זה מזה. איסור 'כלאים' גם מצריך ידיעה בחכמת הזואולוגיה על מנת להבדיל ולהבחין בין מיני בעלי החיים השונים, ולדעת איזה מין יכול להתערב עם מין אחר ואיזה לא. איסור 'טרפה' מצריך ידיעה ברפואה של בעלי החיים, אלו מומים מסכנים את הבהמה, איזה מחלות יגרמו למוות, וכו'. 'מומי כהנים' מזקיקים ידיעה ברפואה. ענייני 'נידה' ו'זיבה' ו'לידה' דורשים ידיעה מדוקדקת בגניקולוגיה. מצוות 'עיבור שנים' ו'קידוש חודשים' דורשת ידיעה מרובה באסטרונומיה ובגאומטריה. ועוד, ועוד.

כלומר, אי אפשר להיות תלמיד חכם בלי להיות בקי במדע, לסוגיו השונים.

היום, עם התפתחות המדע והטכנולוגיה, אף נוספו תחומים רבים בהם צריכים הרבנים להיות בקיאים. למשל, נושא החשמל בשבת וביום טוב. כדי להבין כיצד פועל החשמל צריך לשלוט בחכמת הפיזיקה ברמה הגבוהה ביותר שלה. רב שרוצה לפסוק בענייני חשמל מוכרח ללמוד את הנושא הזה על בוריו, או להתייעץ עם מומחים בני תורה על מנת שיוכל להבין את פעילות המערכת. בלי זה הוא לא ימצא את ידיו ואת רגליו בתחום הזה. כמו כן תחום הכשרות, שהולך ומתפתח משנה לשנה. כדי להיות בקי בכשרות ובאוכל תעשייתי צריך ללמוד היטב כימיה והנדסת חומרים, על מנת שיוכל להתיר את המותר ולאסור את האסור. בלי הידע המדוקדק הזה אי אפשר בכלל להתחיל להתעסק בכל התחום העצום הזה. נושא חשוב שמעסיק את הרבנות הראשית כבר שנים רבות הוא עניין תרומת איברים ו'קביעת רגע המוות'. כדי שרב פוסק יוכל לחוות דעתו בעניין הוא צריך להיכנס לעומק הסוגיות הרפואיות, ולהתעדכן בכל חידושי מדע הרפואה בתחום.

בכל הדורות היו חכמי ישראל בקיאים במדע כפי שחכמת בני אדם הגיעה אליה, וככל שהמדע מתקדם ובני האדם יודעים יותר ויותר – כך גם הרבנים ותלמידי החכמים צריכים להשתלם בנושאים אלה.

ומכאן יש לקרוא לכל מוסדות החינוך הדתי שלא להזניח את לימודי המדעים, במקביל ללימודי הליב"ה הבסיסיים. נכון, לא כולם יהיו רופאים או פיזיקאים או כימאים, אך יש לתת את היסודות המדעיים לכולם, ולחנך לפתיחות ללימודים אלה. על האדם לדעת שיש תחומים רבים של חכמה ושל מדע, ואין הוא יכול לדעת את הכל, וכך תהיה לו ענווה לומר 'איני יודע' כשייתקל בשאלות מסוגים שונים.

מלבד מאמץ שכלי אנושי, על מנת להגיע אל תכלית הבנת החכמות נדרשת גם סייעתא דשמיא

ריה"ל מוסיף משפט שנותן תוספת הבנה לכל עניין החכמות והמדע: "וּבִפְרָטָיו חָכְמוֹת שֶׁאֵין בָּשָׂר וָדָם יָכוֹל עֲלֵיהֶן בְּדֶרֶךְ סְבָרָתוֹ מִבְּלִי עֵזֶר אֱ-לֹהִי" (פיסקא סד).

החכמה היא אין סופית. האדם אינו יכול לדעת הכל, וגם בתחומים שהוא עוסק בהם ובקי בהם אין הוא יודע הכל. מדע הרפואה, למשל, מודה שאין הוא יודע להסביר תופעות שונות, ואין הוא יודע לאבחן במדוייק אירועים שונים. הרופא שומע מהחולה שכואב לו הראש, ויכולות להיות לכך סיבות רבות ושונות, מה עושה הרופא? מציע לו כדור מסויים שירגיע את הכאב, עושה בדיקות נוספות, ומקוה שהכאב יחלוף והחולה יתרפא. אם הכאב לא חלף, נותן לו הרופא תרופה אחרת, שמטפלת בסוג אחר של כאב ראש, ומקוה שעכשיו הכאב יחלוף. יש המון אפשרויות, ואי אפשר לדעת תמיד מה הפתרון הנכון. כל רופא ישר ואמיתי יודה שבמקצוע הזה יש הרבה ניחושים וניסיונות, ואין שום הבטחה להצלחה. אך גם בין הרופאים יש כאלה שיש להם חוש מיוחד, איזושהי אינטואיציה בלתי מוסברת, שמסייעת להם לזהות כל פעם את הבעיה המדוייקת. החוש הזה הוא מתנה א-לוהית שמסייע לרופא הזה להיות הרופא הכי טוב בתחום שלו. הוא עצמו אינו יודע להסביר זאת.

הוא הדין בכל החוכמות – על מנת לרדת באמת לעומקה של חכמה ולעמוד על סודה צריך האדם שיהיה לו עזר א-לוהי וסייעתא דשמיא, ואלמלא כן לא יצליח.

תפריט ספר הכוזרי

הקדשה

מבוא

פרק נ"ד – שמות הבורא

פרק נ"ה – התורה מתארת שתי בריאות לעולם

פרק נ"ו – קשר ומרחק בין הא-לוהים והאדם

פרק נ"ז – הנבואה

פרק נ"ח – שני מקורות לנבואה – ריה"ל מול הרמב"ם

פרק נ"ט – חכמת האיצטגנינות (אסטרולוגיה)

פרק ס – הנצרות והאסלאם

פרק ס"א – מעמדה המיוחד של ארץ ישראל לכל הדתות

פרק ס"ב – מהי אלילות ומהי אמונה בא-ל

פרק ס"ג – פילוסופיה – טוב או רע?

פרק ס"ד – דירוג האמונות והדתות – מן השקרית ביותר לאמיתית ביותר

נספח – היחס אל הרפורמים בימינו עפ"י דברי ריה"ל

פרק ס"ה – העמקה במשמעות שמות הבורא

פרק ס"ו – שֵׁם "א־להים" יכול להיתפס בשכל ובהגיון אך שֵׁם "הוי"ה" הוא למעלה מן הדעת

פרק ס"ז – הכרה מתוך חוויה מביאה לאמונה חזקה יותר מידיעה שכלית

פרק ס"ח – הגלות

פרק ס"ט – ספר יצירה

פרק ע – ספר סיפור וספר

פרק ע"א – עולם הספירות בקבלה

פרק ע"ב – 3 אותיות היסוד

פרק ע"ג – 7 האותיות הכפולות

פרק ע"ד – 12 האותיות הפשוטות

פרק ע"ה – החידוש הגדול של ספר יצירה

פרק ע"ו – זכר ונקבה

פרק ע"ז – עוד על תורה ומדע

דילוג לתוכן